Matura 2010-Studia - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-26, 00:39   #2581
viva91
na przekór do celu

Dot.: Matura 2010-Studia

Cytat:
Napisane przez paulinunia Pokaż wiadomość
a na którym wydziale? bo gp na UŁ jest na dwóch. i nie mam pojęcia czym one się różnią...
Stary 2010-06-26, 12:42   #2582
paulinunia
Zakorzenienie

na politechnikę opłata 85 więc zaryzykować można hmmm...

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
a na którym wydziale? bo gp na UŁ jest na dwóch. i nie mam pojęcia czym one się różnią...
Czytałam że na ekonomicznym wydziale średnio a na geograficznym lepiej więc jeśli GP i jeśli UŁ to chciałabym na wydział geograficzny

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 14:40   #2583
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez paulinunia Pokaż wiadomość
Czytałam że na ekonomicznym wydziale średnio a na geograficznym lepiej więc jeśli GP i jeśli UŁ to chciałabym na wydział geograficzny
mhm. ja złożyłam na ekonomiczno-socjologiczny, bo na geograficznym wymagają geografii której ja nie zdawałam. i tam jest tylko 50 miejsc i wysoki próg, więc dla mnie niet
Stary 2010-06-26, 14:40   #2584
FeelingGood
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez plesiunia Pokaż wiadomość
A u mnie będą mieli politologa lub historyka. Powiedziałam im że nie zmienię zdania choćby nie wiem co bo nie będę się do niczego zmuszać
A na jaką uczelnie chcesz iść?

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 15:14   #2585
paulinunia
Zakorzenienie

Cytat:
mhm. ja złożyłam na ekonomiczno-socjologiczny, bo na geograficznym wymagają geografii której ja nie zdawałam. i tam jest tylko 50 miejsc i wysoki próg, więc dla mnie niet
a zapłaciłam za dwa a czy przyjmą i co zrobię to czas pokaże

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 16:35   #2586
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
A na jaką uczelnie chcesz iść?
To się okaże w środę ale pewnie albo Siedlce albo Lublin

plesiunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 16:37   #2587
BlueSunshine
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie. W szkole dostaliśmy kody, z peselem i hasłem żeby sprawdzać wyniki matur. Ale na jakiej stronie można to będzie sprawdzić? dawali nam to pierwszego dnia, byłam tak zestresowana polskim że nawet nie spojrzałam na tą karteczkę, teraz spojrzałam, i o stronie ani słowa, przepraszam jeśli to pytanie wyda się idiotycznie, wchodziłam na stronę mojego oke, czyli oke łomża i strona jest tak nieczytelna, że nic nie mogę znaleźć, albo jestem już kompletnie ślepa no nie wiem... nie wiecie kiedy te wyniki będzie można sprawdzić? dziekuje z góry za odpowiedz..
BlueSunshine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 16:41   #2588
jaimojemarzenia
Raczkowanie

może któras z was wie czym się różnią finanse i rachunkowość na wydziale ekonomiczno-socjologicznym a na wydziale zarządzania (UŁ) ? bo rekrutacja jest niemalże taka sama

można przetrwać ten obłędny taniec, zgwałcić uczucia, zabić pożądanie, ale miłość i tak jak zbrodni skazaniec w małej celi serca na zawsze zostanie.
jaimojemarzenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 16:51   #2589
exotic smile
Raczkowanie

Cytat:
To się okaże w środę ale pewnie albo Siedlce albo Lublin
Na jaką uczelnie do Lublina? Też chcę tam iść, na razie złożyłam na Umcs i Kul
exotic smile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 17:03   #2590
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez exotic smile Pokaż wiadomość
Na jaką uczelnie do Lublina? Też chcę tam iść, na razie złożyłam na Umcs i Kul
Na Umcs

Stary 2010-06-26, 17:09   #2591
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez BlueSunshine Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie. W szkole dostaliśmy kody, z peselem i hasłem żeby sprawdzać wyniki matur. Ale na jakiej stronie można to będzie sprawdzić? dawali nam to pierwszego dnia, byłam tak zestresowana polskim że nawet nie spojrzałam na tą karteczkę, teraz spojrzałam, i o stronie ani słowa, przepraszam jeśli to pytanie wyda się idiotycznie, wchodziłam na stronę mojego oke, czyli oke łomża i strona jest tak nieczytelna, że nic nie mogę znaleźć, albo jestem już kompletnie ślepa no nie wiem... nie wiecie kiedy te wyniki będzie można sprawdzić? dziekuje z góry za odpowiedz..
tak, to chodzi o twoje OKE wiem bo na moim natknęłam się na takie coś, ale ja nie mam kodu
więc musi to być gdzieś na tej stronie którą sprawdzałaś. OKE Łomża mówisz? nudzi mi się więc poszukam. a wyniki już powinny być
Stary 2010-06-26, 17:15   #2592
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
tak, to chodzi o twoje OKE wiem bo na moim natknęłam się na takie coś, ale ja nie mam kodu
więc musi to być gdzieś na tej stronie którą sprawdzałaś. OKE Łomża mówisz? nudzi mi się więc poszukam. a wyniki już powinny być
Bo normalnie oczopląsu dostaję jak wchodzę na tę stronę, nie wiem jakoś mało przejrzysta jest, widziałam dużo o np gimnazjalnym etc, ale nic a nic o maturalnym ;/ bo np czytałam teraz na forum o2, że ludzie w 2008 właśnie na OKE Łomża mieli wyniki coś koło 3 w nocy 30tego, ale strony były tak przeładowane ze się nie dało sprawdzić nic, wiec i tak większość w szkołach sprawdzała, a u nas w szkole wyniki dopiero po 13tej, i cholery chyba dostane zanim się doczekam:| okropnie się stresuję, wcześniej to jeszcze było do przeżycia, ale teraz to już masakra, zwłaszcza po obejrzeniu kluczy z cke mhm; |
Stary 2010-06-26, 17:24   #2593
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Bo normalnie oczopląsu dostaję jak wchodzę na tę stronę, nie wiem jakoś mało przejrzysta jest, widziałam dużo o np gimnazjalnym etc, ale nic a nic o maturalnym ;/ bo np czytałam teraz na forum o2, że ludzie w 2008 właśnie na OKE Łomża mieli wyniki coś koło 3 w nocy 30tego, ale strony były tak przeładowane ze się nie dało sprawdzić nic, wiec i tak większość w szkołach sprawdzała, a u nas w szkole wyniki dopiero po 13tej, i cholery chyba dostane zanim się doczekam:| okropnie się stresuję, wcześniej to jeszcze było do przeżycia, ale teraz to już masakra, zwłaszcza po obejrzeniu kluczy z cke mhm; |
powiem ci że ten kto robił tą stronę się nie popisał
za mało czytelna. i faktycznie póki co nic nie ma. a czytałam że miały byc na kilka dni przed 30. może w poniedziałek lepiej zobaczyć?
Stary 2010-06-26, 17:31   #2594
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
powiem ci że ten kto robił tą stronę się nie popisał
za mało czytelna. i faktycznie póki co nic nie ma. a czytałam że miały byc na kilka dni przed 30. może w poniedziałek lepiej zobaczyć?
Heh o tak, to akurat fakt, tak mnie rozdrażniło czytanie tego wszystkiego że jeszcze bardziej się zdenerwowałam.. zobaczę jeszcze w poniedziałek, mam nadzieje że faktycznie będą wcześniej.. zawsze będę wiedziała czy mam się w szkole pokazywać w ogóle dziękuje bardzo za pomoc
Stary 2010-06-26, 17:47   #2595
estrella18
Raczkowanie

Ciekawy artykuł.....

http://blog.onet.pl/40532,1,archiwu...
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 17:56   #2596
bluishpurple
Raczkowanie

Cytat:

mogę powiedzieć Ci jak to jest u mnie (LO w Krakowie, OKE Kraków). Dostaliśmy te kody w marcu, ostatnio natknęłam się na nie. Otóż my logujemy się do systemu OBIEG, który jest na naszej stronie OKE. Co ciekawe, tam są już nasze wyniki z matur ustnych, tak samo jak nawet wyniki z egzaminu gimnazjalnego Gdzieś wyczytałam, że w zeszłym roku można było sprawdzić wyniki dwa dni przed terminem "szkolnym", ale dziś wyczytałam na stronie logowania się do OBIEGu, że jest ... przerwa techniczna do wtorku więc nie wiem po co nam te kody, no ale...

U mnie stresik niesamowity, boję się wyników, a mój lęk spotęgowany został po przeczytaniu oficjalnych kluczów. Chciałabym sprawdzić to wcześniej, przed środą, no ale ...
Stary 2010-06-26, 18:10   #2597
exotic smile
Raczkowanie

Cytat:
Na Umcs
To może się jeszcze spotkamy w październiku Na jaki kierunek się wybierasz?
exotic smile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 18:19   #2598
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez estrella18 Pokaż wiadomość
ciekawy? ja jak przeczytałam go 3 dni temu złapałam takiego doła że maskra
aż się zastanawiałam czy na pewno chce iść na studia. a najbardziej dobiły mnie słowa tego profesora, który mówił mniej więcej tak: "problem młodych ludzi polega na tym, że wybierają kierunki które ich pasjonują, a nie myślą o przyszłym zatrudnieniu" - no cholerka, więc mam wybrac coś co mnie nudzi?
Stary 2010-06-26, 18:31   #2599
estrella18
Raczkowanie

Ciekawy pod tym względem, że dał mi do myślenia, iż w naszym 'cudownym' kraju skończenie studiów, wyższe wykształcenie jest g**** warte
Dużo osób mówi, że liczy się pomysł na siebie, chęci i bycie dobrym w tym co się studiuje, ale czy Ci ludzie po studiach, którzy pracują teraz za 600zł tego nie mieli.
To zdanie co przytoczyłaś też mnie wkurzyło. Bo na początku wybrałam kierunki, które są zgodne z moimi zainteresowaniami, potem czytając różne opinie wybrałam takie kierunki pół na pół, czyli szansa na pracę i coś co znajdę dla siebie w nich. Po pewnym czasie znowu wróciłam do tych kierunków, które mnie interesują, a teraz już mam tysiące wątpliwości.
Wszyscy tylko mówią kierunki techniczne, ścisłe Przecież każdy ma inne predyspozycje i zdolności.
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 18:35   #2600
Anatomia
Rozeznanie

Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli nie wybierze się tego co cię pasjonuje, to można baaaardzo żałować i po 5 latach obudzić się i stwierdzić że chce się cofnąć czas...
Tak więc moim zdaniem- studiujcie to co was pasjonuje! Chcecie całe życie robić coś co was nudzi, nawet jeśli jakieś pieniądze z tego będą?

Anatomia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 19:32   #2601
Vinanti
Raczkowanie

Ja już studiuję jeden kierunek, gospodarkę przestrzenną na UEK w Krakowie . Dziś zarejestrowałam się na drugi - bezpieczeństwo narodowe na UJ. Mam nadzieję, że mi się uda . Nie ma to jak dwa kierunki niespokrewnione ze sobą, ale trzeba w życiu być oficjalnie wszechstronnym .
Vinanti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 19:34   #2602
_En
Raczkowanie

A ja Wam powiem tak. Byłam w klasie humanistycznej, w ogóle nie zdawałam sobie sprawy w wieku 16 lat, gdy wybierałam liceum, że powinnam już sugerować się swoją 'przyszłością'. W tym momencie najchętniej cofnęłabym czas i wybrała klasę biologiczno-chemiczną. Co z tego, że zdawałam na maturze biologię na podstawie, a bardziej przydałaby mi się biologia na rozszerzeniu. Nie jestem, aż tak ambitna, żeby w ciągu roku nauczyć się całej chemii i biologii z rozszerzenia, by startować na farmację. Dlatego uważam też, że powinniśmy kierować się swoimi pasjami, a nie ambicjami innych. Kto z nich wie na jaki zawód będzie popyta za 5 lat? :P i czy lepiej dostać się np. na filologię ze świetnie napisanym polskim czy nie dostać się na jakieś studia techniczne ze słabiej napisaną matmą?

im jestem starsza, im bardziej wymaga się ode mnie, żebym była do znudzenia odpowiedzialna, z tym większym uporem łapie się symboli dzieciństwa.
_En jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 19:45   #2603
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez _En Pokaż wiadomość
A ja Wam powiem tak. Byłam w klasie humanistycznej, w ogóle nie zdawałam sobie sprawy w wieku 16 lat, gdy wybierałam liceum, że powinnam już sugerować się swoją 'przyszłością'. W tym momencie najchętniej cofnęłabym czas i wybrała klasę biologiczno-chemiczną.
to prawie tak jak ja, tyle że ja nie na biol-chem a na mat-geo teraz bym chciała przydałaby mi się rozszerzona matma. no ale za późno.
i wyboru kierunku studiów tez nie chcę żałować
Stary 2010-06-26, 20:04   #2604
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez exotic smile Pokaż wiadomość
To może się jeszcze spotkamy w październiku Na jaki kierunek się wybierasz?
No może się spotkamy albo na politologię albo na historię a ty??

Stary 2010-06-26, 20:33   #2605
_En
Raczkowanie

Cytat:
i wyboru kierunku studiów tez nie chcę żałować
ja tak samo. raz chciałam na dziennikarstwo, ale boję się, że za wysoki próg, później myślałam o psychologii - chciałam zrobić specjalizację z seksuologii, ale tam też dużo chętnych. a teraz myślę jeszcze o socjologii .Ogólnie rzecz biorąc to jestem straszna panikara, że są lepsi ode mnie (bo na pewno są) ale, że dla mnie nie ma miejsca .

im jestem starsza, im bardziej wymaga się ode mnie, żebym była do znudzenia odpowiedzialna, z tym większym uporem łapie się symboli dzieciństwa.
_En jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 20:51   #2606
Mademoiselle_Pauline
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bluishpurple Pokaż wiadomość
U mnie stresik niesamowity, boję się wyników, a mój lęk spotęgowany został po przeczytaniu oficjalnych kluczów. Chciałabym sprawdzić to wcześniej, przed środą, no ale ...
Dokładnie ja równiez jestem zestresowana, może nie tyle przedmiotami obowiązkowymi, bo poszły mi dobrze, szczególnie historia, ale matematyką, bo istnieje mozliwość, że zabrakło mi 1 punkta żeby zdac ...
karmimy psiaki
Insta
8tracks
Mademoiselle_Pauline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 21:08   #2607
BlueSunshine
Zakorzenienie

Ja humanistką jestem, a nic a nic nie martwię się matematyką, spokojnie 50 procent wyciągnęłam, za to rozszerzony wos poszedł mi tragicznie, i tak naprawdę wiem że nie zdałam go ale to przedmiot dodatkowy.. martwię się też o polski po zobaczeniu kluczy z cke nie jestem pewna czy zdałam, o taki ze mnie humanista jest! Najlepiej poszedł mi wg mnie angielski, chociaż też przez nieczytanie poleceń na dzień dobry poszło ma 3 punkty...

A co do artykuły wyżej, wiecie, powiem wam tak. Nie ma sensu iść na inżyniera, kiedy nie ma się pewności czy się chce. Mój przyjaciel studiuje w Krakowie na AGH, kierunek typowo ścisły, jest na końcu drugiego roku-i będzie zmieniać kierunek, powód? stwierdził że to nie dla niego, że jednak to praca odpowiedzialna sama przez siebie, i co z tego że będzie po studiach praca, jeśli taka praca to odpowiedzialność przy projektach etc,a i studia takie że tylko ciągle się uczyć, wykładowcy masakra.. no ogólnie bez komentarza dalej.

a z kolei brat jest programistą, skończył studia z wyróżnieniem, i pracy sobie nie może dobrej stałej znaleźć, jedyne co to za granicą, bo w PL musiałby tak naprawdę pracować za darmo, i też nie pracuje w zawodzie, czeka aż jego kobieta się obroni, i uciekają z kraju, a tyle się mówi o pracy da informatyków przecież...

A na koniec, nie polecam studiowania kierunków tylko dlatego że po czymś jest praca. Jeżeli nie ma się do czegoś drygu, to nie ma sensu się tam ciągnąc... ja rozumiem, pewna praca etc, ale prawda jest taka że najlepiej po studiach wychodzą Ci, którzy wiedzą czego chcą. W przypadku kierunku który studiujesz, i niestety nie można znaleźć pracy.. no cóż, trzeba się z tym liczyć, zwłaszcza idąc na typowo humanistyczne studia, które ja sama zresztą wybieram, po których nie jest pewne czy będzie praca. Jeżeli ma się do czegoś "pasję", to nie ma sensu wg mnie się męczyć przy "fizyce", bo 30 lat pracy nie wyobrażam sobie, i kropka! liczę się z tym że z moim kierunkiem(pedagogika, socjologia ze wskazaniem na drugie na co nie mam szans z tak zdaną maturą..) mogę nie mieć pracy, ale będę próbować łapać sie pracy w trakcie studiów, zdobywać doświadczenie nawet w tym sklepie z ciuchami, i kombinować jak nie wiem co.. ale skoro się wie że się na inżyniera nie nadaje, to warto tracić nerwy żeby mieć pracę, którą się będzie potem nienawidzić?

Edytowane przez BlueSunshine
Czas edycji: 2010-06-26 o 21:11 Powód: błąd
Stary 2010-06-26, 21:21   #2608
bluishpurple
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mademoiselle_Pauline Pokaż wiadomość
Dokładnie ja równiez jestem zestresowana, może nie tyle przedmiotami obowiązkowymi, bo poszły mi dobrze, szczególnie historia, ale matematyką, bo istnieje mozliwość, że zabrakło mi 1 punkta żeby zdac ...
ja na przykład cały czas mam wrażenie, że napisałam takie głupstwo na podstawowym polskim, że uznają mi to za błąd kardynalny... Choć ogólnie przedmioty obowiązkowe poszły mi nieźle. Byłam na humanie, ale z podstawowej matmy jestem zadowolona- liczę na jakieś 80%

rozszerzenia ? polski- w porządku (ale oczywiście oszacować nie potrafię), angielski (raczej też, chociaż raczej na pewno poniżej moich oczekiwań), wos- tragedia ( nie przykładałam się jakoś specjalnie, po prostu się uczyłam, wyszło jak wyszło- nie zdziwię się jak będzie poniżej 60%).

Ogólnie chcę mieć 30.czerwca za sobą, stres chyba większy niż na maturach, chociaż doskonale wiem, że już nic nie poradzę, uspokajam sama siebie, ale jak pomyślę o środzie- mam dreszcze
Stary 2010-06-26, 21:25   #2609
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ja humanistką jestem, a nic a nic nie martwię się matematyką, spokojnie 50 procent wyciągnęłam, za to rozszerzony wos poszedł mi tragicznie, i tak naprawdę wiem że nie zdałam go ale to przedmiot dodatkowy.. martwię się też o polski po zobaczeniu kluczy z cke nie jestem pewna czy zdałam, o taki ze mnie humanista jest! Najlepiej poszedł mi wg mnie angielski, chociaż też przez nieczytanie poleceń na dzień dobry poszło ma 3 punkty...
ja po humanistycznym profilu moge powiedzieć że najlepiej poszła mi matematyka. po cichu licze na 90%. a najgorzej bedzie z wosem lub polskim, nie wiem na dzień dzisiejszy.
szczerze? ja bym chciała na inżyniera. tylko zdałam sobie z tego sprawę za późno. przeglądałam własnie przedmioty na kierunku, oprócz socjologii miałabym tez matmę, fizykę, ekonomię... mam szansę dostać się, ale w II turze i to przy duzym szczęściu.
Stary 2010-06-26, 21:30   #2610
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
ja po humanistycznym profilu moge powiedzieć że najlepiej poszła mi matematyka. po cichu licze na 90%. a najgorzej bedzie z wosem lub polskim, nie wiem na dzień dzisiejszy.
szczerze? ja bym chciała na inżyniera. tylko zdałam sobie z tego sprawę za późno. przeglądałam własnie przedmioty na kierunku, oprócz socjologii miałabym tez matmę, fizykę, ekonomię... mam szansę dostać się, ale w II turze i to przy duzym szczęściu.
A wos rozszerzony czy podstawowy zdawałaś? ogólnie to wyszłam z sali po rozszerzeniu po wymaganej połówce, z ciekawości zapytałam co było na podstawie-i się popłakałam jak usłyszałam jaki mieli temat, jakiś miesiąc byłam na siebie wściekła że nie wzięłam podstawy...

Ja bym próbowała, tylko czy sobie poradzisz z matematyką? jednak podstawa do rozszerzenia się nawet nie zbliża.. przenosiłam sie z mat-fizu wiem co mówię

edit:
Cytat:
Napisane przez bluishpurple Pokaż wiadomość
ja na przykład cały czas mam wrażenie, że napisałam takie głupstwo na podstawowym polskim, że uznają mi to za błąd kardynalny... Choć ogólnie przedmioty obowiązkowe poszły mi nieźle. Byłam na humanie, ale z podstawowej matmy jestem zadowolona- liczę na jakieś 80%

rozszerzenia ? polski- w porządku (ale oczywiście oszacować nie potrafię), angielski (raczej też, chociaż raczej na pewno poniżej moich oczekiwań), wos- tragedia ( nie przykładałam się jakoś specjalnie, po prostu się uczyłam, wyszło jak wyszło- nie zdziwię się jak będzie poniżej 60%).

Ogólnie chcę mieć 30.czerwca za sobą, stres chyba większy niż na maturach, chociaż doskonale wiem, że już nic nie poradzę, uspokajam sama siebie, ale jak pomyślę o środzie- mam dreszcze
a co napisałaś takiego na tym polskim jeśli można spytać? wątpię, musiałabyś napisać że Mickiewicz świętoszka napisał tak naprawdę...

Edytowane przez BlueSunshine
Czas edycji: 2010-06-26 o 21:32
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości