Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-01, 11:14   #3151
elenka1
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
A z męzusiem to juz całkiem dogadac się nie możemy..
NIby się pogodziliśmy...ale....no własnie..
nie moge mu wybaczyć tego "parobka"
zrobił tez coś gorszego..ale o takich rzeczach się nie pisze....
Najgorsze jest to że nie żałuje....
A..zabrinił mi z korzystania z laptopka przy nim..bo go to nerwuje...
moge przez cały dzien pisać ale wieczorem jak on juz jest to nie wolno mi włączać..
Ciekawe co jeszcze wymysli...

ja z moim tez ostatnio nie moge sie dogadac, wogole nie chce mnie sluchac ja czuje ze jest zmeczony moim"gderaniem".... fakt mi nic ostatnio nie pasuje

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość

Dziewczynki ogłaszam wszem i wobec,że właśnie dzisiaj rozpoczynam ostatnia "prostą" czyt. trzeci trymest. No nieźle....tym bardziej,że w praktyce jeszcze tylko jakieś 2,5m-ca mi do cc zostało.
oo zapomniałam o tych trymestrach, w takim razie mi tez się zacząl bo to chyba od 27 tygodnia

Astorianka, Shinee STO LAT

Ja dzisiaj byłam na glukozie, jakaś słaba wróciłam do domu chyba za duzo krwi mi pobrali
dobrze ze nastawiłam sie na jej smak jak najgorzej to nie bylo az tak strasznie, jutro wyniki zobaczymy...

dziewczynki mieszkające w krakowie czy sa juz jakies mega przeceny w galerii krakowskiej??? ktoras cos o tym wie??? bo zamierzam w przyszłym tyg pojechać

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 11:23   #3152
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
No bez przesady... Strasznie Cie nastraszyli. A czemu musialas kupowac glukometr? Przysluguje Ci darmowy. Tez teraz uzywam takiego z Bayeru Contour TS.
Nie przejmuj sie tym az tak. naprawde przesadzili....

Klarisso - Dobra cena paskow 9,60 za 150szt czyli za 3 opakowania. Normalnie na recepte jedno opakowanie kosztuje 3,20, a w aptekach przyjaznym diabetykom sa po 2zl lub 1 grosz
Ja źle przeczytałam, myślałam, że to cena za 1 opakowanie, jak za 150 szt. to co innego

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Dziwne, bo moja gin twierdzi zupełnie co innego, to samo powiedziała kosmetyczka do której poszłam z pytaniem czy może jakieś maski, mazaje itd. Obie kategorycznie zabroniły i kazały czekać - kofeina, algi, większość olejków eterycznych są zabronione.
Zajmę się celulitem jak już ciąża się skończy... Jedyne co wskazane to dużo nawilżania skóry.
Dokładnie takie same informacje posiadam

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Klarissa mi też się coś takie zrobiło w miejscu intymnym to jest żylak, czytałam że schodzi samo po porodzie
No właśnie na żylaka mi wygląda... Ale to jest okropne. Ja się po prostu załamuję, najpierw hemoroidy a teraz to... A na piersiach (dokładnie to na brodawkach) również robią mi się żylaki Jestem załamana i mam nadzieję, że urodzę wcześniej niż w 40 tc bo zaczynam wyglądać i czuć się jak jakiś potwór...

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Kochane ja właśnie zapłaciłam za 150 pasków 9,60zł, a glukometr dostałam za darmo. Bo całość (150 pasków, glukometr też ten co Ty Shinee) zapłaciłam 9,60- czyli wychodzi na to, że tylko paski mnie kosztowały (na receptę były, a glukometr Pani dała gratis).
Już mi trochę lżej, ale mnie nastraszyli. Każda dostaje taką ulotkę co i jak badać ruchy płodu, każda miała ktg i mam raz w tygodniu robić, bo czasem dzidzia może słabnąć...

Mnie w ogóle nic nie mówili o ruchach małej ani o robieniu ktg (chociaż ona sama się rusza dzisiaj jak szalona, więc nic jej z pewnością nie jest ). Powiedzieli mi tylko, że mam natychmiast zadzwonić jeśli na paskowych testach do moczu pokaże się wynik świadczący o kwasicy.

Cytat:
Klarissko, Shinee ja miałam wyniki:

50g na czczo 86 po 1 h 155
75g na czczo 80 po 1h 161 po 2 h 140

W ogole to załapałam dola, bo wyczytałam, że prawie w każdym przypadku, gdy ma się w ciąży cukrzycę, to po 10-20 latach nabywa się tej zwykłej... i że przy drugiej ciąży prawdopodobnie też będzie...

Za dwa tygodnie idę do tej lekarki i jeśli nie spadnie cukier, to idę na oddział i będę dostawać insulinę...
No to wyniki nie takie złe strasznie.

A co do tego, że ma się zawsze cukrzycę to nie prawda. Ryzyko zachorowania jest wyższe tylko o 15%, to czy zachorujemy będzie zależało od tego jak będziemy żyły. Nawet w następnej ciąży cukrzyca nie koniecznie musi wystąpić (ryzyko wzrasta o 30%). Nie jest tak źle. Jeśli nie masz w rodzinie cukrzyków, nie jesteś obciążona genetycznie, będziesz dbać o wagę i pożywienie to nic ci nie będzie kochana No przynajmniej ja się tak pocieszam i tak mnie lekarz pociesza Co do spadku cukru to po kilku dniach dobrej diety spadnie - mi spadł i teraz kręci się gdzieś w około 100 - 115 po posiłku czyli jak najbardziej w normie.
Stary 2010-07-01, 11:27   #3153
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

ania13.03 abz Marcia2507 dziekuje

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
martucha gratuluję mgr no i mam nadzieję, że pomoże ci w zdobyciu wymarzonej pracy
dziekuje juz pracuje w wymarzonej pracy tzn w przedszkolu od prawie 3 lat wiec spoko spoko ale nie ukrywam ze porozglądam sie z jakims "lepszym" przedszkolem

mam dla was ostatnie wiesci ze szkoly rodzenia

Połóg
Zaczynamy od urodzenia łożyska (podobno nie jest to przykre ani nic.. i idzie jak szybko) oni oceniają czy łożysko jest cale urodzone jak jest ryzyko ze cos zostało to lekarz proponuje że zrobi zabieg (dostajesz znieczulenie on cie czyści jeśli pękłaś albo byłaś przecięta to cie tez zszywają) jeśli łożysko urodziło się cale to luz i zakładają szwy na znieczuleniu miejscowym (jeśli było nacięcie to stale jeśli tylko drobne otarcia pękniecie to rozpuszczalne)
Co przynosi ulgę podczas połogu – okłady na krocze z kostek lodu, podmywanie się tantum rosa, laktacytem, nasiadówki z kory dębu albo mycie się kora dębu,
Ważne jest wietrzenie i dobre osuszanie powinno się często myc podmywać i osuszać najlepiej ręcznikiem papierowym bo on najbardziej chłonie im suchsze krocze tym lepiej się goi (nie osusza się jedynie po korze dębu bo ona musi sama wyschnąć)
Polecają tez tabletki przeciw bólowe (pomocne przy pierwszych trudach karmienia i obkurczaniu sie macicy) – apap, panadol, paracetamol -2-3 razy na dobę (dziecko jest bezpieczne)
Po porodzie Sn wstajesz po 4-5 godzinach dobrze jest jak ktoś ci towarzyszy po cc po 12
Przy wypisie pamiętać o zaświadczeniu do urlopu macierzyńskiego
Mamy tez 2 tygodnie na pojawienie się w urzędzie stanu cywilnego w miejscowości w której rodziliśmy – jeśli jesteśmy w związku sformalizowanym mamy ze sobą dowody (i akt ślubu skrócony jeśli ślub był w innej miejscowość) jeśli jesteśmy w związku niezalegalizowanym to tez dowody ale dziecko do chwili zarejestrowania ma nazwisko matki i dopiero tam tatuś może go zapisać na siebie
Po 6 tygodniach jest wizyta u lekarza z usg – koniecznie upomnieć się o cytologie!

Aha i pani powiedziała z nieprzyjemne jest oddawanie moczu ale musi się to zrobić do 6 godzin bo inaczej pęcherz jest za duzy i blokuje miejsce macicy a ta nie ma jak się obkurczać, i będą musieli założyć cewnik, dlatego najlepiej jest sikać i polewać jednocześnie krocze np wcześniej nalać wodę do butelki itd… wtedy nie szczypie..
Aha i jak będziemy mieli karmić to poleca przewinąć dziecko i zmienć sobie podpaskę bo zaraz po albo już w trakcie karmienia będzie mocniej obkurczać się macica i może duzo krwi wypłynąć wiec lepiej się przygotować niż się potem martwić ze „przelałyśmy się” albo coś…

To chyba tyle
Stary 2010-07-01, 11:36   #3154
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
No właśnie na żylaka mi wygląda... Ale to jest okropne. Ja się po prostu załamuję, najpierw hemoroidy a teraz to... A na piersiach (dokładnie to na brodawkach) również robią mi się żylaki Jestem załamana i mam nadzieję, że urodzę wcześniej niż w 40 tc bo zaczynam wyglądać i czuć się jak jakiś potwór...
no ciąża nam wszystkim pieknie zmienia ciało, ja jak sobie mysle o wakacjach w przyszłym roku... to wyobrazam sobie siebie szczuplutka opaloną w 2 czesciowym bikini z 8-9 miesięczną córeczka i moim TZ!!! za chwile sobie mysle ... Boze przeciez bede miala mega cyce i pewnie troche tluszczu mi zostanie...
no nic bede miala ogromną mobilizację zeby wrocic do formy jak bede myslala o tym bikini

a moja zmora od ok 3 tygodni sa zaparcia, wczesniej nie mialam problemu, co stosujecie???? jem owoce, warzywa pije wode i jakos nic mi to nie daje, fakt nadrabiam mięchem i czekolada

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 11:41   #3155
Majka232
Zakorzenienie

Dzień Dobry!

Astronianka, Shinee
- najlepsze życzenia! Spełnienia marzeń!

martucha - gratulacje!

Postanowiłam zamówić kilka rzeczy z all (między innymi pieluchy tetra i flanela, podkłady, majteczki siateczkowe, pokrowce na przewijak, ręczniki z kapturkiem) od tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user_auctions...37&gr_id=11763
Czy może któraś z Was kupowała coś u niego?

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

elenka - rano kilka suszonych śliwek i później popić to szklanką ciepłej wody. Powinno pomóc. Ewentualnie jedzenie Activii (np. z siemieniem lnianym)
Stary 2010-07-01, 11:46   #3156
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alicia4 Pokaż wiadomość
Dzisiaj byłam na wizycie u mojej ginki. Wszystko wypadło doskonale. Wyniki badań (morfologia, glukoza, mocz) super. Mała waży prawie 700g i cały czas jest dziewczynką. Także jestem bardzo zadowolona.
Na jutro po południu ginka zaprosiła mnie na oglądanie porodówki. Mam nadzieję, że nie trafię na żaden poród w tym czasie, bo byłby mega ubaw.
Super Bardzo się cieszę...
Daj mi znać (może być na priv) co i jak na tej porodówce?
Będziemy rodziły jeszcze w starym, czy już w nowym szpitalu?
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 11:48   #3157
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Kurde mężuś twój ma chyba jakiś kryzys i wyładowuje na tobie swoje złe emocje...Chyba nie ma sensu wchodzić z nim w dyskusje,bo tylko się sprawę pogorszy.Może pounikaj go kilka dni,nie rozmawiaj,to może zrozumie,że grzegiął
Swoją drogą z tym parobkiem,to możesz mu powiedzieć,że bardzo chętnie się z nim zamienisz.Niech on zostanie w domu z Dominikiem,a Ty pójdziesz na niego robić....Ciekawe ile by wytrzymał...
Niestety ja to tym milczeniem to tylko bym przysługe mu zrobiła..to typ milczka ...nie lbi rozmawiać , przynajmniej nie na tematy uczuciowe, problemy w rodzinie.....
On faktycznie myśli że cały dzień się opier...m....
A co do korzystania z kompka to co mam robić??
Co wieczór włącza sobie Discavery i zacięcie ogląda, a ja mam dość już tego typu programów..już nie pamieam kiedy ostatnio jakiś film oglądaliśmy.. no więc włączam wizazyk i se klikam..
A on wtedy gada że naczytam się głupot i później oczekuje od niego kolorowych jaj...
Faktycznie chłop ma jakiś kryzys...mówi że ma jakiś problemy, ale nie chc emi nic powiedzieć bo to jego sprawy są...
A ja wróżka nie jestem
Dobra..juz koniec tematu tża i tak Wam namarudziłam że hoho

Jak macie jakieś linki do fajnych sprzedawców z ciuszkami to mi podajcie...
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 11:51   #3158
fem
Raczkowanie

witam...
ale z wielkim bólem...
ja już nie daję rady... nie mam siły... tak boli mnie kręgosłup... ból promieniuje aż na biodro... dzisiaj w nocy aż mnie obudził ten ból i z wielkim trudem przekręcam się z boku na plecy... masakra... aż płakać mi się chce... nic nie moge zrobić bo zaraz boli... ja nie wiem co ja mam zrobić żeby mi było lżej

postaram się was poczytać, ale jak siedzę to jeszcze dochodzi kość łonowa...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 11:57   #3159
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
dziewczynki mieszkające w krakowie czy sa juz jakies mega przeceny w galerii krakowskiej??? ktoras cos o tym wie??? bo zamierzam w przyszłym tyg pojechać
ja w Galerii Krakowskiej dawno nie bylam, bo tam wielkie tloki zawsze, ale bywam w innych galeriach - Bonarka,M1. Promocje sa..... ale zalezy co upolujesz i czego bedziesz szukac

Jakie podklady kupujecie: jakiej firmy i jaka wielkosc (mormal, super...?) Ja takie znalazlam:
http://www.allegro.pl/item1044096840...na_normal.html
czy mozecie jakies polecic?

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-07-01 o 12:10
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:14   #3160
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość

Postanowiłam zamówić kilka rzeczy z all (między innymi pieluchy tetra i flanela, podkłady, majteczki siateczkowe, pokrowce na przewijak, ręczniki z kapturkiem) od tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user_auctions...37&gr_id=11763
Czy może któraś z Was kupowała coś u niego?
ja dziś zaszalałam i zrobiłam trosze zakupów na all za 230zł Jedna przesyłka 13zł kurierem od tego sprzedawcy - mysle ze się opłaca..
https://wizaz.pl/forum/newreply.php?...e=1&p=20389436

Patyczki higieniczne dla dzieci CLEANIC 60szt. (numer 1087594173)
Kolorowe pieluchy pieluszki tetrowe MEGA PROMOCJA (numer 1090335675)
Higieniczne podkłady poporodowe dla kobiet!!!! (numer 1092151562)
Chusteczki dla niemowląt Huggies 2x64szt OKAZJA (numer 1086406641)
Płatki kosmetyczne dla dzieci 60szt. PROMOCJA! (numer 1093969748)
Super wkładki laktacyjne 60szt. - MEGA PROMOCJA! (numer 1085415323)
Wanienka dziecięca, wanna 102cm w 3 kolorach (numer 1085593393)
Pieluchy Pieluszki FLANELOWE MEGA OBNIŻKA ceny!!! (numer 1101107521)
Super PAKLANKI woreczki na zużyte pieluszki 50szt (numer 1100126964)
PODKŁAD do łóżeczka - CERATKA 90x120 PROMOCJA! (numer 1100736080)
Termoopakowanie Tommee Tippee 1szt. NOWOŚĆ!! (numer 1092049815)
SUPER Komplet SZCZOTKA +GRZEBYK HIT!!! (numer 1101134685)
Poporodowe majtki jednorazowe BabyOno -5szt roz.XL (numer 1099401396)
Mata do wanienki, materacyk do kąpieli 4-kolory (numer 1102976813)
Praktyczna szczotka do mycia butelek i smoczków (numer 1100734074)
NIVEA Baby krem przeciw odparzeniom 100ml. (numer 1102174103)
SUPER PRAKTYCZNE osłonki na piersi HIT!!! (numer 1103566328)
Praktyczny pokrowiec frotte na przewijak SUPER!!! (numer 1092420827)
Niezastąpiony ASPIRATOR do nosa SUPER CENA!!! (numer 1095492270)
Smoczek uspok. Tommee Tippee AIR 0-3m 2szt róż (numer 1091836021)

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Dobra..juz koniec tematu tża i tak Wam namarudziłam że hoho.
Kurcze, tak bardzo mi przykro, że twoj mąż tak dziwnie się zachowuje.. Naprawde jak jakiś nie czuły facet, który Tobą poprostu rządzi i wydaje polecenia czego wolno, czego nie wolno ci robic..
A najgorsze jest to ze jesteś od niego uzależniona finansowo..
Kochaniutka, wyżalaj się Nam tu, bo przecież nie masz do kogo! My jesteśmy aby Cie wspierać - wiec głowa do góry!
Zrób strajk w domku i nic nie rob, przeciez jestes w ciazy i mozesz sie zle czuc, niech on się troszkę Tobą zajmie...

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
witam...
ale z wielkim bólem...
ja już nie daję rady... nie mam siły... tak boli mnie kręgosłup... ból promieniuje aż na biodro... dzisiaj w nocy aż mnie obudził ten ból i z wielkim trudem przekręcam się z boku na plecy... masakra... aż płakać mi się chce... nic nie moge zrobić bo zaraz boli... ja nie wiem co ja mam zrobić żeby mi było lżej

postaram się was poczytać, ale jak siedzę to jeszcze dochodzi kość łonowa...
Kochana mam tak samo!!!!ja w nocy z pleców na bok nie mogę się obrocić!! Jak w ciągu dnie leże, to potem wstac nie mogę i moj P musi mnie podnoscić z łożka
mamy bóle krzyżowe i przy porodzie ponoć będzie nas mega boleć.. ale mam nadzieje, że to nie prawda!!

Martucha -gratulacje mgra już masz WOLNE!! bez stresow i innych takich

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-07-01 o 12:16
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:16   #3161
alicia4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Mój mąż to całe popołudnie prawie siedzi przed laptopem i do tego jak do niego mówię to często nie słucha, bo jest w coś zaczytany. To wtedy mam ochote go pobić normalnie. Ale przecież i tak mu nie zabronie. Siedzi z tym lapkiem na kolanach wieć wiele mu sie nie wcinam, a jak się umówię do koleżanki to marudzi, ze go zostawiam samego To jak mu tłumaczę, ze przecież i tak siedzi w necie to mówi, ze on ZARAZ kończy, taaa, jasne.
Na takie akcje mamy 2 laptopy i każdy siedzi na swoim forum.

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:28   #3162
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
eeh my do niedawna tez mielismy dwa lapki, ale stwierdzilismy, ze nam nie potrzebne.. i jeden sprzedalismy:-0
Maż w pracy ma net i mu starcza a ja jak on jest w domku to raczej nie staram się siedziec na necie..
Stary 2010-07-01, 12:30   #3163
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
ja w Galerii Krakowskiej dawno nie bylam, bo tam wielkie tloki zawsze, ale bywam w innych galeriach - Bonarka,M1. Promocje sa..... ale zalezy co upolujesz i czego bedziesz szukac

Jakie podklady kupujecie: jakiej firmy i jaka wielkosc (mormal, super...?) Ja takie znalazlam:
http://www.allegro.pl/item1044096840...na_normal.html
czy mozecie jakies polecic?
ja chcę kupić po 1 opak. z 2 wielkości
http://allegro.pl/item1099863251_pod...uuze_34cm.html
http://allegro.pl/item1094855344_pod...najtaniej.html
Stary 2010-07-01, 12:36   #3164
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
a ma moze ktoras z was liste kosmetykow dla malucha ktore trzeba/ powinno sie kupic?
ja kupuje tak -
chusteczki do pupy
oliatum kropelki do kapieli zeby nawilzaly skore
jonson zel do mycia (jesli sie sprawdzi na razie mam jego kilka probek - taki zolty)
linomag bobo a +e - kremik do smarowaniach suchym miejsc i pupy
octanispet do pepka
gaziki do osuszania pepka (5 na 5) no i do mycia oczek uszek itd
witaminy - preparat wita k i wita d

tyle (no sopelek do nosa, termometr do ucha, pieluchy to takki standard)

Majka232 Mpik82dziekuje

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-07-01 o 12:37
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:48   #3165
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość

mam dla was ostatnie wiesci ze szkoly rodzenia
Teraz to już straszysz a poprzednie :"odcinki" ze szkoły rodzenia były takie sympatyczne.
Jak zaczynam myśleć o tych nacięciach, bólach przy siusiu, szwach itp. to aż mi się automatycznie zaciskają nogi i podświadomie boli

Cytat:
a moja zmora od ok 3 tygodni sa zaparcia, wczesniej nie mialam problemu, co stosujecie???? jem owoce, warzywa pije wode i jakos nic mi to nie daje, fakt nadrabiam mięchem i czekolada
Ja miałam problemy ale już nie mam, staram się jeść codziennie nabiały, koktajle truskawkowe robię na bazie kefiru, soki typy "Pysio", i pomagają suszone morele 5-6 sztuk popijane dużą ilością wody.

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
witam...
ale z wielkim bólem...
Aż aki silny ból nie jest chyba normalny? Może skonsultuj sie z lekarzem? Ja mam bóle kręgosłupa i takie ciągnące przechodzące na pośladek ale to głownie wieczorem po całym dniu w pracy i jeszcze roboty w domu (obiad, pranie, prasowanie codziennie jest coś do z zrobienia), i przekręcanie się z boku na bok to też udręka.
Ale rano po przespanej nocy jest ok. śmigam do pracy i starcza mi energii. I nic raczej nie boli, dopiero wieczorem.

Cytat:
My też mamy dwa Internet bezprzewodowy i jest ok. Bo inaczej też musielibyśmy się nawzajem przeganiać.

Czy może ktoś wkleić zdjęcie Pampersów jakie kupujecie. Są różne rodzaje, ja nie wiem które najlepsze...

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-07-01 o 12:51
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:49   #3166
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

martucha84

Gratulacje!!
dzięki za wieści z SR. wszystko bardzo pomocne.
mi położna zabroniła robić nasiadówek. ponoć może to być niebezpieczne bo szwy mogą się rozejść.
no i po porodzie SN dają czopek aby się wypróżnić.

Edytowane przez asia-23
Czas edycji: 2010-07-01 o 12:50
asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:53   #3167
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Dziekuje za zyczenia
Mam do Was pytanie.
TZ znalazl nowa prace, w delegacji. Mial zarabiac okolo 3tys.
Byl tam juz prawie miesiac. Zrobil mnostwo nadgodzin, ktore mialy byc wiecej platne.
Ma umowe o prace, ta probna, na 3 miesiace, platne od godziny.
Facet ich wykrecil i obcial im godziny, powiedzial ze dostana okolo 800zl, wiec TZ chce sie zwolnic. W umowie ma napisane, ze jest 2 tygodniowe wypowiedzenie. Ale jesli oni jego oklamali, to czy moglby wrocic juz teraz?
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:53   #3168
waniliaania2009
Wtajemniczenie

oliatum kupujecie w aptece, czy gdzies moze na necie jest tanszy?
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 12:54   #3169
Astorianka
Raczkowanie

Hej dziewczyny. Po pierwsze dziękuję wszystkim jeszcze raz za życzenia

Po drugie znalazłam na facebooku fajną stronę, ma też internetową wersję normalną www.przedporodem.pl i teraz siedzę i czytam, może coś fajnego znajdę.

A po trzecie przed chwilką ciśnienie podniosły mi dwie "sympatyczne" panie Jehowe... Zaczęły standardową gadkę, ja na to, ze dziękuję bardzo i nie jestem zainteresowana. A jedna do mnie - no tak, a pani w ciąży. nie boi się pani, że coś się może stać pani albo dziecku? Nie chce pani nas wysłuchać?
Odpowiedziałam " a co ma się stać?", trzasnęłam drzwiami, ale do tej pory się trzęsę... Przewrażliwiona się zrobiłam albo coś...
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 13:01   #3170
fem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
Pomidorka przywołała mnie do porządku, więc zaglądam do Was kochane..
no bardzo dobrze...
nie zazdroszczę promotora... trzymaj się cieplutko kochana

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Nie mam też zbytnio motywacji do ćwiczeń, na SR odradzali, lekarz rodzinny odradzał, może być wszystko pięknie ładnie ćwiczyć sobie aż tu nagle krwawienie i trzeba leżeć do końca Lepiej ćwiczyć mięśnie Kegla
też mi się tak wydaje...

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
niestety, umowa w takim przypadku zakończy się z dniem, do którego została zawarta. Urlop macierzyński będzie więc trwał tylko do 31.12.2010 r.
Po tym terminie zasiłek macierzyński przysługujący za pozostałą część urlopu macierzyńskiego bedzie wypłacany przez ZUS. Z tym, że nie masz prawa do dodatkowych 2 tyg. urlopu macierzyńskiego, bo te przysługują tylko osobom zatrudnionym.
Poza tym pracodawca będzie musiał wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany w 2010 r. urlop.
fajnie wiedzieć, bo mam podobną sytuację jak MisQa

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
witam was dzis jako PANI MAGISTER obronilam sie dzisiaj bylo milo i sympatycznie
GRATULUJĘ

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
W ogole to załapałam dola, bo wyczytałam, że prawie w każdym przypadku, gdy ma się w ciąży cukrzycę, to po 10-20 latach nabywa się tej zwykłej... i że przy drugiej ciąży prawdopodobnie też będzie...
jest to prawdopodone, ale nie zawsze tak musi byc, więc głowa do góry

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Kochana mam tak samo!!!!ja w nocy z pleców na bok nie mogę się obrocić!! Jak w ciągu dnie leże, to potem wstac nie mogę i moj P musi mnie podnoscić z łożka
mamy bóle krzyżowe i przy porodzie ponoć będzie nas mega boleć.. ale mam nadzieje, że to nie prawda!!
oj to ja tak nie chcę, żeby mnie jeszcze kręgosłup tak przeokropnie bolał, bo chyba zwariuję

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Aż aki silny ból nie jest chyba normalny? Może skonsultuj sie z lekarzem? Ja mam bóle kręgosłupa i takie ciągnące przechodzące na pośladek ale to głownie wieczorem po całym dniu w pracy i jeszcze roboty w domu (obiad, pranie, prasowanie codziennie jest coś do z zrobienia), i przekręcanie się z boku na bok to też udręka.
Ale rano po przespanej nocy jest ok. śmigam do pracy i starcza mi energii. I nic raczej nie boli, dopiero wieczorem.
no juz wytrzymać momentami nie mogę, ale co lekarz mi może zaradzić, jak żadnych maści, prześwietleń i tabletek przeciwbólowych(tych mocniejszych) nie wolno...chyba przyjdzie mi cierpieć do porodu... mam nadzieję, że przejdzie...

zmykam od komputera, bo juz ledwo mogę wysiedzieć i do tego brzuszek mi stwardniał

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 13:03   #3171
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:

Czy może ktoś wkleić zdjęcie Pampersów jakie kupujecie. Są różne rodzaje, ja nie wiem które najlepsze...
Ja kupię takie żółte newbaby lub białe Premium Care i Huggies newborn (2-5 kg.)

Cytat:
oliatum kupujecie w aptece, czy gdzies moze na necie jest tanszy?
Ja mam w mieście taka tanią apteke i tam Oilatum Soft 500ml kosztuje 57 zł, a w Super Pharmie widziałam po 78 zł...
W tej aptece kupię większość rzeczy dla maluszka, chyba także termometr i fridę, ale wcześniej spytam o ceny.

Cytat:
A po trzecie przed chwilką ciśnienie podniosły mi dwie "sympatyczne" panie Jehowe... Zaczęły standardową gadkę, ja na to, ze dziękuję bardzo i nie jestem zainteresowana. A jedna do mnie - no tak, a pani w ciąży. nie boi się pani, że coś się może stać pani albo dziecku? Nie chce pani nas wysłuchać?
Odpowiedziałam " a co ma się stać?", trzasnęłam drzwiami, ale do tej pory się trzęsę... Przewrażliwiona się zrobiłam albo coś...
Ja ostatnio pokłóciłam się z 2 takimi paniami, bo mnie zaczepiły jak do domku przyjechałam i zakupy wypakowywałam i obrazki chciały pokazać...

fem - bidulko, musisz dużo leżeć i spać z wałkiem pod szyją, bo to podobno dobre dla kręgosłupa albo kup sobie tę podusię-rogal dla ciężarnych.
Mi za to bardzo dokucza ból pod żebrem, jak dłużej posiedzę lub pochodzę - masakra.

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-07-01 o 13:05
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 13:07   #3172
ycnan
Zadomowienie

Astorianka, xxSHINeexx, WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO

martucha84, GRATULU JĘ szlachetnego tytułu mgr
I dziękuję serdecznie za kolejną porcję informacji z SR

aaneczka1984, nie mam pojęcia, co ten Twój mąż wyprawia Ale skoro przyznał, że ma jakiś problem, to, POWIEDZMY, że jest częściowo usprawiedliwiony. Radzę poważnie z nim porozmawiać, wypytać o co chodzi, itp., i przy okazji wytłumaczyć, że, jednak , coiś w domu przez cały dzień robisz
Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
ponoć w terminie rodzi tylko 5% kobiet, a ten z usg jest baaardzo ruchomy
Ano właśnie
Moja mamcia mnie ostatnio "pocieszyła": Marudziłam, że jeszcze prawie 3 msc do porodu, a jak przenoszę to i więcej, a mama-czarownica "Coś ty? Ty to wcześniej jeszcze urodzisz."
Napomknę, że mamcia moja, chyba faktycznie jakieś uroki rzuca, bo zawsze jej się takie gadanie sprawdza...
Cytat:
no ciąża nam wszystkim pieknie zmienia ciało, ja jak sobie mysle o wakacjach w przyszłym roku... to wyobrazam sobie siebie szczuplutka opaloną w 2 czesciowym bikini z 8-9 miesięczną córeczka i moim TZ!!! za chwile sobie mysle ... Boze przeciez bede miala mega cyce i pewnie troche tluszczu mi zostanie...
no nic bede miala ogromną mobilizację zeby wrocic do formy jak bede myslala o tym bikini
Też mam nadzieję, że taka wizja przyszłorocznych wakacji będzie wystarczająco motywująca
Co do zaparć, to mi pomagał Danone Activia - ale wcinany codziennie. A teraz to kawka 3w1 MaxwellHouse - doraźnie

fem, dasz radę kochana. A na kręgosłup nie pomogła by Ci np ta wygięta poducha dla ciężarnych?

Ja chyba też zaczynam się powoli sypać Byłam dziś u internisty, bo mi się zrobił wieeelki wylew na oku i od wczoraj jeszcze się bardziej rozlał. Ciśnienie mam niby książkowe - 120/70, ale przy moim standardowym 90/60, to jednak jest za dużo. Wracając do domu, rozmawiałam przez telefon z mamą, to mi powiedziała, że strasznie sapę do słuchawki i mam zadzwonić jak odpocznę
Przy obecnej temperaturze pocę się jak prosiaczek, więc chowam się w chłodnym domku.
A wczoraj jeszcze mnie lewy cychuc bolał/kłuł (?? tak się pisze??)... A jak dotknęłam to tragedia... Ale dzisiaj jest spokój.

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-07-01 o 13:14
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 13:13   #3173
Majka232
Zakorzenienie

ycnan - ja zawsze mam niskie ciśnienie ok90-100/60-70, a u gin. zawsze wyższe (stresik i podekscytowanie wizytą) i ostatnio było 117/78, a co do sapania - mam tak samo, wystarczy się trochę zmęczyć (nawet sznurując buty-szok )
Stary 2010-07-01, 13:23   #3174
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz to już straszysz a poprzednie :"odcinki" ze szkoły rodzenia były takie sympatyczne.
Jak zaczynam myśleć o tych nacięciach, bólach przy siusiu, szwach itp. to aż mi się automatycznie zaciskają nogi i podświadomie boli
no to byla naj mniej przyjemna wizyta az nogi same sie zaciskaja masz radcej

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
Gratulacje!!
dzięki za wieści z SR. wszystko bardzo pomocne.
mi położna zabroniła robić nasiadówek. ponoć może to być niebezpieczne bo szwy mogą się rozejść.
no i po porodzie SN dają czopek aby się wypróżnić.
dziekuje o wyproznianiu sie nie mowila, mowila o plopocie wysikaniem sie bo reakcja na bol i szczypanie jest bolakada i laski przestaja oddawac mocz a wtedy to jedynie cewnik wchodzi w gre, co do nasiadowek to owszem mowila ze im tam "mokrzej" tym szwy sie bardziej rozpuszczaja i dlatego trzeba osuszac, ale nasiadowki polecala juz szczegolnie tym ktore szwow nie maja albo jak bedzie nadal dyskomfort a szwy beda usuniete - podobno bardzo pomaga

fem dziekuje

ycnan
dziekuje i prosze
Stary 2010-07-01, 13:31   #3175
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny. Po pierwsze dziękuję wszystkim jeszcze raz za życzenia

Po drugie znalazłam na facebooku fajną stronę, ma też internetową wersję normalną www.przedporodem.pl i teraz siedzę i czytam, może coś fajnego znajdę.

przede wszystkim się nie przejmuj!!! durnowate babsztyle, nie tylko bez wyczucia, co złośliwe, ja mam na takie taką gadkę, że ludzi wmurowywuje i aż buzię otwierają ze zdumienia po czym się żegnam pełno chodzi koło nas (mieszkam przy drodze na Gdów, mnasa starszych osób, któa wpuszcza te osoby, a ja nienawidze, jak mi ktoś 1-wciska swoje poglądy, 2-dzwoni dzownkiem jak szalony)
Stary 2010-07-01, 13:33   #3176
kasienka1701
Zadomowienie

Ja od wczoraj próbuję się zapisać do SR i tak...
Zadzwoniłam najpierw do babki,na którą byłam nastawiona i okazuje się,że prowadzi zajęcia w soboty od 10;00...super Więc tam nie pójdziemy...Potem zadzwoniłam do przyszpitalnej SR i okazało się,że mają przerwę wakacyjną...Acha,spoko,cz yli w lecie,nie powinno się być w ciąży...Zadzwoniłam więc do jeszcze jednej babki,na którą dostałam namiar i niby się z nią umówiłam,tylko ,że dopiero od sierpnia...Zastanawiam się czy to nie będzie za późno.Niby powiedziała,że jest 7 spotkań na tygodniu i w razie czego możemy się spotykać 2 x w tyg.,więc w ciągu miesiąca bym się wyrobiła...Myślicie,że dam radę ??

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 13:36   #3177
czarnaelizabeth
Raczkowanie

co do załatwiania po porodzie - trzy razy miałam siłami natury, dwa razy starsznie popekałam, raz byłam nacieta, zawsze byłam szyta, do kibelka na siku szłam mniej wiecej po 2 godzinach (po porodzie jak dorwąłam sie do wody, to autentycznie NA RAZ wypiłam całe 1,5 litra... tak mnie suszyło),troszkę piekło, owszem, ale jużprzy porodzie lekarka, która mnie szyła powiedziała,zeby jak najszybciej się wysikac, a juakby były problemy z numerem 2, to wołać o czopka. mnie ominęło, poradziłam sobie bez, ale głupie uczucie, bo się człowiek boi, że szwy mu pękną,a tak na pewno nie będzie w ogóle po siku od razu prysznic i polewanie rivanolem rozcieńczonym z wodą,lub tantum rosa, panience,któą bolało, położna kaząła siku pod prysznicem zrobić, podobno o wiele lepiej jest i nie piecze nie testowałam.
Stary 2010-07-01, 13:44   #3178
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ja od wczoraj próbuję się zapisać do SR i tak...
Zadzwoniłam najpierw do babki,na którą byłam nastawiona i okazuje się,że prowadzi zajęcia w soboty od 10;00...super Więc tam nie pójdziemy...Potem zadzwoniłam do przyszpitalnej SR i okazało się,że mają przerwę wakacyjną...Acha,spoko,cz yli w lecie,nie powinno się być w ciąży...Zadzwoniłam więc do jeszcze jednej babki,na którą dostałam namiar i niby się z nią umówiłam,tylko ,że dopiero od sierpnia...Zastanawiam się czy to nie będzie za późno.Niby powiedziała,że jest 7 spotkań na tygodniu i w razie czego możemy się spotykać 2 x w tyg.,więc w ciągu miesiąca bym się wyrobiła...Myślicie,że dam radę ??
no w sumie czemu nie, jak byś chodziła 2xw tygodniu
a czemu w soboty odpada ??
ja właśnie szukałam takiej szkoły żeby właśnie były spotkania w weekend i udało mi się znalezc i od przyszłej soboty zaczynamy 4 spotkania po 4 godziny właśnie w soboty + 1 spotkanie w szpitalu w celu oprowadzenia
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 13:48   #3179
Majka232
Zakorzenienie

A ja właśnie zadzwoniłam i umówiłam się na konkretne godz. na zajęcia gimnastyczne w SR. Pierwszy raz idę w poniedziałek. Zajęcia trwają godzinkę.
W połowie sierpnia zapiszę nas na zajęcia teoretyczne, które skończymy do końca sierpnia, a później zostaną 2 piątki (zajęcia - poród rodzinny i kąpiel noworodka), więc wszystko skończymy do połowy września.
Stary 2010-07-01, 13:57   #3180
angelikaw
Zakorzenienie

cięzko Was nadrobić, a nie było mnie moze z godzinkę... no nic nadrobie potem

odebrałam wyniki:
przeciwciał nie wyhodowano (a martwiłam się, bo Ł. ma Rh-)

glukoza na czczo: 63 (norma 70-115)
krzywa cukrowa 50g po 1h: 140 (norma: 0-140)

pielęgniarka, która pobierała mi krew powiedziała, że wynik maksymalny, ale w normie. Zobaczymy, co na to lekarz (we wtorek mam wizytę)

aaa badanie powinno się zrobić do końca 28tc, a ja zrobiłam je w 1 dniu 29tc... nie wiem, jakie to ma znaczenie.

a teraz spadam do okulisty

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-07-01 o 14:02
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości