|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Hotel moge polecic szczegolnie bo byl przystosowany dla rodzin z malymi dziecmi - nawet byly opienkunki i zabawa dla dzieci. Jedzenie pyszne, okolica cudna, piaszczysta plaza. Duzo bylo mlodych rodzicow z bobaskami (hotel Alba Queen, rejon Side, my lecielismy z Itaki)W Blugarii nigdy nie bylam. A co do Chorwacji bylismy ale strasznie kamieniste plaze.... malo gdzie dalo sie widziec piasek ;( |
|
|
|
|
#2822 |
|
BAN stały
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Szczęśliwa u mnie tez trochę tłuszczyku jest
![]() Evelio to było rok temu ![]() Klarissko musisz zmienic wymiar czasu pracy, np własnie na 7/8. Wtedy będzie sie liczyc wynagrodzenie od zmiany etatu pracy. Jak tego dokonasz, to juz trza się w pracy dogadać, można np. podpisać nową umowę. Nie trza się zwalniać. I się dokulałam, masakra, ostatnie samotne zakupy to były. No i kupiłam jeszcze paczkę pampersów 3- tych za 44zł z chusteczkami w Lidlu
|
|
|
|
#2823 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
fajnie jak się ma milutkie wspomnienia z wakacji ![]() ale czasem coś niespodziewanego,śmieszne go też fajnie zaliczyć ![]() HI HI HI no własnie NIKUŚ,przed chwilą doczytałam,chyba od Gabisun,ze mama ma teraz narzeczonego.Kurcze to sorki,niewiedziałam!! a ja sie tu wychylam,ze to moze dawno temu było.....hihihiihi ale coż co osoba to inne wspomnienia heheh,jeszcze raz sorki
RADUŚ JUŻ Z NAMI!!! ![]() ![]() : jupi:![]() ![]() :j upi:![]() http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ http://uniteddogs.com/stopkillingdogs Edytowane przez Eveliouses Czas edycji: 2010-06-28 o 15:34 |
|
|
|
|
#2824 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2825 |
|
BAN stały
|
Evelio spoko, Oni od roku małżeństwo już
---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- W Lidlu brzoskwinie po 5 zł koszyczek, pycha
|
|
|
|
#2826 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby było ok ze zwolnieniem i potem z zasiłkiem chorobowym to szef ma dać okres zatrudnienia od tej nowej umowy, tak? Nie wiem jak to formalnie załatwić. Bo nasz księgowy w firmie mnie poinformował, że tak się nie da. Ale on taki jest, że co byś się nie zapytała to się nie da... ![]() I przepraszam, że cię tak wykorzystuję...
|
|
#2828 |
|
Zakorzenienie
|
Eveliouses to ty chyba mnie źle zrozumiałaś
ja nie pisałam o twoich znajomych, tylko ,że ze mną byli tacy ludzie nic im nie pasowało, na wszystko narzekali normalnie się chciało od ich gadania, normalnie musieliśmy w bufecie się przesiadać żeby nie widzeć tych ich skawszonych min i wysłuchiwać ich lamentowania A 2500zł za osobę to wcale nie tak tanio
|
|
|
|
#2829 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do zmian w ciele, to moje cycuchy mimo, ze nie urosly za duzo, po raz pierwszy od 28 lat spotkaly sie z brzuchem (ooo, ten to urosl )To samo z nozkami, spotykaja sie ze soba za kazdym razie na spacerze i chyba sie nie lubia, bo sie nawzajem obcieraja (i chyba bede musiala wyprobowac linomag z cynkiem najpierw na sobie ).Robie golabki greckie, na obiadek byla jajecznica z pomidorami i szypiorem, mniam! Co do wakacji, to ja z tych typow co nie jezdza na organizowane wycieczki. Wole sama wszystko zorganizowac i uwielbiam Spontan. Bulgaria- SUPER! ale ze to morze, wiec nie wiecej niz 3-4dni (jak dla mnie). Za to z Bulgarii mozna komfortowo i tanio pojechac super busem ze stewardem (i darmowym jedzonkiem i piciem) do Turcji- Stambulu np. My tak wlasnie zrobilismy w zeszlym roku! Przez neta wynajelam mieszkanie w Stambule w centrum samym za 60euro za dobe (mozna jeszcze taniej ) Przepiekne miasto i nie moge sie doczekac kiedy wroce tam po raz trzeci!
|
|
#2830 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny widziałyście, kolejna lipcówka się rozpakowała
teraz to się posypie, a my następne
|
|
|
|
#2831 |
|
Wtajemniczenie
|
Zuziczka Pewnie, że mi żal ... Ale mam brzuch zaraz pod piersiami i boli strasznie juz po pół godziny noszenia ... A "szmacianego" nie będę nosić, bo daje tyle samo co i żaden
|
|
|
|
#2832 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Surowka, kotlet... Za to dzisiaj mi cukier skoczyl po almette z bulka. Moze to wina bulki, nie wiem, ale wczoraj po takiej samej bulce cukier byl w normie... Oczywiscie biale pieczywo, bo po ciemnym mi strasznie cukier skacze..
|
|
|
|
|
#2833 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to musisz obmyslic patent i sprzedawac go za gruba kase, bo pewnie wiecej ciezarowek ma taki problem. jakis temblak albo co?
|
|
#2834 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do stanikow to ja nosze tylko na wyjscia. Jakos ich nie lubie. Przed ciaza tez mi sie wydawaly strasznie niewygodne. Szczerze mowiac, to mam tylko 1, w ktorym moge chodzic
![]() Za to w ciazy piersi sie powiekszyly na poczatku lekko, najwyzej o rozmiar. Teraz stoja w miejscu. Tak ogladam teraz Wasze brzuszki.. Ale ten czas leci Niedawno wszystkie pisalysmy o tym jak sie czujemy w I trymestrze... A zaraz bedzie po ciazy
|
|
|
|
#2835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i tak się powoli zastanawiam co jeść. A co do twojego cukru to może od serka? Ja jak zjadłam serek wiejski Piątnica to miałam taki cukier jakby nie wiem co łyknęła... najwyższy z dotychczasowych.
|
|
#2836 |
|
Zakorzenienie
|
hej kobitki
nie komentuję szybkości waszego pisania ![]() byłam w końcu na tym usg, z dzidkiem wszystko ok, rozwija się prawidłowo hehe lekarz powiedział, że ptaszka nie widzi ale najlepszy motyw był jak pokazał serducho w wielkim zbliżeniu i pyta co to, a mój TZ - buzia myślałam, że padniemy z lekarzem ze śmiechu ![]() teraz za 8 tygodni mam przyjsc na kolejne usg może jutro was nadrobie, ide sie położyć, miałam noc koszmarów i zmęczona jakaś jestem
|
#2837 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Proszę o trzymanie jutro kciuków bo mam obronę :boisie: I takie pytanko mam do tych bardziej zorientowanych w sprawach macierzyńskiego itp. U mnie w firmie dzieją się teraz cuda niewidy, spółka się chyba rozpada ale nie wiadomo jak to ostatecznie wyjdzie. No ale jeśli by się rozwiązała spółka a ja jestem na L4 i już przejął mnie ZUS to czy to mnie w jakiś sposób dotyczy? I jak z macierzyńskim później? Podejrzewam, że jeśli spółka przestałaby istnieć to na wychowawczy nie mogłabym iść po macierzyńskim? Mam mętlik w głowie. Martuś trzymam kciuki
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#2838 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak jest z becikowym i zmiana lekarza?
Co w ogole potrzeba do becikowego? Bo karte ciazy chyba zabieraja w szpitalu, wiec jak udowodnie, ze bylam u lekarza w kazdym trymestrze? Jutro mam wizyte u innego, ale to przeciez pozno. |
|
|
|
#2839 | |||||
|
Zakorzenienie
|
jejku, ile naskrobałyście przez te kilka godzin... Wróciłam z miasta. Ogólnie jestem niezadowolona, bo:
- Loveli brak - byłam w 3 Biedronkach - koszule nocne po 35 i 38zł!!! Tańszych do karmienia (z guziczkami lub dużym dekoldem) nie mieli, a byłam na bazarku i w sklepach... - w sklepie przyzakładowym przy szwalni - ceny kosmiczne, tzn. takie, jak w innych sklepach z art. dziecinnymi (a liczyłam, że będzie taniej). Poza tym wybór wzorów pościeli, rożków, czy nawet śpioszków bardzo ubogi moim zdaniem. Pieluchy tetrowe po 2zł/szt., a w innych sklepach po 1,50zł i 1,80zł widziałam. ech... Ale weszłam do SH i kupiłam kilka rzeczy dla mojej niuni. półśpiochy (0-3m), pajac polarkowy (3-6m), bluzę polarkową (6-12m), kamizelkę z dzianiny sweterkowej (18m - wiem duża, ale nie mogłam się oprzeć, a to jedyne 5zł) i kombinezon zimowy (0-3m). Za całość dałam 35zł, z czego za kombinezon 15zł. Stwierdziłam, że jeśli moje dziecię okaże się jednak chłopczykiem, to bez problemu sprzedam ciuszki na Allegro. aaa i w Biedronce jest wyprzedaż body (3pak za 15zł), śpioszki/pajacyki (za 5zł), jakieś akcesoria (smoczki, gryzaki) za 6zł. Ja kupiłam pajaca na 62, ale coś nie tak z rozmiarówką, bo spokojnie można powiedzieć, że to jest 68. a w czwartek mam wizytę u okulisty... Kiedyś były podejrzenia jaskry ;/ Mam zbyt wysokie ciśnienie w oczach... No i na bank dostanę zmianę szkieł, bo te obecne są już słabiutkie... ------------------ Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja zaraz idę smażyć naleśniki, bo od kilku dni mam na nie ochotę a ja w Biedronce kupiłam nektaryny....
|
|
|
#2840 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uff, jak dobrze ze to koncowka ciazy, nie bedzie sie trzeba dlugo meczyc z mierzeniem cukru i dieta. |
|
|
|
|
#2841 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() trzymam kciuki :L) Powodzenia! Cytat:
Tylko nie wiem, jak z wychowawczym... Cytat:
Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r. Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka". Wzór zaświadczenia lekarskiego dostępny jest w portalu becikowe.com Formą opieki medycznej, o której mowa w rozporządzeniu, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach:
tu są wzory pism: http://www.becikowe.com/?sr=wzorypism.html
|
|
|
#2842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1000 złotych becikowego dostają rodzice każdego dziecka któro przyjdzie na świat. Jedynym warunkiem jest posiadanie aktu urodzenia. Jest to właściwe becikowe, dla wszystkich Edytowane przez enis84 Czas edycji: 2010-06-28 o 17:22 |
|
|
|
|
#2843 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wtedy będzie ciągłość umowy i żadne inne warunki nie ulegną zmianie. A pewnie księgowy tylko zgłosi do ZUS zmianę wymiaru czasu pracy. Cytat:
![]() Cytat:
sprzedawca wymieniał różnicę ale nie słuchałam bo nie brałam pod uwagę Jampera x tylko Jedo Fyn.Cytat:
A tak naprawdę 2500 to jest spory pieniądz, ale jak na wycieczkę do hotelu **** i all inclusive jest to moim zdaniem minimum jakie trzeba wydać żeby być zadowolonym.. Jest to cena atrakcyjna, nie wygórowana rzadko trafia się taniej, jeśli biuro ma być przyzwoite i hotel z dobrymi opiniami. 3 * w europie- tak 3* w krajach muzułmańskich- nie.
|
|
#2844 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mi położna tłumaczyła. że po połogu - 6tyg- wizyta u lekarza i Ona wystawi zaświadczenie, że urodziłyśmy żywe dziecko i byłyśmy w tym czasie chociaż raz u ginekologa. ale czytałam w G. Wyborczej, że szpital też może takie zaświadczenie wystawić. http://www.becikowe.com/ macie link można znaleźć wszystko co potrzebne no i Angelika mnie wyprzedziła ![]() to na pocieszenie. słynny fotel z Ikea będzie też w biedronce za 119,00zł już od przyszłego poniedziałku ![]() http://www.biedronka.pl/oferta/artyk...uz_za_tydzien/
Maksio 04.05.2006 i Karola 19.10.2010 Edytowane przez asia-23 Czas edycji: 2010-06-28 o 17:45 |
|
|
|
|
#2845 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli zakład pracy upadnie to nadal będziesz otrzymywała pieniążki z Zusu - jest to chyba taki zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego. Kiedyś trzeba było im w tym celu przedstawić: * zaświadczenie lekarskie stwierdzające stan ciąży w okresie zatrudnienia; * świadectwo pracy lub inny dokument potwierdzający rozwiązanie stosunku pracy z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy; * zaświadczenie powiatowego urzędu pracy o braku propozycji innego zatrudnienia. Nie wiem czy jest tak nadal? A jeśli jesteś na zwolnieniu to chyba nadal zus będzie wypłacał zasiłek chorobowy aż do dnia porodu. Później należy Ci się zasiłek macierzyński wypłacany też z Zusu. Ale wychowawczy to już nie bo nie będziesz w stosunku pracy. Zmiana lekarza nie ma znaczenia bo wystarczy okazać jedno zaświadczenie, że byłaś pod opieką lekarską, wystawi je nowy lekarz.
|
|
#2846 |
|
Zakorzenienie
|
W temacie moich dzisiejszych zakupów, wkurzyła mnie mama.
Zobaczyła, co kupiłam i zaczęła wybrzydzać. Na widok kombinezona stwierdziła, że ona chciała kupić nowy. Więc mówię jej, że może kupić drugi, większy, jeśli chce. Po czym stwreidziła, że ona jeszcze nie bedzie kupowac, bo jest zcas. Ze kupi coś we wrzesniu i że ja też powinnam zaczekać i teraz kompletować TYLKO wyprawkę do szpitala... Więc zapytałam, kiedy zdążę wszystko wyprać, wyprasować itp.?| Ona zdziwiona, że chcę prac nowe rzeczy i że mam specjalny proszek i wogóle cała litania na ten temat.... Chyba już przez te 9 lat zapomniała, jak to jest... wrrrr
|
|
#2847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego postanowiłam nie mówic nikomu bo ludzie mają dziwaczne zdania na ten temat, a nie chce mi sie wysłuchiwac krytyki jaka to jestem nienormalna czy że zwariowałam a Ty sie nie przejmuj, każdy robi jak chce, ja też już kupuje bo potem nie mam zamiaru latac po sklepach i szukać, tym bardziej że ubranka trzeba wyprać |
|
|
|
|
#2848 |
|
Raczkowanie
|
W temacie foteli z Ikei,
przymierzyłam się ostatnio do różnych i jak do karmienia najbardziej mi podpasował najtańszy za 49,99 (ikea family). http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30100871 |
|
|
|
#2849 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Angelikaw a nie macie gdzieś u siebie sklepów typu JUTA??bo ja kupiłam dwie koszulki nocne,bawełna i wogóle takie milusie w noszeniu po 15 zł!!szara z jasnozieloną lamówką i żabką w koronie i szara z pomarańczową lamówką i również żabka musi być
|
|
#2850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wiesz mnie zdziwiło, że nawet w sklepie przy szwalni mają wysokie ceny. Poszukam jeszcze na targowicy - może będzie taniej. Nienawidzę spać w koszulach nocnych (no chyba, że w jakiejś koronkowej, króciutkiej ) , dlatego chcę kupić najtańsze z możliwych ;/
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.

Hotel moge polecic szczegolnie bo byl przystosowany dla rodzin z malymi dziecmi - nawet byly opienkunki i zabawa dla dzieci. Jedzenie pyszne, okolica cudna, piaszczysta plaza. Duzo bylo mlodych rodzicow z bobaskami 

niby mi się podoba i ma wszystko co powinien, ale ta rama jest taka jakaś dziwna.

się chciało od ich gadania, normalnie musieliśmy w bufecie się przesiadać żeby nie widzeć tych ich skawszonych min i wysłuchiwać ich lamentowania