|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#20521 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV
Cytat:
od następnego mycia bardziej się przykładam ![]() melduję moją dzisiejszą pielęgnację: na godzinkę przed- Gloria + żółtko + kapeczkę masła shea + keratyna hydrolizowana -> trochę się rzadkie zrobiło i ogólnie wylało poza ręcznik.. Gloria zdecydowanie nie nadaje się do takich zabaw. mycie jak zwykle Potter'sem. teraz, mniej więcej na godzinę/półtorej zostawię - Garnier, naturalna pielęgnacja z awokado (polubiłam tę odżywkę, bardzo bardzo bardzo!) + amla. zastanawiam się czy dzisiaj testować nowości.. bo kupiłam niedawno żel Artiste i odżywka b/s miód i cytryna. no i moje pierwsze żabkowanie dzisiaj. spróbuję iść spać z suchymi albo wilgotnymi włosami, zobaczymy jaki będzie efekt
|
|
|
#20522 |
|
Zakorzenienie
|
no dobra drogie Panie to ja pytam kto tu organizuje odwyk?
![]() zrobilam dzisiaj zakupy w 3 sklepach internetowych - 99% zamowien kosmetyki do wloskow i 1 biedny krem do twarzy ![]() wracajac do domu przechodzilam kolo bootsa i pomyslalam ze wstapie i zobacze czy jest ta odzywka b/s yes to cucumber, nie bylo ale za to byla odzywka d/s yes to tomatoes, pamietacie ze mam maske do twarzy z tej serii? pachnie oblednie, zaraz oczywiscie odkrecilam zakretke od odzywki i ten sam zapach a w sklepie ze zdrowa zywnoscia niepotrzebnie wdeplam na dzial kosmetyczny, wpadla mi w oko seria z firmy jason (chyba kanadyjska, ale same produkty robione w fabryce w stanach), thin to thick, szampon, odzywka i scalp elixir, z witaminami, panthenolem, biotyna itd. ![]() eloe przepadlam w szonach nalogu
|
#20523 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
POśpieszyłam się nieco z odpowiedzią w pracy. jak urwanie pępka to oczywiście po godzinach
![]() Kosmarko dziewczyny już doradziły, a ja bym jeszcze dołożyła fajną mieszankę ekstraktów i nie tylko - dodaję ją do wcierki na żelu aloesowym i do odżywek d/s. Ukręcę tez chyba z nią psikadło. Cytat:
Oj, rozumiem Cię, choć domowników nie mam aż tylu. Cytat:
Ostatnio używam do odświeżania włosów przed reanimacją filtrowanej wody z olejkiem lawendowym. Mam taką mieszankę przygotowaną do prasowania, ale fajnie robi włosom ![]() Eti_ ciekawe wnioski w związku z "naekstraktowaniem" zagranicznych kosmetyków... W sumie czemu by nie dodać ![]() zostałam powalonaCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Myślę o fryzjerze dość intensywnie, nawet napisałam znów mejl do fryzjera, czy i co mogliby zrobić z moimi kapryśnymi włosami. Czekamy na odpowiedź ![]() Cytat:
U mnie najlepiej maska sprawdza się z Naturiami i trzymana maksumalnie 2 godziny. W towarzystwie odżywki zawierającej olej słonecznikowy nie zachowuje się tak dobrze. Włosy nie błyszcza
|
|
#20524 |
|
BAN stały
|
Eloe powiem szczerze,że psikadło sprawuje się znakomicie.
Wieczorem psikam nim włosy a bardzo skupiam się na skalpie. Z samego rana reanimuję by przetrwać do mycia ok.godz 11-13.Jest świetne. Nie obciąża,nie przetłuszcza a do tego pachnie bo zapomniałam napisać,ze dodaję hydrolat neroli. |
|
|
|
#20525 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Także jeśli są zadowolone, jest ok Cytat:
![]() A myślałam, że po prostu kogoś obdzierają ze skóry ![]() Jesteś jakiś wyjątkowy włosowy przypadek widzę ![]() A co tak w ogóle jest nie tak z tymi Twoimi włosami? Puszą się? Czy coś jeszcze? Bo nie chce nic mówić, ale w Dzienniku to ich nie można zobaczyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Będę na ten problem wcierać ecliptę, która ma ponoć aktywować barwnik. Wcierasz ze mną? ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#20526 | |
|
Raczkowanie
|
więc może spróbuje
![]() Cytat:
fajnie to właśnie mój nowy zakup |
|
|
|
|
#20527 | ||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym kiedy ostatnio używałaś szamponu? Może warto zacząć od oczyszczenia szamponem i sprawdzić, jak zachowa się skalp? Kropcia007 pokazała noedostatki naszego rynku drogeryjnego... Sama i tak nadal ubolewam nad brakiem serii Alverde w Polsce Nie dość, że ekologiczne, to jeszcze opakowanie do przetworzenia się nadaje... Same plusy Znajomi mawiają czasem: dobre, lepsze, niemieckie Indios Bravos nadgodziny? Cytat:
no to będzie kucie paragrafów ![]() Paprif Poza tym chyba byłaś w czasie kryzysowym ostatnio. I on się skończy, zobaczysz. Nie poddawaj się ![]() Kamakrk witamy kolejną zgubę! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie zawiera. Ale za to pięknie pachnie Możemy zorganizować. Na mnie też czas i podejrzewam, że ktoś się jeszcze przyłączy ![]() Siedziałam na chorobowym i niemal nic nie kupowałam. A teraz... Za to keratyna 120 ml w lodówce stoi Cytat:
![]() Ale poza tym odwyk się przyda
|
|
#20528 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie dlatego nalezy wybierac proste odzywki bez olejow (bez silikonow i pq ale to dla nas oczywiste), ja tez mieszam z Naturiami, najlepiej len & rumianek
|
#20529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pewnie dlatego nie widzisz ich w Dzienniku,bo razem ze skalpem się ich pozbyłam ![]() Ogólnie to wyglądam jak znaczek firmowy Versace... Moje wlosy jak im się coś nie podoba to sztywnieją i wyginają się w twarde druty...no po prostu wyglądam jak ta http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...ed=0CCsQ9QEwBA meduza... |
|
|
|
|
#20530 |
|
Zakorzenienie
|
no to mowisz Eloe pomidorek plus cos jeszcze? a co? ide zmyc te wszystkie swinstwa z glowy wiec bede zaraz maskowac
olejek jojoba czy slodkie migdaly?
|
#20531 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Mamy coraz więcej naszych własnych przepisów na cudeńka Zauważyłam, że moje włosy po suszarce jednak nie kręca się od nasady Dziś będzie więc ręcznikowanie Ojej - zjadło mi cytat Małgosi - cieszę się, że znów jesteś ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
![]() Pozazdrościć... choć na rzeźbach często nie widać, że te lokasy to... węże Ech, ale lok na grubość węża (nie mam tu na myśli boa czy anakondy
|
|
#20532 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Biedna Rybiorka. Oczywiście, wymiany się nie liczą ![]() Aby wspomóc walkę z nałogiem nakłamy obowiązek pisania opinii o każdym kosmetyku. Jakbyś miała ich 5 zajęło by Ci to 5 minut, jeśli masz ich 100 ugrzęźniesz tu na długo ![]() Chociaż obawiam się, że niektóre z nas to nie odstraszy, wręcz przeciwnie Odwyk się przyda? I kto to mówi |
|||
|
|
|
#20533 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Założymy się,że wszyscy na Twój widok pouciekają? |
|
|
|
|
#20534 | |
|
|
Cytat:
Swoją drogą zielony podobno dobrze działa na włosy - mogliby nieco przywieźć z pieprzowej krainy
|
|
#20535 |
|
BAN stały
|
Właśnie spryskałam włosy bardziej skupiając się na skalpie.
Tak,masuję troszkę. Zauważyłam całą masę antenek na głowie To nowe włoski.Sterczą we wszystkie strony ale właśnie psikadło pomaga mi je ułożyć i przyklapnąć. Nawet u nasady dało radę je unieść. Wstawię do receptariusza. |
|
|
|
#20536 |
|
|
Tak tylko nabąkuję pod nosem, że warto... eeee... w świetle zawartości naszych półek, szafek, koszyczków i pudełek... eee... pomyśleć o małym... eee... odwyku?
![]() Z drugiej jednak strony przecież robimy to dla dobra nauki i rozwoju chemii kosmetycznej włosów kręconych Testujemy. Czyż nie?
|
#20537 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#20538 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#20539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlasnie siedze z pomidorkiem i jojoba, wczesniej musialam uzyc szamponu bo to co mi fryzjerka nalozyla to.... nie powiem Wam bo jeszcze pogotowie bedzie potrzebne ale mnie wrobilas syrenko mowisz opisac kazdy kosmetyk? no to ide do zestawow, moze do rana skoncze
|
|
#20540 | ||
|
|
Cytat:
Ale to już nie na włosy ![]() Cytat:
Dla dobra nauki oczywiście ![]() Siedze właśnie z arafatką na głowie i czekam na koniec meczu. Potem odwijanie i podsuszanie. Jutro zobaczymy, czy coś zostanie z moich zabiegów. Ach - winna Wam jestem jeszcze jedno spostrzeżenie! Używałam ostatnio żelu Panthenol Gorvity (skład ma bardzo podobny do żelu aloesowego tej firmy) - dostępny w naszej aptece doz-peel Nie zauwazyłam, by zrobił cokolwiek
|
|
#20541 |
|
|
Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Otwieram cześć V niekończącej się zakręconej opowieści.
Przydatne linki dla kręconowłosych: Lista używanych skrótów i odniesień dla początkujących i dla przypomnienia FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania pigułka pielęgnacyjna tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył). wątki pielęgnacyjne część pierwsza część druga część trzecia część czwarta o małych lokasach o szczegółach pielęgnacji i cięciu oleje i olejki do włosów mycie włosów odżywką codziennik kręconowłosych samodzielne cieniowanie cięcie i cieniowanie włosów kręconych o kosmetykach do włosów produkty do włosów bez silikonów analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju) żel lniany - naturalny stylista produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG do oczyszczania włosów i skalpu, do intensywnego odżywiania włosów, do odżywiania włosów, do wydobycia i utrwalenia skrętu osiągnięcia kręconowłosych dziennik regeneracji naturalnych fal i loków upięcia z kręconych włosów polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji): - uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES), - uważaj na silikony - obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników - zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne) - zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu) - nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną. Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej. Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom. Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba, Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością. Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto)
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-09-01 o 13:07 |
|
|
|
#20542 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki
Obcięłam dzisiaj włosy, tzn podcięłam, ale sporo tego poszło żeby je jakoś ukształtować. Jak wyschną to zobaczę co z tego wyszło. Wspominałam Wam, że włosy mi ostatnio mocniej lecą, a najgorsze jest to, że jak komuś o tym powiem, komentarz jet tylko jeden "za dużo odżywek"... Nie miałam pojęcia, że znam tylu ekspertów od pielęgnacji włosów i przyczyn ich wypadania. Im częściej to słyszę, tym moja wściekłość jest większa. A teraz dla rozluźnienia wracam do czytania tego, co naskrobałyście bo robicie to w takim tempie, że nie nadążam
|
|
|
|
#20543 |
|
|
Zbliżamy się do końca wątku, dlatego też otworzyłam już nowy.
Po przekroczeniu wartości 5000 postów zapraszam tutaj. Ten wątek zostanie (najprawdopodobniej jutro) zamknięty.
|
#20544 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję wam za odpowiedź
![]() Zastanawiałam się czy czasem nie przesadziłam z olejami(2xw tyg. ... może na moje włosy źle działają oleje ? są mi niepotrzebne ? )Myślałam też, że może powinnam odstawić te mazidełka na jakiś czas, a tylko myć je szamponem i potem odżywką. Nie wiem co robić To normalne, że tak się włosy zachowują ? Muszę je poobserwować.
|
#20545 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Dziękuję wam za odpowiedź
![]() Zastanawiałam się czy czasem nie przesadziłam z olejami(2xw tyg. ... może na moje włosy źle działają oleje ? są mi niepotrzebne ? )Myślałam też, że może powinnam odstawić te mazidełka na jakiś czas, a tylko myć je szamponem i potem odżywką. Nie wiem co robić To normalne, że tak się włosy zachowują ? Muszę je poobserwować.Skopiowałam moją wiadomość ze starego wątku ![]() Witam wszystkie kręcone w nowej części
|
#20546 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#20547 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A któraś z Was testowała ten aloesowy żel Gorvity? Oplaca sie go kupować? |
|
|
|
|
#20548 | ||
|
|
Cytat:
Spróbuj uboższej pielęgnacji (bez olejów) i obserwuj włosy. Cytat:
To zamykam, drogie panie i zapraszam tutaj celem kontynuacji.
|
|
#20549 | ||
|
|
Cytat:
Spróbuj uboższej pielęgnacji (bez olejów) i obserwuj włosy. Cytat:
Przekleiłam odpowiedź dla Ciebie. I jeszcze odpowiedź w kwestii żelu aloesowego Gorvity - niestety nie było go dość długo, więc postawiłam na Panthenol. Nie mam zatem danych.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-06-23 o 22:28 |
||
|
|
|
#20550 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
no to juz sie tutaj wpisuje
![]() Eloe zaczelam wypisac co mam i uzywam i kurde duzo tego, musialam wziac kompa do lazienki bo nie pamietam o wszystkim a generalnie wszystko w uzyciu, czesciej, rzadziej ale jak cos jest ok to jest uzywane, co nie pasuje laduje w szafie w sypialni, ostatnio okazalo sie ze mozna sie tym co nie pasuje wymienic
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

zostałam powalona
Jutro mam zamiar nadrobić.

no to będzie kucie paragrafów 

Dziś będzie więc ręcznikowanie 

To normalne, że tak się włosy zachowują ? Muszę je poobserwować.