|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Czy tabletki anty można kupić bez recepty?
Witam!
Mam zamiar wybrać się do gina po tabletki antykoncepcyjne. Mam tylko jedno pytanie: jak jest z receptami, czy co miesiąc trzeba chodzić po receptę, czy po konsultacji i badaniach można kupować bez? Interesuje mnie Diane 35 (problemy z cerą, no ale to lekarz zdecyduje) i z tego co wiem, niektóre dziewczyny kupują ją chyba bez recepty, bo z receptą jest przecież refundowana, a one płacą normalnie. Będę wdzięczna za wyjaśnienie mi tej sprawy |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Re: Czy tabletki anty można kupić bez recepty?
cześć, tabletki można kupić tylko na receptę, a jak idziesz do ginekologa to on ci wypisuje powiedzmy 3 recepty i jak już je wykorzystasz to zgłaszasz się ponownie do lekarza, przynajmniej ja tak miałam, nie musiałam za każdym razem się badać i płacić za wizytę, tylko po kolejne recepty przychodziłam
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
aha ja brałam cilest i one niestety refundowane nie były... nie wiem jak z innymi..
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Niestety nie kupisz tabletek bez recepty, to prawda, że są częściowo refundowane, ale musisz posiadać receptę sprzed 30 dni i lekarz musi mieć podpisaną umowę z kasą chorych, bo jeśli tak nie jest to płacisz normalnie
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ja na początku brałam na 3 miesiące recepte na piguły ale potem zmęczyłam sie bieganiem do gina co 2 miesiace wiec poprosiłam o recepte na 6 opakowan czyli chodziłąm do gina 2 razy do roku i to było wygodne.
niestety nie kupisz żadnych piguł bez recepty a refundowane sa te starszej generacji które niektórym bardzo pasują. pzdr paula |
|
|
|
|
#6 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
niestety,bywa i tak,że niektóre apteki sprzedają bez recepty środki antykoncepcyjne
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki Wam serdecznie za rozjaśnienie mi sytuacji!
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
halo!
w związku z tym ze recepta wazna jest 30 dni a piguły drogie to mój gino /prywatny=płatny/ wypisywał mi normalną receptę na 2op, oraz jeszcze po 2 takie recepty, ale bez daty. Kazał sam aktualną datę w odpowiednim momencie wstawiać. To na prawde bardzo wygodne rozwiązanie
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Re: Czy tabletki anty można kupić bez recepty?
Czesc dziewczyny, mam pytanie czy jest mozliwosc aby inny lekarz przepisal pigulki? jezeli nie mam możliwosci pojscia do mojego ginekologa czy moze przepisac lekarz pierwszego kontaktu????
Bardzo prosze o odpowiedz
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
tak, może.
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
no ale troche dziwne gdyby np. okulista wypisal tabletki anty
![]() lekarze chyba musza potem sie tlumaczyc z recept ,ktore wypisuja oprocz ginekologa to chyba tylko jeszcze dermatolog moze wypisac aaaaaaaaaaaaj doczytalam, ze chodzi o lekarza pierwszego kontaktu ![]() <Afra ciemniok>
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
oj a ja bym chciała te ż diane 35 ale nei chce isc do ginekologa
moze pani dermatolog by mi je przepisała . ale co ja Bym jej powiedziałą Twarz mam ładna bez trądziku bez krostek pryszczy tip . hmm chyba ze dziewczynki macie inna propozycje ? ( a moze by tak odkupic recepte ? ) ..oOO
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
hormony to nie witaminki powinny być dobierane do konkretnej osoby więc lepiej nie ryzykować odkupowaniem recept bo skutki mogą być różne i niestety niezbyt pozytywne
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i chcesz brac bez konsultacji z lekarzem? to nie cukierki! krzywde sobie mozesz zrobic!
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
ok czyli zostaje tylko lekarz ginekolog
ojj
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
umrzesz niechybnie, ginekolodzy to wysłannicy szprota bez głowy i mormonów
![]() ![]() a tak na poważnie - ginekolog nie zrobi Ci krzywdy tylko przypisze dobre tabletki. odwagi
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Już dzis sie zapisałam na 4 lipca .. kurcze tylkko jak to ejst musze czekac na okres zeby wziaść pierwsza tabketke tak ? ( bo tego nei weim / ale wytłumaczy mi to lekarz wiem wiem)
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
bylam juz raz u ginekologa po tabletki wlasnie diane ze wzgledu na problemy z cera(duze) to na mnie nakrzyczala i powiedziala ze mi nic nie ejst potrzebne:/ ale ja wtedy nie wiedzialam co ile dokaldnie dni mam okres, mialam 17 lat. teraz chce pojsc po tabletki i chyba bede musiala pojsc do tej samej tez ze wzgledu na problemy z cera (bo moja derm ciagle mnie leczy czyms co mi nie pomaga:/) i jeszcze chcialabym przytyc czytalam ze to sie czesto dzieje po tych tabletkach(chociaz zeby mi troszeczke urosl biust bo mam 19 lat a wygladam jak 15 latka:Pmam miseczke a i ejstem starsznie szczupla moze zrozumiecie jak mi zalezy
) do tegpo dalej nie wiem co ile mam okres bomam nieregularny nieraz co 2 mies. co mam zrobic w takiej sytuacji? czy jest mozliwe zeby przepisala mi tabletki? bardzo mi na nich zalezy, a i jakie badania robi sie zeby dostac te tabletki? ja mialam chyba tylko zwykla wizyte zadnych badan krwi itp.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to nic ze masz nieregularny, ja tez mam nie regularny. tabletke pierwsza bierzesz w pierwszym dniu okresu, konczysz cale opakowanie, robisz 7 dni przerwy po tym opakowaniu [wtedy powinnas miec okres] ii zaczynasz kolejne opakowanie. i tak w kolko mam nadzieje ze jasno wytlumaczylam ![]() ![]()
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za odp w miare zrozumialam
ale chodzi mi jeszcze o to czy moge jej sama powiedziec czego oczekuje od tych tabletek oprocz zabezpieczenia? na prawde sie boje do niej isc po tym jak na mnie wtedy nakrzyczala
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jasne ze mozesz, to dla ciebie ona jest i dla ciebie dobiera tabletki ;-) ja bym zmienila lekarza i w zyciu bym nie poszla do babki, sa niewyrozumiałe. jak bylam pierwszy raz to poszlam do faceta calkiem fajny, usmiechniety i wogole bylo super, podobalo m isie hehehe dostalam ochrzan tylko ze jeszcze nie zrobilam do tamtego czasu nigdy cytologii [mialam 18lat] ale to tez bylo bardziej milo powiedziane niz nakrzyczane ma facet podejscie. kurde teraz mam 19lat i dalej tej cytologii nie zrobilam, ale obiecuje sobie ze bede musiala zrobic w lipcu kiedy sie wybiore nastepnym razem ![]() Skad jestes? ![]()
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Jestem z Podkarpacia a nie chce jechac az do Rzeszowa do ginekologa(podobno tam jest fajny, kolezanka mi polecala) a w moim miescie sa tylko wredne baby:P pewnie znow mi nie da, ale czemu mam nie sprobowac:P to fajnie ze trafilas na takiego ginekologa to chyba rzadkosc
ja tez nie robilam cytologii i nikt mi nawet o tym nie wspominal, Ty ejstes pierwsza faktycznie, zrob ja chocby dla tego ginekologa:P
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy tabletki anty można kupić bez recepty?
Cytat:
Cytologię to powinno się robić przede wszystkim dla siebie, a nie dla ginekologa - żeby mieć pewność co do własnego zdrowia. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
mrowinka tak wiadomo ze robi top dla siebie ale wydaje mi sie ze to co napsialam nie ejst zle bo ten lekarz bedzie zadowolony jak sie dowie ze shy angel poszla dzieki temu ze on ja namowil.
No to moze opisze przebieg mojej wizyty. oczywiscie nikt mi nie przepisal zadncyh tabletek , ona znow na mnie nakrzyczala cos o demoralizacji. i gdy jej powiedzialam ze chcialabym zeby mi przepisala jakies tabletki antykoncepcyjne, to ta powtorzyla to w taki sposob, jakbym zrobila jakis blad w tym zdaniu i domagala sie poprawy jak nauczycielka w szkole. zapytala sie czy juz jestem po stosunku ja mowie ze nie, ale planuje (to chyba dobrze ze chce sie zabezpieczyc prawda?) poza tym nie ejstem juz najmlodsza. powiedziala mi zebym przeyszla za miesiac(mowilam ze mam nieregularny srednio co 2 mies. a jestem dokaldnie miesiac po okresie, tez na mnie nakrzyczala czy ja mysle ze to zle ze mam nieregularny bo tak mozna miec nawte do 21 roku zycia, powiedzialam ze nie bo wiem ze tak jest i nie przyszlam w tej sprawie) wtedy zrobi badania i okaze sie czy w ogole moge brac te tabletki. bardzo to podkreslila. aha i zapytala sie jeszcze bardzo glosno czy jestem juz mezatka ze chce te tabletki:/ bylo jeszczesporo podobnych komentarzy. ogolnie ejstem juz raczej pewna ze mi nic nie przepisze. |
|
|
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.

moze pani dermatolog by mi je przepisała . ale co ja Bym jej powiedziałą Twarz mam ładna bez trądziku bez krostek pryszczy tip . hmm chyba ze dziewczynki macie inna propozycje ? ( a moze by tak odkupic recepte ? ) ..oOO