Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-02, 11:01   #3271
Zuziczka
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Znalazłam, uwaga, cytuję:
ZALECENIA DLA PACJENTKI CHOREJ NA KAŻDY TYP CUKRZYCY
(CIĄŻOWEJ I PRZEDCIĄŻOWEJ)
.....
No i nie znerwowałybyście się? A lekarka mówi, że to bardzo ważne. I jest to najlepsza rzekomo klinika porodowa- nie tylko w Polsce, bo laski z całego świata na leczenie przyjeżdżają...
Ja bym sie zdenerwowala Na szczescie Twoj cukier nie jest masakrycznie wysoki .
Jak bylam na Polnej, to jedna laska dlugo nie wiedziala ze ma cukrzyce , wykryli jej bardzo pozno i miala cukier prawie 600!!! a dzieciak zdrowy. Duzo dziewczyn tam poznalam na insulinie i tez mialy liczyc ruchy, a to KTG cotydzien to je troche dobijalo. Jak mus to mus
Co do cc- to wydaje mi sie, ze po prostu dzieci cukrzykow sa czesto duze i dlatego.
Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
------
Wedlug mnie przesadzaja... Niepotrzebne stresowanie. A pamietajmy, ze nie kazda kobieta w ciazy ma robiona krzywa. Wiec niektore maja cukrzyce, a nawet o niej nie wiedza. A dzieci zyja i maja sie dobrze.
Nie ma co popadac w paranoje... I tak ciaza jest duzym stresem, wiec wedlug mnie nie ma co sie dodatkowo stresowac.
Shinee- z tego co wiem, kazda kobiety ma krzywa robiona w czasie ciazy. Jest to badanie obowiazkowe ostatnio przegladalam karty ciazy mojej mamy i ona nawet miala wiecej badan niz ja (morfologia i mocz na kazdej wizycie, cisnienie, cukier, waga, obwody brzucha itd!!!)
Stary 2010-07-02, 11:06   #3272
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Klarissa, Lenka, Naked, Bordowa śliczne brzuszki no rośniemy

Ray ja pamiętam jak wklejałaś swój brzuszek i wcale aż taki malutki nie jest taki jak powinień być w tym okresie

Tak piszecie o tych wskazań do cc, a ja tak myslę jakby z każdego powodu trzeba byłó robić cc to żadna kobieta by nie rodziła naturalnie wiadomo ,że jak poród się przedłuża to robią cc, ale aż takich szkód Sn chyba nie przynosi w końcu to "poród naturalny", jesteśmy do tego stworzone
Zresztą i tak wskazania są jeszcze weryfikowane w szpitalu gdzie rodzimy
A wąska miednica jest wskazaniem do cc, ale przy dużym dziecku ciekawe czy mnie ginka zmierzy w sumie to powinni każdą kobietę pomierzyć żeby w razie czego lekarz wiedział, że może być problem

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 11:09   #3273
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Shinee- z tego co wiem, kazda kobiety ma krzywa robiona w czasie ciazy. Jest to badanie obowiazkowe ostatnio przegladalam karty ciazy mojej mamy i ona nawet miala wiecej badan niz ja (morfologia i mocz na kazdej wizycie, cisnienie, cukier, waga, obwody brzucha itd!!!)
Oj nie kazda
Moja kolezanka nie miala ani krzywej ani USG genetycznego. Miala moze z 2-3 takie zwykle USG, zeby zajrzec i upewnic sie, ze wszystko ok. I sama poszla na USG 3D, bo chciala miec plytke.

Nie wiem, moze ja jakas inna jestem, ale naprawde sie niczym nie przejmuje. Bedzie co ma byc, ale wiem ze bedzie dobrze. Stresowalam sie dzieckiem tylko kilka razy w czasie ciazy, zazwyczaj po tym jak czytalam wizaz i kobietki panikowaly co do poronienia itd. Ale to zazwyczaj bylo chwilowe. A tak to zero stresu przed wizytami czy USG (jedynie na poczatku, bo dlugo nie bylo widac pecherzyka, a pozniej lekarz nie byl pewien czy nie jest pusty, ale to raczej wina lekarza, bo strasznie mnie meczyl na poczatku. Mialam conajmniej 7-8 USG zanim mi zalozyl karte ciazy, a za kazdym razem straszyl i mowil zeby sie nie cieszyc, bo i tak moge poronic).
Jeszcze byl stres przed USG polowkowym - czy na pewno bedzie chlopak. Ale na szczescie przeczucie mnie nie zmylilo Zobaczymy czy sie potwierdzi przy "wyjsciu"
W kazdym razie uwazam, ze nie ma co sie stresowac. Ale moze to moja mama mi to wpoila. Mowila, ze moj brat sie po kilka dni w brzuchu nie ruszal itd. Trzeba byc dobrej mysli.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 11:18   #3274
NIKaP-n
BAN stały

Dziewczyny ja się nie stresuję na zapas, ale wiadomo, że każda z nas chce jak najlepiej dla dziecka. Jestem zła, lekarka też była, bo lekarz mnie skierował do poradni w 33tc, a nie w 28- gdy najpóźniej powinno się trafić. DZidziolek mój zapewne będzie zdrowy, ale jest wiele powikłań przy późno bądź nie leczonej cukrzycy ciążowej- od problemów z oddychaniem po urodzeniu dziecka, po wiele groźniejsze. Ja nie zakładam, że będzie cos nie tak, ale chciałabym wiedzieć, że zrobiłam wszystko, co możliwe żeby było jak najbardziej ok.
Też nie chcę cc

A co do mojego lekarza, ja tez miałam ostatnie usg połówkowe... czy to nie przesada? Lekarka była oburzona, bo dzieci cukrzycowych powinno się częściej monitorować.
A ja nawet nie wiem ile teraz Pawełek waży, a może ma wage w normie i się niepotrzebnie martwię?

Niektóre dzieci cukrzycowych rodzą się już z cukrzycą, a normą jest, że będziemy musiały zostać w szpitalu 5 dni (a nie stand. 3) a do tego czasem dziecko zostaje nawet na 14 dni na obserwację.
No i to mnie dobija...

na szczęście mąż mnie głaszcze, tuli, Pawełek się do Niego rwie i wiem, że wszystko ok

edit: no i wklejam fotkę z drobiazgami dla Malca

Edytowane przez NIKaP-n
Czas edycji: 2010-07-02 o 11:22
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 11:24   #3275
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny ja się nie stresuję na zapas, ale wiadomo, że każda z nas chce jak najlepiej dla dziecka. Jestem zła, lekarka też była, bo lekarz mnie skierował do poradni w 33tc, a nie w 28- gdy najpóźniej powinno się trafić. DZidziolek mój zapewne będzie zdrowy, ale jest wiele powikłań przy późno bądź nie leczonej cukrzycy ciążowej- od problemów z oddychaniem po urodzeniu dziecka, po wiele groźniejsze. Ja nie zakładam, że będzie cos nie tak, ale chciałabym wiedzieć, że zrobiłam wszystko, co możliwe żeby było jak najbardziej ok.
Też nie chcę cc

A co do mojego lekarza, ja tez miałam ostatnie usg połówkowe... czy to nie przesada? Lekarka była oburzona, bo dzieci cukrzycowych powinno się częściej monitorować.
A ja nawet nie wiem ile teraz Pawełek waży, a może ma wage w normie i się niepotrzebnie martwię?

Niektóre dzieci cukrzycowych rodzą się już z cukrzycą, a normą jest, że będziemy musiały zostać w szpitalu 5 dni (a nie stand. 3) a do tego czasem dziecko zostaje nawet na 14 dni na obserwację.
No i to mnie dobija...

na szczęście mąż mnie głaszcze, tuli, Pawełek się do Niego rwie i wiem, że wszystko ok
Nie wiedzialam, ze 5 dni bedzie trzeba spedzic w szpitalu. Szkoda, bo chcialam uciec jak najszybciej (przynajmniej taki plus, ze mieszkam doslownie 2 minuty od kliniki).
Ja jestem w trakcie zmieniania lekarza, wiec moze ten nowy przy okazji mi zrobi USG. Chcialabym zobaczyc jak teraz maluszek wyglada i ile wazy.

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
Cudowne Za kazdym razem jak widze takie rzeczy dla dzieci, mam ochote pobiec do sklepu i cos kupic
Stary 2010-07-02, 11:26   #3276
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Tak piszecie o tych wskazań do cc, a ja tak myslę jakby z każdego powodu trzeba byłó robić cc to żadna kobieta by nie rodziła naturalnie wiadomo ,że jak poród się przedłuża to robią cc, ale aż takich szkód Sn chyba nie przynosi w końcu to "poród naturalny", jesteśmy do tego stworzone
Zresztą i tak wskazania są jeszcze weryfikowane w szpitalu gdzie rodzimy
A wąska miednica jest wskazaniem do cc, ale przy dużym dziecku ciekawe czy mnie ginka zmierzy w sumie to powinni każdą kobietę pomierzyć żeby w razie czego lekarz wiedział, że może być problem
Gabi- niestety u mnie waska miednica jest duzym przeciwskazaniem choc rozmiar dziecka tylko 2 dni powyzej normy. Mam polamany kregoslup w dolnej czesci dodatkowo.
A nie mierza kobietom miednic przed porodem? Ja myslalam ze mierza

Cytat:
Oj nie kazda
Moja kolezanka nie miala ani krzywej ani USG genetycznego. Miala moze z 2-3 takie zwykle USG, zeby zajrzec i upewnic sie, ze wszystko ok. I sama poszla na USG 3D, bo chciala miec plytke.

Nie wiem, moze ja jakas inna jestem, ale naprawde sie niczym nie przejmuje. Bedzie co ma byc, ale wiem ze bedzie dobrze. Stresowalam sie dzieckiem tylko kilka razy w czasie ciazy, zazwyczaj po tym jak czytalam wizaz i kobietki panikowaly co do poronienia itd. Ale to zazwyczaj bylo chwilowe. A tak to zero stresu przed wizytami czy USG (jedynie na poczatku, bo dlugo nie bylo widac pecherzyka, a pozniej lekarz nie byl pewien czy nie jest pusty, ale to raczej wina lekarza, bo strasznie mnie meczyl na poczatku. Mialam conajmniej 7-8 USG zanim mi zalozyl karte ciazy, a za kazdym razem straszyl i mowil zeby sie nie cieszyc, bo i tak moge poronic).
Jeszcze byl stres przed USG polowkowym - czy na pewno bedzie chlopak. Ale na szczescie przeczucie mnie nie zmylilo Zobaczymy czy sie potwierdzi przy "wyjsciu"
W kazdym razie uwazam, ze nie ma co sie stresowac. Ale moze to moja mama mi to wpoila. Mowila, ze moj brat sie po kilka dni w brzuchu nie ruszal itd. Trzeba byc dobrej mysli.
Shinee- fajnie miec takie dobre podejscie, choc troche stresu tez jest zdrowe ale to pewnie wiesz. Cieszyc sie ciaza zaczelam nie tak calkiem dawno, glownie przez problemy z ktorymi sie borykalam z Olkiem w 3/4msc. Teraz jak maly kopie to nic mi do szczescia wiecej nie potrzeba, no dobra, moze szklanki zimnego piwa... Mhmmmm
Stary 2010-07-02, 11:29   #3277
gabisun
Zakorzenienie

Nikuś powinnaś mieć jeszcze jedno ważne usg ( przynajmniej jedno) takie, które robi się w 28-32 tygodniu, ono też wykrywa wady i chyba jeszcze jedno potem jest potrzebne żeby ocenić ułożenie dziecka
A na glukoze to lekarz powinien skierować między 24-28 tygodniem.
Ale nie martw się na pewno wszystko będzie dobrze, zwłaszcza że twoje wyniki są takie na granicach normy teraz tylko dietka i będzie ok Będziesz kontrolować ktg i nie ma prawa być źle

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Zuziczka ja wiem, że u Ciebie to o co innego się rozchodzi no ja myslę, że powinno się zawsze mierzyć, ale jak czytałam o tym na necie to duzo kobitek nie miało takiego badania chyba sama się zmierzę ( no jakbym dorwała ten sprzęt )

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 11:31   #3278
Ray
Zakorzenienie

hahaha a ja nawet nie wiem czy mam cukrzyce bo badanie robilam w 22 tg chyba a jestem juz w 27 i dopiero jutro moge pojechac po wyniki bo wczesniej mnie nie bylo ale sie nie przejmuje.. z pierwsza corka nie mialam to nie sadze i bym teraz miala..
i tez wychodze z zalozenia co ma byc to bedzie... pewnie rzeczy da sie uchronic i wiadomo czlowiek na siebie uwaza na tyle ile moze ale tez nie przed wszystkim sie da, sila wyzsza.
Stary 2010-07-02, 11:33   #3279
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Shinee- fajnie miec takie dobre podejscie, choc troche stresu tez jest zdrowe ale to pewnie wiesz. Cieszyc sie ciaza zaczelam nie tak calkiem dawno, glownie przez problemy z ktorymi sie borykalam z Olkiem w 3/4msc. Teraz jak maly kopie to nic mi do szczescia wiecej nie potrzeba, no dobra, moze szklanki zimnego piwa... Mhmmmm
Troche stresu zawsze gdzies tam jest. Ja np. mam stracha, ze bedzie wczesniakiem, a ja nie jestem gotowa. Albo ze nie bede miec wszystkiego i o czyms bardzo waznym zapomne. Praktycznie dzien w dzien sprawdzam cala liste i planuje co kiedy kupie. A i tak juz sporo mam.
Ale mi narobilas ochoty na piwo
Stary 2010-07-02, 11:34   #3280
bordowa
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam do Was pytanie. Wszędzie czytam i ciągle ktoś mi mówi, że nie powinnam w ciąży pić gazowanej wody, ale nikt nie mówi dlaczego. Wiecie?
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 11:35   #3281
angelikaw
Zakorzenienie

naked21, bordowa - śliczne, duże brzuszki...
Klarissa - również sliczny brzusio

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
angelikaw Naprawdę nie słyszałaś serduszka malucha? Wielka szkoda... Ja słucham na każdej wizycie Ale za to ja nie mam tak często jak dziewczyny usg
niestety nie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
dziewczyny leci Wam siara???? bo mi nic i przez głowę mi przechodzi "obym tylko miała pokarm"
nie, ale narazie się tym nie martwię

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
To bardzo fajnie. Ja też muszę się zarejestrować do okulisty i do dentysty, czekam tylko aż mi mąż karte do LUX-MED-u wyrobi i lecę.
o właśnie, jeszcze dentysta mnie czeka... nienawidzę

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
To świetnie. Ciekawe jak będzie u mnie....
Byłaś u okulisty prywatnie czy na nfz? Bo ja nie mam w sumie swojego okulisty i zastanawiam czy jako ciężarna bedę musiała czekać kilka miesiecy na termin w przychodni....czy moze ciężarne mogą sie dostać szybciej do kolejki
abz - ja do ginekologa, dentysty i okulisty ZAWSZE chodzę prywatnie. Chodząc 'za darmo' (na NFZ) się zawiodłam.

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
hejhej
ja aby wlotem by was pozdrowic i uciekac musze, potem zobzcze co u was przez tydzien i dam znac, aby dzis bylam u krwi i mocz oddac,buu juz 27temp. masakra
buziaczki
hejka

---
Któraś pisała o puchnięciu kostek.. ja mam spuchnięte całe stopy... ledwie chodzę...
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 11:36   #3282
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
hahaha a ja nawet nie wiem czy mam cukrzyce bo badanie robilam w 22 tg chyba a jestem juz w 27 i dopiero jutro moge pojechac po wyniki bo wczesniej mnie nie bylo ale sie nie przejmuje.. z pierwsza corka nie mialam to nie sadze i bym teraz miala..
i tez wychodze z zalozenia co ma byc to bedzie... pewnie rzeczy da sie uchronic i wiadomo czlowiek na siebie uwaza na tyle ile moze ale tez nie przed wszystkim sie da, sila wyzsza.
Zgadzam sie poza tym nie popadajmy w paranoje Na szczescie to sama koncowka.
Oby szybko zlecialo, bo juz co noc mi sie synek sni Jak sie urodzi to go chyba z rak nie wypuszcze
Stary 2010-07-02, 11:38   #3283
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Też nie chcę cc

Nika- to normalne, ze sie martwisz Slonko. Ja tez sie martwie- niedoczynnosc tarczycy, leczenie antybiotykim w I trym, konflikt ser. ehh, nawet nie chce juz o tym myslec. Po prostu musi byc dobrze i tyle!!!
A ciuszki super!!! W Pati Maksie bylas czy gdzie?
Stary 2010-07-02, 11:38   #3284
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny mam do Was pytanie. Wszędzie czytam i ciągle ktoś mi mówi, że nie powinnam w ciąży pić gazowanej wody, ale nikt nie mówi dlaczego. Wiecie?
Niby gazowanego sie nie powinno, m.in. przez wzdecia. W dodatku dziecko moze nam naciskac np. na nerki i w ciazy jest wieksza mozliwosc kamieni nerkowych, a wtedy tez gazowane nie jest wskazane.
Niektorzy lekarza mowia, ze jesli ktoras woli gazowana wode to niech pije. Wazne zeby pic duzo wody, a nie sztucznych napoi.
Mi np. Na samym poczatku ciazy po zwyklej wodzie bylo niedobrze, wchodzila mi tylko gazowana i tak mi zostalo do teraz. codziennie pije gazowana wode.
Stary 2010-07-02, 11:40   #3285
Ray
Zakorzenienie

bordowa teoria jest taka ze pijac gazowane napoje dziecko moze miec pozniej kolki, i generalie ty zapracia bo sie tego gazu nalykasz ile w tym prawdy nie wiem
Stary 2010-07-02, 11:41   #3286
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
pierwsze słyszę....
Stary 2010-07-02, 11:47   #3287
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
bordowa teoria jest taka ze pijac gazowane napoje dziecko moze miec pozniej kolki, i generalie ty zapracia bo sie tego gazu nalykasz ile w tym prawdy nie wiem
Hmm, jedna z moich znajomych w ciazy w ogole nie pila gazowanego (ani wody, ani coli. Tak samo nie pila kawy ani kupnych sokow, jedynie woda i domowe soki), a z kolkami miala taki problem, ze tesciowa z nimi mieszkala jakis czas, zeby ona mogla sobie odsapnac.
Za to inna znajoma (ona akurat niczym sie nie przejmowala, pila roznego typu napoje gazowane, cole, zajadala sie slodyczami) pomimo tego, ze na nic nie uwazala i mowila, ze bedzie dobrze na pewno, w ciazy mozna wszystko poza alkoholem (i jadla sery feta, plesniowe, cola to naprawde jej ulubiony napoj byl ) - z kolkami meczyla sie doslownie chwilke. 2 czy 3 noce o ile dobrze pamietam.
I nie wiem co to ma do czego, ale dziecko miala z tych bardzo pierdzacych Praktycznie caly czas malutka umilala nam czas glosnymi dzwiekami Podobno najglosniejsza na oddziale.
Stary 2010-07-02, 12:04   #3288
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
chciałam wam pokazać zdjęcie brzuszka
Śliczny brzuszek,a do tego taki słodki pączuszek na twarzy się zrobił.Wyglądasz bardzo ładnie

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
a oto ja i mój Olbrzymek
Śliczny

Cytat:
Napisane przez justysia8522 Pokaż wiadomość
Mam do Was dziewuszki pytanie- dostałyście katę ruchów płodu???????
Ja nie dostałam. Nic mi zresztą ginka nie móiła o liczeniu ruchów.Sama mówi,że dziecko to przeciez też człowiek i ma lepsze i gorsze dni,nie można wymagać,żeby codziennie chodziło jak w zegarku i o tej czy innej porze wykonywało okresloną ilość ruchów...

Cytat:
Chyba ze względu na wzdęcia.Ja piję niby niegazowaną,ale taką z dużą ilością minerałów i przez to czuć trochę jaki delikatny gaz,ale nie mam problemów ze wzdęciami

Byłam wczoraj na wizycie u mojej ginki i pytałam ją o te moje pomiary z usg.Powiedziała,że nic złego się nie dzieje,tyle tylko,że dziecko jest bardzo chude,więc trzeba więcej jeść i leżeć,bo wtedy jest najlepszy przepływ tych wszystkich składników odżywczych do dziecka.Powiedziała jednak,że taką sytuację,gdy jakiś wymiary się różnią trzeba kontrolować,żeby się nie pogłębiło,bo wtedy może być problem,a dziecko może sie urodzić z jakimś zespołem niedorozwoju jakiegoś...Także od dziś dodatkowe kilogramy mam w du... i jem za dwoje,żeby trochę podtuczyć tą moją chudzinkę ...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 12:05   #3289
bordowa
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny, ile odpowiedzi
Też mi się wydawało, że to raczej za bardzo nie szkodzi A pytam bo ostatnio baaaardzo sobie upodobaliśmy z Tż Cisowiankę lekko gazowaną i nie umiem się od niej oderwać
Stary 2010-07-02, 12:06   #3290
elenka1
Rozeznanie

dziewczyny mam wyniki glukozy 50 g po 1 h
118 a norma to 60-100
jestem przerazona czy oznacza to cukrzycę, nawiasem mowiac omijalam jak o tym pisalyscie bo myslalam ze ten temat mnie nie dotyczy, do tego lekarza mam na wczasach bedzie dopiero w srode, masakra jakas...

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 12:15   #3291
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
118 a norma to 60-100
jestem przerazona czy oznacza to cukrzycę, nawiasem mowiac omijalam jak o tym pisalyscie bo myslalam ze ten temat mnie nie dotyczy, do tego lekarza mam na wczasach bedzie dopiero w srode, masakra jakas...

norma przy 50g po 1 h jest do 140, a nie do 100. Dziwny zakres w tym labie mają...
Stary 2010-07-02, 12:40   #3292
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Mpik - zamówiłam tę pościel. Jak przyjdzie napiszę co i jak
Super, ja ciągle się waham :Nio pewnie przyjdzie we wtorek albo poniedzialek ja jutro wyjedzam jednak do Pustkowa do srody, wiec na razie nie zamawiam i czekam na Twoją opinie
Chyba, ze zaraz też się skusze i zamowie- rożowego misia
Stary 2010-07-02, 12:43   #3293
NIKaP-n
BAN stały

Ja już nie mam pojęcia jaka jest gdzie norma, każdy inaczej mówi. Ale moim zdaniem elenko masz jak najbardziej ok wynik

kasienka ale Tobie zazdroszczę tego jedzenia mrauuuu
Dbaj o chudzinkę, coby przybrała na wadze

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

gazowane picie powoduje wzdęcia u maluszka juz w łonie mamy. Może go boleć brzuszek. I jak Wy będziecie miały juz takiego brzuchola jak ja i wypijecie sporo gazowanego, to tak będzie wyskakiwał bardziej się nadymał (brzuch) i bolał...

Ja na początku piłam sporo gazowanego przez moje mdłości, czasem pomagało. Polecam niegazowana wodę z cytrynką, lub niegazowaną ale dość mineralizowaną (naturalnie- bez CO2) z Lidla za chyba 59gr za butelkę Smakuje prawie jak gazowana, a nie jest
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 12:46   #3294
bordowa
Wtajemniczenie

Dziewczyny, jakaś antytowarzyska się zrobiłam Zawsze lubiłam spontanicznie spotkania, wyjazdy itd. a teraz jak ktoś mi niespodziewaną wizytę zrobi to się wkurzam Tż chce się ciągle z kimś spotykać a ja najchętniej zamknęłabym się z nim w domu i już i przez to są spięcia, bo jak nie chcę iść z nim to on idzie sam, wtedy ja siedzę sama itd. ... Też tak macie? Spotkania muszę mieć zaplanowane z wyprzedzeniem, żeby się na nie "nastawić", jedynie co do teściów jeżdżę ostatnio z chęcią, a poza tym to nawet w autobusie mijam czasem znajomych bo gadać mi się nie chce ... Dziwne, bo samopoczucie mam bardzo dobre ...
Stary 2010-07-02, 12:46   #3295
Ray
Zakorzenienie

kasienka hmmm wedlug mnie to czy bedziesz jesc duzo czy nie ma znaczenia, mozesz miec niewydolne lozysko
ja tak mialam, na usg tego nie dalo sie twierdzic mala urodzila sie malutka 2,5 kg 50 cm i wlasnie lekarze mowili ze lozysko bylo male i malo wydolne i stad taka masa... jak lykasz witaminy to wydaje mi sie ze wtedy dziecko dostaje co trzeba.
dodam ze utylam ponad 20 kg i jadlam za troje a to nie dalo nic

ja gazowaej nie lubie wiec nie mam problemu ale ta z lidla msakowa jest fajna niby nie gazowana ale taka lekko mineralizowana cos jakby troche wygazowana ta gazowana

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-07-02 o 12:49
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 12:48   #3296
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Bebenki kupuje w pobliskiej aptece, nie wiedzialam ze z nimi jest problem. Poza tym jedna igla starczy spokojnie na cale opakowanie paskow. Ja na poczatku balam sie, ze bedzie bolec wiec zmienialam czesto i musialam dokupic. Teraz juz 2 opakowanie kluje sie ta sama igla (moja babcia i przyjaciolka maja cukrzyce i tak samo mi mowili z iglami, w internecie podobne informacje znalazlam). Czeste zmienianie igly to duzy koszt.. W dodatku niepotrzebny. Ale jesli kogos stac To czemu nie.
Btw. Ile razy dziennie sie nakluwasz? Ja czasami nawet ponad 10.. Jak sie objadam, albo chodze pozno spac, to dodatkowo sobie sprawdzam.

Aaa i jeszcze co do bebenkow - patrzylam na ceny w internecie. Jesli sie doda koszty przesylki to zupelnie sie nie oplaca. Ale moze jakas apteka by Ci zamowila? Mi teraz beda sprowadzac majtki poporodowe i fride
Już znalazłam sklep medyczny, w którym są po 6 zł i wysłałam teściową żeby mi poszła kupić. Mnie boli jak się kuję więcej niż 5 razy tym samym ostrzem bo robi się tępe. Na allegro nie kupuję bo jak piszesz nie opłaca się płacić za przesyłkę

Nakłuwam się 5-6 razy dziennie po każdym posiłku (ten 6 raz jest wtedy gdy nakłuwam się na czczo albo gdy jem coś nowego i chcę sprawdzić osobno jak to na mnie działa).

Cytat:
Mi ostatnio czasami skacze nawet nie wiem po czym. Wiem, ze po slodkim na pewno nie.
Ja już wiem, że nie mogę nic słodkiego, zero mleka, zero śmietany i jogurtów owocowych (tylko jogurt naturalny w małych ilościach), prawie w ogóle chleba oraz porcję o połowę mniejsze niż mam ochotę zjeść. Wtedy cukier mam w normie (w przedziale 105 - 118).

Cytat:
Ale np. wieczorem mialam kolo 90, a dzisiaj na czczo 95. I nie wiem dlaczego, bo przeciez nic nie jadlam. I tak samo te 8 godzin do tylu tez nic. Nawet wiecej. Wiecej niz 12h na pewno... A przeciez wystarczy 8.
Ale jedna pielegniarka mi mowila, ze cukrzyca ciazowa czesto sie ujawnia przez to, ze dziecko lubi siedziec w takiej pozycji, ze naciska nam na trzustke/watrobe. Wiec teoretycznie nie mamy sie czego bac. Trzeba dbac o diete.
Ja też nie wiem od czego to zależy. Wczoraj zjadłam sałatkę i miałam 132... tyle, że 2 dni wcześniej jadłam taką samą sałatkę i w tej samej ilości i miałam po niej 95... Nie rozumiem tego, co ja źle robię?

Cytat:
Sliczny brzuszek A jaka blada mamusia. Jak ja Chociaz ja chyba jeszcze bledsza jestem... Zero slonca Ciuszki tez cudowne, zwlaszcza ta czarna koszulka
Dzięki. A ja taka biała śmierć jestem... zawsze taka byłam to znaczy zawsze od blisko 10 lat

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Lenka* naked21 bordowa Klarissa sliczne brzuszki
Dzięki

Cytat:
Witajcie Mamuśki

Śliczne brzuchole Lenko, bordowa, naked i Klarissko widzę, że mnie gonicie

Ciuszki też słodaskie.
Wklejam, co kupiłam Małemu na odreagowanie jak wyszłam ze szpitala.

Co do ruchów płodu, ja dostałam taka karteczkę w poradni diabetologicznej i już Wam piszę, co na niej widnieje:

Tzn na razie nie napiszę, bo znów mi tą kartkę gdzieś wcięło wrrrr, też jesteście takie niezorganizowane i "rozwalone" ostatnio? ja z niczym nie daje rady, wszędzie syf, sił brak ech
Tak, ja też jestem jak jakaś niedorobiona normalnie... co chwilę coś zapomnę, zgubię, zepsuję itd. Po prostu gorzej niż z dzieckiem. Czasem idę do sklepu i nie pamiętam po co szłam, albo idę po to samo 2 razy... Moja koleżanka też tak miała w ciąży i mówiła mi, że na szczęście to potem przejdzie

Cytat:
Ja miewam na czczo w rejonach 70-80 cukier, a po posiłku największy miałam 108.
No to są dobre wyniki, w normie i to nawet jeśli norma jest rygorystyczna

Cytat:
Mam opisaną dietę co jeść, ile wymienników węglowodanowych na każdy posiłek i co ważne- o 21.30 lub 22 kanapkę (bo Mały musi z niej wziąć zapas do rana). Oczywiście ciemne pieczywo etc.. Dieta super, bo ja tak zazwyczaj jadam, tylko trza godzin pilnować.
czytałam, że często cukrzyca ciążowa jest wskazaniem do cc...
Co do CC to mnie pani powiedziała, że jeśli dziecko nie będzie za duże a mnie pomoże dieta to będzie możliwy poród naturalny. CC robią tylko jeśli dziecko jest wielkie albo masz takie złe wyniki, że musisz brać insulinę. Na razie nie jest tak źle Ja nie mam żadnej tabelki ani nic, mam tylko paski do moczu, glukometr i dzienniczek i mam się sama badać i koniecznie dzwonić jakby cukier przekraczał 120 a ja bym nie wiedziała dlaczego, albo jak mi się w moczu pojawi kwas.

Cytat:
Znalazłam, uwaga, cytuję:
ZALECENIA DLA PACJENTKI CHOREJ NA KAŻDY TYP CUKRZYCY
(CIĄŻOWEJ I PRZEDCIĄŻOWEJ)

W ZWIĄZKU Z 10- KROTNIE CZĘSTSZĄ MOŻLIWOŚCIĄ OBUMARĆ WEWNĄTRZMACICZNYCH PŁODU U TYCH CHORYCH ZALECA SIĘ:

- OD 25TC OBSERWACJĘ RUCHÓW PŁODU
- LICZENIE RUCHÓW PŁODU WYKONYWANE PRZEZ CIĘŻARNĄ OD 29TC WEDŁUG NASTĘPUJĄCEGO SCHEMATU:
OD WYZNACZONEJ SAMODZIELNIE GODZINY LICZYĆ
MOMENT WYSTĄPIENIA 10 RUCHU (MINIMALNA LICZBA
RUCHÓW PŁODU W CIĄGU 3 GODZIN WYNOSI 10
).

x KTG OD 30 TC 1x W TYGODNIU
x KTG OD 35 TC 2x W TYGODNIU

w RAZIE JAKICHKOLWIEK WĄTPLIWOŚCI, BĄDŹ OSŁABIENIA RUCHÓW PŁODU NATYCHMIAST ZGŁOSIĆ SIĘ DO kLINIKI LUB W WYPADKU NIEMOŻLIWOŚĆI DO NAJBLIŻSZEGO SZPITALA
Ojejku... zdenerwowałabym się. Ale mi nic takiego nie mówili. Generalnie 100 razy mi powtarzali, że sukces tkwi w diecie i żeby jej przestrzegać i tyle.
Stary 2010-07-02, 12:53   #3297
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, jakaś antytowarzyska się zrobiłam Zawsze lubiłam spontanicznie spotkania, wyjazdy itd. a teraz jak ktoś mi niespodziewaną wizytę zrobi to się wkurzam Tż chce się ciągle z kimś spotykać a ja najchętniej zamknęłabym się z nim w domu i już i przez to są spięcia, bo jak nie chcę iść z nim to on idzie sam, wtedy ja siedzę sama itd. ... Też tak macie? Spotkania muszę mieć zaplanowane z wyprzedzeniem, żeby się na nie "nastawić", jedynie co do teściów jeżdżę ostatnio z chęcią, a poza tym to nawet w autobusie mijam czasem znajomych bo gadać mi się nie chce ... Dziwne, bo samopoczucie mam bardzo dobre ...
ja tak mam, w weekendy nie mam ochoty nawet na odbieranie telefonu moj tz tez by "fruwał" ja za to z checia mogę z nim ale tylko we dwoje - no w sumie to w 3 jakos denerwuje mnie ostatnio przebywanie z kimkolwiek, nie zeby byl ktoś nie wporzadku ale... mam ochote sie wyciszyc

OLA 6.10.2010
Stary 2010-07-02, 13:02   #3298
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Fajne, bo takie kolorowe. Ja też muszę koniecznie dokupić coś w żywszych kolorach, bo większość mam albo neutralnych (pastelowych) albo niebieskich

Cytat:
Ale mi narobilas ochoty na piwo
Moi rodzice ostatnio pili piwko z soczkiem to im łyka ze szklanki ukradłam, dobre było

Cytat:
Mi się wydaje, ze może rzeczywiście chodzić o wzdęcia, ale ja pije jak mam ochotę.

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
o właśnie, jeszcze dentysta mnie czeka... nienawidzę
mąż mnie zapisał na środę lub czwartek, takze u mnie decyzja zapadła, ale nastawiam sie tylko na kontrolę

abz - ja do ginekologa, dentysty i okulisty ZAWSZE chodzę prywatnie. Chodząc 'za darmo' (na NFZ) się zawiodłam.
A ja do gina na NFZ, do dentysty prywatnie, do okulisty też chodziłam prywatnie, ale to tak przy okazji wizyt w vision express. No i zależy na kogo trafiła do tego szłam, teraz chciałabym trafić nie do byle kogo.
Cytat:
Wydaje mi sie, ze mało w tym prawdy. tak jak w tym, ze mamy zgage bo dziecko ma dużo włosów...

Cytat:
118 a norma to 60-100
Kolejny raz jestem zdziwiona, tyle razy piszemy o tych wynikach i normach a ty sie tu załamujesz. Norma jest do 140, bez paniki

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-02, 13:05   #3299
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Kolejny raz jestem zdziwiona, tyle razy piszemy o tych wynikach i normach a ty sie tu załamujesz. Norma jest do 140, bez paniki
ale ja się nie załamuje... , a jak napisałam wyzej zawsze omijałam "cukrzycowy" temat a skoro w laboratorium w którym robilam podano normę od 60 do 100 to poprostu sie zaniepokoiłam, więc nie rozumiem co tak Cie dziwi

OLA 6.10.2010
Stary 2010-07-02, 13:07   #3300
cellaris
Rozeznanie

Cześć dziewczynki u mnie kolejny dzień upałów,ale coś się chmurzy więc może popada. Póki co leżę i sapię od tych upałów, które małej chyba nie przeszkadzają bo fika jak zawsze

Pisałyście coś o gazowanych napojach. Ja też myślę,ze tu o ten co2 chodzi,który z założenia wzdęcia powoduje więc przy dzidzi to jeszcze może być spotęgowane.

Lenka no bez przesady, plackiem nie leżę śniadanko zrobię, potem godzinka leżenia, potem przygotuję coś do obiadu, znów chwilka odpoczynku itd.... więc tak na zmiany, nawet do biblioteki ostatnio się przeszłam w bloku obok. I też zauważyłam,ze jak troszkę chodzę to jest lepiej. Brzuch się zepnie na początku,ale potem jakby częściowo odpuszcza więc nie ma źle. No i też tylko magnez i nospa forte bo szyjka ok więc mnie lekarka nie chce faszerować lekami, zresztą stwierdziła,że na jej oko to te 2,5 m-ca wytrzymam

Cytat:
118 a norma to 60-100
A widzisz czytać było trzeba po glikozie 50g norma jest do 140. a te 100 co masz na wydruku to automatyczny wydruk komp. który nie uwzględnia podania glukozy więc jest ok. Ja miałam 128 i lekarka stwierdziła,ze wsystko w normie.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości