|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
a co do moich wynikow to hgb-6,6 i tez nie dostalam skierowania na to badanie przeciw zoltaczce, hmm.
a jak sie ma sprawa co do chrzestnej jak np. to jest panna z dzieckiem?chyba nie ma tu jakis przeszkod? powiedcie mi co z kosmetykow na poczatek trzeba kupic?? tzw."glupi jas" to co to jest?? |
|
|
|
#3812 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Cytat:
No to zależy na kogo się trafi... Cytat:
I fajnie, ze już jest dobrze ułożona.Super Brzusio chyba już dużyZacznę od Papmersów. Cytat:
Pisałyście o Akpolu. Ja też juz kiedyś tu o nim pisałam. Niby coś na styl hurtowni a ceny wcale nie takie fajne. Nie lubię tego sklepu a oceniam po sklepie w Bydgoszczy. Ale miłośniczka zwierząt Dobrze, ze nie zabrałaś tego ptaszka, zajmie sie nim "rodzina"Chyba nadrobiłam. To teraz troche o mnie. Zapomniałam wam napisać, ze w niedzielę pojechalismy nad jezioro, na plażę. Brzuszek miałam posmarowany wysokim filtrem i przykryty ręcznikiem. Moze i dzidzi by to słońce mocno nie zaszkodziło, ale ta skóra taka naciągnieta, mam wrażenie, ze łatwo by sie podrażniła od słońca. Jak wiadomo opalałam sie tylko z przodu, tak sobie spiekłam nogi na dole i stopy, ze cierpiałam parę dni, no masakra! Dzis juz to wygląda wzglednie. Najgorsze jest to, ze z tyłu bladość uderza po oczach Chyba się bedę opalać w weekend na podwórku na stojaco ![]() Cała wizyta w dobrym humorze, z żartami. Powiedziałam o obawach co do szyjki no to gin zaprosił mnie na badanie Tak głęboko szukał tej szyjki, ze miałam wrażenie, ze mu palców nie starczy Szyjka długa "jak u słonia" (tak palnął porównanie) i najlepiej jakbym nie miała internetu do końca ciąży, bo to by było dla mnie najlepsze Tak radził. Wg usg Dzidziol niezmiennie większy o 6 dni (od samego poczatku tak ma), waży 1300g i ułożony głowka na dole A na dodatek dziś idę do koleżanki, która odkłada dla mnie ciuszki po swoim małym, takze wróceż z nowymi nabytkami
|
|
#3813 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Jesli jednak bedziesz chciala kupic w koszalinie to daj znac no i zapraszam przy okazji na soczek
|
|
#3814 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witam dziewuszki
W końcu czwartek, jutro piątek i weekend Ja wczoraj się czułam nieciekawie, a dzisiaj już ok. i mam normalnego powera do pracy ![]() dziękujemy ;-) Jak tak czytam te Wasze opisy ze szkoły rodzenia to się zastanawiam czy czasami nie warto się zapisać. Tylko, że mój szpital nie organizuje a do innego nie bardzo mi się uśmiecha chodzić. Cytat:
Moi rodzice i inni znajomi śpią od lat na materacach gryczanych - a raczej prześcieradłach z wkładem gryczanym i nic złego się nie dzieje. Pytałam też w sklepach czy mają z tego powodu reklamacje- twierdzą, że nie. Czytałam na ten temat i podobno trzeba po prostu zwrócić uwagę przy kupnie żeby miały jakiś certyfikat. Ja się nastawiłam na kokos-pianka-gryka ale sama nie wiem. Cytat:
Cytat:
Może jeszcze da CI skierowanie. Ja mam wizytę we wtorek- będzie 29 tydzień zobaczymy czy będzie kazał zrobić. Skierowań i tak nie dostaję- wszystko prywatnie. Już pewnie po wizycie ale kciuki trzymam. Cytat:
Te wizyty chyba są obowiązkowe?? Nie można zadeklarować, że się nie chce wizyt. To jest taka forma kontroli czy sobie radzimy i czy wszystko jest ok. Są przecież rożne sytuacje i różne "domy". Ja nie przypominam sobie, żebym zapisując się do przychodzi wypełniała coś o położnej, ale może nie pamiętam?
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-07-08 o 11:59 |
||||
|
|
|
#3815 |
|
Zadomowienie
|
Hej ..ja równiez po wizycie jestem...
Mój dzidek w 29 tc waży 1200g czyli jest średniaczkiem..ale i tak spory jak na mnie..bo ja malutką osóbka jestem... A ja przytyłam 2 kg z czego mężus strasznie zadowolony jest ![]() Mam zdięcie "z profilu" siusiaka i jajeczek..czyli na 100% Dominiś będzie miał braciszka... ![]() Ułozony jest główką w dól czyli wsio oki ![]() Poza tym mam powiększona prawa nerke w którekj odkłada sie mocz... Niby wszystko oki i zdarza się tak ..w razie bólu mam wziąć ciepłą kompiel i tyle... Kolejna wizyta za miesiąc... No i nie dostałam tego skierowania na glukoze.... Mam nadzieje, że moja ginka wie co robi.... ![]() Co do badania na antygen żółtaczki to narazie nie mam skierowania... ale w pierwszej ciązy miałam ujemne więć może dlatego... Pamiętam jak na porodówce jedna dziewczyna była z żółtaczką... urodziła i przywieźli ją na naszą sale... BYłyśmy na niej w 3 osoby... Na drógi dzień z rana wpada z 10 osób..zabieraja ja szybciutko..dają osobna sale i osobny kibelek... STraszne niedopilnowanie ze strony lekarzy było.. niby nie można zarazić się żółtaczką przez dotyk ale miałam takiego stracha że szok...!! W końcu miałam z nia jakiś kontakt, bo szukałam jej telefonu i podawałam jej... TEn szpital jest dla mnie stracony nigdy juz tam moja stopa nie stanie... Lenka, abz..gratuluje udanych wizyt...!! Co do materacyka..to ja mam gryka pianka kokos i jakos nie zauwazyłam żeby coś w nim zamieszkało... To bardzo odrębny przypadek..może materac był wilgotny?? pewno robale miały tam dobre warunki na zamieszkanie... ![]() Mamuśka nalepiła dziś z 200 pierogów... z jagodami i bita śmietanka ..i dla taty z kasza jaglana i serkiem.... ojciec je uwielbia.... JA tam ostatnio na słodko wole... Mam hopla na punkcie czereśni..moge zjeść kilo na raz.... ![]() Dołączam fotki mojego 28,5 tygodniowego brzuszka...tylko tz mi głową odcioł ![]()
|
|
#3816 |
|
Raczkowanie
|
AANECZKA1984-ladny brzusio
ale szczuplutenka jestes az zazdroszcze ![]() dziewzcyny w poniedzialek widze w gazetce w lidlu ze ma byc babyfon-co myslicie wogole tez na temat? |
|
|
|
#3817 |
|
Zadomowienie
|
Ania 2 kg od początku ciąży czy 2 od ostatniej wizyty???
![]() Ja mam już 8,5 kg do przodu (końcówka 28 tygodnia) a tak bardzo chciałam się zmieścić w książkowych 13-14 kg, teraz jest to już pewnie niemożliwe.Na tych zdjęciach jest taaaaka dłuuga.
|
#3818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Od ostatniej wizyty przybyło 2 kg ![]() A mja" długość " to calutkie 158cm
|
|
|
#3819 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze jeśli chodzi o te materace z łuska gryczaną patrzę, ze niektóre mają:
- pozytywną opinie Instytutu Matki i Dziecka -pozytywną opinie Państwowych Zakładów Higieny - Centralnego Ośrodka Techniki Medycznej Może trzeba szukać takich i będą na 100% odrobaczone?
|
#3820 |
|
Zakorzenienie
|
duzo piszecie nie mam sil ani czasu nadrobic
mialam problemy zdrowotne z mala wiec bylam zajeta a w ogole goraco jest i nie chce mi sie przed kompem siedziec ![]() z materacem tez mam ten co aneczkaa i nic nie zauwazylam hmmm ale przed polozeniem go przejrze i odswierze na pewno, tez mi sie wydaje ze to moze jakis odrebny przypadek a moze wlasnie nasiusiany mocno byl czy nie wiem w sumie... mi sie zaczely zachcianki ciazowe wczoraj raczylam sie parowkami z nachosami tz byl w szoku ![]() aneczkaa pisze o piergoach z jagodami chyba sobie zrobie w przyszlym tyg, wczoraj robilam ciasto z jagodami i kurde w nocy chyba z 5 kawalkow zjadlam ![]() ja pieluszki kupie jedna paczke pampersow do szpitala i na wyjsciaa w domu z lidla, przetesowalam je oatsatnio na corce i przynaje sa bardzo dobre. nie widze roznicy co do pampersow no w wygladzie jedynie bo tak samo chlona, nie odpazaja, nie uwieraja sa elastycznie itp corka sika dosc duzo i pupa nie odpazona wiec tym bardziej nie odpazy mysle malucha.
|
#3821 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() czyli zdjęcie sprytnie wygląda, bo mi tu podchodzisz normalnie pod 180 zm![]() A na materacyk zamiast ceratki to może być takie cosik? http://www.allegro.pl/item1097241592...ny_oddych.html
|
|
#3822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3823 | |
|
Raczkowanie
|
ja też mam materac z gryką,a raczej łuską gryczaną, aż poszłam przepatrzeć i zadnych robali w nim nie ma
zmotywowałam się do wywalenia go na słonko w ogródkuAaneczko - ślicznie wyglądasz i fajowski Domiś ![]() idę nadrabiać dalej ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
![]() co do pieluszek, ja miałam Bella Happy newborn -2,5-5 kg i mój syn spokojnie sie w mich miescił do 3 meisiaca życia pieluszki są "rozciągliwe", spokojnie możecie kupowac 2,5-5 kg małą paczkę, lub 3-6, bo to to samo praktycznie ja będę mieć biedronkowe od początku,Dada sie nazywają ,chusteczki też Dada
|
|
|
|
|
#3824 |
|
Rozeznanie
|
NIKa no to ciekawie się dzień zapowiada, no i naprawdę masz wielkie serduchooo, ja bym przejezdzając pomyślała ale biedactwo i pojechała dalej, ale to nie dlatego ze nie mam dobrego serducha tylko dlatego ze brzydze się ptaszysk... mialam papuge krótko ale zdążyła mi obrzydzić ptaszyska
Gabisun, Misqa ja o pieluchach powiem szczerze nie myslalam, teraz zastanawiam się głównie nad łóżeczkiem czy turystyczne czy drewniane juz sama nie wiem...Aneczka84 super wyglądacie Szczesliwa a wagi pozazdrościć i myślę ze się zmieścisz w ksiązkowych 14-15 kg ja tam jestem w 28 tyg i mam plus 15, ale to pewnie dlatego ze pół zycia spędziłam na diecie a teraz opycham sie bez umiaru, no będę miała co zrzucac, trudnooo.... tyjcie zebym sam nie byla poporodowym tłuścioszkiem
|
#3825 |
|
Raczkowanie
|
szczesliwa- mysle ze tak, ja na poczatku chcialam aby zwykla ceratke, ale zmieniam opcje na podklad cos wlasnie podobnego do twojego, bo ceratka sie moze slizgac, bardziej szelesci-tak sobie mysle
aaneczka1984-mi tez na wysoka osobke wygladalas
|
|
|
|
#3826 | ||
|
Zakorzenienie
|
waniliaania dziekuje za informacje
![]() Cytat:
![]() angelikaw popieram materac jaki by nie byl trzeba WIETRZYC i tyle... jak jeszcze przykryjemy to cerata zeby nieprzemoczyl sie albo cos i bedzie kisnal to nic dziwnego ze cos sie zalegnie.. ba! jest grzeczny fajnie ta szkola sie zapowiada ![]() abz ciesze sie ze wypad udany no i ze z dzidziolkiem ok ![]() ja taki wlasnie bede kupowac ![]() aaneczka1984 pierogiiii no i czeresnieee wlasnie wcinam uwielbiam slicznie wygladasz i Domisss ![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
|
|
|
#3827 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bylam w Auchanie, ale jakosc ubranek wg mnie kiepska. Spioszki nie sa rozpinane w kroczku a to ponoc bardzo utrudnia ubieranie malucha. Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-07-08 o 13:21 |
|
|
|
|
#3828 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Czesć
![]() Cytat:
A dywan z żyrafkami mam z Agnelii http://www.agnella.pl/index.php/dywany-showroom Wpisz w szukaniu: giraffe lemon i ci wyskoczy, ja mam ten zielony, a jest jeszcze pomarańczowy. Jets fajny mięciutki ale z niezbyt długim włosem (dobry do odkurzania). Mam 2x3 m za ok.280zł Cytat:
Cytat:
![]() Łóżeczko bardzo mi sie podoba. Zastanowię się nad nim, najbardziej odpowiada mi kolor kasztan, ale marzę o dwukolorowych meblach, w tym o łóżeczku (braz + wanilia) Cytat:
Cytat:
![]() Co do pieluch to kupię: - na 2-5kg pampers new born(43 szt.) - na 2-5 kg huggies (27 szt.) a później zobaczę, które lepiej się sprawdzają i dokupię tych "jedynek" lub w razie potrzeby już "dwójki" (3-6kg). Nie wiecie czy te "1" mają wycięcie na pępuszek u dziecka żeby się wietrzył? Dziś w szkole rodzenia dowiedziałam się, że jest nowe podejście np. do gojenia kikuta pępowiny (ktoś poruszył już ten temat), bo trzeba go jak najwiecej wietrzyć i absolutnie nie posypywać talkiem czy mąką ziemniaczana, nawet jak nam tak mówią położne! Zasypki są ok, ale jak mają w składzie coś z cynkiem, a w Polsce takie są niedostępne i trzeba jak najwięcej wietrzyć (ciekawe jak to zrobić w październiku ubierając dziecko np. w body...) i ewent można przetrzeć spirytusem 70%, gazikami lekam lub płynem oktanisept, ale trzeba odchylić suchy kikut i przetrzeć naokoło pępuszka. aaaneczka - ależ Ty szczuplutka i brzusio zgrabniutki Dziewczyny - powodzenia na wizytach!
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-07-08 o 13:24 |
|||||
|
|
|
#3829 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny tak sobie mysle, czy wybrac sie do szpitala gdzie chce rodzic i opytac co trzeba wziasc?kurcze jakos wizja pojscia tam mnie przeraza i krepuje. a moze ktos juz byl w sw.rodzinie w poznaniu ?
---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- bo kurcze, nie maja swojej strony, albo nei moge ja jej znalezc wrr |
|
|
|
#3830 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam taki materac: http://www.allegro.pl/item1087222642...aloe_vera.html
Dostałam kolejną przesyłkę - przewijak i kocyk ![]() Jak ja uwielbiam te cudne rzeczy dla maleństwa
|
#3831 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale co zrobić, skoro tyję to widocznie musi tak być, grunt ze się nie obżeram wiec nie mam wyrzutów sumienia. ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- A nie znasz nikogo kto tam rodził? Mój szpital też nie ma takich informacji na stronie, ale ja popytam koleżanek które tam rodziły.
|
|
#3832 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
mam 4 dni do nadrabiania, bo jak zwykle ostro skrobałyście ja niestety chyba przechwaliłam moje zdrowie i samopoczucie, bo w poniedziałek rano wylądowałam w szpitalu z ostrą kolką nerkową ból nie do zniesienia, położne mówiły, że poród w porównaniu do tego to pikuś. oj nacierpiałam się strasznie, bo nie od razu mi podali zastrzyk, tylko najpierw tabletki, kroplówki a ja się zwijałam. Okazało się, że ciąża uciska na nerke w której mam kilka mini-kamyczków i jesten sobie poszedł w dół. Podobno to się zdarza w ciąży. Poleżałam na oddziale, nasłuchałam się krzyków, jęków, wrzasków z sal porodowych a potem zobaczyłam jak towszystko wygląda po urodzeniu, bo miałam na sali dziewczynę, która urodziła słodkiego Bartusia. Ona "umierała" na ból krocza, a ja się zajmowałam jej synkiem ![]() oby więcej ataków mnie nie spotkało po porodzie zajmę się kamlotami...
|
#3833 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za cały zestaw - łóżeczko, materacyk, zmiany pościeli, prześcieradełka, przewijak i karuzela płacą moi rodzice (uparli się) i niby nie muszę liczyć się z ceną. Ale nie chcę ich naciągać, i tak łóżeczko kupuję trochę droższe bo 450 zł. ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
|
|
#3834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wróciłam właśnie od TZ jest już po zabiegu i teraz mam do was pytanie???? Bo on miał to znieczulenie w plecy i co jest dziwne na jedna nogę bo podobno jak się leży na jednym boku jak go dają to tylko tą cześć znieczula I teraz pytanie czy to do porodu to jest takie samo znieczulenie? Bo ja słyszałam że po znieczuleniu do porodu się chodzi nie ma całkowitego paraliżu nóg a ona ma i już sama nie wiemA i najważniejsze mówi że nie boli to wkłucie w plecy tylko jak jakiś drobny zastrzyk Jak jutro będzie wszytko dobrze to odbieram TŻ ze szpitala |
|
|
|
|
#3835 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze ze wszystko juz dobrze ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
|
|
#3836 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o takie: http://www.allegro.pl/item1098951796..._promocja.html i materacyk: http://www.allegro.pl/item1098951871_wyprzedaz_ materac_gryka_pianka_koko s_120x60.html aaneczka1984, śliczny masz brzuszek ![]() Ale mi się dzisiaj nic nie chce.. Wynudzę się nieźle jak TŻ pójdzie do pracy :/
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2010-07-08 o 14:13 |
|
|
|
|
#3837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam to samo. W 15 tc wylądowałam w szpitalu z takim ostrym bólem, myślałam, że umieram. Potem byłam u nefrologa i on stwierdził, że nic nie stwierdza ;D Czyli z nerką wszystko OK, a ból jest od ucisku ciążowego ![]() Od tamtej pory minęło 9 tygodni, a ja dalej się męczę z bólem. Nieraz da się znieść ten ból, a nieraz chce mi się skakać po ścianach. Przedwczoraj na wizycie u gina, gin zmierzył mi coś w nerce i to coś ma 3 cm i niby stąd ten ból. Dziś na 16.00 idę znowu do tego nefrologa, na dodatek bardzo mnie dziś boli nerka, aż promieniuje na plecy, więc może coś zobaczy i zaradzi... |
|
|
|
|
#3838 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A znieczulenie jest to samo tylko dawka inna. Przy porodzie ma nas trochę znieczulić, ale nie możemy stracić czucia, ponieważ trzeba współpracować i czuć parcie.
|
|
#3839 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no i Niunke malenka sobie potrzymalas
|
|
#3840 |
|
Raczkowanie
|
Majka232
dzięki za odzew. zamawiałaś ze strony producenta ten dywan czy w jakimś sklepie kupowałaś? znalazłam na allegro duży wybór
Maksio 04.05.2006 i Karola 19.10.2010 Edytowane przez asia-23 Czas edycji: 2010-07-08 o 14:30 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

I fajnie, ze już jest dobrze ułożona.
Dobrze, ze nie zabrałaś tego ptaszka, zajmie sie nim "rodzina"
Szyjka długa "jak u słonia" (tak palnął porównanie) i najlepiej jakbym nie miała internetu do końca ciąży, bo to by było dla mnie najlepsze 

ból nie do zniesienia, położne mówiły, że poród w porównaniu do tego to pikuś. oj nacierpiałam się strasznie, bo nie od razu mi podali zastrzyk, tylko najpierw tabletki, kroplówki a ja się zwijałam. Okazało się, że ciąża uciska na nerke w której mam kilka mini-kamyczków i jesten sobie poszedł w dół. Podobno to się zdarza w ciąży. Poleżałam na oddziale, nasłuchałam się krzyków, jęków, wrzasków z sal porodowych a potem zobaczyłam jak towszystko wygląda po urodzeniu, bo miałam na sali dziewczynę, która urodziła słodkiego Bartusia. Ona "umierała" na ból krocza, a ja się zajmowałam jej synkiem
po porodzie zajmę się kamlotami...