Maturzystki 2010 cz. VIII- w powodzi procentów! - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-04, 23:16   #4501
blue_apple
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki 2010 cz. VIII- w powodzi procentów!

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
U mnie też po ogłoszeniu ;-)
Ja zdjęcia będę wywoływać z tej płytki, na którą mi fotograf wgrał to stare zaoszczędzę na robieniu nowych;

Jakby co, to ja też się piszę na próbki ;-) Jeśli mogę

Ja trochę też
Jeśli wcześniej miałaś problemy, to tym bardziej MARSZ

Jak się terminy nałożą, to chyba trzeba jakoś to ustalać z dziekanem. W każdym bądź razie dużo nauki w czasie sesji, ale tak to nic strasznego

No idziemy! i pamiętaj o naszym wspólnym szukaniu pracy, jeśli nie dostanę tego stażu

A gdzie to jest?

Źle się czuję z tym, że nie poszłam dziś na te wybory, ale naprawdę nie byłam w stanie wstać z łóżka. Mimo to czuję, że zaniedbalam pewną powinność.

Żbiki, Weronika się nie odzywa co z nią, któraś się orientuje?
Idę poczytać książkę i spać, karaluchy ;**
ja wczesniej jak robilam do świadectwa poprosilam na plytce tez, ale tamto nie jest takie jak do dowodu, mam zakryte ucho i musze nowe robic a to chyba z 40 zł
wr.

o właśnie zacytowalaś to co zedytowałam
jeśli chceta to oko, tylko se konta założcie, dajcie mi znać to powiem jak wykorzystać mego paypala i złożcie zamówienia

no wiem wiem, nie pałuj

no pamiętam kurczę, dostaniesz!
na bielanach/bemowie kawałek niestety, godzina dojazdu.

zależy czy któryś z kierunków nie jest sam w sobie dość straszny
ale jak z zajęciami wtedy nie da się być równocześnie w dwóch miejscach

a to w ogóle nie poszłaś? no szkoda bardzo, ale nie bierz do siebie tego, są sytuacje wyższe, że tak powiem.

też się zastanawiam co z Weroniką?
i Olą dziś pewnie byla w komisji, ale przeciez jutro już jedzie!
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 23:17   #4502
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość
no jasne, tylko pamiętaj, że zazwyczaj chcą powiększenie razy 2
a już na uczelnie składasz papierusy?

aż mnie to naprawdę dziwi, że mi nigdzie nie potrzebują przed ogłoszeniem list
tylko zdjęcia, o. jutro robię

ale ja debilatora kiedyś też nie mogłam o nie ale od plastrów mi się jakoś chyba przyzwyczaiła skóra używam firmy ISANA z rossmanna są tanie i są ok, tylko trzeba jednak trochę się zapuścić przynajmniej za pierwszym razem
Ja na Politechnikę Łódzką, tam od razu wszystko trza zawieźć. A że razy 2 nic nie napisali.

A z plastrami to miałam straszne przeżycia, to był veet. Zapuściłam długaśne kłaki, nakładam, odrywam a tam prawie zero efektu, wosk mi został na nogach, męczyłam się żeby to zmyć. I tak dwa razy próbowałam i nic, może troche się wyrywało ale większość zostawała
Depilatora bym z chęcią spróbowała ale szkoda by mi było kasy jakbym się przekonała że bólu nie wytrzymam..
oluśkaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 23:23   #4503
Riddim
Zadomowienie

O, Ola a wiesz może co zrobić z miejscami, które nie dotyczą kandydata w tym formularzu? Mam na myśli PŁ oczywiście Np. te WKU, Olimpiady... powykreślać, zostawić ??
Stary 2010-07-04, 23:24   #4504
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oluśkaaaaa Pokaż wiadomość
Ja na Politechnikę Łódzką, tam od razu wszystko trza zawieźć. A że razy 2 nic nie napisali.

A z plastrami to miałam straszne przeżycia, to był veet. Zapuściłam długaśne kłaki, nakładam, odrywam a tam prawie zero efektu, wosk mi został na nogach, męczyłam się żeby to zmyć. I tak dwa razy próbowałam i nic, może troche się wyrywało ale większość zostawała
Depilatora bym z chęcią spróbowała ale szkoda by mi było kasy jakbym się przekonała że bólu nie wytrzymam..
a tak, ta Łódzka inna taka

musiałaś za słabo rozgrzać plaster, albo jednak były za krótkie.
no, albo jeszcze taka możliwość, że za długie
też tak miałam, myślałam, że już takie dłuuugieee są a tu zonk, tylko wosk mi się przykleił i tymi chusteczkami musiałam się męczyć, żeby zmyć, bo wosk przecież wodą nie zejdzie

no właśnie własnie, mi mama dała bo miała 2 skądś samej też by mi szkoda było...
Stary 2010-07-04, 23:26   #4505
Riddim
Zadomowienie

Marta, PŁ jest BARDZO inna -.-"

"Kopia dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość."
to znaczy, że mam go skserować czy co z nim zrobić i ciekawe, czy musi być jakiś poświadczony ten papierek przez szkołę np, czy nie... kurcze. chciałabym jutro im to już wysłać
Stary 2010-07-04, 23:33   #4506
chiddy
Zadomowienie

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;20436951]
Monika- za co policja Cię zatrzymała ? . za hałas
[/QUOTE]

za pasy
chiddy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-04, 23:37   #4507
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
O, Ola a wiesz może co zrobić z miejscami, które nie dotyczą kandydata w tym formularzu? Mam na myśli PŁ oczywiście Np. te WKU, Olimpiady... powykreślać, zostawić ??
Ja zostawiam wolne, jutro jadę do Łodzi, oni tam chyba mi sprawdzą czy wszystko ok
Cytat:
a tak, ta Łódzka inna taka

musiałaś za słabo rozgrzać plaster, albo jednak były za krótkie.
no, albo jeszcze taka możliwość, że za długie
też tak miałam, myślałam, że już takie dłuuugieee są a tu zonk, tylko wosk mi się przykleił i tymi chusteczkami musiałam się męczyć, żeby zmyć, bo wosk przecież wodą nie zejdzie

no właśnie własnie, mi mama dała bo miała 2 skądś samej też by mi szkoda było...
Za krótkie to na pewno nie były jak mogły być za długie tak myślałam że może za mało rozgrzane to za drugim razem suszarką je traktowałam, bo dłonie to mam z natury zimne i pocieranie mogło nie skutkować.
Ale jak sobie przypomnę te klejące nogi.. całkowicie to ja to zmyłam po paru dniach, pamiętam że olejem nawet zmywałam

Cytat:

to znaczy, że mam go skserować czy co z nim zrobić i ciekawe, czy musi być jakiś poświadczony ten papierek przez szkołę np, czy nie... kurcze. chciałabym jutro im to już wysłać
No ja skanuję... Nic potwierdzone nie bede miała, ale teraz mnie nastraszyłaś, boję się że coś będzie nie tak i drugi raz będę musiała zawieźć.

edit: taa, se zeskanowałam.. dowód u tż-ta w portfelu zostawiłam...

Edytowane przez oluśkaaaaa
Czas edycji: 2010-07-04 o 23:44
Stary 2010-07-04, 23:50   #4508
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chiddy Pokaż wiadomość
za pasy
patrzcie ja jaka niedobra, jeszcze na wizażu ostrzeżenie dostała za co?

Cytat:

skserować. jak wysyłasz to pewnie powinien być potwierdzony, ale przez kogo

Cytat:
Ja zostawiam wolne, jutro jadę do Łodzi, oni tam chyba mi sprawdzą czy wszystko ok

Za krótkie to na pewno nie były jak mogły być za długie tak myślałam że może za mało rozgrzane to za drugim razem suszarką je traktowałam, bo dłonie to mam z natury zimne i pocieranie mogło nie skutkować.
Ale jak sobie przypomnę te klejące nogi.. całkowicie to ja to zmyłam po paru dniach, pamiętam że olejem nawet zmywałam

No ja skanuję... Nic potwierdzone nie bede miała, ale teraz mnie nastraszyłaś, boję się że coś będzie nie tak i drugi raz będę musiała zawieźć.

edit: taa, se zeskanowałam.. dowód u tż-ta w portfelu zostawiłam...
na miejscu taak, sprawdzą.

no za długie, że wiesz, tak jak u facetów prawie że
myślę w takim razie, że za mało rozgrzałaś
a nie miałas w zestawie takich chusteczek nawilżających, tłustych one służa własnie to "zmywania" resztek wosku
olejem, matko i córko już Cie uwielbiam.

też tak wiecznie mam, że chce coś zrobić a się okazuje, że zostawiłam u tż w portfelu/w drugiej torebce
Stary 2010-07-05, 00:03   #4509
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
na miejscu taak, sprawdzą.

no za długie, że wiesz, tak jak u facetów prawie że
myślę w takim razie, że za mało rozgrzałaś
a nie miałas w zestawie takich chusteczek nawilżających, tłustych one służa własnie to "zmywania" resztek wosku
olejem, matko i córko już Cie uwielbiam.

też tak wiecznie mam, że chce coś zrobić a się okazuje, że zostawiłam u tż w portfelu/w drugiej torebce
Pewnie że miałam chusteczki, tyle że mało ich było, jak sama napisałaś są do zmywania resztek, a nie połowy łydki
Kurde to ze trzy lata temu było, muszę jeszcze spróbować kiedyś z plastrami. Tylko kiedy ja się tak zapuszczę..

I jeszcze mi skanera komputer nie wykrywa Jest tu jakaś co się na tym zna? Uwielbiam wszystko robić na ostatnią chwilę.
Stary 2010-07-05, 00:03   #4510
Riddim
Zadomowienie

Ola, więc nie jedziesz jutro? a już liczyłam, że ktoś rozwieje moje wątpliwości... Ja mieszkam pod Olsztynem więc sobie tak o do Łodzi nie pojadę a to już przecież 5.07 jutro. Kurcze
Wydrukowałam wszystko tylko kurna co dalej

Marta, na wszelkich innych uczelniach piszą, że dowód ma być poświadczony przez notariusza/szkołę lub bezpośrednio przez uczelnie, ale niby jak uczelnia miałaby mi to potwierdzić, przecież dowodu im nie wyślę No - ale Łódź jest inna i tam nic takiego nie jest napisane. fak jea.

Denerwuje mnie ta rekrutacja. Wpłaciłam kasę na ten Olsztyn i co, nie zaksięgowana. Dziękuję bardzo za takie coś -.- zadzwonię do nich jutro.
Stary 2010-07-05, 00:18   #4511
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
Ola, więc nie jedziesz jutro? a już liczyłam, że ktoś rozwieje moje wątpliwości... Ja mieszkam pod Olsztynem więc sobie tak o do Łodzi nie pojadę a to już przecież 5.07 jutro. Kurcze
Wydrukowałam wszystko tylko kurna co dalej

Marta, na wszelkich innych uczelniach piszą, że dowód ma być poświadczony przez notariusza/szkołę lub bezpośrednio przez uczelnie, ale niby jak uczelnia miałaby mi to potwierdzić, przecież dowodu im nie wyślę No - ale Łódź jest inna i tam nic takiego nie jest napisane. fak jea.

Denerwuje mnie ta rekrutacja. Wpłaciłam kasę na ten Olsztyn i co, nie zaksięgowana. Dziękuję bardzo za takie coś -.- zadzwonię do nich jutro.
Chyba pojadę, tylko ksera poszukam gdzieś po drodze. Ja mam 70 km do Łodzi także nie tak daleko.
A to co że 5.07, tam chyba do 15.07 przyjmują?
Ale w sumie jak wysyłasz to chyba powinno być potwierdzone przez kogoś
Mnie Łódź też wkurza A chcesz iść do Łodzi czy to tylko taka rezerwa?
Stary 2010-07-05, 00:35   #4512
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Chyba pojadę, tylko ksera poszukam gdzieś po drodze. Ja mam 70 km do Łodzi także nie tak daleko.
A to co że 5.07, tam chyba do 15.07 przyjmują?
Ale w sumie jak wysyłasz to chyba powinno być potwierdzone przez kogoś
Mnie Łódź też wkurza A chcesz iść do Łodzi czy to tylko taka rezerwa?
No właśnie, ja muszę wysłać Niby polecony to kwestia 2-3 dni, ale... jakoś będzie mi lepiej, jak będą tam przed terminem ostatecznym Chyba jednak potwierdzę ten dowód... bo też odpis im wysyłam świadectwa, więc tak o
Łódź... jeżeli dostanę się na biotechnologię to chcę bardzo, ale jeśli uda jakimś cudem mi się dostać na biotechnologię w Bydgoszczy lub Gdańsku to pewnie pójdę tam, bo wcześniejszy termin wyników rekrutacji
Stary 2010-07-05, 00:43   #4513
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie, ja muszę wysłać Niby polecony to kwestia 2-3 dni, ale... jakoś będzie mi lepiej, jak będą tam przed terminem ostatecznym Chyba jednak potwierdzę ten dowód... bo też odpis im wysyłam świadectwa, więc tak o
Łódź... jeżeli dostanę się na biotechnologię to chcę bardzo, ale jeśli uda jakimś cudem mi się dostać na biotechnologię w Bydgoszczy lub Gdańsku to pewnie pójdę tam, bo wcześniejszy termin wyników rekrutacji
Rozumiem. Nie wiem czemu Łódź wymyśliła sobie wszystko tak późno, przecież tracą na tym. Ale spokojnie zdążysz!
ech, Łódź, w co ja się pakuję Mam nadzieję że nie narobię sobie tam jutro wstydu, bo ja potrafię.. wejdę nie tam gdzie trzeba albo czegoś zapomnę.
Stary 2010-07-05, 01:25   #4514
cao
Zadomowienie

a co sądzicie o prawie cywilno-kanonicznym?
cao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 01:31   #4515
parodia
Zakorzenienie

Też wbijam na chama nie no, jutro poczytam

cao, w ogóle nie zadałaś tego pytania w trzech wątkach Lrolleyes: Apropo PŁ - na forum samorządu już by zezwali od #@$@

Co Wy tam pisałyście o kserze dowodu? Ja normalnie dałam im to ksero, nic nie chcieli sprawdzić. A jeszcze miałam Tżta, też ich nie obchodziło ni jest napisane na stronie, że potwierdzone z oryginałem - czyli nie jest konieczne, proste.
I Kamila, przecież Ci mówiłam, że o WKU masz poprawnie uzupełnione olimpiady nie ruszasz, chyba, że się przed nami kryłaś, a jesteś jakimś olimpijczykiem

W ogóle to siedzę, bo czekałam na konferencję PKW u mnie w OKW 53% do 43% dla JK; za to u mnie, gdzie mieszkam - 70% JK
Ale dobrze, jednak nie emigruję. A już chciałam pisać Tżtowi, żeby tam został w tej Hiszpanii, że ja do niego dojadę

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2010-07-05 o 01:34
parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 01:37   #4516
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Justyna, czyli o WKU nic nie wpisywać?
A czy Ty wiesz może gdzie tam można auto zaparkować?
Maskara z tymi wyborami, ciekawe kto wygra.
Stary 2010-07-05, 01:42   #4517
parodia
Zakorzenienie

Tam chyba można wybrać "nie dotyczy", ostatecznie na podaniu mam n/d w "kategoria".
No baa, że wiem (że pierw z tatą tłukliśmy się pół godziny po Stefanowskiego/Politechniki/Radwańskiej to szczegół... jeszcze ja z kierownicą, tata pierwszy raz na PŁ i było ). Najlepiej pod lodowiskiem, dużo miejsc, w cieniu, to do Sekcji Rekrutacji jest może z 200 m, i nie sugeruj się takimi planami porozstawianymi, bo one lekko nieaktualne...
Dokładnie sobie popatrz na http://www.p.lodz.pl/pol/mapa/index.jsp

Stary 2010-07-05, 01:46   #4518
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Tam chyba można wybrać "nie dotyczy", ostatecznie na podaniu mam n/d w "kategoria".
No baa, że wiem (że pierw z tatą tłukliśmy się pół godziny po Stefanowskiego/Politechniki/Radwańskiej to szczegół... jeszcze ja z kierownicą, tata pierwszy raz na PŁ i było ). Najlepiej pod lodowiskiem, dużo miejsc, w cieniu, to do Sekcji Rekrutacji jest może z 200 m, i nie sugeruj się takimi planami porozstawianymi, bo one lekko nieaktualne...
Dokładnie sobie popatrz na http://www.p.lodz.pl/pol/mapa/index.jsp
Ech co ja bym bez Ciebie zrobiła. Dzieki Właśnie jade z TŻtem i pewnie bedzie sie wściekał że jak zwykle nie ma gdzie parkowac.
Ale ale, od jakiej ulicy jest wjazd na lodowisko?
Stary 2010-07-05, 01:53   #4519
Riddim
Zadomowienie

Oj Justyna WKU to ja już wiem, ale i tak reszta jakoś mnie nie przekonuje xD Ja im wysyłam odpis świadectwa, to co, mam skreślić w "dostarczone dokumenty" świadectwo i w miejscu 5. .......... wpisać odpis? :sciana: I nie wiem, czy zrobić to raz czy to z ostatniej strony też mnie dotyczy, a może oni to uzupełniają? Kto tą rekrutację wymyslał to nie wiem. Na UTP też jest fun, jutro Ewe bede meczyć pytaniami
Stary 2010-07-05, 01:56   #4520
parodia
Zakorzenienie

Właśnie widzę, że ani na tej mapie, ani na Googlach nie ma ulicy i przyznaję, że zgłupiałam więc może to nie do końca było lodowisko a z 20 metrów od lodowiska, na co Google mówią "dziennik łódzki" i wtedy od Skorupki, od wschodu, bo jest ślepa.
KLIK

---------- Dopisano o 01:56 ---------- Poprzedni post napisano o 01:54 ----------

Ale Kamila, Ty ostatniej strony nie dotykasz! To oni ją wypełniają, nie wiem, czy Ci odeślą, czy jak mi dali do ręki. Taki miły starszy pan dopisał tylko "+CD" i oddał mi. Wyślij mi na giegie swojego maila, to Ci pokażę to podanie, moje jest na 100% dobre, bo je w końcu przyjęli

Stary 2010-07-05, 01:58   #4521
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Dzięki
+CD? na CD co? zdjecie?
Stary 2010-07-05, 01:59   #4522
parodia
Zakorzenienie

Podali w dokumentach wymaganych na stronie "w miarę możliwości cyfrowy zapis fotografii", to myślę, dam im, niech się cieszą

Stary 2010-07-05, 02:02   #4523
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Myślałam że jakoś przez neta im sie to zdjęcie wgrywa, ale zapomniałam że to Łódzka
A ja nie mam bo mi skaner nawalił i co? W miare możliwości to w miarę możliwości nie?
Stary 2010-07-05, 02:06   #4524
parodia
Zakorzenienie

Dokładnie, to łódzka... Mnie rozwala najbardziej, że oni te wszystkie dane wklepują ręcznie do komputerów, ewentualnie jakimś OCR skanują, jakby nie można było elektronicznie, żeby kandydaci wprowadzali
Czyli nie musisz pierw składałam podanie Tżta, bez płyty, to ok, potem swoje, to pan: "ooo, płyta ze zdjęciem "

Stary 2010-07-05, 02:12   #4525
oluśkaaaaa
Rozeznanie

Mam nadzieję że oni nie ze wszystkim są tak daleko w
Idę spać, bo umówiłam się, że wyjazd o 8
Stary 2010-07-05, 02:13   #4526
Riddim
Zadomowienie

Cytat:

Ale Kamila, Ty ostatniej strony nie dotykasz! To oni ją wypełniają, nie wiem, czy Ci odeślą, czy jak mi dali do ręki. Taki miły starszy pan dopisał tylko "+CD" i oddał mi. Wyślij mi na giegie swojego maila, to Ci pokażę to podanie, moje jest na 100% dobre, bo je w końcu przyjęli
<3 pomocny Żbik.
obojetnie_jaka@interia.pl

Cytat:
Dokładnie, to łódzka... Mnie rozwala najbardziej, że oni te wszystkie dane wklepują ręcznie do komputerów, ewentualnie jakimś OCR skanują, jakby nie można było elektronicznie, żeby kandydaci wprowadzali
Czyli nie musisz pierw składałam podanie Tżta, bez płyty, to ok, potem swoje, to pan: "ooo, płyta ze zdjęciem "
RĘCZNIE?
CZY ICH BÓG OPUŚCIŁ?
Stary 2010-07-05, 07:29   #4527
malenstwo5
Wtajemniczenie

hej ;*

Przepraszam, że się nie odzywałam, ale trochę zalatana jestem przez ten wyjazd

To już dzisiaj

Muszę się skończyć pakować i do apteki się wybrać i do optyka jeszcze

miłego dnia ;*

malenstwo5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 07:35   #4528
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cao Pokaż wiadomość
a co sądzicie o prawie cywilno-kanonicznym?
płukanie czereśni.

Cytat:
RĘCZNIE?
CZY ICH BÓG OPUŚCIŁ?

dzień dobry ;*
kurczaki (ziemniaki, kurczaki, ziemniaki...), nie zacytowało mi czegoś
no,ale mniejsza.

ja chcę już października. A nawet września (odbiorę mundur ).
i chyba wizja akademika powróciła.
(nie ma żadnych mieszkań ogarniętych )

z Karoliną się nie widziałam.

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 07:52   #4529
bedeliciuos
Wtajemniczenie

dzień dobry Żbiczki!
wróciłam!
nie wiem w jakis sposób nadrobić tygodniową nieobecność ale nadrobię, nadrobię.
to zaczynam.
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 08:15   #4530
martus9191
Zakorzenienie

Dzień

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość
ja chcę już października. A nawet września (odbiorę mundur ).
i chyba wizja akademika powróciła.
(nie ma żadnych mieszkań ogarniętych )
Pokażesz się w mundurze?

My wczoraj mieszkania szukaliśmy w necie ( znaleźc 4-pokojowe w normalnej cenie, bez otwartej kuchni to hardcore) no ale podzwonimy czy aktualne i za tydzień pojedziemy oglądac ewentualnie.
Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
dzień dobry Żbiczki!
wróciłam!
nie wiem w jakis sposób nadrobić tygodniową nieobecność ale nadrobię, nadrobię.
to zaczynam.
Powodzenia Nie no żartuje z tą ironią, nie spamowałyśmy dużo

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości