|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wychodzą maluchy, my gubimy brzuchy- Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VII
justynacz
ok, to sprawdz i daj znac ![]() dziewczyny, podziwiam was ze studiami ![]() ![]() ![]()
#3212 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wychodzą maluchy, my gubimy brzuchy- Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VII
Cytat:
![]() Ja na obiad dzisiaj się nie narobię.Będą penne z tuńczykiem, czosnkiem, pietruszką i wkrojonym pomidorem. Muszę przyznać, że 99% potraw, które robię są z kuchni włoskiej. Łatwe, zmaczne i zdrowe ![]() Itakasia, wstępnie wtorek ![]() ![]() Edytowane przez justynacz80 Czas edycji: 2010-06-18 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może poszukaj w necie albo zapytaj swojego gina.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3214 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny obniżenie brzucha jak dobrze pamiętam to zapowiedź bliskiego porodu z tego co pamiętam!
Tak tak posiedzę chwilę, choć pewnie na wizażu i tak mało mnie będzie, bo zawsze jest coś do zrobienia... ja dzisiaj na obiad naleśniki z dżemerem robię ![]() Edytowane przez bassienkaw Czas edycji: 2010-06-18 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#3215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zaczelam 37 tydzień, obniżać się może nawet 2 tygodnie przed porodem czyli akurat w dobrym momencie to robi ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój lekarz wychodzi z założenia, że jeszcze ma czas. I pewnie ma rację. Poczekamy jeszcze ze 2-3 tygodnie i zaczniemy się martwić.
![]() |
#3218 |
Zakorzenienie
|
basienkaw wiadomo ze chrzestnym sie nie zostaje z powodu kasy
![]() ja dzis nie gotuje siala raju to testerem bylas i juz ci poród chcieli przyspieszyc ![]() a ja te pozycje cwiczylam w 32tc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3219 | ||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Ja mam dziś dzień dobroci dla siebie ![]() Wyprostowałam porządnie włosy, zrobiłam lekki makijaż i w końcu z dresów przeskoczyłam do dżinsowej spódniczki. Wysmarowałam nóżki masłem kakaowym żeby ładnie wyglądały. Od razu lepiej się człowiek czuje. Cytat:
Ale w takim dniu jak dziś tego nie czuję. Czuję się piękna- sama dla siebie, bez żadnej presji. Cytat:
Polecam zapoznać się z zabawkami jakie są stosowane w myśl pedagogiki Marii Montessori. Też bym zjadła. Ja dziś gotuję ziemniaczki i jajeczko na twardo z sosem koperkowym.
![]() |
#3220 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zazdroszcze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Anoxa meczysz sie biedaku ![]() ![]() Karolcia wspolczuje ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3221 |
Zakorzenienie
|
No to prawda, że chrzestnym nie zostaje się z powodu kasy, ale to co się teraz dzieje to dla mnie debilizm i idiotyzm... to parcie na kasę!!!
Co do obniżenia brzucha... no to możliwe, mi się np obniżył jakoś w 34 tygodniu, a w 36 się rozpakowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3222 | |
Zakorzenienie
|
Do terminu porodu mam 27 dni, więc w sam raz.
Jednak nakaz eksmisji wystawiam małemu na 1, 2 lipca ![]() Cytat:
![]() A na SR kociego grzbieta walnęłam ![]() Może z nami nie jest tak źle jak nam się wydaje ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny- ja NIGDY nie jadłam botwinki. A tu się tak często przewija. Hm... No i o obiedzie mogę zapomnieć. Jak sama nie zrobię, to nie będzie. A że za 2h jedziemy do Bydgoszczy, to co ja mam niby gotować? Bez sensu ![]()
![]() |
#3224 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Przekręć się, mały! Możesz sama spróbować nakłonić dziecko do obrotu z położenia miednicowego do główkowego poprzez częste przyjmowanie określonych pozycji. • Leżenie na plecach z biodrami uniesionymi na kilku poduszkach • Klęczenie z ramionami i głową opuszczonymi jak najniżej i wysoko uniesionymi biodrami. Dodatkowo można nimi wykonywać okrężne ruchy albo po prostu wyfroterować podłogę." |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3226 |
Zakorzenienie
|
lazurowa to super dzien zaczelas ..każda z nas ma jakieś wady i każdy je u siebie znajdzie ale nie ma sensu ich wyszukiwac tylko podkreslać atuty jak to zrobiłaś dziś
![]() to jajo to bym zjadła, ale dziś nie gotuje bo Tz o razu po pracy jedzie ze mna po te wyniki a potem do K-c z autem bo bedzie sobie szyby ściemniał z tyłu.....dadza nam na te kilka godzin auto zastepcze i pojezdzimy troche po sklepach ...chciałabym zahaczyc o orsay i h&m i może ikea ??? poczytałam troche o naparze z liści malin i liscie zawierają prostalgandyny czyli to co jest w nasieniu męskim ..... i jeszcze taka ciekawostka" Aktywność seksualna, szczególnie pieszczoty piersi, uwalnia oksytocynę – hormon wywołujący i podtrzymujący akcję porodową. Męskie nasienie zawiera prostaglandyny, które przyspieszają „dojrzewanie” i rozwieranie szyjki macicy. Ale przy prawidłowo rozwijającej się ciąży, na takie ilości prostaglandyny, jakie są w spermie, szyjka staje się wrażliwa dopiero po 38 tygodniu ciąży. 3 – 4 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu orgazm może wywołać skurcze przepowiadające, zwane skurczami Braxtona-Hicksa, które mogą trwać nawet do 30 min. Nie są one jednak w stanie wywołać akcji porodowej. Cześć ginekologów uważa, ze stosunek płciowy może pomóc w rozpoczęciu porodu przy ciąży przenoszonej." |
![]() ![]() |
![]() |
#3227 |
Zakorzenienie
|
Ja do terminu mam jeszcze trochę, ale w sumie dla mnie a za mnie, tak z miesiąc przed mogłabym rodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3228 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja muszę sobie sama radzić z goleniem i jakoś sobie radzę... no przecież nie poproszę mamy żeby mnie ogoliła ![]() Ja jadłam botwinkę- jest pycha. Moja mama nigdy nie gotowała. Jadłam u cioci. A ja sama jakoś się boję eksperymentować. No i faceci u mnie w dom by tego na 100% nie jedli, jak oni nawet kalafiorowej nie jedzą, a jest taka pyszna.
![]() |
#3229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3230 |
Zakorzenienie
|
Kiedy dziecko powinno ułożyć się główką w dół?
Większość dzieci przyjmuje takie położenie (podłużne główkowe) między 32. a 36. tygodniem życia płodowego. Jeśli Twojemu maleństwu nie spieszy się z tym, nie martw się na zapas. Niektóre dzieci trzymają w niepewności swoich rodziców i lekarzy aż do kilku, kilkunastu dni przed porodem. Jakie są sposoby, aby zmienić położenie maleństwa? Niektórzy lekarze lub położne zalecają wykonywanie w ostatnich ośmiu tygodniach ciąży specjalnych ćwiczeń. Choć nie ma dostatecznych dowodów, że taki trening pomaga, można próbować. Dwa razy dziennie układaj się tak, żebyś miała miednicę wyżej niż żołądek. Gdy leżysz na plecach, podłóż pod pośladki kilka poduszek albo klękając na podłodze i podpierając się na zgiętych ramionach, jak najwyżej unieś pośladki. Trzeba pozostać w takiej pozycji przez minimum 10 minut. Wypróbuj też wizualizację. Będąc na czczo, skup się na rozluźnieniu mięśni brzucha i wyobraź sobie, że dziecko się obraca. Powinnaś tak robić dwa razy dziennie przez dziesięć minut. Lekarka, autorka tej metody, ocenia jej skuteczność na 89 proc. Jest też inna możliwość – obrót zewnętrzny. Wykonuje go jedynie lekarz pod kontrolą aparatu USG. Nie jest to jednak obojętny zabieg i może go robić tylko doświadczony położnik. Obrót zewnętrzny Jeśli przed 37. tygodniem dziecko nie obróciło się główką w dół, lekarz może spróbować to zmienić. Przyłoży ręce do twojego brzucha i będzie go naciskał, przemieszczając maleństwo. Dla bezpieczeństwa odbywa się to pod kontrolą USG i KTG, stosuje się też leki rozkurczowe. Zabieg może wywołać poród. Jest możliwy w 37– 38. tygodniu, jego skuteczność to około 50 proc. A jeśli dziecko pozostanie ułożone pośladkami do dołu? W takim położeniu ma główkę w górze, nóżki może mieć zwinięte ze stópkami w okolicy pośladków (położenie miednicowe zupełne) lub może być zgięte w pół z nóżkami wyciągniętymi wzdłuż tułowia i stópkami na wysokości twarzy (położenie miednicowe niezupełne). W ten sposób układa się większość dzieci (82 proc.). Inne ułożenia to stópkowe (zupełne i niezupełne) i kolankowe. W tych sytuacjach nie zawsze trzeba robić cesarskie cięcie. Ale poród naturalny wymaga ostrożności. Pod koniec ciąży lekarz wykona badanie, by zmierzyć średnicę miednicy mamy i wielkość dziecka. Gdy różnica jest za duża, wykonuje się cięcie. Jeśli nie, poród następuje siłami natury. Zapobiegawczo wykonuje się nacięcie krocza. Jeżeli są komplikacje, np. szyjka rozwiera się za wolno, w każdej chwili lekarz może zdecydować o cięciu. Może też leżeć w poprzek. Co wtedy? Jeśli dziecko ułożone jest w poprzek macicy mamy i nie uda się go obrócić (np. przez obrót zewnętrzny), poród naturalny nie jest możliwy. Czy dziecko skierowane główką w dół zawsze ułożone jest prawidłowo? Zamiast potylicą (z przygiętą główką) w kierunku ujścia macicy, może się ustawić na dwa sposoby: czółkiem (1 proc. dzieci) lub twarzyczką (jedno na 1000). W pierwszym przypadku cięcie cesarskie jest konieczne, w drugim – jeśli dziecko dokona korzystnego zwrotu bródką pod spojenie łonowe mamy, poród drogami natury jest możliwy. Położenie główkowe To optymalne ułożenie, przyjmowane przez 95 proc. dzieci przed przyjściem na świat. Zwykle dziecko jest ułożone pleckami po lewej stronie Twojego brzucha – jest to ustawienie lewe. Gdy główka dziecka kieruje się do ujścia macicy (wstawia się do miednicy), a potem obraca się, plecki dziecka kierują się do przodu Twojego brzucha. Jeśli podczas porodu plecki dziecka są skierowane w stronę Twojego kręgosłupa, może to wywoływać bóle pleców i przedłużanie się porodu. Położenie miednicowe Zdarza się, że około 3–4 proc. dzieci aż do końca ciąży pozostaje stópkami lub pośladkami do dołu. Wtedy poród siłami natury stanowi ryzyko, ale jeśli nie ma innych przeciwwskazań (np. dziecko nie jest zbyt duże, a miednica mamy za wąska), niektórzy lekarze je podejmują. Większość od razu wykonuje cesarskie cięcie, zwłaszcza u mamy rodzącej pierwszy raz. Przed porodem można próbować obrócić dziecko. Położenie poprzeczne Pozycję w poprzek w łonie mamy przyjmuje mniej niż 1 proc. dzieci. Przy takim ułożeniu jedynym bezpiecznym postępowaniem jest cięcie cesarskie. Wyjątkowo próbuje się zmienić pozycję dziecka, stosując technikę przechylania go (po 32. tygodniu ciąży) lub obrót zewnętrzny (w 37. lub 38. tygodniu). |
![]() ![]() |
![]() |
#3231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3233 |
Zadomowienie
|
Idę z dziadkiem na zakupy
![]() Miłego popołudnia mamusie ![]()
![]() |
#3234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3235 |
Zakorzenienie
|
Ja też za botwinka nie przepadam... za to dawno nie jadłam frytek i możnaby niebawem zrobić, ale narazie nie mam ziemniaków, trzeba kupić... spadam z wizażu, idę do kuchni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3236 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam długą łychę w tym celu, tylko Tz czasem musi przytrzymac jezyk ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3238 |
Zakorzenienie
|
Anuszka... sprawdziłam specjalnie na blogu jak to było z obniżeniem brzucha. Trochę obniżył mi się na miesiąc przed porodem (rodziłam w 36 tygodniu)... ale dość znacznie spadł mi dwa tygodnie przed
![]() no i u mnie sprawdził się termin porodu wg pierwszych ruchów co do skarpetek - to po prostu nie noszę, biegam w klapkach albo sandałach... problem mam z ubieraniem dziecka jedynie... hehehe głównie z butami jej ![]() u mnie problem z malowaniem pazurków u stóp, przynajmniej tych najmniejszych... i golenie też już nie takie hop siup, prawie jak sport ekstremalny Edytowane przez bassienkaw Czas edycji: 2010-06-18 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#3240 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.