|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
krajanka to plastry sera białego, półtłustego w moim przypadku
![]() placek niezbyt duży, ale to ze względu na późne śniadanie (jak to w niedzielę). Bardzo dziękuję za ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3272 |
Raczkowanie
|
Ja też na Uuuuuuuuu
![]() I się zastanwiam czy sobie za bardzo nie folguję ![]() śniadanie : ---- (wstałam jakoś po 12;30) ![]() 2 śniadanie : duża razowa buła z ziarnami, masłem, wędliną drobiową, ogórasem małosolnym i pomidorem obiad: surówka wielowarzywna, fasolka, kalafior (wyszedł prawie cały talerz ![]() podwieczorek : garść płatków śniadaniowych, galaretka malinowa, jedna delicja ![]() kolacja : jajecznica z dwóch jajek, 2 kromki razowca z masłem + nadprogramowo miseczka truskawek ![]() i jak? ![]()
![]() |
#3273 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Mircia, tak z ciekawości zapytam - dlaczego na biały ser mówisz "krajanka"? u Was się tak mówi, czy tak sobie wymyśliłaś? ![]() ![]()
![]() |
#3274 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
co zdziałałam z brzucholem? w zasadzie to nic ![]() ![]() ![]() no właśnie @ jak na razie brak. nie wiem co jest ![]() gołąbek był w miarę solidny, aczkolwiek ta niestrawność utrzymywała się przez cały dzień i jakiś taki yyy...wstręt do jedzenia miałam, także bardziej z rozsądku niż z głodu jadłam ![]() ![]() zieloną herbatkę piję ok. 3 razy dziennie i to przeważnie do głównych posiłków. czy można? prawde mówiąc nie słyszałam przeciwskazań z tym związanych, ale to dobrze! ![]() ![]() tak nawiasem-dziękuję za ocenkę i...obiecuję poprawę ^^ ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3275 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3276 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3277 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() danonki jutro zakupie posłużą jako lody ![]() zielonej nie pijam, miętę owszem ona chyba nie ma żadnych szczawianów albo innego fuj? co mam zrobić skoro mleko mi nie wchodzi? Takie w postaci budyniu czy owsianki owszem, ale tak owsiane odstawiam bo odwapniają, a czy skrobia z budyniu też jakoś na to wpływa? czyli kanapki z serem żółtym tylko na pszennym pieczywie? szkoda bo nie ma niczego lepszego od pumpernikla z żółtym serem ![]() a makrela ma wapń? ![]() lepsze tłuste czy chudsze mleko? a jajka? i ile tego pierwiastka trzeba jeść coby w miarę sprawnie się odbudować? I jak to jest z tym magnezem? ratunkuuuu, oni mnie straszą, że jak się przewrócę to mogę się połamać ![]()
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3278 |
Raczkowanie
|
No i niedzielne Utrzymanko
![]() Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z ziarnami (te duże) z masłęm, sałatą, wędliną, musztardą, jajem na twardo, majonezem i szczypiorem + sałatka z pomidora, ogóra małosolnego, 3 rzodkiewek ze szczypiorkiem i łyżką jogurtu naturalnego, kawka zbożowa Obiad: papryka nadziewana mięsem mielonym z cebulką duszona w sosiku pomidorowym, 1/2 woreczka kaszy gryczanej, porcja surówki z białej kapustki z marchewką, koprem, natką, świeżą bazylią, odrobiną musztardy i oliwą Podwieczorek: moja ![]() ![]() Kolacja: cały talerzyk sałatki (sałata, feta, oliwki, pomidor, ogórek, bazylia, tuńczyk wsw, kukurydza, jogurt), bułeczka przenna z ziarenkami (60g) z masłem, pomidorem, ogórem małoasolnym i cebulą i cały dzień latania po domu, przestawiania mebli itp. --> poremontowe porzędki proszę o ocenkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3279 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3280 |
Wtajemniczenie
|
P, chociaż troche źle sie czuje tyle jedząc ..
śniadanie;2 kromki chleba ze słonecznikiem; z wieśniakiem i cebulką ; z serem żółym i warzywami; 2 jaja sadzone( smażone na maśle); jabłko; herbata z miodem. 2 śniadanie; 150g serka waniliowego tutti + 150 g jogurtu naturalnego + garść rodzynek; sałatka ( miseczka kapusty z majonezem); kilka czekoladek malaga ( za słodkie jak dla mnie). obiad; ryba w sosie greckim ( dwa duże płaty ryby + duuuża ilość sosu pomidorowego) kilka ziemniaków; surówka z kapusty kiszonej ( z dodatkowo wkrojoną marchewką, cebulą i troche oleju ) deser; 4 kostki czekolady od wedla mlecznej z 'nadzieniem' orzechowym(przepyszna ! <3 ) podwieczorek ; talerz budyniu czekoladowego + banan ; szklanka mleka 2%, dwie garści orzechów ziemnych kolacja;dwie kromki chleba ze słonecznikiem; z serkiem wiejskim i pomidorem; z masłem serem żółtym i warzywami;miska truskawek; ok. dwie gałki lodów śmietankowych; herbata 30 min hula hop; po kręceniu; ok. 250- 300g jogurtu naturalnego + garść rodzynek + garść płatków kukurydzianych+ kilka wielkich łych dżemu brzoskwiniowego. Wątpie żebym po tych kilku dniach jedzenia 'troche' więcej dużo utyła, ale strasznie źle sie czuje.. jak taki grubas;/. No ale nic, wiem że to tylko moje wyobrażenie i musze jeść tak codziennie przynajmniej do tych 50 kg . mam jeszcze kilka pytan; - czy to dobrze że w moim jadlospisie jest tyle jogurtów,serków,mleka itp? W sierpniu chciałabym iść na pielgrzymke do Częstochowy . Idzie sie przez dwa tygodnie okolo 400 km ( wychodzi 28 km dziennie) Czy nie zaszkodzi mi to w moim tyciu? Bo jednak jakiś wysiłek to jest.. ale z drugiej strony nie chcem zrezygnować z tej pielgrzymki. Moge to jakoś pogodzić czy nie bardzo ? Do oceny.
'wyobraznia bez wiedzy moze stworzyc rzeczy piękne.wiedza bez wyobrazni najwyzej doskonale ' Edytowane przez innyrytm Czas edycji: 2010-06-21 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#3281 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak więc nie martw się, że dostarczysz go za dużo ![]() ![]() ![]() ![]() Napisałam Ci to, co wiedziałam. Chętnie dokładniej odpowiedziałabym na resztę pytań, ale niestety nie jestem jeszcze dietetykiem, dopiero się uczę ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3282 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogóle jakoś tak dziwacznie i średnio mi się podoba Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3283 |
Raczkowanie
|
P;
1. 3 kromki razowca z ; twarogiem,pomidorem i rzodkiewa szynka z inydka pomiodem i ogorem camembertem i pomidorem wiejski lekki z cynamonem, truskawkami i nerkowcami, kawa z mlekiem 2. sernik na zimno, lody bakaliowe, kilka herbatnikow (u kolegi) w drodze do domu; prawie litr soku porzeczkowego,bo mnie jakos przysuszyło:P 3.pomidorowa z makaronem,marchewka i miesem piers z kury smazona, ziemniaki, mloda kapusta z pomidorami zasmazana 4. owsianka z banem, mieszanka studencka na mleku przekaska; kubus z truskawka, lod krecony z maszynyyyy 5. miseczka pomidorow z rzodkiewkami,cebula i smietana, spora grahamka z twarogiem i pieprzem przed snem; spory kawałek ciasta z truskawkami,budyniem i kruszonka, kakao * porcje sa duze, duzo masla i tluste mleko
#3284 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie tyczy sie to chyba żółtego sera , bo np edamski ma ok 26 % tł. a wapnia bardzo dużo według racji zywieniowych - dziennie zapotrzebowania dla osoby dorosłej - tak jak podają na opakowaniach produktów to 800 mg, ale przyjmuje sie chyba 1000 mg wapnia na dobe - oczywiście tej ilości nie zapsokaja wikeszośc osób nadmiar wapnia uposledza wchłanianie sie innym minerałów, może powodach odkłądanie sie go w tkankach miekkich, kamienie w nerkach itp Dekas masz osteopenie albo osteoporoze ? ktos to zdiagnozował - w sensie - mialaś wykonywaną densytometrię ? byłas z tym u jakiegos lekarza ? jaka jest przyczyna ? czy masz okres normalny teraz, czy byl czas kiedy go nie maiałaś ? kosci osłabiają sie bardzo z powodu zaniżonej produkcji estrogenów, i wtedy praktycznie dieta wapniowa nic nie da... sa preparaty wapnia bez recepty - włąsnie na kości, wraz z wit d itp, ale nie takie wapno na przeziebienie tylko specjalne - trzeba pytać w aptekach...ale to hmmm nie wiem jaka masz sytuacje |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3285 |
Raczkowanie
|
Napiszę swój jadłospis, ponieważ chcę zrzucić troszkę kilogramów i nie wiem czy odpowiednio się odżywiam.
śniadanie: 2 kromki razowego chleba, z drobiową szynką i ogórkiem, dużo pieprzu ![]() II śniadanie: kanapka i pół razowego chleba z tuńczykiem obiad: pierś z kurczaka usmażona na oliwie z oliwek, warzywa na parę czyli fasolka szparagowa, marchewka + ryż pełnoziarnisty. Między czasie jabłko i duża ilość truskawek. Kolacja: serek wiejski z ogórkiem. Więc w sumie wychodzi na to, że jem 4 posiłki plus jakiś jogurcik, warzywka, jabłko, cały czas podjadam warzywka, piję oczywiście dużo wody i herbatę zieloną. I jak? a może zmieścić w ten jadłospis jeszcze 5 posiłek i jeść mniejsze porcje? Edytowane przez No_cry Czas edycji: 2010-06-21 o 15:09 Powód: dopisek. |
![]() ![]() |
![]() |
#3286 |
Zakorzenienie
|
Witam, to mój pierwszy jadłospis tutaj, więc proszę o wyrozumiałość
![]() R (jestem na diecie South Beach, ale staram się komponować posiłki zgodnie z 10 PŻ ![]() śniadanie: jajecznica z 2 jajek z plastrem szynki i ziołami, kromka razowca, herbata czerwona II śniadanie: serek wiejski lekki z płatkami migdałów, kropelką aromatu migdałowego i tabletką słodzika obiad: filet z mintaja na parze + pół porcji warzyw na patelnię (bez ziemniaków i marchewki) podwieczorek: serek Bieluch zmiksowany ze świeżymi truskawkami kolacja: tuńczyk w sosie własnym + sałatka warzywnawiem, że mam na śniadanie za mało pieczywa/owsianki (czyli tego co jadałam na zwykłej redukcji), ale dopiero zaczynam drugą fazę SB i węglowodany złożone wprowadzam stopniowo, na razie mam dozwoloną jedną porcję węgli - w tym wypadku to była ta kromka chleba i jedną porcję owoców - czyli te truskawki do podwieczorku. Z dnia na dzień będzie coraz lepiej ![]() proszę o ocenę i z góry dziękuje ![]()
![]() |
#3287 |
Raczkowanie
|
moje dzisiejsze R
20 minut joggingu I puszka tuńczyka, 3 łyżki płatków owsianych, pomidor, parę liści sałaty II 125g chudego twarogu, pomidor, parę liści sałaty III pieczony filet z dorsza (czyli pół ryby), 50g makaronu pszennego razowego, pół brokuła, pomidor, 44 truskawki rower z koleżanką IV 125g chudego twarogu, ogórek, parę liści sałaty V jajecznica z 3 jajek, 10 orzechów włoskich, parę liści sałaty i co o tym sądzicie? wiem, że przegięłam z tymi truskawkami po obiedzie, jeszcze mnie boli brzuch ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3288 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
z tym twarogiem też bywa różnie, bo czasem nie mam możliwości wziąć nic innego do szkoły. ale postaram się zastąpić go jajkami a co myślisz o kotletach sojowych? bo ostatnio odkryłam, że są pyszne na sucho i lubię je czasem przegryźć, no i mają większą zawartość białka niż np sucharki... a nie wiem, czy jeśli w jakimś posiłku mam mało białka, to czy mogę to uzupełnić paroma kotletami? bo jeden mały ma prawie 3g białka Edytowane przez Maliness Czas edycji: 2010-06-21 o 14:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3290 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ćwiczenia na czczo, to jak napisała liquefy : |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3292 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
estrogenów nie produkuje, nie mam okresu. Lekarz powiedział, że to utrudnia sprawe, mam propozycje dot. hormonalnej terapii zastępczej, dostałam wit D i jakieś inne cuda, mam zacząć się odżywiać jak człowiek... ta terapia mnie przeraża ![]() w ogóle jest do bani, jutro mam rtg miednicy, bo na domiar złego bolą mnie stawy. nieprzytomna dziękuje, próbowałam żółtego sera z dżemem ale to nie mój klimat, wole z żurawiną^^ P. I. budyń malinowy o,5 l posypany pestkami dyni, miska truskawek z wieśniakiem II.miska czereśni z jogurtem 180g(wzbogaconym), kawałek bagietki z masłem żółtym serem(dwa plasterki) i pomidorem plasterek żółtego sera III. pierś z kury smażona w czosnku, fasolka szparagowa też smażona z czosnkiem, miseczka ryżu, tarta marchewka z jogurtem i cynamonem IV. truskawki ![]() V. jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i serem żółtym, bagietka z masłem, sałatą, wędlinką, sosem czosnkkowym, rzodkiewką po truskawki w masełku orzechowym i danonek
|
![]() ![]() |
![]() |
#3293 |
Zakorzenienie
|
U.
I: grahamka z maslem,twarozkiem domowym piatnicy(150g),2plasterki wedliny wieprzowej,3plasterki pomidora,kawalek duszonego na teflonie schabu,szczypiorek, slim coffe, magnez do picia 40min aerobow II:2wafle ryzowe,6plasterkow wedliny z indyka,jablko,cynamon,sli m coffe III:kura nadziewana chudym twarogiem,2duze i podluzne ziemniaki,troche ketchupu,salatka(salata,p omidorki cherry,rzodkiewki) IV: ok 110g chudego twarogu,miseczka truskawek V: pstrag wedzony 65g,pomidor,lyzka wiejskiego,szczypiorek. Slabe to U mi cos wyszlo.
Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it Edytowane przez orzeszek01 Czas edycji: 2010-06-21 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#3294 |
Zakorzenienie
|
U
![]() Śniadanie - 2 średnie naleśniki z mąki kukurydzianej i mleka 1,5% smażone na kapce oliwy z twarogiem półtłustym, dżemem porzeczkowym i otrębami porzeczkowymi + herbatka porzeczkowa IIśniadanie - 2 kromki razowca w formie kanapki posmarowane masłem z sałatą i pomidorem ; 125ml jogo owoce leśne z musli: po łyżce otr. truskawkowych i porzeczkowych i 2ł. fitelli bananowej jabłko Obiad - mięso z indyka+młode ziemniaczki z odrobiną sosu ; szklanka napoju Fresh z liczi (wiem, że powinny być warzywa, ale nie było nic w domu ![]() Podwieczorek - b. mały kawałeczek chałki z masłem i taki średni z twarogiem i dżemem truskawkowym + herbatka ; budyń malinowy (z połowy opakowania - na szklance mleka) Kolacja - w lodówce tuńczyk więc zrobię placek tuńczykowy (1/2puszki tuńczyka, jajko, otręby) z sosem czosnkowym (jogo+czosnek) i pomidorem Proszę o ocenę |
![]() ![]() |
![]() |
#3295 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli tak, to zamień zwykłą na wzbogaconą wapniem--> dzisiaj czytalam w gazecie że takowe istnieją. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3296 |
Zakorzenienie
|
znikajac-dlaczego pomieszanie z poplataniem?
![]() potreningowy posilek po prostu- wegle wafle ,bialko wedlina,i proste wegle jablko,poyspane cynamonem . Co w tym takiego pomieszanego ? ![]() Jakos nie mam apetytu,nawet na grzeszki ochoty cos brak. Po obiedzie jadlam juz raczej z rozsadku niz dlatego ze bylam glodna.
#3297 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-06-21 o 16:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3299 |
Zakorzenienie
|
średnio mi smakowały ale wczoraj była niedziela i ostatnie plastry sera i szynki Tata wziął do pracy
![]() dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ano mogloby byc,ale nie mialam na nic innego pomyslu ani ochoty tym bardziej. warrior_mortal -dziekuje za ocene,powoli do przodu ![]() ![]() nie mam dzis apetytu po prostu, jem zeby bylo,ale ochoty na cokolwiek brak. Jutro bedzie juz normalnie ![]() Dobrze,ze mi przypomnialas o nnkt. Zawsze o tym zapominam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.