Akademia Pedagogiczna Kraków :) - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-17, 10:31   #1471
80kasia80
Przyczajenie

Dot.: Akademia Pedagogiczna Kraków :)

Cytat:
Napisane przez Ethelniel Pokaż wiadomość
Hm...no to teraz większe szanse są na dostanie się, bo jest tylko filologia polska, 240 miejsc, czyli wszystkie profile (loopedia, edytorstwo, bibliotekoznastwo...) w jednym. A wiadomo, że na każdy kierunek był inny stopień trudności dostania się, więc są ciche nadzieje, że...
niby tak, tyle że wybór specjalności będzie pewnie zależał od średniej po I roku (tak juz kiedyś było), my za to mamy już przy rekrutacji walkę o miejsce na wybranej specjalności za sobą ale wystarczy się chociaż trochę postarać i myśle, że nie bedzie z tym problemu rok temu najwyższy próg był na logopedii, potem edytorstwo, komunikacja i nauczycielska.
Btw. bibliotekoznastwo jest teraz ujęte jako specjalność filologii polskiej? jakieś innowacje widzę;D
80kasia80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 11:09   #1472
FeelingGood
Rozeznanie

Hej dziewczyny
Prosiłabym o pomoc:P
Znalazłam tutaj, że próg na historię wynosił 77%, ale w pierwszej czy już w ostatniej rekrutacji? Bo to chyba nie możliwe, żeby w ostatniej, jak na UJ wynosił 52.

I teraz co do tych przeliczników.
Jest napisane, że przelicznik dla rozszerzenia to 1,5.
Ale niżej, że jeśli mam mniej niż 80% to 1,25.
Dobrze rozumiem?
Czyli mam 79% i mnoże je przez 1,25?

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 12:03   #1473
estrella18
Raczkowanie

Dziewczyny wiecie może czy na UP jest filologia hiszpańska w trybie niestacjonarnym? Bo w dziale rekrutacja jest, ale już na stronie wydziału filologi nie ma I sama już nie wiem.....
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 14:51   #1474
vindi
Przyczajenie

hej Witam wszystkich Jestem nowa wiec wybaczcie jeżeli się powtarzam a na pewno tak jest. Doczytałam się ze trudno się dostać na pedagogikę przedszkolną i wczesnoszkolną o ile dobrze zrozumiałam możecie powiedzieć jak bardzo jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym się dostać na UP no cokolwiek bo prawda jest taka ze nie mam chwilowo żadnego pomysłu na siebie. Na co jest się łatwo a raczej w miarę łatwo dostać??? dziękuje za cierpliwość podczas czytania i dziękuje z góry za odp.
vindi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 21:46   #1475
vindi
Przyczajenie

a i jeszcze chciałam zapytać czy ciezko jest sie dostać na bezpieczeństwo narodowe?
vindi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 22:07   #1476
Tenaya
Raczkowanie

Ja się dzisiaj tak zastanawiałam. Chciałam iść na UP na edytorstwo. Ładnie brzmi, ale mam pytanie co robić po takim kierunku? Jestem dysortografikiem, dysleksja też jest mi znana. Chodzi o to, że chciałabym wiedzieć dokładniej na czym to edytorstwo polega. Obawiam się, że sobie mogę nie poradzić jeśli chodziło by o głębsze analizowanie treści pod względem błędów itd. Ogólnie nie mam dużych problemów, zawsze starałam sie "iść pod prąd" i nawet wyleczyłam się z dysfunkcji (chociaż nadal popełniam głupie błędy), ale cóż proszę tylko o radę. Bo z filologi to i tak nie zrezygnuję. Chodzi mi o to całe EDYTORSTWO, bo na UJ np. od razu wybiera się specjalizację....
Tenaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-18, 08:43   #1477
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

edytorstwo polega wlasnie na korekcie tekstow pod wzgledem bledow stylistycznych ortograficznych jak i "ułozeniu" tekstu graficznie na stronach np. ksiazki - generalnei chodzi o to zbey ksiazka/artykul czy co tam ejszcze byly w 100% poprawne jezykowo itp przed ukazaniem sie ( w kazdym razie wg mojej skromnej informacji an ten temat:P )
zagubiona_w_swoich_snach jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-18, 09:14   #1478
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zagubiona_w_swoich_snach Pokaż wiadomość
edytorstwo polega wlasnie na korekcie tekstow pod wzgledem bledow stylistycznych ortograficznych jak i "ułozeniu" tekstu graficznie na stronach np. ksiazki - generalnei chodzi o to zbey ksiazka/artykul czy co tam ejszcze byly w 100% poprawne jezykowo itp przed ukazaniem sie ( w kazdym razie wg mojej skromnej informacji an ten temat:P )
Dokładnie tak.

Ja tak nieoficjalnie od paru lat robię już korekty różnych tekstów, głównie prac magisterskich i licencjackich - trzeba szybko ale dokładnie czytać, być bardzo spostrzegawczym i posiadać naprawdę doskonałą znajomość zasad pisowni języka polskiego.
Ja to osobiście lubię, ale wydaje mi się, ze ktoś z problemami tzn. z dysortografia, dysleksją nie do końca nadaje się do takiej pracy.

Będę Żoną!
http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png
No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej.
http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png
Aivilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 06:57   #1479
yossi86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Annli Pokaż wiadomość
A nie wiesz np. od ilu procent w tamtym roku przyjmowali na filologię polską spec. komunikacja?
Niestety o aktualnym progu punktowym nie mam pojęcia. Pamiętam, że dawniej Gazeta Wyborcza Kraków po skończonym naborze robiła co roku zestawienie liczbowe ilu chętnych i jakie progi punktowe były na dany kierunek na każdej uczelni (więc może spróbuj poszukać w necie). Co do samej komunikacji społ. to wydaje mi się, że z perspektywy przyszłej pracy dziennikarskiej jest ok (zawsze możesz zrobić jakąś podyplomówkę z dziennikarstwa jeśli będzie Ci mało). Ja akurat wybrałam ten kierunek z powodu zainteresowania PR-em

Edytowane przez yossi86
Czas edycji: 2010-06-20 o 06:59
yossi86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 12:43   #1480
mimi91
Wtajemniczenie

O matko... Widzę, że większość z Was wybiera się na filologię polską, więc konkurencja będzie duża :P Już się nie mogę doczekać 30 czerwca, ale równocześnie się boję... Jeśli chodzi o polski to pisałam też o H. Krall i I temat z rozszerzonego. Największą niewiadomą jest właśnie wynik z j. polskiego...
Myślałam tylko o edytorstwie, ale po tym co napisała yossi86 to zaczynam też myśleć o komunikacji...
A jak z rejestracją? Czekamy do 30 czerwca ? (jeśli chodzi o rocznik 91). Ja raczej tak zrobię...
mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 16:11   #1481
myszenka1991
Przyczajenie

hej dziewczyny może któraś z Was wie ile płaci sie za kierunek przy rejestracji na UP? nigdzie tego znaleźć nie mogę;/ i czy za każdy kierunek ołaci sie osobno? no a jeśli płaci sie osobno to czy jest możliwość dostania się na dwa kierunki a później sobie wybieram (jeśli sie uda mi dostać) jaki chcę? no i ostatnie pytanie - czy trudno dostać się na administrację? albo germanistykę?
myszenka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 18:41   #1482
Andzia804
Rozeznanie

GG do Andzia804

Cytat:
Napisane przez myszenka1991 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny może któraś z Was wie ile płaci sie za kierunek przy rejestracji na UP? nigdzie tego znaleźć nie mogę;/ i czy za każdy kierunek ołaci sie osobno? no a jeśli płaci sie osobno to czy jest możliwość dostania się na dwa kierunki a później sobie wybieram (jeśli sie uda mi dostać) jaki chcę? no i ostatnie pytanie - czy trudno dostać się na administrację? albo germanistykę?
z tego co się orientuje to opłata rekrutacyjna wynosi 85zł, i niestety jeśli składasz na dwa kierunki płacisz za oba ale w pierwszej kolejności trzeba się zarejestrować na stronce rekrutacyjnej UP jeśli chodzi o kierunki które pytasz niestety nie jestem w stanie ci pomóc bo tu nie mam pojęcia

W Moim UK od 16.07.2011r.

Kamelot - MÓJ

Edytowane przez Andzia804
Czas edycji: 2010-06-20 o 18:43
Andzia804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 20:33   #1483
myszenka1991
Przyczajenie

wielkie dzięki za info ale tak swoją drogą 85 zl za tylko jeden kierunek to sporo;/ no ale czy jest w ogole jakies prawdopodobienstwo ze moge sie dostac na dwa kierunki jednocześnie?
myszenka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 20:34   #1484
kasiorekk7
Przyczajenie

witam moze mi ktos powiedziec jakie sa progi na bezpieczenstwo narodowe i pedagogike spec. edukacja dla bezpieczenstwa i wos :P ?
kasiorekk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-20, 23:11   #1485
DolceFarNiente
Raczkowanie

GG do DolceFarNiente

Cytat:
Napisane przez myszenka1991 Pokaż wiadomość
wielkie dzięki za info ale tak swoją drogą 85 zl za tylko jeden kierunek to sporo;/ no ale czy jest w ogole jakies prawdopodobienstwo ze moge sie dostac na dwa kierunki jednocześnie?
A dlaczego nie? Nawet jak złożysz na 10 kierunków, to na wszystkie możesz się dostać. Potem wybierasz ten, który najbardziej Cię interesuje (albo nawet kilka ) i tam składasz papiery. Ale opłaty rekrutacyjnej Ci potem nie wrócą...

Aha, a co do administracji, to musisz się cofnąć kilka stron i tam całkiem sporo o tym pisałam

Edytowane przez DolceFarNiente
Czas edycji: 2010-06-20 o 23:12
DolceFarNiente jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-21, 11:19   #1486
Ethelniel
Raczkowanie

Ej, zarejestrowałam się już na tej stronce UP, ale nie mam jeszcze numery świadectwa dojrzałości.. mogę teraz zrobić przelew, czy czekać do 30tego na papiery?? Bo pasuje tę teczkę im zawieźć, a ja już kompletny mętlik w głowie mam...:/
Ethelniel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 11:21   #1487
Aivilo
Wtajemniczenie

Ale teczkę i tak dopiero od 28 możesz składać... no i musisz miec do tego numer świadectwa
Mnie czeka w tym tygodniu wycieczka do OKE po duplikat świadectwa, kurdefelek.

Będę Żoną!
Stary 2010-06-21, 11:50   #1488
DolceFarNiente
Raczkowanie

GG do DolceFarNiente

Cytat:
Ej, zarejestrowałam się już na tej stronce UP, ale nie mam jeszcze numery świadectwa dojrzałości.. mogę teraz zrobić przelew, czy czekać do 30tego na papiery?? Bo pasuje tę teczkę im zawieźć, a ja już kompletny mętlik w głowie mam...:/
Możesz zrobić przelew i będziesz mieć z głowy
DolceFarNiente jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 11:57   #1489
Ethelniel
Raczkowanie

nono, ale coś czytałam, że się długoi czeka na potwierdzenie przelewu, i po prostu nie wiem, czy teraz wpłacać czy kiedy...:|

DolcefarNiente, czyli nic się nie stanie, jak wpłacę teraz? Bo krążą jakieś głosy, że dopóki się sie ma tego nr. świadectwa, to nie można bo kasa przepada...:| Zgłupiałam zupełnie jak przy ciągach geometrycznych na majcy xD

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

ej, czekajcie, bo tu nowy zonk. Zajerejstrowalam sie najpier na fililologię, a teraz jako 2 kierunek bibliotekoznastwo, i mi utworzyło nowe konto;| Tak ma być?

Edytowane przez Ethelniel
Czas edycji: 2010-06-21 o 11:52
Stary 2010-06-21, 12:05   #1490
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
nono, ale coś czytałam, że się długoi czeka na potwierdzenie przelewu, i po prostu nie wiem, czy teraz wpłacać czy kiedy...:|

DolcefarNiente, czyli nic się nie stanie, jak wpłacę teraz? Bo krążą jakieś głosy, że dopóki się sie ma tego nr. świadectwa, to nie można bo kasa przepada...:| Zgłupiałam zupełnie jak przy ciągach geometrycznych na majcy xD

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

ej, czekajcie, bo tu nowy zonk. Zajerejstrowalam sie najpier na fililologię, a teraz jako 2 kierunek bibliotekoznastwo, i mi utworzyło nowe konto;| Tak ma być?
Ale ty nie musisz czekać na potwierdzenie przelewu! Idziesz do banku czy na pocztę, dokonujesz przelewu, dostajesz papierek, że tego przelewu dokonałaś i ten papierek dołączasz do dokumentów. A to, czy przelew doszedł, czy nie, ciebie nie obchodzi - masz dowód na to, że wpłaciłaś.

I tak ma byc - do kazdej rejestracji jest stworzone osobne konto

Będę Żoną!
Stary 2010-06-21, 12:16   #1491
estrella18
Raczkowanie

Dziewczyny ponawiam pytanie wiecie czy na UP jest filologia hiszpańska w trybie niestacjonarnym? W dziale rekrutacja jest, ale na wydziale filologii nie ma Pisałam tam, ale brak odpowiedzi z ich strony.....
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 12:16   #1492
Ethelniel
Raczkowanie

Aivilo, a jak robię przelew bankowy ( w sensie przez neta) to nie mam przecież papierka...:/ I co wtedy mam im dołączyć?

Czas edycji: 2010-06-21 o 12:18
Stary 2010-06-21, 12:20   #1493
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
Aivilo, a jak robię przelew bankowy to nie mam przecież papierka...:/ I co wtedy mam im dołączyć?
Musisz mieć potwierdzenie wpłaty. Jakiekolwiek. Dlatego najbezpieczniej bedzie to zrobić w miejscu, gdzie dostaniesz druczek. W banku albo na poczcie. Ja robilam w banku, normalnie wypelniałam druk - ale nie robilam przelewu z konta na konto, a po prostu wplacałam gotówkę.

Będę Żoną!
Stary 2010-06-21, 12:22   #1494
Ethelniel
Raczkowanie

I chyba tak będzie najrozsądniej Zrobić na poczcie czy coś:P Ale z 2 strony jak robię przelew z konta na konto to przeciez można druknąc potwierdzenie Oni podadzą krok po kroku co trzeba napisać no nie?? Jaki tytuł przelewu etc? Chyba gdzieś widziałam wzór...

Czas edycji: 2010-06-21 o 12:23
Stary 2010-06-21, 12:33   #1495
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
I chyba tak będzie najrozsądniej Zrobić na poczcie czy coś:P Ale z 2 strony jak robię przelew z konta na konto to przeciez można druknąc potwierdzenie Oni podadzą krok po kroku co trzeba napisać no nie?? Jaki tytuł przelewu etc? Chyba gdzieś widziałam wzór...
Ja ogólnie nie ufam przelewom internetowym w ważnych kwestiach, ale to ja jestem strasznie konserwatywna i wręcz zacofana w tej kwestii

Będę Żoną!
Stary 2010-06-21, 12:37   #1496
Ethelniel
Raczkowanie

Spoko, druknie się potwierdzenie Pisze jak byk- "nie wymaga podpisu ani stempla". I koko dżambo Teraz tylko czekac na wyniki:/
Stary 2010-06-21, 12:38   #1497
Suzzi11
Raczkowanie

Jeśli chodzi o przelewy przez internet, to również można sobie wydrukować potwierdzenie Tyle, że trzeba poczekać do następnego dnia (roboczego), aż przelew dojdzie. Ja taki drukowałam na prawo jazdy i do AGH musisz mieć status - przelew dokonany, a nie tylko, że wysłany.

Edytowane przez Suzzi11
Czas edycji: 2010-06-21 o 12:39
Suzzi11 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-21, 12:47   #1498
Ethelniel
Raczkowanie

Dzieki suzzi Poczekam ze 2 dni iw ted druknę:P Albo jakoś na dniach Miejmy nadzieję, że nie będzie rozczarowania 30tego.
Stary 2010-06-21, 14:34   #1499
mimi91
Wtajemniczenie

Ej to tak, rejestrować się czy czekać do 30? Bo widzę, że już niektóre z Was się zarejestrowały... Czemu to wszystko jest takie skomplikowane?? ;(
mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 15:18   #1500
Aivilo
Wtajemniczenie

rejestracja wam nie ucieknie przecież obojętne, kiedy się zarejestrujecie ja to zrobiłam juz teraz, no ale ja mam już świadectwo i chcę złożyć papiery przed 30tym,zeby uniknąć tłumów tegorocznych maturzystów

Aczkolwiek jeśli ktoś wybiera się ze mną na Bibliotekoznawstwo, to chętnie poznam wcześniej, przy składaniu papierów

Będę Żoną!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości