Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-05, 11:37   #3451
Zuziczka
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

.

Edytowane przez Zuziczka
Czas edycji: 2010-07-05 o 11:42 Powód: samowola lapka.. :(
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 11:38   #3452
kasienka1701
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez majka59 Pokaż wiadomość
Ja juz jestem na plusie jakies 9kilo,przez ostatnie 2 tygodnie przytylam okolo 2kilomam nadzieje ze to taki skok i nie bede tyla po kilogramie na tydzien,bo skoncze na +20no nic od jutra zwrcam wieksza uwage na moja diete,bo ostatnio pozwalam sobie na zbyt wiele slodyczy,a dla malenstwa to nic dobrego

Dolanczam zdiecie z moim prawie 30 tygodniowym brzucholkem
Ślicznie wyglądzasz.Ciąża Ci służy
Wcale nie widać tych kilogramów,może dzidzia tak podrosła,krwi więcej,wody,łożysko,bo tłuszczu to ja nie widzę

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Drogie Przyszłe mamusie, Dzis rozmawiałam z koleżanką która rodziła jakis czas temu i nawiązałysmy Temat "Prywatnej Położnej".
Jak u Ciebie to koszt 600 zł to niedużo,moja szwagierka 1200zł wybuliła w Warszawie.
Swoją drogą prywatna połozna to dobra sprawa,zwłaszcza w szpitalach,w których jest dużo porodów,ale najpierw trzeba się zapytać czy w ogóle jest taka możliwość.W moim szpitalu np nie można wynająć położnej.Ja na szczęscie mam krewną połozna w tym spzitalu,więc jestem już z nią umówiona i moja ginka prowadząca też o tym wie.Bardzo się cieszę,bo w tym szpitalu jest straszna masówa,jest tyle porodów,że bez znajomości jest się pozostawionym na pastwę losu...

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Ja też jestem prawie zdecydowana na tego nowego Boldera. Napisz mi jaki kolorek widziałaś na żywo i czy zwróciłaś uwagę na jakieś brzydkie zespawanie ramy przy podnóżku (podobno ten typ tak ma ) i czy gondolka jest duża? Ewentualnie jakieś inne spostrzeżenia
Jeśli chodzi o kolory,to powiem,że o dziwo są identyczne jak na zdjęciach w necie,więc mozna wybierać w ciemno.Gondola jest bardzo duża,jest nawet większa od gondoli w jedo fyn,a myślałam,że tamta jest bardzo duża.Obok np stał wózek Tako Jumper,gondola w nim to jakieś nieporozumienie,jest tak mała,że mozna w nim chyba lalkę wozić,mimo,że cały wózek jest bardzo fajny.Wracając do Boldera to,podnóżek jest wykonany w bardzo surowym stylu bym powiedziała,ale żadnych mankamentów w wykonaniu nie widziałam,to też zależy jaką ramę wybierzesz,srebrną czy czarną,w czarnej mniej się ta surowość rzuca w oczy.Ogólnie wózek fajny,zastrzeżenie mam do budki w tym wózku,od środka jest podszyta jakimś takim białym cieniutkim, siateczkowym materiałem,kiepsko to wygląda i robi wrażenie mało przytulnego.Co do reszty,to już zależy czego kto szuka.Dla mnie jeszcze koszyk pod wózkiem mógłby być większy

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Witam po weeku...
Wczoraj męzuś mnie zaskoczył i zaproponował wypad nad bajorko...
Pojechaliśmy do Janowa Lubelskiego z Dominisiem.
Hi ja też byłam wczoraj w Janowie Lubelskim Rodzina Tżta stamta pochodzi.Też mieliśmy się wybrać nad zalew,ale jakoś czasu zabrakło.Teraz żałuję,bo na pewno bym Cię poznała,gdybym cię tylko zobaczyła

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
A ja wczoraj byłam u mamci z okazji 50 urodzin i było by ok, gdyby nie tata, który dał ciała na całego... Nie kupił mamie NIC.
Hm,nie wiem dlaczego tata akurat tak się zachował,może ma zamiar coś dać tylko chce,żeby to było coś szczególnego i nie może się zdecydować.Przecież zawsze może jeszcze coś dać,nigdy nie jest za późno

Ja dalej o moim nieszczęsnym oparzeniu,Jednak okazało się poważniejsze niż myślałam... Wczoraj obejżała mnie ciocia,która jest chirurgiem i ma na codzień do czynienia w popażeniami...Wygląda nie za ciekawie i raczej na bank będę miała bliznę Założyła mi specjalny opatrunek,którego używa na oddziale i ma się ponoć szybciej zagoić,ale i tak troche to potrwa.Najgorsze jest to,że mam ograniczone możliwości w robieniu czegokolwiek,bo mam tylko jedną rękę do dyspozycji,a tej oparzonej nie mogę moczyć,np,żeby się umyć muszę na nią założyć worek foliowy i zawiązać,żeby się woda nie dostała A jeszcze mąż kuzynki mnie wkur.... do reszty,bo powiedział,że jak się kobieta w ciąży wrzątkiem sparzy,to dziecko w tym miejscu będzie miało znamię...i,że u niego w rodzinie jest taka jedna to tak ma...Spoko,bardzo mnie pocieszył...
Do tego wszystkiego jeszcze Tż ma zapalenie zatok(po raz kolejny) i wkurza mnie,bo nie da sobie wytłumaczyć,że musi to w końcu definitywnie wyleczyć,a przede wszystkim ograniczyć swoje hobby,które tylko ten stan pogarsza,czy uprawianie kolarstwa...Wczoraj już w złości powiedziałam mu,że jak straci zdrowie,to ja się z nim męczyć nie będę...
Dzisiaj jeszcze malarz przychodzi,a my oboje kaleki,jedno chore,drugie inwalida poparzona...
Jutro jeszcze mamy pierwsze spotkanie w szkole rodzenia,będziemy tam siedzieć dwie godziny,ja obandażowana, Tż z gilem pod nosem...Żyć nie umierać-totalny chillout

niuniuniau z tym chrztem to u mnie podobnie,T ma być za 3 tygodnie chrzesnym syna siostry.Co prawda on tam się cieszy,ale z drugiej strony też nie na rękę nam ten wydatek,zwłaszcza,że siostraTżta(jak ją znam) pewnie będzie liczyć na coś ekstra...
Ja na razie w ramach prezentu narysowałam portret siostry Tżta z synkiem(na pamiątkę),zaniosłam do oprawy i mam nadzieje,że będzie sie nadawało na prezent,ale to i tak nie wszystko,do tego jeszcze jakąś kasę będziemy musieli rzucić,tylko ciągle się gryzę z tym ile...Mężu da tyle,ile mu powiem,ale na razie jeszcze tego nie ustaliłam...
Mnie kuzynka też prosiła,żebym byłam chrzestną jej córki,ale odmówiłam,gdyby to była rodzona siostra to bym się godziła,a tak to już za dużo tego jak na jeden rok...

Edytowane przez kasienka1701
Czas edycji: 2010-07-05 o 11:48
kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 11:50   #3453
malwina1204
Rozeznanie

klarissa ta promocja na spodnie z H&M do kiedy jest???? mam nadzieje ze to wszedzie w kazdym H&M bo bym musiała jechać do Częstochowy najbliżej osttnio kupiłam za 149 zł

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 11:50   #3454
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość

Mam pytanie co do stomatologa w czasie ciąży jak chodzicie do dentysty to my możemy brac ZNIECZULENIE??miała któraś z Was??
ja zawsze brałam moja dentystka mówiła, że można

A co do włosków to mi porosły ,ale tylko na brzuchu, krecha się wydłużyła i naokoło pępka takie jakby słoneczko się robi

Bordowa, Ycnan, Szczęsliwa dziękuję za opinię odnośnie mojego śluzowca na razie poobserwuję, bo skoro nie mam żadnych twardnień brzucha czy innych bóli to chyba nie czop a ja już sobie wkręcałam nio chyba że faktycznie zacznie sobie odłazić tak 5 tygodni przed, bo w 37tyg. to już może sobie wypadać

Wiem, że teraz nam puchną stopy, ale mi ostatnio ręce się zrobiły jak u jakiegoś chłopa robola, też tak macie? pełno żył i takie jakieś pulchne są

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 11:55   #3455
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Odwróciłam się i powiedziałam - jakim prawem? A takim że jestem w ciąży i nie muszę stać w kolejkach. Nawet tu...
Mina Polaków bezcenna
Zachowanie Polaków - żenada!

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Ja też nie byłam badana wogóle..tylko na pierwszej wizycie...
też się obawiam że coś może być nie tak
No i również mam w środe wizyte
My to musimy urodzić w jednym dniu Nie widzę innego wyjścia

W końcu zaczoł skakać i szaleć, no i stało sie co stało..
Zrobił sobie coś w ręke...
Nie da sobie dotknąć i płacze od 1,5 godziny...
Siostra ma z nim na pogotowie jechać..
Ciesze sie tylko z tego że nie stało się to jak był pod moją opieką, bo bym miała przewalone....:b rzydal:
I co w końcu z tą rączką? Była siostra u lekarza?

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Myślę, że spokojnie możesz się upomnieć. Powiedz coś żeby Go nie urazić np. że się niepokoisz bo znajoma ma z tym problemy i może by Cie tez zbadał dla spokoju?
A może mierzy szyjkę przez USG dopochwowe? Ja ostatnio na usg połówkowym byłam u nie swojego lekarza i on właśnie w ten sposób robił pomiar szyjki.
Właśnie nie chce żeby to zabrzmiało, ze chcę byc mądrzejsza od niego, ale powiem, ze zaczynam się schizować to może zrozumie USG dopochwowe miałam tylko na początku w ciąży ze 2-3 razy, teraz tylko normalne więc nie mierzy szyjki

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Ale moją największą zachcianką jest marchewka
Zdrowa zachcianka i kolor skóry moze się poprawi

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Co zrobiłybyście na moim miejscu?
Jest pracownik, ma giga-wiedzę, duże doświadczenie, jest dobrym człowiekiem doświadczonym przez los, jest moim kolegą ale;
Ja jestem uczucuiwa i sentymentalna, ale moi rodzice przez lata własnej działalności wiedzą juz, ze w interesach nie ma sentymentów....tyle tylko podpowiem

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ku....!!!! Tak sobie rękę wrzątkiem poparzyłam,że zaraz chyba pojadę amputować.
O kurcze! Współczuję. Może podjedź do lekarza zebyś nie miała brzydkich śladów.
(Nie obraź się, ale tekst o amputacji mnie rozbawił normalnie)

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
zobaczcie co wygrałam na aukcji:

http://www.allegro.pl/item1092463512.html

a cieszę się.. jak gwizdek.. tak mi się ten komplecik podoba ...w sam raz na wyjście ze szpitala. jak przyjdzie zapodam wam fotki
Wygląda na milusi Moze być ciut duży na wyjście ze szpitala, ale grubościa bedzie jak najbardziej ok

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
dziewczyny a ja tak strasznie marze o wakacjach, jakiejs dalekiej podróży... w przyszłym roku moze polecimy gdzieś ale bez dzidziusia, bo ja chyba bałabym się z taka małą, no chyba ze autkiem nad polskie morze...(ale to nie to samo)
ciekawe czy babcie sie zgodza zostac i ciekawe czy mi serce nie peknie...
Mój mąż też ostatnio juz mówił o wakacjach bez dziecka, póki co nie wyobrażam sobie zostawic mojego maleństwa i samemu jechać gdzieś daleko

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
do PIPu dzwonilismy. Oni powiedzieli jedynie, ze bez zgody TZ nie moga nic z jego wyplaty potracic i ze musza jemu cala wyplate wyplacic, a innym razem ze zadnymi kosztami nie moga obciazyc, a za kolejnym ze niby moga ale czy zaplaci to jego sprawa
Z obciążeniem kosztami to bywa różnie. Przypuszczam, ze mieli to ustalone ustnie...Ale jak nie miał nic w umowie o ponoszeniu kosztów mieszkania, wyżywienia itp to nie moga go obciążyć.

Nadrobiłam troszke, zaraz czytam dalej. Na szczęście widzę, ze pisałyscie z umiarem

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:00   #3456
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

My w weekend dostaliśmy info że mój mąż będzie chrzestnym swojego bratanka i to już za 2 tygodnie i teraz pytanko: ile teraz się daje kasy? I jakaś pamiątka do tego? Przyznam szczerze, że bardzo nie na rękę nam to w tym momencie bo jesteśmy w dołku finansowym, ja czekam na kase z ZUSu a i z pracy za zaległy miesiąć nie wiem kiedy dostanę

Z tego co sie orientuję to w drugim trymestrze jest ok ze znieczuleniem, najgorzej chyba w pierwszym a nie orientuję się jak to jest z trzecim

.
ja w zeszlym roku byłam chrzestną i dałam 500 zł, mój TZ za to będzie chrzestnym we wrzesniu i w pazdzierniku takze troche tez trzeba kasiory uzbierac, brrrr masakra

Aneczka jak się coś zepsuje to pozniej leci, to ja tak mam z kosmetykami, jak mi sie skonczy podklad to zaraz konczy sie tusz, krem i wszystko inne

kliwa tesciowej zycze duzzzzooo zdrówka

a co do czopu to nic nie wiem na ten temat

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

Wiem, że teraz nam puchną stopy, ale mi ostatnio ręce się zrobiły jak u jakiegoś chłopa robola, też tak macie? pełno żył i takie jakieś pulchne są
moje rece i nogi tez od jakiegos czasu pulchne oj bedzie co zrzucac po ciazy przynajmniej w moum przypadku, ja jestem na tym punkcie "chora"

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:12   #3457
Szczęśliwa
Zadomowienie

W sobotę nad jeziorem pogryzły mnie komary, ok. 8 ukąszeń. I porobiły mi się takie duuuże odczyny, pieką i swędzą strasznie. wrrrr nie wiem czemu aż taka reakcja skórna?, czy to ma coś wspólnego z ciąża? piję wapno i smaruje jakimś żelem na ugryzienia ale nie bardzo pomaga. kupiłam w aptece jakąś maść, ale wg. ulotki nie można w ciąży. Farmaceutka ślepa była i ciąży nie widziała a mówiłam, że to dla mnie.

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
a co do oplacania poloznej-tez jestem zdania ze to ich praca i za to im placa,a dodatkowo kase dawac???
Chyba większość dziewczyn nie mówi o dopłacaniu położnej która jest na dyżurze. Ale o opłaceniu prywatnej położnej, która przychodzi do Ciebie specjalnie po za dyżurem i spędzą z Tobą i tylko z Tobą cały poród. Opiekuje się, pomaga we wszystkim (i pod prysznic wejść i czoło wytrzeć) u nas to nawet kawę dla przyszłego taty przynosi Bo jak wiadomo na dyżurze jest kilka ale muszą obsłużyć wszystkie porody, które aktualnie trwają. I poświecą tylko Ci tyle czasu ile faktycznie mogą.
Taka prywatna położna u mnie tak jak pisałam to koszt 600 zł i ja korzystać nie będę, bo to sporo.

Cytat:

Ja dalej o moim nieszczęsnym oparzeniu,
Współczuję naprawdę szczególnie teraz z brzuszkiem jest Ci podwójnie ciężko.

niuniuniau Jeśli chodzi o prezent na chrzciny to nie mam pojęcia co się daje. Byłam chrzestną 4 lata temu ale nie mogę sobie przypomnieć co dałam.
Z perspektywy przyszłej mamy mogę powiedzieć, że nie będę wymagała ani oczekiwała nie wiadomo jakich prezentów. Tylko coś symbolicznego i na pamiątkę. Żadnych pieniędzy.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:15   #3458
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
klarissa ta promocja na spodnie z H&M do kiedy jest???? mam nadzieje ze to wszedzie w kazdym H&M bo bym musiała jechać do Częstochowy najbliżej osttnio kupiłam za 149 zł
Chyba wszędzie jest bo ja w Krakowie w Bonarce też kupowałam ale nie jeansy tylko rybaczki przecenione z 129 na 40zł i lniane długie przecenione na 60zł

Cytat:
j
A co do włosków to mi porosły ,ale tylko na brzuchu, krecha się wydłużyła i naokoło pępka takie jakby słoneczko się robi

Ja też mam włoski tylko na brzuchu ale mam ich sporo.
A mi nogi nie puchną a dłonie bardzo czasem nie mogę obrączki ściągnąć ale to tez chyba od gorąca.

A ja wróciłam ze spotkania z promotorka moje 60stron doktoratu sprawdzone poprawek nie za dużo więc zabieram się za poprawianie i może coś więcej naskrobie
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:22   #3459
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
a co do czopu to nic nie wiem na ten temat
Czop śluzowy ma każda z nas to taki korek z gęstego śluzu w okresie ciąży chronił maleństwo przed infekcjami. Przed porodem czop ten odchodzi, żeby zrobić miejsce rodzącemu się dziecku. Podobno jest galaretowatą, bezwonną kulką, przezroczystą lub lekko różową. A jego odchodzenie jest indywidualne, może odejść na raz tuż przed porodem, lub zacząć odchodzić po trochu, zwiastując zbliżający się poród. Z tego co czytałam, to najczęściej od odchodzenia czopu do porodu jest ok. 2 tygodni. Ale może odejść znacznie wcześniej. I podobno jego odejście trzeba zgłosić lekarzowi, bo wzrasta ryzyko infekcji i trzeba też się powstrzymać od współżycia.

Stary 2010-07-05, 12:26   #3460
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

hej kobitki

jej masakrę dzisiaj mam
śnił mi się nieżyjący już dziadek.... i jak zwykle wstałam o 2.30... Boże to jakaś przeklęta godzina tak się źle czuję, że nie poszłam do pracy... głowa mi pęka... brzucho boli i twardnieje... nie wiem co mam ze sobą zrobić... wzięłam nospe forte i na razie czekam... no i dzidzia jakoś mało sie rusza...

i jeszcze jakiś diabeł podkusił mnie pościel uprać, bo ładna pogoda i od razu wyschnie... tylko ciekawe kto mi to rozwiesi...

kasienka - kurcze to nieźle się poparzyłas... ajajaj kobitko trzymaj się tam i nie przejmuj gadaniem, dziciecazek wcale nie musi mieć żadnych znaków tam gdzie sie poparzyłaś...

co do nóg - nie dość, że puchną jak balony to na prawej stopie od wewnątrz mam takie obrzydliwe żyły i popekane naczynka.... wygląda to tak samo jak u mojego ojca, ale on ma 55 lat i żylaki...

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:31   #3461
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Gabisun- mi puchna i stopy i ręce.. ale cisnienie dramatycznie niskie, wiec do gestozy daleko
Niestety zyl nie widac, wiec juz widze co to bedzie w szpitalu za rzeznia z poszukiwaniem zyly beda mnie w stopy kluc chyba, choc tam wcale nie lepiej..

Cytat:
W sobotę nad jeziorem pogryzły mnie komary, ok. 8 ukąszeń. I porobiły mi się takie duuuże odczyny, pieką i swędzą strasznie. wrrrr nie wiem czemu aż taka reakcja skórna?, czy to ma coś wspólnego z ciąża? piję wapno i smaruje jakimś żelem na ugryzienia ale nie bardzo pomaga. kupiłam w aptece jakąś maść, ale wg. ulotki nie można w ciąży. Farmaceutka ślepa była i ciąży nie widziała a mówiłam, że to dla mnie.
Szczesliwa- łacze sie w bolu, u mnie to samo.
W zyciu mnie komary nie gryzly, a teraz ze rzucaja sie na mnie jak przedszkolak na lody i tez mam duze odczyny. Ja smaruje octem , smierdzi, ale pomaga. No i wapno pije jak i ty, ale cos kiepsko daje rade.
-----------------------------------------------------------------------
Dziewczyny mam nerwa na wszystko od paru dni. Doslownie. Byle *******a jest mi stanie zepsuc humor i chodze z fochem wiekszosc czasu. Dzis zdenerwowal mnie Radek, bo otworzyl sobie konto w Mbanku nic mi nie mowiac (tzn po fakcie mi powiedzial). Komputer swiruje, upal nie do zniesienia i prawie zasapalam sie na smierc przy zmianie firanek.
Czuje sie jak wielki opasly nabrzmialy obwarzanek

Ja chce zeby mnie ktos przytulil
Stary 2010-07-05, 12:38   #3462
niuniuniau
Zadomowienie

U nas jest taki zwyczaj że na prośbę zostania chrzestnym się nie odmawia więc nawet nie wypadało, zresztą mój mąż brał to pod uwagę że może nim zostać ale nie spodziewaliśmy się tak szybko chrzcin Do tego dochodzi kwestia kasy na podróż, bo my mieszkamy niedaleko Warszawy a Piotrka rodzina pochodzi ze Śląska więc do kasy danej w kopercie trzeba doliczyć również dojazd. Dzięki dziewczyny za pomoc jeszcze teściowej się podpytam jak to u nich jest i jakoś trzeba będzie sobie poradzić
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:40   #3463
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Przy okazji - chyba jeszcze nie gratulowałam mgr, co?
Gratuluję
Dziękuję

Cytat:
Hm,nie wiem dlaczego tata akurat tak się zachował,może ma zamiar coś dać tylko chce,żeby to było coś szczególnego i nie może się zdecydować.Przecież zawsze może jeszcze coś dać,nigdy nie jest za późno
Nie ten typ człowieka, niestety.
Co do oparzenia, to szczerze współczuję
Zagoi się na pewno, tylko musisz smarować/dbać. Na pocieszenie "powiem", że lepiej teraz niż jakby już dzidziuś był na zewnątrz

gabisun, mi tam nic nie puchnie
Oprócz takiego zwykłego zmęczenia i bólu kręgosłupa przez te dodatkowe kilogramy, to w sumie chyba nic mi specjalnie nie dolega ...pomijając czerwone plamy na oczach (chyba od ciśnienia), sapanie przy najmniejszym wysiłku i ogólną sklerozą

Szczęśliwa, też tak miałam jak mnie jakieś 2 tygodnie temu pogryzły komary (24 ukąszenia na jednej stopie i 17 na drugiej +kilka powyżej kostek). Przez kilka dni piłam wapno (Polfa) -chyba 3-4 dziennie -i smarowałam Fenistil żel (bo to na ukąszenia jest). Od razu przestawało swędzieć, a i plamy dość szybko zniknęły

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
A ja wróciłam ze spotkania z promotorka moje 60stron doktoratu sprawdzone poprawek nie za dużo więc zabieram się za poprawianie i może coś więcej naskrobie
Super

Zuziczka, rozwaliłaś mnie tym obwarzankiem Nie martw się, już bliżej niż dalej i niebawem wszystkie ciążowe dolegliwości się skończą ...choć zaczną się inne :P
A co do komarów, to wyczytałam, że kobiety ciężarne: 1)mają wyższą temperaturę ciała, 2)częściej robią wydech = uwalniają więcej dwutlenku węgla, co przyciąga komary.
I dlatego ja zawsze pogryziona, a mój mężuś, leżący obok - ani jednego śladu nie ma...

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-07-05 o 12:45
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:42   #3464
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość

Ja chce zeby mnie ktos przytulil

Też się nie martwię zatruciem bo ciśnienie u mnie takie, że aż dziwne, że jeszcze łażę

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 12:57   #3465
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Nie jestem pewna... Bo ja byłam tylko w Galerii Krakowskiej i tam były po-przeceniane rybaczki, krótkie spodenki oraz normalne długie dżinsy. Ja sobie kupiłam długie bo chcę mieć jeszcze na jesień

Cytat:
Jak jest gorąco to ja cała puchnę, nawet na piersiach mi wychodzą takie napuchnięte żyły (o nogach i rękach to już nie wspomnę). Z tym, że ja mam nisko malutką i mnie ona żyły zgniata niestety

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Chyba wszędzie jest bo ja w Krakowie w Bonarce też kupowałam ale nie jeansy tylko rybaczki przecenione z 129 na 40zł i lniane długie przecenione na 60zł
O widzisz
A włoski na brzuchu też mam, a właściwie to już futro.
Zastanawiam się - wiecie, że ja nadal nie mam tej ciemnej ciążowej kreski co biegnie od pępka? Czy ona się w ogóle pojawi u mnie? Tak z ciekawości się zastanawiam

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
U nas jest taki zwyczaj że na prośbę zostania chrzestnym się nie odmawia więc nawet nie wypadało, zresztą mój mąż brał to pod uwagę że może nim zostać ale nie spodziewaliśmy się tak szybko chrzcin Do tego dochodzi kwestia kasy na podróż, bo my mieszkamy niedaleko Warszawy a Piotrka rodzina pochodzi ze Śląska więc do kasy danej w kopercie trzeba doliczyć również dojazd. Dzięki dziewczyny za pomoc jeszcze teściowej się podpytam jak to u nich jest i jakoś trzeba będzie sobie poradzić
Ale dlaczego się nie odmawia? Bo co? Tak z ciekawości pytam
Stary 2010-07-05, 13:06   #3466
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
ninaad nadal trzymasz się postanowienia pracowania do końca?
do końca sierpnia A tp mam ok. 10 września
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 13:07   #3467
NIKaP-n
BAN stały

ycnan kochana gratuluję Pani MGR

Zuziczko ja mam to samo, ale wręcz wolałabym, żeby mnie broń Boże nikt
nie przytulał, najchętniej bym gdzies sama uciekła, wszystko mnie drażni...

Klarissko mnie lekarka nie kazała nic mierzyć oprócz cukru 4x na dzień. Ale wiem, bo to mówiła na szkoleniu położna, że bardzo ważne jest zjedzenie ok 21.30 lub 22 kanapki, żeby dzidzia do rana miała paliwko. też byłam tym zdziwiona. Ja np w sobotę dłużej pospałam i jak mierzyłam rano cukier to miałam trochę poniżej normy. Więc teraz już rano wstaję, coś schrupać, żeby do tego nie dopuszczać.
W ogóle ta moja cukrzyca to jest chyba pic na wodę, bo w sobotę z ciekawości zjadłam ciasto i truskawek full z jogurtem (od lat zamiast śmietany jem jogurt naturalny). I po 2h miałam 120 i to jest mój najwyższy wynik jaki do tej pory miałam... A babka mnie pytała, czy w rodzinie jest cukrzyca, powiedziałam, że babcia ma i od razu mi wpisała w kartę diagnozę- że cukrzyca ciążowa i mówiła, że to dziedziczne. A teraz mi babcia mówi, ze nie ma cukrzycy, tylko tzw. cukrzycę starczą i to nie ma nic wspólnego ze zwykła cukrzycą...

dziewczyny mój weekend mega udany, wypoczęty. Byli znajomi z 8 miesięcznym Bartusiem, który usilnie podrywał ciocię Monię
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 13:13   #3468
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Zastanawiam się - wiecie, że ja nadal nie mam tej ciemnej ciążowej kreski co biegnie od pępka? Czy ona się w ogóle pojawi u mnie? Tak z ciekawości się zastanawiam
Ja też nie mam

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Dzielnie ja mam zamiar iść na początku sierpnia, czyli 2 miesiące przed terminem. I tak w pracy robię furorę, że jeszcze pracuję i każdy dopytuje kiedy idę na zwolnienie. I "sto" razy dziennie słyszę pytania, jak się czuję, czy mi ciężko i jak znoszę upały zaczepiają mnie nawet osoby, z którymi na co dzień nie współpracuję i zawodowo nie mam do czynienia.

Stary 2010-07-05, 13:17   #3469
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Klarissko mnie lekarka nie kazała nic mierzyć oprócz cukru 4x na dzień. Ale wiem, bo to mówiła na szkoleniu położna, że bardzo ważne jest zjedzenie ok 21.30 lub 22 kanapki, żeby dzidzia do rana miała paliwko. też byłam tym zdziwiona. Ja np w sobotę dłużej pospałam i jak mierzyłam rano cukier to miałam trochę poniżej normy. Więc teraz już rano wstaję, coś schrupać, żeby do tego nie dopuszczać.
W ogóle ta moja cukrzyca to jest chyba pic na wodę, bo w sobotę z ciekawości zjadłam ciasto i truskawek full z jogurtem (od lat zamiast śmietany jem jogurt naturalny). I po 2h miałam 120 i to jest mój najwyższy wynik jaki do tej pory miałam... A babka mnie pytała, czy w rodzinie jest cukrzyca, powiedziałam, że babcia ma i od razu mi wpisała w kartę diagnozę- że cukrzyca ciążowa i mówiła, że to dziedziczne. A teraz mi babcia mówi, ze nie ma cukrzycy, tylko tzw. cukrzycę starczą i to nie ma nic wspólnego ze zwykła cukrzycą...
No ja teraz oprócz ostatniego posiłku o 22.00 mam jeszcze w nocy wstawać mierzyć cukier. Ale i tak wstaję koło 3-4 na sikanie więc mogę wtedy się i ukłuć. Tylko nie wyobrażam sobie wstawać i jeść w nocy. Mnie jest ogólnie ciężko ponieważ ja lubiłam przed ciążą zjeść 1-2 posiłków na dobę, ostatni ok. 18-stej, a teraz mam jeść co 2h (jak dla mnie strasznie często) i do tego do późna. Poza tym muszę jeść malutkie porcje przez co wydaje mi się, że jestem ciągle głodna...

Cytat:
Ja też nie mam
Czyli nie jestem mutantem, fajnie
Stary 2010-07-05, 13:19   #3470
Astorianka
Raczkowanie

hej, hej
Miało być chłodniej,ale mam wrażenie, że żar się leje z nieba i chłodniej to mają w studiach, gdzie przekazują prognozę pogody, bo tu nie bardzo.

Idę do pracy, porozmawiać ze swoim pracownikiem. Oczywiście on jest niewinny - tak twierdzi... Cóż, czeka mnie trudna rozmowa, tym bardziej, że ja naprawdę mam miękkie serce. Troszkę się denerwuję. nic to.

Już się bałam, że bejbica ma problem bo ruchów brak, ale właśnie zostałam skopana więc jest OK. Remont nadal trwa
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 13:23   #3471
kasienka1701
Zadomowienie

Ale mi się nic nie chce.Zdjęłam firankę i zasłony,bo uprzątam pokój przed malowaniem i już się zmęczyłam Burdel,że nie ma gdzie palca wetknąć...

W ogóle to powiem wam,że wczoraj rozmawiałam z kuzynką,która jest lekarzem(jeju sami lekarze w rodzinie,tylko ja jakiś odmieniec),no i gadałam z nią nt kosmetyków dla niemowląt.Powiedziała,że najlepiej używać tylko naturalnych produktów.bo te wszystkie inne kosmetyki,oliwki itd zawierają parabeny,które źle wpływają na gospodarkę hormonalną dziecka.Poleciła mi kosmetyki firmy Lavera i przy okazji pokazała,bo sama ma małe dziecko.Nie pachną może jak chanel nr 5,ale jak na kosmetyki 100% naturalne całkiem nieźle.Chyba się na nie zdecyduję

Własnie przyszedł mój termometr z all,taki jak Pomidorka ma.Faktycznie fajny i rzeczywiście szybko i prawnie,a przy małym ciągle wiercącym się brzdącu to ważne

Stary 2010-07-05, 13:37   #3472
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

kasienka a podasz linka do tego termometru bo gdzies musiałam przegapić

Stary 2010-07-05, 13:59   #3473
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pytanie co do stomatologa w czasie ciąży jak chodzicie do dentysty to my możemy brac ZNIECZULENIE??miała któraś z Was??

Ja byłam chyba pod koniec I trymestru i miałam znieczulenie. Stomatolog twierdzi, że jest ono bezpieczne w ciąży, zwłaszcza jeśli ktoś boi się zabiegów stomatologicznych (czyt.: ja) to większy stres i napięcie bez znieczulenia, co jest gorsze dla ciąży.
Zdjęć RTG nie wolno robić.

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Majka232 dzidzia tydzien temu wazyla 2300 pan doktor mowil ze wszystko ksiazkowo w przyszly piatek idziemy do lekarza wiec sie okaze ile to nasza kruszyna ma no ale jeszcze miesiac do rozwiazania a skoro wszytko jest ok to ja sie nie martwie wyszlam z zalozenia ze taka ma nautra
No ja też tak do tego podchodzę, chociaż co dziwne moja waga od 2 tyg. bez zmian, też tak miałaś? Pewnie w III trymestrze 9zwłaszcza od 8 m-ca) ruszy z kopyta

Cytat:
Jeśli chodzi o kolory,to powiem,że o dziwo są identyczne jak na zdjęciach w necie,więc mozna wybierać w ciemno.Gondola jest bardzo duża,jest nawet większa od gondoli w jedo fyn,a myślałam,że tamta jest bardzo duża.Obok np stał wózek Tako Jumper,gondola w nim to jakieś nieporozumienie,jest tak mała,że mozna w nim chyba lalkę wozić,mimo,że cały wózek jest bardzo fajny.Wracając do Boldera to,podnóżek jest wykonany w bardzo surowym stylu bym powiedziała,ale żadnych mankamentów w wykonaniu nie widziałam,to też zależy jaką ramę wybierzesz,srebrną czy czarną,w czarnej mniej się ta surowość rzuca w oczy.Ogólnie wózek fajny,zastrzeżenie mam do budki w tym wózku,od środka jest podszyta jakimś takim białym cieniutkim, siateczkowym materiałem,kiepsko to wygląda i robi wrażenie mało przytulnego.Co do reszty,to już zależy czego kto szuka.Dla mnie jeszcze koszyk pod wózkiem mógłby być większy
Bardzo Ci dziękuje za informację
My chcemy ciemny wózek (czerń z zielonymi wstawkami, przynajmniej tak mi się wydaje, że ten kolor emerald to czerń, chyba, że to grafit....) i dlatego do tego jasna-aluminiowa rama (która podobno mniej się odrapuje, bo czarna to jest ta srebrna pokryta lakierem)

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Ech, że też Ci się chce... Gorąco, ciężko z brzuszkiem itd.
Ja jestem na zwolnieniu od połowy maja i sobie to bardzo chwalę

MisQa- ja codziennie (od ponad tygodnia) budzę się ok.3-4 i nie śpię 1,5-2 godz. (czytam wtedy książkę), a później dosypiam do 9. Denerwuje mnie to strasznie i nie wiem czy tak już będzie do końca ciąży.

niuniuniau - mi się zawsze wydawało, że daje się kasę, gdy idzie się na chrzest nawet jako gość, a nie jako rodzic chrzestny.
Moi rodzice byli ostatnio na chrzcie synka chrześniaka mojej mamy i dali 500zł + ubranko + coś słodkiego.
Ja i mój Tż nie mamy chrzesniaków, ale wiem, że są to wydatki po min.100 zł np. na urodziny czy święta, bo teraz zwykła zabawka kosztuje kilkadziesiąt złotych.
My na chrzestnych bierzemy 2 osoby, które jeszcze nie mają chrześniaków.
Jeśli ktoś wybira na rodzica chrzestnego kogoś, kto ma już 2-3 chrześniaków to stawia taką osobę w nieco niezręcznej sytuacji, bo ochrzczenia dziecka raczej się nie odmawia.

Byłam dziś na pierwszych zajęciach w SR. Ćwiczenia trwaja ok.godziny, ale dzis prawdziwych ćwiczeń było może 20 min. a reszta to opowieści położnej z porodówki itd. Kurcze kręcona babka z tej kobietki, uśmiałam się, że hej
Od 30 sierpnia teoria i wszystko powinniśmy skończyć ok.2-3 tyg. przed porodem.
Stary 2010-07-05, 13:59   #3474
NIKaP-n
BAN stały

MisQa to ten:

http://www.allegro.pl/item1091447039...sc_wys24h.html
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-05, 14:09   #3475
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
dzięki

właśnie zmierzyłam sobie ciśnienie... 124/63
czuję sie coraz gorzej, zaczynam już chodzic ' po scianach ' .... chyba bez Izby Przyjeć sie dzis nie obejdzie.... tam chyba przyjmuja nawet bez ostrego dyżuru ...?

Stary 2010-07-05, 14:26   #3476
Klarissa
Zakorzenienie

Zbieracie już rzeczy do szpitala? Ja zaczęłam jakiś czas temu zbierać.

Ja w sumie mam już:
- koszulę do porodu (dostałam od koleżanki)
- 2 koszule do karmienia (idę dzisiaj w końcu paczkę odebrać z poczty)
- szczoteczkę do zębów i kapcie
- chusteczki pampers do szpitala, płyn laktacyd
- 2x majtki hartmann (dopiero kupione na allegro, czekam na paczkę)

Na razie to tyle, ale w sumie czas powoli zbierać chyba, prawda?
Tak patrze w ten kalendarz i patrzę... zostało 11 tygodni do terminu porodu, a przecież nie wiadomo, czy mała nie wypcha się przypadkiem wcześniej i co wtedy?
Stary 2010-07-05, 14:30   #3477
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
czuję sie coraz gorzej, zaczynam już chodzic ' po scianach ' .... chyba bez Izby Przyjeć sie dzis nie obejdzie.... tam chyba przyjmuja nawet bez ostrego dyżuru ...?
A co dokładnie Ci jest? brzuch twardnieje i boli? Jeśli mocno i nospa nie pomogła to idź na IP, po co masz sie martwić. Ciśnienie masz ok.

Stary 2010-07-05, 14:31   #3478
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Klarissa - ja się już przymierzam od jakiegoś czasu, ale nie mam sił zabrać się za to wszystko... ale wypadałoby mieć wcześniej te rzeczy, bo jak piszesz, nigdy nic nie wiadomo

Cytat:
A co dokładnie Ci jest? brzuch twardnieje i boli? Jeśli mocno i nospa nie pomogła to idź na IP, po co masz sie martwić. Ciśnienie masz ok.
strasznie boli mnie głowa i znów się kręci.... wzięłam nospe to troszke brzuch odpuścił, ale chyba znów zaczyna twardnieć jak coś to pod wieczór skocze na IP, bo na razie nie mam jak, TZ w trasie, wszyscy w pracy...

Edytowane przez MisQa
Czas edycji: 2010-07-05 o 14:35 Powód: dopisek
Stary 2010-07-05, 14:33   #3479
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
kasienka a podasz linka do tego termometru bo gdzies musiałam przegapić
Już mnie Nika wyręczyła

Cytat:
właśnie zmierzyłam sobie ciśnienie... 124/63
Z kartą ciąży przyjmują bez kolejki,zresztą teraz jak już brzucha widać,to nawet karta nie jest potrzebna,ale to i tak trzeba jechać na IP ginekologiczno-położniczą.A nie masz możliwości zadzwonić do swojego lekarza prowadzącego.Ja zawsze dzwonię jak coś mi nie tak jest i mówi mi co mam robić

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Bardzo Ci dziękuje za informację
My chcemy ciemny wózek (czerń z zielonymi wstawkami, przynajmniej tak mi się wydaje, że ten kolor emerald to czerń, chyba, że to grafit....) i dlatego do tego jasna-aluminiowa rama (która podobno mniej się odrapuje, bo czarna to jest ta srebrna pokryta lakierem)
Srebrna rama na pewno jest trwalsza,mi z resztą bardziej się podoba.I jeśli chodzi o kolory to też bardzo podoba mi się grafitowo-limonkowy

Klarissa ja powoli też coś zbieram.Mam szlafrok,majty,podkłady,j edną koszulę i tyle na razie.Po malowaniu zajmę się resztą,bo teraz to nawet nie ma gdzie tego położyć..

Edytowane przez kasienka1701
Czas edycji: 2010-07-05 o 14:36
Stary 2010-07-05, 14:40   #3480
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
J
Srebrna rama na pewno jest trwalsza,mi z resztą bardziej się podoba.I jeśli chodzi o kolory to też bardzo podoba mi się grafitowo-limonkowy
Czyli ten?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości