Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 685 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-23, 20:43   #20521
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Doczytałam w Dzienniku, że myjesz włosy tylko odżywką, więc bardzo możliwe, że to jej pokłosie. Być może skalp domaga się oczyszczenia. A masujesz porządnie skalp przy myciu?
Mi się wydaje, że nie powinnaś tego lekceważyć, bo w ten sposób mogą być zaczopowane cebulki włosowe i wzrost oraz odżywianie włosa utrudnione.
może faktycznie za mało szoruję.. ile mniej więcej powinno to trwać? pewnie kilka porządnych minut, prawda?
od następnego mycia bardziej się przykładam

melduję moją dzisiejszą pielęgnację:
na godzinkę przed- Gloria + żółtko + kapeczkę masła shea + keratyna hydrolizowana -> trochę się rzadkie zrobiło i ogólnie wylało poza ręcznik.. Gloria zdecydowanie nie nadaje się do takich zabaw.
mycie jak zwykle Potter'sem.
teraz, mniej więcej na godzinę/półtorej zostawię - Garnier, naturalna pielęgnacja z awokado (polubiłam tę odżywkę, bardzo bardzo bardzo!) + amla.
zastanawiam się czy dzisiaj testować nowości.. bo kupiłam niedawno żel Artiste i odżywka b/s miód i cytryna.
no i moje pierwsze żabkowanie dzisiaj. spróbuję iść spać z suchymi albo wilgotnymi włosami, zobaczymy jaki będzie efekt
Stary 2010-06-23, 20:43   #20522
Rybiorek
Zakorzenienie

no dobra drogie Panie to ja pytam kto tu organizuje odwyk?

zrobilam dzisiaj zakupy w 3 sklepach internetowych - 99% zamowien kosmetyki do wloskow i 1 biedny krem do twarzy

wracajac do domu przechodzilam kolo bootsa i pomyslalam ze wstapie i zobacze czy jest ta odzywka b/s yes to cucumber, nie bylo ale za to byla odzywka d/s yes to tomatoes, pamietacie ze mam maske do twarzy z tej serii? pachnie oblednie, zaraz oczywiscie odkrecilam zakretke od odzywki i ten sam zapach (zawsze boleje jak nie moge powachac zakupu wlosowego) walczylam ze soba cale 5 min, ta seria tak samo jak ogorkowa jest 'free of parabens, petroleum and sls', niestety przegralam nierowny pojedynek i podreptalam do kasy ciagnac jeszcze ze soba zel do mycia twarzy i maslo do ciala z tej serii

a w sklepie ze zdrowa zywnoscia niepotrzebnie wdeplam na dzial kosmetyczny, wpadla mi w oko seria z firmy jason (chyba kanadyjska, ale same produkty robione w fabryce w stanach), thin to thick, szampon, odzywka i scalp elixir, z witaminami, panthenolem, biotyna itd. :benetton :

eloe przepadlam w szonach nalogu a tak mi dobrze szlo, w ciagu ostatnich 4 tygodni tylko raz uleglam nalogowi ( bo wymiana z syrenka sie nie liczy )
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 20:50   #20523
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

POśpieszyłam się nieco z odpowiedzią w pracy. jak urwanie pępka to oczywiście po godzinach

Kosmarko dziewczyny już doradziły, a ja bym jeszcze dołożyła fajną mieszankę ekstraktów i nie tylko - dodaję ją do wcierki na żelu aloesowym i do odżywek d/s. Ukręcę tez chyba z nią psikadło.
Cytat:
Napisane przez msk3 Pokaż wiadomość
Eloe-bo "praca" w domu jest chyba najbardziej żmudna.
Robisz a efekt mija po zebraniu się wszystkich domowników.
Zgadzam się Co z tego, że wypucuję mieszkanie w sobotę... W niedzielę wszędzie pełno pyłu
Oj, rozumiem Cię, choć domowników nie mam aż tylu.
Cytat:
Zrobiłam drugie psikadło z :woda destylowana,aloes,panteno l,kwas hialuronowy,NMF,niacynami d,macerat marchwiowy,keratyna.
Jak się spisuje?

Ostatnio używam do odświeżania włosów przed reanimacją filtrowanej wody z olejkiem lawendowym. Mam taką mieszankę przygotowaną do prasowania, ale fajnie robi włosom Polecam na pobudkę

Eti_ ciekawe wnioski w związku z "naekstraktowaniem" zagranicznych kosmetyków... W sumie czemu by nie dodać

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
A ja wstaję o 4.30 żeby mi włosy mogły wyschnąć :P
zostałam powalona
Cytat:
Eloe- chyba odstawię nocne olejowanie Ogólnie włosięta w złej kondycji nie są, tylko, że ja po prostu chucham na te końcówki jak jakaś psychiczna
Odstaw, skoro nie pasuje. Zawsze możesz nałozyć nieco olejku na końcówki przed myciem. Ostatnio tak robię
Cytat:
Co do żabkowania...nie mam takich długich spinek mam tylko parę żabek i muuuuultum wsuwek, heh
Zobaczymy, co da się zrobić.
Cytat:
Obcięłabym je najchętniej...chodzą za mną nożyczki, nożyczki...
Syndrom nożyczkowy wraca?
Myślę o fryzjerze dość intensywnie, nawet napisałam znów mejl do fryzjera, czy i co mogliby zrobić z moimi kapryśnymi włosami. Czekamy na odpowiedź
Cytat:
Czy Wy uwierzycie, że ja chyba jako jedyna na forum nie robiłam jeszcze maski miodowej? Jutro mam zamiar nadrobić.
Nadrabiamy zaległości
U mnie najlepiej maska sprawdza się z Naturiami i trzymana maksumalnie 2 godziny.
W towarzystwie odżywki zawierającej olej słonecznikowy nie zachowuje się tak dobrze. Włosy nie błyszcza

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:01   #20524
msk3
BAN stały

Eloe powiem szczerze,że psikadło sprawuje się znakomicie.
Wieczorem psikam nim włosy a bardzo skupiam się na skalpie.
Z samego rana reanimuję by przetrwać do mycia ok.godz 11-13.Jest świetne.
Nie obciąża,nie przetłuszcza a do tego pachnie bo zapomniałam napisać,ze dodaję hydrolat neroli.
msk3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:04   #20525
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kamakrk Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny.

Nie mogłam Was znaleźć. Poza tym nie wiedziałam czy jeszcze będziecie mnie chciały, bo moja pielęgnacja teraz to drogeria w 100%. Ale co najlepsze moim kręciołkom bardzo się to podoba. Rosną, nie puszą się. Normalnie pod wrażeniem jestem.
Mam nadzieję, że teraz będę Was śledzić i pisać na bieżąco.
My tu nie wykluczamy drogeryjnej pielęgnacji, my tu wykluczamy to, co się nie podoba kręciołom
Także jeśli są zadowolone, jest ok

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
Chyba bardziej pasuje wrednych włosach ...
Nie wytrzymałam i nałożyła ją dzisiaj... Słyszałaś mnie???
O matko, nie mów, że ten wrzask, który mnie dobiegł z oddali dziś popołudniu, to byłaś Ty?
A myślałam, że po prostu kogoś obdzierają ze skóry

Jesteś jakiś wyjątkowy włosowy przypadek widzę
A co tak w ogóle jest nie tak z tymi Twoimi włosami? Puszą się? Czy coś jeszcze? Bo nie chce nic mówić, ale w Dzienniku to ich nie można zobaczyć

Cytat:
Napisane przez aniaaa16 Pokaż wiadomość
ja uwierzę też jeszcze nie robiłam, bo obawiam się , że będę miała takiego pecha że po 1 razie rozjaśni mi włosy
Na pewno nie rozjaśni. Ja też mam ciemne włosy

Cytat:
Tego bym nie chciała, nie farbowałam jeszcze włosów. Chyba szybko się to zmieni - w tym roku kończę 18 lat, a znalazłam już z 10 siwych włosów
To ja mam tak mniej więcej dekadę więcej i też zaczynam zauważać siwe włosy.
Będę na ten problem wcierać ecliptę, która ma ponoć aktywować barwnik. Wcierasz ze mną?

Cytat:
czy Joanna Naturia z miętą i wrzosem zawiera glicerynę?
Nie ma.

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
może faktycznie za mało szoruję.. ile mniej więcej powinno to trwać? pewnie kilka porządnych minut, prawda?
od następnego mycia bardziej się przykładam
Kilka minut

Cytat:
no i moje pierwsze żabkowanie dzisiaj. spróbuję iść spać z suchymi albo wilgotnymi włosami, zobaczymy jaki będzie efekt
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:12   #20526
aniaaa16
Raczkowanie

GG do aniaaa16

Cytat:
Na pewno nie rozjaśni. Ja też mam ciemne włosy
więc może spróbuje

Cytat:
To ja mam tak mniej więcej dekadę więcej i też zaczynam zauważać siwe włosy.
Będę na ten problem wcierać ecliptę, która ma ponoć aktywować barwnik. Wcierasz ze mną?
chętnie, a zdradzisz co to za cudo? nie chcę osiwieć przed maturą

Cytat:
Nie ma.
fajnie to właśnie mój nowy zakup
aniaaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:15   #20527
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
A ja mam pytanko odnosnie maseczki ale takiej bomby odzywczo-nawilzajacej?
Jestem za czymś gotowym z półproduktami. Fajna, mocno nawilżająca maska (kupiłaś Yes to Tomatoes - jest więc okazja).
Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
bylam wlasnie w sklepie i widzialam balsam jajeczny z Apteczki Babuni.
w skladzie zauwazylam duzo ekstraktow, olej rycynowy, dimethicone, ale to chyba jedyny silikon o ile pamietam..
taka malo bogata wydala mi sie ta maska. ale moja umiejetnosc czytania skladow jest dosyc mala, wiec moge sie mylic
Ciekawie się zapowiada Może i tym razem tylko w masce będzie silikon, a odżywka będzie wolna od polimerów?
Cytat:
ostatnio zauwazylam, ze mam jakies problemy ze skalpem
Zgadzam się z Jumaatt warto przyłozyć sie do oczyszczenia. Jednak masaz skalpu powinien byc delikatny, bo przecież nie idzie nam o osłabienie cebulek
Poza tym kiedy ostatnio używałaś szamponu? Może warto zacząć od oczyszczenia szamponem i sprawdzić, jak zachowa się skalp?

Kropcia007 pokazała noedostatki naszego rynku drogeryjnego... Sama i tak nadal ubolewam nad brakiem serii Alverde w Polsce
Nie dość, że ekologiczne, to jeszcze opakowanie do przetworzenia się nadaje... Same plusy
Znajomi mawiają czasem: dobre, lepsze, niemieckie

Indios Bravos nadgodziny?
Cytat:
Tak w ogóle to już postanowione...od października ide na studia
no to będzie kucie paragrafów

Paprif skończy się wylewność natury, skończa się problemy Też tak mam - włosy wiedza pierwsze, że coś się dzieje.
Poza tym chyba byłaś w czasie kryzysowym ostatnio. I on się skończy, zobaczysz. Nie poddawaj się

Kamakrk witamy kolejną zgubę!
Cytat:
Myślę,że to bardzo dobra odżywka,ale znowu raczej nie dla mnie.
Co prawda dała mi świetny efekt w postaci samodzielnych loków bez dodatkowej stylizacji,miękkość i blask,ale włosy trochę napuszone...
Ech, to naprawdę fajny efekt
Cytat:
W sumie jestem ciekawa jak wy trzymacie tą odżywkę?
Zależy, ale zwykle 30 do 45 minut. Idealna na przetrzymanie 1 połowy meczu
Cytat:
A z wrażenia misji jaką spełniałam zapomniała spłukać octem jabłkowym,który sobie nawet wcześniej przygotowałam
Nie dziś to jutro lub za kilka dni. Przeceiż nie wyjdzie na spacer
Cytat:
Napisane przez aniaaa16 Pokaż wiadomość
czy Joanna Naturia z miętą i wrzosem zawiera glicerynę?
Nie zawiera. Ale za to pięknie pachnie
Cytat:
Możemy zorganizować. Na mnie też czas i podejrzewam, że ktoś się jeszcze przyłączy
Siedziałam na chorobowym i niemal nic nie kupowałam. A teraz...
Za to keratyna 120 ml w lodówce stoi
Cytat:
eloe przepadlam w szonach nalogu a tak mi dobrze szlo, w ciagu ostatnich 4 tygodni tylko raz uleglam nalogowi ( bo wymiana z syrenka sie nie liczy )
Tak, wyjątek na wymiany
Ale poza tym odwyk się przyda

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-06-23, 21:17   #20528
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
U mnie najlepiej maska sprawdza się z Naturiami i trzymana maksumalnie 2 godziny.
W towarzystwie odżywki zawierającej olej słonecznikowy nie zachowuje się tak dobrze. Włosy nie błyszcza
wlasnie dlatego nalezy wybierac proste odzywki bez olejow (bez silikonow i pq ale to dla nas oczywiste), ja tez mieszam z Naturiami, najlepiej len & rumianek
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-06-23, 21:17   #20529
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:

O matko, nie mów, że ten wrzask, który mnie dobiegł z oddali dziś popołudniu, to byłaś Ty?
A myślałam, że po prostu kogoś obdzierają ze skóry

Jesteś jakiś wyjątkowy włosowy przypadek widzę
A co tak w ogóle jest nie tak z tymi Twoimi włosami? Puszą się? Czy coś jeszcze? Bo nie chce nic mówić, ale w Dzienniku to ich nie można zobaczyć
A tam od razu z całej skóry...tylko ze skalpu...

Pewnie dlatego nie widzisz ich w Dzienniku,bo razem ze skalpem się ich pozbyłam

Ogólnie to wyglądam jak znaczek firmowy Versace...
Moje wlosy jak im się coś nie podoba to sztywnieją i wyginają się w twarde druty...no po prostu wyglądam jak ta http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...ed=0CCsQ9QEwBA meduza...
polelavendove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:20   #20530
Rybiorek
Zakorzenienie

no to mowisz Eloe pomidorek plus cos jeszcze? a co? ide zmyc te wszystkie swinstwa z glowy wiec bede zaraz maskowac olejek jojoba czy slodkie migdaly?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-06-23, 21:24   #20531
Eloe77

Cytat:
Napisane przez msk3 Pokaż wiadomość
Eloe powiem szczerze,że psikadło sprawuje się znakomicie.
Wieczorem psikam nim włosy a bardzo skupiam się na skalpie.
Wieczorem... Rozumiem, że służy też za wcierkę? Masujesz potem skalp?
Cytat:
Z samego rana reanimuję by przetrwać do mycia ok.godz 11-13.Jest świetne.
To może wstawisz przepis do receptariusza?
Mamy coraz więcej naszych własnych przepisów na cudeńka

Zauważyłam, że moje włosy po suszarce jednak nie kręca się od nasady Dziś będzie więc ręcznikowanie Dawno nie widziałam swojej arafatki

Ojej - zjadło mi cytat Małgosi - cieszę się, że znów jesteś

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
no to mowisz Eloe pomidorek plus cos jeszcze? a co? ide zmyc te wszystkie swinstwa z glowy wiec bede zaraz maskowac olejek jojoba czy slodkie migdaly?
Może jojoba? Chyba Twoje włosy go bardzo lubiły

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Moje wlosy jak im się coś nie podoba to sztywnieją i wyginają się w twarde druty...no po prostu wyglądam jak ta http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...ed=0CCsQ9QEwBA meduza...
Hmm... w sumie meduzy zwykle są malowane/rzeźbione z niezłymi lokasami na głowach
Pozazdrościć... choć na rzeźbach często nie widać, że te lokasy to... węże Ech, ale lok na grubość węża (nie mam tu na myśli boa czy anakondy ), to czemu nie

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-06-23, 21:36   #20532
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Jumatt- jak mówisz, że u Syrenki to ją zawołam zaraz (Syreeenkooo ) Hihihi
O co chodzi?

Cytat:
Napisane przez kamakrk Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny.

Nie mogłam Was znaleźć. Poza tym nie wiedziałam czy jeszcze będziecie mnie chciały, bo moja pielęgnacja teraz to drogeria w 100%. Ale co najlepsze moim kręciołkom bardzo się to podoba. Rosną, nie puszą się. Normalnie pod wrażeniem jestem.

Mam nadzieję, że teraz będę Was śledzić i pisać na bieżąco.
Witamy powracającą!

Cytat:

zrobilam dzisiaj zakupy w 3 sklepach internetowych - 99% zamowien kosmetyki do wloskow i 1 biedny krem do twarzy

wracajac do domu przechodzilam kolo bootsa i pomyslalam ze wstapie i zobacze czy jest ta odzywka b/s yes to cucumber, nie bylo ale za to byla odzywka d/s yes to tomatoes, pamietacie ze mam maske do twarzy z tej serii? pachnie oblednie, zaraz oczywiscie odkrecilam zakretke od odzywki i ten sam zapach (zawsze boleje jak nie moge powachac zakupu wlosowego) walczylam ze soba cale 5 min, ta seria tak samo jak ogorkowa jest 'free of parabens, petroleum and sls', niestety przegralam nierowny pojedynek i podreptalam do kasy ciagnac jeszcze ze soba zel do mycia twarzy i maslo do ciala z tej serii

a w sklepie ze zdrowa zywnoscia niepotrzebnie wdeplam na dzial kosmetyczny, wpadla mi w oko seria z firmy jason (chyba kanadyjska, ale same produkty robione w fabryce w stanach), thin to thick, szampon, odzywka i scalp elixir, z witaminami, panthenolem, biotyna itd. :benetton :

Biedna Rybiorka. Oczywiście, wymiany się nie liczą

Aby wspomóc walkę z nałogiem nakłamy obowiązek pisania opinii o każdym kosmetyku. Jakbyś miała ich 5 zajęło by Ci to 5 minut, jeśli masz ich 100 ugrzęźniesz tu na długo
Chociaż obawiam się, że niektóre z nas to nie odstraszy, wręcz przeciwnie

Cytat:

Ale poza tym odwyk się przyda
Odwyk się przyda?
I kto to mówi
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:38   #20533
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmm... w sumie meduzy zwykle są malowane/rzeźbione z niezłymi lokasami na głowach
Pozazdrościć... choć na rzeźbach często nie widać, że te lokasy to... węże Ech, ale lok na grubość węża (nie mam tu na myśli boa czy anakondy ), to czemu nie
I spróbuj potem wyjść z takim cudakiem na głowie do ludzi...
Założymy się,że wszyscy na Twój widok pouciekają?
Stary 2010-06-23, 21:40   #20534
Eloe77

Cytat:
I spróbuj potem wyjść z takim cudakiem na głowie do ludzi...
Założymy się,że wszyscy na Twój widok pouciekają?
ja z wężami, a oni gdzie pieprz rośnie.
Swoją drogą zielony podobno dobrze działa na włosy - mogliby nieco przywieźć z pieprzowej krainy

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-06-23, 21:40   #20535
msk3
BAN stały

Właśnie spryskałam włosy bardziej skupiając się na skalpie.
Tak,masuję troszkę.
Zauważyłam całą masę antenek na głowie
To nowe włoski.Sterczą we wszystkie strony ale właśnie psikadło pomaga mi je ułożyć i przyklapnąć.
Nawet u nasady dało radę je unieść.

Wstawię do receptariusza.
msk3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:43   #20536
Eloe77

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Odwyk się przyda?
I kto to mówi
Tak tylko nabąkuję pod nosem, że warto... eeee... w świetle zawartości naszych półek, szafek, koszyczków i pudełek... eee... pomyśleć o małym... eee... odwyku?

Z drugiej jednak strony przecież robimy to dla dobra nauki i rozwoju chemii kosmetycznej włosów kręconych Testujemy. Czyż nie?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-06-23, 21:48   #20537
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak tylko nabąkuję pod nosem, że warto... eeee... w świetle zawartości naszych półek, szafek, koszyczków i pudełek... eee... pomyśleć o małym... eee... odwyku?

Z drugiej jednak strony przecież robimy to dla dobra nauki i rozwoju chemii kosmetycznej włosów kręconych Testujemy. Czyż nie?
Oczywiście, na naszych doświadczeniach i opiniach wyrośnie polskie imperium kręconowłosych! Nasze relacje czyta albo będą czytać tysiące, setki tysięcy osób! Musimy się poświęcić dla dobra nauki!
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:49   #20538
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
ja z wężami, a oni gdzie pieprz rośnie.
Swoją drogą zielony podobno dobrze działa na włosy - mogliby nieco przywieźć z pieprzowej krainy
No nie osłabiaj nie
Pieprz dobry na włosy??? (no wiem,że zielony,ale mimo wszystko...)
Stary 2010-06-23, 21:58   #20539
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, na naszych doświadczeniach i opiniach wyrośnie polskie imperium kręconowłosych! Nasze relacje czyta albo będą czytać tysiące, setki tysięcy osób! Musimy się poświęcić dla dobra nauki!
Ja sie dla dobra nauki poswiecam bez reszty

wlasnie siedze z pomidorkiem i jojoba, wczesniej musialam uzyc szamponu bo to co mi fryzjerka nalozyla to.... nie powiem Wam bo jeszcze pogotowie bedzie potrzebne

ale mnie wrobilas syrenko mowisz opisac kazdy kosmetyk? no to ide do zestawow, moze do rana skoncze
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-06-23, 22:14   #20540
Eloe77

Cytat:
No nie osłabiaj nie
Pieprz dobry na włosy??? (no wiem,że zielony,ale mimo wszystko...)
Ekstrakt z pieprzu czarnego też niezły. Jeszcze nieco z LU. I jeszcze jest pieprzówka Ale to już nie na włosy
Cytat:
Musimy się poświęcić dla dobra nauki!
ja ja chętnie się poświęcę. Byle nie święconą wodą
Cytat:
ale mnie wrobilas syrenko mowisz opisac kazdy kosmetyk? no to ide do zestawow, moze do rana skoncze
będą nowe relacje
Dla dobra nauki oczywiście

Siedze właśnie z arafatką na głowie i czekam na koniec meczu. Potem odwijanie i podsuszanie. Jutro zobaczymy, czy coś zostanie z moich zabiegów.

Ach - winna Wam jestem jeszcze jedno spostrzeżenie! Używałam ostatnio żelu Panthenol Gorvity (skład ma bardzo podobny do żelu aloesowego tej firmy) - dostępny w naszej aptece doz-peel
Nie zauwazyłam, by zrobił cokolwiek Zero poprawy skrętu, żadnej pomocy podczas reanimacji. za to świetnie nadaje się na skórę jako wcierka i przyspieszacz gojenia oparzeń.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-06-23, 22:19   #20541
Eloe77

Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Otwieram cześć V niekończącej się zakręconej opowieści.

Przydatne linki dla kręconowłosych:

Lista używanych skrótów i odniesień

dla początkujących i dla przypomnienia
FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania
pigułka pielęgnacyjna
tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył).

wątki pielęgnacyjne
część pierwsza
część druga
część trzecia
część czwarta
o małych lokasach

o szczegółach pielęgnacji i cięciu
oleje i olejki do włosów
mycie włosów odżywką
codziennik kręconowłosych
samodzielne cieniowanie
cięcie i cieniowanie włosów kręconych

o kosmetykach do włosów
produkty do włosów bez silikonów
analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych
zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju)
żel lniany - naturalny stylista

produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG
do oczyszczania włosów i skalpu,
do intensywnego odżywiania włosów,
do odżywiania włosów,
do wydobycia i utrwalenia skrętu

osiągnięcia kręconowłosych
dziennik regeneracji naturalnych fal i loków
upięcia z kręconych włosów
polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone

Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji):
- uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES),
- uważaj na silikony
- obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników
- zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne)
- zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu)
- nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną.

Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej.
Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom.

Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało ):
Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba,
Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach
Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas
Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć
Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne

I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością.

Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto)

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-09-01 o 13:07
Stary 2010-06-23, 22:20   #20542
smerf3
Raczkowanie

Hej dziewczynki

Obcięłam dzisiaj włosy, tzn podcięłam, ale sporo tego poszło żeby je jakoś ukształtować. Jak wyschną to zobaczę co z tego wyszło.

Wspominałam Wam, że włosy mi ostatnio mocniej lecą, a najgorsze jest to, że jak komuś o tym powiem, komentarz jet tylko jeden "za dużo odżywek"... Nie miałam pojęcia, że znam tylu ekspertów od pielęgnacji włosów i przyczyn ich wypadania. Im częściej to słyszę, tym moja wściekłość jest większa.

A teraz dla rozluźnienia wracam do czytania tego, co naskrobałyście bo robicie to w takim tempie, że nie nadążam
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 22:21   #20543
Eloe77

Zbliżamy się do końca wątku, dlatego też otworzyłam już nowy.
Po przekroczeniu wartości 5000 postów zapraszam tutaj.
Ten wątek zostanie (najprawdopodobniej jutro) zamknięty.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-06-23, 22:22   #20544
paprif
Zakorzenienie

Dziękuję wam za odpowiedź
Zastanawiałam się czy czasem nie przesadziłam z olejami(2xw tyg. ... może na moje włosy źle działają oleje ? są mi niepotrzebne ? )
Myślałam też, że może powinnam odstawić te mazidełka na jakiś czas, a tylko myć je szamponem i potem odżywką.
Nie wiem co robić To normalne, że tak się włosy zachowują ? Muszę je poobserwować.
Stary 2010-06-23, 22:23   #20545
paprif
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Dziękuję wam za odpowiedź
Zastanawiałam się czy czasem nie przesadziłam z olejami(2xw tyg. ... może na moje włosy źle działają oleje ? są mi niepotrzebne ? )
Myślałam też, że może powinnam odstawić te mazidełka na jakiś czas, a tylko myć je szamponem i potem odżywką.
Nie wiem co robić To normalne, że tak się włosy zachowują ? Muszę je poobserwować.

Skopiowałam moją wiadomość ze starego wątku

Witam wszystkie kręcone w nowej części
Stary 2010-06-23, 22:24   #20546
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Ekstrakt z pieprzu czarnego też niezły. Jeszcze nieco z LU. I jeszcze jest pieprzówka Ale to już nie na włosy
Trafia do mnie
Stary 2010-06-23, 22:25   #20547
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
Ach - winna Wam jestem jeszcze jedno spostrzeżenie! Używałam ostatnio żelu Panthenol Gorvity (skład ma bardzo podobny do żelu aloesowego tej firmy) - dostępny w naszej aptece doz-peel
Nie zauwazyłam, by zrobił cokolwiek Zero poprawy skrętu, żadnej pomocy podczas reanimacji. za to świetnie nadaje się na skórę jako wcierka i przyspieszacz gojenia oparzeń.
O to dobrze ze piszesz, bo czaję się na niego, ale w takim razie chyba go nie zamowie.
A któraś z Was testowała ten aloesowy żel Gorvity? Oplaca sie go kupować?
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 22:26   #20548
Eloe77

Cytat:
Napisane przez paprif Pokaż wiadomość
Obecnie tak częste olejowanie może się nie sprawdzić. Lepiej postawić na nawilżacze, humektanty, a olejowanie ograniczyć.
Spróbuj uboższej pielęgnacji (bez olejów) i obserwuj włosy.
Cytat:
To normalne, że tak się włosy zachowują ? Muszę je poobserwować.
Normalne Nie wiemy przecież na dzień dobry, co włosom pasuje, a co nie. warto dokładnie się przyjrzeć.

To zamykam, drogie panie i zapraszam tutaj celem kontynuacji.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-06-23, 22:26   #20549
Eloe77

Cytat:
Napisane przez paprif Pokaż wiadomość
Obecnie tak częste olejowanie może się nie sprawdzić. Lepiej postawić na nawilżacze, humektanty, a olejowanie ograniczyć.
Spróbuj uboższej pielęgnacji (bez olejów) i obserwuj włosy.
Cytat:
To normalne, że tak się włosy zachowują ? Muszę je poobserwować.
Normalne Nie wiemy przecież na dzień dobry, co włosom pasuje, a co nie. warto dokładnie się przyjrzeć.

Przekleiłam odpowiedź dla Ciebie.

I jeszcze odpowiedź w kwestii żelu aloesowego Gorvity - niestety nie było go dość długo, więc postawiłam na Panthenol. Nie mam zatem danych.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-06-23 o 22:28
Stary 2010-06-23, 22:30   #20550
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

no to juz sie tutaj wpisuje ale mamy tempo

Eloe zaczelam wypisac co mam i uzywam i kurde duzo tego, musialam wziac kompa do lazienki bo nie pamietam o wszystkim a generalnie wszystko w uzyciu, czesciej, rzadziej ale jak cos jest ok to jest uzywane, co nie pasuje laduje w szafie w sypialni, ostatnio okazalo sie ze mozna sie tym co nie pasuje wymienic
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości)

Zasady wysyłania wiadomości