|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Moje U
![]() Śniadanie - owsianka na mleku 1,5% (4ł. płatków, 2ł. otr. truskawkowych, jabłko, 2 morele) ; mały kawałek sernika IIśniadanie (późne) - 2 kromki razowca, każda z plastrem twarogu i łyżeczką dżemu truskawkowego, pół szklanki jogo owoce leśne, 3 truskawki (resztę zostawiam na później )ćwiczenia Obiad - omlet z 2 jaj i warzywa na patelnię usmażone na łyżeczce oliwy Podwieczorek - ok.200g truskawek z 3ł. jogurtu naturalnego i 2ł. otrębów truskawkowych może rower (jak się pogoda poprawi )Kolacja - 2 kromki razowca, każda z plastrem polędwicy, łyżką serka wiejskiego i plastrem pomidora, jajo na twardo, herbatka do meczu - ok. 40g arachidów niesolonych proszę o ocenę
Edytowane przez mircia14 Czas edycji: 2010-06-24 o 12:21 |
|
|
|
#3392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3393 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj przesadziłam z ciastem i przez parę dni będzie bez słodyczy, bo jeszcze przytyję przed wyjazdem a tego nie chcę.
Ogólnie tak się właśnie zastanawiam co dzisiaj dodać, ale co mi coś przyjdzie na myśl to węglowodany i chyba byłoby ich trochę za dużo? |
|
|
|
#3394 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
... no to policzyłam - bez orzeszków wyszło 1520 kcal. Z orzeszkami będzie niecałe 1800... to za mało na U
|
|
#3395 |
|
Zakorzenienie
|
O, nie wiedziałam, że tak mało. Hmm to dodam dwa ciasteczka owsiane (płatki, jabłko, rodzynki, mleko) jako deser, jabłko po rowerze i wieczorem zjem 50g orzeszków.
Faktycznie wyszło mało, nawet mniej niż jadłam na redukcji a jeszcze dzisiaj ćwiczenia i rower. Dzięki Edytowane przez mircia14 Czas edycji: 2010-06-24 o 12:51 |
|
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
Może tym razem ktoś skusi się, żeby ocenić ?
r śniadanie: placki owsiane (1 jajko, łyżeczka mąki pełnoziarnistej, łyżeczka mleka +4-5 łyżek płatków owsianych) z kilkoma rozgniecionymi truskawkami II śniadanie: kilkanaście truskawek + garść orzeszków ziemnych obiad: pierś z kurczaka w sosie jogurtowo-pieczarkowym, sałatka z pomidora i cebulki podwieczorek: serek wiejski z aromatem migdałowym + tabletka słodziku kolacja: szprotki z puszki Proszę o ocenę
|
|
#3397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kilka uwag jest, ogólnie popatrz na dobrze ocenione Rki
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#3398 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za ocenę
łyżeczki są dlatego, że placki robiłam dla siebie i tż-ta i tak w sumie na oko, to tyle wyszło na moją porcję. postaram się odzwyczaić następnym razem do II dołożę serek Bieluch, może być? co do obiadu, tak jak wspominałam wcześniej, wchodzę na druga fazę diety South Beach, gdzie węgle są wprowadzane stopniowo, za dwa dni dodaję drugą porcję węgli złożonych, czyli pojawi się makaron/ryż/kasza co do podwieczorku, to wiem, że trochę za mało, ale późno dziś wstałam i kolację musiałabym zjeść ok.22. a szprotki w sosie pomidorowym, ok.150 g (razem z sosem)bardzo dziekuję za cenne uwagi, postaram się zastosowac do wskazówek i tworzyć coraz lepsze jadłospisy
|
|
#3399 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
i ja także mam takie wrażenie...
|
|
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
A co do tego, że mało jadam, to niestety prawda, mam barierę psychiczną, która wynika z tego, że kiedyś obsesyjnie pilnowałam swojej wagi i bałam się przytyć, w wyniku czego jadłam coraz mniej, potem zaczęły się problemy z zaparciami, swojego rodzaju uzależnienie od przeczyszczaczy, potem przymuszanie mnie do jedzenia, az za bardzo, stąd teraz redukcja, tak więc dopiero zaczynam wychodzić na prostą i jeść rozsądnie i zdrowo
|
|
#3401 |
|
Zakorzenienie
|
na obiad jednak pierś z kurczaka, poszłam kupić jeszcze i fura warzyw
![]() na deser 3 owsiane ciasteczka i herbatka masła w 2śn. nie było, ale na kolację dam obowiązkowo do podwieczorku dodam miód ![]() No kurczę, głodna nie chodzę, ale na R też nie chodziłam, więc nie w tym rzecz. Raczej w tym, że np. boję się codziennie jeść np. dżemu, jogurtu owocowego albo loda.Już tak dobrze mi szło.. Dobra, biorę się w garść ! ![]() Dzięki dziewczyny |
|
|
|
#3402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki
|
|
#3403 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Dzięki |
|
|
|
#3404 |
|
Zadomowienie
|
wczorajsze U/P
śn. 3 kromy pasterskiego z maslem, salatą, szynką, serem, pomidorem i bazylią (nie potrafię jej już popuścić... musi być na kanapce ) jabłko IIśn. drożdżówa dwuczęściowa z makiem i serem, oblana lukrem. 0,5l jakiejś wody winogronowej, jabłko ob. zupa krem pomidorowa, zagęszczana, ze śmietanką slodką, do tego chlebek smażony w kostkach; talerz klusek kładzionych, dużo gulaszu mięsnego z łopatki, buraczki do tego coś: wyjadanie bitej smietany z kremówki, biszkopt (dużo, bo mama ścinała górną warstwę bo robiła ciasto z galaretką i truskawkami - bita smietana tez do tego miala być), sporo truskawek kanapka z razowca z masłem twarozkiem i ogórasem i bazylia... k: miseczka chłodnika (buraki, kefir, rzodkiewka, ogórek, koperek i coś tam), do tego kromka chleba; talerzyk salatki z makaronu ryżowego, szynki, kukurydzy, ogórka, czosnku w majonezie i jogo nat. pistacje, pistacje, pistacje...
|
|
|
|
#3405 |
|
Wtajemniczenie
|
dawno mi się tak dobrze nie spało
![]() dobrze że to już koniec^^ Jeszcze nie jadę do Niemiec, wczoraj był meczyk Wrzucaj kotek ładne U
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
#3406 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tą masę makową to tak da się jeść? xD Cytat:
|
|
|
#3407 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I. Grahamka- połowa z masełkiem, serem, szynką, sałatą & pomidorem, połowa z masełkiem, pomidorrrrem & koperkiem, wieśniak ze szczypiorkiem herbata słodzona z cytrynąbrzoskwinka II. (praca) Pizzerka z serem, pieczarkami, cebulą, herbata, kawałek jakiegoś ciasta, podjadane paluszki bo się dziś nudziłam trochę ![]() III. Zupka pomidorowa z makaronem z wdrobionym mięskiem, dużą ilościa marchewy & selera IV. Homo waniliowy z wkrojoną brzoskwinką, truskawkami, biszkoptami (3 duże) & orzeszkami w miodzie V. Będę może tosty- 1 z szynką, serem, ananasem, 2 z serem, pomidorem, 3 z serem i dżemem
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#3408 |
|
Zadomowienie
|
utrzymanie
czy ktoś może mi podliczyć kalorie?.. mi wyszło ok.1700... w miarę ok?ta pizza wpadła,bo mnie ssało...
|
|
|
|
#3409 |
|
Raczkowanie
|
R:
Sn: drożdżówka z czekoladą, kefir 400 g II śn: brzoskwinia, kawałek arbuza Obiad: sałatka z 200 g tuńczyka, pomidorami, jogurtem naturalnym Po obiedzie: brzoskwinia Kolacja: jogurt 100 g z 200 g twarozka. Byłabym wdzięczna za ocenę ![]()
|
|
#3410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
proponuję przejrzeć 10PŻ, zapoznać się z zasadami, popatrzeć na jadlospisy z literką R dobrze ocenione, porównać ze swoim i jeszcze raz ułożyć przyzwoite na redukcję posiłki
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" Edytowane przez kika171 Czas edycji: 2010-06-24 o 18:40 |
|
|
|
|
#3411 |
|
Raczkowanie
|
Helouuuu
![]() oto moje wczorajsze RRRRRR 1.dwa podwójne filety śledziowe z octu z jogurtem naturalnym,dużą ilością cebuli,papryki i ogórka konserwowego(może to trochę głupie z samego rana ale mialam strrraszną ochotę) i 2 kromki chlebka pełnoziarnistego no i kawa z mlekiem 2% i słodzikiem 2.100g wędzonej piersi indyka,koktail z 300g truskawek,200 ml mleka 2% i 3 słodzików,zero warzyw bo jakoś mi tu nie pasowały ![]() 3.125 g twarogu półtłustego +duża papryka , kromka pumpernikla,garść orzechów laskowych 4.serek wiejski + wielki świeży ogór 5.sałatka z piersi kurczaka z rożna,pomidora,sałaty,zió ł i prażonego słonecznika 6.serek wiejski pół godziny po rowerku a godzinkę przed snem ![]() oprócz tego 2 duże kubki zielonej herbaty i 3 litry wody niegazowanej Powiedzcie mi co sądzicie o tym śledziu z octu,wszak to także białko...tylko ten ocet : / |
|
|
|
#3412 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3413 |
|
Rozeznanie
|
U prawie wg. Abi
![]() :I: 2 wielkie kromy pełnoziarnistego z masłem-1 z jajem na twardo, szczypiorkiem i 1łyżeczką majonezu; 2 z "krakowską parzoną" pomidorem i bazylią (suszoną niestety ) + herbata zielonaII: średnia miseczka truskawek zalana jogo naturalnym (135g.) III: ok. pół woreczka kaszy jęczmiennej, papryka faszerowana drobiowym mięskiem mielonym z cebulką, porcja surówki wiosennej (kupna jakaś); mini d: kulka krówkowa własnej roboty + herbata zielonaw między czasie: jabłko IV: bułka pszenna z masłem, szynką dr. i sałatą; sałatka-pół op. serka wiejskiego, kawałek ogórka, rzodkiewka i koperek + herbata zielona i ślicznie proszę o ocenkę ![]()
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-06-24 o 20:24 |
|
|
|
#3414 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jw
|
|
|
#3415 |
|
Raczkowanie
|
R
śniadanie: owsianka (5 łyżek płatków, dwie łychy otrąb, jabłko, migdały, mleko sojowe) (rower) II śniadanie: serek homo naturalny obiad: dwie kromki chleba, plasterek wędliny, jajko na twardo, cały ogóras podwieczorek: serek homo naturalny (rower) kolacja: pieczony kurczak, kromka chleba, 3 plastry ananasa mało warzyw i owoc na noc, ale cały dzień w pracy i nic już mi sie nie chciało.
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
U.
I: bagietka ziarnista (220g ) z maslem,twarozek domowy piatnicy (150g),2plasterki wedliny,bazylia,szczypior ek,slim coffe, magnez do picia II: drozdzowka z serem,kilka truskawek,slim coffe III:piers z kurczaka,salatka( pomidorki cherry,salata,ogorek) IV:jablko V: serek wiejski,pomidor,szczypior ek
|
#3417 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3418 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
||
|
|
|
#3419 |
|
Rozeznanie
|
No to może ja
U ( powinno być P no ale, jeszcze nie ten czas...) śniadanie: standard - owsianka (3 łyżki owsianych na wodzie, łyżka jogurtu naturalnego, suszona gruszka, pół banana, garsta suszonej żurawiny, musli, cynamon) II śniadanie: jedna podwójna kanapka (tzn dwie kromki złożone w jedną kanapkę) chleba razowo-żytniego robionego własnoręcznie: - pół z masłem sałatą (cienko), pół plastra szynki z kurcząt, almette pomidorowym, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem - pół z masłem (cienko), sałatą, posmarowane troche twarogiem chudym, pomidorem, szczypiorkiem obiad: 100 g ugotowanego makaronu (czyli jakieś 40g suchego) ekologicznego żytniego, pół puszki pomidorów, pare plasterków marchewek z mrożonki, dwie malutkie różyczki brokóła, trochę cebuli, krewetek, cukinii, jeden szparag - to wszystko razem wymieszane podwieczorek: zielone jabłko kolacja: ciemna bułka 60g - z masłem (cienko), sałatą, szynką z kurcząt, almette, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem kwaszonym, szczypiorkiem - z masłem (ponownie cienko), troche posmarowane twarogiem chudym, pomidorem, posypane bazylią 1,5 l wody i herbata na żołądek bardzo mi zależy na ocenie...
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
#3420 |
|
Zadomowienie
|
Ś:
Bułka razowa: pół z plastrem sera, plastrem wędliny- "filet z indyka" i rzodkiewką; pół z masłem orzechowym, cienko z twarożkiem wiejskim i dżemem wiśniowym; nektarynka; kawusia z mlekiem IIŚ: Banan+ 2 łyżki twarożku wiejskiego+ garść nerkowców; kawusia z mlekiem O: Kasza gryczana+ natka pietruszki; jajko sadzone na oliwce; groszek z marchewką gotowany, buraczki K: kromka razowca z twarożkiem grani; rzodkiewki; pomidor; twarożek( 150g) z oliwkami czarnymi i czerwona fasolą. Dużo ruchu pomiędzy pracą umysłową- czyli siedzeniem na d...
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.

)
)

i ja także mam takie wrażenie...