|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#20461 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV
Cytat:
Mam nadzieję,że z tym octem ziołowym to Eloe trafiła,bo chyba bym już się załamała kompletnie jakby nawet takie płukanki mi nie pasowały Frustrujące powiadasz? Język polski zna bardziej pasujące określenia na mój stan...jednakże nie nadają się do publicznej prezentacji... Znalazłam swoje KWC stylizatory ![]() Niestety odżywka d/s którą kocham jest nie do zdobycia. I niestety nie odkryłam jeszcze ogólnie dostępnej,którą bym polubiła z wzajemnością ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
Pamiętasz przecież jak panowie nam mówili,że tylko piwo nie szkodzi
|
||
|
|
|
#20462 | ||
|
Raczkowanie
|
Dzięki za taki szybki odzew, bo siedze i kombinuje jak tu sie nie drapac
![]() Cytat:
Ta Joanna ma proteiny, kurcze nie pomyslalam, ze moze byc za duzo... tak sobie mysle, ze moze za krotko i malo dokladnie splukalam te odzwyke, bo ja do cierpliwych nie naleze, echhhhmmmm Cytat:
nie mam palomy, jantara dzus szukalam w aptece, ale bez skutku - jutro sie wybiore na dalsze poszukiwania... zastosuje OMO, tylko czy z tym babydreamem, czy cos innego kupic? Ale do mycia odzywka jeszcze powroce... dam szanse pani potters po rozcienczeniu
|
||
|
|
|
#20463 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie zrobilam sobie liste odzywek, ktore moglabym wyprobowac w najblizszym czasie:
1) Balsam regenerujacy z "apteczki babuni" (rowniez czekam na sklad tego jajecznego ) z proteinami2) maska z Potter'sa intensywnie nawilżająca z aloesem 3) NaturalVital do włosów wypadających 4) Inter Fragrances, maska do wypadających 5) Doliva z Bazylią i Biotyną 6) Doliva z cytryną i kwiatem migdałowca nie wiem, jak sie wyrobie finansowo, bedzie pewnie ciezko, ale moze dam rade. jeszcze chcialabym zadac wam dwa pytania: prowadzicie jakies notatki, w ktorych zawieracie swoje spostrzezenia po uzyciu danego kosmetyku? ![]() co sadzicie o tych psikadelkach gotowych, np. dwufazowy z Wax'a czy cos takiego tam jest.. ?
|
|
#20464 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj podjęłam decyzję, że nie będę na siłę z loczko-fal robić loków. Postaram się podkreślać to, co jest. Chociaż kiedyś bardziej mi się kręciły.
Dziewczyny, czy orientuje się którać co się stało z mleczkiem do loków SUNSILK FALE I LOKI? Ja szukam i szukam już tyle czasu i po sklepach i po necie... nigdzie nie ma. Ale na stronie sunsilka jest cały czas ( niestety tylko opis dostępnych produktów, nie można skłądać zamówień), więc mozę nie wycofali go ze sklepów? Było cudowne to mleczko!!! Eloe, ile zapłaciłaś za tę suszarkę?
|
#20465 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jantara trudno znaleźć, możesz zamówić na doz'ie. Cytat:
Czasem notatki prowadzę razem z informacjami dodatkowymi, czyli w jakim towrzystwie dany produkt wystąpił i jaka była wilgotność (PR i %)
|
||
|
|
|
#20466 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#20467 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#20468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co myślisz o tych psikadełkach?
Ale jeszcze tu wrócę ![]() Edytowane przez dontknow Czas edycji: 2010-06-22 o 20:47 |
|
|
|
|
#20469 |
|
Wtajemniczenie
|
W zimie używałam Gliss kura, bo był emolientowy; teraz może będę się czymś psikać ze względu na filtry.
W zimie robiłam sama psikadła humektantowe, teraz się przerzuciłam na emulsje (czyli mikstury o trochę mniej bogatym składzie niż psikadła, stosowane jako odżywka b/s) Trzeba przetestować na sobie
|
|
|
|
#20470 |
|
Zakorzenienie
|
a wlasnie.. juz kiedys chcialam sie zapytac o te humektany i emolienty..
bo nie za bardzo rozumiem, dlaczego niektorzy sie skupiaja na tych pierwszych, a niektorzy na drugich kwestia pory roku, upodoban czy jak ... ?
|
|
#20471 |
|
Zadomowienie
|
INDIOS- ten link ktory wkleilam pokazuje na zdjeciach jak Eloee ma podpiete wlosy- mozna sobie oblukac.
Żabkowanie 1 Żabkowanie 2 |
|
|
|
#20472 |
|
Zakorzenienie
|
No i teraz mam
![]() Hmm...czemu wcześniej pokazywało inny post...nie wiem... Ważne, ze teraz jest już OK Dziękuję bardzo
|
#20473 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...35&postcount=2 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=14 |
|
|
|
|
#20474 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#20475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#20476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A płukałaś włosy piwem? Ponoć też fajnie działa (skoro na żołądek pomaga, to może i na włosy )
|
|
|
|
|
#20477 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale kiedy Ona to wypróbuje?Nie w tym miesiącu na pewno Poza tym nie ma w domu piwa a koniak do włosów raczej nie wskazany![]() Będziemy kombinować.Jeszcze zostaje ocet jabłkowy |
|
|
|
|
#20478 |
|
Raczkowanie
|
syrenka wielkie dzieki za rady
przejde sie na przerwie do rossmana po hipka, kiedys nim mylam wlosy i krzywdy nie robil wczoraj to swedzenie jakos ustapilo, moze to autosugestia, ze jednak tak bardzo swedziec nie powinno,hmmmm.... nie mylam wlosow, rano wygladaly naprawde niezle, wlasciwie to prosto z lozka moglam isc do pracy ![]() ale wgniotlam zel artistry, puch po nocy zniknal praktycznie calusinki |
|
|
|
#20479 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny,
przybywam po prośbie Coś nie tak z tą moją pielęgnacją - włosy mi się puszą, używam tych samych kosmetyków co jesienią, zimą czy wiosną - jest ich dużo i tak naprawde nie wiem które nie współpracują ze mną ???-myję nacodzień balsamem mrs potters, - jesli ojejuję na kokokosowo (1 na 2 tygodnie) to używam babydreama do zmycia, - jeśli maska gloria to tyci dodaję olejku ze słodkich migdałów czy jojoba, - wosk z avocado+olejek ze słodkich migdałów, jojoba, czy avocado, - odzywka kokosowa - lekka i prosta w składzie z olejkiem kokosowym - fructis odżywka bez silikonów, - b/sa to odzywka joanna do suchych i zniszczonych z miodem, - aleovit po odżywce b/s, czasem balsam nivea do loków. To na tyle, więc pomóżcie co tu może puszyć, może tych olejków nie dodawać do masek i odżywek - za ciężko się robi? Wilgoć blokują? Będę wdzięczna i moje włosy za pomoc
|
#20480 | ||||||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
O i koleżanka pięknolokowa jest
Cytat:
![]() Spróbuj je może bardziej ponawilżać niż odżywiać, może miód zamiast olejków? Będziemy ratować Twoje piękne loki przed puchem ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
![]() Trzeba będzie założyc centrum odwykowe Cytat:
Poza tym jeśli oleje przestają Ci pasować, to może się ten fakt objawiac równiez utrata objętości. Co nie oznacza, że 5 miesięcy bez podcinania pozostaje bez wpływu na włosy... Cytat:
Ech... nie inaczej. Cytat:
Cytat:
Poza tym proteiny maja rózne cząsteczki. Duże osiadają na włosie i go kondycjonują (do następnego mycia). Małe wnikaja do wnętrza włosa i jest szansa, że go wzmocnią, zregenerują. Małe cząsteczki najczęściej zawierają proteiny hydrolizowane, dlatego warto zwracać uwagę na "hydrolized" przy nazwie proteiny. W kwestii Waxa wypowiedziała się Syrenka - w składzie jest amodimethicone i byc może na włosy podziałał właśnie on lub połączenie protein i tego silikonu. Cytat:
![]() Prosiłabym tylko, byś zerknęła w wolnej chwili do FAQ celem dodania czegoś bądź poprawienia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
I ten czas... Jestem pod wrażeniem, że Msk znajduje i na to czas każdego dnia. Z całym majdanem obowiązków nie wiem, czy dałabym radę.Cytat:
Cytat:
Daj im tydzień, dwa bezproteinowej pielęgnacji, niech wrócą do poprzedniego stanu. Dopiero potem zrób test protein - ponieważ są budulcem włosa nie da się całkowicie wyrugowac ich z pielęgnacji. Zajrzyj do FAQ - post o proteinach. Znajdziesz tam podlinkowane artykuły o wpływie protein na włosy. Cytat:
I to jest dobra wiadomość za poszukiwania odżywki d/s Zaraz, zaraz - a marchewka? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Wilczex na forum był niegdyś wątek, że wycofują Sunsilk ze sklepów. Cóż, nikt poza tym nie pomoże Ci w tej sprawie tak dobrze, jak sam producent. Skoro ma na stronie mleczko, to warto zapytać, czemu nie jest nigdzie dostępne. Za suszarkę 269 zł. Cytat:
Cytat:
Dokładnie tak - w większości odżywek są emolienty i humektanty (najczęściej cetyl lub cetearyl alcohol oraz gliceryna lub panthenol). Dzięki uważnej obserwacji i doborowi produktów można określić, jaki z tych składników oddziałuje negatywnie na włosy. Plus pogoda i zmienne własne (choćby stan ogólny organizmu). Ponieważ często wzbogacamy odżywki, łatwo można zwiększyć proporcje na rzecz emolientów lub humektantów. Zimą dodawałam do każdej odżywki d/s kilkanaście kropli oleju, obecnie skupiam się raczej na humektantach. Tym samym nacisk w pielęgnacji jest regulowany - to na odżywianie i ochronę, to na nawilżanie. Czy to działa? Raczej tak, choć muszę zaznaczyć, że redukcja emolientów skutkuje mniejszą ochroną, a co za tym idzie, wysuszeniem włosów w szybszym niż zimą tempie.
|
|
#20481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wczoraj szwagier mi piwo przyniósł pt.żywe piwo. Nie wiem co to za diabeł ![]() A czy piwo też ma wlaściwości zamykające łuski? Eloe marchewka jest u królika dopiero w czwartek będę ją miała i wtedy sprawdzę.Ale i tak jutro testuję co dostałam od Ciebie...więc się bój,bo mogę strzelać... Edytowane przez polelavendove Czas edycji: 2010-06-23 o 11:03 |
|
|
|
|
#20482 |
|
|
Podobnież jego pH jest zbliżóne do naturalnego pH człowieka, czyli lekko kwaśne.
Dzieki temu przyczynie się do domknięcia łuski.
|
#20483 |
|
BAN stały
|
Eloe ja nie pracuję a jestem z dziećmi w domu dlatego mogę sobie pozwolić na codzienne mycie.
Lubię objętość i świeżość. Na ogród z dziećmi chodzę w masce(czepek,ręcznik) i zapominam,ze mam dobrocie na łepetynie.(i niekt mnie nie widzi) ![]() Potem tylko zmyję,wystylizuję i dalej schną a ja się cieszę ich widokiem Kosmarko- teraz zmień nieco pielęgnację. Zimowa jest za ciężka. Ja prawie już nie nakładam olejków. Bardziej nawilżam. To może to. A może włosy się buntują bo się przyzwyczaiły? Czas a zmianę. Edytowane przez msk3 Czas edycji: 2010-06-23 o 11:22 |
|
|
|
#20484 | ||
|
|
Cytat:
Ale nie powiesz mi, że zajmowanie się domem i dziećmi to nie jest czaso - i pracochłonne zadanie. To praca taka jak zarobkowa, angażująca do bólu. Tyle że nie wychodzisz z domu (strata czasu na przemieszczanie) - Twoja oszczedność Dlatego jestem właśnie pełna podziwu Cytat:
|
|
#20485 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Budzik mi dzwoni o 6.00 rano - mycie włosów, podsuszenie dyfuzorem, makijaż, ubieranie, ubieranie małej do przedszkola, śniadanie (obowiązkowo) i zazwyczaj wyrabiam się do 7.25 - wtedy wychodzę z domu i na 8-mą jestem w pracy, z zawiezieniem małej do przedszkola po drodze. Jak mój mąż jest rano to ubiera małą i zabiera ją do przedszkola, więc mam kilka minut więcej wtedy. Żeby nie było OT to powiem, że ostatnio odkryłam super zastosowanie Jantara z którym średnio się lubiłam - daję go do odżywki d/s lub maski i nawet do myjadła odżywkowego (Potters) i jest fajnie. Poza tym wypróbowałam przepis z receptariusza na RR i bardzo mi pasuję. Ogólnie włosy są całkiem całkiem ostatnio - jak tylko nie ma takich dużych wahań temperatur. |
|
|
|
|
#20486 | |
|
|
Eti_ niestety mam na 7.30 i pobudka z 6.00 musiałaby się przesunąć o co najmniej 30 minut
A jestem śpiochem... Rano czas mam wyliczony co do minuty. Zawsze wolałam zarwać noc niż wstać wczesniej Cytat:
|
|
#20487 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, a czym poza miodem nawilżacie![]() Cytat:
Dlatego pisze do was ![]() Cytat:
.Od dziś oleje odstawiam na boczny tor ZAmierzam znowu nabyć też do nawilżania hydromanil, NMF, owies hydrolizowany, keratynę,karagenian, pantenol. W ramach wsparcia przeciw UV-niacynamid, Coś innego nawilżającego polecacie oprócz obowiązkowych zakupów na mazidłach ?
|
|
#20488 |
|
BAN stały
|
Eloe-bo "praca" w domu jest chyba najbardziej żmudna.
Robisz a efekt mija po zebraniu się wszystkich domowników. na mycie wykorzystuję zwykle moment korzystania z toalety,to nikt nie przeszkadza.A potem i łażę z tym wszystkim to mi nie robi różnicy. Zmycie szybkie i dalej do roboty albo na podwórko. Nie jest źle. Zaraz idę właśnie umyć bo najmłodsze śpi. Zrobiłam drugie psikadło z :woda destylowana,aloes,panteno l,kwas hialuronowy,NMF,niacynami d,macerat marchwiowy,keratyna. Tym odświeżam włosy,reanimuję. Kosmarko-oprócz miodu jeszcze aloes. Oczywiście półprodukty. Zastosuj może kwaśne płukanki? Ogranicz glicerynę. |
|
|
|
#20489 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jantara dodaję tak na oko, pół łyżeczki mniej więcej jeśli jednorazowo, ale nic mi nie spływa. Zresztą wlałam też trochę do butelek z odżywkami i nie zauważyłam jakiegoś szczególnego rozrzedzenia. Chlupnęłam na oko po trochę do każdej butelki. Wszystko zaczęło się od tego, że oglądając kosmetyki zza oceanu i studiując ich składy dopatrzyłam się, że są mocno "naekstraktowane" a co ma dużo ekstraktów różnorakich jak nie jantar.
|
|
|
|
|
#20490 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wstaję o 4.30 żeby mi włosy mogły wyschnąć :P
Na taki luksus jednak pozwalam sobie raz w tyg. Przez resztę dnia chodze wtedy jak śnięta krowa Eloe- chyba odstawię nocne olejowanie Ogólnie włosięta w złej kondycji nie są, tylko, że ja po prostu chucham na te końcówki jak jakaś psychiczna ![]() Do fryzjera dopiero we wrześniu planuję się wybrać a do tego czasu chcę je maxymalnie zapuścić i minimalnie zniszczyć hihihi ![]() Co do żabkowania...nie mam takich długich spinek mam tylko parę żabek i muuuuultum wsuwek, heh Nie używam, więc nie mam Chciałam jednak je tak minimalnie podnieść u nasady a nie wiem jak...Hmm...Obcięłabym je najchętniej...chodzą za mną nożyczki, nożyczki... ![]() Kosmarkaaaaaaa jest
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.

- włosy mi się puszą, używam tych samych kosmetyków co jesienią, zimą czy wiosną - jest ich dużo i tak naprawde nie wiem które nie współpracują ze mną 

za poszukiwania odżywki d/s