Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 2011 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-13, 14:09   #511
niutka1
Wtajemniczenie

Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

Cytat:
Mianowicie nie raz i nie dwa spotykałam się w filmach z sytuacją gdzie życie mamy i dziecka było zagrożone i mąż musiał wybierać czy ratować żonę czy dziecko. Co byście zrobiły?
U nas jest oczywiste, że moje zycie jest wazniejsze, zwłaszcza, że mamy juz dwójke dzieci i one potrzebują mamy ale nawet przy pierwszym bym wybrała swoje życie, bo potem mozna sie postarac o kolejne dzieci, a jak cie nie ma, to już nic....

a filmy to przeciez bajki dla dorosłych

Cytat:
Zresztą ja cały czas karmię doi mnie jedno dziecię i drugie tylko każde z innej strony
Ja tez karmiłam całą druga ciążę, a potem dwójke dzieci na raz
( róznica 1 rok 9 mscy, ale karmiłam pierwsze ponad 3 lata, a drugie ponad 2 ) . jak mały sie urodził podzieliłam cyculki, by nie były zazdrosne i lewy był starszej, a prawy młodszego, potem jak mała już po ponad 3 latach przestała jeść z cycula, to jeden miałam wiekszy, drugi mniejszy, bo mały jadł tylko z tego jednego, tak sie przyzwyczaili po zakończeniu karmienia małego, obie piersi mi sie wyrównały

a teraz przy tych upałach ledwo co moge jeść, ciągle mnie mdli, czasem wymiotuję, masakra wczoraj to dosłownie mogłam jeść tylko kisiel, bo jak co innego, to od razu do kibla...
i ciągle mam na cos ochote, nie wiem sama na co
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-07-13 o 14:13
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 14:18   #512
iga32
Przyczajenie

GG do iga32
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

Dziewczyny, a co myślicie o farbowaniu włosów w ciaży??Jakieś rady???
iga32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 14:28   #513
francmal
Rozeznanie

Witam wszystkie przyszłe wiosenne mamy

Jesli chodzi o witaminki to nie ma reguły ja w dwóch poprzednich ciążach brałam Feminatal w drugiej jeszcze kwas omega 3 a pomimo tego lekarz dodatkowo przepisał mi żelazo gdyż groziła mi anemia, a nigdy wcześniej nie miałam takiego problemu No i oprócz tego w obu ciążach podejrzewali u mnie cukrzycę i musiałam chodzić na dodatkowe badania. Na szczęście tu gdzie mieszkamy (Irlandia) dają przy badaniu poziomu cukru do wypicia 750 ml lucozady bo jak na początku 1 ciąży jeszcze w Polsce przy takim badaniu dali mi do wypicia pełno cukru z odrobiną wody to myślałam, że zaraz im to zwróce i przez kilka godzin to wogóle jakiś odjazd miałam
francmal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 14:39   #514
Jok3r
Zadomowienie

O spadku żelaza powiedziała mi bratowa, bo na jej forum laska napisała, że gine ja opierniczył, że nie brała żadnych witamin i, że właśnie dlatego zaczęło jej wszystko spadać. Wiec nie wymyśliłam sobie tego, żeby postraszyć
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 14:39   #515
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

francmal a mi wczoraj na czczo krew na cukier zroibli i wyszlo ze mam 83 a norma to 70-110 weic co czeka mnei jeszce jedno badnaie??
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 14:42   #516
kosmisia1985
Raczkowanie

Eh...a ja dla odmiany jestem załamana.

Ostatnio jak byłam u ginekologa (a było to niedawno) było wszystko w porządku...a teraz jak dziś poszłam to mi wyszukała:
1. nadżerkę..., pobrała wymaz i powiedziała, że jak będzie dobry wynik to dobrze, a jak zły to może być problem Czyli co to oznacza?
2. i zgrubienie na lewej piersi.
Kazała mi brać taki lek: GYNOPHILUS na uzupełnienie flory pochwy. Brała to któraś z Was kiedyś?
Załamałam się Podtrzymajcie mnie na duchu jakoś, bo inaczej zwariuję;(
kosmisia1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 14:51   #517
Jok3r
Zadomowienie

Jak ja miałam nadżerkę i to całkiem sporą to gine powiedział mi, że nawet jakbym była w ciąży to można ja wymrozić i dał mi już nazwy nie pamiętam, ale takie "dowcipne" tabletki przeciwgrzybiczne i później właśnie na florę bakteryjną.
Stary 2010-07-13, 15:12   #518
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

mi gin w piatek powiedizl ze mam niewielka nadzerke ale nic z tym nie robimy skoro juz zaszlam
Stary 2010-07-13, 15:22   #519
francmal
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
francmal a mi wczoraj na czczo krew na cukier zroibli i wyszlo ze mam 83 a norma to 70-110 weic co czeka mnei jeszce jedno badnaie??
Jeśli nie będą podejrzewać u Ciebie cukrzycy to raczej nie masz się czego bać U mnie podejrzewali cukrzycę ciążową no i pozatym w karcie mieli, że moja bacia była cukrzyczką i pewnie dlatego mi robili te badania.
Stary 2010-07-13, 15:39   #520
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

no to i dobrze bo ja nie lubie byc nakluwana ;p
a cukryzca to ejst pryz za duzym cukrze czy za malym? sorki za glupie pytanie ale nie pamietam
dizewczyny ale mi si edzis dluzy na niczym nie moge sie skupic
Stary 2010-07-13, 15:53   #521
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość

Monti, a nie kazał Ci żadnych witamin brać? Mój od razu mi powiedział co brać czyli Prenatal, bo to jest taka skoncentrowana multiwitamina w tabletkach. Jest tam tez kwas foliowy, wiec nie muszę brać dodatkowo, a dziecko zasysa z nas wszystko, wiec wydaje mi się, że takie witaminy z samych tylko owoców czy warzyw to za mało. Zresztą od nadmiaru owoców możesz dostać cukrzycy jak moja bratowa. Poszła na badania glukozą i okazało się, że ma za dużo cukru i nie wolno jej już wcinać tak owoców na umór. Pod koniec ciąży nie wolno np truskawek jeść, bo mogą uczulić dziecko i urodzi się z alergią. Wiesz takie witaminy nie zaszkodzą bankowo, a mogą pomóc, wiec ja bym się upewniła czy aby na pewno nie masz ich brać. I dziwne trochę, że kazał Ci kupić Luteine mimo, że nie musisz jej brać.
.
to dobry ginekolog i ufam mu, ogolnie unikam suplementów diety itp itd, codziennie piję sok z buraka , z marchwi i innych owoców, jem ryby na parze, unikam smażonego, po to mam badania żeby wykryć jaki jest mój stan zdrowia i wtedy działać a nie na zapas brać
a Luteine kazał mi kupić tak jak wspomniałam - jak się coś dzieje, krawienie, mocne bóle - mam do niego zadzwonić i on mi będzie kazał ją brać, bo ona jest tylko na recepte a wiadomo ,ze w takich sytuacjach ważny jest czas więc dlaczego uważasz to za dziwne? nie bede musiała biec do niego po recepte tylko mam już na miejscu, pod ręką. a to kosztuje grosze więc żaden problem, wolę ją mieć

Cytat:

Monti bratowa mi mówi, że u niej na forum są laski, które właśnie tez nie brały żadnych witamin i teraz maja niedobory żelaza czy magnezu itp. Wiec chyba jednak warto brać witaminki. Nie zaszkodzą, a pomogą
zawsze mialam dobre wyniki wiec nie bede brać, chyba ze teraz wyjątkowo źle mi wyjdą

Cytat:
To było pytanie z ciekawości, bo zawsze mnie zastanawiało dlaczego w filmach ludki wybierają właśnie życie dziecka.
bo zazwyczaj w filmach konczy sie potem happy endem ;P i mamusia zyje i dziecko, pamietam takie akcje w serialach brazylijskich było to głownym motywem jak mialam 15 lat
Cytat:
Napisane przez iga32 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a co myślicie o farbowaniu włosów w ciaży??Jakieś rady???
ja nie farbuje juz na szczescie ufff ale z pewnoscia niska zawartosc amoniaku

dziewczyny czy też wam tak słabo? nie mogę być 2 minut na sloncu,autentycznie bo mam mroczki przed oczami i ..

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 15:54   #522
francmal
Rozeznanie

Wiesz, że ja też nie znam odpowiedzi na to pytanie chociaż cos mi świta że chyba przy za małym poziomie cukru bo babcia brała insulinę a ona chyba podnosi poziom cukru
A co do tego że nie wiesz co ze soba zrobić ja mam podobnie nudzi mi się cholernie a w internecie już wszystko przejżane
Stary 2010-07-13, 16:01   #523
Montii
Zakorzenienie

ja mam chyba z 15 gazetek o dzieciach
ale tylko 3 są warte uwagi, mama i ja, M jak mama i dziecko.
reszta to takie byle co ...

co jecie na obiad?
mi mój narzeczony robi dorsza na parze z kalafiorkiem mogłabym jeść codziennie i kupił mi dziś piękne kwiaty

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 17:10   #524
Aliczka88
Zadomowienie

Hej dziewczynki u mnie 12 dzień cyklu, śluz jest rozciagliwy i przejrzysty czasem z dodatkiem krwi jest go ni mało ni dużo... Co Wy na to? Chyba trzeba sie dziś poprzytulać

Żona
Mama Misia

Makijażystka
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 17:44   #525
Montii
Zakorzenienie

ja miałam to samo w dni płodne

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 17:48   #526
bosti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
no to i dobrze bo ja nie lubie byc nakluwana ;p
a cukryzca to ejst pryz za duzym cukrze czy za malym? sorki za glupie pytanie ale nie pamietam
dizewczyny ale mi si edzis dluzy na niczym nie moge sie skupic
Cytat:
Napisane przez francmal Pokaż wiadomość
Wiesz, że ja też nie znam odpowiedzi na to pytanie chociaż cos mi świta że chyba przy za małym poziomie cukru bo babcia brała insulinę a ona chyba podnosi poziom cukru
A co do tego że nie wiesz co ze soba zrobić ja mam podobnie nudzi mi się cholernie a w internecie już wszystko przejżane
są różne rodzaje cukrzycy, ale w większości przypadków to za duży cukier we krwi. insulina to hormon, który obniża poziom cukru we krwi - sprawia, że wątroba go wyłapuje i magazynuje w postaci glikogenu
tak więc Francmal Twoja babcia z pewnością brała insulinę na obniżenie, bo hormon, który podwyższa, to glukagon

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Aliczka88 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki u mnie 12 dzień cyklu, śluz jest rozciagliwy i przejrzysty czasem z dodatkiem krwi jest go ni mało ni dużo... Co Wy na to? Chyba trzeba sie dziś poprzytulać
tylko pamiętaj Aliczko, że co dwa dni, a nie codziennie

miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png

Edytowane przez bosti
Czas edycji: 2010-07-13 o 17:47
bosti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 17:49   #527
Montii
Zakorzenienie

Ja w sumie pierwszy raz miałam taki śluz aż z krwią, no i wtedy wyszła nam fasolka ale szczerze to się wystraszyłam aż

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 18:05   #528
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
O spadku żelaza powiedziała mi bratowa, bo na jej forum laska napisała, że gine ja opierniczył, że nie brała żadnych witamin i, że właśnie dlatego zaczęło jej wszystko spadać. Wiec nie wymyśliłam sobie tego, żeby postraszyć
Bardzo wiele kobiet ma niedobory koło 7-8 miesiąca, najczęściej własnie małą anemię, ja tak miałam w obydwu ciążach, mimo, że brałam suplementy, więc to naprawde nie zalezy aż tak od tego, moje znajome tez miały spadki i tak naprawdę bardzo wielu kobietom własnie mniej więcej w 7-8 mscu przepisuje się dodatkowo żelazo i nie sa to takie zwykłe tabletki, tylko dostepne na receptę, jakies takie o dużej zawartości i przyswajalności nie pamiętam juz nazwy.

Ja od drugiej ciązy nie biore witamin specjalnych dla ciężarnych, bo to czysty marketing jest i ceny wywindowane, wystarczą zwykłe witaminki, a ja osobiście najbardziej teraz w te upały lubie takie musujące, rozpuszczalne w wodzie, najlepiej zestaw witamin i minerałów, a kwas foliowy biore osobno
Do tego mozna brac magnez osobno, bo mnie osobiście juz zaczynaja łydki bolec, a potem to skurcze mięśni są, brrrr
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 18:07   #529
Tity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
dziewczyny czy też wam tak słabo? nie mogę być 2 minut na sloncu,autentycznie bo mam mroczki przed oczami i ..
Mi może nie aż tak, ale też się w upale słabo czuję. Opadam z sił zupełnie.
Aliczka powodzenia
My w cyklu, w którym zaszliśmy kochaliśmy się AŻ 3 razy ale co dwa dni na początku cyklu. potem mąż miał mały wypadek i do tego nie było czasu się przytulać bo w pracy była masarka, poza tym lekarz stwierdził, że jajniki mi nie pracują to już w ogóle nie było motywacji Ostatni raz wtedy kochaliśmy się w 13 dc, a płodny śluz zauważyłam gdzieś w 16. No cóż, cuda się zdarzają

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 18:11   #530
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
Bardzo wiele kobiet ma niedobory koło 7-8 miesiąca, najczęściej własnie małą anemię, ja tak miałam w obydwu ciążach, mimo, że brałam suplementy, więc to naprawde nie zalezy aż tak od tego, moje znajome tez miały spadki i tak naprawdę bardzo wielu kobietom własnie mniej więcej w 7-8 mscu przepisuje się dodatkowo żelazo i nie sa to takie zwykłe tabletki, tylko dostepne na receptę, jakies takie o dużej zawartości i przyswajalności nie pamiętam juz nazwy.

Ja od drugiej ciązy nie biore witamin specjalnych dla ciężarnych, bo to czysty marketing jest i ceny wywindowane, wystarczą zwykłe witaminki, a ja osobiście najbardziej teraz w te upały lubie takie musujące, rozpuszczalne w wodzie, najlepiej zestaw witamin i minerałów, a kwas foliowy biore osobno
Do tego mozna brac magnez osobno, bo mnie osobiście juz zaczynaja łydki bolec, a potem to skurcze mięśni są, brrrr
mi tez mówił ,że jak coś mam pić rozpuszczalne w wodzie
ogólnie to pije bardzo dużo soków świeżo wyciskanych i również z buraka mam nadzieję,że nie bede potrzebowała żadnych tabletek, moja mama cala ciaze tak pila i piła te soki i polozna jej powiedziala,ze dawno nie widziala tak dobrze odżywionego lozyska, ii blada byla jak sciana a hemoglobine miala super

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Mi może nie aż tak, ale też się w upale słabo czuję. Opadam z sił zupełnie.
Aliczka powodzenia
My w cyklu, w którym zaszliśmy kochaliśmy się AŻ 3 razy ale co dwa dni na początku cyklu. potem mąż miał mały wypadek i do tego nie było czasu się przytulać bo w pracy była masarka, poza tym lekarz stwierdził, że jajniki mi nie pracują to już w ogóle nie było motywacji Ostatni raz wtedy kochaliśmy się w 13 dc, a płodny śluz zauważyłam gdzieś w 16. No cóż, cuda się zdarzają
to my z 2 razy po okresie ale to dni niepłodne a podczas płodnych raz dlatego bylam w takim szoku

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 18:20   #531
bosti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość

Cytat:
mi tez mówił ,że jak coś mam pić rozpuszczalne w wodzie
ogólnie to pije bardzo dużo soków świeżo wyciskanych i również z buraka mam nadzieję,że nie bede potrzebowała żadnych tabletek, moja mama cala ciaze tak pila i piła te soki i polozna jej powiedziala,ze dawno nie widziala tak dobrze odżywionego lozyska, ii blada byla jak sciana a hemoglobine miala super
ja też uważam, że najlepsze są naturalne witaminki, a te wszystkie preparaty dla ciężarnych, to rzeczywiście tylko marketing.
Monti a ten sok z buraka to sam pijesz, czy z jakimiś dodatkami?? pamiętam, że moja siotra jako dziecko strasznie chorowała m.in. na nerki i wątrobę i miała ciężką anemię. jeździła wtedy często na klinikę do zabrza i tam jej zalecono dietę bardzo bogata w buraki - codziennie musiała jeśc, więc coś w tym musi byc

Stary 2010-07-13, 18:30   #532
Montii
Zakorzenienie

bosti piję buraczka z cytrynką i nawet dobre jest! uwielbiam takie soki, owocowe oczywiście typu marchewka pomarancza jabłuszko, a teraz tego buraczka dorzuciłam, nawet z pora są pyszne czesto po przebudzeniu , po drzemce popoludniowej chce mi się slodkiego ehh..i zamiast po czekolade , robię sobie soczek i mam energię jak po red bulu

hmm pamiętam jak moja mama była w ciazy i tata jej ciągle robił soczki tego typu i ja i moje rodzenstwo mamy ciemniejsza karnację ale to na pewno nie po rodzicach ;P aczkolwiek nie wiem czy akurat soki miały na to wpływ ale przy najmłodszej siostrze mama mało piła i juz nie jest taka śniada no i buraczki podnoszą poziom hemoglobiny wiec mam nadzieje ze przy regularnym piciu anemia mi nie groźna

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 18:46   #533
bosti
Zadomowienie

Cytat:
bosti piję buraczka z cytrynką i nawet dobre jest! uwielbiam takie soki, owocowe oczywiście typu marchewka pomarancza jabłuszko, a teraz tego buraczka dorzuciłam, nawet z pora są pyszne czesto po przebudzeniu , po drzemce popoludniowej chce mi się slodkiego ehh..i zamiast po czekolade , robię sobie soczek i mam energię jak po red bulu

hmm pamiętam jak moja mama była w ciazy i tata jej ciągle robił soczki tego typu i ja i moje rodzenstwo mamy ciemniejsza karnację ale to na pewno nie po rodzicach ;P aczkolwiek nie wiem czy akurat soki miały na to wpływ ale przy najmłodszej siostrze mama mało piła i juz nie jest taka śniada no i buraczki podnoszą poziom hemoglobiny wiec mam nadzieje ze przy regularnym piciu anemia mi nie groźna
spróbowałabym tego buraka, ale nie mam sokowirówki

Stary 2010-07-13, 18:47   #534
Montii
Zakorzenienie

ja na początku tak sie bałam sprobowac
wiec kupilam najpierw w pijalni soków, pewnie są i u ciebie, świezo wyciskane soki bądź w roznych centrach handlowych, smakowalo wiec robie sobie teraz sama

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 19:06   #535
Jok3r
Zadomowienie

Ja za takimi sokami nie przepadam, poza tym z kasą ciężko stoimy, wiec muszę się zadowalać tymi "niedobrymi" witaminami, a jakbym miała latać co chwilę robić badania czy mi coś nie opada to bym chyba oszalała, ale każdy ma swoją metodę Jeśli chodzi o Luteine to mój gine po prostu powiedział, że jak się będzie coś działo to nie mam się sama leczyć tylko od razu do szpitala, bo są różne powody przez które może wystąpić plamienie, a przez tel to wiesz. On musi mi tam zajrzeć i wtedy zdecydować co mi podać. Poza tym uznał, że nie powinno sie zbytnio stresować przyszłej mamy i zapisywać na zaś leków, bo może sie cos stać, bo wtedy pacjentka bedzie latac co chwile do kibelka i na widok plamki panikować. Skoro jednak ufasz swojemu gine to ok. Ja jestem taka, że jak mi lekarz mówi, że mam coś brać w tym wypadku witaminy to na bank mi one nie zaszkodzą.

Edytowane przez Jok3r
Czas edycji: 2010-07-13 o 19:16
Stary 2010-07-13, 19:15   #536
Montii
Zakorzenienie

ogólnie to kiedyś nie było takich witamin i było dobrze, wystarczyły owoce i zdrowe odżywianie. Ale tak jest ze wszystkim ważne by być spokojnym, Ty jesteś, ja jestem i jest dobrze

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

zaraz oszaleje...
na dworze umieram, w domu gorąco..w tv nic nie ma

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 19:15   #537
francmal
Rozeznanie

[QUOTE=bosti;20652210]są różne rodzaje cukrzycy, ale w większości przypadków to za duży cukier we krwi. insulina to hormon, który obniża poziom cukru we krwi - sprawia, że wątroba go wyłapuje i magazynuje w postaci glikogenu
tak więc Francmal Twoja babcia z pewnością brała insulinę na obniżenie, bo hormon, który podwyższa, to glukagon[COLOR="Silver"]

Dzięki Bosti może w końcu zapamiętam o co biega z ta cukrzycą Chociaż obecnie zapamietac cokolwiek jest trudno czasami nawet obrócić się nie zdąże a już zapominam co chciałam zrobic lub powiedzieć :
Stary 2010-07-13, 19:17   #538
Montii
Zakorzenienie

A wiecie ginekolog pyta się o mój adres... a ja zapomniałam gdzie mieszkam!!! No to już przegięcie

[LEFT]
Stary 2010-07-13, 19:36   #539
francmal
Rozeznanie

Cytat:
A wiecie ginekolog pyta się o mój adres... a ja zapomniałam gdzie mieszkam!!! No to już przegięcie
Żadne przegięcie zacznij się do tego przyzwyczajać bo zapewne coraz częściej będziemy czegoś zapominały. Ja przed ciążami miałam świetną pamięć a teraz to szkoda pisać
Stary 2010-07-13, 19:38   #540
Montii
Zakorzenienie

ale tak się zmieszałam... żeby adresu zapomnieć?
ginekolog zaczął się śmiać,że ciąża na 100% stwierdzona ejszcze przed badaniem

[LEFT]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości