|
|
#2581 |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Matura 2010-Studia
a na którym wydziale? bo gp na UŁ jest na dwóch. i nie mam pojęcia czym one się różnią...
|
|
#2582 |
|
Zakorzenienie
|
na politechnikę opłata 85 więc zaryzykować można hmmm...
![]() Czytałam że na ekonomicznym wydziale średnio a na geograficznym lepiej więc jeśli GP i jeśli UŁ to chciałabym na wydział geograficzny
|
#2583 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
#2584 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2586 |
|
Zadomowienie
|
To się okaże w środę
ale pewnie albo Siedlce albo Lublin
|
#2587 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie. W szkole dostaliśmy kody, z peselem i hasłem żeby sprawdzać wyniki matur. Ale na jakiej stronie można to będzie sprawdzić? dawali nam to pierwszego dnia, byłam tak zestresowana polskim że nawet nie spojrzałam na tą karteczkę, teraz spojrzałam, i o stronie ani słowa, przepraszam jeśli to pytanie wyda się idiotycznie, wchodziłam na stronę mojego oke, czyli oke łomża i strona jest tak nieczytelna, że nic nie mogę znaleźć, albo jestem już kompletnie ślepa no nie wiem... nie wiecie kiedy te wyniki będzie można sprawdzić? dziekuje z góry za odpowiedz..
|
|
|
|
#2588 |
|
Raczkowanie
|
może któras z was wie czym się różnią finanse i rachunkowość na wydziale ekonomiczno-socjologicznym a na wydziale zarządzania (UŁ) ? bo rekrutacja jest niemalże taka sama
-Będzie mi bardzo smutno jeśli będziesz musiała odejść. -Więc nie pozwól mi odejść... obiecaj! można przetrwać ten obłędny taniec, zgwałcić uczucia, zabić pożądanie, ale miłość i tak jak zbrodni skazaniec w małej celi serca na zawsze zostanie. |
|
|
|
#2589 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2591 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
wiem bo na moim natknęłam się na takie coś, ale ja nie mam kodu![]() więc musi to być gdzieś na tej stronie którą sprawdzałaś. OKE Łomża mówisz? nudzi mi się więc poszukam. a wyniki już powinny być
|
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
Bo normalnie oczopląsu dostaję jak wchodzę na tę stronę, nie wiem jakoś mało przejrzysta jest, widziałam dużo o np gimnazjalnym etc, ale nic a nic o maturalnym ;/ bo np czytałam teraz na forum o2, że ludzie w 2008 właśnie na OKE Łomża mieli wyniki coś koło 3 w nocy 30tego, ale strony były tak przeładowane ze się nie dało sprawdzić nic, wiec i tak większość w szkołach sprawdzała, a u nas w szkole wyniki dopiero po 13tej, i cholery chyba dostane zanim się doczekam:| okropnie się stresuję, wcześniej to jeszcze było do przeżycia, ale teraz to już masakra, zwłaszcza po obejrzeniu kluczy z cke mhm; |
|
|
|
|
#2593 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() za mało czytelna. i faktycznie póki co nic nie ma. a czytałam że miały byc na kilka dni przed 30. może w poniedziałek lepiej zobaczyć?
|
|
|
#2594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuje bardzo za pomoc
|
|
|
|
|
#2595 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawy artykuł.....
http://blog.onet.pl/40532,1,archiwu... |
|
|
|
#2596 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mogę powiedzieć Ci jak to jest u mnie (LO w Krakowie, OKE Kraków). Dostaliśmy te kody w marcu, ostatnio natknęłam się na nie. Otóż my logujemy się do systemu OBIEG, który jest na naszej stronie OKE. Co ciekawe, tam są już nasze wyniki z matur ustnych, tak samo jak nawet wyniki z egzaminu gimnazjalnego Gdzieś wyczytałam, że w zeszłym roku można było sprawdzić wyniki dwa dni przed terminem "szkolnym", ale dziś wyczytałam na stronie logowania się do OBIEGu, że jest ... przerwa techniczna do wtorku więc nie wiem po co nam te kody, no ale... ![]() U mnie stresik niesamowity, boję się wyników, a mój lęk spotęgowany został po przeczytaniu oficjalnych kluczów. Chciałabym sprawdzić to wcześniej, przed środą, no ale ...
|
|
|
#2597 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2598 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() aż się zastanawiałam czy na pewno chce iść na studia. a najbardziej dobiły mnie słowa tego profesora, który mówił mniej więcej tak: "problem młodych ludzi polega na tym, że wybierają kierunki które ich pasjonują, a nie myślą o przyszłym zatrudnieniu" - no cholerka, więc mam wybrac coś co mnie nudzi?
|
|
|
#2599 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawy pod tym względem, że dał mi do myślenia, iż w naszym 'cudownym' kraju skończenie studiów, wyższe wykształcenie jest g**** warte
Dużo osób mówi, że liczy się pomysł na siebie, chęci i bycie dobrym w tym co się studiuje, ale czy Ci ludzie po studiach, którzy pracują teraz za 600zł tego nie mieli. To zdanie co przytoczyłaś też mnie wkurzyło. Bo na początku wybrałam kierunki, które są zgodne z moimi zainteresowaniami, potem czytając różne opinie wybrałam takie kierunki pół na pół, czyli szansa na pracę i coś co znajdę dla siebie w nich. Po pewnym czasie znowu wróciłam do tych kierunków, które mnie interesują, a teraz już mam tysiące wątpliwości. Wszyscy tylko mówią kierunki techniczne, ścisłe |
|
|
|
#2600 |
|
Rozeznanie
|
Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli nie wybierze się tego co cię pasjonuje, to można baaaardzo żałować i po 5 latach obudzić się i stwierdzić że chce się cofnąć czas...
Tak więc moim zdaniem- studiujcie to co was pasjonuje! Chcecie całe życie robić coś co was nudzi, nawet jeśli jakieś pieniądze z tego będą?
|
#2601 |
|
Raczkowanie
|
Ja już studiuję jeden kierunek, gospodarkę przestrzenną na UEK w Krakowie
. Dziś zarejestrowałam się na drugi - bezpieczeństwo narodowe na UJ. Mam nadzieję, że mi się uda . Nie ma to jak dwa kierunki niespokrewnione ze sobą, ale trzeba w życiu być oficjalnie wszechstronnym .
|
|
|
|
#2602 |
|
Raczkowanie
|
A ja Wam powiem tak. Byłam w klasie humanistycznej, w ogóle nie zdawałam sobie sprawy w wieku 16 lat, gdy wybierałam liceum, że powinnam już sugerować się swoją 'przyszłością'. W tym momencie najchętniej cofnęłabym czas i wybrała klasę biologiczno-chemiczną. Co z tego, że zdawałam na maturze biologię na podstawie, a bardziej przydałaby mi się biologia na rozszerzeniu. Nie jestem, aż tak ambitna, żeby w ciągu roku nauczyć się całej chemii i biologii z rozszerzenia, by startować na farmację. Dlatego uważam też, że powinniśmy kierować się swoimi pasjami, a nie ambicjami innych. Kto z nich wie na jaki zawód będzie popyta za 5 lat? :P i czy lepiej dostać się np. na filologię ze świetnie napisanym polskim czy nie dostać się na jakieś studia techniczne ze słabiej napisaną matmą?
|
#2603 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
przydałaby mi się rozszerzona matma. no ale za późno.i wyboru kierunku studiów tez nie chcę żałować
|
|
|
#2604 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
albo na politologię albo na historię a ty??
|
|
#2605 |
|
Raczkowanie
|
ja tak samo. raz chciałam na dziennikarstwo, ale boję się, że za wysoki próg, później myślałam o psychologii - chciałam zrobić specjalizację z seksuologii, ale tam też dużo chętnych. a teraz myślę jeszcze o socjologii
.Ogólnie rzecz biorąc to jestem straszna panikara, że są lepsi ode mnie (bo na pewno są) ale, że dla mnie nie ma miejsca .
|
#2606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2607 |
|
Zakorzenienie
|
Ja humanistką jestem, a nic a nic nie martwię się matematyką, spokojnie 50 procent wyciągnęłam, za to rozszerzony wos poszedł mi tragicznie, i tak naprawdę wiem że nie zdałam go ale to przedmiot dodatkowy.. martwię się też o polski po zobaczeniu kluczy z cke nie jestem pewna czy zdałam, o taki ze mnie humanista jest! Najlepiej poszedł mi wg mnie angielski, chociaż też przez nieczytanie poleceń na dzień dobry poszło ma 3 punkty...
A co do artykuły wyżej, wiecie, powiem wam tak. Nie ma sensu iść na inżyniera, kiedy nie ma się pewności czy się chce. Mój przyjaciel studiuje w Krakowie na AGH, kierunek typowo ścisły, jest na końcu drugiego roku-i będzie zmieniać kierunek, powód? stwierdził że to nie dla niego, że jednak to praca odpowiedzialna sama przez siebie, i co z tego że będzie po studiach praca, jeśli taka praca to odpowiedzialność przy projektach etc,a i studia takie że tylko ciągle się uczyć, wykładowcy masakra.. no ogólnie bez komentarza dalej. a z kolei brat jest programistą, skończył studia z wyróżnieniem, i pracy sobie nie może dobrej stałej znaleźć, jedyne co to za granicą, bo w PL musiałby tak naprawdę pracować za darmo, i też nie pracuje w zawodzie, czeka aż jego kobieta się obroni, i uciekają z kraju, a tyle się mówi o pracy da informatyków przecież... A na koniec, nie polecam studiowania kierunków tylko dlatego że po czymś jest praca. Jeżeli nie ma się do czegoś drygu, to nie ma sensu się tam ciągnąc... ja rozumiem, pewna praca etc, ale prawda jest taka że najlepiej po studiach wychodzą Ci, którzy wiedzą czego chcą. W przypadku kierunku który studiujesz, i niestety nie można znaleźć pracy.. no cóż, trzeba się z tym liczyć, zwłaszcza idąc na typowo humanistyczne studia, które ja sama zresztą wybieram, po których nie jest pewne czy będzie praca. Jeżeli ma się do czegoś "pasję", to nie ma sensu wg mnie się męczyć przy "fizyce", bo 30 lat pracy nie wyobrażam sobie, i kropka! liczę się z tym że z moim kierunkiem(pedagogika, socjologia ze wskazaniem na drugie na co nie mam szans z tak zdaną maturą..) mogę nie mieć pracy, ale będę próbować łapać sie pracy w trakcie studiów, zdobywać doświadczenie nawet w tym sklepie z ciuchami, i kombinować jak nie wiem co.. ale skoro się wie że się na inżyniera nie nadaje, to warto tracić nerwy żeby mieć pracę, którą się będzie potem nienawidzić? Edytowane przez BlueSunshine Czas edycji: 2010-06-26 o 21:11 Powód: błąd |
|
|
|
#2608 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rozszerzenia ? polski- w porządku (ale oczywiście oszacować nie potrafię), angielski (raczej też, chociaż raczej na pewno poniżej moich oczekiwań), wos- tragedia ( Ogólnie chcę mieć 30.czerwca za sobą, stres chyba większy niż na maturach, chociaż doskonale wiem, że już nic nie poradzę, uspokajam sama siebie, ale jak pomyślę o środzie- mam dreszcze
|
|
|
#2609 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
szczerze? ja bym chciała na inżyniera. tylko zdałam sobie z tego sprawę za późno. przeglądałam własnie przedmioty na kierunku, oprócz socjologii miałabym tez matmę, fizykę, ekonomię... mam szansę dostać się, ale w II turze i to przy duzym szczęściu.
|
|
|
#2610 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym próbowała, tylko czy sobie poradzisz z matematyką? jednak podstawa do rozszerzenia się nawet nie zbliża.. przenosiłam sie z mat-fizu wiem co mówię ![]() edit: Cytat:
Edytowane przez BlueSunshine Czas edycji: 2010-06-26 o 21:32 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.

ale pewnie albo Siedlce albo Lublin

dziękuje bardzo za pomoc
Gdzieś wyczytałam, że w zeszłym roku można było sprawdzić wyniki dwa dni przed terminem "szkolnym", ale dziś wyczytałam na stronie logowania się do OBIEGu, że jest ... przerwa techniczna do wtorku