|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#3602 |
|
Raczkowanie
|
Dekas zgadłaś ale to taki las bez owoców,one są od babci ze wsi
|
|
|
|
#3603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3604 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bardzo ładnie ;*
|
|
|
#3605 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze
U (pt.'Czuję Wakacje') Śn.1 Owsianka (stand. 7ł, 1ł otrębów, garsc rodzynków, twaróg i skrojone dwie brzoskwinie); kawałek ciasta marchewkowego (sama robiłam pomiędzy-gruszka maczana w jogo nat. Śn.2 2 kromki chleba masłem, sałatą, wędliną, pomidorem, chrzanem i pietruszką, szklanka kefiru energiczny spacerek po parku z kumpelą i psem (40min.) odkurzanie domu (20min.) Śn.3 Big milk zmieszany z homo nat + do tego dołożona furaaa truskawek i wiórki kokosowe Obiad 6ł. kaszy jaglanej, udko z indyka gotowane w zupie i później podsmażone z mieszanką chińską, sałata skropiona oliwą i ziołami deser(?) garśc pestek dynii rower (1h) Kolacja 2 kromki razowca, posmarowane masłem z: -sałatą, łososiem i ogórkiem świeżym -sałatą, wędliną, ogórkiem i pietruszką salaterka skrojonych: rzodkiewki, pomidora i sałaty - wszystko polane oliwą i doprawione bazylią Oczywiście, z prośbą o ocenę ![]()
|
#3606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3608 |
|
Raczkowanie
|
R śniadanie: łowsianka (4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów, 4 łyżki orzechów włoskich, garść migdałów, jabłko i mleko sojowe), poł szklanki wody z 2,5 łyżeczki siemienia lnianegoII śniadanie: dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane grubo serkiem homo, jajko na twardo i starta cala kalarepka, kilka plastrów ananasa obiad: pół szklanki suchej kaszy (po ugotowaniu nie będę już wazyć ile to jest) i dwie chochle domowego leczo (cukinie, pomidory i pierś z kurczaka) podwieczorek: 250g. bobu kolacja: 4 łyżki serka wiejskiego z łyżeczką kakao i łyżką miodu mam nadzieje, że dzisiaj lepiej. na razie zaprzestanę wklejania jadłospisów. za bardzo myślę o planowaniu jedzenia i zaczęłam ciąć kalorie. co doprowadziło do tego, że chyba spowolniłam sobie metabolizm (przybyło 1,5-2 kg). zacznę jeść, to co w domu tylko w mniejszych ilościach. Dziewczyny dziekuje za wszystkie dotychczasowe rady
|
#3609 |
|
Zakorzenienie
|
Moje pierwsze R
![]() śniadanie: jajecznica z 2 wiejskich jajeczek z 1 pomidorkiem na łyżeczce masła + 2 kromki razowca drugie śniadanie: mały jogurt naturalny + pół szklanki truskawek z własnego ogródka obiadek: warzywa na patelnię z biedronki 250g + pierś z kurczaka z ziołami na łyżeczce oleju podwieczorek: garść bakalii: orzechy laskowe, włoskie, migdały kolacja: sałatka: jajko, pół sałaty, pomidorek, 1/3 ogórka + sosik sałatkowy z biedronki ![]() |
|
|
|
#3610 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze "Uuu"..
![]() Śniadanie: 10 łyżek musli (5 łyżek tropikalnego, 5 łyżek tradycyjnego), garstka orzechów włoskich z gorącym mlekiem 1,5% (powinno być 2%, ale nie było w sklepie), 2 nektarynki.. II śniadanie: Paluch z ziarnami, masło, szynka konserwowa, pomidor, cebulka.. Obiad: Pół woreczka kaszy gryczanej, pulpet z sosem pomidorowym (zabielany łyżką jogurtu naturalnego), pomidor z cebulką w ala sosie (jogurt naturalny, oliwa z oliwek, przyprawy).. Podwieczorek: [planowane] Kisiel ananasowy?//budyń czekoladowy? + orzechy włoskie.. Kolacja: [planowane] Jajecznica z 2 jajek na teflonie, kromka chleba [niestety pszennego] z masełkiem, szynką drobiową, pomidor, kubek mleka 1,5%.. Proszę o ocenkę
|
#3611 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak trzymaj!!!
|
|
|
#3612 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mamy sezon owocowy i szkoda tego nie wykorzystać
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#3613 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
*Co do wiórków to wiem, ale nawet to informacja nie osłabiła mojej miłości do nich *Ja z sosem wręcz przeciwnie, nie lubię jak mi coś pływa na talerzu. Wyjątkiem jest gulasz, ale to inna historia... *Kaszę skrupulatnie, co do łyżki nie liczę - tak na oko mówię, że wyszło 6 łyżek * Co do orzechów w owsiance, nie mogę przekonać się do ich smaku w takim połączeniu, ewentualnie sezam ale to zależy od dnia. Tak swoją drogą czy sezam jest dobrym źródłem NNKT??
|
|
#3615 |
|
Przyczajenie
|
Uuuuu...
Wczoraj: I pancakes z suszoną żurawiną i cukrem pudrem 6km spaceru II sandwicz graham z żółtym serem, szczypiorkiem, rzodkiewką i ketchupem III sałatka chilli z kurczaka i ryżu deser: pokrojony banan i małe jabłko z cynamonem IV budyń waniliowy, trochę orzechów ziemnych, trochę rodzynek 10 minut hula hop i inne ćwiczenia V jajecznica i pieczarki na grzankach (przytostowana grahamka) Dzisiaj: I 3 kromki chleba pełnoziarnistego z pastą twarogową (1/3 kostki twarogu półtłustego, dwie łyżki jogurtu naturalnego, szczypiorek), rzodkiewką i ogórkiem spacer do sklepu (ok. 2km) II lody na patyku (z czekoladą i orzeszkami), miseczka truskawek, trochę orzechów ziemnych III naleśniki (4 dość spore) z konfiturą jagodową przejażdżka na rowerze IV 2 tosty graham z szynką drobiową i sałatą będzie: może jakieś ćwiczenia V placki otrębowe (jajko, 3 łyżki otrębów, łyżka jogurtu naturalnego) z makrelą, szczypiorkiem i pomidorem, dwa liście sałaty Oceni ktoś?
165cm / 58 57 56 55 54 53 52 51 50kg Edytowane przez sylwia123567 Czas edycji: 2010-06-29 o 18:08 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do sezamu, też jestem ciekawa, bo często kupuję bułki z dużą ilością sezamu.
|
|
|
#3617 |
|
Raczkowanie
|
Pulpet był duży
![]() Co do musli i mleka - na 10 łyżek leję szklankę mleka, bo wtedy jest takie gęściutkie i zapychające i długo jeść mi się nie chce Owoców jutro będzie więcej, tak samo jak warzyw ![]() Wybrałam budyń ![]() DZIĘKUJĘ WAM ZA OCENKI ![]() PS: jeszcze takie 2 pytanka: 1. Z jakich składników mogę sama zrobić zdrowsze musli..? 2. Czy przez takie gęste musli mogę "zamulić" sobie żołądek..? Jeszcze raz dziękuję ![]()
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-29 o 18:22 |
|
|
|
#3618 |
|
Zadomowienie
|
UTRZYMANIE
ujdzie?ocenicie?
|
|
|
|
#3619 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ogólnie nie jest aż tak źle ![]()
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-29 o 18:39 |
|
|
|
|
#3620 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moje: I. Grahamka-połowa z masełkiem, sałatą, szynką, serem, pomidorkiem&koperkiem, połowa z serkiem topionym + szynka+ warzywka, 2 jaja na miękko, herbata jabłkoooo II. Miseczka truskawek zalana jogurtem naturalnym z ziarnami zbóż (ok 200g)+ dorzucone orzeszki ziemne III. Ziemniaczki z koperkiem, jajo sadzone ( 2 żółtka miałam ), mizeria, szklanka kefirrrruuuuuIV. Opakowanie litrowe lodów z koleżanką ![]() ![]() V. Będzie: bułka duża-połowa z masłem, plastrem twarogu i dżemem truskawkowym, połowa z masłem i dżemem jabłkowym, kakao lub mleczko
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#3621 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo jeśli o to drugie to wystarczy kupić płatki owsiane, ugotować na mleczku i dodać, to co Ci się pod rękę nawinie + ew. jakieś kupne musli co kto lubi...jest przecież tyle możliwości ![]() aha i co rozumiesz poprzez "zamulenie żołądka"? ![]() *ps.zapomniałam dodać, że jest przecież wątek owsiankowy i tam możesz sobie podpatrywać różne pomysły na owsianki; dodawać kombinować aż trafisz w swoje kubki smakowe
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-06-29 o 18:41 |
|
|
|
|
#3622 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję ![]() Zamulić.. chodziło mi o zwolnienie pracy jelit. możliwe.? czy nie.? na razie jem i nie obserwuje jakiś zmian.. ale mama mi mówi, że może się tak stać.. i chcę się upewnić ![]() I zapomniała bym.. chodziło mi o musli (bo chciałam zrobić jakąś zdrowszą mieszankę.. bo jak czytam na opakowaniach to kupne ma trochę dużo cukru.. ![]()
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-29 o 18:48 |
|
|
|
|
#3623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3624 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
obślimaczyłam się cała przez to Twoje smaczniutkie jedzonko jak dla mnie jesteś jedną z tych duszyczek, które świecą przykładam na wizażu! ![]() ![]() ps. naprawdę fajnie się czyta takie jadłospisy, a więc wielgachny buziak w Twoją stronę Kikuś ![]()
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-06-29 o 18:51 |
|
|
|
|
#3625 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
Od dziś zaczynam walkę z oponą Delikatna dieta bo nie waże dużo (59kg/170cm), i ruch. Ale właśnie co do tej diety mam pytanie.. Bo ja nie cierpie ani płatków owsianych, ani serka wiejskiego próbuje jakoś to opanować i jeśc powiedzmy rozsądnie aleczy taki jadłospis pozwoli mi zrzucić chociaż 3 kg? śniadanie-2 kromki grahama z ziarnem, pasta jajeczna(kupna ![]() 2 śniadanie-jw tyle że zamiast herbaty woda cytrynowa, potem jogurt z musem ok.12tej(w pracy jestem do 16tej ok.14tej jogurt ok.16tej- 3 młode ziemniaki z masełkiem(łyżeczka), kalafior panierowany, mizeria. Myśle ze do wieczora już nic więcej.Aha i dodam że biorę chrom+z błonnikiem(ciągle miałam ochotę na słodycze) Dzieczyny proszę o ocenę, ironia nie jest potrzebna bo ja naprawde potrzebuje porad co zmienic. Czy mogę jeść normalne obiady jw o 16 tej? nie cierpie jedzenia które poleca sie przy odchudzaniu, dlatego chce to jakos ugodowo rozwiazac. Za wszelkie porady z góry dziękuję z całego serca
|
|
#3626 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Twój jadłospis sie zdecydowanie nie nadaje na zdrową redukcję. Zapomnij o takich mitach jak kolacja do godziny 18 itp.
We are young So let’s set the world on fire We can burn brighter than the sun Edytowane przez liquefy Czas edycji: 2010-06-29 o 18:57 |
|
|
|
|
#3627 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za odpowiedz
Czuje ze juz rozwalilam sobie metabolizm ![]()
|
|
#3628 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co prawda możesz tylko częsciej odwiedzać wc, bo płatki mają dużo błonnika, aczkolwiek każdy organizm jest inny ![]() znalazłam przepis na "domową granolę", ale jeszcze nie zdążyłam wypróbować, także jak zdziałasz coś to taj znać jak wyszło ![]() a oto i on: http://www.smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2472
|
|
|
#3629 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
BARDZO! BARDZO! BARDZO! BARDZO! BARDZO CI DZIĘKUJĘ! ![]() Jak wypróbuję to dam znać (ale najpierw muszę wyjeść zapasy ![]() PS: Co do jeszcze wcześniejszego postu : zapomniałabym**
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-29 o 19:09 |
|
|
|
|
#3630 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pozdrawiam i ściskam ciepełko, buzziolów moc! ps. przepraszam, za ott. ![]() edid: o ja! ale wtopa...chyba źle przeczytałam i nie zrozumiałam ^^
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-06-29 o 19:28 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.

;*

Aha i pamiętaj, że jeśli dołożyłaś wiórki żeby uzupełnić NNKT, to to akurat nie jest najlepsze źródło

(4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów, 4 łyżki orzechów włoskich, garść migdałów, jabłko i mleko sojowe), poł szklanki wody z 2,5 łyżeczki siemienia lnianego

obślimaczyłam się cała przez to Twoje smaczniutkie jedzonko
próbuje jakoś to opanować i jeśc powiedzmy rozsądnie ale