|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja już jestem po wizycie i jestem w ciężkim szoku. Jeszcze nigdy w przychodni nie byli dla mnie tak mili - poczułam się jakbym co najmniej była umierająco chora... Po rozmowie z lekarzem przyjęto mnie od razu mimo, że normalnie na termin czeka się 10 tygodni. Od razu też miałam rozmowę z panią dietetyczką, dostałam glukometr, paski, dzienniczek i do poniedziałku wieczorem mam prowadzić obserwacje a w poniedziałek mam konsultację z lekarzem. Ogólnie wrażenie bardzo pozytywne
![]() Cytat:
Podobno lepsza, chociaż ja mam tutaj po pierwszej wizycie bardzo pozytywne wrażenie. Cytat:
--------------------------------- Tutaj obiecane preparaty rekomendowane przez położną. Jest płyn do kąpieli (olejek), emulsja do ciała (coś w rodzaju balsamu) i do tego jest jeszcze preparat do smarowania główki. Trzeba tylko uważać, bo część z tej serii jest dla niemowląt od 1 miesiąca, a część można stosować od narodzenia. Czy je kupię to jeszcze nie wiem, są dosyć drogie. Na razie jednak mam spory zapas próbek i na pewno z niego skorzystam
|
|
#2282 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Klarissa - jaki dostalas glukometr? Ja mam accu-chek (ktory ma bardzo fajny, delikatny nakluwacz) i Countour TS, swietny glukometr, ale nakluwacz wole z Accu
![]() Tez zostalam dobrze przyjeta w poradniach diabetologicznych kobiety ciezarne maja pierwszenstwo nawet przed pacjentami "pilnymi", bo one sa uwazane za te bardziej pilne
|
|
|
|
#2283 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
ja jestem zbyt wygodna na takie rzeczy
|
|
|
#2284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego jak ktos boi sie bolu to jest zzo mnie bolalo bardzo wiec poprosilam zzo i porod wspominam jak z filmow kilka przec i rach ciach a pozniej na nogi i pod prysznic bo niezdarzylam w domu nog ogolic misq nie przejmuj sie faceci z reguly mysla ze ciaza to nic takiego ![]() mi wczoraj fajnie brzuch skakal heheh achhh nocnego marka mam... kurcze chyba sie nadziebilam, pogoda niby slonce wydaje sie cieplo a wieje tak ze sie doprawilam wrrr... ide arbuza jesc
|
|
#2285 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ty masz cukrzycę ciążową czy w ogóle jesteś diabetykiem?
|
|
#2287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak mi babcia dzis powiedziala serio myslalam ze padne ja jej mowie ze kupilismy wanienke przewijak i wogole produkuje sie i co jeszcze... no a ona mowi a co wam tam zostalo z najwazniejszych rzeczy - to ja jej znowu wymieniam... a ta no ale zapomnialas o najwazniejszym o cierpliwosci ehss szkoda ze sie tego nie da kupic ![]() Klarissa xxSHINeexx ciesze sie ze was dobrze przyjeli... wkoncu ciezarne nie maja za wiele czasu ![]() ![]()
|
|
|
#2288 |
|
Zakorzenienie
|
oooo teraz o cc dyskusja
ja chciałabym uniknąć cc, ale jak będzie mus no to trudno ![]() Naked nie wiem skąd ty masz info że po cesarkach nie ma żadnych powikłań owszem są jak po każdej operacji, dosyć często zdażają się np. zakażenia gronkowcem, powikłania blizny, poza tym dla dziecka jest lepiej jeśli przechodzi przez kanał rodny, bo wtedy wyciskana jest woda z płuc dziecka Dla mnie róznica jest taka, że przy porodzie sn boli najpierw, a potem spokojnie mogę się zająć dzieckiem, po cc boli później i obkurczająca się macica podczas karmienia boli bardziej ( bo wiadomo jest szyta). Nie ma porodów bezbolesnych, nie ma co się oszukiwać Oczywiście jeśli akcja przebiega nieprawidłowo albo są jakieś inne przyczyny to nie ma co się zapierać rękami i nogami przed cc, zdrowie dzidka najważniejsze |
|
|
|
#2289 |
|
Raczkowanie
|
Dra ja też się zastanawiam nad wielorazowymi. TO już nie jest ta tetra o której straszne opowieści snują nasze mamy, czy matki, które rodziły 5 lat temu. Jest dużo możliwości i jak możesz prać, suszyć to czemu nie?
Ja w każdym razie zamierzam spróbować a jak nie wyjdzie to przejście na jednorazówki to żaden problem
|
|
|
|
#2290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i trzeba mieć zapas Ja tam nie bede eksperymentować zwłaszcza, że jako mama po raz pierwszy jestem jeszcze kompletnie zielona w temacie może przy drugim jak już będę wiedziała co i jak to się zdecyduję na razie wszystko będzie dla mnie nowe i trudne, więc nie chcę sobie dodatkowo utrudniać, ale to tylko moje skromne zdanie Mam nadzieję, że Tobie uda się tak jak zaplanowałaś |
|
|
|
|
#2291 |
|
Raczkowanie
|
Co kobietki myślicie o takim wózku?
http://allegro.pl/item1080826105_woz...atis_w_wa.html Pozdrawiam was wszystkie Ślicznotki
|
|
|
|
#2292 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() te wygladaja jakby były to fotele biurowe Moj maz sie smieje, ze to wózki na kurzej stopce ale wiadomo, kazdy ma swoj gust
|
|
|
#2293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale bylam baardzo delikatnie ponad wyniki, wiec nie dawali mi od razu zadnych lekow/zastrzykow czy co tam jeszcze.Accu-chek Active jest super, ale polecam Ci od poczatku polewac palec, ktory masz nakluc, bardzo ciepla woda. 10 paskow to malo, zwlaszcza, ze ja np. na poczatku mialam wielki problem z nakluwaniem. Czasami nakluwalam palce po 5-6 razy zanim wycisnelam tyle krwi w ogole nei chciala leciec, no ale ja jestem niskocisnieniowcem, moze to dla tego. W kazdym razie poszlo mi 50 paskow doslownie w 2-3 dni...Accu-chek wymaga dosc duzej kropli krwi, dlatego jesli masz taka mozliwosc, a bedziesz miec ten sam problem co ja, to polecam Ci przejsc sie po jeszcze jeden glukometr do diabetologa. Oni tego maja caaaaly zapas, wlasnie po to zeby ludziom rozdawac. Ten swoj mozesz sobie zostawic. Ja wzielam Contour TS, idzie na niego mniej krwi, nakluwacza uzywam z Accu-chek bo wydaje mi sie lepszy ![]() A te bebenki to igly To taki wyjatkowy nakluwacz, do ktorego nie trzeba wsadzac osobno igiel, tylko taki bebenek - 6szt. igiel w jednym.Hmm, kazali Ci przez 3 dni robic pomiary i nie dali Ci recepty na paski...? Bo 10 paskow na 3 dni to malo, nawet jesli komus to wychodzi dobrze... Bo musisz robic 4 pomiary dziennie, czyli i tak i tak za malo paskow wychodzi
|
|
|
|
|
#2294 |
|
Raczkowanie
|
pieluszki tetrowe i tak się przydają i tak, a zapasu z cyklu 30-50 szt i tak nie mam zamiaru robić
Na razie czytam wszystko o pieluszkach, rozmawiam z "wtajemniczonymi" i coraz bardziej się przekonuję... zresztą zobaczymy.Ściągnęli mnie do pracy I jeszcze zawalili jednym projektem ważnym, dużym... w sam raz na "malutki ciążowy stresik". Cholera ;( A wszystko przez to, że 3 ludzi nei potrafi się dogadać. Ot cena bycia szefem...
|
|
|
|
#2295 |
|
Zakorzenienie
|
Ray - ja też mam nocnego marka w brzuchu
mały budzi się (ooo, tak jak teraz ) między 19 a 20 i do 8 rano sobie wojuje w brzuchu zanim pójdę spać to przynajmniej mogę sobie popatrzeć na podskakujący brzuszek, a w nocy jak się obudzę czy idę do WC to czuję jak się babel przewraca i zasypia tak po 8 rano. W dzień czasami tylko delikatnie kopnie (zazwyczaj po arbuzie )
|
|
|
|
#2296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tetry ja też mam ale 2o sztuk, czyli połowa by się zużyła w jeden dzień Nio wszystko wyjdzie w praktyce ![]() Angelika chciałaś znać opinię to piszę: nie podoba mi się
|
|
|
|
|
#2297 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2298 | |
|
Zadomowienie
|
Nikuś... tak (niestety
)worcilam do pracy... ale... okazalo sie ze jak mnie tydzien nie bylo zglosila sie dziewczyna, kotra mnie zastapi!!! takze, jestem w trakcie jej szkolenia... przekazalam juz jakies 70% informacji, i teraz powoli zaczynam patrzec jak sobie radzi ![]() Zgadzam sie co to tego, ze wybieranie CC jesli nie ma do tego wskazań, jest bardzo egoistyczną zachcianka... jeszcze dorzuce swoje piec gorszy i dodam, ze egoistyczne jest tez nastawianie sie ze dziecko bedzie sie karmic od poczatku mlekiem modyfikowanym... natura storzyła nas jako ssaki i jakos nie chce mi sie wierzyc, ze sa dzieci kotre nie umieja ssac lub matki kotre nie maja mleka... tzn ze 100 lat temu takie dzieci umierały.. smiercia głodową, bo przeciez nie bylo BEBILONOW i innych wynalazkow? Mam w pracy taka kolezanke, stara panna, ksiegowa, wiek 36lat, brak prespktyw na meza partnera, ale wielka chec na posiadania potomstwa... jednak po waruniem (i tu UWAGA!), ze urodzi przez CC i ze nie bedzie musiala karmic piersia... a mnie krew zalewa, bo raz ze musze tego sluchac, dwa ona probuje przelac na mnie te swoje teorie... i mysli ze jej poslucham...ciesze, sie ze juz niedlugo bede musiala do tej pracy chodzic... ![]() ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
ale mam juz swojego inne faworyta...
|
|
#2299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój też budzi się teraz, jak ja kładę się spać w nocy przy wizycie w toalecie boks sobie urządza u matki w brzuchu ![]() heh... jak się cieszę, że jutro nie ide do pracy... chyba bym nie wytrzymała tam jutro, TZ zadzwonił i jak mu opowiadałam o dzisiejszej rozmowie to mało się nie popłakałam... po głosie słyszałam, że też był w szoku... po to w sumie nasz wspólny szef... właśnie to jest najgorsze, że oboje jesteśmy od niego zależni
|
|
#2300 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie będę się z Wami spierać, sama chcę rodzić siłami natury, ale mimo rzekomej idealnej opieki u nas w szpitalu, mam zamiar zapłacić położnej aby czuć się bezpieczniej, aby tętno maluszka było monitorowane non stop i ewentualna cesarka wykonana w porę Cytat:
ja jestem zwolenniczką takich na cienkich rurkach, niemasywnych
|
|
#2301 |
|
Wtajemniczenie
|
mszu A moja mama naprawdę nie miała pokarmu. Myślisz, że mnie okłamała?
![]() A co do pieluch - jednorazowe. Ale tylko dlatego, że wygodnicka jestem i nie chciałoby mi się tyle prać ![]() Całe przedpołudnie sprzątałam (z przerwami) i od ładnych kilku godzin mam napięty i obolały brzuch, ciężko mi się wyprostować i czasem mnie "zatyka" przy oddychaniu Też tak macie po wysiłku? Czy mam się martwić?
Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2010-06-23 o 20:12 |
|
|
|
#2302 | |||||
|
Zadomowienie
|
Marta- dzięki za kolejne notatki. Tak sobie czytam i jestem coraz bardziej przerażona- ja poprostu nic nie wiem
![]() Niesamowity słodziak na tym zdjęciu A to unikanie butelki i wprowadzanie od razu kubeczka to konkretnie czemuś służy (bo nie wiem) czy to tak poprostu? Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale będzie jazda po porodzie tyleeeee nowego ![]() Mieszka za granicą? Cytat:
Wiem, że to tylko wygoda, i wiedzą, że nie będzie nikogo na zastępstwo (bo jestem na stanowisku kierowniczym) dlatego chcą, żebym pracowała, mimo, ze większość dziewczyn u nas idzie na zwolnienia zaraz po pierwszym trymestrze. Każdy patrzy na czubek swojego nosa i swoją wygodę. A my i nasze zdrowie niewielu obchodzi. Naprawę niezła okazje, super. Cytat:
Będziesz chodziła podczas zwolnienia, czy przerywasz zwolnienie?
|
|
#2303 |
|
Zakorzenienie
|
Naked masz rację nie musi tak być ,ale zdaża się
![]() Dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że tylko po sn są komlikacje, bo w obu przypadkach się zdażają ![]() A opinie będą rózne bo każdy poród jest inny. Przykład: moja ciocia przeszła dwa porody, jeden sn , drugi cc i mówi że sn 100 razy lepszy i dużo szybciej się dochodzi do siebie, z kolei mam koleżankę która przeszła ciężki poród sn z komplikacjami i teraz ma opory przed drugim dzieckiem i druga koleżanka, która po cc nawet nie potrzebowała środków znieczulających także wszystko to kwestia indywidualna.
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-06-23 o 20:23 |
|
|
|
#2304 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Też się wypowiem krótko w sprawie pieluch. Zamierzam używać tylko i wyłącznie jednorazowych, nie wyobrażam sobie prania wielorazowych. No i te "lepsze" niż tetra są dosyć drogie, do tego pralka ciągle by musiała chodzić, także cenowo to pewnie wyjdzie jak przy jednorazowych. Wzięłam się dziś za ciuszki, posegregowałam sobie rozmiarami żeby wiedzieć co na jaki rozm muszę dokupić. Przy okazji załącze wam zdjęcia, a co ![]() 1. skarpetki, czapki, śliniaki, niektóre dosyć duże to pewnie będą za duże na pierwszą zimę, ale takie dostałam ![]() 2. to mąż kupił w UK jeszcze w lutym (rozm. 62/68) 3. kombinezon r.68 i kurtka r.62. Myślicie, ze taka kurtka i śpiworek na to może być na wyjście do wózka? 4. wszystko w rozm 56 5. wszystko w rozm 62 6. wszystko w rozm 68 Wszystko używane, jedynie to co zapakowane to nowe. Jeszcze od koleżanki powybieram sobie jakieś ciuszki, także na początek dokupię pewnie troszke pajacyków i może kilka body z dł rękawem, bo widzę, ze większość mam z krótkim.
|
|
#2305 |
|
Zakorzenienie
|
Abz śliczne ciuszki
![]() ja mam kilka ciuszków rozmiarze 68 i one wydają mi się taaakie wielkie, naprawdę kupujecie już tak na zapas? w sumie jakby mi tak dać kasę to chętnie bym skompletowała garderobę już na 2 lata
|
|
|
|
#2306 |
|
Raczkowanie
|
Nie mogę przerwać zwolnienia bo moja gin chybaby mnie zastrzeliła. Wkurzyłaby się niewąsko gdyby wiedziała co się szykuje...
Część rzeczy zrobię z domu, mam kompa, net, komórę służbową to załatwię to co mogę, a jak będzie gorzej to pójdę do biura od czasu do czasu. A z drugiej strony nabrałam dystansu więc jak stresu będzie za dużo to zasłonię się brzuszkiem, pokażę paluszek i tyle... ![]() Jezu, jak mnie dzisiaj żebra bolą, siedzenie - boli, leżenie - boli..masakra ![]() |
|
|
|
#2307 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny poradźcie mi co z tym bólem bo naprawdę się martwię
|
|
|
|
#2308 |
|
Raczkowanie
|
Tak też myślałam z tą opinią jesli chodzi o ten wózek, po prostu chcialam wiedziec, bo u nas w miescie bardzo sie podoba przyszłym mamusiom, a mi to jakos tak sobie. a ze jest taki wlasnie inny, to chciałam znac opinie
Buziaczki
|
|
|
|
#2309 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez tak mam po wysiłku...
Najlepiej połóż się na boku, weź magnez i odpoczywaj... I następnym razem tak nie szalej
|
|
#2310 |
|
Zakorzenienie
|
Bordowa trochę za bardzo poszalałaś, wypoczynek powinien pomóc i następnym razem albo tyle nie rób albo rób sobie jakieś przerwy
Przeczytałam Twoją wypowiedź na innym wątku i jestem pod wrażeniem, bardzo mądra kobietka z Ciebie jak na tak młody wiek |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.

owszem są jak po każdej operacji, dosyć często zdażają się np. zakażenia gronkowcem, powikłania blizny, poza tym dla dziecka jest lepiej jeśli przechodzi przez kanał rodny, bo wtedy wyciskana jest woda z płuc dziecka
na razie wszystko będzie dla mnie nowe i trudne, więc nie chcę sobie dodatkowo utrudniać, ale to tylko moje skromne zdanie 

I jeszcze zawalili jednym projektem ważnym, dużym... w sam raz na "malutki ciążowy stresik". Cholera ;( A wszystko przez to, że 3 ludzi nei potrafi się dogadać. Ot cena bycia szefem...
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)