Czy tabletki anty można kupić bez recepty? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-11-08, 06:40   #1
roll_the_bones
Przyczajenie

Czy tabletki anty można kupić bez recepty?

Witam!
Mam zamiar wybrać się do gina po tabletki antykoncepcyjne. Mam tylko jedno pytanie: jak jest z receptami, czy co miesiąc trzeba chodzić po receptę, czy po konsultacji i badaniach można kupować bez? Interesuje mnie Diane 35 (problemy z cerą, no ale to lekarz zdecyduje) i z tego co wiem, niektóre dziewczyny kupują ją chyba bez recepty, bo z receptą jest przecież refundowana, a one płacą normalnie. Będę wdzięczna za wyjaśnienie mi tej sprawy
roll_the_bones jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-08, 06:55   #2
bro
Raczkowanie

Re: Czy tabletki anty można kupić bez recepty?

cześć, tabletki można kupić tylko na receptę, a jak idziesz do ginekologa to on ci wypisuje powiedzmy 3 recepty i jak już je wykorzystasz to zgłaszasz się ponownie do lekarza, przynajmniej ja tak miałam, nie musiałam za każdym razem się badać i płacić za wizytę, tylko po kolejne recepty przychodziłam
Stary 2004-11-08, 06:58   #3
bro
Raczkowanie

aha ja brałam cilest i one niestety refundowane nie były... nie wiem jak z innymi.. papa
Stary 2004-11-08, 07:02   #4
arielka
Raczkowanie

Niestety nie kupisz tabletek bez recepty, to prawda, że są częściowo refundowane, ale musisz posiadać receptę sprzed 30 dni i lekarz musi mieć podpisaną umowę z kasą chorych, bo jeśli tak nie jest to płacisz normalnie
Stary 2004-11-08, 08:08   #5
paula78
Zakorzenienie

ja na początku brałam na 3 miesiące recepte na piguły ale potem zmęczyłam sie bieganiem do gina co 2 miesiace wiec poprosiłam o recepte na 6 opakowan czyli chodziłąm do gina 2 razy do roku i to było wygodne.
niestety nie kupisz żadnych piguł bez recepty a refundowane sa te starszej generacji które niektórym bardzo pasują.
pzdr
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-08, 10:04   #6
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

niestety,bywa i tak,że niektóre apteki sprzedają bez recepty środki antykoncepcyjne

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-08, 12:39   #7
roll_the_bones
Przyczajenie

Dzięki Wam serdecznie za rozjaśnienie mi sytuacji! Pozdrawiam!
roll_the_bones jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-08, 20:30   #8
beakarp
Raczkowanie

halo!
w związku z tym ze recepta wazna jest 30 dni a piguły drogie to mój gino /prywatny=płatny/ wypisywał mi normalną receptę na 2op, oraz jeszcze po 2 takie recepty, ale bez daty. Kazał sam aktualną datę w odpowiednim momencie wstawiać. To na prawde bardzo wygodne rozwiązanie
beakarp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 15:41   #9
-=Reyka=-
Raczkowanie

Dot.: Re: Czy tabletki anty można kupić bez recepty?

Czesc dziewczyny, mam pytanie czy jest mozliwosc aby inny lekarz przepisal pigulki? jezeli nie mam możliwosci pojscia do mojego ginekologa czy moze przepisac lekarz pierwszego kontaktu????
Bardzo prosze o odpowiedz
-=Reyka=- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 20:50   #10
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez -=Reyka=- Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, mam pytanie czy jest mozliwosc aby inny lekarz przepisal pigulki? jezeli nie mam możliwosci pojscia do mojego ginekologa czy moze przepisac lekarz pierwszego kontaktu????
Bardzo prosze o odpowiedz
tak, może.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 21:11   #11
olcia 810
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
tak, może.
.. ale nie musi
Stary 2008-05-07, 21:14   #12
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez olcia 810 Pokaż wiadomość
.. ale nie musi
też prawda:P

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-05-07, 21:32   #13
Afra86
Zakorzenienie

no ale troche dziwne gdyby np. okulista wypisal tabletki anty

lekarze chyba musza potem sie tlumaczyc z recept ,ktore wypisuja

oprocz ginekologa to chyba tylko jeszcze dermatolog moze wypisac

aaaaaaaaaaaaj doczytalam, ze chodzi o lekarza pierwszego kontaktu
<Afra ciemniok>
Stary 2008-06-12, 22:54   #14
weronika506
Raczkowanie

oj a ja bym chciała te ż diane 35 ale nei chce isc do ginekologa moze pani dermatolog by mi je przepisała . ale co ja Bym jej powiedziałą Twarz mam ładna bez trądziku bez krostek pryszczy tip . hmm chyba ze dziewczynki macie inna propozycje ? ( a moze by tak odkupic recepte ? ) ..oOO
weronika506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-12, 23:00   #15
ginger20
Raczkowanie

GG do ginger20

hormony to nie witaminki powinny być dobierane do konkretnej osoby więc lepiej nie ryzykować odkupowaniem recept bo skutki mogą być różne i niestety niezbyt pozytywne
ginger20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-12, 23:04   #16
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez weronika506 Pokaż wiadomość
oj a ja bym chciała te ż diane 35 ale nei chce isc do ginekologa moze pani dermatolog by mi je przepisała . ale co ja Bym jej powiedziałą Twarz mam ładna bez trądziku bez krostek pryszczy tip . hmm chyba ze dziewczynki macie inna propozycje ? ( a moze by tak odkupic recepte ? ) ..oOO
a po co Ci diane 35 akurat?
i chcesz brac bez konsultacji z lekarzem?
to nie cukierki!
krzywde sobie mozesz zrobic!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-06-13, 07:43   #17
weronika506
Raczkowanie

ok czyli zostaje tylko lekarz ginekolog ojj
Stary 2008-06-13, 08:24   #18
bitter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez weronika506 Pokaż wiadomość
ok czyli zostaje tylko lekarz ginekolog ojj
umrzesz niechybnie, ginekolodzy to wysłannicy szprota bez głowy i mormonów

a tak na poważnie - ginekolog nie zrobi Ci krzywdy tylko przypisze dobre tabletki. odwagi
Stary 2008-06-13, 15:26   #19
weronika506
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość
umrzesz niechybnie, ginekolodzy to wysłannicy szprota bez głowy i mormonów

a tak na poważnie - ginekolog nie zrobi Ci krzywdy tylko przypisze dobre tabletki. odwagi
Ok dziekuje Już dzis sie zapisałam na 4 lipca .. kurcze tylkko jak to ejst musze czekac na okres zeby wziaść pierwsza tabketke tak ? ( bo tego nei weim / ale wytłumaczy mi to lekarz wiem wiem)
Stary 2010-06-16, 13:27   #20
wiola05111991
Raczkowanie

bylam juz raz u ginekologa po tabletki wlasnie diane ze wzgledu na problemy z cera(duze) to na mnie nakrzyczala i powiedziala ze mi nic nie ejst potrzebne:/ ale ja wtedy nie wiedzialam co ile dokaldnie dni mam okres, mialam 17 lat. teraz chce pojsc po tabletki i chyba bede musiala pojsc do tej samej tez ze wzgledu na problemy z cera (bo moja derm ciagle mnie leczy czyms co mi nie pomaga:/) i jeszcze chcialabym przytyc czytalam ze to sie czesto dzieje po tych tabletkach(chociaz zeby mi troszeczke urosl biust bo mam 19 lat a wygladam jak 15 latka:Pmam miseczke a i ejstem starsznie szczupla moze zrozumiecie jak mi zalezy) do tegpo dalej nie wiem co ile mam okres bomam nieregularny nieraz co 2 mies. co mam zrobic w takiej sytuacji? czy jest mozliwe zeby przepisala mi tabletki? bardzo mi na nich zalezy, a i jakie badania robi sie zeby dostac te tabletki? ja mialam chyba tylko zwykla wizyte zadnych badan krwi itp.
wiola05111991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 14:25   #21
shy angel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiola05111991 Pokaż wiadomość
bylam juz raz u ginekologa po tabletki wlasnie diane ze wzgledu na problemy z cera(duze) to na mnie nakrzyczala i powiedziala ze mi nic nie ejst potrzebne:/ ale ja wtedy nie wiedzialam co ile dokaldnie dni mam okres, mialam 17 lat. teraz chce pojsc po tabletki i chyba bede musiala pojsc do tej samej tez ze wzgledu na problemy z cera (bo moja derm ciagle mnie leczy czyms co mi nie pomaga:/) i jeszcze chcialabym przytyc czytalam ze to sie czesto dzieje po tych tabletkach(chociaz zeby mi troszeczke urosl biust bo mam 19 lat a wygladam jak 15 latka:Pmam miseczke a i ejstem starsznie szczupla moze zrozumiecie jak mi zalezy) do tegpo dalej nie wiem co ile mam okres bomam nieregularny nieraz co 2 mies. co mam zrobic w takiej sytuacji? czy jest mozliwe zeby przepisala mi tabletki? bardzo mi na nich zalezy, a i jakie badania robi sie zeby dostac te tabletki? ja mialam chyba tylko zwykla wizyte zadnych badan krwi itp.
zeby super dobrac tabletki robi sie badania, mi przepisal lekarz bez zadnych badan. teraz nie stosuje ale chce zaczac, w lipcu sie wybieram do lekarza gin to tabletki to nic ze masz nieregularny, ja tez mam nie regularny. tabletke pierwsza bierzesz w pierwszym dniu okresu, konczysz cale opakowanie, robisz 7 dni przerwy po tym opakowaniu [wtedy powinnas miec okres] ii zaczynasz kolejne opakowanie. i tak w kolko mam nadzieje ze jasno wytlumaczylam
Stary 2010-06-16, 19:01   #22
wiola05111991
Raczkowanie

dziekuje za odp w miare zrozumialam ale chodzi mi jeszcze o to czy moge jej sama powiedziec czego oczekuje od tych tabletek oprocz zabezpieczenia? na prawde sie boje do niej isc po tym jak na mnie wtedy nakrzyczala
Stary 2010-06-17, 10:13   #23
shy angel
Raczkowanie

Cytat:
dziekuje za odp w miare zrozumialam ale chodzi mi jeszcze o to czy moge jej sama powiedziec czego oczekuje od tych tabletek oprocz zabezpieczenia? na prawde sie boje do niej isc po tym jak na mnie wtedy nakrzyczala

jasne ze mozesz, to dla ciebie ona jest i dla ciebie dobiera tabletki ;-) ja bym zmienila lekarza i w zyciu bym nie poszla do babki, sa niewyrozumiałe. jak bylam pierwszy raz to poszlam do faceta calkiem fajny, usmiechniety i wogole bylo super, podobalo m isie hehehe dostalam ochrzan tylko ze jeszcze nie zrobilam do tamtego czasu nigdy cytologii [mialam 18lat] ale to tez bylo bardziej milo powiedziane niz nakrzyczane ma facet podejscie. kurde teraz mam 19lat i dalej tej cytologii nie zrobilam, ale obiecuje sobie ze bede musiala zrobic w lipcu kiedy sie wybiore nastepnym razem
Skad jestes?
Stary 2010-06-19, 13:44   #24
wiola05111991
Raczkowanie

Jestem z Podkarpacia a nie chce jechac az do Rzeszowa do ginekologa(podobno tam jest fajny, kolezanka mi polecala) a w moim miescie sa tylko wredne baby:P pewnie znow mi nie da, ale czemu mam nie sprobowac:P to fajnie ze trafilas na takiego ginekologa to chyba rzadkosc ja tez nie robilam cytologii i nikt mi nawet o tym nie wspominal, Ty ejstes pierwsza faktycznie, zrob ja chocby dla tego ginekologa:P
Stary 2010-06-19, 14:57   #25
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Dot.: Czy tabletki anty można kupić bez recepty?

Cytat:
Napisane przez shy angel Pokaż wiadomość
tabletke pierwsza bierzesz w pierwszym dniu okresu, konczysz cale opakowanie, robisz 7 dni przerwy po tym opakowaniu [wtedy powinnas miec okres] ii zaczynasz kolejne opakowanie. i tak w kolko mam nadzieje ze jasno wytlumaczylam
Nie wszystkie pigułki bierze się w ten sposób, są takie, które bierze się przez 28 dni, nie robiąc przerwy (z tym że kilka z tych pigułek to tzw. placebo), np. Yaz albo Qlaira.

Cytat:
ja tez nie robilam cytologii i nikt mi nawet o tym nie wspominal, Ty ejstes pierwsza faktycznie, zrob ja chocby dla tego ginekologa:P
Cytologię to powinno się robić przede wszystkim dla siebie, a nie dla ginekologa - żeby mieć pewność co do własnego zdrowia.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-24, 10:20   #26
wiola05111991
Raczkowanie

mrowinka tak wiadomo ze robi top dla siebie ale wydaje mi sie ze to co napsialam nie ejst zle bo ten lekarz bedzie zadowolony jak sie dowie ze shy angel poszla dzieki temu ze on ja namowil.
No to moze opisze przebieg mojej wizyty. oczywiscie nikt mi nie przepisal zadncyh tabletek , ona znow na mnie nakrzyczala cos o demoralizacji. i gdy jej powiedzialam ze chcialabym zeby mi przepisala jakies tabletki antykoncepcyjne, to ta powtorzyla to w taki sposob, jakbym zrobila jakis blad w tym zdaniu i domagala sie poprawy jak nauczycielka w szkole. zapytala sie czy juz jestem po stosunku ja mowie ze nie, ale planuje (to chyba dobrze ze chce sie zabezpieczyc prawda?) poza tym nie ejstem juz najmlodsza. powiedziala mi zebym przeyszla za miesiac(mowilam ze mam nieregularny srednio co 2 mies. a jestem dokaldnie miesiac po okresie, tez na mnie nakrzyczala czy ja mysle ze to zle ze mam nieregularny bo tak mozna miec nawte do 21 roku zycia, powiedzialam ze nie bo wiem ze tak jest i nie przyszlam w tej sprawie) wtedy zrobi badania i okaze sie czy w ogole moge brac te tabletki. bardzo to podkreslila. aha i zapytala sie jeszcze bardzo glosno czy jestem juz mezatka ze chce te tabletki:/ bylo jeszczesporo podobnych komentarzy. ogolnie ejstem juz raczej pewna ze mi nic nie przepisze.
Stary 2010-06-24, 17:47   #27
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
mrowinka tak wiadomo ze robi top dla siebie ale wydaje mi sie ze to co napsialam nie ejst zle bo ten lekarz bedzie zadowolony jak sie dowie ze shy angel poszla dzieki temu ze on ja namowil.
No to moze opisze przebieg mojej wizyty. oczywiscie nikt mi nie przepisal zadncyh tabletek , ona znow na mnie nakrzyczala cos o demoralizacji. i gdy jej powiedzialam ze chcialabym zeby mi przepisala jakies tabletki antykoncepcyjne, to ta powtorzyla to w taki sposob, jakbym zrobila jakis blad w tym zdaniu i domagala sie poprawy jak nauczycielka w szkole. zapytala sie czy juz jestem po stosunku ja mowie ze nie, ale planuje (to chyba dobrze ze chce sie zabezpieczyc prawda?) poza tym nie ejstem juz najmlodsza. powiedziala mi zebym przeyszla za miesiac(mowilam ze mam nieregularny srednio co 2 mies. a jestem dokaldnie miesiac po okresie, tez na mnie nakrzyczala czy ja mysle ze to zle ze mam nieregularny bo tak mozna miec nawte do 21 roku zycia, powiedzialam ze nie bo wiem ze tak jest i nie przyszlam w tej sprawie) wtedy zrobi badania i okaze sie czy w ogole moge brac te tabletki. bardzo to podkreslila. aha i zapytala sie jeszcze bardzo glosno czy jestem juz mezatka ze chce te tabletki:/ bylo jeszczesporo podobnych komentarzy. ogolnie ejstem juz raczej pewna ze mi nic nie przepisze.
To idź do innego lekarza. Po co ma Cię ta pani doktor na siłę umoralniać?
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości