|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20544736]Kropka tak sobie myślę jeszcze - skoro Danielek ma tak wielką potrzebę ssania, to może zwykły, dopasowany wiekiem smoczek jest za mały dla niego? Może większy mu podaj?[/QUOTE]
Trzeba będzie spróbować... On ma taką siłę, że jemu smok podczas ssania wylatuje. Niedawno zajarzyłam, że on go nie wypluwa zwykle, tylko tak mocno jęzorem lata, że ten wypada po prostu. Ps. Dziś kolejną rzecz z książki u niego zauważyłam. Łapie i próbuje trzymać butelkę podczas jedzenia. Wcześniej trzymał mnie za palec albo gdzieś moją bluzkę za jakiś rożek... Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-07-08 o 10:49 |
|
|
|
#1862 |
|
Konto usunięte
|
Kropka, Agatka też łapie :d I też wyrzuca siłą smoczek. A ja uparcie wkłądam, obok kładę pieluchę by lekko go przytrzymywała.
|
|
|
|
#1863 | ||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Mój rozpoczyna skok rozwojowy
Rozbudzil sie i ponownie zasnal...Ide z nim na powietrze i jak go dobrze przetelepie na nierównościach to kima Oby tym raze i tak bylo
|||||||||||||||||||||
|
|
#1864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za 8 dni nasza srula kończy 3 miechy ![]() Fotka zrobiona przed chwilą
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-07-08 o 11:04 |
|
|
|
|
#1865 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20545210]Kropka, Agatka też łapie :d I też wyrzuca siłą smoczek. A ja uparcie wkłądam, obok kładę pieluchę by lekko go przytrzymywała.[/QUOTE] Koleżanka moja próbowała tej metody na Danielu.
On tak łbem kręci, że to się nie sprawdza. Gdy marudzi albo krzyczy jego głowa lata w prawo i lewo... trzeba by smoka przywiązać za te dziurki do uszu. Cytat:
![]() Gratulacje. |
|
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------
|
|
#1867 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam S i dla mojej jest jeszcze trochę przyduży ![]() Cytat:
|
|||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1868 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i: za wage i za pomyslne szczepienie moja ma 8 tyg i 2 dni waga wyjsciowa 3020 teraz 5400 znaczy ze mamy dobry pokarm a jak z kupkami u was ?? chodzi mi o konsystencje i ilosc . i co ile karmisz?? ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20525056]Ewciak, gwoli sprostowania Wyrażam SWOJE zdanie. Wiesz, z pewnością się zorientowałaś, że presja karmienia piersią jest dzisiaj (a zwłaszcza na tym forum!) ogromna - w pewnym momencie gro matek przestaje myśleć logicznie - ból nieważny, niechęć nieważna, obrzydzenie nieistotne, horrendalne nerwy matki w trakcie karmienia nieistotne, problemy zdrowotne malucha rzucone w kąt - liczy się tylko presja otoczenia i jakieś takie błędne koło: karmić karmić karmić piersią. Zaślepki na oczach. A istnieje inne wyjście i trzeba jasno sobie powiedzieć: w takich sytuacjach nie jest to wyjście gorsze/łatwiejsze/mniej problemowe. Jest inne, nierzadko zbawienne, czasem ratujące psychikę matki i nerwy dziecka. Niestety, szalenie rzadko kobieta karmiąca piersią i mająca w/w trafia na takie jak moje słowa. A czasem taki porządny kop w tyłek się przydaje, bo może naprawdę uratować. [/QUOTE] mnie to mtv czym karmi mama juz nieraz dziewczyną pisałam ze szczesliwa mama to szczesliwe dziecko a nic nie jest wazniejsze dla mamy jak usmiech dziecka po to te mleka robili zeby mamy mogły nimi karmić i fakt faktem ze niby mleko matki jest lepsze ale po mleku matki czesciej własnie dziecie maja skazy wysypki itp pisze to dlatego zeby mamy ktore przeszły na butle nie myslały ze sa wyrodne i złe w obu przypadkach sa + i - i to my same decydujemy co dla nas i dla dzieci lepsze kazda kobieta jest inna i kazda ma inne dziecko nie mozna wszystkich wrzucac do jednego worka mimo iz ja karmie tylko piersia i mi mleka nie brakuje moge wykarmic drugie dziecie jakbym teraz musiała przejsc na butelke zrobiłabym to bez mrugniecia okiem bo wiem ze robie dobrze dla mojego dziecka i jego dobro mam na uwadze a i moja kuzynka wróciła z porodówki pare dni temu dziecie dostaje od poczatku mleko z butelki młoda nie ma pokarmu (po 7 godz odciagania z przerwami sciagneła 50ml ) lekarka kazała isc do apteki i kupić herbatke która jest dla dzieci butelkowych i nie jest to herbatka na kolki ani na wzdecia jak bede wiedziała nazwe napisze wiem tylko ze po niej dzieciom lepiej ida kupolki ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
![]() jaka wielka i jaka słodziutka
|
|
#1869 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20545210]Kropka, Agatka też łapie :d I też wyrzuca siłą smoczek. A ja uparcie wkłądam, obok kładę pieluchę by lekko go przytrzymywała.[/QUOTE]
Ja czasami po prostu delikatnie trzymam palcem. Ale - pielucha dobry patent, sama stosuję. Przydaje sie jako przytulak, najlepiej jak pachnie mlekiem albo mamą.
|
|
|
|
#1870 |
|
Zakorzenienie
|
Mam prośbę, czy któraś z Was, która ma Język niemowląt mogłaby mi przesłać na maila. Nigdzie na Torrencie nie jest udostępniane. Proszę o PW, to podam adres. Z góry dziękuję
Dostaliśmy zaproszenie na wesele za miesiąc, ale nie idziemy. Dzisiaj Łuki wraca z obozu...zdał egzamin na kolejny pas ( niebieski )
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-07-08 o 13:32 |
|
|
|
#1871 |
|
Rozeznanie
|
Melduję się legalnie na odchowalni
![]() Ale wczoraj miałam przeboje z moją małą pannicą ![]() Marudziła mi i płakała cały wieczór chyba z 6 godz, już myślałam że padnę Nie wiem właściwie od czego, ale tak sobię myślę że to może brzuszek bo strasznie się prężyła i kwękała jakby nie mogła zrobic kooopki. Już sama nie wiem bo zginałam jej nóżki i masowałam brzuszek, przykładałam ciepłą pieluchę i dalej to samo Piję herbatkę z kopru aby i jej troszkę podac z mlekiem, ale nie wiem czy to coś daje.. Coraz bardziej się zastanawiam czy nie zacząc karmic ją butlą bo boję się cokolwiek zjeśc żebym nie miała znowu problemu z jej brzuszkiem. Zastanawiam się też czy nie zrobiły jej się czasem pleśniawki, bo ma takie białe naloty na usteczkach jakby od wewnątrz, ale jakby to było to to chyba nie mogłaby ssac za bardzo ![]() Kurka już sama nie wiem co mojemu dzieciowi się dzieje ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- EDT: Ja również chciałam prosic o Język Niemowląt jakby któraś z Was mogła podesłac na maila, bo usunęłam przez przypadek
|
#1872 | |
|
Zadomowienie
|
Śliczne te Wasze kruszynki
A nam w końcu (po miesiącu) odpadł kikut pępowinowy Cytat:
My walczymy z pleśniawkami i mimo tego mały ładnie ssie
|
|
#1873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Te nowe krople tez nie bardzo. A dzis w nocy mała spała 5 godzin. Dziewczyny piersiowe zazywacie jakies witaminy? |
|
|
|
|
#1874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przejście na mleko sztuczne z butli dało ten efekt, że zamiast dziecka mającego bóle po zbyt częstym podawaniu piersi mam dziecko które co wieczór regularnie ma kolkę. Niestety kolki dużo częściej występują u dzieci karmionych sztucznie. |
|
|
|
|
#1875 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie wszystkie mamusie,
być może ktoś mnie jeszcze pamięta z Poczekalni. Wyłączyłam się w pewnym momencie z pisania z powodu problemów z utrzymaniem ciąży. W zasadzie to od 20 tygodnia byłam chwilę w domu (mogłam wstawać tylko do ubikacji), chwilę w szpitalu. Od czasu do czasu udawało mi się Was trochę podczytać, ale nie miałam siły się przyłączyć. Na szczęście moja maleńka wytrzymała w brzuchu do 38 tygodnia i 3.06., czyli w Boże Ciało zawitała na świecie. Ważyła 3590 g i mierzyła 53 cm. Waga piękna, zważywszy, że dodatkowo przyplątała mi się cukrzyca ciążowa i dziecku groziła makrosomia. Ostatecznie zmieniliśmy imię i nazywa się Ola. Maleństwo sporo już przeszło. Jeszcze w szpitalu dostała zapalenia płuc, obustronnego zapalenia uszu i miała żółtaczkę. Ale już od dwóch tygodni jesteśmy w domu. Co nie znaczy, że problemy się skończyły. Mam wręcz wrażenie, że dopiero teraz zaczęła się jazda. Od kilku dni w miarę możliwości podczytuję też Odchowalnię i widzę, że niektóre z Was mają podobne problemy. Chodzi o nietolerancję laktozy u dziecka. U mojej Oli zaczęła się ona objawiać biegunką, bólami brzucha i wysypką. Do tego ma podejrzenie refluksu (ulewanie i wymioty chlustające). Nie można było tego przeczekać, aż się unormuje, gdyż z powodu wymiotów istniało ryzyko odwodnienia dziecka. Z ciężkim sercem musiałam odstawić pierś (w momencie, gdy mnie przestały boleć, a Ola nauczyła się efektywnie ssać) i przejść na Nutramigen. Biegunka minęła jak ręką odjął, ale bóle brzucha są jeszcze większe. Doszła dodatkowo kolka. Dzisiaj przez godzinę płakałyśmy obie, ona z bólu, a ja bo nie mogę jej pomóc. Z powodu przejścia na preparat mlekozastępczy mam ogromnego doła. Robiłam wszystko by karmić piersią, ale nie przewidziałam, że moje mleko może małej szkodzić. To jakaś paranoja W szpitalu w którym rodziłm była nagonka na karmienie piersią, te niekarmiace naturalnie były uważane za wyrodne matki. Nie ważne z jakich powodów podawały butelkę. Niestety nie każdy może mimo najszczerszych chęci. Swojego syna też nie karmiła piersią (z powodu komplikacji poporodowych wylądowałam na oiom-ie) i bardzo chorował. Obawiam się teraz będę miała podobny scenariusz Oglądam zdjęcia Waszych dzieciaczków i muszę powiedzieć, że są słodkie. Moje gratulacje ![]() Ja też pochwalę się moim maleństwem. Na zdjęciu miesięczna Oleńka ![]() Przymierzam się do zakupu butelek dr Brownsa. Czy ktoś je używa i czy sprawdzają się przy kolce? Czy te cieńsze różnią się czymś od tych grubszych (poza wyglądem) ? |
|
|
|
#1876 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję. I odstawienia i Nutramigenu... U mnie też bóle brzucha i kolka po nim, większa niż po Bebilonie Pepti. A zamiast biegunek mamy zaparcia. Cytat:
Cytat:
Butelki ma Szaja. I chwali. Ja też mam, ale zdania nie podzielam. U nas efekt żaden. |
|||
|
|
|
#1877 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam Jezyk niemowlat na pdfie, jesli ktoras potrzebuje, prosze na wiadomosci na priv
|
|
|
#1878 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny gdzie w Niemcach kupuje się ten ichniejszy Sab Simplex? W aptekach? Ogólnie dostępny tam jest??
|
|
|
|
#1879 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po za tym, po kazdej kapieli i przed jedzeniem robie jej masaz (3 serie) i niunia robi kupcie za niedlugo, raz zrobila podczas masazu Przetlumacze opis masazu i wrzuce fotki, ok. ( z ksiazki "Porady twojej poloznej"wersja hiszpanska)... Linki do masazy http://www.youtube.com/watch?v=UF3MM9zzKJY Teraz lece mala karmic, potem postaram sie wrzucic opis masazu.
|
|
|
#1880 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moze wziac i tobie, Kropko?
|
|
|
#1881 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
teraz moze byc tylko lepiej. Fajnie, ze jestes z nami a malutka sliczna
|
|
#1882 | |
|
Zakorzenienie
|
Chyba powinny być dostępne w aptekach, jakby coś się nie udało z zakupem to raz jeszcze wklejam linka do tych kropelek, gdzie można je kupić online:
http://www.docsimon.pl/towar/sab-sim...suspensja-30ml ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
(Mnie się wydaje że Espumisan i Esputicon to chyba to samo)
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#1883 |
|
Zakorzenienie
|
Magdi555 wysłała mi Język..... Dzięki
yustyna777, śliczną masz córunię
|
#1884 | |||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
za mała jeszcze.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i koperek odstaw, pewnie po nim takie cyry!Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj mała została z moją babcią i ciocią na 3 godziny a my rundę po sklepach budowlanych zaliczyliśmy, znaleźliśmy b. fajne płytki do łazienki w promocji za 9,99 ![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Siala, ja ci Język Niemowląt posyłałam? |
|||||||||
|
|
|
#1885 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja - tak, wysyłałaś mi. Przyznam szczerze, że jeszcze nie zabrałam się za czytanie
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#1886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest to samo??? |
|
|
|
|
#1887 |
|
Zakorzenienie
|
Tego nie wiem ale chyba tak, można porównać skład tych niemieckich z tymi co pokazałam linka.
|
|
|
#1888 |
|
Raczkowanie
|
bydgoszczanka pisałaś o histerii przed i w czasie karmienia - ja mam to samo od dwóch dni
![]() Mała nie może zrobić kupy i drze się niesamowicie - dzisiaj w ruch poszedł czopek bo nie mogłam patrzeć jak się zachodzi z płaczu a teraz spróbuję espumisanu ale tak czytam wasze opinie i nie mam się co spodziewać cudów szkoda....bo żal mi Małejznalazłaś na to jakiś sposób???? a i mam jeszcze do Ciebie pytanie - nie wiem czy to zbieg okoliczności czy coś w tym jest - dopóki ja nie miałam problemów "kibelkowych" u Zuźki też większych nie było, a teraz właśnie mam i Ona też - ciekawe może to być jakoś powiązane czy nie bardzo???? ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- a ten koperek to piłaś Ty czy dawałaś taką herbatkę dla niemowlaka np z hippa???
|
#1889 |
|
Zakorzenienie
|
No zobaczymy...
_______ Moje dziecię właśnie zostało doprowadzone do stanu krańcowego przemęczenia. Czego nie wypłakał przy kolce (jeden atak o 16ej, drugi przed 18tą, trzeci o 19ej) to wyryczy teraz... Oczywiście zbyt zmęczony by spać. Sięgnęłam do książki... Makabra. Trzeba być głuchym żeby się do niej stosować. Choć przyznam... działa. Uspokojenie na rękach dziecka krańcowo zmęczonego nie jest możliwe. Ryczy jeszcze bardziej. Z udanej drzemki obudził go ból kwadrans temu i teraz jest meksyk... Zwykle związuję małego gdy marudkuje. Teraz zrobiłam to wg książki, w stanie kosmicznego płaczu. Płacz się wzmógł. |
|
|
|
#1890 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nie ma problemu z kupą ani z pierdkami tylko kolki są.
Nie wiem jak to wytłumaczyć dokładnie ale mała ma takie ataki płaczu.Pręży się jak na kupę, cała jest czerwona i nic się nie dzieje tylko płacz. I to ulewanie mnie martwi troszkę.Odbeknie sobie,położę ją i za chwile chlust. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.

Rozbudzil sie i ponownie zasnal...
Oby tym raze i tak bylo 

klask i: za wage i za pomyslne szczepienie