|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dot.: Studiować filologię angielską...
Cytat:
Jeżeli nie to polecam wyszukiwarkę i cofnięcie sie o kilkanaście stron wstecz - będziesz miała chociaz zarys tego jak studiowanie wygląda. |
|
|
|
|
#3422 |
|
Przyczajenie
|
Na tym forum też troszeczkę czytałam, ale jak dotąd to przerażają mnie nazwy niektórych przedmiotów...
|
|
|
|
#3423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3424 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
|
|
|
|
#3425 |
|
Raczkowanie
|
Ja, kiedy te 6 lat temu decydowałam się na filologie angielską, to kompletnie nie wiedziałam co mnie czeka i jakich przedmiotów będę się uczyć
A do internetu jakoś nie pomyślałam, żeby zajrzeć, z resztą jakoś mnie to nie interesowało W każdym razie lekko nie jest, trzeba się przyłożyć, szczególnie na początku. Ale ja siebie te 6 lat temu na innym kierunku nie wyobrażałam i gdybym miała wybierać jeszcze raz to wybrałabym to samo ![]() Edytowane przez Penny Ur Czas edycji: 2010-07-01 o 21:49 |
|
|
|
#3426 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=025dd70b38ae5ec63576996 b909aa97df2915b11_5f1f5c7 240092;20398090]Już wiesz od jakiej średniej możesz dostać stypendium? U nas to zawsze zagadka. Oczywiście jest próg, ale ze studentów, którzy go przekraczają wyłania się jakiśtam procent. Min. 15%, a max nie wiadomo. No i jeszcze nie zawsze liczą średnią arytmetyczną. Czasem ważoną. Ale kiedy? Mystery.
niestety już tak juz zapowiedziano, ze zmian progu w przyszłym roku nie przewidują. Nawet gdyby dostali więcej pieniędzy niż zwykle to wydzielą wyższe stypendia ale progu nie obniżą - jest od 4,5 Cytat:
W ogóle chyba żyłam w jakims równoległym świecie po maturze, miałam blade pojecie o studiowaniu i wydawało mi sie, że to takie insze liceum . Przezyłam niemały szok na poczatku października...
|
|
|
#3427 |
|
Raczkowanie
|
dołaczam do grona studentek
|
|
#3428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I też wiedziałam, że będzie literatura i że będzie fajnie bo lubię czytać xD No... No lekko nie jest, ale to wiedziałam jak wybierałam studia. Ale nie zmieniłabym chyba. Inny kierunek też nie wchodził w grę
|
|
#3429 |
|
Zakorzenienie
|
ja uważam,że jeśli ktos idzie na studia (obojętnie jakie),to ma tą świadomość,że to nie będzie juz liceum i trzeba będzie się przyłożyć do nauki
planuje iść w przyszłym roku na filologie,znając mnie na UŚ na dzienne sie nie dostane,ale nie będe krakać, nie widze innego kierunki dla siebie (w tym sensie,że inne kierunki by mnie raczej nie interesowały)
"If you want something you've never had,then you've got to do something you've never done " ----> *mój postcrossingowy blog* <--- "When somebody tells you "you can't" turn around and say "watch me" "Never let the fear of striking out keep you from playing the game" |
|
|
|
#3430 |
|
Raczkowanie
|
osatnie wyniki przyszly...egzamin historii WB zaliczony 1 rok za mna/!
a co do wyboru kierunku...ja nie mialam pojecia ze bedzie literatura i szczerze mowiac ty bylam nieo zszokowana...wiedzialam ze hist i praktyczne...myslam ze wiecej praktyczych bedzie...o opisowej tez nie mialam pojecia...w ogole poczatkowo myslam sobi bede sie uczyc pozadnie z wszystkeigo, w koncu teraz to juz bedzie tylko wiedza, ktora mi sie przyda...nie jakas matma czy fizyka.ale nauczyam sie, ze jednak musialabym z ksiazek nie wychodzic, nie jesc nie pic, zeby tak bylo.nauczylam sie ze trzeba pchac te wozek byleby do przodu, na 3, bo czesto wysilek sie nie placa.i nie wato sie przejmowac niektorymi zdziwaczalymi dokorami i profesorami
We are the bridge between the past and the future... Edytowane przez gusia12345 Czas edycji: 2010-07-02 o 18:27 |
|
|
|
#3431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. W sumie dla mnie są to ciężkie studia, ale ja jestem przewlekle chora i różne przygody mi się zdarzają. W sumie jednak cieszę się, że jestem na anglistyce , spotkałam tutaj też masę miłych ludzi, towarzysko jest bosko
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
|
#3432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam super grupę, takich ludzi ze świecą szukać.co do samych studiów, ja na początku wiedziałam, że lekko nie będzie i rzeczywiście na poczatku przeżyłam szok, że tyle materiału, że taki poziom trudności itp itp. no ale trzeba jakoś to pchnąć, jak ktoś napisał u góry - na 3, bo nawet z tej trójki jest wielka radość (zwłaszcza jak się zdaje pnja).
|
|
|
#3433 |
|
Zadomowienie
|
Ja również nie żałuję swojej decyzji, że studiuję FA.
|
|
#3434 |
|
Rozeznanie
|
Zdałam opisówkę na 4
co u nas jest nie lada wyczynem. W przedterminie i teraz, w 1. zdało chyba ze 20 osób na 60 jakoś. U nas 1. rok poprawiają jeszcze na 3 roku xD po 9 razy niektórzy... Także jestem w 7 niebie Do września wolne.
|
#3435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny najważnioejsze byle by 2 nie było! 3 to b. dobra ocena na studiach, a 4 to po prostu rewelacja (gratuluje opisowej), no a 5 na egzaminie to już w ogóle. Ja niestety mam kilka poprawek.. ale na szczęście z tych poprawek niektóre części mam pozalicznae i nie będę musiała ich powtarzać
Cytat:
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
|
#3436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie jest tak: pnja w czerwcu, jak nie pójdzie, to poprawka we wrzesniu, jak tego nie zdasz, to do widzenia. czyli mam tak naprawdę tylko dwa podejścia w razie czego.
|
|
|
#3437 |
|
Zadomowienie
|
U mnie tak samo jest. A warunek można wziąć tylko z przedmiotu, który się kończy.
|
|
#3438 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3439 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi chodziło, że opisówkę tyle razy poprawiają, chyba na warunkach. Ale nie wiem dokładnie i dobrze, że nie muszę wiedzieć ![]() A z PNJA też tak mamy. To znaczy u nas jeszcze jest tak, że jak we wrześniu nie zdamy, to możemy po prostu za rok jeszcze raz zdawać PNJA, tyle, że całość. Tyle, że rok w plecy.
|
|
#3440 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ale powiedzcie, czy, jak np. macie PNJA ćwiczenia:j.pisany, słownictwo,praktyczna, to z tych przedmiotów są osobne oceny i wykładowcy, ale jak się nie dostanie zaliczenia np. z praktycznej, a z reszty tak, to też nie podchodzicie do egzaminu?
. Bo u nas tak jest, nawet jeśli oceny z tamtych przedmiotów to 5.Cytat:
.
|
|
|
|
#3441 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Mam nadzieję, że wkrótce zasilę grono miłośników JA Wyniki 12 lipca. Trzymajcie mocno kciuki ![]() Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
#3442 |
|
Wtajemniczenie
|
jak was czytam, to cieszę się, że u mnie nie ma już egzaminów z PNJA.
a co do warunków - niby można mieć jeden, a niektórzy mają i po 3... :| do przyszłych studentek: co mi się wydawało na anglistyce trudne? na początku wszystko... najbardziej fonetyka i pisanie na zajęcia z literatury, bo pisałam strasznie 'po polsku' (czyli rozwlekle i nie na temat :P). teraz za to wszystko mi się na niej podoba, od ukochanej literatury XVII-XIX bardzo podoba mi się ten klimat, luz który panuje w zakładzie w którym robię specjalizację.
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2010-07-03 o 16:21 |
|
|
|
#3443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), to generalnie zazdroszczę Wam egzaminów
|
|
#3444 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przecież masz jeszcze II studia (dobrze kojarzę?), a anglistką jest się zawsze!
|
|
#3445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczycie, zatęsknicie też
|
|
#3446 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() dolaczam do grona wizażanek i studentek FA
|
|
|
|
#3447 |
|
Konto usunięte
|
Martini! Miło Cię znów widzieć!
Ja właśnie czytam swoją pracę dyplomową po raz n-ty i zaczynam mieć mdłości. Jutro obrona... |
|
|
|
#3448 |
|
Zakorzenienie
|
[1=025dd70b38ae5ec63576996 b909aa97df2915b11_5f1f5c7 240092;20459745]Martini! Miło Cię znów widzieć!
Ja właśnie czytam swoją pracę dyplomową po raz n-ty i zaczynam mieć mdłości. Jutro obrona...[/QUOTE] ooo dziękuję nie myślałam, że ktoś mnie tu jeszcze pamięta No to trzymam kciuki za jutro, jestem pewna, że będzie super Jutro się będziesz śmiała z tego Ale to tak jest, egzamin nie jest wart tego stresu, ale tego się nie da obejść Jeśli Cię to pocieszy, to ja zupełnie nie pamiętałam, co napisałam w pracy
|
#3449 |
|
Wtajemniczenie
|
hej mam pytanie odnośnie oborny licencjatu na filologi angielskiej. jak on wygląda ? wszystko odbywa się w języku angielskim , czy nie koniecznie ?
|
|
|
|
#3450 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.

juz zapowiedziano, ze zmian progu w przyszłym roku nie przewidują. Nawet gdyby dostali więcej pieniędzy niż zwykle to wydzielą wyższe stypendia ale progu nie obniżą
. Przezyłam niemały szok na poczatku października...

.