Wszystko o Avonie - część 12 !! :) - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-16, 21:44   #901
meakeangel
Rozeznanie

GG do meakeangel
Dot.: Wszystko o Avonie - część 12 !! :)

Cytat:
Napisane przez kitka90 Pokaż wiadomość
czyli jak jestem konsultantką to powinnam mieć swoją działalność gospodarczą?
No powinno tak być, bo przeciez na tym zarabiamy, nie jest to tlyko i wyłącznie na potrzeby własne, US ma wgląd do faktur, więc widzi, co jest dla nas, że tak powiem. I wtedy możemy mieć poważne konsekwencje.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Napisane przez dudi83 Pokaż wiadomość
Wpisujemy kod w zamówieniu z k9 po spełnieniu warunków, a torbę dostajemy razem z zam. z k10.

jesli mówicie o torbie zebra to przeciez na nią nie było żadnego kodu, chyba, że chodziło ci o kosmetyczke, wtedy masz rację.
Stary 2010-06-16, 21:45   #902
kaha_akro
Raczkowanie

czy te nawilżające szminki z K09 ze strony 21 mają próbki?? bo nie mogę znaleźć w formularzu interesuje mnie Glacial Brown
kaha_akro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 21:58   #903
kitka90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meakeangel Pokaż wiadomość
No powinno tak być, bo przeciez na tym zarabiamy, nie jest to tlyko i wyłącznie na potrzeby własne, US ma wgląd do faktur, więc widzi, co jest dla nas, że tak powiem. I wtedy możemy mieć poważne konsekwencje.[COLOR=Silver]
czyli mam płacić do Zusu 700zł składki bo zarabiam 40zł na tym? (oczywiście przy moim zamówieniu 200zł)
Stary 2010-06-16, 22:02   #904
malka
Rozeznanie

Cytat:
czyli mam płacić do Zusu 700zł składki bo zarabiam 40zł na tym? (oczywiście przy moim zamówieniu 200zł)
+ od tych 40 zarobionych złotych podatek dochodowy, Paranoja
malka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 22:09   #905
kitka90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malka Pokaż wiadomość
faktycznie paranoja...ja dopłacam bardzo często do avonu i jeszcze musze od tego podatek płacić. Szkoda żę miła pani która u mnie była nie powiedziała mi tego. A ile z was ma swoją działalność gospodarczą założoną w takim razie?
Stary 2010-06-16, 22:11   #906
zlotqo
Zadomowienie

a skąd US może wiedzieć czy my to sprzedajemy? może ktoś lubi zamówić kosmetyki za 1000zł dla siebie?

szczęśliwa mężatka od 3.09.11

zapraszam na mój blog o tematyce urodowej -
http://merczens.blogspot.com
zlotqo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 22:19   #907
kaha_akro
Raczkowanie

Cytat:
a to nie jest tak, że rocznie jakiś tam dochód może być nieopodatkowany i nie trzeba się z tego rozliczać??
inna sprawa, że większość z nas poza avonem jeszcze normalnie pracuje i wtedy to już nieobowiązuje..
Stary 2010-06-16, 22:40   #908
taka jedna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlotqo Pokaż wiadomość
a skąd US może wiedzieć czy my to sprzedajemy? może ktoś lubi zamówić kosmetyki za 1000zł dla siebie?
Chyba, że podpadniesz klientce
Ja nie składam zamówień na 1000zł-przy takich i większych to chyba już ciężko uwierzyć, że ktoś zamawia tylko dla siebie. No jeszcze zależy ile zarabia.

Edytowane przez taka jedna
Czas edycji: 2010-06-16 o 22:41
taka jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 22:42   #909
crescent
Zakorzenienie

Cytat:
No powinno tak być, bo przeciez na tym zarabiamy, nie jest to tlyko i wyłącznie na potrzeby własne, US ma wgląd do faktur, więc widzi, co jest dla nas, że tak powiem. I wtedy możemy mieć poważne konsekwencje.

a niby jak to widzi
Stary 2010-06-16, 22:57   #910
zlotqo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez crescent Pokaż wiadomość
a niby jak to widzi
no właśnie. przecież nikt mi nie może udowodnić że dla siebie nie kupuję albo że oddałam siostrze/przyjaciółce itd.

szczęśliwa mężatka od 3.09.11

zapraszam na mój blog o tematyce urodowej -
http://merczens.blogspot.com
zlotqo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 23:27   #911
myszka1706
Zakorzenienie

GG do myszka1706

[QUOTE=ewciak0508;20024597
A z kłodami nie przesadzam. Praca konsultantki miała być łatwa i przyjemna. Moim zdaniem Avon nie pozwala na to w całości. Są ciągle jakieś problemy- zajęte linie, niedziałająca strona, braki itp. Wiem, że to naprawdę małostkowe i nieistotne sprawy, ale dosyć skutecznie utrudniają pracę.[/QUOTE]

dla mnie odpowiedź jest jedna - zrezygnuj skoro tak Ci źle i ciężko. Avon to nie przymus
myszka1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 23:32   #912
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
czyli jak jestem konsultantką to powinnam mieć swoją działalność gospodarczą?
Jeśli kupujesz na sprzedaż a nie tylko na własne potrzeby, to oczywiście, że tak.

Cytat:
Chyba, że faktycznie na własne potrzeby, ale takich osób jest niewiele.

Cytat:
Ponad 800zł Ale nowe firmy mają ulgę przez 2 lata, osoby pracujące mogą płacić samo zdrowotne.

Cytat:
Chyba, że zmieści się w kwocie wolnej od podatku.

Cytat:
faktycznie paranoja...ja dopłacam bardzo często do avonu i jeszcze musze od tego podatek płacić. Szkoda żę miła pani która u mnie była nie powiedziała mi tego. A ile z was ma swoją działalność gospodarczą założoną w takim razie?
Miłe panie są niedoinformowane a w razie problemów umywają ręce, niestety. Kilka z nas ma DG, ale chyba niewiele.

Cytat:
Z faktur. Jeśli masz przyjemność zamawiać dla siebie kosmetyki za 1000zł, nawet za 5000zł i więcej, możesz to robić, dlaczego nie? Oczywiście zarabiasz odpowiednio więcej i wystarcza Ci na mieszkanie, jedzenie, ubranie, transport itp. Gdybym była żoną prezesa wielkiej spółki i mąż zarabiałby olbrzymie pieniądze, mogłabym wydawać tysiące na swoje przyjemności i pies z kulawą nogą nie zainteresowałby się tym A skąd taką kwotę ma studentka, bezrobotna, gospodyni domowa, uczennica, ekspedientka itd.

Cytat:
Napisane przez kaha_akro Pokaż wiadomość
a to nie jest tak, że rocznie jakiś tam dochód może być nieopodatkowany i nie trzeba się z tego rozliczać??
inna sprawa, że większość z nas poza avonem jeszcze normalnie pracuje i wtedy to już nieobowiązuje..
Jest taka kwota, ustalana co roku przez MF. W związku z tym dochód może nie podlegać opodatkowaniu, co nie zwalnia z płacenia składek ZUS. Działalność o charakterze ciągłym (czyli zamawianie co 3 tygodnie lub częściej), w dodatku w sposób zorganizowany (czyli np.przez stałe dostawy) i w celu zarobkowym jest działalnością gospodarczą. DG podlega rejestracji, co wiąże się z podatkami i ZUS. I spokojnym snem

Cytat:
Napisane przez taka jedna Pokaż wiadomość
Chyba, że podpadniesz klientce
Ja nie składam zamówień na 1000zł-przy takich i większych to chyba już ciężko uwierzyć, że ktoś zamawia tylko dla siebie. No jeszcze zależy ile zarabia.
Oj, zdarzają się takie klientki!

Cytat:
a niby jak to widzi
Widzi faktury. Na fakturze są Twoje dane, Avon jest kontrolowany jak każda firma i US ma wgląd w wystawiane faktury.

Cytat:
no właśnie. przecież nikt mi nie może udowodnić że dla siebie nie kupuję albo że oddałam siostrze/przyjaciółce itd.
Każda osoba, której dasz katalog i sprzedasz produkty z zyskiem, może Cię "podkablować" do US.
Stary 2010-06-16, 23:42   #913
crescent
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość

Widzi faktury. Na fakturze są Twoje dane, Avon jest kontrolowany jak każda firma i US ma wgląd w wystawiane faktury.
tak to wiem, chodzilo mi o to, ze nie widzi co mamy dla siebie. o pogrubione w komentowanym poscie
Stary 2010-06-16, 23:58   #914
milajla
Raczkowanie

Dziewczyny co się nie wlicza do promocji z kosmetyczką? Chodzi mi głównie o Eternal i Tomorrow za 40 zł.
Stary 2010-06-17, 00:20   #915
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
tak to wiem, chodzilo mi o to, ze nie widzi co mamy dla siebie. o pogrubione w komentowanym poscie
A to akurat urzędowi bez różnicy Nie będzie wnikał, czy akurat ten konkretny krem jest dla Ciebie, czy dla klientki, potraktuje fakturę jako całość.
Stary 2010-06-17, 07:24   #916
adie94
Zadomowienie

wczoraj złożyłam zamowienie ale poźniej chciałam wycofać 1 produkt. napisałam o tym do obsługi klienta. w jakim czasie mi to zmienią? dodam że nie mam jeszcze wystawionej faktury.

"And while I wait I put on my perfume, yeah I want it all over you.

I gotta mark my territory." 😻

A.

adie94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 08:21   #917
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez myszka1706 Pokaż wiadomość

dla mnie odpowiedź jest jedna - zrezygnuj skoro tak Ci źle i ciężko. Avon to nie przymus
MNIE też dziwią narzekania niektórych kk jak to im źle, a potem zamówienia idą aż miło.
Cytat:
Napisane przez adie94 Pokaż wiadomość
wczoraj złożyłam zamowienie ale poźniej chciałam wycofać 1 produkt. napisałam o tym do obsługi klienta. w jakim czasie mi to zmienią? dodam że nie mam jeszcze wystawionej faktury.
najlepiej zadzwonić, wtedy od razu masz potwierdzone domowienie i sie nie denerwujesz.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 08:35   #918
Myszka0706
Raczkowanie

myszka1706 - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, życzę Ci dużo super fajnych klientek z wielkimi zamówieniami
Myszka0706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 08:35   #919
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez dudi83 Pokaż wiadomość
Wpisujemy kod w zamówieniu z k9 po spełnieniu warunków, a torbę dostajemy razem z zam. z k10.
chyba nie do końca

z tego co jest napisane w HT "nie zapomnij zamówić wybranej kosmetyczki w katalogu 10!" wynika,że te kosmetyczki możemy zamówić dopiero w następnym katalogu..... poza tym przy obecnym katalogu ani w HT ani w formularzu zamówień nie widzę żadnego numeru na te kosmetyczki ZEBRA
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 08:46   #920
dudi83
Raczkowanie

Cytat:
jesli mówicie o torbie zebra to przeciez na nią nie było żadnego kodu, chyba, że chodziło ci o kosmetyczke, wtedy masz rację.
Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
chyba nie do końca

z tego co jest napisane w HT "nie zapomnij zamówić wybranej kosmetyczki w katalogu 10!" wynika,że te kosmetyczki możemy zamówić dopiero w następnym katalogu..... poza tym przy obecnym katalogu ani w HT ani w formularzu zamówień nie widzę żadnego numeru na te kosmetyczki ZEBRA
Nam nie chodzi o kosmetyczkę ani torbę zebrę, tylko o torbę z programu "Najlepsze pod słońcem"

73-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60
dudi83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 08:48   #921
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

no to wszystko jasne, bo już się przestraszyłam, że czegoś nie doczytałam
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 09:29   #922
krystell
Raczkowanie

Cytat:
Jest takie pojęcie "dochód z nielegalnych źródeł", "przychody z nieujawnionych źródeł dochodu" - i na tej podstawie Urząd Skarbowy (US) może - i to robi - nałożyć karę na podatnika.
Skoro ktoś kupuje np. kosmetyki za 1000zł - a nigdzie nie pracuje - to US pyta - skąd miałaś na to pieniądze ? Jak wiadomo w Avonie jest b.dużo studentów, osób bezrobotnych i im byłoby trudno udowodnić, że mają tyle pieniędzy, by kupować kosmetyki za 500-1000zł. Jest to spore ryzyko.
Pamiętać należy, że nie tylko "życzliwa klientka" może donieść, ale także sam US robi kontrole w Avonie i może zrobić tzw. kontrolę krzyżową, czyli sprawdzić, czy Pani/Pan XY zarejestrował fakturę w swojej firmie. US szuka wtedy po numerze NIP albo PESEL w swoich danych zarejestrowanej firmy, jeśli jej nie znajduje to od razu z urzędu wszczyna postępowanie i wzywa podatnika do siebie celem złożenia wyjaśnień. Jeśli zaś podatnik ma firmę to też sprawdzane jest, czy jest to firma, w ewidencji której wpisywane są faktury z Avonu, czy też jest to inna działalność dodatkowa.
Gdy ktoś ma natomiast umowę o pracę (czyli gdzieś pracuje) to zawsze ma podstawy, by powiedzieć, że stać go na zakupy w Avonie. Gorzej, gdy otrzymuje pobory 1500zł, a wydaje w Avonie tyle samo - wówczas nikt nie uwierzy, że żyje powietrzem.

Od strony przepisów i zasad jak widzicie w wielkim skrócie wygląda to trochę inaczej niż mówią Wam Liderzy/OMS czy sam Avon. Gdyby o tym uprzedzali to wiele osób, by zastanawiało się, czy ryzykować.

Edytowane przez krystell
Czas edycji: 2010-06-17 o 09:34
krystell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 10:00   #923
MaT
Wtajemniczenie

Chciałam poinformować wszystkich, korzystających z opcji zamawiania poprzez e-katalog, że linki z mailii wysłane do klientek z katalogu 9, są identyczne jak w katalogu 8 (sprawdziłam na 3 przykładach)

Niestety możliwość zamawiania pojawia się za późno i niewielu z nas (szczególnie tym z dnia A), uda się z tego skorzystać w pierwszym terminie

Dzisiaj też odkryłam, że mając złożone (ale nie wysłane) zamówienie na dostawę kurierem, dopisując ww. sposób przysłane zamówienie od klientki, mam je na dostawę regularną i system nie pozwala na żaden manewr, poza usunięciem i wklepaniem tego na nowo
MaT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 10:08   #924
kaha_akro
Raczkowanie

a czy któraś z was widziała może już internetową ofertę specjalną do K09??
Stary 2010-06-17, 10:34   #925
exaltation
Raczkowanie

Cytat:
a czy któraś z was widziała może już internetową ofertę specjalną do K09??
u mnie jest ciagle do K08
exaltation jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 10:36   #926
BLUE CORN FLOWER
Przyczajenie

Dziewczyny, jaką macie opinię o biżuterii i torebkach Avon?
Nigdy nie zamawiałam jeszcze nic takiego i nie wiem jak jest z jakością. Domyślam się że pewnie zależy to od produktu. Wiem że biżuteria nie zawiera niklu i zdarza się ze jest posrebrzana, pozłacana. A jak jest z trwałością?
Macie jakieś skargi od klientek? Czy coś możecie polecić w katalogu 09,10,11?
BLUE CORN FLOWER jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 11:17   #927
kaha_akro
Raczkowanie

jest już nowa internetowa oferta specjalna
Stary 2010-06-17, 11:26   #928
BLUE CORN FLOWER
Przyczajenie

Cytat:
U mnie w "Zamówienia/Oferta specjalna" jest nadal stara oferta. Chyba że chodzi o "Ofertę specjalną" jako 3 punkt (po ofercie demo) przy składaniu zamówienia.
BLUE CORN FLOWER jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 11:30   #929
kaha_akro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BLUE CORN FLOWER Pokaż wiadomość
U mnie w "Zamówienia/Oferta specjalna" jest nadal stara oferta. Chyba że chodzi o "Ofertę specjalną" jako 3 punkt (po ofercie demo) przy składaniu zamówienia.
u mnie jest w "zamówienia/oferta specjalna" i mam tam już nowe rzeczy..
Stary 2010-06-17, 11:33   #930
emza
Rozeznanie

Cytat:
nie wiem czemu u mnie ciagle stara moze ktos wstawi na katalogowy?

Licencjonowana Kosmetolog

Studia magisterskie:

1. Kosmetologia PUM
2. technologia chemiczna ZUT
emza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości