|
|
#31 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kobietę zmuszono do urodzenia dziecka bez mózgu
Cytat:
Cytat:
]. Uważam, że ktoś, kto decyduje się na seks powinien być gotów ponieść jego konsekwencje. Nie musi być 'tu i teraz' gotów na dziecko i planować je na 'już', ale jeżeli zdarzy się, że zajdzie w ciążę, niech podźwignie tę odpowiedzialność i urodzi.
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteś gotowy na dziecko i uprawiasz seks-nie używasz antykoncepcji uprawiasz seks i nie jesteś gotowy na dziecko-używasz antykoncepcji twoje tłumaczenie naokoło jakoś do mnie nie przemawia. ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
jest w lepszej sytuacji mam rozumieć, bo nie została zgwałcona? |
||
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
nie rozumiem co ma ze sobą wspólnego uprawianie sexu do gotowości posiadania dziecka
tu nie można postawić znaku =. po to jest antykoncepcja żeby nie trzeba było unikać sexu ![]() poza tym po co skazywać dziecko na cierpienie przez całe życie, domy dziecka, odrzucenie, brak miłości lub wychowywanie go w patologii i np. skrajnej biedzie??? dla mnie jest to nie logiczne. nie mówie żeby aborcja stała się formą zabezpieczenia, ale jest to lepsze rozwiązanie niż cierpienie przez całe życie niewinnego człowieka |
|
|
|
|
#34 |
|
Buc
|
choć nie jestem zwolenniczką aborcji, to akurat w takim przypadku jak poważne wady płodu - jestem za.
a.kobieta ma traumę. taką, której żadna z nas nie jest w stanie sobie wyobrazić. b.dziecko i tak nie przeżyję. argument słaby ale stawia na pierwszym miejscu dobro matki.
Edytowane przez suszarka Czas edycji: 2010-06-17 o 13:27 Powód: zly zacytowany fragment. |
|
|
|
|
#35 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Oh, zaraz małoletnia Brytyjka. Równie dobrze możnaby wziąć Poważną Brytyjkę prezes firmy, której dziecko zburzy jej ustabilizowane życie, a seks uprawia tylko ze swopim stałym partnerem i ona tego dziecka "nie chce".
Albo pozwalamy zabijac/usuwać albo nie.
|
|
#37 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś nie jest gotowy na urodzenie i wychowanie dziecka, to po co kusi los i zabiera się za coś, co mu to dziecko może 'dać'? ![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiedzmy, że kobieta dowiaduje się o tym, że dziecko nie ma i nie będzie miało mózgu w szóstym miesiącu. Musi przez 3 miesiące nosić to dziecko. Codziennie widzi swój brzuch, czuje ruchy dziecka (bezmózgowie niepełne- dziecko może się ruszać), ludzie reagują na jej ciążę (pytania, ustępowanie miejsca itd.). I codziennie pamięta o tym, że nosi w sobie niedokończonego człowieka. Zdeformowaną kukiełkę. Która nie myśli, nie kontroluje w pełni swoich funkcji życiowych. I będzie musiała tę kukiełkę urodzić. Może uda się zrobić cesarkę a może trzeba będzie 'naturalnie'? Może będzie musiała męczyć się kilka godzin, tylko po to by urodzić martwe już dziecko? Dziecko niepełne? Dziecko, które wyszło z niej, które ona wydała na świat. Według mnie łatwiej w takiej sytuacji pogodzić się z aborcją (szczególnie jeśli taka jest wola kobiety, jej wybór) niż z (przymusowym!) urodzeniem okaleczonego dziecka. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Futbolową
Trzeba rozróżnić kilka kwestii - gwałt, zagrożenie życia matki lub uszkodzenie płodu są sytuacjami, w których imho kobieta powinna mieć prawo do aborcji, bo to są sytuacje niezależne od niej. Natomiast nie przekonuje mnie aborcja "na życzenie" i Futbolowa ma poniekąd rację z gotowością na dziecko - ona mówi, że jeśli mimo zabezpieczania się wpadnie to jest gotowa ponieść odpowiedzialność i je urodzić i wychować, natomiast nie planuje dziecka w tej chwili - nie wiem co w tym widzicie nielogicznego? Swoją drogą wychodzi właśnie osławiona kultura wypowiedzi na Wizażu, która ponoć się bardzo podniosła odkąd nie ma pewnego użytkownika płci męskiej i rzeczywiście - nie widać żadnych postów w stylu "bzdury gadasz"
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Niedokładnie o to chodzi [może nie umiem się dokładnie wysłowić
]. Uważam, że ktoś, kto decyduje się na seks powinien być gotów ponieść jego konsekwencje. Nie musi być 'tu i teraz' gotów na dziecko i planować je na 'już', ale jeżeli zdarzy się, że zajdzie w ciążę, niech podźwignie tę odpowiedzialność i urodzi.[/QUOTE]skoro nie jest gotowy to się zabezpiecza. jeżeli "coś pójdzie nie tak" i jednak zajdzie w ciąże a mimo to nie jest gotowy to po co skazywać dziecko na ,być może, życie bez miłości i poświęcenia ze strony rodziców? to bez sensu... dokładnie |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czemu to nie kwalifikuje do aborcji? nie, bo? bo ktoś mi poda jakiś logiczny argument? Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-06-17 o 13:34 |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No litości... A jeśli sypia wbrew swojej woli to to jest nic innego tylko gwałt...
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Futbolowa;20052048]A dlaczego nie?
Jak ktoś nie jest gotowy na urodzenie i wychowanie dziecka, to po co kusi los i zabiera się za coś, co mu to dziecko może 'dać'? ![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- /QUOTE] pewnie dlatego że jest fajny i przyjemny ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#45 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fela Von Helvete, dziękuję za zrozumienie tego, o co mi chodzi Myślałam, że już kompletnie tłumaczyć nie potrafię ![]() Cytat:
Co za jałowa dyskusja
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o ludzie. Pytam się czemu zaburzenia psychiczne nie kwalifikują do aborcji. |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaburzenia psychiczne w pierwszej kolejności kwalifikują się do leczenia psychiatrycznego. Jeżeli ktoś jest w bardzo złym stanie, to się go leczy. Jeżeli w wystarczającym, by żyć w społeczeństwie - niech rodzi.
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() załóżmy jesteś matką niedorozwiniętej psychicznie dziewczyny której płodność działa bez zarzutu. Pozwala chłopaka który psychicznie również nie rozwija się prawidłowo, mają 16 lat zupełnie nieświadomi konsekwencji zaczynają się ze sobą bawić. Dziewczyna zachodzi w ciążę, nie jest w stanie wychować dziecka, no ale przecież ciąża nie zagraża jej życiu ani nie był to gwałt. Oboje po prostu się zabawiali (wbrew pozorom osoby chore mają swoją seksualność...) Aborcja nie, bo? |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Futbolowa;20051490]Mówiłam o "pełnym" prawie do aborcji - nie popieram go i nie poprę. Moje poparcie mają jedynie tzw. "wypadki szczególne". Nigdzie się nie burzę, nie wiem skąd wysnuwasz takie wnioski.
Co do pytania: jeżeli ktoś nie potrafi udźwignąć konsekwencji seksu [a ciążą do takowych należy], niech go unika, a nie 8 razy poddaje się aborcji. Proste. Albo jesteśmy na coś gotowi z pełną odpowiedzialnością, albo nie. Jeżeli nie, to seksu się nie tykamy.[/QUOTE] zgadzam się w 100% |
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co Futbolowa? Ja to bym Ci nawet przyznała rację (mimo, iż ogólnie jestem zwolennikiem aborcji), jesli przy nielegalnej aborcji, byłaby legalna sterylizacja.
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wazektomia męża i problem z głowy
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszynianka proszę cię, zaparz sobie może meliski, bo strasznie się rzucasz i wyskakujesz z kompletnie abstrakcyjnymi rzeczami imho. Poza tym dziwi mnie przekonanie, że dziecko trzeba koniecznie wyskrobać, żeby ustrzec go przed całym złem tego świata Stawiacie 2 alternatywy - dziecko porzucone w jakimś starym szybie, albo dziecko usunięte - tak, jakby nie istniała adopcja i fakt bycia niechcianym dzieckiem równał się w każdym przypadku życiu pełnemu nieszczęść i porażek.
|
|
|
#53 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, być może przy pewnych zaburzeniach psychicznych ciążę zalicza się do tej 'zagrażającej', ale nie wiem tego, nie jestem znawcą.
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobra, nie mam więcej pytań )
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
Biedny ten dzieciaczek
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
muszynianka w takim przypadku aborcja. nie ma bo.
futbolowa, gabi1989 odnośnie waszego poglądu- ciekawa jestem czy wy jesteście gotowe na posiadanie dziecka czy nie uprawiacie sexu ![]() dlaczego osoby, które nie są gotowe na dziecko mają nie uprawiać sexu skoro jest antykoncepcja? choć podobno najlepszą antykoncepcją jest szklanka wody zamiast
|
|
|
|
|
#58 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Rozumiem, że Ty dziecko z zaburzeniami psychicznymi zostawiłabyś samemu sobie, zamiast pomóc i je leczyć?
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do powyższego - dziecko można oddać to raz. Dwa akurat kwestię niedorozwiniętych dzieci znam całkiem dobrze i sytuacja przez ciebie podana teoretycznie jest możliwa, ale nie będzie raczej częsta. Po pierwsze z niedorozwiniętymi dziećmi dużo się pracuje dzięki czemu mogą one funkcjonować później jak normalni ludzie i są w stanie być świadomymi konsekwencji czynów. A w gorszych przypadkach upośledzenia myślę, że taka osoba nie wiedziałaby nawet co robi, ostatecznie można by więc podciągnąć seks z nią pod wykorzystywanie seksualne.
|
|
|
#60 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

tu nie można postawić znaku =. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)