|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
http://www.allegro.pl/item1085092700...e_gratisy.html ale nie ma go gdzie obejrzeć, nie ma ich w sklepach. Więc jestem zmuszona szukać czegoś innego, bo tak w ciemno kupić to trochę strach. Cytat:
Wyadej mi się, że któraś z dziewczyn chodzących na SR pisała, że mięśnie Kegla w ciąży można ćwiczyć tylko "na sucho". Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2522 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
zwolnienie i macierzynski platne 100% A te zarobki 504 zl brutto na osobe to mnie smiesza...bo ciekawe czy jest osoba ktora ma takie zarobki..... Specjalnie daja taka granice aby nikomu nie dac. A ile trwa urlop macierzyski wogole? |
|
|
|
|
#2523 |
|
Zadomowienie
|
20 tygodni obligatoryjnie plus 2 tygodnie dodatkowo na wniosek
|
#2524 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2525 |
|
Rozeznanie
|
A propos urlopu macierzynskiego- przypomniala mi sie stronka. Powinna sie Wam przydac do planowania powrotu do pracy!
![]() http://www.bebilon.com.pl/Mama-wraca...wrotu-do-pracy
|
#2526 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może dlatego, że wody odeszły mi w domu. rozwarcie minimalne, spadające tętno synka i wydłużający się czas porodu. w pewnym momencie poprosiłam o wyjście do WC a położna, że w żadnym wypadku zaraz założą cewnik.
|
|
#2527 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2528 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny a u mnie w kadrach mówia że od nowego roku macierzyński się wydłuży i w sumie wyjdzie 24 tygodnie, tylko trzeba będzie pisać? Prawda czy znowu coś pokręciły?
|
|
|
|
#2529 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.bebilon.com.pl/Mama-wraca...p-macierzynski
|
|
#2530 |
|
Raczkowanie
|
Dziś miałam test glukozy. Wypiłam duszkiem i przeszło bez echa. Wynik 121mg (50g po 1h). Wg formularza norma jest do 110, ale czytam na necie, że ok jest do 140 więc nie mam zamiaru stresować siebie i maleństwa. Jestem dobrej myśli
|
|
|
|
#2531 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Dziękuję wszystkim kobitkom za gratulacje ![]() Mam pytanko i prośbę o wytłumaczenie mi tego jeżeli się tylko da ![]() Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, mam podpisaną umowę o pracę na czas nieokreślony.Wcześniej (01,10,2009) pracowałam za wynagrodzenie 1276 zł brutto. Aktulnie na umowie od (1,01,2010) mam 2060 zł brutto co na rękę daje mi ok. 1500 zł . Jestem na zwolnieniu od połowy marca, a z ZUS-u dostaję zaledwie ok 1100 zł. Dlaczego tak? od czego to zależy?. |
|
|
|
|
#2532 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W 2010 i 2011 roku dodatkowy urlop macierzyński będzie wynosił 2 tygodnie, w 2012 i 2013 roku 4 tygodnie. Natomiast w 2014 roku 6 tygodni. Dotyczy to dodatkowego urlopu macierzyńskiego w przypadku urodzenia jednego dziecka w czasie porodu. ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
Ja postanowiłam totalnie olać pracę, zwłaszcza, że i tak powrotu do niej nie mam. Prawie codziennie dzwoni koleżanka, która mnie zastępuje z tak durnymi i banalnymi pytaniami, że mam ochotę zaśmiać się jej w twarz. No, ale póki co znoszę te jej telefony, bo wiem, że mnie też ktoś kiedyś pomagał...
|
|
|
#2533 |
|
Wtajemniczenie
|
znalazlam rozek i nie wiem czy sie nie skusze bo straaasznie mi sie podoba http://www.allegro.pl/item1091949993...y_wiazany.html
|
|
|
|
#2534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2535 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2536 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a wcale za nimi nie przepadam i szczerze mowiac, to bede je zakladac tylko jak nic innego nie bede miec Albo na body z krotkim rekawem w chlodniejszy dzien lub w gosci ![]() Taki kombinezonik mam, dosc spory. Cos jak spiworek, ale cieplejszy, taki do wozka I spiworek zwykly tez mam. Nie wpisalam na liste, bo mialam w innym worku schowane i z glowy mi wylecialo ![]() Co do Twojej listy to mi sie mala wydaje... No ale ja doswiadczona mama nie jestem... |
|
|
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
witam pisze tylko ze jestem i podczytuje
![]() witam nowa mamusie, ![]() gratuluje wizyt u lekarza ![]() no i swietnych wyprawek widze ze zwieksza sie gotowosc bojowa ![]() ![]() ja jestem teraz u rodzicow.. maz maluje duzy pokoj troche nam ten "remont" zjedzie wiec sie przenieslismy na moje panienskie smieci i tak jakos mi dziwnieDCytat:
|
|
|
#2538 |
|
Rozeznanie
|
Ojoj, trzeba mieć niezłego powera żeby za Wami nadążyć :P Nie było mnie tylko dwa dni, a tu ponad 10 stron do nadrobienia. Zdolniachy z Was
![]() waniliaania2009, ja mam zamiar zrobić podejście do łóżeczka 140x70 przerabianego na tapczanik, ale nie wiem czy mnie w sklepie nie zabiją ceną... Jeżeli będzie strasznie przerażająca to będzie standardowe łóżeczko 120x60 ![]() bordowa, moim zdaniem body są wygodniejsze, a zawsze możesz założyć na nie spodenki i w razie czego jakąś bluzeczkę. Moja szwagierka ma 10-miesięczną córeczkę i cały czas zakłada jej body i jak narazie nie zamierza przestać No chyba, że są straszne upały to wtedy wiadomo, że body odpadają...Pomidora, super, że jesteś zadowolona z zajęć w SR. Napewno dowiedziałaś się tam bardzo przydatnych rzeczy. Z chęcią sama bym poszła, ale niestety nie mam takiej możliwości i wszystkiego będę uczyć się w praniu...Klarissa, tak jak powiedziały dziewczyny - zadbaj o prawidłową dietę i wszystko będzie w porządku. Nie ma się co przejmować na zapas, bo to jeszcze gorzej ycnan, całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestii karmienia piersią A czas pokaże co i jak ![]() Słodka kolekcja ciuszków ![]() elenka1, najważniejsze, że zakupy się udały bo przecież prędzej czy później i tak byś musiała to wszystko kupić ![]() alicia4, dziękuję za link Myślę, że powinnam się skusić ![]() xxSHINeexx, mój maluszek też kopie w łóżko jak się położe na boczku ![]() malwina1204, my mamy NIBY dwa pokoje (pokój z aneksem kuchennym przedzielony ścianką, łazienka i pokoik), ale jestem przerażona, bo nie wiem jak ja się ze wszystkim pomieszczę chyba muszę wyrzucić jeszcze połowę rzeczy żeby na wszystko wystarczyło miejsca... Mamy zamiar przenieść się z maleństwem do tego małego pokoiku, ale czy wszystko da się ustawić tak jak zaplanowałam to się okaże jak w końcu Tż pomaluje ściany. Jeżeli jednak się nie uda to wtedy będę się martwić co dalej...abz, niezłą kolekcję już zgromadziłaś. Fajnie! bordowa, mam problemy ze spaniem, ale ja bym spała na okrągło. Ciągle ziewam i chce mi się spać ![]() aaneczka1984, Twoja mama przegięła po całości i należy jej się niezłe Ja wczoraj rozmawiałam z Tż o swoich rodzicach, bo też mnie wkurzają niemiłosiernie, to skomentował tylko: rodziców się nie wybiera Zuziczka, piękna ta pościel w autka Masz talent dziewczyno! ![]() Marcia2507, witamy, witamy NIKaP-n, też się zaopatrzyłam w pampersy z Lidla, ale szwagieraka poradziła mi, abym kupiła jeszcze paczkę 2-5kg na początek do szpitala. A później to już będę stosowała te z Biedronki - Dada, podobnież bardzo dobre i cenowo są ok Chyba, że maluszkowi nie będą odpowiadały to już inna bajka... A właśnie, na jakich pieluchach będziecie wychowywać swoje pociechy?? Chodzi mi o firmę pieluszek jednorazowych. Moja koleżanka urodziła miesiąc temu synka i niedawno z nią rozmawiałam i przeżyłam całkowity szok. Myślałam, że takie maluszki kąpie się codziennie, a ona mi powiedziała, że jej położna kazała kąpać małego raz w tygodniu żeby mu nie wysuszyć skóry, a teraz ma wystarczająco nawilżoną. Ona go kąpie co drugi dzień. Proszę o zdanie doświadczone mamusie, bo może mi się coś źle wydaje z tymi codziennymi kąpielami? Rozmawiałyście o cc, mnie strasznie to przeraża i mam nadzieję, że mnie to ominie szerokim łukiem... Rok temu miałam wycinany wyrostek (dziura wycięta tylko z boku) po prostu masakra, ledwo się ruszałam. A jak sobie pomyślę, że mieliby mi przekroić cały brzuch i w dodtaku dać pod opiekę maleństwo to dostaję drgawek... Ehś, od dwóch dni u nas ciągle pada. Już mam dość tego deszczu. Jutro wybieramy się na wesele, ale jak będzie taka pogoda to zamarznę :/ Znów do Was wrócę po dwudniowej nieobecności i będę pewnie czytać pół dnia co naskrobałyście, a szybko Wam to idzie, więc będę miała roboty, a roboty ![]() Teraz muszę w końcu wziąźć się za prasowanie, bo jutro się ze wszystkim nie ogarnę... Zajrzę do Was później. Miłego wieczorku
|
#2539 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo przy spadającym tętnie często kończy się ccZuziczka a po ile teraz są te płyny i proszki w Biedro? bo ja kupiłam wcześniej po 2 sztuki proszków i płynów ale po wypraniu mojej kolekcji z jednej butli została już tylko połowa, więc może jeszcze przykupię
|
|
|
|
|
#2541 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2542 |
|
Raczkowanie
|
Laseczki,powiedzcie tak szczerze,za te ciuszki co na fotkach 120zł to dużo??kombinezon cubus ten misiakowy jest nowy
|
#2543 |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam pierwsze ciuszki
Yes, yes, yes ![]() http://www.allegro.pl/item1079430280...lastus_62.html http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1079430259 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1082009940 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1079430280 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1079430027 Edytowane przez Astorianka Czas edycji: 2010-06-25 o 20:02 |
|
|
|
#2544 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie znam się, ale sama średnia tłumaczy mniejszą kwotę na zwolnieniu.Cytat:
tifio, pierwsza paczka (do szpitala) na pewno Pampersy, a potem będę testować: Huggies (siostra zachwala, u niej się sprawdzają), biedronkowe Dada i pewnie rossmannowskie - ze względu na cenę, bo przecież będziemy zużywać tego kilogramy ![]() Jeśli o kąpiele chodzi, to myje się dzieciątko codziennie. Chociażby pupkę trzeba przecież umyć. Dla mnie kąpiel = mycie ciałka+główki i nie wiem jak często się to robi. Może faktycznie raz w tygodniu ![]() W weekendy zawsze mniej tych stron jest do czytania, więc nadrobisz szybko ![]() Eveliouses, jak dla mnie to tak 100zł to by było w sam raz ^^ 120zł to troszkę za dużo (dla mnie ) Zawsze to używane ciuszki a nie nówki.
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-06-25 o 19:59 |
||
|
|
|
#2545 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W sumie to zawsze dostaje raczej wiecej niz mniej, zobaczymy za 2 tygodnie jak nastepna wyplata bedzie wygladac.Cytat:
![]() Dziekuje za docenienie poscielki w autka Mam zamiar jeszcze raz wybrac sie do Ikei, moze znowu jakies fajne promocje beda?Co do kapania Malucha to ja wiem, ze trzeba codziennie i juz. To pomaga dziecku w zalapaniu rytmu dnia i nocy, wprowadza regularnosc dnia, co jest dzieciom bardzo potrzebne. No i dzieci potrzebuja kapieli po prostu codziennie- zreszta wiekszosc dzieciakow uwielbia wode, czemu zabierac im radoche? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
(Pampersy bede miec z Niemiec pewnie, wiec taniej niz u nas) Chyba ze Olkowa dupa sie zbuntuje, wtedy bedziemy szukac jakis innych (na pewno nie Huggies, mamy mi odradzaja. Podobno Happy sa fajne tez!) ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
Eviku- jesli tam sa trzy kombinezony to nie duzo! Choc 3 w tym samym rozmiarze nie beda ci pewnie potrzebne, czy one rozne sa?Fajne ciuszki, ja za 130 tez kupilam podobna pake (kolo 40ciuszkow, w tym kurtka, sweterki, bluza, i 2x jeansiki rozpinane w kroku)
|
|
#2546 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki serdeczne Kochaniutkie, dobre i tyle a mogłoby być znacznie mniej
|
|
|
|
#2547 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny co myślicie o tym zestawie?
http://www.allegro.pl/item1078340390..._laktator.html
|
#2548 |
|
Raczkowanie
|
Astorianko gratuluję pierwszych zakupków
ładniutkie te śpioszkiYcnan,dziex za opinię ![]() Zuzolku mój-to Ci sie trafiła paka-40 szt za 130zł!!!super jak tak policzyłam ten mój pakiecik to wychodzi ok,9 zł za szt.to myslę,że tez nieźle,bo własnie te KOMBINEZONY są dość drogie-a na allegro ten z Cubusa misiowy kosztuje 100zł nowy!!!!a ten w zestawie jest NOWY!!! a rozmiary: -biały na maluszka ok.56 -misiowy Cubus r.62 -niebieski r.74 to myślę,ze zimę jakoś przechodzimy w nich no nie? ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Klarissa,myślę,że fajny i cena ok. ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- a wogóle to też kupiłam w lidlu ten śpiworek i mi się podoba gatunkowo i wizualnie ![]() a w Jucie (taka sieć sklepów z ciuchami,butkami itp.)kupiłam bodziaki,śpioszki,kafatni k,skarpetki itp.No i mam dwa wory wypranych używek,które dopiero doceniłam jak je rozwiesiłam dużoooo tego i śliczne.Jeszcze potem wyprać w Loveli i wyprasować ale to już jak pokoik będzie gotowy,zeby od razu do komódki schować ![]() teraz już raczej akcesoria trzeba kupować,bo ciuszków chyba dosć na początek. a tak się tego bałam,że nie podołam,bo wogóle nie odróżniałam śpiocha od pajaca,kaftanika od bodziaka-kurcze wszystko z czasem przychodzi,wiec spoko loko ![]() a 14 lipca jadę do mojej pani Mariolki na pierwsze indywidualne zajęcia Szkoły Rodzenia.Kazała mi się wygodnie ubrać bo będę leżeć na kozetce(po coooooo?????)i ćwiczyć na piłce(a uniesie mnie jakaś piłka teraz????) no to zobaczymy hehe
|
#2549 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#2550 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem tan zestaw jest jak najbardziej w rozsądnej cenie, nie jedna firma taka jak AVENT np. za taki laktator ręczny można zapłacić od 85 do 159 zł. -więc całkiem wygórowane sumki.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.

po prostu do porodu i tak ja podciagasz pod cycki wiec w sumie nie ma co sie ubrudzic tak ( nie wiem jak to z cc jest ) ja normalnie do pralki wrzucilam i mam do dzis

Poszłam dzisiaj do pracy na godzinkę i zastałam taki burdel, że szok, a najgorsze jest to, że osoba, która jest odpowiedzialna.... pojechała sobie na urlop i ma w dupie to, że jest jak jest. Mało tego kiedy pytałam co i jak (jesteśmy w stałym kontakcie) to wszystko było zrobione, dokończone, zostały pierdoły. tymczasem był burdel, pierdoły okazały się poważnymi rzeczami, które mogą byc warte jedynie kilka milionów pln, moją głowę i jego dupę... Jestem zła - to ja siedziałam w pracy przez ponad 3 miechy żeby skończyć to co robiłam mimo, że gin krzyczała na mnie, że to się poronieniem skończy, a on ma urlop tygodniowy....

Ja wczoraj rozmawiałam z Tż o swoich rodzicach, bo też mnie wkurzają niemiłosiernie, to skomentował tylko: rodziców się nie wybiera