|
|
#2641 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Matura 2010-Studia
Cytat:
![]() Zamierzasz się sama przygotowywać, czy chcesz się gdzieś zapisać na chemię? ... Brrrrrr, to już za trzy dni!!
House: "They didn't break me. I am broken." Edytowane przez Anatomia Czas edycji: 2010-06-27 o 11:11 |
|
|
|
|
#2642 |
|
Konto usunięte
|
---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- do EJMala ;P nie mam pojęcia ale jak będzie mniej niż 50 % to wstyd to przecież podstawa;/ Edytowane przez 201610121615 Czas edycji: 2010-06-27 o 11:25 |
|
|
|
#2643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja pisałam próbną i miałam 38% i się nie wstydziłam :P co jeszcze pisałaś?
|
|
|
#2644 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym jeśli mi nie przyznają tego błędu za to co ja napisałam w Świętoszku, to nikomu nie dadzą:P Ogólnie mam połowe pracy świetnie napisaną, wszystko co było trzeba, a druga połowa ... śmiech na sali :O Do dziś nie wiem co mi odbiło, tym bardziej, że tę książkę czytałam, byłam na niej na przedstawieniu, pisałam z niej wypracowanie w szkole i ogólnie prześladuje mnie całe życie:P Więc tak jak próbną maturę z polaka napisałam świetnie tak teraz mogę nie zdać Więc zgłasza się kolejny "humanista" co najlepiej zda matmę ![]() Aaa i zaczęłam się poważnie zastanawiać nad moimi studiami, że chyba jednak źle wybieram ;/ Cytat:
Niech nikt i nic nie zdoła Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy, które sobie wymarzyłaś... Edytowane przez FeelingGood Czas edycji: 2010-06-27 o 11:37 |
||
|
|
|
#2645 |
|
Zakorzenienie
|
Wybiera się ktoś na Politechnikę Wrocławską?
|
|
#2646 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, zobaczcie co na pocztę dostałam: (...)Komplet wymaganych dokumentów kandydaci składają dopiero w momencie otrzymania komunikatu, e-maila oraz wiadomości SMS od właściwej komisji rekrutacyjnej o zakwalifikowaniu do II etapu postępowania rekrutacyjnego.
Rekrutacja mija 4 lipca, więc do tego czasu mam tylko się wpisac wyniki matur, wybrac kierunki i zapłacic, wstrzymac się z dokumentami, tak? bo juz oszalalam
|
|
|
|
#2647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na jaki kierunek się wybierasz? EDIT: mila17 Tak, jeżeli wszystko wypełniłaś na necie razem z opłatami + jak dojdą wyniki, to resztę dokumentów dopiero jak się dostaniesz
Edytowane przez BlueSunshine Czas edycji: 2010-06-27 o 12:02 |
|
|
|
|
#2648 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za odpowiedz, bo juz się pogubiłam
![]() Dziewczyny, ale ja tez się boję o polski Uwielbiam ten przedmiot, a boję się jak cholera. Nie miałam cytatu w pracy, bo w trakcie pisania wydał mi się zbędny, i ciągle chodzi mi po głowie, czy nie pomyliłam słowa 'człowieczenstwo' z 'ludzkosc'. Poza tym starałam się analizowac fragmencik po fragmenciku, juz nie wiem czy to dobrze Aaa i tekst czytany był dla mnie nie bardzo..Co do polskiego rozszerzonego-wielka improwicja Do tej pory nie mam pojęcia o co chodziło w tekscie Olgi Tokarczuk, bo 'Zywot człowieka..' byl calkiem calkiem. Ale cztery strony napisalam więc mam nadzieje, ze tych punkcikow się nazbiera
|
|
|
|
#2649 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
#2650 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ufff... a już myślałam,że jestem z tym sama. z tego co słyszałam, to każdy to inaczej zinterpretował, a do klucza nie spojrzę nawet, bo się boję. :P w ogóle byłam pewna, że dadzą jak zwykle jakiś wiersz, środki stylistyczne, rymy, itp. miałam w jednym palcu, otwieram arkusz, a tu surprise. i siedziałam tak pół godziny nad tym, na początku miałam brać Lalkę, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłam... :Pedit: tak samo na podstawie, byłam pewna, że wezmę Zdążyć, ale jednak wzięłam Świętoszka... :P chyba jedyne dobre, co mi się przytrafiło na tej maturze. ![]() edit2: a jeszcze tak nawiązując do wosu, jak zobaczyłam temat o transformacji, to byłam w siódmym niebie. tylko ciekawe czy o to im chodziło. :P okaże się w środę...
dance with me, make me sway... <3 Edytowane przez Golden Brunette Czas edycji: 2010-06-27 o 12:21 |
|
|
|
|
#2651 |
|
Wtajemniczenie
|
Ehh dziewczyny, ja też pisałam rozszerzenie z polskiego i powiem Wam tak
![]() O Reju zdecydowanie lepiej mi się pisało, niż o Tokarczuk, bo.. w sumie nie interesowałam się nigdy jej osobą może to źle, bo w końcu wybrałam rozszerzenie, to powinnam znać książki tak popularnych osób, no ale to już nieważne. W każdym razie o fragmencie z jej książki pisałam tak jak mila17, wszystko po kolei. I zinterpretowałam to w taki sposób, że czas gruszy (czy jabłnoi, nie pamiętam który był pierwszy) oznacza młodość, kreatywność itp. i porównane jest to do przyrody, a ten drugi czas - starość i spokój.
|
|
#2652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też podobnie napisałam. :P I też mi się Rej podobał, fajnie mi się o nim pisało, znalazłam różne nawiązania do filozofii itd. Tylko boję się, że stracę dużo na tej Tokarczuk...
|
|
|
#2653 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Nie mam wszystkich, ale mogę spokojnie udostępnić swoje notatki. Jakbyś poszukiwała jakiś książek z GP z I roku to napisz PW, ugadamy się . Najgorszym przedmiotem była dla mnie matematyka, bo ja to typowa humanistka jestem. Ciężko mi też szło z mikroekonomią - wykładowca był marny, nic nie dało się zrozumieć . Geografia to był luzik, wykładowca był przepoczciwy, w dodatku często przychodził na uczelnię z synkiem
|
|
|
|
|
#2654 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie ta matura była spoko co drugi dzień
Polski poszedł mi raczej dobrze, matma- średnio ( porobiłam takie durne błędy, że masakra.), angielski- dobrze, Wos rozszerzenie brrr - zobaczymy,ale liczyłam tak na 80-90%, a pewnie będzie 75% +/-5%. No i ustne -polski max, angielski 15pkt. Mogło być lepiej....Ja również planuję już poprawę za rok |
|
|
|
#2655 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() Też obawiam się matematyki (ale dałaś w końcu radę?), mikro powinni mi przepisać. A geo nie mieliście z dr L.?
|
|
|
#2656 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() moja interpretacja wyglądała podobnie! strasznie się boję tego rozszerzenia... i ogólnie polskiego. bo nie pamiętam już co napisałam w wypracowaniu itd. a najbardziej mi zależy własnie na tym... \a czy któraś z Was wybiera się na USz na filologię polską lub filologię polską z kulturoznawstwem??? czy tylko ja jestem taka durna i chcę zostać nauczycielką?
|
|
#2657 | ||
|
Zakorzenienie
|
o jak dobrze, o jedno zmartwienie do środy mniej
![]() Cytat:
Wziełam więc pierwszy, ale i tak uwazam, ze tegoroczne rozszerzenie było trudne.Cytat:
|
||
|
|
|
#2658 |
|
Raczkowanie
|
mila17, ja bardzo podobnie
miejmy nadzieję, że nasze wypracowania zostaną ocenione co najmniej na 75%...
|
#2659 |
|
Zakorzenienie
|
byłabym najszczęśliwszą maturzystką na świecie, ale w moim przypadku to chyba mało prawdopodobne, boje się, ze zawaliłam interpretację tego drugiego tekstu. Jesli miałabym 50% z rozszerzenia skakałabym z radosci
![]() edit: josiex, ja skaladam na USz na polonistykę
|
|
|
|
#2660 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2661 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a składasz na samą polonistykę czy na ten makrokierunek? mam nadzieję,że nam się uda i się spotkamy
|
|
#2662 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiem że na AP w Siedlcach łatwo jest się dostać ![]() ![]()
|
|
#2663 |
|
Zakorzenienie
|
składam na samą polonistykę i na dziennikarstwo. W sumie ten makrokierunek to ciekawa propozycja, bo łączy w sobie polonistykę i kulturoznastwo, ale ja nie jestem do konca przekonana, czy chcialabym pracowac w szkole. Tzn powiem tak: zawsze chciałam pisac w gazecie, ale wiem, ze teraz większosc gazet bierze artykuły od tzw wolnych strzelcow, a stali redaktorzy to tak naprawdę małe grono, więc moze byc cięzko, ale nie mam zamiaru odpuscic
W sumie praca w szkole tez ma swoje plusy- duze ilosci czasu wolnego, poza tym nauczyciele polskiego drugie tyle, co w szkole zarabiają na korkach i pomocy w pisaniu prac maturalnych. W sumie juz na studiach mozna sobie w ten sposob dorabiac. Jesli ktos jest zdecydowany na bycie nauczycielem ten makrokieunek jest super, ale jesli nie jest się do konca przekonanym/ma się nieco inne plany- sama filologia
|
|
|
|
#2664 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() więc złożę na te 2, ale w pierwszej kolejności wybiorę makrokierunek (miejmy nadzieję). a rejestrowałaś się już na USz? czy czekasz do 30? mnie szczerze mowiąc rozśmieszyło to, że trzeba wpisac nr świadectwa dojrzałości, którego jeszcze nie mam...
|
|
#2665 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym nr świadectwa bez sensu rzeczywiscie, na razie tam sobie zera powpisywałam, zeby zobaczyc, co bylo stronę dalej Jestem chyba na 7. kroku w rejestracji, dalej nie ma sensu na razie wypełniac, bo nie mamy jeszcze wyników ![]() A orientujesz się moze jaka jest pula miejsc na samą polonistykę, a jaka na makrokierunek? |
|
|
|
|
#2667 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Odkryłam temat dla mnie - przyjmiecie zbłąkaną maturzystkę? Zdawałam polski PP i oprócz tego na PR: ang, mat i fiz (cóż, typowy matfizol ).W sumie najbardziej bałam się ustnego polskiego, miałam temat "Walka dobra ze złem w utworach J.R.R. Tolkiena i Andrzeja Sapkowskiego" i okazało się, że babka w komisji była wielką pasjonatką tematu. Obawiałam się, że da mi popalić, jeśli chodzi o zakres mojej wiedzy o fantasy - na całe szczęście, myliłam się Ucięłyśmy sobie pogawędkę o nawiązaniach do Biblii u Tolkiena oraz o podobieństwie pary Frodo - Sam do Don Kichota i Sancho Pansy. Druga babka w komisji nic się nie odzywała. Efekt - 20 punktów Na pisemnym polskim wybrałam temat o Edelmanie (a koleżanki śmiały się, jak im mówiłam, że będzie coś z II WŚ!) i myślę, że dobrze sobie poradziłam. Nasza polonistka dawała nam nieźle popalić - jest egzaminatorem - weryfikatorem i stwierdziła, że gorzej niż u niej to na pewno mieć nie będziemy. Zapoznawała nas z systemem oceniania matur, więc wiem, że nie ma co patrzeć na klucz. To tylko straszenie nas. Owszem, są jakieś wytyczne, co w pracy powinno się znaleźć, ale jeśli ktoś napisze coś innego, to (jeśli napisał poprawnie) punkty ma jak w banku, bo egzaminatorzy nie są głupi i też wychwytują różne dodatkowe fakty zawarte w naszych pracach - za jakieś ciekawostki można załapać trochę punktów za walor W sumie u kochanej pani M. nie schodziłam poniżej 85% za maturę PP. Trochę żałuję, że nie pisałam rozszerzenia, bo czytałam "Prawiek i inne czasy" Tokarczuk i mogłabym o nim sporo napisać, bo był to przedmiot mojej prezentacji na pewnym konkursie ![]() W sumie, najważniejsze były dla mnie ang, mat i fiz i tu nie mogę się doczekać wyników Ustny angielski - 100% z obu poziomów.
|
|
|
|
#2668 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czy bylo ciężko się dostać na polonistykę-powiedziala, że nie, bo ona bez problemu dostała się z podstawą. myślę, że odkąd dziennikarstwo istnieje na USz jako osobny kierunek, jest mniejsze parcie na polonistykę (wtedy wybierało się chyba specjalizację) i kierunek ten jest chyba niezbyt oblegany. wydaje mi się, że przyjmują większość, żeby zapełnić miejsce...a ten makrokierunek jest chyba od tego roku, więc tym bardziej zwiększa to nasze szanse na dostanie się, bo szacując, że na oba kierunki przewidywanych miejsc jest po 100, to daje to 200 miejsc ![]() czy ktoś się stresuje tymi wynikami tak jak ja?! nie byłam w stanie zjeść obiadu nawet
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i na co się wybierasz teraz? zadowolona jesteś po matmie?
|
|
#2670 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie, to jak tak sobie przypominam maj, to uważam, że były o wiele bardziej stresujące okresy w moim życiu.Jestem zadowolona po matmie, ale na razie nie chcę zapeszać :P A wybieram się na informatykę na UWr. Edytowane przez Kiriko Czas edycji: 2010-06-27 o 14:40 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.

ja pisałam próbną i miałam 38% i się nie wstydziłam :P co jeszcze pisałaś?

i siedziałam tak pół godziny nad tym, na początku miałam brać Lalkę, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłam... :P
. Geografia to był luzik, wykładowca był przepoczciwy, w dodatku często przychodził na uczelnię z synkiem
- zobaczymy,ale liczyłam tak na 80-90%, a pewnie będzie 75% +/-5%. No i ustne -polski max, angielski 15pkt. Mogło być lepiej....