Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-24, 10:17   #2341
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że to minie jak się urodzą, bo inaczej to będą spać w dzień a w nocy buszować a to za bardzo mi się nie podoba

abz - ile wspaniałych rzeczy my jeszcze nic nie mamy, będziemy kompletować wyprawkę gdzieś od sierpnia dopiero. Do tej pory jedynie pochodziliśmy po sklepach i zdecydowaliśmy się na łóżeczko (ale jeszcze go nie kupiliśmy, bo wszystkie zakupy planujemy robić sierpień - wrzesień) na kółkach firmy Gluck http://dzieciecakraina.pl/product/show/4789/null.html
śliczne lozeczko, ale dla mnie bardzo drogie ja zaplacilam 120zl z szuflada fakt uzywane,ale bez zadnych sladow uzytkowanie, bo dzidzia spala z rodzicami a nie w swoim lozeczku dostalam jeszcze do tego materacyk i kojec wszystko za 125zl
Stary 2010-06-24, 10:18   #2342
Zuziczka
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Witajcie Dziewczynki,
ale sie juz rozpisalyscie!

Moj Olek cos spokojniutki dzisiaj i sie troche martwie...

Widze, ze tez Wam sie snia jakies masakry. Ja dzisiaj zrobilam numer w nocy. Poszlam spac wczesniej niz mezus i jak on sie polozyl to dorwalam sie do jego pupy i ugniatalam mu posladek (spiac). Nie mam pojecia co mi sie snilo, pewnie karmienie piersia (wczoraj sie Was naczytalam o tym karmieniu) Radek byl zadowolony z masazu

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Siedzę i pracuję, a raczej staram się pracować, bo nad głową słyszę walenie młotkiem. Do tego niewyspanie i po prostu jestem jak tykająca bomba zegarowa... Chyba to moje zwolnienie mnie rozleniwiło, bo prawdę mówiąc nie za bardzo mi się chce Nie chcę ale muszę ech...

Postanowiłam kupić kilka rzeczy i podniosło się larum w domu - rany nie wiedziałam, że wszyscy są tak przesądni... A przecież jak będę w 9 miesiącu to nie będzie mi się chciało szukać/latać itd... Dziwne. Wasi bliscy też są tacy? Mogę kupić kilka ciuszków, ale większe rzeczy to na razie jeszcze nie. Jak nie teraz to kiedy?

Miłego dnia
Astorianka-nie przejmuj sie Moja mama robila wielkie oczy jak kupilam lozeczko w 16tygodniu, ze to niby za wczesnie itd. A ja jestem rozsadna kobietka i mimo,ze tez mialam obawy czy czekac czy nie postanowilam,ze bede czynic zgodnie z serduchem.
Teraz mama i tesciowa same lataja i coraz to nowe ciuszki mi pokazuja. Moja mama to juz kupila jakas ciuchcie drewniana nawet (sliczna ) a tata z tesciem planuja atrakcje na swoich ogrodach, zeby kazdy dziadek mial cos innego.
Moj Tato to sie taki sentymentalny zrobil, ze mu oczy mokna jak przyjezdzam (dodam tylko,ze to chlop z masa miesni, bo jest budowlancem) i tenże mezczyzna wypytywal mnie ostatnio co ma mi w Niemczech kupic za oliwki i inne, bo ostatnio spedzil godzine w dzieciecym sklepie i dostal krecka
Astorianko- jesli nie chcesz czekac do koncowki z zakupami (a wtedy wiadomo dochodzi ci kolejny stres!) to kupuj Kochana. Najwyzej ukrywaj na poczatku, ale jestem pewna ze rodzina zalapie bakcyla. W koncu jestesmy w naszych ciazach cale 9 miesiecy i z jednej strony musisz sie na pojawienie dziecka przygotowac psychicznie i fizycznie (tego sie od nas wymaga!) ale jak chcesz sie przygotowac materialnie to larum... Nie daj sie Słonce!
Stary 2010-06-24, 10:25   #2343
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
śliczne lozeczko, ale dla mnie bardzo drogie ja zaplacilam 120zl z szuflada fakt uzywane,ale bez zadnych sladow uzytkowanie, bo dzidzia spala z rodzicami a nie w swoim lozeczku dostalam jeszcze do tego materacyk i kojec wszystko za 125zl
tak, niestety sporo kosztuje, w sklepie miało cenę 619 zł, ale akurat też bardzo spodobało się naszym rodzicom no i to oni zafundują ten zakup do tego chcą dokupić materac i pościel, więc chociaż ten wydatek nam odpadnie

moja mama to już w ogóle szaleje na punkcie pościeli dla dzieci, jak ją zabraliśmy do kilku sklepów z nami to nie można jej było odciągnąć od pólek, zachwycała się "jakie to teraz są piękne rzeczy" i "jakie wykonanie", a potem w domu tatę zanudzała opowieściami wzięła wymiary łóżeczka i na wakacjach we Włoszech ma zamiar pochodzić po takich sklepach dla dzieci i pokupować różne rzeczy
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 10:30   #2344
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
...będziemy kompletować wyprawkę gdzieś od sierpnia dopiero. Do tej pory jedynie pochodziliśmy po sklepach i zdecydowaliśmy się na łóżeczko (ale jeszcze go nie kupiliśmy, bo wszystkie zakupy planujemy robić sierpień - wrzesień) na kółkach firmy Gluck http://dzieciecakraina.pl/product/show/4789/null.html (swoją drogą cena w DZIECKU była niższa niż podana na stronie) , zakochałam się po prostu w tym łożeczku. Poza tym oglądaliśmy przewijaki i wózki, ale jeszcze na żaden nie mogę się konkretnie zdecydować

kasieńka1701- ja też nie cierpię kotów za to kochammm psy - od 7 lat mamy hovka mało osób zna nazwę hovawart w załączeniu kilka fotek urwisa mimo, że już mu 7 rok strzelił to nadal zachowuje się jak szczeniak nie wiem skąd on ma tyle siły na bieganie i skakanie, z mężem to może biegać i biegać, uwielbia jak on albo ja rzucamy mu hantelek do zabawy a on wtedy biega z nim kilka rund na pełnym gazie
Kalex- A ja mam takie łozeczko i z szuflada i za niecale 300zl W ogole w Glucku sprzedaja te lozeczka od Polskiej firmy Amal (ja kupilam od nich na necie). Jak ostatnio odwiedzalam Glucka to nawet komode Amalu tam maja (tez kupilam) tyle ze naliczaja sobie marze 200%!!!

Co do kotow. Ja je lubie, tak samo jak psy. No dobra, koty sa bardziej inteligentne (wg mnie!) Zreszta prawda jest, ze jak masz psa to jestes dla niego bogiem, a jak masz kota, to on łaskawie jest dla ciebie. Cale zycie wychowywalam sie z psami i kotami i wszystko zalezy od charakteru zwierzecia, od podejscia wlasciciela drugie tyle. Domu bez zwierzakow sobie nie wyobrazam, choc duzego psa w bloku tez nie! I mimo ,ze moja Inka potrafi byc cholernie zlosliwa i wredna to ja kocham i tak
Stary 2010-06-24, 10:33   #2345
sarrita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Ja juz mam dwa spiworki uzywane wiec nowego chyba nie kupie, ale w Tesco w Krakowie sa spiworki bardzo ladne - jeszcze zostaly z wyprzedazy po 16 zl (teraz to juz sa same rozowe, ale byly tez w kropeczki, bardzo solidnie wykonane). Zobaczcie wiec w Tesco, bo sa tansze od tych z Lidla.

sarrita- "Wczoraj znalazlam na allegro super podgrzewacz w dobrej cenie. Sporo dobrych opinii czytalam, wiec dziele sie nowymi odkryciami: http://www.allegro.pl/item1073046881..._do_aven t.html"
tez wlasnie nad nim sie zastanawiam, bo mam butelki z Aventu. A ten podgrzewacz jest troche tanszy niz ten z Aventu i nie moge sie zdecydowac ktory wziasc..... ;(

Ja sie zastanawiam nad posciela: (nie wiem na ktora sie zdecydowac)
1. http://www.allegro.pl/item1080793696...20_wzorow.html - ksiezyc czekoladowy
2. http://www.allegro.pl/item1034617309..._promocja.html - pieski kremowe
3. http://www.allegro.pl/item1075809551...90x120_cm.html - czy ktoras z tych
Ja posciel napewno kupie, moze nie bedzie potrzebna od razu, ale po co zwlekac. Nie musze oszczedzac, wiec wole kupic teraz niz pozniej przy dzieciaczku sie uganiac.
Ja wlasnie wczoraj kupilam podgrzewacz Sisi Baby Care... przekonuje mnie cena - bo po co przeplacac i to, ze mozna go podpiac w aucie. Przyda sie na wyjazdy za miasto nie bede musiala szukac miejsca, zeby podgrzac dziecku np. sloiczek. Takze ten zakup mam juz z glowy.

Tez ogladalam te posiele... rozumiem, ze Ty szukasz dla chlopczyka. Bardzo podoba mi sie ten ksiezyc, jest sliczny. Wole taka prostrza posciel niz taka upstrzona z wieloma elementami, ale o gustach sie nie dyskutuje
Stary 2010-06-24, 10:34   #2346
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Zuziczka - widać muszę jeszcze pojeździć po sklepach to łożeczko w sklepie miało szufladę. Niestety w Kielcach nie ma salonu firmowego Gluck, ich produkty są tylko dostępne w kilku wybranych sklepach. W ogóle u nas jest licho z takim asortymentem,ale ostatnio widziałam na mieście 2 reklamy nowych sklepów i hurtowni dziecięcej, a tam jeszcze nie byliśmy, w sumie może tam uda nam się znaleźć coś fajnego albo w tańszego
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 10:41   #2347
sarrita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny z rańca u mnie pogoda fatalna i na dodatek doline mam straszną. Nie wiem jak dam radę te 3 miesiące w domku przeleżeć. A tutaj remont w pełni, zakupki w ikei miały być, a tu jajo całe szczęście,że na zakończenie roku szkolnego mogę iść.
na dodatek "mleczarnia" się odezwała i dzisiaj rano obudziłam się maxymalnie zalana, w sumie dalej leci no masakra jakaś. A i jeszcze mi jakieś liszaje na twarzy powychodziły. Ja już chcę wrzesień !!!!!!

Widzę,że myślicie już o podgrzewaczach a ja się zastanawiam czy naprawde jest to już nam tak niezbędne? Z założenia część z nnas bedzie pewnie karmiła piersią, a nawet karmiac mlekiem sztucznym to powinnyśmy je robić na bierząco i nie przechowywać resztek w lodówcw więc podgrzewacz odpada. No chyba,że źle myślę.
Podgrzewacz baaardzo sie przydaje bo jak odciagniesz pokarm i chcesz sie gdzies ruszyc to tatus moze nakarmic malenstwo. Taki pokarm trzyma sie albo w lodowce ale mozna go zamrozic na pewien okres - jest to duza pomoc. Poza tym taki podgrzewacz sluzy Ci na dluzej bo jak dziecko przechodzi na sloiczki to tez z lodowki mu nie dasz zimnego tylko musisz ocieplic. Takze polecam... moje kolezanki wszystkie uzywaja.

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:
Ja mysle ze podgrzewacz jest potrzebny, ale pewnie przyda sie pozniej. Bo jezeli nie bedzie problemow z karmieniem, to z piersi bede karmic. No moze jak beda jakies problemy to wtedy sie przyda...
Ale podgrzewacz napewno przyda sie na pozniej. Bo jak bedziesz chciala wyjsc z domu, to mozna isc ale mleko tzreba zostawic, a wtedy maz podgrzeje go. Ja od razu chce miec najpotrzebniejsze rzeczy, wiec od razu go kupie, aby potem sobie glowy nie zawracac.
Ale narazie nie kupie sterelizatora- wstrzymam sie bo mozna parzyc we wrzatku, najwyzej jak bedzie ciezko to go pozniej kupie.
Ten podgrzewacz Sisi, o ktorym pisalam wlasnie jest ze sterylizatorem

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
tifio--- co do suchej skóry to ja nie mam z tym problemu, a tak poważnie smaruj się nawet dwa razy dziennie balsamami a na noc oliwką lub coś przeciw rozstępom, bo czytałam gdzieś że przez suchą skórę częściej powstają ale czy to prawda nie wiem na 100% więc smarowanie wskazane
Ja smaruje sie juz, odkad wiem, ze jestem w ciazy. Uzywam Mama Mio oliwki - troche drozsze, ale wydaje, cudownie tluste, bardzo polecane i o wspanialym zapachu

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Brzuszek i jego okolice smaruję regularnie kremem przeciw rozstępom i tu z moją skórą nie ma problemu, ale z resztą to jest jakaś masakra Oliwka nie pomaga, dostałam po niej pełno jakichś krost, które wogóle nie chcą zejść, a poza tym skóra zrobiła się bardziej sucha niż przed jej stosowaniem
Polecam Mama Mio lub Mustela.
Stary 2010-06-24, 10:44   #2348
angelikaw
Zakorzenienie

a ja uwielbiam koty... Za ich indywidualność, niepowtarzalny charakter... no i są czyste (moja potrafi myć się godzinami) Nigdy nas specjalnie nie podrapała (nie liczę wizyty u weterynarza, podczas podawania zastrzyku, ale wtedy i pies potrafiłby ugryźć), ani tym bardziej nie pogryzła.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 10:53   #2349
sarrita
Raczkowanie

angelikaw - o prosze, to rozumiem, ze obchodzisz urodzinki tydzien wczesniej lub pozniej w weekend?

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Hmm..tylko ja o takich rzeczach nie myslę na zapas, planuję karmić piersią więc nawet w samochodzie podgrzewacz nie potrzebny poza tym nie planuję żadnych długich podróży z maleństwem, może na jakieś wakacje ale to dopiero za rok. Co innego jak ktoś będzie często jeździł z kilkumiesięcznym maleństwem. Akurat dla mnie jest to zbędny wydatek są też termoopakowania i można podgrzać w domu
Termoopakowania nie trzymaja dobrze ciepla, niestety sa do dupki.

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dziwię się Wam, niektórym. Ja też planuję karmić piersią, ale naprawdę nie zamierzacie wychodzić w ogóle z domu? Pamiętam jak była rozmowa o butelkach i co najmniej kilka z Was mówiło, że nie kupują w ogóle bo po co ... Przecież będziecie wychodzić bez dziecka z domu. Ja sobie nie wyobrażam, że przez pół roku albo dłużej miałabym w ogóle bez dziecka nie wyjść Przecież macie mężów, którzy się zaopiekują, albo jakieś ciocie czy babcie ... No chyba, że to ja mam jakieś dziwne podejście i nie chce być w domu 24h na dobę przez kilka/kilkanaście miesięcy ...
Dobre masz wlasnie podjescie ja tez nie zamierzam siedziec 24h przy dzidziusiu... nie dla tego, ze planuje byc zla matka, ale niech tatus tez poczuje sie do obowiazu Poza tym to dla niego tez niezla frajda pokarmic malenstwo - widze po swoim bracie jak bratowa wychodzi odsapnac do kolezanek, na zakupy czy cos zalatwic. Ja mam swoja firme i tez obliguje to jakies spotkania poza domem, takze polecam aktywnym mamo podgrzewacze

Edytowane przez sarrita
Czas edycji: 2010-06-24 o 11:01
sarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 10:56   #2350
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Zuziczka - widać muszę jeszcze pojeździć po sklepach to łożeczko w sklepie miało szufladę. Niestety w Kielcach nie ma salonu firmowego Gluck, ich produkty są tylko dostępne w kilku wybranych sklepach. W ogóle u nas jest licho z takim asortymentem,ale ostatnio widziałam na mieście 2 reklamy nowych sklepów i hurtowni dziecięcej, a tam jeszcze nie byliśmy, w sumie może tam uda nam się znaleźć coś fajnego albo w tańszego
Kalex- ja na internecie kupilam! Na allegro tez sie oni sprzedaja (Amal II czy jakos tak)
Stary 2010-06-24, 11:04   #2351
sarrita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
No dokładnie to już nie jest karmienie piersią...
Jeśli nie wiesz dlaczego to mogę ci wyjaśnić.Oczywiście jesli tylko sporadycznie będziesz ściagać pokarm i karmić z butelki to karmienie piersią będzie nadal możliwe,ale jeśli zamierzasz cały czas ściągać pokarm to będzie go coraz mniej.Dziecko karmione używa innych mięśni do ssania piersi,a innych to picia z butelki i jesli przyzwyczaisz je do butelki to zapomni jak ssać pierś i nigdy już do tego nie wróci...Poza tym tylko dziecko poprzez ssanie piersi pobudza produkcję pokarmu,więc laktator tego dokładnie nie zrobi,a mało tego,pokarmu będzie coraz mniej...Ot taka filozofia.Ja jeśli tylko będę mogła karmić piersią to będę to robić i zamierzam wychodzi z domu
Nieprawda, nie bedzie go coraz mniej

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Pomidora, kochana... moja coreczka bedzie miala na imie Nadina, nie Nadia

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
hello

bordowa przepraszam ze to napisze ale musze,
na prawde wierz mi nie masz pojecia o odciaganiu mleka... i nikt ani nic mi nie powie ze to wygodniejsze niz wyjecie piersi!
ja tak robilam nie bo chcialam ale musialam, bo mialam wlasne mleko i nie chcialamdawac sztucznego a mala nie chciala ssac piersi
nawet nie proboj sie w to pakowac
piers wyjmiesz kiedy zechcesz gdzie zechcesz
na poczatku sa problemy ale jak zalapie dziecko to juz pozniej jest ok

a odciaganiu napisze jak by komus przyszlo do glowy sie w to bawic:
siedzisz po 2 h nad laktatorem, i nie sciagniesz tak jak robi to dziecko... musisz sie niezle nagimastykowac by sciagnac chodz 80 ml mimo ze piersi pelne nie sciagniesz do konca
w nocy musisz wstawac co 3 h i scoagac po godzinie bo jak nie zrobisz tego w nocy obudzisz z bolem piersi nie do zniesienia, wiec zaspana siedzisz i sciagasz sie meczysz
gdzie w miedzy czasie przylozylabys sobie bobasa pociumka ty pol spiac i hej

dlatego nikomu nie polecam tego sposobu! napewno nie z wlasnego wyboru

a przy piersi nie jest sie uwiazanym... niby jak?
watpie czy ktos przez pierwsze 3 mc po porodzie bedzie chcial chasac poza domem...
a pozniej jak dziecko ominie jeden posilek nic mu nie bedzie, dzieci jedza co 3-5 h moja corka np jadla co 4-5 h wiec to sporo czasu by gdzies wyjsc.
a jak masz dziecko ze soba to pojdziesz gdzies usiadziesz nakarmisz
( tu dodam ze odciagac nie bedziesz przeciez w toalecie godzine, wiec musisz w domu odciagac i brac ze soba podgrzewacz super nie ?)

ciuszki na 68??? mozna kupic ze dwa komplety ale skad wiesz kiedy twoj maluch zalozy te 68? i jakie beda potrzebne... moja corka np urodzila sie 50 cm i 68 minelo sporo czasu zanim zalozyla

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

misq ja tez mam problem juz z pedicure pod koniec ciazy to poszlam sobie do kosmetyczki bo sama nie dawalam rady a chcialam jakos czuc sie zadbana na porodowce
A moja bratowa przytyka reczny Avent, zasysa sutka, pompuje 10/15min i ma cala butelke, wiec to zalezy ile kto ma pokarmu i jaki ma laktator. Jej to zajmuje przyslowiowa chwile.
Stary 2010-06-24, 11:23   #2352
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
a ja mam na odwrot spie w dzien i cala noc np. potrafie polozyc sie po obiedzie ok 14 i wstac nastepnego dnia

Ile trzeba kupic rozkow (takie ala beciki) jeden starczy czy lepiej wiecej?
Zazdraszczam takiego snu..no i że masz możliwość tak pospać...
Korzystaj z tego przywileju bo po urodzeniu maluszka juz go nie będziesz miała

Co do rożków to ja mam 4 szt. Jeden kupiłam a trzy dostałam
Ale urzywałam ich na okrągło, więc mi sie przydawały wszystkie...

A co myślicie o otulaczu?? coś w tym stylu?
http://www.allegro.pl/item1093204773...owe_wzory.html
http://www.allegro.pl/item1092102318...ek_kolory.html

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
MisQa wiesz co wybacz mi te słowa,ale jak tak czytam o tym twoim kocie,to mam ochotę to złapać rozedrzeć na strzępy i wrzucić do zsypu...Nie wytrzymałabym nawet dnia pod jednym dachem w kotem Tylko powtarzam,nie obrażaj sie na to,ja po prostu nie cierpię tych zwierząt...
ja tez kotów nie znosze..a jakby mnie jesze budzic próbowały to bym przez okno wywaliła
ale np moja babcia uwielbia kotki i pieski i są dla niej jak dzieci...

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Widze, ze tez Wam sie snia jakies masakry. Ja dzisiaj zrobilam numer w nocy. Poszlam spac wczesniej niz mezus i jak on sie polozyl to dorwalam sie do jego pupy i ugniatalam mu posladek (spiac). Nie mam pojecia co mi sie snilo, pewnie karmienie piersia (wczoraj sie Was naczytalam o tym karmieniu) Radek byl zadowolony z masazu !
hehe dobra...może ciasto ugniatałas na stolnicy?

Cytat:
Napisane przez sarrita Pokaż wiadomość
Termoopakowania nie trzymaja dobrze ciepla, niestety sa do dupki.
nie sa takie złe...
jak gdzies jade to zabietram gorąca wode, bo Domim lubie sie jesze mleczka napić..
polecam to:
http://www.allegro.pl/item1081285487...anie_1szt.html

lepiej trzyma ciepło niz te styropianowe..

A mnie dziś mamuska znów wkórzyła...
nawet tżowi nie powiem bo by sie wnerwił na maxa...
Dziś tato ma imieniny i pewno goście będą..no wię mama kazała mi kruche z jabłkami zrobić...
poszłam z rana do sklepu, pokupiłam co cza, zarobiłam ciasto na stolnicy, w międzyczasie nastawiłam kalafior i jaja na sałatkę...
Do tego Domika musiałam nosić bo biedectwu trójeczki się przebijaja i strasznie cierpi..jest strasznie marudny...
No więc wsadziłam placka do piekarnika, wziełam beczącego Domisia na ręce i włączyłam mu teletubisie...
No mały sie uspokoił więc ja na to że se w końcu śniadanie zrobie (o 10 godzinie) bo głodna juz jestem..NA to mama z mordą do mnie że ona dopiero skończyła kuchnie pucować i już jej chce brudzić...
K..a mać..kanapki w tym domu sie nie wolno zrobić bo nakrusze!!
Przełożyłam więc bułe serem i szynką i poszłam do swojej sypilni zjeść bo może jeszcze przypadkiem stół pobrudze!!
Co jak co ale dziś mamuśka przgieła...!
Niw dość że się uwijam od rana żeby ojcu placka upiec, to jeszcze mi zjeść nie pozwoli bo już kuchnie posprzatała
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 11:33   #2353
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
angelikaw - o prosze, to rozumiem, ze obchodzisz urodzinki tydzien wczesniej lub pozniej w weekend?
nie
ja urodzinki obchodzę w dzień, w który wypadają, czyli 1 listopada popołudniu, po przyjechaniu z cmentarza. Zapraszam rodziców, teściów i szwagierkę (moja siostra mieszka w UK i nie przyjeżdza na 1.11 do PL). Wcześniej zamiast teściów zapraszałam ś.p. dziadka, czasem też ciocia zagląda. Tylko imprezę na 18ste urodziny miałam w weekend
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 11:41   #2354
sarrita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
nie
ja urodzinki obchodzę w dzień, w który wypadają, czyli 1 listopada popołudniu, po przyjechaniu z cmentarza. Zapraszam rodziców, teściów i szwagierkę (moja siostra mieszka w UK i nie przyjeżdza na 1.11 do PL). Wcześniej zamiast teściów zapraszałam ś.p. dziadka, czasem też ciocia zagląda. Tylko imprezę na 18ste urodziny miałam w weekend
Czyli widac nie jest tak zle Powoli przestaje sie tym przejmowac... bedzie jak Bog zechce
Stary 2010-06-24, 11:43   #2355
bordowa
Wtajemniczenie

Dopiero co Wam napisałam o problemach ze spaniem i zasnęłam na 4 godziny Właśnie wstałam Wyspałam się jak nigdy ...
Tż się śmieje, bo ja co 3 godziny muszę wstać coś zjeść, bo "mała jest głodna" i się nabija ze mnie, że już mam przygotowanie, ale od września to nie ja będę jeść tylko ona

Ineczka33 Naprawdę cenne porady Dziękuję

malwina1204 Nic dziwnego, że go o to pytasz, ja też bym pewnie świrowała I zobaczysz, że będzie kochał tak samo, bo tym razem to też jego pierwsze - z Tobą

Kalex Ojjj takie dorosłe psy-szczeniaki są najfajniejsze Wiem, bo sama mieszkałam 4 miesiące z kilkuletnim owczarkiem niemieckim, który też był wiecznym szczeniakiem

angelikaw Też uwielbiam koty Mam zamiar sobie sprawić niedługo

sarrita Miło wiedzieć, że ktoś ma podobne podejście do mojego

aaneczka1984 Bardzo współczuję sytuacji z mamą. Dobrze, że nie jestem na Twoim miejscu, bo ja niestety mam taki charakter, że nie ważne - mama czy nie mama - wygarnęłabym i już. A z tego są potem problemy ...
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 11:44   #2356
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Wygląda fajnie ale jak dla mnie to zbędny wydatek- można przecież malucha zawinąć w kocyk albo śpiworek. No albo w rożek (którego też nie zamierzam kupować).
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 11:46   #2357
sarrita
Raczkowanie

Dziewczyny, pisalyscie wczesniej o wozkach... ja sie chyba zdecyduje na Maxi Cosi http://www.allegro.pl/item1084644076...abrio_fix.html
ma bardzo dobre opinie i mysle, ze na wozku i foteliku nie ma co oszczedzac.

A co do ubranek to ja latam do secen handu - nie sadzilam, ze mozna dostac tak piekne i unikatowe ubranka dla dzieci. Jak poszlam za 1 razem kupilam pawie 3 kg ubran! Rowniez na wyrost. Piekne sukienusie, zolte, rozowe, biale, zielone, haftowane, z koraliczkami, z kwiatuszkami, z cekinkami - po prostu slodziakowate. Niekote maja jeszcz metki i nie byly pol raza noszone. Jak pokazalam rodzinie i kolezankom jakie okazy znalazlam, byli po prostu w szoku. Wiec polecam ciucholandy bo tanie, duzo i ladne rzeczy mozna kupic.
Stary 2010-06-24, 11:55   #2358
malwina1204
Rozeznanie

Ineczka lektura świetna, przydatne informacje i szczegółowo opisane ja takie musze mieć wszystko dla mnie jest nowe
bordowa dzięki kochana za słowa otuchy dużo to dla mnie znaczy tak krótko napisałaś ale jest to dla mnie pocieszające

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:02   #2359
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
A co do ubranek to ja latam do secen handu - nie sadzilam, ze mozna dostac tak piekne i unikatowe ubranka dla dzieci. Jak poszlam za 1 razem kupilam pawie 3 kg ubran! Rowniez na wyrost. Piekne sukienusie, zolte, rozowe, biale, zielone, haftowane, z koraliczkami, z kwiatuszkami, z cekinkami - po prostu slodziakowate. Niekote maja jeszcz metki i nie byly pol raza noszone. Jak pokazalam rodzinie i kolezankom jakie okazy znalazlam, byli po prostu w szoku. Wiec polecam ciucholandy bo tanie, duzo i ladne rzeczy mozna kupic.
pewnie masz rację, tylko ja nie znoszę szperania w ciuchach. Lubię sklepy, gdzie jest wszystko ładnie poukładane wg rozmiarów albo koloru, wyprasowane i rozwieszone na wieszakach. Nawet za wyprzedażami nie przepadam- bo za dużo ludzi, ciuchy pomieszane, pogniecione itp
Ale mam kilka ciuszków używanych i jeszcze pewnie takie kupię- tyle, że np z alledrogo- szperanie po aukcjach jakoś lepiej mi wychodzi
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:05   #2360
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Niesamowity słodziak na tym zdjęciu
A to unikanie butelki i wprowadzanie od razu kubeczka to konkretnie czemuś służy (bo nie wiem) czy to tak poprostu?
i ja i maz bardzo kładziemy naciska na pielęgnację zębów naszych chłopaków, zeby nie mieli próchnicy, krzywego zgryzu, poza tym mój brat do 4 roklu życia miał smoka i butlle, wiec stwierdziłam,że moje dzieciaki nie dostana tego i maż mnie poparł Przyjaciółka ma córcię 3 lata 9 mieisecy z e smokiem, butelką i próchnicą butelkową u nas to zaprocentowało, żaden nie miał nigdy problemu z zębami,ani z próchnicą

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość

Wzięłam się dziś za ciuszki, posegregowałam sobie rozmiarami żeby wiedzieć co na jaki rozm muszę dokupić. Przy okazji załącze wam zdjęcia, a co
1. skarpetki, czapki, śliniaki, niektóre dosyć duże to pewnie będą za duże na pierwszą zimę, ale takie dostałam
2. to mąż kupił w UK jeszcze w lutym (rozm. 62/68)
3. kombinezon r.68 i kurtka r.62. Myślicie, ze taka kurtka i śpiworek na to może być na wyjście do wózka?
4. wszystko w rozm 56
5. wszystko w rozm 62
6. wszystko w rozm 68

Wszystko używane, jedynie to co zapakowane to nowe. Jeszcze od koleżanki powybieram sobie jakieś ciuszki, także na początek dokupię pewnie troszke pajacyków i może kilka body z dł rękawem, bo widzę, ze większość mam z krótkim.
ciuszki są prześliczne!!!!

Cytat:

Dziewczyny też macie takie problemy ze spaniem? Zanim zasnę zazwyczaj mija godzina albo i więcej, śpię 5-6 godzin i koniec ... A potem chodzę jak zombie ...
ja tak mam, jak mi sie w poprzedniej ciazy zaczęło to na etapie 25 tygodnia, tam teraz wczesniej, i co gorsz,e było tak do końca ciąży :/ czego Ci nie życzę.

Cytat:

Ile trzeba kupic rozkow (takie ala beciki) jeden starczy czy lepiej wiecej?
ja mam jeden, pod główkę zawsze układałąm tetrową pieluszkę i rożek tak czesto się nie brudził poza tym używałam tlyko w spzitalu (wymagali) i potem jako kołderka. nie bedę dokupywać wiecej. jeden mi starczy

co do zakupów - jestem zdanai,z e nie powinno sie zostawiać ich na sam koniec... potem na szybko, n aostatnią chwilę, zadyszana , z wielkim brzuchem?? nie ma co lepiej powoli, wydatki rozłożyć w czasie
Stary 2010-06-24, 12:14   #2361
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
nie
ja mam termin na 29-10 a mój tż mówi że urodze 1-11

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Co do podgrzewaczy JAKIE PROPONUJECIE?????
jak macie linki podajcie

Stary 2010-06-24, 12:25   #2362
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Postanowiłam kupić kilka rzeczy i podniosło się larum w domu - rany nie wiedziałam, że wszyscy są tak przesądni... A przecież jak będę w 9 miesiącu to nie będzie mi się chciało szukać/latać itd... Dziwne. Wasi bliscy też są tacy?
Ja mam juz troche ciuszków i nikt nic nie mówił. Jak pokazuję coś nowego to tylko robią słodkie miny Co do ciuszków i całej wyprawki to pewnie nie bedą gadać, ale mama może coś wspomni, że wózek powinnam kupic po porodzie, ale nie zamierzam jej słuchać, bo to przesad.

Cytat:
abz - ile wspaniałych rzeczy my jeszcze nic nie mamy, będziemy kompletować wyprawkę gdzieś od sierpnia dopiero.
Ja resztę zakupów planuję tez na sierpień, chyba że nie wytrzymam to jeszcze w lipcu

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
A mnie dziś mamuska znów wkórzyła...
Ach...współczuję, ja to w takiej sytuacji bym się z moją kłóciła aż by buczało. Dobrze, ze jeszcze tego placka nie przypaliłaś.

Cytat:
Wiec polecam ciucholandy bo tanie, duzo i ladne rzeczy mozna kupic.
Zgadzam sie z tobą

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:25   #2363
ycnan
Zadomowienie

Obudziłam się zadowolona, wyspana, w dobrym humorze i co? Deszczyk padał, więc humor od razu w dół, a jak zaczęło lać to myślałam, że mnie szlag trafi I jak tu iść za bazarki w taką pogodę? Nie chce mi się...

Cytat:
Też tak macie, że jak wyobrazicie sobie Waszego Tż z maleństwem to macie łzy w oczach? Ja tak nieraz sobie leżę i wyobrażam go z Małą to aż mi łzy lecą ...
Oj, tak. Zwłaszcza, że mój ma bardzo dobry kontakt z dziećmi - uwielbiają go, bo to takie duże dziecko, wariuje razem z maluchami

Ineczka33, za listę. Przyda się

angelikaw, też dziś planowałam się przejść po sklepach a tu leje...

Majka232, dobrze wiedzieć, że te rzeczy w lidlu nie są dobrej jakości - nie będę nawet szła.

Kalex, STRASZNIE drogie to łóżeczko Nie dała bym tyle, choćby nie wiem jak cudowne było. Już lepiej zainwestować w takie przerabiane na tapczanik (służyłoby też jak dziecko podrośnie). A tak, dawać tyle pieniędzy za łóżeczko na 2-3 lata
A pies -super
Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Widze, ze tez Wam sie snia jakies masakry. Ja dzisiaj zrobilam numer w nocy. Poszlam spac wczesniej niz mezus i jak on sie polozyl to dorwalam sie do jego pupy i ugniatalam mu posladek (spiac). Nie mam pojecia co mi sie snilo, pewnie karmienie piersia (wczoraj sie Was naczytalam o tym karmieniu) Radek byl zadowolony z masazu
Rozbroiłaś mnie

aaneczka1984, no mamuśka przegięła. Już by sobie darowała komentarz, skoro widzi, ze zapieprzasz od rana...
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:32   #2364
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Bylam na zakupach-
* W Lidlu kupilam kocyk. Jest ok, z mikrofibry, ale za ta cene to mozna tez kupic na allegro.
* w SMYKU nic ciekawego nie znalazlam sa poprzeceniane body i kaftaniki. Byly duze przeceny na takie grube pajece bardzo fajne oraz ortalionowe kombinezony ale wszytsko w rozu ;( wiec u mnie odpada. Nic nie kupilam bo bez rewelacji. Dla dzieczynek owszem byly.
* w Carrefour kupilam jedno body bo tanie chyba 3,99 oraz bluze polarowa super za 13 zl

Aha- dzwonila do mnie kolezanka, ktora 1,5 roku temu rodzila i dala mi kilka rad. Oczewsicie u kazdego moze byc inaczej ale napisze wam co mi mowila:
* posciel do lozeczka miala ale wogole nie uzywala i nowa odsprzedala, dla niej to tylko zbedny bajer
* wanienke miala zwykla, nawet te wkladki pokupowala to tez nie uzyla, wkladala dziecko w pieluszce
* uzywala rozki, mowi ze sa super, bo i sie w nich karmi i dziecko spi. Miala uszytwniane i nieusztywniane, powiedzila ze te nieusztywniane dla niej lepsze byly.
* powiedzila aby nakupowac duzo wkladow - ona miala z Belli, bo sie strasznie krwawi, duza ilosc ich miec
* miala karuzele do lozka i od razu malej puszczala, powiedzila ze strzal w 10-tke. Tylko kupic o ostrych kolorach, bo dostala druga w pastelach od tesciowej to malej ona nie interesowala. Ona miala czerwono-zielona (ostre kolorki)
* miala nienie elektroniczna- ale mieszka w domu dwu pietrowym, wiec dla niej byla super, mi powiedzila aby nie kupowac
* do wozka nie miala poscieli- tylko kocyk, poduszeczka jakas
* masc Linomag, sudocrem tez super- ale aby stosowac 2 razy na tydzien. Oliwka babmino, pieluchy pampersy, a do mycia mlyn oli..... cos tam nie pamietam
* co do ciuszkow mowila aby nie kupowac takich podbajerowanych, bo je sie dostanie na prezent, a sa malo wygodne dla dziecka. Mozna kupic jedno dwa. Lepiej kupowac spioszki, pajace, kaftaniki. Ona miala problem z body- bo mowi ze malemu niemowleciu ciekzo cos przez glowke wciagac, wiec poleca takie zapinane np spiochy+kaftanik
(moja kuzynka znowu twierdzi ze uniej body to rewelacja- wiec kazdy ma swoje ulubione ubranka)
*polecala wozki 3w1 bo w gondolce wozila dziecko autem, oraz jak jechali np do tesciow to traktowala jako lozeczko
* pieluszki tetrowe pokupowac bo sie przydaja
* do noska nie gruszke, tylko jakis system frida=sopelek, ona go do dzis uzywa

to chyba tyle.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:41   #2365
malwina1204
Rozeznanie

co sądzicie o tym LAKTATORZE?
http://www.allegro.pl/item1087069684...my_gratis.html

Stary 2010-06-24, 12:41   #2366
Ray
Zakorzenienie

waniliania mysle ze dobre rady dala ci kolezanka

malwina ja mam ten laktator i bylam zadowolona, owczwiscie to nie sciaga tak samo jak by ci dziecko ssalo piers bo dziecko tak jak by naciska inaczej piers, ale daje rade ten laktator ja nim przy wysilku i kombinacjach najwiecej moglam siagnac 80-100 ml mleka reszte dawalam sztuczne jak bylo glodne.

rozek mam jeden i mysle ze wystarcza, uzywalam go jako kolderki i do noszenia czasem mi jeden wystarczyl w zupelnosci

co do podkladow to nie wiem, ja podklady mialam tylko w szpitalu w domu natomiast kupowalam najtansze podpaski najzwyklejsze takie bella za chyba 2zl z hakiem, najwiekszy rozmiar i byly dla mnie ok.. krawalilam nie pamietam ile ale do tyg max. potem juz zwykla podpaska wystarcza albo wkladka

aneczka oj masz sie z mama... ciezko cos tu doradzic, chyba jedynie ze trzeba przywyknac do zachowania mamy i albo olewac ktortko mowiac i sie nie przejmowac i puszczac drugim uchem.

ja za to mam kupe stresow, nie sadzilam ze w tej ciazy bede musialasie tak stresowac mam nadzieje ze sie tylko z tego nie porobi cos zlego dla dzidzi.

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-06-24 o 12:46
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-24, 12:43   #2367
dra
Zakorzenienie

hej kobietki
ale miałam sen,że urodziłam ślicznego synia,a tż nie umiał się nim zająć i wiecznie płakała dzidzia
w poniedziałek wizyta u położnej zobaczymy co powie może coś nie coś ale ja będę też lepiej się czuła jak będzie przy mnie

a ja usiadłam na allegro i wziełam się zakupowanie typu majty,podkłady poporodowe

aaa a mam pytanko koszule do porodu kupujecie też na allegro jak tak to jakie polecacie??
Cytat:
Dra ja też się zastanawiam nad wielorazowymi. TO już nie jest ta tetra o której straszne opowieści snują nasze mamy, czy matki, które rodziły 5 lat temu. Jest dużo możliwości i jak możesz prać, suszyć to czemu nie?
Ja w każdym razie zamierzam spróbować a jak nie wyjdzie to przejście na jednorazówki to żaden problem
właśnie ja też zamierzam spróbować

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

A może to rozumieją i nie będą przychodzić? Albo goście wpadną na chwilę zobaczą dziecko i pójdą, nie muszą siedzieć i się gościć. Przecież rozumieją i widzą warunki?

Ja raczej jednorazowe. A Tobie chodzi o takie wielorazowe podobne do pampersów tylko kolorowe, z wyjmowanym wkładem, który się pierze? Takie ok. 30 zł za sztukę?

U mnie podobnie. Zaczęłam w pracy powoli mówić, że na początku 8 miesiąca wybieram się na zwolnienie, bo lekarz twierdzi, że 8 i 9 miesiąc szczególnie latem to nie jest już dobry czas na pracę. No i część najbliższych współpracowników i szef są wielce zdziwieni, że dlaczego skoro nic złego się nie dzieje itp.
Wiem, że to tylko wygoda, i wiedzą, że nie będzie nikogo na zastępstwo
(bo jestem na stanowisku kierowniczym) dlatego chcą, żebym pracowała, mimo, ze większość dziewczyn u nas idzie na zwolnienia zaraz po pierwszym trymestrze.
Każdy patrzy na czubek swojego nosa i swoją wygodę. A my i nasze zdrowie niewielu obchodzi.
kochana powiem tak z rodziny mamy na pewno zrozumieją,ale od ojca strony dupą ci usiądą i za chiny ich nie wyprosisz-niestety taki typ ludzi

tak tak o takie wielorazówki mi chodzi kolorowe,fakt drogie są jednak na ten poczatek

kurcze moim zdaniem to kobieta sama powinna wiedzieć kiedy iść na zwolnienie,a nie każdy patrzy na swoją wygodę

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Też się wypowiem krótko w sprawie pieluch. Zamierzam używać tylko i wyłącznie jednorazowych, nie wyobrażam sobie prania wielorazowych. No i te "lepsze" niż tetra są dosyć drogie, do tego pralka ciągle by musiała chodzić, także cenowo to pewnie wyjdzie jak przy jednorazowych.

Wzięłam się dziś za ciuszki, posegregowałam sobie rozmiarami żeby wiedzieć co na jaki rozm muszę dokupić. Przy okazji załącze wam zdjęcia, a co
1. skarpetki, czapki, śliniaki, niektóre dosyć duże to pewnie będą za duże na pierwszą zimę, ale takie dostałam
2. to mąż kupił w UK jeszcze w lutym (rozm. 62/68)
3. kombinezon r.68 i kurtka r.62. Myślicie, ze taka kurtka i śpiworek na to może być na wyjście do wózka?
4. wszystko w rozm 56
5. wszystko w rozm 62
6. wszystko w rozm 68
wiesz kochana ja dopiero o tych pieluszkach zaczynam czytać,ale wstepnie co wiem to,że na początek musisz jednak sporą sumkę wydać,bo do tanich nie należy to,ale jak się wypowiadają to podobno wychodzą jeszcze na plusie niż na pampersach,chodz pralka chodzi ,jedyny minus to na poczatek dość spory wydatek,nie wiem ja ci tego nie wyjaśnie,bo ja dopiero się zapoznaje z tym

ale cudaśnie ciszki
Stary 2010-06-24, 12:48   #2368
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, pisalyscie wczesniej o wozkach... ja sie chyba zdecyduje na Maxi Cosi http://www.allegro.pl/item1084644076...abrio_fix.html
ma bardzo dobre opinie i mysle, ze na wozku i foteliku nie ma co oszczedzac.
.
ja tez go chcialam kupic (w sklepie byl za 3 tys), ale znajomy co tam sprzedaje powiedzial ze ten wozek niczym sie nie rozni od x-landera (za 2-220 tys), wiec my kupimy x-landera z fotelikiem maxi cosi, zawsze o tysiac taniej.
Stary 2010-06-24, 12:50   #2369
dra
Zakorzenienie

vanilia dobrze,ze i tu piszesz co ci koleżanka powiedziała to zawsze dla tych niedoświadczonych mamuś coś

ale widzę,ze zdania są podzielone
bo np moja jedna kolezanka mówi,aby rożka nie kupować,inna mówi,ze kupować,jedna zow,ze posciel zbedna druga ze sie przyda,jedna radzi wozek 3w1 druga zas ze osobno i bądz tu madrym,ale my zrobimy tak jak uważamy,a z czasem same bedziemy wiedziec co sie nam przydało a co nie
Stary 2010-06-24, 12:52   #2370
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
ja go kupie, tyle ze na allegro mozna go kupic juz za 89 zl, a ten masz drozszy jakis: http://www.allegro.pl/item1083496180...a_butelka.html

ktoras z was pisala o koszulach- ja narazie kupilam dwie cos w takim stylu jak te http://www.allegro.pl/item1058826306...xxl_tanio.html tyle ze nie kuplam na allegro, ale na targu u nas A czy mi dwie wystarcza? czy dokupic jeszcze? i jaki szlafrok kupic- cienki czy grubszy (czy jeden szlafrok jest ok?)

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-06-24 o 13:03
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości