|
|
#2611 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Matura 2010-Studia
Cytat:
Znaczy żebyście mnie dobrze zrozumiały Napisałam tam nawet datę, doskonale wiem że chodzi o powstanie w getcie, generalnie nawet sporo interesowałam się postacią i życiorysem Edelmana, ogólnie temat drugiej wojny i problemu żydowskiego jest mi bliski (więc jak zobaczyłam drugi temat to miałam minę mniej więcej- Takie dziwne uczucie, kilka razy już tak miałam, mam nadzieję, że we środę okaże się, że znowu sobie coś uroiłam
|
|
|
#2612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwłaszcza jeśli napisałaś datę.
|
|
|
|
|
#2613 | ||
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
Na którym jesteś roku? Ile osób odpadło do tej pory? ![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
Głowa do góry!
|
|
|
#2614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale nastrachana jestem, bo co innego gdybym była pewna, że tak napisałam... A mnie się tak uwidziało i już.mam nadzieję, że to takie wrażenie, bo naprawdę sobie tego nie wybaczę ale jeśli jest tak jak mówisz, to trochę się uspokoiłam ![]() chociaż jak słyszałam co niektórzy u mnie w szkole pisali... naprawdę- pełna dowolność tematu (Świętoszek to... wiersz, Hanna Krall była ... lekarzem masakra!)
|
|
|
#2615 |
|
Raczkowanie
|
Strasznie mnie stresuje ten wątek!
|
#2616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() chociaż i tak przeraża mnie fakt, że tak wiele zależy od egzaminatora wiem, że bez przesady, wielkich cudów zrobić nie mogą, sprawdzają dwie osoby itd itp. Ale mimo wszystko, jesteśmy na nich zdani, wynik w dużej mierze zależy od tego co sprawdza pracę (zwłaszcza na przedmiotach typu polski, wos...)
|
|
|
#2617 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
matma nie sprawiała mi trudności nigdy. w liceum to do mnie przychodzili po prace domowe czy na korki przed spr. mój nauczyciel matematyki od zawsze uczył mat-fizy, raz trafił mu się mój human i... w 2kl dowiedziałam się że piszemy te same sprawdziany co mat-fiz. jakby tylko mi ktoś wytłumaczył te działy które podstawy nie obejmują, dałabym radę aaa, mam chłopaka po mat-fizie studiującego informatykę, miałabym korepetytora
|
|
|
#2618 |
|
Raczkowanie
|
viva91 to może próbuj. Może akurat się uda.A na jaki kierunek byś chciała?
Kurde ja chcę już środę nawet się tak nie stresuje, ale to czekanie jest okropne. Ja pisałam o Świętoszku i źle odmieniałam imię głównego bohatera A jeśli chodzi o klucze to ja nawet jestem po ich lekturze zadowolona,ale zobaczymy w środę....... |
|
|
|
#2619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Któraś z was wybiera się na MISH ?
|
|
|
#2620 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam tak samo niby humanistka a tak boję się o polski i jeszcze nie wpisałam tego kodu z tyłu i sie boję ![]() Też jestem zdania że lepiej robić to co się lubi, może kasy z tego takiej nie ma ale satysfakcja jest. Też się boje tego 30 czerwca z jednej strony a z drugiej niech już jest bo się denerwuję .... |
|
|
|
|
#2621 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
#2622 |
|
|
Jaka ta matura jest głupia.
|
|
#2623 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no, właśnie dobrze, że nie ma punktów ujemnych za jakieś błędy
|
|
|
#2624 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie bój się, zdasz na pewno. A co do sprawiedliwości egzaminatorów, to na moje szczęście dostanę jakąś wredną kobietę w ciąży bliźniaczej która mi będzie obcinać punkty specjalnie... to by było w moim stylu szczerze mówiąc, znając moje szczęście... Cytat:
ale za to co napisałaś nie skreślą Ci pracy, tak naprawdę to sama moja polonistka powiedziała, że trzeba się cholernie postarać żeby dostać za pracę 0 punktów za niezrozumienie tematu. Także nie masz się czym obawiać ja się martwię bo głupia się połasiłam na łatwiejszy temat, patrzyłam w klucz i sama już mam ciemność, że tego nie pisała, etc, a pierwsza część nie poszła mi wcale dobrze, myślałam sobie w trakcie "to za proste" pisałam co innego a się okazywało że miało być tak jak myślałam
|
||
|
|
|
#2625 |
|
na przekór do celu
|
tekst dnia, dzieki, poprawiłas mi na koniec humor
tzn. który?
|
|
#2626 |
|
Zakorzenienie
|
MyszkaMini nie tylko Ciebie
fragile 9000 na stronie CKE, o tu: http://www.cke.edu.pl/index.php?opti...924&Itemid=309 viva91 też nie do końca, bo masz temat i masz pisać na temat i dokładnie tak jak oni chcą, nie próbuj innymi słowami bo nie zaliczysz (taka była moja potawa mojej polonistki, u nas chyba nikt żadnego wypracowania na wyżej niż 90 procent nie dostał, i to też dziewczyna list z gratulacjami do rodziców dostała że zdolne dziecko mają, to sobie wyobraź jaka kobieta kochana była a co do podstawy wosu, ja z racji mojego profilu musiałam być obkuta z teorii.. szczerze Ci powiem ze takie długie wypracowania pisaliśmy może dwa ? na próbnej z rozszerzenia miałam 54 procent, a teraz guzik, nie zdałam...EDIT: pisałam o Świętoszku, mimo że to była jedna z 3 książek której nie zdarzyłam powtórzyć przed maturą, i pewnik "no gdzie, świętoszka nie dadzą!" za to potop to chyba z 3 dni powtarzałam, byłam pewna że dadzą.. i szczerze nie pomyślałabym nigdy, ale byłam zawiedziona że mi potopu nie dali! a z tą egzaminatorką to na serio, na ustnych miałam takie wredne baby, że po prostu jak spojrzałaś to miałaś ochotę z okna się rzucać; ( o takie konkrety pytały mnie że masakra, dobrze że wiedziałam że tak będzie, to się obkułam na blachę, a i tak 18punktów... i tak się ciesze, bo z 40 osób które zdawały w mojej grupie 9 nie zdało... Edytowane przez BlueSunshine Czas edycji: 2010-06-26 o 22:24 Powód: dopisek |
|
|
|
#2627 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ale nie chce mi się już orać ja pisałam ze "Zdązyć.." ale żałuję , świętoszek był prostszy. Ale już nic nie zmienię, a na ustnej wstyd 9 pkt , też miałam jedną taką wredną jak mi zadała pytanie to mnie wmurowało.
|
||
|
|
|
#2628 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() co do tych ich metod sprawdzania to nie wiem, zacytowałam dokładnie słowa mojego polonisty ![]() Ja wypracowań z wosu się napisałam sporo i wiesz co jeszcze powiem? Przez ferie pisałam o transformacji w '89
|
|
|
#2629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale co fakt to fakt, ja jak zajrzałam do kluczy to już sama nie wiem co pisałam, a co nie;/ i bardziej się załamałam, a myślałam że to niemożliwe... A co do ustnej-daj spokój, ja miałam temat o śmierci(wiem bardzo optymistyczne, ale wszystko inne było zajęte a nie mogło się powtarzać) i dostałam temat o roku urodzenia autora obrazu to myślałam że się rozpłacze, strzelałam i pomyliłam się o jakieś 50 lat ale coo tam;D ogólnie przekroczyłam czas o dwie minuty, mówiłam takim ciągiem, i z takim przerażeniem na początku że się chyba bały mi przerwać, ale przerwały a ja tylko ciurkiem jedno zdanie dokończyłam.. potem mnie maltretowały 15 minut, ani trochę wcześniej nie wyszłam.. miałam w temacie np książkę inny świat, i zapytali mnie o fragment cytowany w książce.. "“Tu otwierał się inny, odrębny świat, do niczego niepodobny; tu panowały inne odrębne prawa, inne obyczaje, inne nawyki i odruchy; tu trwał martwy za życia dom, a w nim życie jak nigdzie i ludzie niezwykli. Ten oto zapomniany zakątek zamierzam tutaj opisać”." a konkretnie z jakiej książki cytat był użyty, ale to na szczęście pamiętałam.. ale widać było że mnie chcą zagiąć... jeszcze byłam pierwsza, pierwszego dnia ustnych to sama sobie wyobraź jaki stres miałam.. dobrze że angielski miałam wcześniej to trochę lepiej było.. viva91 ja o transformacji praktycznie nic nie pamiętałam, tyle że Balcerowicz i mniej więcej o co chodziło.. ale żeby konkretnie to nie bardzo.. a z wosu wiem że zawaliłam po całości, nie mam co liczyć na 30 procent tego jestem pewna akurat.. i powoli się przyzwyczajam do myśli że będzie poprawka za rok... ale rok w plecy, to najgorsze jest;/ Edytowane przez BlueSunshine Czas edycji: 2010-06-26 o 22:44 Powód: Dopisek |
|
|
|
|
#2630 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a tak na serio to też boję się akurat o te przedmioty: 'bo mi na nich zależało, do polskiego od zawsze się przykładam' i wreszcie 'bo mi się liczą na studia' (chociaż moje studia to i tak inna sprawa, bo sama nie wiem czego chcę, no ale jakby nie ugryźć tematu- wszędzie polski i wos... kobiety w ciąży się czepiają ? hm, pocieszmy się tym, że naprawdę nie mogą nas seryjnie urąbać, ja to już taka jestem, że wierzę w jakąś głupią sprawiedliwość ![]() u nas jeszcze coś o obozach koncentracyjnych w Zdążyć przed Panem Bogiem ![]() ja też nie jestem zadowolona z pierwszej części była prosta, jak ją tak przeglądałam w domu, ale no 'nie tak jak ja myślałam'. Z resztą- wszystko wydaje się proste, jak się jest przed własnym komputerkiem, we własnym domku i patrzy się na to z dystansem... Nie wiem jak Was, mnie stres paraliżował. Do tego w międzyczasie, podczas pisania polskiego podst ... się zaksztusiłam ! Zaczęłam strasznie kaszleć, nie mogłam złapać oddechu.,. Oczy załzawione... Masakra. Facet z komisji przyniósł mi kubeczek z wodą, odłożyłam wszystko na chwilę, poodychałam i przeszło. Ale siedziałam tak z 15 minut i trochę mnie to wybiło z rytmu ![]() edit: a jeszcze a propos ustnych: u mnie po opiniach ludzi odnośnie komisji widać, że naprawdę wiele zależało od nauczycieli. Ja osobiście nie mam co narzekać, trafiłam na fajne babeczki, wyrozumiałe, właściwie to porozmawiałyśmy sobie o moim temacie, dużo pytały o moją opinie odnośnie bohaterów (więc właściwie musiałam tylko dobrze to uargumentować), jedno większe pytanie dostałam takie konkretnie z wiedzy, ale bardzo mi się ono spodobało (odnośnie powieści psychologicznej, a ja takie po prostu lowe ). Efektem mogę chwalić się 100%, ale wiem, że jakbym miała inną komisję to musiałabym się nieźle nagimnastykować o taki wynik. Ludzie dostawali pytanie właściwie z chcenia nauczycieli. Mój polonista należy do raczej charyzmatycznych i charakterystycznych ludzi, nie przejmuje się sentymentami, jak widzi, że ktoś kompletnie nie wie o czym mówi to go oblewa i już. Więc standardem był tekst jak ktoś wchodził na poranny rzut do jednej z komisji i pytanie: "Z jakiej klasy ? A ? To human ? Prof. x ? No dobszzzzz, siadaj, siadaj...". Pytania też padały trudne, nie tylko odnośnie lektur, wiedzy na ich temat i historii literatury, ale po prostu wymagające wiedzy historycznej, ogólnej ogłady i własnej opinii. Ja się nastrachałam strasznie, bo wchodziłam popołudniu, ale ... jak widać, nie było warto Jestem zadowolona bardzo, bo wiele pracy włożyłam w prezentację, więc i szkoda by mi było jakby mnie tak beznadziejnie usadzili...
Edytowane przez bluishpurple Czas edycji: 2010-06-26 o 23:00 |
|
|
|
|
#2631 |
|
Raczkowanie
|
te matury dodatkowe to w ogóle były jakieś dziwne.
ale moim zdaniem zrobili to specjalnie, przecież ich nie trzeba zdać, zdajesz, żeby mieć dodatkowe punkty. Dlatego cke podniosło poprzeczkę..
|
#2632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na angielskim zepsuł się nam magnetofon i pod koniec mieliśmy puszczane od momentu w którym się zepsuł.. i czas (3 minuty )doliczony.. ale coś czuliśmy że tak będzie... i tak mieliśmy lepiej bo w tamtym roku podobno jak ktoś pisał na sali, to echo szło okropne, i żadnych głośników z tyłu nie było tylko z przodu... ale w tym roku pisałam na samym początku przed komisją prawie że, wiec się poniekąd cieszyłam że tak wyszło.. A co do przedmiotów dodatkowych... czy ja wiem, zobacz, matematyka była obowiązkowa, jak zobaczyłam podstawę, ok, do zdania, ale rozszerzenie? pojechali nieźle.. geografia biologia i chemia to samo, podstawa jako tako rozszerzenie jakaś masakra.. jedynie fizyka ponoć była łatwa na rozszerzeniu,ale w sumie, jak ktoś zdaje fizykę, to dla niego to pewnie większej różnicy nie ma wiec to niezbyt obiektywne; D bo dla mnie to i rozszerzenie i podstawa czarną magią zawsze była
|
|
|
|
|
#2633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a powiedz mi: unieważnili tylko jej, tak ? Znaczy: przerwali egzamin ? u nas zemdlała jedna na ustnym polskim, ale pozwolili jej podejść jeszcze raz tego samego dnia ![]() ja angielski dobrze, bo pisałam na odremontowanej auli i nagłośnienie było wręcz idealne na podstawie, bo na rozszerzeniu już nie, ale to w małej sali, to źle nie było
|
|
|
#2634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i za formę w pierwszej wypowiedzi mi obetną, bo pisałam jako nieformalny.. i w tekście jedną czy dwie rzeczy źle zaznaczyłam, tzn w tym ostatnim ze słuchania bo jakoś nie było powiedziane wyraźnie o co im tam chodzi i strzelałam. A rozszerzenie nie zdawałam, bo nie potrzebne mi było nigdzie, a doszłam do wniosku ze po co sobie dokładać? i może i lepiej bo bym w ogóle nic nie zdała.. :P |
|
|
|
|
#2635 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Ten kierunek był dla mnie wielką pomyłką - nie poszłam na niego z zamiłowania, a z przeświadczenia, że po tym będzie praca Mam nadzieję, że mój drugi kierunek okaże się lepszym trafem . Najwyżej z GP zrezygnuję.
|
|
|
|
|
#2636 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do polskiego, to w całej szkole wszyscy ustne zdali (zarówno język jak i polski), ale ja po wyjściu z sali myślałam, że nie zdam a jeśli już to na 6-7 punktów, nie więcej. Miałam dziesięć pytań, na dwa nie odpowiedziałam, nad jednym bardzo się długo zastanawiałam i strasznie namotałam w odpowiedzi. Wyszłam z sali przerażona, ale ostatecznie dostałam 95%. Ale pytania moi znajomi mieli kosmiczne. Natomiast niektórzy (Ci, którzy wybrali sobie tematy dotyczące języka) mieli same pytania typu: gdzie się wybierasz na studia, jakiej muzyki słuchasz, potrzeby Ci jest ustny polski. Komuś powiedzieli, że żadnych pytań nie mają, bo skoro on wybrał ten temat to wie lepiej. ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Co do chemii się nie wypowiem, bo dla mnie każda byłaby trudna.
|
|||
|
|
|
#2637 | |
|
|
Cytat:
Jakby co, dasz przejrzeć swoje notatki z tego roku?
|
|
|
#2638 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ponad 60 osób, bo to na sali gimnastycznej, nie chciałabym mieć ich matur na sumieniu ![]() angielski, angielski... mnie właściwie też niepotrzebny jakoś wybitnie, ale w szkole przeszłam tyle na tym przedmiocie, że po prostu szkoda mi było pisać tylko podstawę... Z drugiej strony, myślałam o jakiejś alternatywie i brałam pod uwagę filologię ang a np. z ustnych lepiej poszedł mi angielski rozsz niż podst jeden punkt, ale jednak ![]() ---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ---------- Cytat:
to samo WOS, jak zobaczyłam ten arkusz to przez chwilę się zastanawiałam "co on taki dziwny" nie było zamkniętych zadań, takich typu prawda/fałsz też nie, źródła były dla mnie dziwne i trudne, a wypracowanie (a przynajmniej pierwszy temat który pisałam) pełen dowolności, niesprecyzowany... Właściwie można było go różnie ująć, ale sęk w tym by wpasować się w klucz i myśli egzaminatora ![]() generalnie przynajmniej ta pierwsza część była zupełnie inna niż wszystkie pozostałe arkusze
|
|
|
#2639 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
właśnie pisał ktoś podstawową biologię? jak Wam poszła?
|
|
|
|
|
#2640 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie przykkładałam się do niej, bo zdawałam biologię z własnych chęci, a nie z potrzeby A poszło średnio, nie przypomniałam sobie praktycznie nic, choć miałam to w planach. Liczę na jakieś 50 procent A Tobie jak poszło?---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:12.

Napisałam tam nawet datę, doskonale wiem że chodzi o powstanie w getcie, generalnie nawet sporo interesowałam się postacią i życiorysem Edelmana, ogólnie temat drugiej wojny i problemu żydowskiego jest mi bliski (więc jak zobaczyłam drugi temat to miałam minę mniej więcej-

zwłaszcza jeśli napisałaś datę.
. Nie ma to jak dwa kierunki niespokrewnione ze sobą, ale trzeba w życiu być oficjalnie wszechstronnym
.
wiem, że bez przesady, wielkich cudów zrobić nie mogą, sprawdzają dwie osoby itd itp. Ale mimo wszystko, jesteśmy na nich zdani, wynik w dużej mierze zależy od tego co sprawdza pracę (zwłaszcza na przedmiotach typu polski, wos...)

i jeszcze nie wpisałam tego kodu z tyłu i sie boję 
, też miałam jedną taką wredną jak mi zadała pytanie to mnie wmurowało.