Studiować filologię angielską... - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-01, 19:54   #3421
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Dot.: Studiować filologię angielską...

Cytat:
Napisane przez moncia131 Pokaż wiadomość
Jestem tegoroczną maturzystką i chcę iść na filologię angielską. Widzę, że tu jest dużo osób studiujących ten kierunek, dlatego mam do Was pytanie. Czy na filologii jest bardzo ciężko? Czy to prawda, że studiowanie tego kierunku to prawie samobójstwo? Czytałam na różnych forach wypowiedzi studentów filologii angielskiej i wiele wypowiedzi mnie przeraziło, bo dużo osób pisało, że żałuje wyboru tego kierunku, że na filologii angielskiej jest płacz i zgrzytanie zębów, itp., itd.... Ogólnie niezbyt ciekawie, ale były też wypowiedzi pozytywne, że na filologii angielskiej jest fajnie i ciekawie i że wcale nie jest tak ciężko jak wszyscy mówią i myślą... Nie wiem komu wierzyć, dlatego liczę, że może Wy się ze mną podzielicie swoimi uczuciami wobec studiowania filologii angielskiej
Czytałaś na różnych forach, a na tym czytałaś?
Jeżeli nie to polecam wyszukiwarkę i cofnięcie sie o kilkanaście stron wstecz - będziesz miała chociaz zarys tego jak studiowanie wygląda.
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 20:01   #3422
moncia131
Przyczajenie

Na tym forum też troszeczkę czytałam, ale jak dotąd to przerażają mnie nazwy niektórych przedmiotów...
moncia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 20:12   #3423
Celestia
Zakorzenienie

Cytat:
Na tym forum też troszeczkę czytałam, ale jak dotąd to przerażają mnie nazwy niektórych przedmiotów...
poczytaj głębiej ten wątek i będziesz wiedziała w co się pakujesz
Celestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 20:27   #3424
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
No to poczytaj jeszcze troszeczkę.
Pisałyśmy już wieeeele razy co i jak, jestem pewna, że znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-01, 21:34   #3425
Penny Ur
Raczkowanie

Ja, kiedy te 6 lat temu decydowałam się na filologie angielską, to kompletnie nie wiedziałam co mnie czeka i jakich przedmiotów będę się uczyć A do internetu jakoś nie pomyślałam, żeby zajrzeć, z resztą jakoś mnie to nie interesowało
W każdym razie lekko nie jest, trzeba się przyłożyć, szczególnie na początku. Ale ja siebie te 6 lat temu na innym kierunku nie wyobrażałam i gdybym miała wybierać jeszcze raz to wybrałabym to samo

Edytowane przez Penny Ur
Czas edycji: 2010-07-01 o 21:49
Penny Ur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 00:17   #3426
Heledore
Zakorzenienie

[1=025dd70b38ae5ec63576996 b909aa97df2915b11_5f1f5c7 240092;20398090]Już wiesz od jakiej średniej możesz dostać stypendium? U nas to zawsze zagadka. Oczywiście jest próg, ale ze studentów, którzy go przekraczają wyłania się jakiśtam procent. Min. 15%, a max nie wiadomo. No i jeszcze nie zawsze liczą średnią arytmetyczną. Czasem ważoną. Ale kiedy? Mystery. [/QUOTE]
niestety już tak juz zapowiedziano, ze zmian progu w przyszłym roku nie przewidują. Nawet gdyby dostali więcej pieniędzy niż zwykle to wydzielą wyższe stypendia ale progu nie obniżą - jest od 4,5
Cytat:
Napisane przez Penny Ur Pokaż wiadomość
Ja, kiedy te 6 lat temu decydowałam się na filologie angielską, to kompletnie nie wiedziałam co mnie czeka i jakich przedmiotów będę się uczyć A do internetu jakoś nie pomyślałam, żeby zajrzeć, z resztą jakoś mnie to nie interesowało
W każdym razie lekko nie jest, trzeba się przyłożyć, szczególnie na początku. Ale ja siebie te 6 lat temu na innym kierunku nie wyobrażałam i gdybym miała wybierać jeszcze raz to wybrałabym to samo
Moge sie podpisać obiema rękami. Tez żyłam w zupełniej nieświadomości wybierajac kierunek. Właściwie to myślałam, że f.ang. wyglada jak lekcja ang. w szkole tylko jest wiecej godzin Świadoma byłam tylko istnienia przedmiotu "Literatura". I chyba tak głeboko wierzyłam,że filologia naprawde tak wyglada, że nawet nie przyszło mi do głowy poszperać w necie jakichś info czy rzucic okiem na jakis plan zajec na stronie uczelni .
W ogóle chyba żyłam w jakims równoległym świecie po maturze, miałam blade pojecie o studiowaniu i wydawało mi sie, że to takie insze liceum. Przezyłam niemały szok na poczatku października...

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 00:45   #3427
idedodomu
Raczkowanie

dołaczam do grona studentek
idedodomu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 10:31   #3428
ewka_609
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Moge sie podpisać obiema rękami. Tez żyłam w zupełniej nieświadomości wybierajac kierunek. Właściwie to myślałam, że f.ang. wyglada jak lekcja ang. w szkole tylko jest wiecej godzin Świadoma byłam tylko istnienia przedmiotu "Literatura". I chyba tak głeboko wierzyłam,że filologia naprawde tak wyglada, że nawet nie przyszło mi do głowy poszperać w necie jakichś info czy rzucic okiem na jakis plan zajec na stronie uczelni .
Mi rok temu nawet do głowy nie przyszło, żeby tu zajrzeć i się Was spytać I też wiedziałam, że będzie literatura i że będzie fajnie bo lubię czytać xD No... No lekko nie jest, ale to wiedziałam jak wybierałam studia. Ale nie zmieniłabym chyba. Inny kierunek też nie wchodził w grę
Stary 2010-07-02, 12:18   #3429
cherry l
Zakorzenienie

GG do cherry l

ja uważam,że jeśli ktos idzie na studia (obojętnie jakie),to ma tą świadomość,że to nie będzie juz liceum i trzeba będzie się przyłożyć do nauki
planuje iść w przyszłym roku na filologie,znając mnie na UŚ na dzienne sie nie dostane,ale nie będe krakać, nie widze innego kierunki dla siebie (w tym sensie,że inne kierunki by mnie raczej nie interesowały)
----> *mój postcrossingowy blog* <---

cherry l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 13:06   #3430
gusia12345
Raczkowanie

osatnie wyniki przyszly...egzamin historii WB zaliczony 1 rok za mna/!
a co do wyboru kierunku...ja nie mialam pojecia ze bedzie literatura i szczerze mowiac ty bylam nieo zszokowana...wiedzialam ze hist i praktyczne...myslam ze wiecej praktyczych bedzie...o opisowej tez nie mialam pojecia...w ogole poczatkowo myslam sobi bede sie uczyc pozadnie z wszystkeigo, w koncu teraz to juz bedzie tylko wiedza, ktora mi sie przyda...nie jakas matma czy fizyka.ale nauczyam sie, ze jednak musialabym z ksiazek nie wychodzic, nie jesc nie pic, zeby tak bylo.nauczylam sie ze trzeba pchac te wozek byleby do przodu, na 3, bo czesto wysilek sie nie placa.i nie wato sie przejmowac niektorymi zdziwaczalymi dokorami i profesorami

Edytowane przez gusia12345
Czas edycji: 2010-07-02 o 18:27
gusia12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 16:04   #3431
Maria221
Wtajemniczenie

Cytat:
nauczylam sie ze tzeba pchac te wozek byleby do przodu, na 3, bo czesto wysilek sie nie placa.i nie wato sie przejmowac niektorymi zdziwaczalymi dokorami i profesorami
, całkowicie się z Tobą zgadzam, z wysiłkiem róznie bywa, ja nieraz byłam b. aktywna, starałam się, ale np. koło na 3 pisałam i te moje starania nic nie dawały, 3 i tak było w indeksie, zdarzało się też, że pytania były niezrozumiałe, o czym pod koniec informował nas prowadzący "Hmmm, to ostatnie pytanie było rzeczywiście nieodpowiednio skonstruowane", no i każdy miał co innego, wtedy 3 było w sumie cenne. Nieraz warto się wyspać, niż za wszelką cenę kuć, zmęczony student niewiele z siebie wykrzesa, nawet, jak się dużo uczył.

W sumie dla mnie są to ciężkie studia, ale ja jestem przewlekle chora i różne przygody mi się zdarzają. W sumie jednak cieszę się, że jestem na anglistyce, spotkałam tutaj też masę miłych ludzi, towarzysko jest bosko, niestety wieksozśc wykładowców jest mocno odjechana, przynajmniej u mnie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255
Maria221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 16:59   #3432
Celestia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maria221 Pokaż wiadomość

W sumie dla mnie są to ciężkie studia, ale ja jestem przewlekle chora i różne przygody mi się zdarzają. W sumie jednak cieszę się, że jestem na anglistyce, spotkałam tutaj też masę miłych ludzi, towarzysko jest bosko, niestety wieksozśc wykładowców jest mocno odjechana, przynajmniej u mnie.
ja również mam super grupę, takich ludzi ze świecą szukać.

co do samych studiów, ja na początku wiedziałam, że lekko nie będzie i rzeczywiście na poczatku przeżyłam szok, że tyle materiału, że taki poziom trudności itp itp. no ale trzeba jakoś to pchnąć, jak ktoś napisał u góry - na 3, bo nawet z tej trójki jest wielka radość (zwłaszcza jak się zdaje pnja).
Stary 2010-07-02, 18:20   #3433
Hortencja
Zadomowienie

Ja również nie żałuję swojej decyzji, że studiuję FA.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 20:21   #3434
ewka_609
Rozeznanie

Zdałam opisówkę na 4 co u nas jest nie lada wyczynem. W przedterminie i teraz, w 1. zdało chyba ze 20 osób na 60 jakoś. U nas 1. rok poprawiają jeszcze na 3 roku xD po 9 razy niektórzy... Także jestem w 7 niebie Do września wolne.
Stary 2010-07-02, 21:32   #3435
Maria221
Wtajemniczenie

Dziewczyny najważnioejsze byle by 2 nie było! 3 to b. dobra ocena na studiach, a 4 to po prostu rewelacja (gratuluje opisowej), no a 5 na egzaminie to już w ogóle. Ja niestety mam kilka poprawek.. ale na szczęście z tych poprawek niektóre części mam pozalicznae i nie będę musiała ich powtarzać

Cytat:
U nas 1. rok poprawiają jeszcze na 3 roku xD po 9 razy niektórzy...
No co Ty?! u nas na pierwszym roku była tylko jedna poprawka, jak się jej nie zdało, to papa, no zbóje też były. Od 2 roku można mieć warunek z PNJA, ale wtedy cały rok się powtarza. Poza tym, jak u nas ktoś nie ma wpisu np. z praktycznej, to nie może podchodzić nie tylko do egz. z praktycznej, ale również do pisanego, słownictwa i ustnego, nawet jeśli ma 5 w indeksie, czyli 4 egz. w plecy. We wrześniu jest zbój z praktycznej, a dopiero potem egz., który ma taką samą formę, jak zbój, tylko inne przykłady. U was tez tak jest?
Stary 2010-07-02, 21:34   #3436
Celestia
Zakorzenienie

Cytat:

No co Ty?! u nas na pierwszym roku była tylko jedna poprawka, jak się jej nie zdało, to papa, no zbóje też były. Od 2 roku można mieć warunek z PNJA, ale wtedy cały rok się powtarza. Poza tym, jak u nas ktoś nie ma wpisu np. z praktycznej, to nie może podchodzić nie tylko do egz. z praktycznej, ale również do pisanego, słownictwa i ustnego, nawet jeśli ma 5 w indeksie, czyli 4 egz. w plecy. We wrześniu jest zbój z praktycznej, a dopiero potem egz., który ma taką samą formę, jak zbój, tylko inne przykłady. U was tez tak jest?

u mnie jest tak: pnja w czerwcu, jak nie pójdzie, to poprawka we wrzesniu, jak tego nie zdasz, to do widzenia. czyli mam tak naprawdę tylko dwa podejścia w razie czego.
Stary 2010-07-02, 21:49   #3437
Hortencja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Celestia Pokaż wiadomość

u mnie jest tak: pnja w czerwcu, jak nie pójdzie, to poprawka we wrzesniu, jak tego nie zdasz, to do widzenia. czyli mam tak naprawdę tylko dwa podejścia w razie czego.
U mnie tak samo jest. A warunek można wziąć tylko z przedmiotu, który się kończy.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 21:52   #3438
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celestia Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
U mnie tak samo jest. A warunek można wziąć tylko z przedmiotu, który się kończy.
u mnie tam samo z tym, ze niestety nie mamy warunku
Stary 2010-07-03, 12:24   #3439
ewka_609
Rozeznanie

Cytat:
Ale zamieszania narobiłam mi chodziło, że opisówkę tyle razy poprawiają, chyba na warunkach. Ale nie wiem dokładnie i dobrze, że nie muszę wiedzieć
A z PNJA też tak mamy. To znaczy u nas jeszcze jest tak, że jak we wrześniu nie zdamy, to możemy po prostu za rok jeszcze raz zdawać PNJA, tyle, że całość. Tyle, że rok w plecy.
Stary 2010-07-03, 15:24   #3440
Maria221
Wtajemniczenie

Ale powiedzcie, czy, jak np. macie PNJA ćwiczenia:j.pisany, słownictwo,praktyczna, to z tych przedmiotów są osobne oceny i wykładowcy, ale jak się nie dostanie zaliczenia np. z praktycznej, a z reszty tak, to też nie podchodzicie do egzaminu?. Bo u nas tak jest, nawet jeśli oceny z tamtych przedmiotów to 5.

Cytat:
Ale zamieszania narobiłam mi chodziło, że opisówkę tyle razy poprawiają, chyba na warunkach.
U nas tak nie ma, niestety. W sumie z każdego przedmiotu jest tylko jedna poprawka, jak toś nie zaliczył ćwiczeń, to zbój. W ogóle u nas ciągle ludzie piszą jakieś zbóje, czasem nawet, gdy mają za dużo nieobecności np. 5. Moja koleżanka tak ma, z metodyki, żeby było śmiesznie. W ogóle to u nas raczej nie ma czegoś takiego, jak zaliczanie nb. na konsulatcjach, czasami, jakiś wyjątkowy wykładowca organizuje konsultacje w sprawie nieobecności, ale rzadko.
Stary 2010-07-03, 15:54   #3441
Katrinn69
Raczkowanie

Witam wszystkich

Mam nadzieję, że wkrótce zasilę grono miłośników JA
Wyniki 12 lipca.
Trzymajcie mocno kciuki

Pozdrawiam serdecznie
Katrinn69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 16:19   #3442
makeupnotwar
Wtajemniczenie

jak was czytam, to cieszę się, że u mnie nie ma już egzaminów z PNJA.

a co do warunków - niby można mieć jeden, a niektórzy mają i po 3... :|

do przyszłych studentek: co mi się wydawało na anglistyce trudne?
na początku wszystko... najbardziej fonetyka i pisanie na zajęcia z literatury, bo pisałam strasznie 'po polsku' (czyli rozwlekle i nie na temat :P).

teraz za to wszystko mi się na niej podoba, od ukochanej literatury XVII-XIX do metodyki i kosmicznego czasem językoznawstwa. myślę nawet o zostaniu na uczelni bardzo podoba mi się ten klimat, luz który panuje w zakładzie w którym robię specjalizację.

Edytowane przez makeupnotwar
Czas edycji: 2010-07-03 o 16:21
makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 19:15   #3443
martini.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
jak was czytam, to cieszę się, że u mnie nie ma już egzaminów z PNJA.
Jak ja Was czytam (bo czasem mi się jeszcze zdarza ), to generalnie zazdroszczę Wam egzaminów
martini. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 20:12   #3444
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martini. Pokaż wiadomość
Jak ja Was czytam (bo czasem mi się jeszcze zdarza ), to generalnie zazdroszczę Wam egzaminów
ojtam ojtam!
przecież masz jeszcze II studia (dobrze kojarzę?), a anglistką jest się zawsze!

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-03, 20:27   #3445
martini.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
ojtam ojtam!
przecież masz jeszcze II studia (dobrze kojarzę?), a anglistką jest się zawsze!
No taaaak, ale to nie to samo Zobaczycie, zatęsknicie też
Stary 2010-07-03, 21:10   #3446
sylwia_2
Raczkowanie

Witam
dolaczam do grona wizażanek i studentek FA
sylwia_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 20:35   #3447
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092
Konto usunięte

Martini! Miło Cię znów widzieć!

Ja właśnie czytam swoją pracę dyplomową po raz n-ty i zaczynam mieć mdłości. Jutro obrona...
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 20:51   #3448
martini.
Zakorzenienie

[1=025dd70b38ae5ec63576996 b909aa97df2915b11_5f1f5c7 240092;20459745]Martini! Miło Cię znów widzieć!

Ja właśnie czytam swoją pracę dyplomową po raz n-ty i zaczynam mieć mdłości. Jutro obrona...[/QUOTE]

ooo dziękuję nie myślałam, że ktoś mnie tu jeszcze pamięta

No to trzymam kciuki za jutro, jestem pewna, że będzie super Jutro się będziesz śmiała z tego Ale to tak jest, egzamin nie jest wart tego stresu, ale tego się nie da obejść

Jeśli Cię to pocieszy, to ja zupełnie nie pamiętałam, co napisałam w pracy Czytałam ją wieczór wcześniej i robiłam sobie notatki, bo emocje były takie, że już chwilę potem zapominałam A summa summarum, nie dostałam ani jednego pytania z nią związanego
Stary 2010-07-05, 16:00   #3449
margot1991
Wtajemniczenie

hej mam pytanie odnośnie oborny licencjatu na filologi angielskiej. jak on wygląda ? wszystko odbywa się w języku angielskim , czy nie koniecznie ?
margot1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 16:23   #3450
Carpathia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margot1991 Pokaż wiadomość
hej mam pytanie odnośnie oborny licencjatu na filologi angielskiej. jak on wygląda ? wszystko odbywa się w języku angielskim , czy nie koniecznie ?
U mnie po polsku były tylko instrukcje od przewodniczącego komisji i ogłoszenie wyników.
Carpathia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości