Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-17, 17:31   #1261
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
To w takim razie po co dodają ulotki do lekarstw
Dla tych bardziej inteligentnych, którzy je czytają

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 18:17   #1262
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strawberry9 Pokaż wiadomość
pytanie już nieaktualne.Nie sądziłam że znajdę odpowiedź na to pytanie w ulotce..a jednak.
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 07:55   #1263
HelgaKowalska
Przyczajenie

Ja przy pierwszym opakowaniu miałam plamienia, przy placebo brak okresu a przy drugim opakowaniu znów plamienia. O co cholera chodzi bo już nie wiem?????
HelgaKowalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 08:54   #1264
happygirl89
Przyczajenie

Witam wszystkie Wizażanki
Jak już wcześniej pisałam biorę pierwsze op. Yaz-u, pierwsza tabletkę wzięłam we wtorek o 22.45, w środę o 22 a wczoraj o 21.30 ( chcę brać o 21, ale z tego względu,że @ dostałam później niż o 21 pierwszą tabletkę też wzięłam później i tak codziennie schodzę o średnio pół godziny żeby nie było za dużej różnicy. Nie wiem zrobiłam dobrze ale ktoś mi tak doradził), ale przejdźmy do rzeczy dzisiaj wstaję rano i nie mam już @,czy to normalne?? jak dla mnie szok, bo zawsze miałam 6-7 dni, przez pierwsze dwa nie dałam rady podnieść się z łóżka, Ketonal i te sprawy a tu miłe zaskoczenie bo brzuch mnie tylko pobolewał, obeszło się na 2 tabletkach zwykłego Ibupromu pierwszego dnia i jednej kolejnego. Ogólnie jak narazie (wzięłam 3 tabletki różowe) jestem zadowolona, żadnych skutków ubocznych, wczoraj może ze 3 razy czułam ukłucie w prawym jajniku,ale to chyba nic złego
happygirl89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 09:04   #1265
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HelgaKowalska Pokaż wiadomość
Ja przy pierwszym opakowaniu miałam plamienia, przy placebo brak okresu a przy drugim opakowaniu znów plamienia. O co cholera chodzi bo już nie wiem?????
Do 3ech pierwszych opakowań organizm przyzwyczaja się do hormonów i mogą dziać się różne rzeczy. Jeśli przy 4tym sytuacja się nie zmieni, należy skonsultować się z lekarzem.

Cytat:
Napisane przez happygirl89 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Wizażanki
Jak już wcześniej pisałam biorę pierwsze op. Yaz-u, pierwsza tabletkę wzięłam we wtorek o 22.45, w środę o 22 a wczoraj o 21.30 ( chcę brać o 21, ale z tego względu,że @ dostałam później niż o 21 pierwszą tabletkę też wzięłam później i tak codziennie schodzę o średnio pół godziny żeby nie było za dużej różnicy. Nie wiem zrobiłam dobrze ale ktoś mi tak doradził), ale przejdźmy do rzeczy dzisiaj wstaję rano i nie mam już @,czy to normalne?? jak dla mnie szok, bo zawsze miałam 6-7 dni, przez pierwsze dwa nie dałam rady podnieść się z łóżka, Ketonal i te sprawy a tu miłe zaskoczenie bo brzuch mnie tylko pobolewał, obeszło się na 2 tabletkach zwykłego Ibupromu pierwszego dnia i jednej kolejnego. Ogólnie jak narazie (wzięłam 3 tabletki różowe) jestem zadowolona, żadnych skutków ubocznych, wczoraj może ze 3 razy czułam ukłucie w prawym jajniku,ale to chyba nic złego
Spokojnie mogłaś od razu zmienić godzinę, takie wahanie nie zaszkodziłoby skuteczności. Ale tak jak zrobiłaś też jest ok. Co do okresu to często się zdarza, że już przy pierwszych tabletkach on zanika (niektórym dziewczynom już na drugi dzień). Nie musisz się martwić.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 09:19   #1266
nirnaeth123
Przyczajenie

Witam,

tak zupełnie przypadkiem znalazłam tutaj temat o tabletkach Yaz i mam taką wątpliwość, którą być może pomozecie mi rozwiać. Biorę Yaz od ponad roku i od 4 miesięcy źle się czuję: tyję z powietrza, ciągle boli mnie głowa, czuję się "spuchnięta", nie mogę spożywać alkoholu bo zaraz mi niedobrze. Postanowiłam odstawić Yaz i wczoraj w końcu po 2 miesiącach czekania w Lux Medzie(pozdrawiam:/) dostałam się do ginekologa. Opowiedziałam jej swoją historię, dała mi skierowania na wszystkie potrzebne badania, ale nie powiedziała jednej rzeczy, czy Yaz powinnam odstawić i dopiero iść na badania,( bo nie wiem czy to nie zaburzy poziomu hormonów) czy też nie jest to konieczne?
nirnaeth123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 12:52   #1267
1981
Przyczajenie

Witajcie Kochane.

Mam pytanie... Biorę YAZ od roku i jestem zachwycona. Krwawienie z odstawienia zawsze na 3 białej, mało tego, można zegarek ustawiać. Libido wysokie. Samopoczucie rewelacyjne. Absolutnie nie mam na co narzekać. Jednakże dręczy mnie takie pytanie. Po czym poznam, że ilość hormonów w YAZ jest dla mnie niewystarczająca?

Pozdrawiam.
1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 13:25   #1268
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez nirnaeth123 Pokaż wiadomość
Witam,

tak zupełnie przypadkiem znalazłam tutaj temat o tabletkach Yaz i mam taką wątpliwość, którą być może pomozecie mi rozwiać. Biorę Yaz od ponad roku i od 4 miesięcy źle się czuję: tyję z powietrza, ciągle boli mnie głowa, czuję się "spuchnięta", nie mogę spożywać alkoholu bo zaraz mi niedobrze. Postanowiłam odstawić Yaz i wczoraj w końcu po 2 miesiącach czekania w Lux Medzie(pozdrawiam:/) dostałam się do ginekologa. Opowiedziałam jej swoją historię, dała mi skierowania na wszystkie potrzebne badania, ale nie powiedziała jednej rzeczy, czy Yaz powinnam odstawić i dopiero iść na badania,( bo nie wiem czy to nie zaburzy poziomu hormonów) czy też nie jest to konieczne?
a jakie badania masz zrobic?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 16:12   #1269
truskawkowa_ona
Raczkowanie

Witam Was drogie Kobietki
Mam mały problem, otóż wzięłam 3 tabletki Yaz-u z pierwszego opakowania( to są moje pierwsze tabletki), rano @ już nie było a jakąś godzinę temu zauważyłam powrót, dodam że nie wygląda to na plamienie. Czy to normalne:confus ed:
truskawkowa_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 16:47   #1270
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Też czasami tak mam. Z rana nic nie widać, a dopiero później pojawia się krwawienie

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 16:56   #1271
truskawkowa_ona
Raczkowanie

ehhh a już miałam nadzieję że plamienia mnie nie dopadną no ale cóż, widocznie trzeba trochę pocierpieć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-18, 17:17   #1272
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Plamienie pojawia się zazwyczaj w tygodniu poprzedzającym zażywanie tabletek placebo i powinno ustąpić po dwóch, góra trzech opakowaniach
To co teraz masz to po prostu jeszcze krwawienie, nie plamienie

przepraszam za błędy stylistyczne, jeśli takowe się pojawiły

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-06-18 o 17:19
Stary 2010-06-18, 21:47   #1273
Segreto
Przyczajenie

kochane,jak sie bierze tabsy to mozna pic alkohol w duzzzych ilosciach??
Segreto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 22:08   #1274
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Segreto Pokaż wiadomość
kochane,jak sie bierze tabsy to mozna pic alkohol w duzzzych ilosciach??
Alkoholu ogólnie nie powinno się pić w dużych ilościach, bo to już alkoholizm ;]

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 22:11   #1275
mimochodem
Raczkowanie

Jeśli masz potem wymiotować to nie możesz pić.
Warto też pamiętać o tym, że niektore napoje mogą utrudniać wchłanianie się tabletki (słyszałam coś o soku grejpfrutowym)

talia: 64->60
biodra: 90->85
udo: 52->49

mimochodem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-19, 07:51   #1276
Segreto
Przyczajenie

ale chodziło o gruba impreze czyli to sporadyczne hehe a nie alkoholizm)
Stary 2010-06-19, 09:57   #1277
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Segreto Pokaż wiadomość
ale chodziło o gruba impreze czyli to sporadyczne hehe a nie alkoholizm)
jak ponizej:

Cytat:
Napisane przez mimochodem Pokaż wiadomość
Jeśli masz potem wymiotować to nie możesz pić.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-06-19, 10:39   #1278
Segreto
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
jak ponizej:

Dzieki bardzo
Stary 2010-06-19, 13:55   #1279
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Plamienie pojawia się zazwyczaj w tygodniu poprzedzającym zażywanie tabletek placebo i powinno ustąpić po dwóch, góra trzech opakowaniach
To co teraz masz to po prostu jeszcze krwawienie, nie plamienie

przepraszam za błędy stylistyczne, jeśli takowe się pojawiły
a mi się własnie zaczął okres, a dzis dopiero biorę pierwszą tabletkę placebo [wczoraj miałam plamienie]. Czy to jest 'normalne' ? To moje pierwsze opakowanie...
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-19, 14:17   #1280
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
a mi się własnie zaczął okres, a dzis dopiero biorę pierwszą tabletkę placebo [wczoraj miałam plamienie]. Czy to jest 'normalne' ? To moje pierwsze opakowanie...
normalne.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-06-19, 14:58   #1281
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
Tak jest to normalne i nie ma się czym przejmować czasami jest tak, że plamienia i krwawienia nachodzą na siebie w czasie, a czasami jest tak, że tydzień przed okresem placebo masz plamienia, potem z dwa dni przerwy(powiedzmy) i krwawienie

Mark Twain
Stary 2010-06-19, 15:08   #1282
chocolatemousse
Raczkowanie

Oh jak dobrze,że jest taki wątek
Dziewczyny mam pytanko. Niedlugo zaczne pierwsze opakowanie YAZu,tylko że niewiem kiedy mam to zrobić. wiem,że podczas pierwszego dnia cyklu. A co jeśli moje okresy zaczynają się takim brązowym plamieniem,boli mnie brzuch tak okresowo,ale dopiero jakos nastepnego dnia pojawia sie krew,?Mam to juz traktować jako okres i wziasc pierwszą tabletke? nie krzyczcie bo jestem nieobeznana w temacie

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-19, 15:19   #1283
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chocolatemousse Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanko. Niedlugo zaczne pierwsze opakowanie YAZu,tylko że niewiem kiedy mam to zrobić. wiem,że podczas pierwszego dnia cyklu. A co jeśli moje okresy zaczynają się takim brązowym plamieniem,boli mnie brzuch tak okresowo,ale dopiero jakos nastepnego dnia pojawia sie krew,?Mam to juz traktować jako okres i wziasc pierwszą tabletke? nie krzyczcie bo jestem nieobeznana w temacie
Luzik, nikt na ciebie nie będzie krzyczał
Nie byłam w takiej sytuacji, ale ja mimo wszystko wzięłabym tabletkę wtedy, gdy zauważyłabym krwawienie, a następnie przez tydzień się zabezpieczała. Ale to ja tak myślę, może ktoś był w takiej sytuacji i odpowie mądrzej niż ja

Mark Twain
Stary 2010-06-19, 15:25   #1284
nirnaeth123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
a jakie badania masz zrobic?
No tak zapomniałam napisać najważniejszego Próby wątrobowe, krzepliwość krwi, prolaktynę i coś jeszcze tylko nie mogę sobie przypomnieć co, a jestem z dala od domu i nie mam przy sobie skierowania. Głównie moje pytanie tyczy się tego czy tabletki nie zaburzą wyników prolaktyny.

Edytowane przez nirnaeth123
Czas edycji: 2010-06-21 o 08:31
nirnaeth123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-19, 20:39   #1285
201607111047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chocolatemousse Pokaż wiadomość
Też miałam taką wątpliwość, gdyż u mnie podobnie okres rozpoczyna się plamieniem, a dopiero na drugi dzień mam prawie normalne krwawienie. Pani doktor powiedziała mi, że tabletkę należy przyjąć 1 dnia cyklu, ale gdy będzie już normalne krwawienie, a nie plamienie. Ja tak zrobiłam, plamienie dostałam tydzień temu w niedzielę, a pierwszą tabletkę zażyłam w poniedziałek o 21 Powiedziała, że lepiej wstrzymać się przez pierwsze 7 dni od współżycia, tak dla pewności. 8 dnia już można spokojnie się kochać Ewentualnie przez 7 dni zastosować dodatkowe zabezpieczenie, np. w postaci prezerwatyw. Ale u mnie na razie działanie antykoncepcyjne nie jest mi potrzebne, więc nie mam się czym przejmować

Co do mojego samopoczucia... zażyłam już 6 tabletkę z pierwszego blistra i jedyne co poczułam, to leciutkie zawroty głowy i delikatne mdłości niedługo po zażyciu pigułki. Jednego dnia troszkę większe, innego mniejsze. Ale zazwyczaj po godzinie, dwóch przechodziło. Piersi mam troszkę mniej miękkie jak zwykle i to właściwie tyle... Ja miałam dużo problemów z PMS, nieregularnymi okresami, własne hormony też mi wariują, więc na razie mam je zapisane w celach leczniczych. Ale pełną ocenę tabletek Yaz wystawię po 1, albo dwóch czy trzech opakowaniach
Mam nadzieję, że dzięki nim wreszcie będę się czuła normalnie
201607111047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-19, 21:16   #1286
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes89 Pokaż wiadomość
Też miałam taką wątpliwość, gdyż u mnie podobnie okres rozpoczyna się plamieniem, a dopiero na drugi dzień mam prawie normalne krwawienie. Pani doktor powiedziała mi, że tabletkę należy przyjąć 1 dnia cyklu, ale gdy będzie już normalne krwawienie, a nie plamienie. Ja tak zrobiłam, plamienie dostałam tydzień temu w niedzielę, a pierwszą tabletkę zażyłam w poniedziałek o 21 Powiedziała, że lepiej wstrzymać się przez pierwsze 7 dni od współżycia, tak dla pewności. 8 dnia już można spokojnie się kochać Ewentualnie przez 7 dni zastosować dodatkowe zabezpieczenie, np. w postaci prezerwatyw. Ale u mnie na razie działanie antykoncepcyjne nie jest mi potrzebne, więc nie mam się czym przejmować
Ja zrobiłam tak samo - wzięłam pierwszą tabletkę w pierwszy dzień krwawienia (plamienie dostałam dzień wcześniej),po tyg. był już "pełny" stosunek i wszystko jest jak najbardziej ok

Jestem po pierwszym "okresie" i szczęśliwie tabletki mi go znacznie skróciły.Kiedyś męczyłam się z tygodniowymi okresami,a teraz 3-4 dni w koniec
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-19, 23:05   #1287
chocolatemousse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Ja zrobiłam tak samo - wzięłam pierwszą tabletkę w pierwszy dzień krwawienia (plamienie dostałam dzień wcześniej),po tyg. był już "pełny" stosunek i wszystko jest jak najbardziej ok

Jestem po pierwszym "okresie" i szczęśliwie tabletki mi go znacznie skróciły.Kiedyś męczyłam się z tygodniowymi okresami,a teraz 3-4 dni w koniec

Ja też się męcze z okresem 7 dni i mam nadzieje,że to sie zmieni

witch_18 , agnes89 , Diablica z Tasmanii dziekuję

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-20, 08:53   #1288
truskawkowa_ona
Raczkowanie

Kochane wczoraj przyjęłam 5 tabletkę z mojego pierwszego opakowania, czuję się dobrze, nic mnie nie boli, żadnych nudności ani tym podobnych,tylko strasznie dużo naczytałam się o zakrzepicy na ogół jestem straszną panikarą i często doszukuję się jakichś objawów itp. od kilku dni czuję jakieś bóle w lewej łydce i tak pod kolanem, tabletek wzięłam 5, ale tak teraz sobie myślę że jeszcze przed rozpoczęciem ich przyjmowania duuużo się naczytałam i już mi się wydawało że to palec mi drętwieje to ręka, to coś jeszcze dzisiaj wstaję rano i zaczęłam oglądać swoje nogi, no i pod lewym kolanem znalazłam siną żyłkę, nie wygląda to na żylaka, nie jest wypukłe ani nic ale strasznie sie wystraszyłam. Przed rozpoczęciem brania tabsów nie miałam robionych żadnych badań, gin zapytał czy na nic nie choruję, czy nie mam problemów z nerkami, nie pytał o żadne choroby w rodzinie ani o nic. Strasznie się tym martwię, jutro lub pojutrze pójdę zrobić badania, tylko nie bardzo wiem jakie W laboratorium mam powiedzieć że chcę badania na krzepliwość krwi?? No i może któraś z Was orientuje się ile takie badania mogą kosztować w Białymstoku? Pójdę prywatnie bo na skierowanie nie ma czasu, wolę załatwić to jak najszybciej dla własnego spokoju.
Wiem, że ten temat był już poruszany, ale błagam nie krzyczcie od razu, naprawdę nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć i w ogóle.
Stary 2010-06-20, 09:16   #1289
Joslyn
Raczkowanie

Hej, mam pytanie, które od wczoraj nie daje mi spokoju. Otóż wczoraj miałam wesele znajomych i niestety zapomniałam zabrać ze sobą opakowanie Yaz'u. Tabletki miała moja koleżanka, która była na tej imprezie ze mną, więc dała mi tabletkę ze swojego blistra.
Problem w tym, że ja powinnam wziąć wtedy 2 różową tabletkę, z początku opakowania, tymczasem koleżanka miała w blistrze dwie ostatnie różowe, czyli z końca, dalej białe. I teraz pytanie - czy tabletki różnią się składem i te, które są bliżej białych tabletek mają mniejsze działanie? Czy zabezpieczenie jest zachowane?
jeszcze jedno pytanie - jakąś godzinę (może mniej) wcześniej wypiłam ok pół szklanki soku grejpfrutowego, a słyszałam, że zmniejsza wchłanianie się tabletek. Niestety, ten sok był rozwodniony i dopiero po chwili zorientowałam się, że to grejpfruit Jak to z tym jest?
Dziękuję z góry za pomoc

Przed chwilą przeczytałam w ulotce, że "z uwagi na różnice w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze po lewej stronie i następnie przyjmowanie tabletek kazdego dnia zgodnie z kierunkiem strzałek na blistrze" - to znaczy że jednak ma to spory wpływ?

Edytowane przez Joslyn
Czas edycji: 2010-06-20 o 09:33
Joslyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 09:38   #1290
Segreto
Przyczajenie

pytanie.!
wziełam wczoraj tabletke 15min wczesniej niz biore normalnie czyli o 18(normalnie) o 19 zaczełam pic alkohol,oczwywiscie nie wymiotowałam,wiec teraz moje pytanie czy tabletka działała? czy jest obnizona ochrona?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości