Shih Tzu cz. III - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-28, 20:42   #361
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44
Dot.: Shih Tzu cz. III

Może dlatego że widzi ją rzadziej to się bardziej cieszy Mój Tobi jak jedziemy do moich przyszłych teściów to dosłownie sika ze szczęścia. Jesteśmy tam raz na miesiąc i po prostu popuszcza z radości jak mały szczeniak i głównie jak widzi moją teściową ale to dlatego że jest tam rzadko
Kilka fotek

PS. Byłam dzisiaj na odrobaczeniu zerznęli ze mnie 23 zł ! Jeszcze nigdy tyle nie zapłaciłam ...

...Liwia ur. 3.05.2015, 3820 g, 58 cm...

Edytowane przez strzalka44
Czas edycji: 2010-06-28 o 20:45
strzalka44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 21:29   #362
NESI123
Rozeznanie

STRZALKA ALE CUDNY TEN TWOJ TOBI. FAJOWO WYGLADA W TYCH KUCYKACH TEZ CHCIALABYM ZAPUSCIC NESI WLOSY ALE ONA TAK SIE KOLTUNI ZE NIE MA SZANS. MUSIALABYM JA CHYBA CZESAC CO GODZINE TYLKO ZE ONA NIENAWIDZI CZESANIA WLOSOW. MOZE DLATEGO ZE UZYWAM TAKIEJ SZCZOTKI DRUCIANEJ I JA TA BOLI ?

http://www.petco.com/product/105770/...t=OnSiteSearch

sTRZALKA JAKIEJ TY UZYWASZ SZCZOTKI ? MOZE JAKBYM ZMIENILA NA JAKAS INNA NIE DRUCIANA TO TAK BY NIE UCIEKALA ? TYLKO WLASNIE NIE WIEM JAKA MOGE JEJ KUPIC ZEBY DOBRZE ROZCZESALA TE WLOSY ?
NESI123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 22:18   #363
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

http://www.kalamis.pl/product-pol-85...rsuk-duza.html ja mam taką i teraz jeszcze kupuję tą http://germapol.istore.pl/pl,product...n,srednia.html
i taką pudlówkę jak ty masz, też mam ale w sumie tylko kołtunki nią rozczesuję i faktycznie trzeba być ostrożnym bo ona drapie

Czas edycji: 2010-06-28 o 22:19
Stary 2010-06-28, 23:06   #364
NESI123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez strzalka44 Pokaż wiadomość
http://www.kalamis.pl/product-pol-85...rsuk-duza.html ja mam taką i teraz jeszcze kupuję tą http://germapol.istore.pl/pl,product...n,srednia.html
i taką pudlówkę jak ty masz, też mam ale w sumie tylko kołtunki nią rozczesuję i faktycznie trzeba być ostrożnym bo ona drapie
dzieki strzalka! to tez kupie taka, moze bedzie lepiej znosic to czesanie, bo teraz to jest jakis koszmar i dla niej i dla mnie a ta co teraz kupujesz to na nesi ma za dlugie igly hehe... ona niestety ma tyle wlosow co kot naplakal wiec taka szczotka nie nadaje sie dla niej ale ta pierwsza na pewno kupie
Stary 2010-06-29, 08:37   #365
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

Pudlówka powinna być bardzo miękka wtedy tak nie drapie, ta podobno jest świetna http://www.amberhouse.pl/doggyman-sl...Path=76_74_576 no i ja czesanie zawsze kończę grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i przy okazji wyłapuje nim ew. kołtunki które szczotka ominęła
W sumie nie wiem czemu masz aż takie problemy z jej włosem. Ona ma bardzo krótkie włosy więc nie są tak bardzo narażone na plątanie jak długie. Może jej kosmetyki nie odpowiadają, albo za mocno rozcieńcza odżywkę i zbyt solidnie spłukujesz?

Aaa i tą pierwszą szczotkę możesz dostać na allegro, ja już kiedyś o niej pisałam że to do włosów przedłużanych ale poleciła ją Karolina (karolajna1987) i to był strzał w dziesiątkę w moim przypadku

Czas edycji: 2010-06-29 o 08:43
Stary 2010-06-29, 12:34   #366
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:

Boski , boski , boski, boski, boski , boski, boski, boski , boski, boski,
boski , boski, boski, boski , boski, boski,boski , boski, boski,
.................... i jeszcze raz boski !!!

Strzałka a po co Ty kochana jeździsz do weta cudo odrobaczać ??
To żto można samemu w domku !
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 12:40   #367
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

A bo ja wolę tą pastę, bo z tabletką to się zawsze namęczę a że weta mam blisko (co prawda nie tego do którego zawsze chodzę) ale nie spodziewałam się takiej ceny... wcześniej płaciłam 7 zł !
A tą pastę to można samemu w domu?

Stary 2010-06-29, 16:19   #368
NESI123
Rozeznanie

Strzalka, nesi ma beznadziejne te wlosy. wlasnie takie krotkie a i tak sie koltuny robia. nawet na uszach wlosy ma zakoltunione ! A jesli chodzi o odzywke to jak ja naloze to zawsze dokladnie splukuje bo myslalam ze bedzie ja wszystko swedzialo jak wszystkiego dokladnie nie splukam. Wiec zle robie tak ? powinnam nie splukiwac dokladnie tej odzywki ?
Stary 2010-06-29, 16:49   #369
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
A bo ja wolę tą pastę, bo z tabletką to się zawsze namęczę a że weta mam blisko (co prawda nie tego do którego zawsze chodzę) ale nie spodziewałam się takiej ceny... wcześniej płaciłam 7 zł !
A tą pastę to można samemu w domu?
To podając wage psa kupuj ja do domu i sama podawaj -- bo oni zdzierają jak szlak !!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 18:02   #370
wiolussia
Raczkowanie

Witam dziewczyny

Wstawiam Wam kilka nowych zdjec mojej Afrusi. Mam do Was pytanie. Wlasnie Afra jest na etapie wymiany zabkow ale martwie sie bo one jakies takie nierowne sa. Chcialabym zebyscie przyjrzaly sie im (zebom) na zdjeciach i powiedzialy czy mam powody do niepokoju, bo mi to wyglada tak jakby juz zaczely rosnac nowe a stare nie wylecialy, kielkow na dole juz nie ma bo wypadly. Pozdrawiam Was serdecznie i Wasze pociechy
Stary 2010-06-29, 18:44   #371
NESI123
Rozeznanie

Ale fajowa ta twoja afrusia. sliczne ma kolorki. a jesli chodzi o zeby to nie mam pojecia jak to dziala, ale jak mojej nesi rosly drugie zabki to z tylu np. mila te mleczaki a drugie rosly obok tak jakby miala dwa rzedy hehe, potem te mleczaki wypadly i zostaly te nowe i ladnie rowniotko urosly. Ale z przodu to chyba jej nie rosly tak jak twojej. Mam nadzieje ze jej jakies krzywe nie urosna...ale na pewno bedzie ok. Sliczniusia jest
Stary 2010-06-29, 18:47   #372
winogronek
Wtajemniczenie

wioulussia śliczna ta twoja psica uzębienie faktycznie osobliwe bo te ząbki przy kłach rosną tak jakby z jednego korzenia, sprawdziłam wzorzec rasy i u was jest dopuszczalny lekki przodozgryz więc jeśli zamykasz psu szczękę mogą te dolne ząbki z przodu lekko wychodzić przed górne oraz cęgowy czyli górne i dolne się stykają ze sobą Mam nadzieje ze dobrze objaśniłam
Te rasy "krótkopyskie" maja inne uzębienia niż psy z "normalną"(wilczą) kufą.

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2010-06-29 o 18:50
winogronek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 19:26   #373
wiolussia
Raczkowanie

Dzieki dziewczyny
Winogronku chyba dobrze zrozumialam Twoje objasnienia ale to znaczy, ze nie powinnam sie martwic tymi zabkami bo skoro mowisz, ze wyrastaja z jednego korzenia to czy to normalne czy raczej powinno sie te mleczaki usunac a moze nie mozna ich teraz usuwac. Sama nie wiem, w kazdym badz razie nie chcialabym zeby miala krzywe i wystajace. Myslalm zeby sie udac na konsultacje do weta ale po moich doswiadczeniach z tutejszymi lekarzami doszlam do wniosku, ze wy wiecej wiecie na temat psiakow niz oni Napewno powiedza, ze to normalne i ze takie rosna i juz. Nie wiem co mam z tym zrobic bo jak narazie to wygladaja na krzywe ale moze pozniej sie wyrownaja
Stary 2010-06-29, 19:40   #374
NESI123
Rozeznanie

Ja tez nie chcialabym zeby afra miala krzywe i wystajace zabki bo by ja tylko zeszpecilo a jest taka sliczniutka...a moze jednak powinnas pojsc do weta i zapytac bo moze jesli one beda sie robic wystajace to moze mozna to jakos naprawic czy cos ? bo skoro jeszcze rosna to moze mozna by byl cos zrobic zeby zapobiec krzywemu uzebieniu. Jak mojej nesi rosly drugie zabki to tez jej ciagle obesrwowalam bo sie balam zeby wlasnie jej nie urosly wystajace bo to by byla porazka na maxa. Wlasnie pare dni temu szlam z nesi na spacer i taka babka z mojego osiedla szla z takim slodkim shitzu ale ta suczka wlasnie miala takie okropne uzebienie, w sumie to zeby byly rowne ale wystajaca dolna szczeka byla
Winogronek ... myslisz ze weterynarz moglby cos zrobic zeby zapobiec temu zeby zeby wystawaly ?

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Wiolusia tak jeszcze raz teraz popatrzylam na jej zeby na zdjeciu i widze ze te nowe zabki tak sa odchylone bo blokuja je te pierwsze to moze weterynarz moglby je szybko wyrwac i wtedy te nowe mialyby miejsce zeby urosna prosto a nie pod katem. jak beda tak pod katem rosly to beda jej wystawac. ja na twoim miejscu poszlabym do weterynarza jak najszybciej.
Stary 2010-06-29, 20:03   #375
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Hej dziewczyny, powiedzcie macie jakieś sposoby na te upały żeby psiaka uchronić??? Kurde tak się najadłam strachu ... myślałam że pies mi dziś zejdzie z tego świata... a tak uważałam... nie wystawiałam go na słońce w ogóle... całe dnie siedzi w domku.. leży na zimnych płytkach... ma zimną wode w misce bez przerwy... pokoje są zaciemnione .. i nawet wentylator włączam ale on go za bardzo nie lubi. Wychodziłam z nim na siku szybko zrobił i jak widziałam że włóczy sie bez powodu to od razu do domu... żadnych długich spacerów..... tylko dziś wieczorkiem wziełam go na spacer pochodził spokojnie... i nawet przerwe na wode mu zrobiłam a jak przyszliśmy do domu to meksyk jakiś psa przez 15 minut nie mogłam uspokoić!!! jakby jakiś drgawek dostał... sapał jak oszalały jezor do ziemi leżał cały czas a serce waliło mu chyba milion razy na sekunde... normalnie tak sie bałam że szok któraś wcześniej napisała żeby psa schłodzić i włożyć go łapkami do zimnej wody tak też zrobiłam ... ale żadnej poprawy.... kilka minut temu dopiero się uspokoił... w tamtym roku dostawał tez kostki lodu bo je uwielbia lizać... co jeszcze moge mu zrobić żeby tak sie nie przegrzewał...????????
Dodam że w tamtym roku nie mieliśmy takich problemów....
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 20:22   #376
winogronek
Wtajemniczenie

Ewkaaa8891 ja bym poszła do jakiegoś dobrego weta i zapytała o to nie jestem specem no ale to nie jest normalne, tak jakby miał jakąś niewydolność krążeniową(udar).
http://www.vetopedia.pl/article82-1-Udar_cieplny.html

Nesi123 psom jak ludziom można zakładać aparaty na zęby to wszystko tak poszło do przodu że cudeńka można robić.

wiolussia te zęby to są już stałe obydwa bo nawet wzięłam Suri i policzyłam jej zęby i pomiędzy kłami powinno być ich 6 nie wiem jak to jest w shih musiałabyś się zapytać kogoś kto wystawia czy sędziowie czepiają się takie układu. Jeśli chciałabyś żeby one jakoś były równe to potrzebne byłoby coś co pomorze tym rosnącym ząbkom wejść do środka szczeki bo teraz wychodzą na zewnątrz, takimi starymi metodami hodowców ale niestety skuteczne tylko w niektórych przypadkach to zakładanie zwykłej gumki recepturki na kły tak żeby gumka opierała się na zewnątrz przednich ząbków , tak aby je wciskała do środka.
Problem w tym ze te zabki sa male i moze to sie zsuwać.

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2010-06-29 o 20:26
Stary 2010-06-29, 20:48   #377
wiolussia
Raczkowanie

No wlasnie po pierwsze to sie moze zsuwac a po drugie to nie ma klow bo jej wypadly Nie ukrywam, ze mnie to bardzo martwi. Pojde z nia do weta na konsultacje chociaz bez wiekszego entuzjazmu, ze cos zaradzi. Tylko, ze w tym tygodniu nie dam rady a w nastepego tez nie jestem pewna a tu nie ma z czym zwlekac.
No widzicie nawet nie wiedzialam, ze mozna psom aparat na zeby zakladac a tu niespodzianka Nie wiem tylko czy byloby mnie stac na taki wydatek bo to pewnie niezle kosztuje. No nic zobaczymy jak to bedzie. Bede sie starac cos wykabinowac zeby sie wyrwac do tego weta jak najszybciej. Dzieki dziewczynki za rady.
Stary 2010-06-29, 21:05   #378
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
Ewkaaa8891 ja bym poszła do jakiegoś dobrego weta i zapytała o to nie jestem specem no ale to nie jest normalne, tak jakby miał jakąś niewydolność krążeniową(udar).
http://www.vetopedia.pl/article82-1-Udar_cieplny.html
.
Główne objawy udaru:
– gwałtowne ziajanie i ślinotok,
– pobudzenie,
– osłabienie, utrata przytomności,
– płytki i nieregularny oddech,
– szybki i słabo wyczuwalny puls,
– suche wargi, ciemny kolor dziąseł i języka,
– biegunka i wymioty,
– hipertermia (bardzo wysoka temperatura, do 42*C),
– drgawki i utrata przytomności podczas hipertermii,
– oparzenia skóry (zwierzęta bez okrywy włosowej, np. grzywacz chiński),
– zmiany nowotworowe, głównie czerniaki (głównie u zwierząt albinotycznych i innych białych).

Z tych objawów co tu mi podałaś to miał :
Gwałtowne ziajanie, wysokie pobudzenie, szybki puls...
no i porządnie go schłodziłam i już jest w porządku.... wiem napewno że przy udarze są wymioty u nas na szczęcie ich nie ma.... więc wydaje mi się że dobrze się skończyło.... a co wy jeszcze robicie żeby sie wasze psy nie przegrzały???
Aleee mnie nastraszył...
Stary 2010-06-29, 21:13   #379
NESI123
Rozeznanie

Winogronek z zebami u ludzi to wiem ze mozna wszystko zrobic hehe ale u psow to wlasnie nie bylam pewna ale domyslalam sie ze wlasnie moga cos zaradzic zeby zapobiec krzywemu zgryzowi albo wystajacym zabkom...
Wiolusia to super ze ja wezmiesz do weta, na pewno cos ci doradza. Moja nesi z tylu miala dwa rzedy zabkow i jej to weterynarz wyrwal jak spala zaraz po sterylce. mowili ze je trzeba wyrwac zeby jej zeby krzywo nie rosly i zeby jej sie nie psuly i bakterie zeby sie tam nie gromadzily. i teraz ma piekne zabki rowniotkie jaki linijka hehe
Daj znac co ci weterynarz powiedzial jak juz bedzie po wizycie.

Ewka jak wezmiesz swojego do weta to tez napisz co ci powiedzial bo moj pies zachowuje sie podobnie do twojego na tych upalach ale moze nie az do tego stopnia. U nas sa 40sto stopniowe upaly to jej sie nie dziwie ale ostatnio tez taka zasapana byla i tak szybko oddychala wiec sie troche stresowalam i ja obserwowalam caly czas czy z nia wszystko ok...
Stary 2010-06-29, 22:04   #380
royalflush
Raczkowanie

u nas Master raz jak w samochodzie jechał to zaczął aż skamleć i piszczeć z tego upału. jechał z moją mamą, mówiła że się bała też że zejdzie, tak się zachowywał. my go wodą polewamy i podajemy do picia. dzisiaj z kolei byłam z nim w parku i sam się na słońce wystawiał, a też grzało ostro :| nawet tej wody jakoś bardzo dużo nie wypił, tylko tak lajtowo.
Stary 2010-06-29, 22:34   #381
wiolussia
Raczkowanie

To podobnie jak moja. Kiedys sie z nia wybralam na taki bazarek i bylo strasznie goraco. Ziala mi biedaczka jak nie wiem, co chwila sie kladla i wogole nie chciala chodzic ale wody tknac nie chciala, nie wiem czemu. Juz mi sie tak pare razy zdarzylo na spacerze kiedy bylo goraco, ze nie chciala pic wody dopiero jak wrocilysmy do domu. Ale u nas nie ma az takich upalow wiec jest ok przynajmniej dla niej bo ja czasami tesknie za goracem Nie ma upalow ale jest dos cieplo wiec na spacerki wychodzimy wieczorkami, wlasnie dopiero wrocilysmy i tez mala jest padnieta, lezy plackiem na podlodze i sapie jak lokomotywa. Spotkalysmy sie na spacerze z sasada pieskami, jeden z nich to mlody springer spaniel wiec ja wymordowal niesamowicie Codziennie stoi przy plocie (czasem przez pol dnia) i zaczepia te psy zeby do niej podchodzily a dzisiaj jak ja wymeczyly to trzymala sie na dystans i tylko obserwowala nie byla juz taka towarzyska jak przez ogrodzenie
Stary 2010-06-29, 22:39   #382
winogronek
Wtajemniczenie

Ja już to wcześniej pisałam ale jak macie takie baseniki dla dzieci co się wystawia na ogród to by była świetna sprawa u nas wśród papillonomaniakow jest to bardzo popularne Psy maja niezła zabawę nurkują nawet w tych basenikach

Stary 2010-06-30, 09:32   #383
san_D
Raczkowanie

Jeśli chodzi o upały ja po prostu mojej ścięłam włosy i widać, że jej lżej. Całe dnie siedzi w oknie, a jak nie to kładzie się pod łózko albo za łózko. Chociaż cały czas zieje i widzę, że jej gorąco, ale nic się w sumie nie dzieje...
Wczoraj kupiłam Suzi gumeczki z kokardką
Śpiąca zdjęcie zrobione przed chwilą

`ale niektóre kwestie rozsądniej jest zapomnieć,
żeby się nie pogrążać i oprzytomnieć,
zacząć od nowa, nie zwariować.`

Edytowane przez san_D
Czas edycji: 2010-06-30 o 09:34
san_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 09:34   #384
san_D
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiolussia Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie. Wlasnie Afra jest na etapie wymiany zabkow ale martwie sie bo one jakies takie nierowne sa....
Mojej też wyrosły nierówno..

`ale niektóre kwestie rozsądniej jest zapomnieć,
żeby się nie pogrążać i oprzytomnieć,
zacząć od nowa, nie zwariować.`

san_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 10:59   #385
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

W sytuacji Ewy włosy nic nie zmienią bo z tego co wiem jej psiaczek ma krótkie
Mój ma długie kudły a też nic wielkiego się z nim nie dzieje, sapie jak każdy inny pies w taką pogodę ... w domu mamy dosyć chłodno bo mój blok jest tak osadzony że po jednej stronie nigdy nie ma słońca więc jest chłodek a na podwórku dużo odpoczywamy w cieniu no i obowiązkowo woda zabawy w ganianki zamieniłam na komendy w miejscu i jakoś sobie radzimy.
Teraz właśnie mam wolne 4 h więc idziemy sobie na stadion leśny usiądziemy w cieniu (znaczy ja w słońcu Tobiś w cieniu) na kocyku i będziemy sobie wypoczywać i jeść

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

aaa co do ząbków to shih tez powinny mieć 6 między kłami ale sporo psiaków nawet tych super wystawowych nie ma tylu, a jeśli chodzi o ocenę to wszystko zależy od sędziego ale zwykle przymykają na to oko
Mój Tobi też nie ma na dole prostych ząbków te 4 (zaraz przy kłach) też są troszkę wysunięte do przodu ale nie ma przododzgryzu, tzn. nie wystają mu z pysia

Stary 2010-06-30, 11:08   #386
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
W sytuacji Ewy włosy nic nie zmienią bo z tego co wiem jej psiaczek ma krótkie
Tak ma krótkie... tzn. teraz i tak o wiele dłuższe niż zwykle ale już fryzjer na przyszły tydzień umówiony.... ostatnio był obcinany 4 miesiące temu.

Co do wczorajszej akcji wszystko jest ok nic sie nie działo,,, ale boje sie z nim wychodzić i tylko szybko na siku i do domku ... z drugiej strony szkoda mi go żeby tak całe dnie siedział domkuuu... u nas słońce pali dookoła
Stary 2010-06-30, 12:05   #387
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
Tak ma krótkie... tzn. teraz i tak o wiele dłuższe niż zwykle ale już fryzjer na przyszły tydzień umówiony.... ostatnio był obcinany 4 miesiące temu.

Co do wczorajszej akcji wszystko jest ok nic sie nie działo,,, ale boje sie z nim wychodzić i tylko szybko na siku i do domku ... z drugiej strony szkoda mi go żeby tak całe dnie siedział domkuuu... u nas słońce pali dookoła
Jak masz wiatrak w domu to odpal żeby go trochę owiewało.

Stary 2010-06-30, 15:59   #388
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

Ja to już nad czymś takim w pokoju myślałam http://www.allegro.pl/item1101205463...k.html#gallery ulga dla psiaków i dla nas

Stary 2010-06-30, 16:43   #389
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Ja mam stojący duży wentylator z regulowaną wysokością i jak ustawiam nisko dla psa to postoi chwile i odchodzi... nie lubi wiatru we włosach a dla nas w upały jest naaajcenniejszy
Stary 2010-06-30, 16:46   #390
NESI123
Rozeznanie

O prosze, ja mam taki wiatrak na suficie w sypialni i mozna ustawic 3 rozne szybkosci. W nocy jest super, bo troche chlodzi. Zawsze wlanczam ten wiatrak bo jak pare tygodniu temu wlaczylam klime to rano wstalam z takim przeziebieniem ze juz 3 tygodnie sie mecze. Porazka. Ale taki wiatrak to fajna sprawa. Chociaz czasami mam jakiegosc schiza i sie boje zeby mi to na glowe nie spadlo jak spie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości