|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
.
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni!-Alek 15.09.10 ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/relgx1hpgi2xjkbz.png Edytowane przez Zuziczka Czas edycji: 2010-07-05 o 11:42 Powód: samowola lapka.. :( |
|
|
|
#3452 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Wcale nie widać tych kilogramów,może dzidzia tak podrosła,krwi więcej,wody,łożysko,bo tłuszczu to ja nie widzę ![]() Cytat:
Swoją drogą prywatna połozna to dobra sprawa,zwłaszcza w szpitalach,w których jest dużo porodów,ale najpierw trzeba się zapytać czy w ogóle jest taka możliwość.W moim szpitalu np nie można wynająć położnej.Ja na szczęscie mam krewną połozna w tym spzitalu,więc jestem już z nią umówiona i moja ginka prowadząca też o tym wie.Bardzo się cieszę,bo w tym szpitalu jest straszna masówa,jest tyle porodów,że bez znajomości jest się pozostawionym na pastwę losu... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Rodzina Tżta stamta pochodzi.Też mieliśmy się wybrać nad zalew,ale jakoś czasu zabrakło.Teraz żałuję,bo na pewno bym Cię poznała,gdybym cię tylko zobaczyła ![]() Cytat:
Ja dalej o moim nieszczęsnym oparzeniu,Jednak okazało się poważniejsze niż myślałam... Wczoraj obejżała mnie ciocia,która jest chirurgiem i ma na codzień do czynienia w popażeniami...Wygląda nie za ciekawie i raczej na bank będę miała bliznę ![]() ![]() A jeszcze mąż kuzynki mnie wkur.... do reszty,bo powiedział,że jak się kobieta w ciąży wrzątkiem sparzy,to dziecko w tym miejscu będzie miało znamię...i,że u niego w rodzinie jest taka jedna to tak ma...Spoko,bardzo mnie pocieszył...Do tego wszystkiego jeszcze Tż ma zapalenie zatok(po raz kolejny) i wkurza mnie,bo nie da sobie wytłumaczyć,że musi to w końcu definitywnie wyleczyć,a przede wszystkim ograniczyć swoje hobby,które tylko ten stan pogarsza,czy uprawianie kolarstwa...Wczoraj już w złości powiedziałam mu,że jak straci zdrowie,to ja się z nim męczyć nie będę... Dzisiaj jeszcze malarz przychodzi,a my oboje kaleki,jedno chore,drugie inwalida poparzona... Jutro jeszcze mamy pierwsze spotkanie w szkole rodzenia,będziemy tam siedzieć dwie godziny,ja obandażowana, Tż z gilem pod nosem...Żyć nie umierać-totalny chillout ![]() niuniuniau z tym chrztem to u mnie podobnie,T ma być za 3 tygodnie chrzesnym syna siostry.Co prawda on tam się cieszy,ale z drugiej strony też nie na rękę nam ten wydatek,zwłaszcza,że siostraTżta(jak ją znam) pewnie będzie liczyć na coś ekstra... Ja na razie w ramach prezentu narysowałam portret siostry Tżta z synkiem(na pamiątkę),zaniosłam do oprawy i mam nadzieje,że będzie sie nadawało na prezent,ale to i tak nie wszystko,do tego jeszcze jakąś kasę będziemy musieli rzucić,tylko ciągle się gryzę z tym ile...Mężu da tyle,ile mu powiem,ale na razie jeszcze tego nie ustaliłam... Mnie kuzynka też prosiła,żebym byłam chrzestną jej córki,ale odmówiłam,gdyby to była rodzona siostra to bym się godziła,a tak to już za dużo tego jak na jeden rok...
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-07-05 o 11:48 |
|||||
|
|
|
#3453 |
|
Rozeznanie
|
klarissa ta promocja na spodnie z H&M do kiedy jest???? mam nadzieje ze to wszedzie w kazdym H&M bo bym musiała jechać do Częstochowy najbliżej osttnio kupiłam za 149 zł
|
|
|
|
#3454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do włosków to mi porosły ,ale tylko na brzuchu, krecha się wydłużyła i naokoło pępka takie jakby słoneczko się robi ![]() Bordowa, Ycnan, Szczęsliwa dziękuję za opinię odnośnie mojego śluzowca a ja już sobie wkręcałam ![]() Wiem, że teraz nam puchną stopy, ale mi ostatnio ręce się zrobiły jak u jakiegoś chłopa robola, też tak macie? pełno żył i takie jakieś pulchne są
|
|
|
|
|
#3455 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
USG dopochwowe miałam tylko na początku w ciąży ze 2-3 razy, teraz tylko normalne więc nie mierzy szyjkiZdrowa zachcianka i kolor skóry moze się poprawi ![]() Cytat:
Cytat:
(Nie obraź się, ale tekst o amputacji mnie rozbawił normalnie) Cytat:
Moze być ciut duży na wyjście ze szpitala, ale grubościa bedzie jak najbardziej okCytat:
Cytat:
Nadrobiłam troszke, zaraz czytam dalej. Na szczęście widzę, ze pisałyscie z umiarem
|
|
#3456 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aneczka jak się coś zepsuje to pozniej leci, to ja tak mam z kosmetykami, jak mi sie skonczy podklad to zaraz konczy sie tusz, krem i wszystko inne kliwa tesciowej zycze duzzzzooo zdrówka a co do czopu to nic nie wiem na ten temat ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
oj bedzie co zrzucac po ciazy przynajmniej w moum przypadku, ja jestem na tym punkcie "chora"
|
|
#3457 | |
|
Zadomowienie
|
W sobotę nad jeziorem pogryzły mnie komary, ok. 8 ukąszeń. I porobiły mi się takie duuuże odczyny, pieką i swędzą strasznie. wrrrr nie wiem czemu aż taka reakcja skórna?, czy to ma coś wspólnego z ciąża? piję wapno i smaruje jakimś żelem na ugryzienia ale nie bardzo pomaga. kupiłam w aptece jakąś maść, ale wg. ulotki nie można w ciąży. Farmaceutka ślepa była i ciąży nie widziała
a mówiłam, że to dla mnie.Cytat:
) u nas to nawet kawę dla przyszłego taty przynosi Bo jak wiadomo na dyżurze jest kilka ale muszą obsłużyć wszystkie porody, które aktualnie trwają. I poświecą tylko Ci tyle czasu ile faktycznie mogą. Taka prywatna położna u mnie tak jak pisałam to koszt 600 zł i ja korzystać nie będę, bo to sporo. Współczuję naprawdę niuniuniau Jeśli chodzi o prezent na chrzciny to nie mam pojęcia co się daje. Byłam chrzestną 4 lata temu ale nie mogę sobie przypomnieć co dałam. Z perspektywy przyszłej mamy mogę powiedzieć, że nie będę wymagała ani oczekiwała nie wiadomo jakich prezentów. Tylko coś symbolicznego i na pamiątkę. Żadnych pieniędzy.
|
|
#3458 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A mi nogi nie puchną a dłonie bardzo czasem nie mogę obrączki ściągnąć ale to tez chyba od gorąca. A ja wróciłam ze spotkania z promotorka moje 60stron doktoratu sprawdzone poprawek nie za dużo
|
||
|
|
|
#3459 |
|
Zadomowienie
|
Czop śluzowy ma każda z nas to taki korek z gęstego śluzu w okresie ciąży chronił maleństwo przed infekcjami. Przed porodem czop ten odchodzi, żeby zrobić miejsce rodzącemu się dziecku. Podobno jest galaretowatą, bezwonną kulką, przezroczystą lub lekko różową. A jego odchodzenie jest indywidualne, może odejść na raz tuż przed porodem, lub zacząć odchodzić po trochu, zwiastując zbliżający się poród. Z tego co czytałam, to najczęściej od odchodzenia czopu do porodu jest ok. 2 tygodni. Ale może odejść znacznie wcześniej. I podobno jego odejście trzeba zgłosić lekarzowi, bo wzrasta ryzyko infekcji i trzeba też się powstrzymać od współżycia.
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
|
hej kobitki
jej masakrę dzisiaj mam ![]() śnił mi się nieżyjący już dziadek.... i jak zwykle wstałam o 2.30... Boże to jakaś przeklęta godzina tak się źle czuję, że nie poszłam do pracy... głowa mi pęka... brzucho boli i twardnieje... nie wiem co mam ze sobą zrobić... wzięłam nospe forte i na razie czekam... no i dzidzia jakoś mało sie rusza... ![]() i jeszcze jakiś diabeł podkusił mnie pościel uprać, bo ładna pogoda i od razu wyschnie... tylko ciekawe kto mi to rozwiesi... ![]() kasienka - kurcze to nieźle się poparzyłas... ajajaj kobitko trzymaj się tam i nie przejmuj gadaniem, dziciecazek wcale nie musi mieć żadnych znaków tam gdzie sie poparzyłaś... co do nóg - nie dość, że puchną jak balony to na prawej stopie od wewnątrz mam takie obrzydliwe żyły i popekane naczynka.... wygląda to tak samo jak u mojego ojca, ale on ma 55 lat i żylaki...
|
#3461 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Niestety zyl nie widac, wiec juz widze co to bedzie w szpitalu za rzeznia z poszukiwaniem zyly beda mnie w stopy kluc chyba, choc tam wcale nie lepiej..Cytat:
W zyciu mnie komary nie gryzly, a teraz ze rzucaja sie na mnie jak przedszkolak na lody i tez mam duze odczyny. Ja smaruje octem , smierdzi, ale pomaga. No i wapno pije jak i ty, ale cos kiepsko daje rade. ----------------------------------------------------------------------- Dziewczyny mam nerwa na wszystko od paru dni. Doslownie. Byle *******a jest mi stanie zepsuc humor i chodze z fochem wiekszosc czasu. Dzis zdenerwowal mnie Radek, bo otworzyl sobie konto w Mbanku nic mi nie mowiac (tzn po fakcie mi powiedzial). Komputer swiruje, upal nie do zniesienia i prawie zasapalam sie na smierc przy zmianie firanek. Czuje sie jak wielki opasly nabrzmialy obwarzanek Ja chce zeby mnie ktos przytulil
|
|
#3462 |
|
Zadomowienie
|
U nas jest taki zwyczaj że na prośbę zostania chrzestnym się nie odmawia więc nawet nie wypadało, zresztą mój mąż brał to pod uwagę że może nim zostać ale nie spodziewaliśmy się tak szybko chrzcin
Do tego dochodzi kwestia kasy na podróż, bo my mieszkamy niedaleko Warszawy a Piotrka rodzina pochodzi ze Śląska więc do kasy danej w kopercie trzeba doliczyć również dojazd. Dzięki dziewczyny za pomoc jeszcze teściowej się podpytam jak to u nich jest i jakoś trzeba będzie sobie poradzić
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#3463 | ||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
Cytat:
Co do oparzenia, to szczerze współczuję Zagoi się na pewno, tylko musisz smarować/dbać. Na pocieszenie "powiem", że lepiej teraz niż jakby już dzidziuś był na zewnątrz ![]() gabisun, mi tam nic nie puchnie Oprócz takiego zwykłego zmęczenia i bólu kręgosłupa przez te dodatkowe kilogramy, to w sumie chyba nic mi specjalnie nie dolega ...pomijając czerwone plamy na oczach (chyba od ciśnienia), sapanie przy najmniejszym wysiłku i ogólną sklerozą ![]() Szczęśliwa, też tak miałam jak mnie jakieś 2 tygodnie temu pogryzły komary (24 ukąszenia na jednej stopie i 17 na drugiej +kilka powyżej kostek). Przez kilka dni piłam wapno (Polfa) -chyba 3-4 dziennie -i smarowałam Fenistil żel (bo to na ukąszenia jest). Od razu przestawało swędzieć, a i plamy dość szybko zniknęły Cytat:
Super ![]() Zuziczka, rozwaliłaś mnie tym obwarzankiem Nie martw się, już bliżej niż dalej i niebawem wszystkie ciążowe dolegliwości się skończą ...choć zaczną się inne :PA co do komarów, to wyczytałam, że kobiety ciężarne: 1)mają wyższą temperaturę ciała, 2)częściej robią wydech = uwalniają więcej dwutlenku węgla, co przyciąga komary. I dlatego ja zawsze pogryziona, a mój mężuś, leżący obok - ani jednego śladu nie ma...
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-07-05 o 12:45 |
||
|
|
|
#3464 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Też się nie martwię zatruciem bo ciśnienie u mnie takie, że aż dziwne, że jeszcze łażę
|
|
|
|
#3465 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A włoski na brzuchu też mam, a właściwie to już futro. Zastanawiam się - wiecie, że ja nadal nie mam tej ciemnej ciążowej kreski co biegnie od pępka? Czy ona się w ogóle pojawi u mnie? Tak z ciekawości się zastanawiam ![]() Cytat:
|
|
#3466 |
|
Wtajemniczenie
|
do końca sierpnia
A tp mam ok. 10 września
|
|
|
|
#3467 |
|
BAN stały
|
ycnan kochana gratuluję Pani MGR
![]() ![]() ![]() Zuziczko ja mam to samo, ale wręcz wolałabym, żeby mnie broń Boże nikt nie przytulał, najchętniej bym gdzies sama uciekła, wszystko mnie drażni... Klarissko mnie lekarka nie kazała nic mierzyć oprócz cukru 4x na dzień. Ale wiem, bo to mówiła na szkoleniu położna, że bardzo ważne jest zjedzenie ok 21.30 lub 22 kanapki, żeby dzidzia do rana miała paliwko. też byłam tym zdziwiona. Ja np w sobotę dłużej pospałam i jak mierzyłam rano cukier to miałam trochę poniżej normy. Więc teraz już rano wstaję, coś schrupać, żeby do tego nie dopuszczać. W ogóle ta moja cukrzyca to jest chyba pic na wodę, bo w sobotę z ciekawości zjadłam ciasto i truskawek full z jogurtem (od lat zamiast śmietany jem jogurt naturalny). I po 2h miałam 120 i to jest mój najwyższy wynik jaki do tej pory miałam... A babka mnie pytała, czy w rodzinie jest cukrzyca, powiedziałam, że babcia ma i od razu mi wpisała w kartę diagnozę- że cukrzyca ciążowa i mówiła, że to dziedziczne. A teraz mi babcia mówi, ze nie ma cukrzycy, tylko tzw. cukrzycę starczą i to nie ma nic wspólnego ze zwykła cukrzycą... dziewczyny mój weekend mega udany, wypoczęty. Byli znajomi z 8 miesięcznym Bartusiem, który usilnie podrywał ciocię Monię |
|
|
|
#3468 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Dzielnie ja mam zamiar iść na początku sierpnia, czyli 2 miesiące przed terminem. I tak w pracy robię furorę, że jeszcze pracuję i każdy dopytuje kiedy idę na zwolnienie. I "sto" razy dziennie słyszę pytania, jak się czuję, czy mi ciężko i jak znoszę upały zaczepiają mnie nawet osoby, z którymi na co dzień nie współpracuję i zawodowo nie mam do czynienia.
|
|
#3469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli nie jestem mutantem, fajnie
|
|
#3470 |
|
Raczkowanie
|
hej, hej
![]() Miało być chłodniej,ale mam wrażenie, że żar się leje z nieba i chłodniej to mają w studiach, gdzie przekazują prognozę pogody, bo tu nie bardzo. Idę do pracy, porozmawiać ze swoim pracownikiem. Oczywiście on jest niewinny - tak twierdzi... Cóż, czeka mnie trudna rozmowa, tym bardziej, że ja naprawdę mam miękkie serce. Troszkę się denerwuję. nic to. Już się bałam, że bejbica ma problem bo ruchów brak, ale właśnie zostałam skopana więc jest OK. Remont nadal trwa
|
|
|
|
#3471 |
|
Zadomowienie
|
Ale mi się nic nie chce.Zdjęłam firankę i zasłony,bo uprzątam pokój przed malowaniem i już się zmęczyłam
Burdel,że nie ma gdzie palca wetknąć...W ogóle to powiem wam,że wczoraj rozmawiałam z kuzynką,która jest lekarzem(jeju sami lekarze w rodzinie,tylko ja jakiś odmieniec Własnie przyszedł mój termometr z all,taki jak Pomidorka ma.Faktycznie fajny i rzeczywiście szybko i prawnie,a przy małym ciągle wiercącym się brzdącu to ważne
|
#3472 |
|
Zakorzenienie
|
kasienka a podasz linka do tego termometru bo gdzies musiałam przegapić
|
#3473 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja byłam chyba pod koniec I trymestru i miałam znieczulenie. Stomatolog twierdzi, że jest ono bezpieczne w ciąży, zwłaszcza jeśli ktoś boi się zabiegów stomatologicznych (czyt.: ja Zdjęć RTG nie wolno robić. Cytat:
![]() Cytat:
![]() My chcemy ciemny wózek (czerń z zielonymi wstawkami, przynajmniej tak mi się wydaje, że ten kolor emerald to czerń, chyba, że to grafit....) i dlatego do tego jasna-aluminiowa rama (która podobno mniej się odrapuje, bo czarna to jest ta srebrna pokryta lakierem) Ech, że też Ci się chce... Gorąco, ciężko z brzuszkiem itd. Ja jestem na zwolnieniu od połowy maja i sobie to bardzo chwalę ![]() MisQa- ja codziennie (od ponad tygodnia) budzę się ok.3-4 i nie śpię 1,5-2 godz. (czytam wtedy książkę), a później dosypiam do 9. Denerwuje mnie to strasznie i nie wiem czy tak już będzie do końca ciąży. niuniuniau - mi się zawsze wydawało, że daje się kasę, gdy idzie się na chrzest nawet jako gość, a nie jako rodzic chrzestny. Moi rodzice byli ostatnio na chrzcie synka chrześniaka mojej mamy i dali 500zł + ubranko + coś słodkiego. Ja i mój Tż nie mamy chrzesniaków, ale wiem, że są to wydatki po min.100 zł np. na urodziny czy święta, bo teraz zwykła zabawka kosztuje kilkadziesiąt złotych. My na chrzestnych bierzemy 2 osoby, które jeszcze nie mają chrześniaków. Jeśli ktoś wybira na rodzica chrzestnego kogoś, kto ma już 2-3 chrześniaków to stawia taką osobę w nieco niezręcznej sytuacji, bo ochrzczenia dziecka raczej się nie odmawia. Byłam dziś na pierwszych zajęciach w SR. Ćwiczenia trwaja ok.godziny, ale dzis prawdziwych ćwiczeń było może 20 min. a reszta to opowieści położnej z porodówki itd. Kurcze kręcona babka z tej kobietki, uśmiałam się, że hej Od 30 sierpnia teoria i wszystko powinniśmy skończyć ok.2-3 tyg. przed porodem.
|
|
#3474 |
|
BAN stały
|
MisQa to ten:
http://www.allegro.pl/item1091447039...sc_wys24h.html |
|
|
|
#3475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie zmierzyłam sobie ciśnienie... 124/63 czuję sie coraz gorzej, zaczynam już chodzic ' po scianach ' .... chyba bez Izby Przyjeć sie dzis nie obejdzie.... tam chyba przyjmuja nawet bez ostrego dyżuru ...?
|
|
#3476 |
|
Zakorzenienie
|
Zbieracie już rzeczy do szpitala? Ja zaczęłam jakiś czas temu zbierać.
Ja w sumie mam już: - koszulę do porodu (dostałam od koleżanki) - 2 koszule do karmienia (idę dzisiaj w końcu paczkę odebrać z poczty) - szczoteczkę do zębów i kapcie ![]() - chusteczki pampers do szpitala, płyn laktacyd - 2x majtki hartmann (dopiero kupione na allegro, czekam na paczkę) Na razie to tyle, ale w sumie czas powoli zbierać chyba, prawda? ![]() Tak patrze w ten kalendarz i patrzę... zostało 11 tygodni do terminu porodu, a przecież nie wiadomo, czy mała nie wypcha się przypadkiem wcześniej i co wtedy?
|
#3477 |
|
Zadomowienie
|
A co dokładnie Ci jest? brzuch twardnieje i boli? Jeśli mocno i nospa nie pomogła to idź na IP, po co masz sie martwić. Ciśnienie masz ok.
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa - ja się już przymierzam od jakiegoś czasu, ale nie mam sił zabrać się za to wszystko... ale wypadałoby mieć wcześniej te rzeczy, bo jak piszesz, nigdy nic nie wiadomo
Cytat:
jak coś to pod wieczór skocze na IP, bo na razie nie mam jak, TZ w trasie, wszyscy w pracy...
Julka http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.pngCzas zacząć nowe, lepsze życie... Edytowane przez MisQa Czas edycji: 2010-07-05 o 14:35 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3479 | ||
|
Zadomowienie
|
Już mnie Nika wyręczyła
Cytat:
Cytat:
Klarissa ja powoli też coś zbieram.Mam szlafrok,majty,podkłady,j edną koszulę i tyle na razie.Po malowaniu zajmę się resztą,bo teraz to nawet nie ma gdzie tego położyć..
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-07-05 o 14:36 |
||
|
|
|
#3480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

mam nadzieje ze to taki skok i nie bede tyla po kilogramie na tydzien,bo skoncze na +20

zdecydowana na tego nowego Boldera. Napisz mi jaki kolorek widziałaś na żywo i czy zwróciłaś uwagę na jakieś brzydkie zespawanie ramy przy podnóżku (podobno ten typ tak ma
) i czy gondolka jest duża? Ewentualnie jakieś inne spostrzeżenia

a ja już sobie wkręcałam 
oj bedzie co zrzucac po ciazy przynajmniej w moum przypadku, ja jestem na tym punkcie "chora"

tak się źle czuję, że nie poszłam do pracy... głowa mi pęka... brzucho boli i twardnieje... nie wiem co mam ze sobą zrobić... wzięłam nospe forte i na razie czekam... no i dzidzia jakoś mało sie rusza...
Super