Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-23, 21:21   #2311
angelikaw
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Angelika16 - nie podoba mi się ten wózek.. wydaje się być mało stabilny

abz - śliczne ciuszki ja też mam sporo bodziaków i pajaców z George (z paczki od siostry), bardzo dobre gatunkowo

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
A z drugiej strony nabrałam dystansu więc jak stresu będzie za dużo to zasłonię się brzuszkiem, pokażę paluszek i tyle...

Jezu, jak mnie dzisiaj żebra bolą, siedzenie - boli, leżenie - boli..masakra
Odpoczywaj, ile możesz i nie daj sobie wejść na głowę
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:22   #2312
bordowa
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Dzięki dziewczyny, już biorę magnez i się kładę.

Dziękuję gabisun
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:39   #2313
ycnan
Zadomowienie

Nie było mnie pół dnia i już dwie strony zapisałyście

Klarissa, fajnie, że wizyta była przyjemna i miło Cię potraktowali.

Angelika16, wózek z deczka ...kosmiczny Nie zaufałabym mu.

Mpik82, cudny avatar

mszu, fajnie, że już niebawem będzie miał kto pracować za Ciebie
A koleżankę z jej "mądrościami" Niech adoptuje jakiegoś maluszka to będzie miała tak, jak chce - bez rodzenia i karmienia piersią

MisQa, współczuję takiego buca za szefa

Szczęśliwa, ludzie w pracy - porażka. Ale Ty pamiętaj, że masz się nie przejmować tym, co mówią czy myślą, tylko dbać o siebie i maleństwo

abz, fajowe ciuszki. A żółte skarpeteczki takie jak ja mam od teściowej - lidlowe

gabisun, ja nie kupuję za dużych ubranek. Przede wszystkim dlatego, że nie wiem jak szybko dzidek będzie rosnąć.
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:42   #2314
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Abz śliczne ciuszki a tych bodziaków 62 jeszcze nie wypakowałaś
Oczywiście, ze wypakowywałam, tzn tylko po 1 z paczki żeby zobaczyć pod jaki rozm pasują Ale spakowałam z powrotem, bo jakoś tak im ładnie w tych paczkach, wyjmę je chyba dopiero do prania

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
abz - śliczne ciuszki ja też mam sporo bodziaków i pajaców z George (z paczki od siostry), bardzo dobre gatunkowo
Wydają się takie zwyczajne, ale przecież i tak na krótko starczą, bo dzieci tak szybko wyrastają....Swoją drogą wszystko mam błękitne a jak mąż to kupował to nie znaliśmy płci No ale tak jak większość tutaj, uważamy, ze lepiej jak dziewczynka będzie miała niebieskie niż chłopczyk różowe. I tak też wybierał

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
abz, fajowe ciuszki. A żółte skarpeteczki takie jak ja mam od teściowej - lidlowe
Tak, tak lidlowe. Mam też dwupak body z lidla z tej samej promocji Gdzieś tam jest na zdjęciu.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 22:22   #2315
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Tak, tak lidlowe. Mam też dwupak body z lidla z tej samej promocji Gdzieś tam jest na zdjęciu.
też mam te skarpeteczki
Stary 2010-06-23, 22:41   #2316
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Klarissa xxSHINeexx ciesze sie ze was dobrze przyjeli... wkoncu ciezarne nie maja za wiele czasu
No.... Taaaakie zapracowane (ja np. jestem na urlopie )

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Dla mnie róznica jest taka, że przy porodzie sn boli najpierw, a potem spokojnie mogę się zająć dzieckiem, po cc boli później i obkurczająca się macica podczas karmienia boli bardziej ( bo wiadomo jest szyta).
Nie ma porodów bezbolesnych, nie ma co się oszukiwać
Myślę tak samo - po pierwsze tak czy siak to musi boleć, po drugie cc ma ten minus, że boli dłużej.

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Cukrzyca ciazowa Ale bylam baardzo delikatnie ponad wyniki, wiec nie dawali mi od razu zadnych lekow/zastrzykow czy co tam jeszcze.
Accu-chek Active jest super, ale polecam Ci od poczatku polewac palec, ktory masz nakluc, bardzo ciepla woda.
10 paskow to malo, zwlaszcza, ze ja np. na poczatku mialam wielki problem z nakluwaniem. Czasami nakluwalam palce po 5-6 razy zanim wycisnelam tyle krwi w ogole nei chciala leciec, no ale ja jestem niskocisnieniowcem, moze to dla tego. W kazdym razie poszlo mi 50 paskow doslownie w 2-3 dni...
Accu-chek wymaga dosc duzej kropli krwi, dlatego jesli masz taka mozliwosc, a bedziesz miec ten sam problem co ja, to polecam Ci przejsc sie po jeszcze jeden glukometr do diabetologa. Oni tego maja caaaaly zapas, wlasnie po to zeby ludziom rozdawac. Ten swoj mozesz sobie zostawic. Ja wzielam Contour TS, idzie na niego mniej krwi, nakluwacza uzywam z Accu-chek bo wydaje mi sie lepszy
A te bebenki to igly To taki wyjatkowy nakluwacz, do ktorego nie trzeba wsadzac osobno igiel, tylko taki bebenek - 6szt. igiel w jednym.

Hmm, kazali Ci przez 3 dni robic pomiary i nie dali Ci recepty na paski...? Bo 10 paskow na 3 dni to malo, nawet jesli komus to wychodzi dobrze... Bo musisz robic 4 pomiary dziennie, czyli i tak i tak za malo paskow wychodzi
No kazali mi zrobić jeden raz na czczo i przez 3 dni po śniadaniu, obiedzie i kolacji (tych głównych posiłkach, nie tych dodatkowych). A potem dadzą mi więcej pasków. Co do glukometru to dostałam w przychodni to nie wiem czy dadzą mi drugi, pewnie raczej nie

A co do kłucia - tam są poziomy wchodzenia igły, może miałaś za mały ustawiony? Mnie na początek będzie musiał kłuć mąż, sama nie dam rady, mam wewnętrzny opór (tak samo było jak robiłam test z krwi na helikobakter kiedyś). Ale ze mnie dobrze leci, więc raczej dam sobie radę W każdym razie jutro spróbuję po raz pierwszy.

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Całe przedpołudnie sprzątałam (z przerwami) i od ładnych kilku godzin mam napięty i obolały brzuch, ciężko mi się wyprostować i czasem mnie "zatyka" przy oddychaniu Też tak macie po wysiłku? Czy mam się martwić?
Mnie z przemęczenia bolał bardziej kręgosłup. Ale na twoim miejscu wzięłabym magnez i nospę jeśli masz skurcze i położyła się odpocząć.

Cytat:
Klarissa, fajnie, że wizyta była przyjemna i miło Cię potraktowali.
No mówię, przez chwilę się zastanawiałąm czy dobrze trafiłam i to na pewno jest mój ośrodek zdrowia
Stary 2010-06-23, 23:08   #2317
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
No kazali mi zrobić jeden raz na czczo i przez 3 dni po śniadaniu, obiedzie i kolacji (tych głównych posiłkach, nie tych dodatkowych). A potem dadzą mi więcej pasków. Co do glukometru to dostałam w przychodni to nie wiem czy dadzą mi drugi, pewnie raczej nie

A co do kłucia - tam są poziomy wchodzenia igły, może miałaś za mały ustawiony? Mnie na początek będzie musiał kłuć mąż, sama nie dam rady, mam wewnętrzny opór (tak samo było jak robiłam test z krwi na helikobakter kiedyś). Ale ze mnie dobrze leci, więc raczej dam sobie radę W każdym razie jutro spróbuję po raz pierwszy.
Nie, nie. Glebokosc jest ok. To raczej chodzi o moje przygotowanie, bo jesli potrzymam dluzej palec w b. cieplej wodzie, cala reka wyprostowana w dol, pozniej jeszcze pomasuje i ponaciskam, to nawet przy glebokosci 1,5 leci baaardzo ladnie.
A czasami nawet po dluzszym masazu i przygotowaniu palcu, nakluciu na 3 nie chce leciec nic Przecietnie uzywam 2,5-3.
Najczesciej przy nakluwaniu zamykam oczy, czasami zaczynaja mi sie pocic palce. Nienawidze igiel...
Przychodnie i oddzialy sa pelne glukometrow. Wlasnie po to zeby rozdawac Ale kto wie, Ty wcale nie musisz miec problemow. Ja to jestem dziwny czlowiek, wiec zawsze w czyms musze miec problem
Ech, martwie sie zebys nie miala takich problemow jak ja...

No i jeszcze jedno. Accu-chek Active ma taki fajny patent, jak mierzysz to mozesz sie nakluc, kiedy zacznie migac to okienko zeby naniesc krople krwi mozesz wyjac pasek. Wtedy masz troche wiecej czasu na naniesienie krwi (pomocne kiedy krwi jest malo) i mozesz na spokojnie kilka mniejszych kropelek dac (a od razu mowie, ze lepiej czyta kiedy jest tej krwi duzo...).
Przepraszam, ze tyle pisze Ale naprawde sie boje o Ciebie, to cale mierzenie cukru jest straszne. Wspolczuje cukrzykom...

Edytowane przez xxSHINeexx
Czas edycji: 2010-06-23 o 23:15
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 00:46   #2318
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

Mieszka za granicą?

Tak w UK I jeśli w najbliższym czasie gdzieś wyjadą, to do Indii, skąd pochodzi mój szwagier. A On w domku nie był juz 4 lata, więc nie mam pojęcia kiedy nas odwiedzą no a ja- wiadomo- póki co sie nigdzie nie wybieram...

---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ----------

Cytat:
też mam te skarpeteczki

Ja też, ale w brązie

---------- Dopisano o 00:45 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ----------

dwa słowa jeszcze o cc, bom zapomniała
Moja siostra miała normalne krwawienie połogowe, tyle, że mocne i długie- dwa tygodnie. dzięki czemu nabawiła się anemii Ale najgorsze było to, że Ona całe życie ma straszne migreny i po znieczuleniu była z Nią masakra- dobrze, że mamcia do Niej poleciała na m-c...
A wymiotowała już w trakcie zabiegu, na szczęście szwagier mógł być przy Niej- trzymał nereczkę do wymiotów, chłodził czoło kompresem. A od razu po urodzeniu- Shanię miała na piersi. Tym się różni cc w UK od tej u nas

---------- Dopisano o 00:46 ---------- Poprzedni post napisano o 00:45 ----------

abz fajne ciuszki
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 06:28   #2319
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

abz - ale super ciuszki jeju te małe rzeczy są cudowne po prostu

heh...myślałam, że pośpie chociaż do 7 a już przed 6 się obudziłam i koniec... jeszcze kot mnie ugryzł na dzień dobry i okropnie leje a myślałam, że mam trochę wolnego to po sklepach pochodzę, poszukam czegoś dla małego...

no i na dzień dobry dostałam kopniaczka od maleństwa... słodkie

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 06:32   #2320
bordowa
Wtajemniczenie

Widzę, że jestem dziś pierwsza
Nie śpię od godziny, bo trzeba było kanapeczki do pracy zrobić Chciałam się położyć po wyjściu Tż, ale Mała stwierdziła, że jest głodna i koniec spania, trzeba zjeść ... A jadłam po północy - pierwszy raz wstałam w nocy zjeść
Śniły mi się ciuszki Mam jakąś obsesję Ciągle myślę o tym, co już mam, a co jeszcze trzeba dokupić.
Dziś rano Tż dostał swoją koszulkę Miał dostać wczoraj, na Dzień Ojca, ale nie byłam w stanie się ruszyć, więc dałam mu dziś. Od razu ubrał ją do pracy Chociaż właściwie jeszcze nieaktualna, bo świeżo upieczony tatuś to on będzie we wrześniu

Brzuch mi się już praktycznie nie napina, generalnie czuję się nieźle z porównaniu z wczorajszym dniem. Ale bolało strasznie, zwłaszcza jak mała się wierciła ...

A jednak jestem druga

Zaczynamy dziś 30 tydzień. Jejku jak to już niedługo ...

Dziewczyny też macie takie problemy ze spaniem? Zanim zasnę zazwyczaj mija godzina albo i więcej, śpię 5-6 godzin i koniec ... A potem chodzę jak zombie ...

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-06-24 o 06:44
Stary 2010-06-24, 06:45   #2321
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

to dobrze, że już się lepiej czujesz

ooo i super, że prezent się podobał dla TZ-ta ja wczoraj napisalam swojemu sms-ka, że dzidek kopniaczka na dobranoc dla tatusia przesyła spodobało mu sie

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 06:50   #2322
bordowa
Wtajemniczenie

Ja kiedyś napisałam sobie na brzuchu kredką do oczu "kocham tatę" i narysowałam serducho i wysłałam mu MMS'a to się w pracy popłakał

Też tak macie, że jak wyobrazicie sobie Waszego Tż z maleństwem to macie łzy w oczach? Ja tak nieraz sobie leżę i wyobrażam go z Małą to aż mi łzy lecą ...
Stary 2010-06-24, 07:32   #2323
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny też macie takie problemy ze spaniem? Zanim zasnę zazwyczaj mija godzina albo i więcej, śpię 5-6 godzin i koniec ... A potem chodzę jak zombie ...
a ja mam na odwrot spie w dzien i cala noc np. potrafie polozyc sie po obiedzie ok 14 i wstac nastepnego dnia

DZis w Lindlu maja byc te kocyki?

Ile trzeba kupic rozkow (takie ala beciki) jeden starczy czy lepiej wiecej?

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-06-24 o 07:39
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 08:07   #2324
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
abz fajne ciuszki
Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
abz - ale super ciuszki jeju te małe rzeczy są cudowne po prostu
No ja też się nie mogę na nie napatrzeć, czy to wasze czy moje, wszystkie są świetne

Cytat:
Brzuch mi się już praktycznie nie napina, generalnie czuję się nieźle z porównaniu z wczorajszym dniem. Ale bolało strasznie, zwłaszcza jak mała się wierciła ...
No to ładnie się przepracowałaś. Jak ja za dużo sprzątam czy coś to ewidentnie odczuwam to w kręgosłupie dolnym (że tak powiem) i promieniuje aż na pośladki. Wtedy ani chodzić, ani siedzieć, ani leżeć, w każdej pozycji boli.

Cytat:
Też tak macie, że jak wyobrazicie sobie Waszego Tż z maleństwem to macie łzy w oczach? Ja tak nieraz sobie leżę i wyobrażam go z Małą to aż mi łzy lecą ...
Ja się tak lekko wzruszyłam jak mąż pierwszy raz poczuł ruchy maleństwa, miał taką dziwną, chyba przejetą minę, tak się miło zrobiło. A ja to pewnie sama będę ryczała jak dostanę małego na rece i pewnie nie będę mogła uwierzyć, ze on mój

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość

Chyba dzisiaj, najlepiej zerknij w gazetkę na stronie www.
A rożek to mi się wydaje, że jeden wystarczy.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 08:16   #2325
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Mam w pracy taka kolezanke, stara panna, ksiegowa, wiek 36lat, brak prespktyw na meza partnera, ale wielka chec na posiadania potomstwa... jednak po waruniem (i tu UWAGA!), ze urodzi przez CC i ze nie bedzie musiala karmic piersia...
hehe- i może jeszcze, żeby ktoś za nią wstawał w nocy, żeby ona nie musiała i najlepiej odchował trochę dziecko za nią

Cytat:
Całe przedpołudnie sprzątałam (z przerwami) i od ładnych kilku godzin mam napięty i obolały brzuch, ciężko mi się wyprostować i czasem mnie "zatyka" przy oddychaniu Też tak macie po wysiłku? Czy mam się martwić?
masz na przyszłość tak nie szaleć i będzie dobrze

Cytat:
ja mogłabym spać dłuuuuugo. A i tak rano jestem niewyspana
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 08:39   #2326
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Ja kiedyś napisałam sobie na brzuchu kredką do oczu "kocham tatę" i narysowałam serducho i wysłałam mu MMS'a to się w pracy popłakał

ja tez tak mam... naprawde nie moge sie doczekac...

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 08:59   #2327
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Ja tez mam ogromne problemy ze spaniem, co noc.. plecki bolą, nie można sobie znaleśc miejsc, obrócić się. W nocy wstaje siusiu kilka razy, potem nie moge usnąc, a jak juz usnę to męzuś mnie budzi swoim chrapaniem albo jak dzis, łokcie mi wbija w plecy... i się budze...

Cytat:
Mpik82, cudny avatar
Tez mi się strasznie podoba Szukałam na all sukieneczki marynarskiej dla mojej Niuni. Moj mąz zeglaz z zamiłowania, kocha może i tak pomyslałam ze kiedys musze cos takeigo kupić. Avatarek znalazłam i sie zakochałam w tej dziewuszce w tej sukienusi.Maz tez zachwycony

Szczęśliwa, ludźmi w pracy się nie przejmuj ! Myśl egoistycznie o sobie i maleństwu
Stary 2010-06-24, 09:08   #2328
gabisun
Zakorzenienie

Witam!
Rożków lepiej mieć więcej, bo przecież jak się pobrudzi to musisz mieć coś na zmianę. A ma też dużo zastosowań, bo może potem służyć jako kołderka albo do wózka ja mam 4 ( ale to dlatego, że dostałam) i mamuski mi radziły, że rożków nigdy za wiele

Ja za długo spać nie mogę, a potem jestem śpiąca cały dzień, oj niedługo to już sobie nie pośpimy

Też dzisiaj mi się ciuszki śniły że robiłam sobie takie komplety od razu żeby było szybciej ubrać Ciekawe czy takie coś się sprawdza bo ja jak mam się ubrać to muszę trochę podumać przed szafą, a przy dziecku to trzeba szybko

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 09:11   #2329
Ineczka33
Wtajemniczenie

Hej, Dziewczyny
Wygrzebałam ze swoich zasobów swoją starą listę wyprawkową. Pewnie większość z tego macie, jednak, na wszelki wypadek wygrzebałam z pamięci te, które nam się bardzo przydały, może ktoś o czymś zapomniał... Wiele rzeczy sprzedawanych na Allegro, jako ,,absolutny HIT - MUSISZ TO MIEĆ" są wyrzuceniem pieniędzy w błoto i sztucznym generowaniem potrzeb. Miłej lektury

1. Majtki poporodowe – Są dobre zarówno po cesarce, jak i SN, świetnie przyspieszają gojenie, bo są przewiewne, wykonane z siateczki (allegro), ja miałam HARTMANN
2. Frida – do wyciągania kataru z małego noska (allegro)
3. Sterimar- przy przeziębieniach, kiedy powietrze jest zimą suche w mieszkaniach, świetnie nawilża śluzówkę, w razie konieczności przepisuje to pediatra
4. Bepanthen – maść na odparzoną skórę dziecka i jeszcze lepsza na obolałe, popękane przez karmienie brodawki. W moim przypadku rewelacyjnie zagoiły się ranki. Nie trzeba zmywać do karmienia – nie jest szkodliwa dla dziecka i jest tania.
5. Smoczek na butelkę z odpowietrzaczem – odprowadza powietrze, dziecko go nie łyka, co może zmniejszyć kolkę. My mieliśmy wszystkie smoczki, również uspokajacze firmy NUK, bo są dobrze wyprofilowane
6. Sterylizator

7. termometr do pokoju, pozwala kontrolować temperaturę ok. 22 st.
8. jednak spirytus 70% zamiast gazików Leko. Patyczek zamoczony w spirytusie pozwala lepiej dotrzeć do rowków i zagłębień pępka, dzięki czemu nic się nie dzieje (nie gnije i dobrze się goi). Kupuje się spiryt w monopolowym i rozcieńcza z wodą w proporcjach 2:1 (S:W). Proponuję nie za dużo, bo w trakcie używania zmniejsza się moc ,,preparatu". Lepiej dorobić. Gaziki Leko matki przeklinają, bo są za mało nasączone alkoholem i nie można dobrze dotrzeć do zagłębień. Są wygodniejsze, ale dobro dziecka jest najważniejsze. Pępek przemywa się kilka razy dziennie.
9. Sudocrem do pupy, tylko w razie odparzeń, lepiej nie przesadzać z ,,mazidłami" na początku.
10. Krem ochronny do buzi Ziajka tani i dobry, od pierwszych dni życia.
11. Szczotka do mycia butelek i smoczków - po 3-4 miesiacach (dwie – mniejsza i większa) - Rossmann. Dobrze mieć na początku butelkę ze smoczkiem w razie problemów z karmieniem.
12. Dziecko przyzwyczaja się do zapachu mamy i z czasem nie chce, żeby nosił lub usypiał je tata – głośno protestuje, bo tata inaczej pachnie . Tata może wtedy przewiesić sobie bluzkę mamy, noszoną, pachnącą jej zapachem, nie wypraną, używaną… To powinno zmylić czujność małego ssaka :-D
13. Lepiej nie używać perfum i innych ostrych zapachów, bo to może przeszkadzać maluszkowi. Ja myłam się Julkowym mydłem
14. Stojak na wanienkę – Fajna sprawa, masz łatwiejszy dostęp do dzieciaczka, nie musisz łamać sobie kręgosłupa nachylając się nisko.
15. Foczka do wanienki, czyli siedzisko, na którym dziecko leży w czasie kąpieli, plastikowy, nakładasz na niego pieluszkę, żeby było miękko – nie leżaczek z materiału, ani nie z gąbki czy pianki, bo z czasem staje się niehigieniczny. Chyba, że często wymieniasz.
16. Wanienka najlepiej 100 cm – dziecko dosyć szybko rośnie, po co za chwilę kupować drugą?
17. Zła jest praktyka częstego wpinania fotelika samochodowego w stelaż wózka i wielogodzinne np. spacerowanie czy zakupy w centrum handlowym. Fizjoterapeuci i ortopedzi przestrzegają przed tym. Dla rodziców to jest wygodne, ale dziecka kręgosłup cierpi w tej pozycji. Lepiej mu w wózku. To zdanie wielu ortopedów dziecięcych i fizjoterapeutów, z którymi rozmawialiśmy.
18. Poduszka - klin (allegro), utrzymuje dziecko pod wymaganym kątem 30 stopni- dziecko na początku ulewa i żeby się nie zakrztusiło mlekiem, dobrze je, mimo ,,odbicia" po jedzeniu, kłaść główkę nieco wyżej. Również, kiedy dzieciaczek ma katar, pozwala mu trochę lżej oddychać, katar wypływa. Używamy do dzisiaj.
19. Śliniak – kiedy dziecko zaczyna jeść słoiczki – u nas sprawdził się plastikowy, łatwo można utrzymać w czystości
20. Paklanki
21. Pokrowiec na przewijak, taki z gumką, bo luźna pielucha, leżąca na ceratowym przewijaku się często przesuwa. Jako że noworodek i niemowlak notorycznie sika także w czasie przewijania, warto mieć pod pupą dziecka jeszcze taką pieluchę podszytą ceratą (allegro)
22. Kocyk z akrylu, są różne rozmiary, bardzo ciepły.
23. Termometr do ciała, nie rtęciowy.
24. Wkładki laktacyjne
25. Ręcznik kąpielowy z kapturem. Jak Julka była mniejsza, to wszystkie czynności po kąpieli włącznie z ubieraniem, wykonywaliśmy w łazience, bo tam było ciepło po kąpieli, nie przenosiliśmy jej do pokoju w samym ręczniku.
26. Kocyk polarowy z kapturem – świetny do ciasnego otulania maluszka, wtedy czuje się bezpiecznie, w szkołach rodzenia radzą, by dzieciaczka dosyć ciasno otulać ciepłym kocykiem, wówczas czuje się jak w brzuchu mamy- ciasno i ciepło. Ja go miałam już w szpitalu.
27. Kołderka i poducha dziecięca zbędna nawet do 2 roku życia.
28. Taką bawełnianą pieluszkę na ceracie dobrze jest też mieć pod prześcieradłem w łóżeczku i w wózku. W razie ,,awarii" materac nie zamoczy się. (allegro)
29. Poduszka rogal do karmienia
30. Do ciemieniuchy używałam zwykłej oliwki dla niemowląt, nakładałam na chwilę czapeczkę cienką bawełnianą i potem wyczesywałam łuski szczotką do włosów dla niemowląt. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...,1913_8847.htm
Stary 2010-06-24, 09:30   #2330
angelikaw
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Cytat:
Zaczynamy dziś 30 tydzień. Jejku jak to już niedługo ...

nio.. ja sobie uświadomiłam, że już w trakcie 28tc jestem i zaczynam powoli panikować

a ze spaniem nie mam problemów. Raczej z zasypianiem. Ale potem mogę spać i ze 12h.

Cytat:
heh...myślałam, że pośpie chociaż do 7 a już przed 6 się obudziłam i koniec... jeszcze kot mnie ugryzł na dzień dobry i okropnie leje a myślałam, że mam trochę wolnego to po sklepach pochodzę, poszukam czegoś dla małego...
ja też zaplanowałam dziś zakupy, a tu Ciągle leje i wieje ;/

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość

TAK
najlepiej 2, żeby mieć jeden na zmianę.

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Hej, Dziewczyny
Wygrzebałam ze swoich zasobów swoją starą listę wyprawkową.
Dzięki za wspaniałe rady Na pewno skorzystam.

No i na 99% NIE kupujemy narazie kołdry i poduszki. Z pościeli tylko 2-3 prześcieradła i ochraniacz na szczebelki. Albo i całą pościel, żeby w razie czego mieć w obleczkę na kocyk. Poza tym chyba kupimy baldachim lub moskitierę. Wolę, żeby kurz zbierał się na materiale niż opadał na dziecko.
Stary 2010-06-24, 09:33   #2331
Majka232
Zakorzenienie

Cześć
Jejku, znów muszę nadrobić 3 strony ale to super że wątek żyje pełną parą

Byłam już w Lidlu i powiem Wam, że te śpiworki to takie cieniutkie i sztuczne (śliski materiał) i niezbyt ładne, a kocyki mają taką niefajną sztuczną lamówkę, więc nie wzięłam. Kupiłam za to podusię do spania na boku + poszewkę. Razem 42 zł, więc dużo taniej, bo podusia z Mothercare z poszewką to koszt 140 zł + przesyłka, chociaż na pewno jest lepsza dla ciężarnej, ale mam nadzieję, że ta lidlowska spełni swoje zadanie. Kupiłam też prześcieradło takie na duże łóżko w fajnym kolorku takim niebieskim
Dziś w nocy budziłam się co 1,5 godziny na siusiu, mam często uczucie parcia na pęcherz, a zachodzę do wc i malutko siuśnę Też tak macie, a co będzie w 8-9 m-cu
Poza tym w nocy twardniał mi brzuch, dopiero jak się położyłam na prawym boku (ciężarne powinny spać na lewym, tak?) to trochę zmiękł. Może mi sie tak macica rozciąga, bo czuję lekkie ciągnięcie, a wcześniej tak nie miałam. Czy możliwe, że już macica przygotowuje się przed porodem, że tak się stawia? Czy to za wcześnie (25 t.c.)

U mnie leje, leje, leje. Aż nas lekko zalało z wentylacji, bo wiatr otworzył okienko dachowe na strychu i pociekło na podłogę, a ja tędy przechodziłam i nie zauważyłam kałuży. Na szczęście się nie wyłożyłam, bo mogłoby być barzdo nieciekawie...
Stary 2010-06-24, 09:34   #2332
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
witaj w klubie
mój też budzi się teraz, jak ja kładę się spać w nocy przy wizycie w toalecie boks sobie urządza u matki w brzuchu

heh... jak się cieszę, że jutro nie ide do pracy... chyba bym nie wytrzymała tam jutro, TZ zadzwonił i jak mu opowiadałam o dzisiejszej rozmowie to mało się nie popłakałam... po głosie słyszałam, że też był w szoku... po to w sumie nasz wspólny szef... właśnie to jest najgorsze, że oboje jesteśmy od niego zależni
a ja myslalam ze to moj syn sie "rozregulował" bo tez w dzien jst ok a w nocy buszuje jak nie wiem hahahah
co do szefa... no szkoda slow... niestety maz jest u niego zatrudniony wiec nie dobrze... przytulam...

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Marta- dzięki za kolejne notatki. Tak sobie czytam i jestem coraz bardziej przerażona- ja poprostu nic nie wiem
nie martw sie damy sobie wszytkie rade

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
No.... Taaaakie zapracowane (ja np. jestem na urlopie )
no ale wiesz.. im dluzej czekasz tym blizej rozpakowania
Stary 2010-06-24, 09:42   #2333
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Byłam już w Lidlu i powiem Wam, że te śpiworki to takie cieniutkie i sztuczne (śliski materiał) i niezbyt ładne, a kocyki mają taką niefajną sztuczną lamówkę, więc nie wzięłam. Kupiłam za to podusię do spania na boku + poszewkę. Razem 42 zł, więc dużo taniej, bo podusia z Mothercare z poszewką to koszt 140 zł + przesyłka, chociaż na pewno jest lepsza dla ciężarnej, ale mam nadzieję, że ta lidlowska spełni swoje zadanie. Kupiłam też prześcieradło takie na duże łóżko w fajnym kolorku takim niebieskim

Poza tym w nocy twardniał mi brzuch, dopiero jak się położyłam na prawym boku (ciężarne powinny spać na lewym, tak?) to trochę zmiękł. Może mi sie tak macica rozciąga, bo czuję lekkie ciągnięcie, a wcześniej tak nie miałam. Czy możliwe, że już macica przygotowuje się przed porodem, że tak się stawia? Czy to za wcześnie (25 t.c.)
dobrze wiedzieć... ja zamierzam jechać i zobaczyć.. Też chcę kupić prześcieradło i koszulę nocne z dekoldem (może się nadaje do karmienia?)

Całkiem możliwe, że Twoja macica już się stawia. Moja zaczęła jeszcze wczesniej...
Stary 2010-06-24, 09:42   #2334
Astorianka
Raczkowanie

Siedzę i pracuję, a raczej staram się pracować, bo nad głową słyszę walenie młotkiem. Do tego niewyspanie i po prostu jestem jak tykająca bomba zegarowa... Chyba to moje zwolnienie mnie rozleniwiło, bo prawdę mówiąc nie za bardzo mi się chce Nie chcę ale muszę ech...

Postanowiłam kupić kilka rzeczy i podniosło się larum w domu - rany nie wiedziałam, że wszyscy są tak przesądni... A przecież jak będę w 9 miesiącu to nie będzie mi się chciało szukać/latać itd... Dziwne. Wasi bliscy też są tacy? Mogę kupić kilka ciuszków, ale większe rzeczy to na razie jeszcze nie. Jak nie teraz to kiedy?

Miłego dnia
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 09:51   #2335
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
dobrze wiedzieć... ja zamierzam jechać i zobaczyć.. Też chcę kupić prześcieradło i koszulę nocne z dekoldem (może się nadaje do karmienia?)

Całkiem możliwe, że Twoja macica już się stawia. Moja zaczęła jeszcze wczesniej...
U mnie w Lidlu jak chce się kupić coś z nowej oferty to trzeba być ok.8, bo czasami jest tylko kilka sztuk. Dwóch facetów chciało coś kupić z gazetki, byli po 8 i już nie było, bo podobno były tylko 2 szt. i poszli z tym do kierownika sklepu. Tych poduszek do spania na boku jak ja byłam (ok.8.20) to były 4 i 4 poszewki, a ja wzięłam z tego po 1.
Koszulka wydaje mi sie, ze niebardzo nadaje się do karmienia. Ja kupię takie na guziczki lub z rozchylanym dekoltem (takie jak są np. bluzeczki z działu ciązowego w H&M)

Astronianka - mój Tż, też wszystko by kupił tydzień przed t.p. albo i później. Ja nie kupowałam do ok.20 t.c. a teraz mam już pełne 2 spore i głębokie szuflady
Stary 2010-06-24, 09:56   #2336
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:

co do spania to wstaje tak 5 lub po 6 ale ide siku i dalej spie,nie nawidze takiego czegos

co do tż i dzidziusia mam to samo że jak pomyśle,że pojdzie z nim na spacer bedzie go kąpał,przewijał bawił się to naprawde łza się w oku kreci, chodz ma juz jedno dziecko z pierwszego małzenstwa to czasem glupio do niego gadam CZY BEDZIE KOCHAŁ NASZE DZIECKO JAK SWOJE PIERWSZE?? takie mu zadaje pytania czasem mi głupio ale taka jestem chce by moje dziecko było kochane przez Niego

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 09:57   #2337
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Postanowiłam kupić kilka rzeczy i podniosło się larum w domu - rany nie wiedziałam, że wszyscy są tak przesądni... A przecież jak będę w 9 miesiącu to nie będzie mi się chciało szukać/latać itd... Dziwne. Wasi bliscy też są tacy? Mogę kupić kilka ciuszków, ale większe rzeczy to na razie jeszcze nie. Jak nie teraz to kiedy?
u mnie to samo... Pytania w stylu "po co?" "nie za wcześnie?" itp. doprowadzają mnie do szału...

Majka232 - dzięki za info
Stary 2010-06-24, 10:02   #2338
malwina1204
Rozeznanie

abz świetne ubranka

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 10:08   #2339
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
co do picia z kubka- moje dzieci zupełnie bezsmoczowoe i bezbutelkowe
poniżej mój synek najmłodszy, na zdjeciu miał niecałe 3 m
http://lh4.ggpht.com/_vAY51Yn3wro/TC...Photo_0736.jpg
Wszystko jest możliwe,jeżeli tylko na się na to dośc czasu i cierpliwości
A synek prześliczny

Cytat:
Co do cc...
To nie jest zabieg kosmetyczny i nie powinno się go stosować i traktować w taki właśnie sposób.

http://www.allegro.pl/item1074084659...isney_bcm.html

Zobaczcie jakie fajne ciuszki za 14zł wygrałam i odbiór w Poznaniu ;D
W zupełności się podpisuję pod twoim zdaniem nt cc

Ciuszki rewelka i prawie za darmochę

Cytat:

kasienko a Tys mi tu żartowała z tym kanałem rodnym, czy takie coś możliwe? Bo tero mam stracha
Lekarze mówią,że chodzenie po schodach pomaga dziecku wstawić się w kanał rodny,ale to tak bliżej porodu,więc spoko

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Co kobietki myślicie o takim wózku?

http://allegro.pl/item1080826105_woz...atis_w_wa.html
Mnie nie podoba sie rama tego wózka.Wygląda jak noga od fotela biurowego,albo kurza nóżka.Do tego sprawia wrażenie niestabilnego.W kwestii wózków jestem tradycjonalisto-funkcjonalistką

Cytat:
jeszcze kot mnie ugryzł na dzień dobry i okropnie leje a myślałam, że mam trochę wolnego to po sklepach pochodzę, poszukam czegoś dla małego...
MisQa wiesz co wybacz mi te słowa,ale jak tak czytam o tym twoim kocie,to mam ochotę to złapać rozedrzeć na strzępy i wrzucić do zsypu...Nie wytrzymałabym nawet dnia pod jednym dachem w kotem Tylko powtarzam,nie obrażaj sie na to,ja po prostu nie cierpię tych zwierząt...

Dziewczyny piszecie o kosmetykach dla dzieci.Ja jestem zwolenniczką naturalności,a wiadomo im więcej kosmetyków tym więcej chemii dla dzidziusia.Poza tym lekarze zalecają by stosować możliwe jak najmniejszą ilośc różnych produktów,raczej coś z jednej firmy,żeby w razie uczuleniu nie mieć problemu ze wskazaniem winowajcy i wykluczeniem

Co do pieluszek jedno/wielorazowych to ja ma początek zamierzam używać jednorazowych,a w dalszej perspektywie chciałąbym przejść na wielorazowe + załatwianie w kibelku,ale zobaczymy czy wystraczy mi na to czasu i cierpliwości

Jadę zaraz do miasta poszukać jakichś dzieciaczkowych promocji

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 10:12   #2340
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
witaj w klubie
mój też budzi się teraz, jak ja kładę się spać w nocy przy wizycie w toalecie boks sobie urządza u matki w brzuchu
mam nadzieję, że to minie jak się urodzą, bo inaczej to będą spać w dzień a w nocy buszować a to za bardzo mi się nie podoba

abz - ile wspaniałych rzeczy my jeszcze nic nie mamy, będziemy kompletować wyprawkę gdzieś od sierpnia dopiero. Do tej pory jedynie pochodziliśmy po sklepach i zdecydowaliśmy się na łóżeczko (ale jeszcze go nie kupiliśmy, bo wszystkie zakupy planujemy robić sierpień - wrzesień) na kółkach firmy Gluck http://dzieciecakraina.pl/product/show/4789/null.html (swoją drogą cena w DZIECKU była niższa niż podana na stronie) , zakochałam się po prostu w tym łożeczku. Poza tym oglądaliśmy przewijaki i wózki, ale jeszcze na żaden nie mogę się konkretnie zdecydować

kasieńka1701- ja też nie cierpię kotów za to kochammm psy - od 7 lat mamy hovka mało osób zna nazwę hovawart w załączeniu kilka fotek urwisa mimo, że już mu 7 rok strzelił to nadal zachowuje się jak szczeniak nie wiem skąd on ma tyle siły na bieganie i skakanie, z mężem to może biegać i biegać, uwielbia jak on albo ja rzucamy mu hantelek do zabawy a on wtedy biega z nim kilka rund na pełnym gazie

Edytowane przez Kalex
Czas edycji: 2010-06-24 o 10:19
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości