|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1591 | |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
To mnie uspokoiłaś ![]() Na wszelki wypadek włożyłam do doniczki ząbek czosnku, wyczytałam gdzieś na forum, że wszelkie robactwo nie lubi tego za pachu i trzyma się od niego z dala. Mam nadzieję, że nic mu nie będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1592 |
Raczkowanie
|
Arienko, widze ze gusta kolorystyczne mamy podobne
![]() Nie wiem co mnie wczoraj tchneło wpadłam wczoraj do Casto i do Tesco i wyszłam z trzema storkami w tym samym odcieniu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1593 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Widziałam te zdjęcia na innym forum ![]() Ale widok przerażający. Nie wiem jak można doprowadzić do takiego stanu. ![]() ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Mam jeszcze pytanie. ![]() ![]() Ostatnio zauważyłam u jednej z moich pociech kilka brązowych korzeni, tzn tak jakby zgniłych, ale reszta prezentuje się w porządku. I mam dylemat: czy zająć się korzeniami i przesadzić go teraz, czy poczekać aż przekwitnie, dodam że przedłużył pęd kwiatowy i ma kilka nowych pąków. Szkoda mi go teraz ruszać, bo boję się że po zmianie podłoża zrzuci kwiaty i pąki. Proszę pomóżcie. Edytowane przez malenkaolusia Czas edycji: 2010-06-19 o 22:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1594 |
Raczkowanie
|
jeszcze się się wstrzymaj z przesadzaniem skoro kwitnie. Mój jeden też ma takie brązowe z wierzchu, co może być spowodowane twardą wodą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1595 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wczoraj byliśmy w Carrefourze i w Nomi - kwiaty oklapnięte, malutkie za 25zł. A w Brico - kwiatki przeogromne, zdrowe i za 19zł ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Najgorsze, że storcz ma kwiaty i po przesadzeniu na pewno wszystkie opadną ![]() Korzonki (widać przez przezroczystą donicę) miał zielone, grube a teraz jakby brązowiały ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1596 |
Rozeznanie
|
Storczyki lubią świeże powietrze... ale przeciągi znów nie bardzo... a przy dzisiejszej zmiennej pogodzie ja bym się bała w takim miejscu je postawić... przeciągi źle wpływają na pąki kwiatowe, a co za tym idzie na rozwinięte kwiaty pewnie też...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1597 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1598 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- slonce..kupilam przedwczoraj 2 identyko!!!!!!! ![]() ![]()
![]() |
#1599 |
Raczkowanie
|
no oczywiście że chcę go uratować, ale większość korzeni jest zdrowych zielonych, tylko ze dwa są podgniłe. czy to może przenieść się na resztę? nie mam aż tak obszernej wiedzy na ten temat. jeszcze mam jedno pytanie. ktoś pisał tu, że wymoczył storka w jakiejś domowej sybstancji, żeby pozbyć się robactwa z doniczki. można by prosić o przypomnienie składników mikstury i jej działanie? byłabym bardzo wdzięczna. Edytowane przez malenkaolusia Czas edycji: 2010-06-20 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#1600 |
Zadomowienie
|
slonce, idziesz do ogrodniczego i mowisz, ze chcesz cos do phala na robaki i oni ci daja to czeg potrzebujesz
![]() a jesli jestes pewna ze to tylko 2 korzenie a reszta jest zdrowa i podloze sie nie rozklada to ja bym zostawila az kwiaty przekwitna ![]() ![]()
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-06-20 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#1601 |
Raczkowanie
|
nieinna
Ale cuda pokazałaś. Prześliczne ![]() ![]() ![]() zmienniczka Ładnie szalejesz z tymi storkami masz jeszcze miejsce ![]() ![]() monii śliczne miltonie ![]() malenkaolusia Witaj wśród pozytywnie zakręconych storczykomaniaczek! Ps. Ja sobie też sprezentowałam kwiatka ale z innej beczki kaktusa ![]() Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2010-06-20 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1602 | |
Zadomowienie
|
dziewczyny tak a propos tego co ludzie robia z phalami i kwiatami ogolnie i ich glupoty..dzis opiekunka babci mojego TŻ-ta opowiadala mi ze jej kolezanki dosypuja popiol z kiepow do kwiatkow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1603 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=zmienniczka;2011469 4]dziewczyny tak a propos tego co ludzie robia z phalami i kwiatami ogolnie i ich glupoty..dzis opiekunka babci mojego TŻ-ta opowiadala mi ze jej kolezanki dosypuja popiol z kiepow do kwiatkow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Podejrzewam ,że raz takie coś zrobione to storkowi nie zaszkodzi. Bo w dobrej kondycji storek jest wytrzymały . Tylko schody zaczynają się robić jak ktoś notorycznie mu tak robi ![]() Ja przeliczyłam przed chwila kwiatki i wyszło ze storków mam 21 sztuk a kaktusów 27 sztuk Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2010-06-20 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#1604 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1605 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1606 |
Raczkowanie
|
Ok, dziekuje za radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1607 |
Raczkowanie
|
Pierwsza fotka mojego najnowszego dziecka
![]() druga to jak śmiesznie pęd puszcza chyba odnóżki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1608 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1609 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1610 |
Raczkowanie
|
Ok, zrobie napewno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1611 |
Przyczajenie
|
![]()
HEjka dosyć długo mnie nie było, ale widze że żwawo rozmawiacie... szkoda tylko że ja nie mam doświadczenia w hodowaniu tych piekności.
Mam pare pytań. 1. Czy jeżeli przez przypadek utnie się tą końcóweczke od rosnącej łodyżki może to coś powaznego spowodować, bo moja mama przycieła żaluzją ( oferma z niej) ![]() 2 jeżeli w doniczce na dnie jest zielona woda ale storcyzk tej wody nie dotyka gdyz jest w takiej doniczce z wystajacym denkiem . ![]() 3 jak uratowac dendrobium jezeli nie ma juz od roku lisci a stoja takie 3 pseudobulwy i widac troche na nich zielonego pod szara otoczką. mama ustawila go w samym cieniu ostatnio go znalazłam i chcialbym cos uratowac ( smutno) ![]() ![]() pozdrawiam wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1612 |
Raczkowanie
|
1. Ten pęd już nie przedłuży długości, nie będą się pojawiać nowe pączki. Ale w zamian ze śpiących oczek może wypuścić przedłużenie.
2. zielona woda jak nie styka się z korzeniami to nic nie przeszkadza. Ale ja bym umyła osłonkę z glonów i wsypała tam warstwę keramzytu, akurat jest tam miejsce wokół tego wystającego stożka 3. niestety nie mam w swojej kolekcji dendrobium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1613 | |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
Powodzenia ![]() Ariena Czekam na twoje piękności Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2010-06-20 o 12:43 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1614 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tylko pamiętaj, że jest kilka rodzajów dendrobium i lubią trochę inne warunki.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1615 |
Raczkowanie
|
Nie mogę obrazków wstawić :/
![]() Edytowane przez malenkaolusia Czas edycji: 2010-06-20 o 15:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#1616 |
Zakorzenienie
|
a ja w moim nowym storczyku wypatrzyłam dziwne robaczki w korze. mają ok. 1 mm szerokości i 2-5 mm długości, lekko prążkowane w kolorze jakby przezroczystym :/
Całe szczęście, że kwiatka nie postawiłam z całą resztą tylko na początek z drugiej strony pokoju do czasu aż się zaaklimatyzuje w mieszkaniu :/ Teraz szukam co to jest :/
#1617 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale Wy macie wiedzę
![]() Ale Wam zazdroszczę, że tak umiecie dbać o kwiaty ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1618 |
Raczkowanie
|
Przytaszczyłam nowego storka
![]() ![]() ![]() Od razu bilans liczebny zrobiony ![]()
#1619 |
Zakorzenienie
|
a więc zrobiłam jakieś zdjęcie tego ustrojstwa. Nie jest świetnej jakości bo kawałek kory miał około 2 cm a sam ego robala jakiego "złapałam" jakieś 3 mm i nawet nie 1 mm grubości.
mam nadzieję, że jednak coś widać. Nie zauważyłam tego na roślinie, ale w korze. Jeden korzeń natomiast jest w białe paski :/ na roślince zauważyłam nalot wyglądający jak pajęczyna. Wszystko pokazało się po weekendzie - kota nie ma w domu to myszy harcują :/ Załącznik 3197276 Załącznik 3197277 Załącznik 3197278 Moni... piękny storek
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2010-06-20 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1620 |
Raczkowanie
|
To są wciornastki
![]() Nie są groźne dla rośliny, ale uszkadzają kwiaty i powodują wcześniejsze przekwitanie. Poważny atak tych szkodników może jednak spowodować znaczne uszkodzenia liści i kwiatów .
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.