Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-25, 16:50   #2521
Szczęśliwa
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Oglądałam wózek jedo fyn, ten ze skretnymi kołami ok, i ma podnoszone oparcie w gondoli, co moze byc przydatne. Ale u nas kosztuje ok 1500zł nowy bez fotelika (na all pewnie mniej). Także jesteśmy nastawieni na espiro atlantic póki co.
Ja byłam zdecydowana na wózek taki:
http://www.allegro.pl/item1085092700...e_gratisy.html

ale nie ma go gdzie obejrzeć, nie ma ich w sklepach. Więc jestem zmuszona szukać czegoś innego, bo tak w ciemno kupić to trochę strach.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
koszule na raz?
hmm... ja osoiscie nie zakrwalilam sie az tak bym musiala wyrzucac koszule po prostu do porodu i tak ja podciagasz pod cycki wiec w sumie nie ma co sie ubrudzic tak ( nie wiem jak to z cc jest ) ja normalnie do pralki wrzucilam i mam do dzis
Tak właśnie czytam i się zastanawiam, dlaczego te koszule do wyrzucenia? Aż tak nas ubabrają krwią? Ale dlaczego, skoro koszula jest podgięta do góry, a jak dziecko nam położą na brzuch to chyba podciągną koszulę wyżej?

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Jak robię siusiu to tak
Wyadej mi się, że któraś z dziewczyn chodzących na SR pisała, że mięśnie Kegla w ciąży można ćwiczyć tylko "na sucho".

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
[/COLOR]a widziałam fajne i niedrogie wózki polskiej firmy(bez chińszczyzny)ANMAR z Częstochowy i opinie najlepsze na necie miały wersje:
-hilux
-leon
-viper
nieźle wyglądają,stabilne,średni o cieżkie bo ok.15kg wiec normalnie raczej ważą,a ceny na allegro konkurencyjne
Nie znam tych wózków, ale ten hilux wygląda przyzwoicie.

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Pytanie do doswiadczonych mamus.
Wzielam sie dzisiaj za porzadki i mniej wiecej przeliczylam co mamy.
Co prawda nie zliczylam wszystkiego (i nie wszystko mam przy sobie) ale i tak zastanawiam sie czy wystarczy i ile trzeba dokupic?
Ja dopiero przyszła mama, ale wydaje mi się, że masz tego bardzo dużo i śpioszków też wystarczy.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
mam pytanie ponieważ nie pracuję a kolezanka namotała mi w głowie, tez jest w ciazy i zarabia 1100 zł na rekę a 1500 brutto
jest na zolnieniu i mowi ze z zusu dostaje 100% i na macierzyńskim tez tak będzie, tu się zgadza a wychowawczy ile wynosi bo ona twierdzi ze bedzie miala tylko 300 zl a wydaje mi sie ze troche wiecej
Zwolnienie i urlop macierzyński są płatne 100% (liczone wg, średniej za ostatnie 12 miesięcy), a wychowawczy z reguły jest bezpłatny. tylko przy zarobkach 504 zł brutto (na 1 osobę w rodzinie) należy się 420 zł

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 16:54   #2522
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Zwolnienie i urlop macierzyński są płatne 100% (liczone wg, średniej za ostatnie 12 miesięcy), a wychowawczy z reguły jest bezpłatny. tylko przy zarobkach 504 zł brutto (na 1 osobę w rodzinie) należy się 420 zł
wychowawczy jest darmowy
zwolnienie i macierzynski platne 100%

A te zarobki 504 zl brutto na osobe to mnie smiesza...bo ciekawe czy jest osoba ktora ma takie zarobki..... Specjalnie daja taka granice aby nikomu nie dac.

A ile trwa urlop macierzyski wogole?
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 17:02   #2523
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
A ile trwa urlop macierzyski wogole?
20 tygodni obligatoryjnie plus 2 tygodnie dodatkowo na wniosek

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 17:18   #2524
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
20 tygodni obligatoryjnie plus 2 tygodnie dodatkowo na wniosek
a jak zalatwia sie te 2 tygodnie na wniosek? kazdy moze skladac?
Stary 2010-06-25, 17:19   #2525
Zuziczka
Rozeznanie

A propos urlopu macierzynskiego- przypomniala mi sie stronka. Powinna sie Wam przydac do planowania powrotu do pracy!

http://www.bebilon.com.pl/Mama-wraca...wrotu-do-pracy
Stary 2010-06-25, 17:35   #2526
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
przyznam się szczerze, że bardzo mnie zaskoczyłaś, pierwszy raz się spotykam z takim przypadkiem, a trochę czasu na położniczym spędziłam a jaki był powód założenia cewnika? bo przy cc to wiadomo zabieg, znieczulenie, nie można chodzić, ale przy sn

szczerze powiem to nie wiem.
może dlatego, że wody odeszły mi w domu. rozwarcie minimalne, spadające tętno synka i wydłużający się czas porodu. w pewnym momencie poprosiłam o wyjście do WC a położna, że w żadnym wypadku zaraz założą cewnik.

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 17:36   #2527
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
MAMUŚKI ćwiczycie mięśnie KEGLA?????

są bardzo przydatne i potrzebne.....
Nie. Chociaż w razie potrzeby potrafię je bardzo mocno zacisnąć

Cytat:
Prosto po porodzie to chyba nie przykładają dziecka do piersi, tylko kładą mamie na brzuszek. Później zabierają, wycierają, badają ubierają, szczepią itp. i na pierwsze karmienie przynoszę ok 2-3 godziny po porodzie. Maluszek podobno nie rodzi się głodny. A my w tym czasie już się ogarniemy, umyjemy i przebierzemy w koszulę do karmienia
Podobno maluszka powinno się przystawić do piersi na pierwsze ssanie tuż po narodzeniu - tak mówiła mi położna jak byłam na konsultacjach.

Cytat:
Tak. Przed końcem macierzyńskiego składasz wniosek o jego przedłużenie o 2 tygodnie
Stary 2010-06-25, 17:42   #2528
Astorianka
Raczkowanie

dziewczyny a u mnie w kadrach mówia że od nowego roku macierzyński się wydłuży i w sumie wyjdzie 24 tygodnie, tylko trzeba będzie pisać? Prawda czy znowu coś pokręciły?
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 17:46   #2529
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
dziewczyny a u mnie w kadrach mówia że od nowego roku macierzyński się wydłuży i w sumie wyjdzie 24 tygodnie, tylko trzeba będzie pisać? Prawda czy znowu coś pokręciły?
Chyba pokrecily jednak. Tu pisza, ze 2 tyg-

http://www.bebilon.com.pl/Mama-wraca...p-macierzynski
Stary 2010-06-25, 18:00   #2530
alicia4
Raczkowanie

Dziś miałam test glukozy. Wypiłam duszkiem i przeszło bez echa. Wynik 121mg (50g po 1h). Wg formularza norma jest do 110, ale czytam na necie, że ok jest do 140 więc nie mam zamiaru stresować siebie i maleństwa. Jestem dobrej myśli

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 18:36   #2531
Marcia2507
Raczkowanie

Cytat:
Ja tak samo a nad jakim modelem sie zastanawiasz?
Ja nadal nie moge sie zdecydowac pomiedzy Espiro a TAKO (seria piratz jest taka cudowna! ).
Zastanawiam się nad modelem ESPIRO VECTOR LITE a ESPIRO VECTOR AIR 2010, jedyna różnica jest w tym że LITE ma piankowe koła a AIR ma pompowane no i też dlatego ten drugi model jest ciut droższy, Myślę, że lepiej kupić z tymi pompowanymi kołami, jest większe prawdopodobieństwo że maluszek nie zostanie "wytelepotany" gdy będziemy śmigać tymi "warszawskimi chodnikami"A jak wiadomo tu dziura dziurę pogania

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Dziękuję wszystkim kobitkom za gratulacje

Mam pytanko i prośbę o wytłumaczenie mi tego jeżeli się tylko da

Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, mam podpisaną umowę o pracę na czas nieokreślony.Wcześniej (01,10,2009) pracowałam za wynagrodzenie 1276 zł brutto. Aktulnie na umowie od (1,01,2010) mam 2060 zł brutto co na rękę daje mi ok. 1500 zł . Jestem na zwolnieniu od połowy marca, a z ZUS-u dostaję zaledwie ok 1100 zł. Dlaczego tak? od czego to zależy?.
Marcia2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 18:49   #2532
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Ten dodatkowy urlop przysługuje osobie zatrudnionej. Osoby pobierając e zasiłek macierzyński z zusu (czyli te, którym umowa się zakonczyła) nie mają takiego prawa, bo nie mają prawa do urlopu wogóle.

Cytat:
Pokręciły.
W 2010 i 2011 roku dodatkowy urlop macierzyński będzie wynosił 2 tygodnie,
w 2012 i 2013 roku 4 tygodnie.
Natomiast w 2014 roku 6 tygodni.
Dotyczy to dodatkowego urlopu macierzyńskiego w przypadku urodzenia jednego dziecka w czasie porodu.

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:
Cześć dziewczyny. Mam dziś dzień stresu i do tego skopany od środka brzuch. Najwyraźniej bejbicy przeszkadza stresowanie Poszłam dzisiaj do pracy na godzinkę i zastałam taki burdel, że szok, a najgorsze jest to, że osoba, która jest odpowiedzialna.... pojechała sobie na urlop i ma w dupie to, że jest jak jest. Mało tego kiedy pytałam co i jak (jesteśmy w stałym kontakcie) to wszystko było zrobione, dokończone, zostały pierdoły. tymczasem był burdel, pierdoły okazały się poważnymi rzeczami, które mogą byc warte jedynie kilka milionów pln, moją głowę i jego dupę... Jestem zła - to ja siedziałam w pracy przez ponad 3 miechy żeby skończyć to co robiłam mimo, że gin krzyczała na mnie, że to się poronieniem skończy, a on ma urlop tygodniowy....

Tak jak do tej pory chroniłam cały zespół, tak w tej chwili poważnie zastanawiam się nad tym co mogę zrobić swojemu podwładnemu, ze zwolnieniem włącznie, bo mam dość. Zdenerwowałam się jak diabli i zamiast godzinki w pracy przesiedziałam pół dnia próbując wyprostować kilka spraw. A dzień miał być taki piękny... Biedna bejbica... Przeze mnie ma też stresa... Wrrrr przepraszam, musiałam to z siebie zrzucić.
Aniu, przykro mi, że się tak stresujecie - Ty i bejbica Mam nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy i będziesz mogła odpoczywać, nie myśląc o pracy...

Ja postanowiłam totalnie olać pracę, zwłaszcza, że i tak powrotu do niej nie mam. Prawie codziennie dzwoni koleżanka, która mnie zastępuje z tak durnymi i banalnymi pytaniami, że mam ochotę zaśmiać się jej w twarz. No, ale póki co znoszę te jej telefony, bo wiem, że mnie też ktoś kiedyś pomagał...
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 18:58   #2533
waniliaania2009
Wtajemniczenie

znalazlam rozek i nie wiem czy sie nie skusze bo straaasznie mi sie podoba http://www.allegro.pl/item1091949993...y_wiazany.html
Stary 2010-06-25, 19:01   #2534
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marcia2507 Pokaż wiadomość

Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, mam podpisaną umowę o pracę na czas nieokreślony.Wcześniej (01,10,2009) pracowałam za wynagrodzenie 1276 zł brutto. Aktulnie na umowie od (1,01,2010) mam 2060 zł brutto co na rękę daje mi ok. 1500 zł . Jestem na zwolnieniu od połowy marca, a z ZUS-u dostaję zaledwie ok 1100 zł. Dlaczego tak? od czego to zależy?.
podstawą wyliczenia zasiłku jest wynagrodzenie brutto - średnia z 12 mcy przed zwolnieniem lek., pomniejszone o składki na ub. społeczne. Stąd kwota wypłacana przez ZUS wydaje się być prawidłowa.
Stary 2010-06-25, 19:09   #2535
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Zastanawiam się nad modelem ESPIRO VECTOR LITE a ESPIRO VECTOR AIR 2010, jedyna różnica jest w tym że LITE ma piankowe koła a AIR ma pompowane no i też dlatego ten drugi model jest ciut droższy, Myślę, że lepiej kupić z tymi pompowanymi kołami, jest większe prawdopodobieństwo że maluszek nie zostanie "wytelepotany" gdy będziemy śmigać tymi "warszawskimi chodnikami"A jak wiadomo tu dziura dziurę pogania

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

moze dlatego,że zwolnienie miałaś na nie cały miesiac tylko np na 3 tyg i dlatego tak wypłacili, ja raz dostałam 370 zł potem ponad 500zł i teraz ponad 800zł (nie że na miesiac ogolnie) zalezy od zwolnienia tak jest u mnie

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 19:11   #2536
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
xxSHINeexxxx ale masz duzo spodni i kaftanikow.... kurde ja mam wiecej rozmiarow ale chyba malo rzeczy. Mi u ciebie brakuje kombinezonku albo zimowego albo takiego welurowego cieplutkiego jak bobaska bedziesz nisla np do lekarza.
Mam duzo, bo dostalam od kolezanki a wcale za nimi nie przepadam i szczerze mowiac, to bede je zakladac tylko jak nic innego nie bede miec Albo na body z krotkim rekawem w chlodniejszy dzien lub w gosci
Taki kombinezonik mam, dosc spory. Cos jak spiworek, ale cieplejszy, taki do wozka I spiworek zwykly tez mam. Nie wpisalam na liste, bo mialam w innym worku schowane i z glowy mi wylecialo

Co do Twojej listy to mi sie mala wydaje... No ale ja doswiadczona mama nie jestem...
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 19:15   #2537
martucha84
Zakorzenienie

witam pisze tylko ze jestem i podczytuje
witam nowa mamusie,

gratuluje wizyt u lekarza
no i swietnych wyprawek widze ze zwieksza sie gotowosc bojowa

ja jestem teraz u rodzicow.. maz maluje duzy pokoj troche nam ten "remont" zjedzie wiec sie przenieslismy na moje panienskie smieci i tak jakos mi dziwnieD

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Jak robię siusiu to tak Może to obleśne co powiem,ale najłatwiej chyba ćwiczy się mięśnie kegla w miejscu publicznym jak ma się ochotę puścić bąka i trzeba go ściskać...
nam pani na sr mowila ze w czasie sikania to wolno po porodzie bo przed to za duzo rzeczy tam usciska czy cos i mozemy doprowdzic do nietrzymania moczu.. ale ile w tym prawdy
Stary 2010-06-25, 19:18   #2538
tifio
Rozeznanie

Ojoj, trzeba mieć niezłego powera żeby za Wami nadążyć :P Nie było mnie tylko dwa dni, a tu ponad 10 stron do nadrobienia. Zdolniachy z Was

waniliaania2009, ja mam zamiar zrobić podejście do łóżeczka 140x70 przerabianego na tapczanik, ale nie wiem czy mnie w sklepie nie zabiją ceną... Jeżeli będzie strasznie przerażająca to będzie standardowe łóżeczko 120x60

bordowa, moim zdaniem body są wygodniejsze, a zawsze możesz założyć na nie spodenki i w razie czego jakąś bluzeczkę. Moja szwagierka ma 10-miesięczną córeczkę i cały czas zakłada jej body i jak narazie nie zamierza przestać No chyba, że są straszne upały to wtedy wiadomo, że body odpadają...

Pomidora, super, że jesteś zadowolona z zajęć w SR. Napewno dowiedziałaś się tam bardzo przydatnych rzeczy. Z chęcią sama bym poszła, ale niestety nie mam takiej możliwości i wszystkiego będę uczyć się w praniu...

Klarissa, tak jak powiedziały dziewczyny - zadbaj o prawidłową dietę i wszystko będzie w porządku. Nie ma się co przejmować na zapas, bo to jeszcze gorzej

ycnan, całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestii karmienia piersią A czas pokaże co i jak
Słodka kolekcja ciuszków

elenka1, najważniejsze, że zakupy się udały bo przecież prędzej czy później i tak byś musiała to wszystko kupić

alicia4, dziękuję za link Myślę, że powinnam się skusić

xxSHINeexx, mój maluszek też kopie w łóżko jak się położe na boczku

malwina1204, my mamy NIBY dwa pokoje (pokój z aneksem kuchennym przedzielony ścianką, łazienka i pokoik), ale jestem przerażona, bo nie wiem jak ja się ze wszystkim pomieszczę chyba muszę wyrzucić jeszcze połowę rzeczy żeby na wszystko wystarczyło miejsca... Mamy zamiar przenieść się z maleństwem do tego małego pokoiku, ale czy wszystko da się ustawić tak jak zaplanowałam to się okaże jak w końcu Tż pomaluje ściany. Jeżeli jednak się nie uda to wtedy będę się martwić co dalej...

abz, niezłą kolekcję już zgromadziłaś. Fajnie!

bordowa, mam problemy ze spaniem, ale ja bym spała na okrągło. Ciągle ziewam i chce mi się spać

aaneczka1984, Twoja mama przegięła po całości i należy jej się niezłeJa wczoraj rozmawiałam z Tż o swoich rodzicach, bo też mnie wkurzają niemiłosiernie, to skomentował tylko: rodziców się nie wybiera Na szczęście ja ze swoimi nie mieszkam, bo bym chyba umarła z nerwów! I chyba najwyższa pora żebyś i Ty się od swoich wyniosła, bo skoro nawet zjeść w domu nie można to niedługo może i oddychać Ci mama nie pozwoli, bo kurz będzie krążył w powietrzu??

Zuziczka, piękna ta pościel w autka Masz talent dziewczyno!

Marcia2507, witamy, witamy

NIKaP-n, też się zaopatrzyłam w pampersy z Lidla, ale szwagieraka poradziła mi, abym kupiła jeszcze paczkę 2-5kg na początek do szpitala. A później to już będę stosowała te z Biedronki - Dada, podobnież bardzo dobre i cenowo są ok Chyba, że maluszkowi nie będą odpowiadały to już inna bajka...

A właśnie, na jakich pieluchach będziecie wychowywać swoje pociechy?? Chodzi mi o firmę pieluszek jednorazowych.

Moja koleżanka urodziła miesiąc temu synka i niedawno z nią rozmawiałam i przeżyłam całkowity szok. Myślałam, że takie maluszki kąpie się codziennie, a ona mi powiedziała, że jej położna kazała kąpać małego raz w tygodniu żeby mu nie wysuszyć skóry, a teraz ma wystarczająco nawilżoną. Ona go kąpie co drugi dzień. Proszę o zdanie doświadczone mamusie, bo może mi się coś źle wydaje z tymi codziennymi kąpielami?

Rozmawiałyście o cc, mnie strasznie to przeraża i mam nadzieję, że mnie to ominie szerokim łukiem... Rok temu miałam wycinany wyrostek (dziura wycięta tylko z boku) po prostu masakra, ledwo się ruszałam. A jak sobie pomyślę, że mieliby mi przekroić cały brzuch i w dodtaku dać pod opiekę maleństwo to dostaję drgawek...

Ehś, od dwóch dni u nas ciągle pada. Już mam dość tego deszczu. Jutro wybieramy się na wesele, ale jak będzie taka pogoda to zamarznę :/
Znów do Was wrócę po dwudniowej nieobecności i będę pewnie czytać pół dnia co naskrobałyście, a szybko Wam to idzie, więc będę miała roboty, a roboty
Teraz muszę w końcu wziąźć się za prasowanie, bo jutro się ze wszystkim nie ogarnę... Zajrzę do Was później. Miłego wieczorku

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 19:18   #2539
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do Twojej listy to mi sie mala wydaje... No ale ja doswiadczona mama nie jestem...
myslisz ze czego powinnam wiecej kupic i jakiego rozmiaru?
bo ja to sie zupelnie nie znam ile czego potrzeba ;(
Stary 2010-06-25, 19:28   #2540
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
szczerze powiem to nie wiem.
może dlatego, że wody odeszły mi w domu. rozwarcie minimalne, spadające tętno synka i wydłużający się czas porodu. w pewnym momencie poprosiłam o wyjście do WC a położna, że w żadnym wypadku zaraz założą cewnik.
to może w razie jakby cesarka była potrzebna bo przy spadającym tętnie często kończy się cc

Zuziczka a po ile teraz są te płyny i proszki w Biedro? bo ja kupiłam wcześniej po 2 sztuki proszków i płynów ale po wypraniu mojej kolekcji z jednej butli została już tylko połowa, więc może jeszcze przykupię

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 19:37   #2541
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
A właśnie, na jakich pieluchach będziecie wychowywać swoje pociechy?? Chodzi mi o firmę pieluszek jednorazowych.
na początek oryginalne pampersy (koleżanka, która ma już 2 dzieci tak mi doradziła), potem zamierzam wypróbować tańsze typu Rossman, czy Dada z biedronki.

Cytat:
Moja koleżanka urodziła miesiąc temu synka i niedawno z nią rozmawiałam i przeżyłam całkowity szok. Myślałam, że takie maluszki kąpie się codziennie, a ona mi powiedziała, że jej położna kazała kąpać małego raz w tygodniu żeby mu nie wysuszyć skóry, a teraz ma wystarczająco nawilżoną. Ona go kąpie co drugi dzień. Proszę o zdanie doświadczone mamusie, bo może mi się coś źle wydaje z tymi codziennymi kąpielami?
Ja wiem, że niemowlę kapie się co 2 dzień, a główkę tylko 1raz w tygodniu.
Stary 2010-06-25, 19:41   #2542
Eveliouses
Raczkowanie

Laseczki,powiedzcie tak szczerze,za te ciuszki co na fotkach 120zł to dużo??kombinezon cubus ten misiakowy jest nowy

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 19:55   #2543
Astorianka
Raczkowanie

Kupiłam pierwsze ciuszki Yes, yes, yes

http://www.allegro.pl/item1079430280...lastus_62.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1079430259
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1082009940
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1079430280
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1079430027

Edytowane przez Astorianka
Czas edycji: 2010-06-25 o 20:02
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 19:57   #2544
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Wypłacana jest średnia z ostatnich 12 msc, minut jakieś tam rzeczy Nie znam się, ale sama średnia tłumaczy mniejszą kwotę na zwolnieniu.
Cytat:
znalazlam rozek i nie wiem czy sie nie skusze bo straaasznie mi sie podoba http://www.allegro.pl/item1091949993...y_wiazany.html
Wszędzie mamusie polecają rożki, ale nie usztywniane (a ten taki jest). Właśnie tych z usztywnieniem odradzają kupować

tifio, pierwsza paczka (do szpitala) na pewno Pampersy, a potem będę testować: Huggies (siostra zachwala, u niej się sprawdzają), biedronkowe Dada i pewnie rossmannowskie - ze względu na cenę, bo przecież będziemy zużywać tego kilogramy
Jeśli o kąpiele chodzi, to myje się dzieciątko codziennie. Chociażby pupkę trzeba przecież umyć.
Dla mnie kąpiel = mycie ciałka+główki i nie wiem jak często się to robi. Może faktycznie raz w tygodniu
W weekendy zawsze mniej tych stron jest do czytania, więc nadrobisz szybko

Eveliouses, jak dla mnie to tak 100zł to by było w sam raz ^^ 120zł to troszkę za dużo (dla mnie ) Zawsze to używane ciuszki a nie nówki.

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-06-25 o 19:59
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 20:00   #2545
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:

Marcia- hmm, nie wiem od czego to zalezy naprawde. Ja ostatnio dostalam 200zl wiecej niz powinnam W sumie to zawsze dostaje raczej wiecej niz mniej, zobaczymy za 2 tygodnie jak nastepna wyplata bedzie wygladac.

Cytat:
Zuziczka, piękna ta pościel w autka Masz talent dziewczyno!

Ehś, od dwóch dni u nas ciągle pada. Już mam dość tego deszczu. Jutro wybieramy się na wesele, ale jak będzie taka pogoda to zamarznę :/
Tifio- po pierwsze to mozesz wyslac troche deszczu do nas, bo sucho jak pieprz i nie pamietam kiedy ostatnio padalo.

Dziekuje za docenienie poscielki w autka Mam zamiar jeszcze raz wybrac sie do Ikei, moze znowu jakies fajne promocje beda?

Co do kapania Malucha to ja wiem, ze trzeba codziennie i juz. To pomaga dziecku w zalapaniu rytmu dnia i nocy, wprowadza regularnosc dnia, co jest dzieciom bardzo potrzebne. No i dzieci potrzebuja kapieli po prostu codziennie- zreszta wiekszosc dzieciakow uwielbia wode, czemu zabierac im radoche?

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
to może w razie jakby cesarka była potrzebna bo przy spadającym tętnie często kończy się cc

Zuziczka a po ile teraz są te płyny i proszki w Biedro? bo ja kupiłam wcześniej po 2 sztuki proszków i płynów ale po wypraniu mojej kolekcji z jednej butli została już tylko połowa, więc może jeszcze przykupię
Gabisun- Plyny po 5.90 a proszki po 11,90, wiec tanio

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
na początek oryginalne pampersy (koleżanka, która ma już 2 dzieci tak mi doradziła), potem zamierzam wypróbować tańsze typu Rossman, czy Dada z biedronki.
Ja wiem, że niemowlę kapie się co 2 dzień, a główkę tylko 1raz w tygodniu.
Angelikaw- ja zaczne od Dady i Pampersow. Pozniej sie okaze, ale raczej te dwie firmy wchodza w gre tylko.
(Pampersy bede miec z Niemiec pewnie, wiec taniej niz u nas)

Chyba ze Olkowa dupa sie zbuntuje, wtedy bedziemy szukac jakis innych (na pewno nie Huggies, mamy mi odradzaja. Podobno Happy sa fajne tez!)

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
Laseczki,powiedzcie tak szczerze,za te ciuszki co na fotkach 120zł to dużo??kombinezon cubus ten misiakowy jest nowy
\
Eviku- jesli tam sa trzy kombinezony to nie duzo! Choc 3 w tym samym rozmiarze nie beda ci pewnie potrzebne, czy one rozne sa?
Fajne ciuszki, ja za 130 tez kupilam podobna pake (kolo 40ciuszkow, w tym kurtka, sweterki, bluza, i 2x jeansiki rozpinane w kroku)
Stary 2010-06-25, 20:02   #2546
Marcia2507
Raczkowanie

Dzięki serdeczne Kochaniutkie, dobre i tyle a mogłoby być znacznie mniej
Stary 2010-06-25, 20:15   #2547
Klarissa
Zakorzenienie

Dziewczyny co myślicie o tym zestawie?
http://www.allegro.pl/item1078340390..._laktator.html
Stary 2010-06-25, 20:25   #2548
Eveliouses
Raczkowanie

Astorianko gratuluję pierwszych zakupkówładniutkie te śpioszki

Ycnan,dziex za opinię

Zuzolku mój-to Ci sie trafiła paka-40 szt za 130zł!!!super
jak tak policzyłam ten mój pakiecik to wychodzi ok,9 zł za szt.to myslę,że tez nieźle,bo własnie te KOMBINEZONY są dość drogie-a na allegro ten z Cubusa misiowy kosztuje 100zł nowy!!!!a ten w zestawie jest NOWY!!!
a rozmiary:
-biały na maluszka ok.56
-misiowy Cubus r.62
-niebieski r.74

to myślę,ze zimę jakoś przechodzimy w nich no nie?

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Klarissa,myślę,że fajny i cena ok.

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

a wogóle to też kupiłam w lidlu ten śpiworek i mi się podoba gatunkowo i wizualnie
a w Jucie (taka sieć sklepów z ciuchami,butkami itp.)kupiłam bodziaki,śpioszki,kafatni k,skarpetki itp.No i mam dwa wory wypranych używek,które dopiero doceniłam jak je rozwiesiłamdużoooo tego i śliczne.Jeszcze potem wyprać w Loveli i wyprasować ale to już jak pokoik będzie gotowy,zeby od razu do komódki schować
teraz już raczej akcesoria trzeba kupować,bo ciuszków chyba dosć na początek.
a tak się tego bałam,że nie podołam,bo wogóle nie odróżniałam śpiocha od pajaca,kaftanika od bodziaka-kurcze wszystko z czasem przychodzi,wiec spoko loko
a 14 lipca jadę do mojej pani Mariolki na pierwsze indywidualne zajęcia Szkoły Rodzenia.Kazała mi się wygodnie ubrać bo będę leżeć na kozetce(po coooooo?????)i ćwiczyć na piłce(a uniesie mnie jakaś piłka teraz????)
no to zobaczymy hehe

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-25, 20:31   #2549
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Gabisun- Plyny po 5.90 a proszki po 11,90, wiec tanio
super tanio!!!
Stary 2010-06-25, 20:42   #2550
Marcia2507
Raczkowanie

Moim zdaniem tan zestaw jest jak najbardziej w rozsądnej cenie, nie jedna firma taka jak AVENT np. za taki laktator ręczny można zapłacić od 85 do 159 zł. -więc całkiem wygórowane sumki.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości