|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cześć dziewczyny!
Mój Danielek już ma 26 dni, a ja dopiero dziś się u Was melduję. I znikam.. |
|
|
|
#1202 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ad.2 Jak najbardziej dzieci piersiowe tez moga miec kolki. Ad3. Nie dopajam , pije tylko moje mleko, dopajalam koprem jak mial za wysoki poziom bilirubiny i kazali wyplukiwac. Teraz tylko cyc i jest ok. Ale slyszalam ze na modyfikowanym nalezy jak najbardziej dopajac. margo80 (28.02.80) -sn. (40tc +1) 19 czerwiec, godz. 10:05 Ewa 3390g, 52cm Darianna25 (06.08.78) -sn. (40tc +3) 22 czerwiec, godz. 6:01 Alexandra 4100g, 57cm Silpe (05.01.79) -sn. (40tc +3) 22 czerwiec, godz. 13:45 Gabriela 3500g, 57cm marrticzka (15.01.81)-sn. (40tc -3) 23 czerwiec, godz. 18: 35 Hanna 3420g, 53cm Wszystkim nowym mamusiom gratuluje Przede wszystkim zdrowka dla Was i maluszków.Mam pytanko czy ktoras ma problemy z koncentracja po porodzie?? U mnie coraz lepiej ale nadal nie za fajnie...nie pamietam gdzie co klade, ostatno wykrecilam numer do kolezanki w telefonie i zapomnialam ze dzwonie, bo maly cos tam w wozeczku kwekal...biedaczka wydzierala si edo sluchawki dluzsza chwile zanim sie zorientowalam ![]() MOja kolezanka jest w 9tym miesiacu i ja to juz dopadlo..ja w ciazy nie mialam takich problemow ale po porodzie , nie wiem czy to hormony? cyz o co chodzi? nie chce byc zakrecona mamusia zawsze bylam super zorganizowana...
Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-06-25 o 10:01 |
|
|
|
|
#1203 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co to jest? Zaraz idę zrobić sobie pierwszą od ho ho kawę, skoro cyckiem nie karmię... ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
A ja zajęta brzuszkowymi bólami nic nie wiem. Idę szukać co, gdzie, jak... Gratuluję serdecznie. |
||
|
|
|
#1204 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1205 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serdeczne gratulacje dziewczynki... ![]() ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Cytat:
U nas... Daję butelkę i serce mi pęka. Poryczałam się dziś. Cycki jak balony, ból z kosmosu, odciągam i wylewam... Herbata z szałwi na ograniczenie laktacji już się parzy. Mały pomarudził wieczorem, ale już bez takich napięć brzuszka, w nocy nie umiał się najeść, chyba moje mleko nocne bardziej tłuste, bo jadł tego bebilona co 2 godziny. Rano parę razy naprężył brzuszek, puścił bąkala i tyle... Marudzi sobie, bo zmęczony, ale nie pręży się, nie krzyczy wniebogłosy jakby go mordowali, nie ma histerycznego beku i łez. Śpiący jest, bo wstał o 6 to sobie kwęka, ale tak lajtowo... I nic po brzuchu nie gania jak macam, nie ma ton powietrza... Czuję ulgę z jednej strony, bo nie cierpi, a z drugiej straszny żal...
|
||
|
|
|
#1206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i ...smacznej kawusi zazdraszczamMargo, Darianna - jakie piekne dziewczynki Wam sie urodziły Gratuluję!!!
|
|
|
|
|
#1208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mała zasneła koło 21 i spała do 24 potem o 5 rano sie obudziła na cyca no i o 8 ciamała (niestety nie jest tak codziennie )ale i tak ciesze sie bo troche jej sie wydłuzyły przerwy tylko problemem jest to ze ja z nia spie w łozku bo diabliczka nie chce w łozeczku ani nawet z tata spać ![]() ja koło niej sie połoze myk i ona spi cwaniara mała po paru min sprawdzi reką lub bedzie zblizała buzie zeby tylko mojej dotknąc przy tacie to nie działa i drze sie jak najeta smoka niby pomulda na chwile uspokoi sie i go wypluwa i znów ryk czyli ewidentnie to nie wina smoczka ani kolki ani niczego zwiazanego z bólem ja z nia na spacer nie moge wyjsc musze ja najpierw uspac bo sie drze i chce na rece a niby takie dziecko nie mozna do niczego przyzwyczaic ![]() mimo wszystko ciesze sie ze jest zdrowa nawet jesli musze znoscic jej kobiecy charakterek ![]()
|
|
#1209 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A Agatuka dzisiaj zrobiła poranek marudy: od 4 do 8 pić, siku, pić, bączek, jeść, siku, bączek, jeść... Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-06-25 o 10:33 |
|||
|
|
|
#1210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki za wizyte ja tez sie dzis wybieram ciekawe co usłysze az sie boje chodz zwe i ogólnie czuje sie bardzo dobrze gdyby nie pełne piersi mogłabym biec w jakims maratonie lub isc jeszcze raz rodzic sex nie uprawiam czekam do dzisiejszej wizyty dziewczyny słyszałyscie ze mozna tez dostac jakis zastrzyk ?? niby to antykoncepcyjny wyczytałam gdzies ale nie wiem ile w tym prawdy wiecie moze cos na ten temat ??no i ciesze sie ze zostałas sama ze swoim dziecieciem na polu walki i dokładnie jak piszesz bedzie ci teraz ławiej sie zorganizować---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20228161]A nam w SR mówili, że całe karmienie powinno trwać 20 minut i po tym czasie dziecko jest najedzone moja pije w ciagu 10 min i to max potem 5 min odbijanie ( tylko z tym odbijaniem nie zawsze tak rózowo) moja ma faze aktywne ssanie czyli ssie wsio co ma w poblizu nawet tatusia zassysa chyba raczki jej nie smakuja
|
|
#1211 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Śliczna niunia ![]() Cytat:
2. Moje nie miały i nie maja. 3. Dopajam glukozą, żeby żółtaczki się pozbyć. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nocka spokojna, ale nie było spania 6 godzin Najpierw 4, potem 3 i 2,5.Moje dzieci
|
|
#1212 |
|
Konto usunięte
|
Fajne masz Asiu dzieciaki
I bardzo do siebie podobne!
|
|
|
|
#1213 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A Ewcia jest prześliczna, mega słodycz! Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20250807] Babo jedna, chyba ważniejsze jest to, co dla synunia dobre [/QUOTE] Szaja, ja Lence nie podaję wody ani herbatek - zatwardzeń nie ma. Pediatra radziła mi dopajać tylko w naprawdę upalne dni - aby ugasić pragnienie. Ale jeśli zaczęłyby się zatwardzenia, to wówczas faktycznie woda lub herbatki byłyby wskazane. Ależ fajne dzieciaki, możesz być dumna ![]() A Luizka jak słodko w braciszka wpatrzona, no słodzio normalnie |
||
|
|
|
#1214 |
|
Konto usunięte
|
Kees, a nam znów dermatolog zaleciła picie - czyli co lekarz to opinia
A wczoraj, bo nie pisałam, zakończenie 6 klas miałam, fajnie było I książki dostałam na pamiątkę - chciałam 1 z ich podpisami, dostałam 3 - z podpisami A dzisiaj wieczorem impreza pracownicza - w knajpce Wreszcie się napiję piwa! W lodówce reeds czeka na mnie od poniedziałku, jeszcze nie dałam rady, mała wieczorem aktywna
|
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
U nas dziś poranek nie za ciekawy.. Blankę brzuszek pobolewał i plakała.. Dalam jej herbatkę i zasnęła.. ale kupki nie zrobiła.. no ale bączki idą
Margo, Darianna śliiczne córeczki Bydgoś, Łuki jaki dumny braciszek pięknie ![]() Szaju.. uu piwwwkoo ![]() ![]() Ja juz mam pierwsze piwko po 9 miesiącach za sobą Rzuciłam się na nie jak nie wiem ale było pyyyszneee.. teraz mam ochotę na drinka, Breezera Kurde, w środę przesłali mi kaskę.. i do dziś nie przyszła.. przelewem.. I peselu jak nie było tak nima.. ![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Oo.. AnnLee, pisałaś że ropa z rany po nacięciu Ci leciała.. Mi też wlasnie leci ropa. I czym tam smarowałaś, czy psiukałaś ?Wizyta za tydzień.. i jestem ciekawa co mi powie..
|
|
|
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
szybkie pytanie do karmiących piersią:
czy można wypić wapno? miałam po wyjściu ze szpitala przepisany antybiotyk, dziś ostatnia dawka, a wczoraj wieczorkiem jakaś pokrzywka mi wyszła (jest adnotacja w ulotce, że może tak się zdarzyć). lekko swędzi, do zniesienia, ale właśnie to wapno mi przyszło do głowy... |
|
|
|
#1217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry,
Cytat:
W ogóle nie ma potówek. Cytat:
Na razie siedze w domu i mało co robię. W czwartek jedziemy po akt urodzenia a w piątek załatwić paszport. Czekamy do 3 tyg na paszport i zapowiada się cały sierpień w pl. Była u mnie położna i rumianku nie zaleca tylko cyca bo gorąco.To dziś się zapowiada wiszenie na cycu. Jutro to się z pępkiem pożegnamy bo już wisi na jednej niteczce. Ale za to w nocy było super bo mala jadła o 23.00,3.00 i 6.00. Karmienie o 23.00 bylo na śpiąco bo wcześniej jadła o 18.00 i cycki chciały mi eksplodować. Rano mała po raz pierwszy zwymiotowała mlekiem.Moze to wina tego rumianku z poprzedniego dnia? |
||
|
|
|
#1218 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() sluchajcie odkrylam dzisiaj swoje wybawienie, do tej pory jak Borys mial rpblemy z brzuszkiem kladlismy go w pionie u nas na brzuchach i tylko to go uspokajalo...dzisiaj polozylam go na jego brzuszku rano w lozku ,jak sie wybudzil ze spinaniem, no i pieknie zasnal pozniej w ciagu dnia drugi raz po karmieniu spiannie , polozony na brzuszku po jakims czasie pieknie spal![]() oby to bylo uniwersalne rozwiazanie na dluzej a nie tylko jednorazowy przypadek ![]() acha jelsi ktoras ma problemy z odparzeniami to polecam hascosan krem 200g okolo 18zl...mi nawet sudokrem nie dzialal tak ajk to...swietna konsystencja nie tak jak sudocrem pasta tylko kremik pieknie sie wchlaniajacy...z sudocremem mialam tak ze sie pozniej nie dalo praiwe ze go zmywac z tych wszyskich rowkow...a to jest ekstra i odparzen zero
Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-06-25 o 15:41 |
|
|
|
|
#1219 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kl aski:![]() ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- u mnie byly do niedawna moze tak tydz z przerwami daje mi w nocy dłuzej pospać ale to max godz do 3 wiecej wiec wiem i cie rozumie ![]() ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
a ja pije co drugi dzien rozpuszczalna z jednej łyżeczki z mlekiem czytałam i pytałam połoznej i ze można małej nic jest zreszta pije ja zaraz po karmieniu wiec juz nie jest taka grozna---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- ale masz przystojniaka i królewne ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
mi jak lekko szew wrósł i połozna mi go sciagała kazała mi smarowac to miejsce rivenem czyli rivanolem w zelu kosztuje 15 zeta ale pare dni i po sprawie ja ide dzis do gin acha chciałam napisać ze dostałam @
|
|
#1220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie martw sie małemu sie wyreguluje
|
|
#1221 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a wiec kapiel o 19stej pozniej roznie w zaleznosci od dnia ale zazwyczaj budzi sie o 20 i 21 na karmienia (myslalam ze moze zmienic czas kapania na 20 ale sie boje ze mu sie rozleguluje wszystko zamiast ustawic tak jak ja chce )i spi od 21-23 23-2 2-5 a od piatej tez roznie jak sie ulozy czasmi co 2 godziny czasami co godzine |
|
|
|
|
#1222 |
|
Zakorzenienie
|
Nam właśnie odpadł pępek.
W 5 dobie zycia. |
|
|
|
#1223 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry babeczki,
margos, Ewa sliczna i taka nie noeorodkowa sie wydaje. Urocza dziewczynka ![]() Bydgos, fajne masz dzieciaczki, fajnie razem sie prezentuja i Luizka tak slicznie patrzy na Lukasza ![]() Szaja, mily prezent dostalas od dzieciakow x 3 Kropus, nie smuc sie, albo posmuc ale krotko. Wazne aby Daniel dobrze sie czul i Ty i Wy wszyscy...najwazniejsze, ze problem sie rozwiazuje. A Tobie smacznej kawy ![]() Ja pije codziennie rano. Polozna powiedziala, ze moge. Tak jak w ciazy, wiec pije. Ewcia, jak nosidelko. Maly juz zalapal i podoba mu sie ? U nas dzis tak bardzo pochmurno i spiaco. Malwina spokojna, przysypia, je, przysypia, usmiecha sie, znowu zasnie. Ja nie moglam spac w nocy. Naszly mnie przerozne rozmyslania na temat zycia, pracy wogole mieszkania w Finlandii (to juz prawie 5 lat). Doszlam do wnosku, ze sie cofnelam troche, nie wiem gdzie bede pracowac po maciezynkim (z tesiowa jestem w stanie konfliktu i nie wyobrazam sobie powrotu do niej do pracy) i tak mnie to przytloczylo, ze nie moglam spac od 4.30. I tak mi duupowato teraz. W Fin jest dzisiaj wolny dzien w zwiazku z noca swietojanska. Miasto zupelnio sie wyludnilo. Wszyscy wycjechali do domkow letniskowych nad jeziora. My nie ale pojdziemy do sauny i pookladamy sie, zgodnie z tradycja, wiazka brzozowa
IF MOMMA AIN'T HAPPY AIN'T NOBODY HAPPY körö körö kirkkoon Edytowane przez araczki Czas edycji: 2010-06-25 o 16:06 |
|
|
|
#1224 | |||
|
Zakorzenienie
|
Margo-Ewcia przesłodka
![]() Cytat:
ja w ciąży piłam 1-2 z ekspresu i teraz nadal tak piję z mlekiem nawet i małej póki co nic nie jest Cytat:
![]() ale na pewno jutro już poczujesz się lepiej widząc Danielka spokojniejszego Cytat:
|
|||
|
|
|
#1225 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma nic na Twoim wapnie? Margo - jak to się stało, że byliście w szpitalu po 2, a Twój mąż chodził po korytarzach do rana, bo chyba nie zrozumiałam? Był z Tobą przy porodzie, tak? ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1226 |
|
Zakorzenienie
|
też bym chętnie mojego pookładała
![]() Margo-wydaje mi się,że wapno jest bezpieczne
|
|
|
|
#1227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też mówili, że słabe kawki i herbatki można pić. Ale że cierpiał cokolwiek zjadłam, to już się bałam z kawą choćby próbować. ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Gratulacje.
|
|
|
|
|
#1228 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20252444]Fajne masz Asiu dzieciaki
I bardzo do siebie podobne![/QUOTE]Cytat:
Cytat:
Już trzymam ![]() szaja, super prezenty zrobiłaś swoim uczniom ![]() U nas na zakończeniu było bardzo fajnie....dziewczynki i niektóre mamy się popłakały ![]() Łuki ma średnią 4,0, z testu dostał 30 pkt-ów na 40 i dzisiaj zawieźliśmy świadectwo do gimnazjum. Luizka kupek nie robi, bo bierze żelazo Wczoraj ostatnią zrobiła wieczorem. Jak coś na jedno pomaga, to na inne szkodzi ![]() Za tydzień jedziemy z nią do szpitala na kolejne badania bilirubiny, trzeba sprawdzić, czy jest tendencja spadkowa i dodatkowo jeszcze wątrobowe.
|
|
#1229 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no tak to jest pracowac u tesciowej badz tez u meza, w razie konfliktu jest problem...no ale zawsze sa plusy i minusy ![]() mowisz mialas noc pod znakiem rozwazan nad sensem zycia...eh raz lepiej raz gorzej..na pewno znajdziesz jakies rozwiazanie...jeszcze z dwie nocki rozmyslan i cos na pewno wydumasz
|
|
|
|
|
#1230 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do mamuś karmiących butlą, które mają maluszki majowe, w wieku zbliżonym do Daniela... Ile jedzą Wasze dzieci? Ile ml i co jaki czas?
Od wczoraj mały jest na butelce, a ja mam wrażenie, że jest ciągle głodny i je zdecydowanie za dużo. W każdym razie na pewno je więcej niż zaleciła pediatra.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.

Przede wszystkim zdrowka dla Was i maluszków.

A co to jest? 

ja koło niej sie połoze myk i ona spi cwaniara mała po paru min sprawdzi reką lub bedzie zblizała buzie zeby tylko mojej dotknąc przy tacie to nie działa i drze sie jak najeta 

Wreszcie się napiję piwa! W lodówce reeds czeka na mnie od poniedziałku, jeszcze nie dałam rady, mała wieczorem aktywna
ale było pyyyszneee..

Mi też wlasnie leci ropa. I czym tam smarowałaś, czy psiukałaś
kl aski:
Wczoraj ostatnią zrobiła wieczorem. Jak coś na jedno pomaga, to na inne szkodzi