|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
poczytalam ale tak szybko
mamy goscia- tesciu jest u nas, ale jutro juz wraca do Wawy. Widze jak Tz sie cieszy jak jego tata przyjezdza, niestety mieszka w Wawie ze swoja mama ( ktora jest troszke postrzelona) i nie mamy jak do nich teraz pojechac zeby choc nocke przenocowac i dupa blada;/a tak na mrginesie powiem wam ze wybory ida JAK DLA MNIE pomyslnie;D ale chwila niepewnosci byla:P Maluszek dzis super grzeczny , tesc jak przyjechal stwierdzil "Nie no wy za dobrze macie, ona wcale nie broi, ciagle sie smieje" Aaaaa APROPO ASIULEKKKKK co u was?????? my dokladnie za 6 godzin i 55 minut bedziemy mialy 3 miesiace!!! Boze jak to szybko leci, c zas przemyka przez rece, kazdy usmiech jest inny, kazde spojrzenie inne, usmiech za nic- za to ze sie jest !!! Nawet nie wiecie jak ja nie chce tego tracic , pozniej juz rosnie, wstydzi sie, nie chce buzi, nie odprowadzaj mnie do szkoly i tak dalej- az zal sie robi.
|
|
#4712 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Dzień Dobry!!
No to wiemy już (prawie) jakiego prezydenta mamy ![]() ![]() ![]() klaski :Darusia tak przeczytałam Twój wpis i poleciałam utulić moją Oliweczkę. No i z jednej strony to ja nie chcę aby "dorastała" a z drugiej chcę aby jak najszybciej była samodzielna
|
#4713 |
|
Zakorzenienie
|
Pop chyba będę musiała zakupić to mleko , bo mojego odciągnietego to bardzo mało jest i będzie głodował.
Cały czas mam wrażenie ,że będę wyrodną matką jak go na butelkę przestawię za wszelką cenę chciałam jednak karmić ( tym bardziej ,że pierwszego karmiłam 20 mies., może troche za długo ale nie było takich problemów) a on mi tu takie numery robi tylko .Nie chcę przez to powiedzieć , że wy wszystkie co karmicie butlą jesteście wyrodne, bo tak to zabrzmiało to tylko ja mam doła. |
|
|
|
#4714 |
|
Zakorzenienie
|
w koncu znalazlam chwilke i wrzucam fotki
![]() nie wiem czy bedzie dobrze widac w realu jest troszke jasniej niz na zdjeciach a dzisiaj jade do fryzjera mala miala z Tzetem zostac ale on sie wykrecil bo musi zawiesc tescia do szpitala czy bede okropna jak napisze ze odpoczne no i Luśka jedzie ze mna ale już mam dla niej opieke moj fryzjer bedzie mnie obcinal a Tzeta fryzjer bedzie ja bawil bo oni w jednym zakladzie pracuja w kolejnym zalaczniku te ciuszki o ktorych wczesniej pisalam z auchana
|
#4715 |
|
Zakorzenienie
|
hej baboszki
Darusia - masz rację, przykro będzie, jak nasze maluszki już nie będą chciały buziaczków, miziania itd... dlatego ja mojego małego zacałowywuję całymi dniami A no i chciałam się pochwalić, że Kubuś już praktycznie w 100% trzyma sztywno główkę ![]() Ania p - jakoś tak sama nie wiem, czemu ja tak tą herbatkę mu dałam, skoro on nauczony picia wody ale już ją odstawiłam, bo ta wysypka na bank po niej, bo nic nowego nie jadł (prócz kleiku, ale wysypka była przed nim) Swoją drogą, to jest mega fajne jak taki mały buziolek zaczyna łyżaczką zajadać - takie fajne minki robił, upaćkana buźka wkoło, śliniak upaprany, łapki upaprane i to zdziwienie, że to nie mleko
|
#4716 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, ale jestem wyspana
Mała wstała na karmienie o 2,10 i o 6,10 i spi do tej pory a ja wstałam o 9 i juz spac nie mogłam, wykąpałam się posprzatałam w kuchni a teraz chwila relaksu.Libra rozumiem cię doskonale, u mnie na początku była taka nagonka na piers... położna niby miła ale nacisk na cycka był z jej strony, przyszłam do domu i tak bardzo chciałam zeby mała szamała z cyca a ona nie chciała ze mało co w depresje nie wpadłam, ale tz mi spokojnie wytłumaczył ze jezeli mam się tak dołowac to mała bedzie jadła z butli i ona bedzie szczesliwa i ja. A karmic chciałam bardzo całą ciąże mówiłam ze cyc cyc i jeszcze raz cyc. No ale stało jak się stało. Tz pamiętał o tym ze rok temu (wczoraj minął) zrobiłam test i wyszły dwie kreski i z tej okazji kupił mi kolczyki, w szoku byłam i nadal jestem ze pamietał. Postanowiłam się ujawnic: To sem ja z Wikusią...
|
#4717 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie będę krzyczała ale wyobraź sobie co by było gdyby w Twój zaparkowany samochód uderzył inny samochód. ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
|
|
#4718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No więc u mnie raz lepiej raz gorzej. Zaczęłam małą dokarmiać sztucznym mlekiem bo stwierdzilam, że ją głodzę. Wiecznie była głodna a spijała ode mnie tylko to mleczko co ładnie lecialo a jak zaczynało lecieć gorzej to zaczynała się wiercic, gryźć cycka, pluć nim i się wściekać. Przy tym i ja się denerwowałam. Tylko mam problem bo nie wiem jak ja dokarmiać? Czy zawsze po spiciu z cycków jeśli dalej będzie płakać to dawać jej jeszcze sztucznego? Czy np. dwa razy dziennie podawać jej tylko sztuczne? Tylko, że praktycznie ona zawsze wypija to co jej dam i jeszcze płacze a ja sie boję, że przesadzę z tym sztucznym i ona się przeje i będzie ją bolal brzuch. Bo ona ma ciągle problemy z tym brzuszkiem. Często ma wzdęcia- krzyczy, spina się i nie może puścić bączka... Zaczęłam jej dawać Nan ale tam jest sporo zelaza a ja jej daję w syropie i miała zaparcie wiec zamieniłam na bebiko. Ale po tym mam wrażenie, że ma jeszcze większe te wzdęcia... Co do mojego mleka to próbuję ściągać. I np. jak nie karmię 5-6 godzin (mała dostała tylko sztuczne) to ściągam z obu piersi razem 150 ml. natomiast po 3 godzinach to jest ok 70-80. A po jedzeniu to na maxa 30. (ona już nie moze tego wyciągnąć tylko się wscieka) Także myślę, że to stanowczo za mało. Ona zje moje mleko i jak jej podam 120 ml to jeszcze potrafi zjeść co ja mam robić?Jesli chodzi o małą to są dni lepsze i gorsze. Wczorajszy nalezał do gorszych, zakończył się atakiem chyba kolki albo czegos takiego. Poza tym cały dzień była marudna. Sobota za to- rewelacja. Tylko się śmiała, jadła, bawila i baaardzo mało plakala. Bylismy na grillu to siedziała w lezaczku i obserwowała, potem ladnie usnęla w wózeczku i spała 4 godzinki ![]() Dziś zapowiada się gorzej, bo od rana marudna ale zobaczymy dziadek teraz zabrał na spacerek.Co do wyborów to i ja oczywiście spełniłam swój obowiązek. Jeszcze nigdy nie opuściłam żadnych wyborów, jakoś bym miała wyrzuty sumienia chyba Także Pop- mozesz być ze mnie dumna, bo mimo płaczu małej, ataku kolki- pobiegłam oddać swój cenny głos. Oczywiście wiadomo na kogo ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- W srodę ide pierwszy raz na rehabilitację z małą. Jestem ciekawa jak mała to zniesie. Jak rozmawialam z ta panią to po przedstawieniu tego jak mała sie zachowuje, ona upatrywała by powodu tego jej napinania w jej problemach z brzuszkiem. Do tego ona twierdzi, ze Wercia jest wrażliwym dzieckiem. Zobaczymy jakie będa jej wnioski jak popracuje trochę z małą. Powiedziała, że podejrzewa, że jej praca będzie polegala na tym, że pokaże nam jak pielęgnować małą, jak nosić, jak przekladać itp. Masaze wyciszające, rozluźniające... jestem ciekawa, bo mała nie za bardzo przepada za masażami. Niestety... wystarczy ze naoliwkuję dlonie i zaczynam gladzić jej ramionka, czy brzuszek to zaczyna płakac... dziwne
|
|
#4719 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Asiulek - jak dziecko ma problemy brzuszkowe to daj mleko z probiotykami czyli bebilon lub nan active probiotyki dobrze działaja na przewód pokarmowy
|
|
#4720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4721 |
|
Zakorzenienie
|
bedzie dobrze
u nas to napinanie sie bylo powiazan wlasnie z brzuszkiem.... po pierwsze maly sie nie najadal bo ciagle mu sie ulewalo i kolki mial.... teraz zageszczamy mleko....zero ulewania... dostaje kropelki na kolki i doadatowo probiotyki w kropelkach na jelita i odpukac....ale inne dziecko
|
|
|
|
#4722 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ona często w ciągu dnia zaczyna się napinać, prostować i zaczyna plakać. No i niestety co noc ją to męczy od ok 3 w nocy. Raczej się nie wybudza ale cały czas sie wierci, rusza głowką, podkurcza nóżki i je wyrzuca wyprostowane w górę, stęka przy tym... ale oczka ma zamknięte... potem pusci ze 2-3 bączki i jest lepiej...nie mogę patrzeć jak się tak męczy.
|
|
#4723 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek - nie to są mleka normalnie dostępne w sklapach jest nan i bebiko własnie one są bez probiotyków i bebilon i nan active z probiotykami cena w sumie nie jest wiele wyższa jak sie kupuje te duże opakowania
|
#4724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o Twój pęcherz to radzę do doktora iść. Często potrzebny jest antybiotyk, nie ma co samemu kombinować. Kręgosłup (też mnie boli) - najlepiej ćwiczenia, basen a przede wszystkim trzymać się prosto i wciągać brzuch.
|
|
#4725 |
|
Zakorzenienie
|
no i te probiotyki w kropelkach tez sa bez recepty...a probowalas tym srodkiem na kolki co na recepte jest debridat
|
|
|
|
#4726 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20462365]Kiedy się podaje dzieciom truskawki wg aktualnych norm ?[/QUOTE]
Od 1 roku
|
#4727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do mleka to pewnie zakupie tylko boję się, że za często zmieniam, bo już pije drugie w ciągu tygodnia
|
|
#4728 |
|
Zakorzenienie
|
TZ wlasnie wyjechal na dwie doby, mial dzis przyjechac do mnie moj tata, ale nie przyjedzie-pierwszy raz bede z mala tak dlugo sama....
wczoraj myslalam, ze rozmowa z mama potrwa jakies 15 minut a wyszlo ponad godzine-czesc spraw zrozumiala, czesci nie-nie poradze na to, ale powiedziala ze to dobrze, ze zaczelam te rozmowe-sie zobaczy w praktyce co z tego wyjdzie-jestem ostroznie uwazna
|
#4729 |
|
Zakorzenienie
|
mrowak
za rozmowę z mamą. Sama dasz sobie radę. Jak ja z moim małym szkrabem zostałam raz sama na dwa dni, to było super, on i ja się wysypialiśmy, nie musieliśmy nic robić z zegarkiem na ręku.
|
|
#4730 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak dasz na pewno radę te dwie doby szybko mina
a ja będę 3 albo 10 dni bez tescia dosłownie pełen luz w domku pierwsze co zrobilam to w staniku wyskoczylam do ogrodu Juleczka w wozku spi a ja na lezaku organism oso-muchy I czekam az Tz ugriluje pstragi na obiad doslownie czuje sie jak na wakacjach obiady nie musialam robic nikt mi na rece nie patrzy zyc nie umierac ![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- A wiecie jaki numer dzisiaj Mona corcia zrobila myslalam ze ze wstydu zapadne sie pod ziemie przyszedł listonosz a ja ja skonczylam karmić i odbierał paczkę a ta pociagla mi za sznurek od stanika od stroju i on se rozwiązał ukazujac tym samym mojego wielkiego nie opalonego cyca z autkiem jak wentylek od stara listonosz poczerwienial i nie wiedział co ma zrobić ja mało nie umarlam ze wstydu a ona uśmiech na buzi dobrze ze Tz tego nie widział
|
#4731 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Heloł Dziołchy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zawsze miałam czarne włosy i ostatnio sobie wymysliłam aby cos zmienić. Rozjasniłam włosy przy karku i zafarbowałam na czerwono Tak jak zawsze chciałam i powiem, że włąsnie te rozjasniane cholernie wypadają ![]() Cytat:
Ja chcę piwooooo Ostatnio stwierdzilam, że po tak długiej przerwie jak wypiję jedno piwo to się zapewne upiję ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() mrowak, dobrze ze porozmawiałas z mamą |
|||||||
|
|
|
#4732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() .Dobrze że udało Ci się porozmawiać z mamą. ![]() Oczywiście nie oczekuj za dużo po tej jednej rozmowie. Pewnie Cię czeka jeszcze wiele tego typu rozmów.Cytat:
A tak na marginesie to bebiko jest produkowane w Opolu. Byłam raz w sklepie przy fabryce i pytałam się dlaczego nie produkują też bebilonu. Pani powiedziała że próbowami ale ze względu na trochę inny proces produkcyjny zrezygnowali- i jest produkowany za granicą. Drcron - na zdjęciu to włosy nie wydają się blond tylko rude. A numer ze stanikiem niezły. Luśka ma refleks ![]() ![]() Darusia - Gratulacje dla Oliwki z okazji ukończenia 3 miesięcy
|
|
#4733 |
|
Rozeznanie
|
Ferrou - http://butelkowy.blox.pl/html
ja przestalam sie przejmowac tym, ze zabraklo mi pokarmu jak przeczytalam, ze przeciwciala w mleku matki w najwiekszej ilosci sa w siarze, potem ich ilosc stopniowo maleje az do konca 6 tygodnia, kiedy to jest ich juz minimalna ilosc. karmilam 2 miesiace, wiec przeciwciala przekazalam. dokarmialam od poczatku, bo nie moglam patrzec jak moje dziecko placze z glodu. chyba nie jestem wyrodna matka z tego powodu? dzisiaj zapanowala u nas obopolna histeria. Mala plakala, ja nei wiedzialam czemu i tez plakalam stwierdzilam, ze powinnam ja oddac, ze nei zasluguje na nia, bo jest taka kochana a ja nie potrafie jej pomoc, kiedy placze, bo nie rozumiem o co chodzi i nie wiem co robic. moj maz przyjechal szybciej z pracy specjalnie dla mnie i wygnal mnei z domu, zebym odpoczela. bylam w kinie chcialabym, zeby bylo perfekcyjnie: jej potrzeba->moja natychmiastowa reakcja->jej zadowolenie. stresuje mnie kazda sytuacja, w ktorej nie wiem co robic. |
|
|
|
#4734 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Drcron |
|||
|
|
|
#4735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja siostra jak karmiła to zachorowała, lekarz jej zapisał leki ale kazał nadal karmic i nic młodemu sie nie stało[/QUOTE] Kochana ja miałam zapalenie oskrzeli i byłam prawie 3 tyg na antybiotykach najpierw słabszych potem duzo silniejszym bo ten nie działam i cały czas karmiłam a michasia do dzis zdrowa... prawie kazdy u mnie w domu zachorował poza nia.. najadła sie odemnie przeciwciał. PoP.. ja podobnie jak pl-madzia.. juz piwko puiłam oczywiscie tyl;ko pół butki hiih ale na noc jak mała juz zjadła. i powiem ze nogi mi zmiekły i to porzdnie.;p GRATUALCJE DLA SOLENIZANTKI!!! 3 MSC Mrowak.. widzisz nie taki diabeł starszny... a nóz bedzie lepiej.. Za odwage ![]() drcronku.. kurcze ja tez rozjasniłam ale tylko farbą z ciemnych na rude i powiem tak... 4 msc sie zaczyna po porodzie a włsoy leca i przed i po farbowaniu jeszcze barzdiej GARŚCIAMI.... boziuuuuuuuu łysa mama będe!! no ale przeciez walenie nie maja owłosienia... więc sie upodabniamJa obowiazek spełniłam z wyników sie ciesze.. A wczoraj spedzilismy popołudnie az do 23 nad jeziorem . T ma swoja łodke na przystani i on był na rybach a my sie oapalłysmy nad brzegiem..
|
|
|
#4736 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moj malec ma teraz 20 tż czyli 5.m-cy a 22.07 kalendarzowo czyli juz 5,5 kusi mnie zeby sprobowac mu dac wtedy jakis owoc(słoiczek) ![]() Co mozna kupic męzowi na rocznicę ślubu?pomysłów mam brak ![]() Mloda dobrze,ze Dawidkowi tak sie poprawiło. Mrowak zawsze jakakolwiek rozmowa ma sens wiec super ze sobie pogadalyscie po kroczku moze bedzie jeszcze z mamy super babcia Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi co do choroby,karmie caly czas,dzisiaj zrobiłąm posiew moczu ale nie mialam pojecia ze az 3 dni sie czeka.w nocy sie wygrzalam korzonki mi juz przeszly jeszcze gardlo bardzo boli no i ten pęcherze nieszczęsny. Madziwnia ale super a komaary Was nie zjadły? Libra moze powolutku sie przekona do nowego smaku,przeciez juz je tyle nowych rzeczy,a moze on chce teraz tylko te treściwsze jedzonko. ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-07-05 o 18:12 |
|
|
|
|
#4737 |
|
Rozeznanie
|
dziekuje Ci za te slowa, chyba mi brakuje takiej swiadomosci
|
|
|
|
#4738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś żyjemy, ale swiadomosc ze jestem sama do jutra sprawila chyba ze jestem spieta jak guma w majtkach i glowa mnie rozbolala-musze drugi apap wziac. Na spacerze sie denerwowalam bo nie zasypiala i ja sie zmeczylam tym spacerem. Mloda dzis znow przespala cala noc-tym razem ja z nia-nakarmilam na spiku o 23, a potem obudzilam sie o 7, ale wiecie co-nie czulam tego fajnego uczucia, ze sie wyspalam... rozmowa z mamą-dzięki Wam wszystkim za kciuki i dobre slowa-nie wiem co wyniknie z tej rozmowy, ale ja mam czyste sumienie, ze probowalam-jak sie nie uda to juz mojej winy w tym nie bedzie no i Gabryska juz wrzeszczy-tyle bylo spokoju....'
|
|
#4739 |
|
Zakorzenienie
|
My byliśmy dzisiaj na szczepieniu. Mały już maruda taka się zrobił - biedactwo. No i przez 6 tygodni przybrał tylko 400g. Za 2 tygodnie mam iść na ważenie i ewentualnie skierowanie na badania - lekarka myśli, że to może być od tego, że jest nadzwyczaj ruchliwy i nawet jak leży, to biega
ale warto sprawdzać.No i muszę Wam wrzucić kilka zdjęć Igora - bo same wiecie, jak to jest - serce rośnie, duma rozpiera
|
#4740 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak - ja tam lubię zostawać sama z małym. Cały dzień mamy dla siebie, ja nic nie muszę. Dużo się wtedy bawimy, tańczymy i jest git
Już łącznie ponad 3 tygodnie byłam sama z maluchem.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.

mamy goscia- tesciu jest u nas, ale jutro juz wraca do Wawy. Widze jak Tz sie cieszy jak jego tata przyjezdza, niestety mieszka w Wawie ze swoja mama ( ktora jest troszke postrzelona) i nie mamy jak do nich teraz pojechac zeby choc nocke przenocowac i dupa blada;/

klaski :
za wszelką cenę chciałam jednak karmić ( tym bardziej ,że pierwszego karmiłam 20 mies., może troche za długo ale nie było takich problemów) a on mi tu takie numery robi tylko
.

wiec kazalam Tzetowi wybierac albo Luśka nasza albo ten maly 

co ja mam robić?

a cycki chyba zadowolone, bo tylko 2 razy je odciagalam od momentu odstawienia malej i przestalo sie produkowac.. Toska tym bardziej zadowolona, bo z butli szybciej leci i najedzona jest