MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r. - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-23, 20:57   #1141
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.

Kobitki... jeśli chodzi o wagę, to ja na to w ogóle nie zwracam uwagi, to nie jest problem. Wiadomo, co lekarz to opinia. Jeden uważa, że zdrowy jest puchatek, inny że tylko szczupły dzieciaczek. Znam to z autopsji, całe dzieciństwo słuchałam sprzecznych tekstów. To nie ważne.

Niestety kobieta ma rację w temacie jedzenie Daniela... w tym wieku życia on nie powinien jeść już non stop. Mało tego - w szpitalu jadł co 3 godz, z zegarkiem w ręku. Po 2 tyg. życia mu się pofyrtało, teraz je non stop. W dzień nie nadążam z produkcją i potem w nocy mi leci po nogach, bo nie ma komu tego wszamać.

Przedwczoraj np. jedzenie wyglądało tak: pobudka o 5ej, potem prężenie, po godzinie płacz i szukanie cyca, dojadł, po kwadransie to samo, dojadł, godzina przerwy, prężenie, w końcu wstaliśmy, dojadł... i taki był cały dzień z dwoma przerwami na spacer. Po drugim wyjściu dostał butelkę, bo denerwował się przy piersi... też zjadł część, wypluwał i rzucał się na nowo... i tak każde karmienie z wyjątkiem nocy...

Ja już wariuję z tego jego jedzenia...

Dziś je co 3 godziny, jak kazała. I naprawdę je. Nie rzuca się na mnie i nie wierzga. Po prostu je, po czym rozluźnia się i zasypia. Potem budzi i czasem płacze, ale jedzenie to jedzenie.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 20:58   #1142
ewciak123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
My dziś po południu mieliśmy problem wyjść na spacer... Co dziecko położyłam w wózku to ryk.
W końcu włożyłam go w fotelik Maxi Cosi i zaczęłam bujać. Zasnął w minutę.
Poszliśmy na spacer. A odkąd wróciliśmy mam fotelik obok siebie i bujam... zaraz mi noga odpadnie.

Właśnie zamówiłam bujaczek Fishera.

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

No to ciekawe co to jest...
A brzuszek miękki? Dziecko się pręży, wierzga nóżkami i płacze?

U mnie to też sprawa jelit, bo jak ręce pod niego podłożę to czuję jak mu tam powietrze chula w środku. I jak kupnie albo bącznie to od razu mu lepiej.

U nas z odbijaniem w ogóle czarna magia. W nocy potrafimy zasnąć przy jedzeniu i nic, żadnego prężenia czy płaczu nie ma.
Dziś go raz odbiłam skutecznie i mimo tego był ryk taki, że na spacer nie mogliśmy wyjść...
jak placze to twardy, ale jak sie uspokoil to balonik ale miekki... ale napecznialy strasznie ...jakby tam 100kg kupy sie zebralo u mnie pomaga najpierw spacerowanie po pokoju z nim ... brzuszek do brzuszka jak do odbicia w pionie, pozniej siadamy i tak zasypia...to odkrylam dzisiaj...po odlozeniu do lozeczka, spi jakies 10 min i budzi sie z ogromnym placzem...znowu biore brzuszek do brzuszka pod kocykiem , ciepelko sie straszne wydziela i zasypia... dobrze ze chociaz to pomaga...nie wiem co bardziej meczace bujanie nosidelka czy trzymanie dzidka w pozycji siedzacej do odretwienia;]
ewciak123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:13   #1143
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Kropka, to co piszesz, to u nas ostatnie kilka dni tak wyglądało - póki nie przeszłam wyłącznie na bebilon. Spokojnie w aptece sama możesz kupić (21zł kosztuje bez recepty) i zobaczysz - jeśli będzie ok (u nas zdecydowanie poprawiło się po 2 czy 3 podaniu bebilonu, wieczorem podałam pierwszy raz a ranny posiłek już całkiem inaczej wyglądał, normalnie!) to zostałabym przy tym mleku.

My po wizycie u alergologa, kobieta nie wzbudziła zaufania Sporo pacjentów, chciała się nas ewidentnie pozbyć - ZERO wywiadu jakiegoś, tylko od razu - najlepiej przejść na dietę i piersią karmić. Zbagatelizowała sprawę skórną, że to an pewno minie, i na pewno to tylko nietolerancja laktozy nic więcej. Mówię jej, że dermatolog przepisała nam maści różne - nawet nie spytała, jakie!

A ja jednak zostaję tylko na bebilonie. Nie będę kombinowała i zastanawiała się, czy to co jem na pewno nie zaszkodzi dziecku - bo były dni, kiedy jadłam tylko jabłka, biszkopty i gotowane mięso a młoda i tak wyła.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:28   #1144
ewciak123
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20215148]
A ja jednak zostaję tylko na bebilonie. Nie będę kombinowała i zastanawiała się, czy to co jem na pewno nie zaszkodzi dziecku - bo były dni, kiedy jadłam tylko jabłka, biszkopty i gotowane mięso a młoda i tak wyła.[/QUOTE]
a jak teraz zachowuje sie mala, nie ma problemow kupkowych, kolkoywch wogole?

nie wiem sama juz co robic, zobaczymy co jeszcze pediatra kolejny powie...
tylko u mine jest inaczej, maly tylko przy cycku sie uspokaja...nie ma sytuacji w ktorej by cycka nie chcial dopiero po jedzeniu go bierze...a nie chce go leczyc cyckiem zeby si enie przezarl... teraz juz spi od 20stej...no ale rano tez tak spal i sie wybudzil z rykiem...

masakra...najgorsze jest to ciagle zastanawianie co mu szkodzi...

a jeszcze przede mna paczka krowek stoi ktora wygralam w markecie...i kusiiii
Stary 2010-06-23, 21:30   #1145
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

No i jest wieczorne marudzenie, nie histeria, ale co chwila do cyca. Teraz tatuś usypia małą....ale chyba wiem od czego to marudzenie. Zjadłam dzisiaj trochę ciastek maślanych z czekoladą W jelitkach jej jeździ, no i bąki takie, że hoho.

szaja, jakie książki kupowałaś? Z serii " poczytaj mi mamo" ?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:30   #1146
kees26
Rozeznanie

Dziewczyny dzięki wielkie za odpowiedzi dotyczące pytań o dopajanie i butelki

Hanjah, Bydgoszczanka, Jolaa, Kardashi, Szaja - dzieciaczki cudowne

Cytat:
Czyli wszystko robię źle. Jestem beznadziejna.

Mam 5kg dzieciaczka, który cierpi przeze mnie. Mam doła...

Idę sobie wykopać jakąś jamkę i popłakać...

Miłego dziewczynki.
Kropka błagam Cię - nie mów więcej o sobie, że jesteś beznadziejna
Matka, która z taką uwagą i troską przygląda się swojemu dziecku, martwi się, szuka przyczyn i rozwiązań zasługuje raczej na order cierpliwości
Może faktycznie pogadaj z lekarką o tym bebilonie sojowym - oby rozwiązał problemy brzuszkowe Twojego synusia

Cytat:
Napisane przez marrticzka Pokaż wiadomość
Kobitki, ja tu niestety jeszcze nielegalnie, ale musialam do was zajrzec, bo mam dylemat.
Otoz mam pytanie: czy dogrzewacie pokoje bejbikow przed kąpielą?Tak sie zastanawiam, czy nie zamowic jakiegos grzejniczka elektrycznego na allegro, ale nie chce kupic jakiegos chinskiego bubla. plisss, help
Ja dogrzewałam jak było chłodniej - w połowie maja, gdy wróciliśmy ze szpitala było naprawdę zimno. Ale teraz już nie ma takiej potrzeby.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20193599]I wczoraj w antykwariatach 2 internetowych zaszalalam, 6 książek kupiłam, z czego 4 dla dzieci- i tu znów dwie takie, na które kilka lat polowałam! Bo nie wydawane są - nie wiem, czemu, genialne książki.[/QUOTE]

A pochwal się ino, jakie tytuły zakupiłaś - co to za 2 genialne lekturki?
kees26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 21:48   #1147
Konto usunięte

Nie ma. Co prawda dzisiaj kupy nie było jeszcze, ale na modyfikowanym mleku kupa może być raz na 2-3 dni i nie jest to nic dziwnego.

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

A już książki podaję

Bajki moich przyjaciół A. Karwińskiej - rewelacyjne historie różnych dzieci, np. jest o Agnieszce i smoku Dżebellachu Pięknym językiem pisane.

Dziewczynka z przyszłości - nieco fantastyki K. Bułyczowa, też dobry język, rzecz o dziewczynce z przyszłości która zaprzyjaźnia się z brontozaurem, spotyka znajomych z różnych planet...

Do tego jeszcze książka o rodzinie, która ma fioła na punkcie zwierząt - każdy rozdział to jedna przygoda, też świetny język i arcyciekawe opowiadania, Nas troje i reszta Z. Sztaby oraz książka, której kompletnie nie pamiętam, za to doskonale pamiętam okładkę i to, że mi się zawartość podobała Domek z klocków L. Stieplovej. Któraś to kojarzy?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 22:13   #1148
biankaaa
Zadomowienie

Kropko, jeśli nie doczytałam wcześniej to przepraszam ale być może Danielowi pomógłby Debridat. To jest zawiesina przepisywana na receptę - dla niemowląt i dzieci z utrudnioną pracą jelit. Poprawia perystaltyke, ułatwia trawienie, reguluje kupki. Przy bardzo nasilonych kolkach u starszej córki po tym leku byla wyrazna poprawa. Dodam ze ma bardzo slodki smak i dzieci go luubia:P Stosowalismy rownolegle z probiotykiem Biogaia. Objawy ktore opisujesz byly identyczne - u nas oznaczalo to skaze bialkowa o czym juz wczesniej pisalam. Wyeliminowanie alergenu na 1, 2 dni moze nie dac zadnego efektu ( 2 tygodnie to ponoć minimum).

Trzymam za Was kciuki bo pamietam jak trudno było mi poradzić sobie z cierpiaca i placzaca od rana do nocy corka. Mam nadzieje ze juz wkrotce zauwazycie poprawe.

---

Tak na szybko jeszcze napisze bo ostatnio mialam troche mniej czasu na wizaz.
Bilirubina na szczescie znaczaco spadla - obecnie wynosi 6,2 co jest super wynikiem. Za tydzien jeszcze kontrolne pobranie i mam nadzieje ten problem za nami.
Wit je i przybiera jak szalony powoli jego fazy aktywnosci sie wydluzaja, ale nadal drzemki w dzien to glowne zajecie Uwielbia byc w chuscie przez co problemy z usypianiem, czy potzreba bliskosci mamy zalatwione przy okazji prac domowych, zakupow czy zabawy ze starsza siostra.

Jeszcze w temacie karmienia przypomnialo mi sie - trafilam ostatnio na ciekawy artykul:
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...as=1&startsz=x .

Spokojnej nocy!
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 22:17   #1149
kees26
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20216208]Nie ma. Co prawda dzisiaj kupy nie było jeszcze, ale na modyfikowanym mleku kupa może być raz na 2-3 dni i nie jest to nic dziwnego.

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

A już książki podaję

Bajki moich przyjaciół A. Karwińskiej - rewelacyjne historie różnych dzieci, np. jest o Agnieszce i smoku Dżebellachu Pięknym językiem pisane.

Dziewczynka z przyszłości - nieco fantastyki K. Bułyczowa, też dobry język, rzecz o dziewczynce z przyszłości która zaprzyjaźnia się z brontozaurem, spotyka znajomych z różnych planet...

Do tego jeszcze książka o rodzinie, która ma fioła na punkcie zwierząt - każdy rozdział to jedna przygoda, też świetny język i arcyciekawe opowiadania, Nas troje i reszta Z. Sztaby oraz książka, której kompletnie nie pamiętam, za to doskonale pamiętam okładkę i to, że mi się zawartość podobała Domek z klocków L. Stieplovej. Któraś to kojarzy?[/QUOTE]

Dzięki Szaja Zaraz sobie zapiszę tytuły i zakupię w stosownym czasie - może trafię gdzieś. Po liceum pracowałam przez rok w bardzo dobrze zaopatrzonej księgarni - trzeba będzie odwiedzić stare śmieci Domku z klocków nie pamiętam....

A dziś sprzedałam moją Lentilkę rodzicom i ruszyłam na szoping
Zakupiłam 2 tuniko-t-shirty, narzutkę-rękawek co by obtłuszczone ramiona nieco zakryć, japonki i czapeczko-chustkę na głowę dla córci.
Przeceny już się zaczęły - m.in w Promodzie. Jutro w Zarze - też chyba się wybiorę, zeby małej jakąś wypasioną sukienusię zakupić.

A jutro wielki dzień - zaczynam dietę South Beach - może się któraś przyłączy?
Muszę zgubić 5 pociążowych kilosków + jeszcze kilka, które sobie zafundowałam przed ciążą
Stary 2010-06-23, 22:20   #1150
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

biankaa mi przypomniała... chusta. Dziś dostałam, i póki co jest to dla mnie czarna magia... ona się wydaje taka wieeeelka...
Jeszcze Tymka nie próbowałam w niej układać, bo on non stop śpi... ale juro wypróbuję i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Najwyżej pojade na korepetycje do Wrocławia.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 22:22   #1151
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Cytat:
Napisane przez kees26 Pokaż wiadomość
A jutro wielki dzień - zaczynam dietę South Beach - może się któraś przyłączy?
Muszę zgubić 5 pociążowych kilosków + jeszcze kilka, które sobie zafundowałam przed ciążą
Ja się chętnie dołączę Ja bym chciała schudnąć 10 kg (5kg po ciążowe i 5 dodatkowo)
Stary 2010-06-23, 22:28   #1152
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewciak123 Pokaż wiadomość
jak placze to twardy, ale jak sie uspokoil to balonik ale miekki... ale napecznialy strasznie ...jakby tam 100kg kupy sie zebralo u mnie pomaga najpierw spacerowanie po pokoju z nim ... brzuszek do brzuszka jak do odbicia w pionie, pozniej siadamy i tak zasypia...to odkrylam dzisiaj...po odlozeniu do lozeczka, spi jakies 10 min i budzi sie z ogromnym placzem...znowu biore brzuszek do brzuszka pod kocykiem , ciepelko sie straszne wydziela i zasypia... dobrze ze chociaz to pomaga...nie wiem co bardziej meczace bujanie nosidelka czy trzymanie dzidka w pozycji siedzacej do odretwienia;]
U nas to samo... na klatce u męża jest najlepiej. Wtedy zasypia. Po odłożeniu budzi się od razu albo po paru minutach...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20215148]Kropka, to co piszesz, to u nas ostatnie kilka dni tak wyglądało - póki nie przeszłam wyłącznie na bebilon. Spokojnie w aptece sama możesz kupić (21zł kosztuje bez recepty) i zobaczysz - jeśli będzie ok (u nas zdecydowanie poprawiło się po 2 czy 3 podaniu bebilonu, wieczorem podałam pierwszy raz a ranny posiłek już całkiem inaczej wyglądał, normalnie!) to zostałabym przy tym mleku.

My po wizycie u alergologa, kobieta nie wzbudziła zaufania Sporo pacjentów, chciała się nas ewidentnie pozbyć - ZERO wywiadu jakiegoś, tylko od razu - najlepiej przejść na dietę i piersią karmić. Zbagatelizowała sprawę skórną, że to an pewno minie, i na pewno to tylko nietolerancja laktozy nic więcej. Mówię jej, że dermatolog przepisała nam maści różne - nawet nie spytała, jakie!

A ja jednak zostaję tylko na bebilonie. Nie będę kombinowała i zastanawiała się, czy to co jem na pewno nie zaszkodzi dziecku - bo były dni, kiedy jadłam tylko jabłka, biszkopty i gotowane mięso a młoda i tak wyła.[/QUOTE]
O jakim Bebilonie mowa?

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
Kropka błagam Cię - nie mów więcej o sobie, że jesteś beznadziejna
Matka, która z taką uwagą i troską przygląda się swojemu dziecku, martwi się, szuka przyczyn i rozwiązań zasługuje raczej na order cierpliwości
Może faktycznie pogadaj z lekarką o tym bebilonie sojowym - oby rozwiązał problemy brzuszkowe Twojego synusia
Normalnie beczę na samą myśl...

Jak się bałam porodu wcześniej to nic nie wychodziło, a jak byłam w końcu w ciąży i chciałam sn to dupa z tego... To samo z karmieniem, wcześniej mi nie zależało, a jak zaczęłam i mi zależy, to jest jak jest... Cholera mnie bierze.

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
Kropko, jeśli nie doczytałam wcześniej to przepraszam ale być może Danielowi pomógłby Debridat. To jest zawiesina przepisywana na receptę - dla niemowląt i dzieci z utrudnioną pracą jelit. Poprawia perystaltyke, ułatwia trawienie, reguluje kupki. Przy bardzo nasilonych kolkach u starszej córki po tym leku byla wyrazna poprawa. Dodam ze ma bardzo slodki smak i dzieci go luubia:P Stosowalismy rownolegle z probiotykiem Biogaia. Objawy ktore opisujesz byly identyczne - u nas oznaczalo to skaze bialkowa o czym juz wczesniej pisalam. Wyeliminowanie alergenu na 1, 2 dni moze nie dac zadnego efektu ( 2 tygodnie to ponoć minimum).

Trzymam za Was kciuki bo pamietam jak trudno było mi poradzić sobie z cierpiaca i placzaca od rana do nocy corka. Mam nadzieje ze juz wkrotce zauwazycie poprawe.
Dziękuję.

Ale tymi tygodniami to mnie nie pocieszyłaś...

Stary 2010-06-23, 22:33   #1153
kees26
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Miira Pokaż wiadomość
Ja się chętnie dołączę Ja bym chciała schudnąć 10 kg (5kg po ciążowe i 5 dodatkowo)
No to jesteśmy 2

Cytat:

O jakim Bebilonie mowa?
Kropka, podpisuję się pod tym, co napisała Szaja - moja Lenka też bardzo dobrze toleruje bebilon - zwykły - mleko początkowe. Taki dostawała już w szpitalu. U nas rozbieżność cen jest ogromna - za 800 gram 33 zł w Biedronce do 53 zł w PiP i niektórych aptekach
Stary 2010-06-23, 23:47   #1154
~Ania26
Raczkowanie

dobry wieczór
Dziewczynki niestety nie jestem w stanie nadrobić wszystkiego ale tak na szybko
Kropko to co opisujesz przpomina mi siebie samą i sytuację sprzed 2,5 roku z moim starszym synkiem. Kłopoty z brzuszkiem minęły dopiero w jak skończył 4 miesiące i nie pomagało nic ani wspomniany Debridat, ani Bobotic, Espumisan czy inne cuda. Nie miał skazy poprostu miał niedojrzały układ pokarmowy. Wyłam te 4 miechy razem z nim i nie nacieszyłam się wogóle tym maleństwem bo wciąż się stresowałam i martwiłam jak mu ulżyć jak pomóc. Dodatkowo miał przepuklinę pachwinową, operowaną w 3 miesiącu życia. Takiego przeżycia też nie życzę nikomu. Zabieg trwał 0,5h po czym wynieśli mi nieprzytomne dziecko aby wybudziło się na moich rękach i do domu i radź sobie kobieto Masakra! Dziecko nic nie pamięta ale ja do dziś mam gęsią skórkę na samo wspomnienie.
Leku na problemy brzuszkowe nie ma. Pozostaje pomoc męża, mamy, kogoś z rodziny żeby samemy odpocząć choś kilka godzin bo można zwariować .

Idąc za waszym przykładem kupiłam chustę Bebelulu model lulu na allegro za 80zł Jest jak nowiutka. Założyłam wg instrukcji i doopa. Młody wpadł do środka, głowa przygięta do klatki i w ryk. Ale ja się nie poddałam znalazłam instrukcję Zawitkowskiego http://www.edziecko.pl/wideo_edzieck...w_chuscie.html i tak jak on ułożyłam Karolka i jest SUPER!!! Spróbujcie, ręce wolne ciężar rozłożony równo, plecy nie bolą a mały zadowolony.

Napisze jeszcze że wygrałam bitwę z moją laktacją, całą sobotę walczyłam laktatorem, w niedziele mąż zajął się starszym synem a ja młodszego non stop przy cycu + herbatki laktacyjne z hipp-a i popłynęła w poniedziałek rzeka mleka.

dobrej nocki zmykam spac bo padam na twarz i jeszcze mnie jakieś przeziębienie dopadło

Edytowane przez ~Ania26
Czas edycji: 2010-06-23 o 23:52
~Ania26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 07:38   #1155
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropka, podpisuję się pod tym, co napisała Szaja - moja Lenka też bardzo dobrze toleruje bebilon - zwykły - mleko początkowe. Taki dostawała już w szpitalu. U nas rozbieżność cen jest ogromna - za 800 gram 33 zł w Biedronce do 53 zł w PiP i niektórych aptekach
Bebilon już próbowałam, w wersji Comfort. Nic lepiej.

A Szaja chyba mówi o tym Pepti, tylko że on ma laktozę, więc do mojego testu się nie nadaje...

Cytat:
Napisane przez ~Ania26 Pokaż wiadomość
Kropko to co opisujesz przpomina mi siebie samą i sytuację sprzed 2,5 roku z moim starszym synkiem. Kłopoty z brzuszkiem minęły dopiero w jak skończył 4 miesiące i nie pomagało nic ani wspomniany Debridat, ani Bobotic, Espumisan czy inne cuda. Nie miał skazy poprostu miał niedojrzały układ pokarmowy. Wyłam te 4 miechy razem z nim i nie nacieszyłam się wogóle tym maleństwem bo wciąż się stresowałam i martwiłam jak mu ulżyć jak pomóc. Dodatkowo miał przepuklinę pachwinową, operowaną w 3 miesiącu życia. Takiego przeżycia też nie życzę nikomu. Zabieg trwał 0,5h po czym wynieśli mi nieprzytomne dziecko aby wybudziło się na moich rękach i do domu i radź sobie kobieto Masakra! Dziecko nic nie pamięta ale ja do dziś mam gęsią skórkę na samo wspomnienie.
Leku na problemy brzuszkowe nie ma. Pozostaje pomoc męża, mamy, kogoś z rodziny żeby samemy odpocząć choś kilka godzin bo można zwariować .
O matko...

Taka jest diagnoza mojej drugiej lekarki - minie i nic nie można zrobić. Zwariuję...

Stary 2010-06-24, 08:27   #1156
biankaaa
Zadomowienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20217762]biankaa mi przypomniała... chusta. Dziś dostałam, i póki co jest to dla mnie czarna magia... ona się wydaje taka wieeeelka...
Jeszcze Tymka nie próbowałam w niej układać, bo on non stop śpi... ale juro wypróbuję i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Najwyżej pojade na korepetycje do Wrocławia. [/QUOTE]

zapraszam)) wczoraj u Kanci bylismy z Witem w chuscie wyspal sie za wszystkie czasy:P

na fot Wit w kieszonce, w dzianej chuscie LennyLamb
Stary 2010-06-24, 09:19   #1157
ewciak123
Raczkowanie

Cytat:
Bebilon już próbowałam, w wersji Comfort. Nic lepiej.

A Szaja chyba mówi o tym Pepti, tylko że on ma laktozę, więc do mojego testu się nie nadaje...

O matko...

Taka jest diagnoza mojej drugiej lekarki - minie i nic nie można zrobić. Zwariuję...
kropko skoro nasze maluchy maja to samo, to ja ju znie wiem...w sumie nabial odstawilam juz 2gi tydzien...i ja jakos super poprawy nie widze...
skad mamy biedne wiedziec czy to alergia pokarmowa czy zwykla niewydolnosc jelit...
ja si eobawiam ze albo moj jest uczulony na wszystko! albo rzeczywiscie minie za 3 miechy...jesli dzisiaj nie zrobi awantury to poczekam i w przyszlym tygodniu wybiore si eprywatnie do pediatry razem z wizyta u ortopedy coby nie jezdzic milion razy...no i moze ten cos uradzi...
bianka ale super Wit sie nosi
kurcze ja musze dzisiaj mojego zmusic do nosidelka;]
a swoja droga...figurke juz masz calkiem calkiem
i swietny ten artykul o zywieniu!!!

Edytowane przez ewciak123
Czas edycji: 2010-06-24 o 10:05
Stary 2010-06-24, 10:04   #1158
Konto usunięte

Kropko, jest też na receptę NUTRAMIGEN - bez laktozy! koszt podobny, ok. 12zł za opakowanie (po receptowej zniżce, bez tego 24 u nas kosztuje).
Stary 2010-06-24, 10:12   #1159
biankaaa
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20223242]Kropko, jest też na receptę NUTRAMIGEN - bez laktozy! koszt podobny, ok. 12zł za opakowanie (po receptowej zniżce, bez tego 24 u nas kosztuje).[/QUOTE]

Z ta różnicą, że Nutra jest chyba 400g w puszce a nie 450g. Pozatym wredny w smaku, no ale fakt nie ma laktozy i białka ma bardziej rozbite.
Stary 2010-06-24, 10:20   #1160
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Bilirubina na szczescie znaczaco spadla - obecnie wynosi 6,2 co jest super wynikiem. Za tydzien jeszcze kontrolne pobranie i mam nadzieje ten problem za nami.
Cieszę się

Super Wit w chuście leży, taki spokojniutki

U nas po wieczornych perypetiach Luiza zasnęła o 24 i obudziła się dopiero o 6 W szoku byłam.

Od dzisiaj będę sobie zapisywała w zeszycie co jem każdego dnia, zeby wyeliminować produkty, po których boli brzuszek.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 11:13   #1161
olivka_7
Zakorzenienie

Hej kobitki Ja też zkupiłam chuścinkę tylko że firmy Nati- zobaczymy co z tego wyjdzie. na razie czekam na przesyłkę

Z tym jedzeniem z cyca to u mnie też masakra a mała ma już 8 tygodni:/
Ale staram się ją teraz przetrzymywać żeby miala regularne odstępy w jedzeniu- tyle że wyje jak cholera

Muszę kuić łóżeczko większe bo mi już piętkami się odpycha w kołysce i podjeżdzą pod saą górę a efekt taki że śpi z "wygiętym karczkiem" Zdecydowałam się na turystyczne Coneco Funny Game. Do tego kupię materacyk porządny. Teraz miałam kokos-gryka mała nie chciała za bardzo spać na gryce a ja głupia zamiast jej odwrócić na koko to podkładałam kocyk. Dopiero dziś przeczytałam że tak się robi

Zmykam bo syrena alarmowa się córci włączyła

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

A mi się jeszcze przypomniało za mi na brzuszek lekarka kazała jesc tylko drób i jak mam możliwosc to królika. I tylko gotowane. Mam nadzieje ze skończa się u Was te bóle brzuszków

Kornelcia

ZĘBALE
olivka_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 11:19   #1162
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
zapraszam)) wczoraj u Kanci bylismy z Witem w chuscie wyspal sie za wszystkie czasy:P

na fot Wit w kieszonce, w dzianej chuscie LennyLamb
Super wygląda.

Cytat:
kropko skoro nasze maluchy maja to samo, to ja ju znie wiem...w sumie nabial odstawilam juz 2gi tydzien...i ja jakos super poprawy nie widze...
skad mamy biedne wiedziec czy to alergia pokarmowa czy zwykla niewydolnosc jelit...
ja si eobawiam ze albo moj jest uczulony na wszystko! albo rzeczywiscie minie za 3 miechy...jesli dzisiaj nie zrobi awantury to poczekam i w przyszlym tygodniu wybiore si eprywatnie do pediatry razem z wizyta u ortopedy coby nie jezdzic milion razy...no i moze ten cos uradzi...
Ja nie obstawiam u nas alergii...
Myślę, że to wina antybiotyków, które brałam dwa tygodnie, bo przedtem mały jadł moje mleko i było super, a ja też mleka chlałam mnóstwo. Potem nagle jakby ktoś pstryknął, tragedia...

Dlatego widzę sens w tej nietolerancji laktozy. Tym bardziej, że czasem cierpi już w trakcie jedzenia...

Na 14 idę do pediatry po receptę na mleko sojowe...

Tego niskolaktozowego Bebilonu nie ma ani w aptekach, ani w hurtowniach. Wywiało. A na sojowe trzeba receptę.
Podam i będę wiedziała czy to wina laktozy czy nie...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20223242]Kropko, jest też na receptę NUTRAMIGEN - bez laktozy! koszt podobny, ok. 12zł za opakowanie (po receptowej zniżce, bez tego 24 u nas kosztuje).[/QUOTE] Tak, wiem, czytałam.
Niech przepisuje które chce, albo to albo Bebilon. Bebilon sojowy jeszcze tańszy, u mnie 7zł na receptę z leczeniem przewlekłym.

Wczoraj udało mi się młodego karmić co 3 godz. Za to w nocy mu się odmieniło i jadł co 2 - 1,5 godz. I prężył się cały wczorajszy dzień, noc i ranek... Po ponad 30 godz. w końcu zrobił mini kupkę...
A jeszcze na wieczór wczoraj kilka godzin go nosiłam... nawet na spacer miałam problem wyjść tak płakał, robiłam cztery podejścia.

Masakra.

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Cytat:
Idąc za waszym przykładem kupiłam chustę Bebelulu model lulu na allegro za 80zł Jest jak nowiutka. Założyłam wg instrukcji i doopa. Młody wpadł do środka, głowa przygięta do klatki i w ryk. Ale ja się nie poddałam znalazłam instrukcję Zawitkowskiego http://www.edziecko.pl/wideo_edzieck...w_chuscie.html i tak jak on ułożyłam Karolka i jest SUPER!!! Spróbujcie, ręce wolne ciężar rozłożony równo, plecy nie bolą a mały zadowolony.
To ja jednak jestem nieskończenie tępa, bo nawet z tą instrukcją nie umiem dziecka ułożyć... :/
Spróbuję jeszcze wg tego filmu, z nóżkami na zewnątrz, może tak mi się uda w końcu...

Szaja - a Ty jak z tą chustą??

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-06-24 o 11:24
Stary 2010-06-24, 11:31   #1163
Konto usunięte

A nijak na razie, nie korzystałyśmy, za wiele zamieszania w życiu było Dzisiaj tez nie spróbuję, bo muszę nagrać dzieciakom płyty a potem na zakończenie 6 klas jadę (i w międzyczasie przewijanie, karmienie, spacerek załątwić trzeba ).
Stary 2010-06-24, 11:36   #1164
kropka75
Zakorzenienie

Ja spróbuję jak w tym filmie... chusta już czeka. Jak się uda, pójdziemy tak do pediatry, bo w przychodni schody...
Na spacer nie idziemy teraz, bo zasnął i boję się oddychać, żeby go nie obudzić...

Stary 2010-06-24, 11:38   #1165
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:

a czym karmisz na noc? modyfikowanym? bo moj w tym samym wieku co Blanka a budzi sie w nocy co 3h z zegarkiem w reku...

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

http://dzieci.pl/chgid,12358131,page...at_dzieci.html

yyy pierwsze dwa jakbym siebie widziala...tylko zamiast butli cyc

http://dzieci.pl/chgid,12299718,cid,...at_dzieci.html

masakra
Ja karmie tylko cyckiem..
Mleko modyfikowane tylko jak idę do szkoły czy gdzieś a mala zostaje z kimś w domu a ja nie odciagnęłam mleka..

Może ma twardy sen i nie czuje głodu

Cytat:
dobry wieczór
Dziewczynki niestety nie jestem w stanie nadrobić wszystkiego ale tak na szybko

Już wolałam chyba stać 2 godziny pod blokiem operacyjnym ale wyjechali z obudzonym dzieckiem..
Masakra

kurde dziewczyny współczuje Wam problemów brzuszkowych

U mnie były jedynie na początku, w drugim tygodniu..
A teraz nic (tfu tfu) a jedyne co wyeliminowalam ze swojej diety to kakao.. Nawet słodycze i kiełbaska z grilla nic nie spowodowaly.

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:02   #1166
bratkab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
Chciałabym taką matę, ma któras ?
http://www.allegro.pl/item1031027913...1_kubus_p.html
Nie mam ale właśnie z FP ta mi się najbardziej podoba i chciałabym zakupić młodemu niedługo
Cytat:
Ja się nie znam, ale podobno 2kg na plus to w 5 tyg. za dużo.
Ponoć norma to jest 600g na miesiąc na plusie w Polsce (w Europie 450g). Tak wyczytałam w gazecie Niemowlę. Jak to się ma do rzeczywistości nie wiem.
Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
o to fajnie spi moja terrorystka pije kolo koło21 i róznie to bywa raz wstanie o 00.30 lub 1.30 potem kolo 4.30 i od tej godz co 2,5-3
Mój prawie tak samo tylko zaczyna o 20 a potem podobne godziny jak Twoja mała. Rano jak już będę sama to postaram się wstawać jak najpóźniej, chociaż mój terrorysta Po karmieniu koło 7 - 8 zrobił się towarzyski i nici z dalszej drzemki.
Cytat:
Też tak myślałam, ale już w pary artykułach wyczytałam, że lepiej jeść z obu. Nabiera potem w obu, a nie ma przepełnienia...
Ja przez to jedzenie raz z jednej, raz z drugiej mam mega rozjazdy na piersiach, bo czasem w tej pełniejszej robił się mleczny balon...
Kropko oby Danielkowi to jednak szybciutko minęło. A co do karmienia to ja już sama nie wiem. Raz karmiłam z obu po kolei przy jednym karmieniu, ale miałam wrażenie że jakiś mało najedzony, teraz karmię z jednej na zmianę i niby lepiej się najada, ale skoro mi ma to nie służyć to już nie wiem
Cytat:
Wit je i przybiera jak szalony powoli jego fazy aktywnosci sie wydluzaja, ale nadal drzemki w dzien to glowne zajecie Uwielbia byc w chuscie przez co problemy z usypianiem, czy potzreba bliskosci mamy zalatwione przy okazji prac domowych, zakupow czy zabawy ze starsza siostra.
No to rewelacyjne wiadomości. Gratulacje A Wit w chuście ślicznie opatulony.
---
A u nas nareszcie spokój. Teściowa pojechała właśnie godzinkę temu do domu. Uff jaka ulga być samemu. Podczytałam Was ale kurcze mały już zaczyna pokwękiwać więc zmykam go karmić bo jadł ostatnio o 9 a musimy się jeszcze nakarmić koło 14 bo później wizyta u ginki i trzeba jechać. Postaram się teraz zaglądać częściej, bo mi już nikt nad głowa nie wisi w domu wiec będzie łatwiej młodej mamusi się wreszcie zorganizować.

Edytowane przez bratkab
Czas edycji: 2010-06-24 o 12:05
bratkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:10   #1167
olivka_7
Zakorzenienie

Aha to wy macie chusty kółkowe. Ja się cały czas zastanawiałam jaką i w końcu kupiłam elestyczną. Poszukam na necie filmików i będziemy trenować, zresztą do chusty ma być niby instrukcja

Mój M zabrał właśnie małą na spacer to ja się biorę za prasowanie. Mała kurcze pojadła cyca, po dwóch godz znów papu i 10 minut spania, bo odstawiłam ją do łóżeczka
Więc kazałam M na pole z nią wyjść. Po południu ja znią pójdę. Przyznam się Wam że niecodziennie idziemy na spacer może też z tąd te problemy ze spaniem. Czasem po prostu nie idę-choć wiem że powinnam ale jak widzę taką paskudną pogodę to żal mi ją targać.

Ja mam chuśtawkę używaną chicco i jestem zadowolona- choć mała różnie czasem 10min w niej posiedzie czasem pół godziny a czasem od razu wrzeszczy.

Kornelcia

ZĘBALE
olivka_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:39   #1168
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

hejka
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20184057]...
I pytanie dla mamuś po cc: używacie pasów/ majtek ściągających? Ja mam pas i chciałabym już w nim chodzić, żeby szybciej z wiszącym brzuszkiem się uporać, ale nie wiem, czy on nie podrażni miejsca po cięciu? Czy są jakieś przeciwwskazania do używania takiego pasa jak się jest po cc? [/QUOTE]
ja wymiękam... pytałam lekarki czy używać czegoś takiego, albo pasa, albo gatek... to mi powiedziała że teraz sie tego nie stosuje bo mięśnie wiotczeją... a bez tego same wrócą do normy we własnym tempie i jedyne co robić to gimnastyka i ewentualnie smarowanie na poprawę kondycji skóry... a ja już nie mogę z moim brzucholkiem... głupieję, każdy mowi co innego...

Cytat:
... a Daniel od cyca nie odchodzi. I nie je, tylko go tarmosi i krzyczy, płacze, wierzga, rzuca się i wyrywa go, po czym znowu krzyczy... Takie karmienie to męka pańska, płaczemy przy tym oboje...
moja też ma czasem takie napady... tylko że ona jest młodsza, pewnie inny etap, inny problem. tak czy inaczej na coś takiego mamy ją "zabawiać", lulać, i na przykład tatuś ma brać małą i zabrać z sypialni, żeby nie czuła mojego zapachu ani mnie w pobliżu, tam ją pobujać, uspokoić, a jak głodna to potem jeszcze raz przystawiam do cycka. w sumie czasem się sprawdza, a czasem doopa...
Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość
A czy to nie jest tak, że powinno się karmić za jednym podejściem tylko z jednej piersi,żeby małe się do tego treściwszego mleka "dokopało" a nie tylko wodniste???
...
już mnie coś trafia... nam każda położna, każdy lekarz mowil co innego. nasza pediatra kazała tylko z jednego cycka karmić na raz, jak chce jeszcze to dokarmić modyfikowanym... położna co nas odwiedzała mowiła, że mozna z dwoch, ale po 20 minut każda... w szpitalu jeszcze inne historie opowiadali, każdy co innego...

ja już nie wiem ile jest tych teorii... a mała jest czasem taka marudna... ze juz wszystkiego po kolei probuje. i glupieje bo juz nie wiem czy jest glodna, czy chce sie tulić, czy co jeszcze? kto ma rację i dlaczego do tych małych potworków nie dają instrukcji obsługi
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:55   #1169
Konto usunięte

A nam w SR mówili, że całe karmienie powinno trwać 20 minut i po tym czasie dziecko jest najedzone
Stary 2010-06-24, 13:49   #1170
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20228161]A nam w SR mówili, że całe karmienie powinno trwać 20 minut i po tym czasie dziecko jest najedzone [/QUOTE]
tia no właśnie miałam tego "przykład"... mała żarła 15 minut, w cycku pusto... dałam dwie miarki mleka (60 ml) i pożarła... to już chyba nie tylko najedzona jest ale i nawpieprzana na przeproszeniem... po uszy...
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości