Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 717 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-15, 12:09   #21481
jumaatt
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Ewelka - ale Ci urosły włosy Mnie się ogony z tyłu podobają, pewnie dlatego, że sama mam ścięte na równo

Inidios - masz przecudne włosy. Zdefiniowane i zdyscyplinowane. Strasznie podoba mi się Twoje ścięcie

Cytat:
Skład szamponu dzidziuś:
aqua, sls, coco glucoside, cocamidopropyl betaine, glyceryl oleate, sodium chloride, lauryldimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, lauryldimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat starch, propylene glycol, gossypium herbaceum seed extract, parfum, citric acid, DMDM hydantoin, methylparaben, propylparaben, phenoxyethanol
Aż taki strasznie beznadziejny to ten szampon nie jest. Fakt, SLS w szamponie dla dzieci to pomyłka, ale dwa dodatkowe delikatne detergenty powinny w dużym stopniu złagodzić jego działanie.
W każdym razie może się nie nadawać do oczyszczenia z innego powodu: ma sporo protein, które mogą osadzić się na włosach.

Małgosiu - ja Cię doskonale rozumiem w kwestii absorbującej pielęgnacji długich włosów i gorąca w lecie. Jeśli nie zapuszczasz - chyba nic się nie stanie, jak trochę uciachasz

Rybiorku, ja również trzymam kciuki za przeprowadzkę. Sama niedawno to przechodziłam i ciągle jeszcze jestem na walizkach, więc wiem, czym to pachnie Ale kosmetyki do włosów już są uporządkowane
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 12:13   #21482
Soph
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Świetny blog, już zapisałam Ja mam trochę kręcone włosy, ale mam zamiar wyprostować metodą keratynową (nie bić ) bo nie lubie siebie w kreconych I wtedy tez bede potrzebowala do pilegnacji kosmetykow bez SLS i silikonow
ja też w sierpniu chciałabym wyprostować kreatyną swoje fale
lepiej czuję się w prostych,
ale kręcone też toleruję [przynajmniej na razie ]

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 12:26   #21483
cannelle
Rozeznanie

Chce sie oficjalnie przywitac (poczytuje to forum od wczoraj i jestem naprawde pod wrazeniem). Na poczatku historia moich wlosow (skopiowana z forum o pielegnacji wlosow, sorry, ale chcialo drugi raz mi sie pisac).

Podziele sie z Wami przelomym odkryciem w kwestii moich wlosow.
Otoz cale moje 25-letnie zycie bylam calkowicie przekonana, ze moje wlosy sa proste...Niestety nigdy nie wygladaly one jak idealnie proste wlosy azjatek, przy duzej wilgotnosci puszyly sie, nigdy nie wygladaly (nawet mimo ghd) na idealnie ulozone itp. Dazac do perfekcji suszylam je namietnie na szczotce i prostowalam do granic wlosowej wytrzymalosci. Niestety stan moich wlosow nie przedstawial sie delikatnie rzecz ujmujac najciekawiej, wiec ostawilam prostownice a pozniej rowniez Rowente Brush Activ i suszarke.
Bedac pod wrazeniem ksiazki Curly Girl (szczerze polecam), zaczelam mimowolnie stosowac system 12 krokow dla kreconych wlosow (swiecie przekonana, ze moje wlosy sa proste).
Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu moje wlosy zaczely sie falowac. Na poczatku wygladalo to raczej jak nieulozone wlosy, z czasem jednak fale staly sie bardziej zdefiniowane.

Wniosek: moje wlosy nie sa proste, lecz falowane z natury. Tlumaczy to wiele m.in. suchosc moich wlosow i skalpu oraz ich allergiczna reakcje na wszelkie prostujace zabiegi.

Nie ukrywam, ze jestem bardzo zadowolona, gdyz po raz pierwszy mam wrazenie, ze jestem na wlasciwej drodze ku pieknym wlosom (zla wiadomosc to ta, ze moja kolekcja szamponow i odzywek rozszerzy sie o produkty do wlosow kreconych)

A wiec zaczynam moja przemiane w kreconowlosa. Obecnie stosuje system OMO (do mycia szampon Hipp z olejkiem migdalowym). Intensywnie odzywiam (mam wlosy z duzym bagazem zyciowych doswiadczen), olejuje, niestety nie jestem na razie w stanie zrezygnowac z produktow z silikonami. Czy bardzo grzesze?

Jakie preparaty stylizujace (jesli takowych uzywacie) polecacie, chodzi mi o jakis curl activator (chcialabym aby moje fale byly bardziej wyrazne)

Dzieki z gory za odpowiedzi!
cannelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 12:56   #21484
Rybiorek
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20677292]Rybionek, kiedys Cie dopadne
masz bardzo ladne wloski
za odwyk od farbowania, a wloski sie odwdziecza

[/QUOTE]

na zdjeciach sa ladniejsze niz w rzeczywistosci i wolalabym zeby byly blizej wygladu Indios

Indios widzialam fotki i naprawde nastepnym razem jak napiszesz cos zlego na swoje wlosieta to ja juz zorganizuje tu ekipe i Ci pokazemy a ten puch to my chyba inaczej rozumiemy bo ja nie widze u Ciebie zadnego.

Jumaatt - moje tez beda w pierwszej kolejnosci
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-07-15 o 13:00
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 12:57   #21485
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

chyba tak musiałobyc, strasznie mi wypadaja, co zauwazyla fryzjerka, która ostatnio włosami się zachwycała. Sa slabe, cienkie, nie rozdwajaja sie, nic z tych rzeczy, ale od miesiaca, dwoch, wypadaja w niesamowitych ilosciach. Z tego copamietam, latem moze sie tak dziac.

Chcialam mniej, ale obciela po swojemu, z przodu jakies 2-3 cm. Z tylu poszlo 10 cm jak nic. Nawet nie patrzylam, wiadomo, na mokro inaczej to wyglada, siegaja ledwo za ramiona. Ale biore sie za odzywianie, belisse mi polecila, poco mi dlugie wypadajace wlosy (tak tak pocieszam sie) Sa mega krotkie, jakos sie nie zalamuje, bo wiem ze tak musialo byc

1. tył, mialam do zapiecia stanika
2. po wyjsciu od fryzjera, puszek

teraz szamponetka na glowie, potem odzywianie i weczorem zobaczymy co wyjdzie jak sie pokreca. Juz sie boje

Edytowane przez _Ewelka___
Czas edycji: 2010-07-15 o 12:59
_Ewelka___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 13:01   #21486
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

no dobra jednak chce mi sie plakac

powiedzcie ze odrosna zdrowe ladne?
pierwszy raz w zyciu zabieram sie za wcierki
Stary 2010-07-15, 13:05   #21487
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość

pewnie ze odrosna, ladne i zdrowe, nie lam sie ja tez mam duzo obciete, ale wloski odrastaja, lepiej miec krotsze i zdrowe niz dlugie i wygladajace na totalnie martwe - takie wlosy wygladaja jak staruszka z bajki - pomarszczona i pokurczona (ja mam zawsze takie skojarzenia jak widze kobiete w autobusie ktora widuje od 4 lat, dlugie wlosy za tylek, zawsze rozpuszczone i takie brzydkie, wysuszone, mam wrazenie ze jak bym dotknela to sie rozsypia)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 13:31   #21488
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
pewnie ze odrosna, ladne i zdrowe, nie lam sie ja tez mam duzo obciete, ale wloski odrastaja, lepiej miec krotsze i zdrowe niz dlugie i wygladajace na totalnie martwe - takie wlosy wygladaja jak staruszka z bajki - pomarszczona i pokurczona (ja mam zawsze takie skojarzenia jak widze kobiete w autobusie ktora widuje od 4 lat, dlugie wlosy za tylek, zawsze rozpuszczone i takie brzydkie, wysuszone, mam wrazenie ze jak bym dotknela to sie rozsypia)
tak wiem ciągle to sobie powtarzam

ostatnio przekomarzając sie z kimś, usłyszałam że mam wylysiale wlosy, nawiazujac do staruszki niby to byl zart ale jakos pomyslalam, kurcze rzeczywiscie mam ich coraz mniej. cala kitke potrafie spiac zabka sredniej wielkosci

milam w planach podciecie po wakacjach takie spore, a widze ze wrzesien/październik to beda doslownie 2/3 cm
Stary 2010-07-15, 13:40   #21489
cannelle
Rozeznanie

Cytat:

Odrosna, odrosna jeszcze piekniejsze i zdrowsze. Latwo mi mowic, ale jak pare miesiecy temu fryzjerka obciela (bez uprzedzenia) mi ok 7 cm wlosow, to po powrocie do domu sie najnormalniej w swiecie poryczalam (glupia ze mnie baba wiem i mam juz swoje lata)
Ale wlosy juz czesciowo odrosly (mimo wcierek rosna mi dosc wolno) i wyszlo im to ogolnie na dobre
Stary 2010-07-15, 13:54   #21490
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość

1. tzn?
ja na nic nie układam, harmonijkuję i plunkinguję i w mokro-wilgotnych idę spać

2. polecam sprawdzenie, tak robimy, pierw odżywka b/s potem stylizator

3. ja lubię odżywki Mrs Potters (zużyłam 2-3 butelki Aloesu, Ginko zaczynam); dziewczyny polecają Naturię Joanny (odzywki b/s); zimą używałam odżywek Ziajowych (rycyna)
chodziło mi czy używacie jakichś typowych kremów do loków, przed harmonijkowaniem

dziś byłam w kerfurze i jedyne co znalazłam to nivea flexible curls, wogóle uważam, że strasznie jest mało kosmetyków do loków

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 14:08   #21491
kretoszczurek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wilczex Pokaż wiadomość
Może z małym poślizgiem ale wypowiem się na temat keratyny. Ja daję ją do odzywki do spłukiwania i mniejszą ilość do odzywki bez spłukiwania.

A tak w ogóle to polecam brudna wodę z jeziora - dzisiaj włosy znów mięciutkie jak nie wiem co
heh moje po poneidziałkowej kompieli śmierdziały mułem zresztą jak wszystko niestety stroju to nawet pralka ze smrodu nie doprała. Robię bojkot nad jezioro capiące nie jadę.

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość

Ok- koniec wypocin. Macie fotki- z przodu i boku ( ) i tyłu
Boskie loki, kolorek właścicielka i zdj śliczne

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
odżywka.
po latach posiadania kundelka, jak stałam sie włascicielka rasowca postanowilam pobiegac troche po wystawach - psie produkty kosmetyczne sa mi doskonale znane
mogę Wam powiedzieć, że ludzie często używają mr potters dla psów

Kurcze to muszę kupić mam westa i czuję że czas na kąpiel

Dziewczyny zamówiłm z dozu Jantar bo się pojawił ale ja go jeszcze nie używałam więc nie wiem o jakim wy piszecie tym w kartoniku (ten zamówiłam) czy niedostępnej mgiełce?

Dołączę się do narzekań na upał włosy stanowczo nie lubią wiatraka, wsówek, klimatyzacji a bez tego to się żyć nie da, bleee a już zaczełam wierzyć że pojawią się faloloki na całej powierzchni.

Wczoraj po raz 1 od długiego czasu (wcześniej dopadło mnie łupieżysko więc odstawiłam) umyłam włosy odżywką MSR potter z ginko ( jeszcze mam na 1 raz i kupię chyba hegrona) potem garnier z Karite moje psikadło i super włoski a był i kemon mój. Dziś z rana prysznic i PALOMA Niestety KOniec i dylemat czym ją zastąpić?? bo nie posiadam żadnego żelu ( z siemienia lnainego muszę upichcić)
Stary 2010-07-15, 14:09   #21492
Soph
Zakorzenienie

macie cuuudowne włosy <3

postanowiłam przeczytać cały wątek

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 14:11   #21493
kretoszczurek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
chodziło mi czy używacie jakichś typowych kremów do loków, przed harmonijkowaniem

dziś byłam w kerfurze i jedyne co znalazłam to nivea flexible curls, wogóle uważam, że strasznie jest mało kosmetyków do loków
Ja używam Kemon krem do loków i jestem zadowolona dużo dziewczyn ma Tigi . W zwykłym sklepie faktycznie tylko nivea. Ja swojego Kemona w sklepie fryzjerskim kupiłam wcześniej miałam próbkę więc wiedziłąm co kupuje jak dla mnie drogo 42/150 ml ale jest super wydajny. Polecam ale nie jest zgodny z CG
Stary 2010-07-15, 14:30   #21494
wilczex
Zadomowienie

A dziękuje dziękuję mieszkam na mazurach i nie pracuję w te wakacje, dlatego na pewno nad jeziorem będę cześciej gościć

Zapraszam na bloga: http://wilczejagody.blogspot.com/
wilczex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 14:35   #21495
iwona200
Zakorzenienie

Ja mam z natury kręcone (ale nie aż tak bardzo), ale lata prostowania (juz od 1-2 lat prostuje rzadko, raz na tydzien), farbowania, odzywek i szamponow z sls i silikonami zrobilo swoje. Jest nieokreslona szopa
Jak myslicie, ile czasu minie az moje wlosy wyjda na prosta jesli bede uzywac szamponu babydream lub innego lagodnego i maski crema latte kallos? Odzywki jeszcze nie mam ale kupie Jeszcze bede spryskiwac wlosy woda destylowana z keratyna i jedwabiem hydrolizowanymi i wit. b5 d-pantenol.
Już widze, że jesli nie czesze w trakcie suszenia (tylko od razu po umyciu raz czy 2) to robia sie takie loczki fajne, ale do ludzi bym tak jeszcze nie wyszła

Aha ogolnie nie mam tak zniszczonych wlosow, bo odzywiam je juz z 2 lata maskami i olejami, ale kurcze nigdy nie zwracalam uwagi na te silikony i sls

Edytowane przez iwona200
Czas edycji: 2010-07-15 o 14:36
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 14:48   #21496
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cannelle Pokaż wiadomość
Chce sie oficjalnie przywitac (poczytuje to forum od wczoraj i jestem naprawde pod wrazeniem). Na poczatku historia moich wlosow (skopiowana z forum o pielegnacji wlosow, sorry, ale chcialo drugi raz mi sie pisac).

Podziele sie z Wami przelomym odkryciem w kwestii moich wlosow.
Otoz cale moje 25-letnie zycie bylam calkowicie przekonana, ze moje wlosy sa proste...Niestety nigdy nie wygladaly one jak idealnie proste wlosy azjatek, przy duzej wilgotnosci puszyly sie, nigdy nie wygladaly (nawet mimo ghd) na idealnie ulozone itp. Dazac do perfekcji suszylam je namietnie na szczotce i prostowalam do granic wlosowej wytrzymalosci. Niestety stan moich wlosow nie przedstawial sie delikatnie rzecz ujmujac najciekawiej, wiec ostawilam prostownice a pozniej rowniez Rowente Brush Activ i suszarke.
Bedac pod wrazeniem ksiazki Curly Girl (szczerze polecam), zaczelam mimowolnie stosowac system 12 krokow dla kreconych wlosow (swiecie przekonana, ze moje wlosy sa proste).
Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu moje wlosy zaczely sie falowac. Na poczatku wygladalo to raczej jak nieulozone wlosy, z czasem jednak fale staly sie bardziej zdefiniowane.

Wniosek: moje wlosy nie sa proste, lecz falowane z natury. Tlumaczy to wiele m.in. suchosc moich wlosow i skalpu oraz ich allergiczna reakcje na wszelkie prostujace zabiegi.

Nie ukrywam, ze jestem bardzo zadowolona, gdyz po raz pierwszy mam wrazenie, ze jestem na wlasciwej drodze ku pieknym wlosom (zla wiadomosc to ta, ze moja kolekcja szamponow i odzywek rozszerzy sie o produkty do wlosow kreconych)

A wiec zaczynam moja przemiane w kreconowlosa. Obecnie stosuje system OMO (do mycia szampon Hipp z olejkiem migdalowym). Intensywnie odzywiam (mam wlosy z duzym bagazem zyciowych doswiadczen), olejuje, niestety nie jestem na razie w stanie zrezygnowac z produktow z silikonami. Czy bardzo grzesze?

Jakie preparaty stylizujace (jesli takowych uzywacie) polecacie, chodzi mi o jakis curl activator (chcialabym aby moje fale byly bardziej wyrazne)

Dzieki z gory za odpowiedzi!
Witaj

Nie grzeszysz. Metoda CG zakładająca mycie odżywką i odrzucenie silikonów jest jedną z możliwych opcji. Natomiast warto ją zastosować, bo może się okazać idealna dla włosów; można przy niej zostać albo ją modyfikować dopuszczając niektóre silikony, myjąc czasem szamponem itd.
Metodę pielęgnacji należy dostosować do tego co się podoba włosom, dlatego warto spróbować różnych dróg.

Co do stylizatorów, polecam wypróbowanie żelu lnianego (jest osobny wątek), stosujemy różne żele czy kremy, np. Delia extra strong, Fructis, krem Bootsa.
Lista stylizatorów zgodnych z CG jest na blogu Małgosi: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5181

Cytat:

nie płacz
włosy odrosną, masuj skalp codziennie przez kilka minut, pij herbatę z pokrzywy, zaopatrz się we wcierki (np. Rzepa Joanny, Seboradin niger lotion, płun rozmarynowy z BU).

Cytat:

Aha, ja używam czasem żelu lnianego z dodatkami (przepisy w receptariuszu), żelu Delia lub Fructis;

Cytat:
Napisane przez kretoszczurek Pokaż wiadomość
Dziewczyny zamówiłm z dozu Jantar bo się pojawił ale ja go jeszcze nie używałam więc nie wiem o jakim wy piszecie tym w kartoniku (ten zamówiłam) czy niedostępnej mgiełce?

ten w kartoniku w szklanej butelce
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 14:49   #21497
Paulinka675
Zakorzenienie

moje włosy jak są wyprostowane to wyglądają tragicznie, widać, że są nierównej długości postrzępione, ale jak zrobię loki to wyglądają o niebo lepiej. nie obcinam bo jakoś źle się czuję w krótszych

szkoda, że tak długo nie potrafiłam zrozumieć, że mam ładne włosy

no ale wszędzie są proste, w telewizji tylko gliss kur ma modelkę z lokami, w sklepie kosmetyki tylko do prostych, więc myślałam, że moje są be

teraz żałuję, że tyle czasu zmarnowałam na bezsensowną walkę z prostowaniem i wygładzaniem, bo choćby nie wiem jakbym sobie ich nie wyprostowała to i tak próbowały wracać do naturalnego kształtu i sie puszyły.

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 15:15   #21498
wilczex
Zadomowienie

Dziewczyny używała któras z Was żółtego zelu do włosów z Yunga? bo kupiłam dzisiaj w Rossie za 3 zł po promocji I kupiłam też dwa opakowania ( w sumie 8 szt) papilotów do grubych loków. W sobotę ide na wesele i chcę zrobić sobie fale

Zapraszam na bloga: http://wilczejagody.blogspot.com/
wilczex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 15:25   #21499
cannelle
Rozeznanie

Cytat:
moje włosy jak są wyprostowane to wyglądają tragicznie, widać, że są nierównej długości postrzępione, ale jak zrobię loki to wyglądają o niebo lepiej. nie obcinam bo jakoś źle się czuję w krótszych

szkoda, że tak długo nie potrafiłam zrozumieć, że mam ładne włosy

no ale wszędzie są proste, w telewizji tylko gliss kur ma modelkę z lokami, w sklepie kosmetyki tylko do prostych, więc myślałam, że moje są be

teraz żałuję, że tyle czasu zmarnowałam na bezsensowną walkę z prostowaniem i wygładzaniem, bo choćby nie wiem jakbym sobie ich nie wyprostowała to i tak próbowały wracać do naturalnego kształtu i sie puszyły.
Mialam tak samo, tylko do mnie nie dochodzilo, ze sa falowane, myslalam, ze sa po prostu odporne na prostowanie. Moj pobyt latem zeszlego roku w Japonii wspominam jak niekonczace sie prostowanie (szczegolnie, ze wokol wiele pieknych moherow i kazda ich wlascicielka nosi ze soba malutka prostownice).

To wielka ulga zaakceptowac naturalna strukture swoich wlosow
Stary 2010-07-15, 15:42   #21500
syrenka
Wtajemniczenie

Cieszę się w takim razie, że znalazłyście swoją drogę
Zdecydowanie lepiej nie walczyć z naturą włosów, sądzę, że jest to mniej frustrujące.

A'propo nawilżania przy kuracji keratynowej, to mogą być oleje, maski wzbogacone o odrobinę oleju, miodu, humektantów, treściwsze odżywki d/s i b/s.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 16:12   #21501
malgosia86
Zadomowienie

Nava, Indios, Jumaatt Dziękuję Wam bardzo za uwagi
Chyba rzeczywiście sobie podetnę włosy
Chciałabym mieć takie długości Ewelki po obcięciu, ale jeśli obcina się samemu to może aż taka zmiana jest niewskazana

Ewelka Zobaczysz, że włosy Ci szybko odrosną, a takie krótsze na lato to tylko wygoda

Indios Nie masz podstawy, żeby narzekać na swojej włosy
Masz piękne loki, jak z obrazka

Cytat:
odżywka.
po latach posiadania kundelka, jak stałam sie włascicielka rasowca postanowilam pobiegac troche po wystawach - psie produkty kosmetyczne sa mi doskonale znane
mogę Wam powiedzieć, że ludzie często używają mr potters dla psów
A nakładanie odzywki mam sens, jesli nie jeździ się z psem na wystawy?
Taka odżywka coś daje poza lepszym wyglądem sierści?
Wiesz na pewno, że takie ludzie szampony czy odżywki nie szkodzą psu (mają odpowiednie pH itp.)?
Pytam, bo sama się nad tym zastanawiałam (a nie udało mi znaleźć na ten temat żadnych informacji) - i nie chciałbym zaszkodzić swojemu psu, stosując Hippa.

Jestem taka dociekliwa, bo dawno dawno temu był u mnie w rodzinie pies, który zachorował na raka skóry i nie dało się mu niestety pomóc (a był dość często myty - chyba w szarym mydle). Dlatego mam wątpliwości co do stosowania ludzkich produktów na psach.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 17:04   #21502
iwona200
Zakorzenienie

Dziewczyny kończy mi się szampon Babydream, a ostatnio go nie mogę dosatać Mam w domu też żel Babydream, o ten:

http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...l-do-mycia.htm

Czy mogę nim myć włosy? Czy on za bardzo ich nie domyje?

Jakie oleje do włosów polecacie? Dotychczas stosowałam kokosowy, ale już mi się troche znudził Wiem, ze tez rycynowy jest podobno dobry, ale nie odwazylam sie go nalozyc na wlosy
Stary 2010-07-15, 17:16   #21503
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Indios, cudne są Twoje włoski
az mi wstyd, ze pokazalam tu swoje

Ewelka mi się długość podoba, sama chyba też tak obetnę. Nie smuć się, odrosną dłuuuuugie ale jednocześnie zdrowe
Boję się tylko, czy przy tej długości moje będą miały miejsce na fale.... Daj znać jak się Twoje skręcą po myciu.

Nie mam siły jechać po keratyne i inne cuda, może w weekend podjadę do ZSK. Na razie idę się miodować

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-07-15 o 17:19
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 17:20   #21504
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

dobra wyschnely wykorzystalam naturalne swiatloi bez lampy sa, dlatego wygladaja jak wygladaja

bardziej sie faluja niz kreca, nie wiem dlaczego, co sie stalo. Dam im czas, niech sie przywyczaja do nowej dlugosci. Ale sa czyms zmeczone, sa miekkie, cienkie,puchate, niby gladkie i nawilzone ale to nie to... hmm proteiny odrzucilam (dlatego szukam zamiennika yunga rozowego, myje bialym ale ostatnio czytalam ze sie nie nadaje do mycia) im bardziej sie zaglebiam to zaczynam rozumiec... moze wlosy przekarmilam olejami? czyli emolienty na bok, jaka odzywka/maska jest tylko z humektantami??

grzywke zapuszczam, podpieta do gory

aaa jeszcze jedno, rzepe do koszyczka dolozylam, codziennie wcierac czy tylko przy myciu? mysle ze codziennie ale spytam

wloski dzisiaj 3 razy mialy stycznosc z SLS wiec moze dlategotakie puchowate, potem byla odzywka seboradin + olej rycynowy + kokosowy, zmylam po 2 godzinach, wgniotlam joanne miodicytryna, odrobina odzywki fitomed z witaminami, odrobina zelu hialuronowego (zaviekawilmnie, mysle ze moze fajnie zadzialac) na koniec troche oleju migdalowego wgniotlam. Ehh widze za duzo tych olejkow
Stary 2010-07-15, 17:23   #21505
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
wydaje mi się, po własnych doświadczeniach, że najlepiej jest ciąć jak najwięcej. sama zapuszczam ze zdekoloryzowanych i nic tak nie wkurza, jak po 3-6 miesiącach idzie się do fryzjera, ścina to, co odrosło i przez 2 lata nosi się włosy w zasadzie tej samej długości. z perspektywy czasu żałuję, że tak zrobiłam, wolałabym zapuszczać 'na czysto'. poza tym 'nieswoje' końce psują ogólny efekt pielegnacji...
Masz racje
Pare miesiecy temu ciachnęłam 15 cm, miesiac temu 2 cm... ale nadal jest dużo rudych - czyli rozjaśnionych + farbowanych. Nie zapuszczam i w sumie mogłabym je ciachnąć, ale zostałoby mi na głowie 15 cm włosów - tyle mam naturalnego odrostu. Kurcze troche kiepsko to widze
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 17:31   #21506
iwona200
Zakorzenienie

_Ewelka___ mnie sie one bardzo podobają Taki ładny ten skręt

To żel hialuronowy też mozna na włosy? Moge dodawać do masek?
Stary 2010-07-15, 17:40   #21507
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Napisane przez cannelle Pokaż wiadomość
Odrosna, odrosna jeszcze piekniejsze i zdrowsze. Latwo mi mowic, ale jak pare miesiecy temu fryzjerka obciela (bez uprzedzenia) mi ok 7 cm wlosow, to po powrocie do domu sie najnormalniej w swiecie poryczalam (glupia ze mnie baba wiem i mam juz swoje lata)
Ale wlosy juz czesciowo odrosly (mimo wcierek rosna mi dosc wolno) i wyszlo im to ogolnie na dobre
no ja mam nadzieje ze na lepsze mi to wyjdzie fryzjerka zaproponowala, zeby teraz sciac wiecej, potem we wrzesniu kilka cm i potem na zime, a w tym czasie brac belisse tak zrobie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
nie płacz
włosy odrosną, masuj skalp codziennie przez kilka minut, pij herbatę z pokrzywy, zaopatrz się we wcierki (np. Rzepa Joanny, Seboradin niger lotion, płun rozmarynowy z BU).
boje sie codziennie masowac ze calkiem wszytsko wypadnie
kochane jestescie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Chciałabym mieć takie długości Ewelki po obcięciu, ale jeśli obcina się samemu to może aż taka zmiana jest niewskazana

Ewelka Zobaczysz, że włosy Ci szybko odrosną, a takie krótsze na lato to tylko wygoda
no jasne ze wygoda, i tak ciagle spinalam. teraz odwyk od spinek i gumek, przez nie moze tak wlosy wypadaly??

oj sama bys 10 cm ciachnela? w koncu mam rowny tyl bez ogonka! no lekki trojkat jest

Cytat:
Jakie oleje do włosów polecacie? Dotychczas stosowałam kokosowy, ale już mi się troche znudził Wiem, ze tez rycynowy jest podobno dobry, ale nie odwazylam sie go nalozyc na wlosy
zdecydowanie najbardziej mi pasuje olej ze slodkich migdalow, uwielbiam a rycynowego nie boj sie, dodawaj po kropelce np do maski

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
_Ewelka___ mnie sie one bardzo podobają Taki ładny ten skręt

To żel hialuronowy też mozna na włosy? Moge dodawać do masek?
dziekuje kiedys mialam 2 razy wiecej na glowie hmm jeszcze rok temu nie wiem co sie stalo

mi by bylo szkoda dawac domaski zelu ale zmiszac odrobinke z olejkiem, moze wyjsc fajne serum, jakbym miala wiecej skladnikow zrobilabym jakies fajne serum
Stary 2010-07-15, 17:48   #21508
gubis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość

A nakładanie odzywki mam sens, jesli nie jeździ się z psem na wystawy?
Taka odżywka coś daje poza lepszym wyglądem sierści?
Wiesz na pewno, że takie ludzie szampony czy odżywki nie szkodzą psu (mają odpowiednie pH itp.)?
Pytam, bo sama się nad tym zastanawiałam (a nie udało mi znaleźć na ten temat żadnych informacji) - i nie chciałbym zaszkodzić swojemu psu, stosując Hippa.

Jestem taka dociekliwa, bo dawno dawno temu był u mnie w rodzinie pies, który zachorował na raka skóry i nie dało się mu niestety pomóc (a był dość często myty - chyba w szarym mydle). Dlatego mam wątpliwości co do stosowania ludzkich produktów na psach.
mierzyłam kiedys ph i odcienie różniły sie minimalnie.
u psów jest troche tak, jak u ludzi - wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. myślę,że stosowanie wartościowej odzywki jest dobre dla kondycji sierści. generalnie wiele się mówi o zmywaniu warstwy lipidowej kąpielami, wydaje mi się, że odżywka powoduje, ze włos nie jest taki... 'łysy' . mam cztery psy, wystawiam jednego, pielęgnacja wszytskich opiera się o ten sam schemat
Stary 2010-07-15, 17:49   #21509
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:

zdecydowanie najbardziej mi pasuje olej ze slodkich migdalow, uwielbiam a rycynowego nie boj sie, dodawaj po kropelce np do maski

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

dziekuje kiedys mialam 2 razy wiecej na glowie hmm jeszcze rok temu nie wiem co sie stalo

mi by bylo szkoda dawac domaski zelu ale zmiszac odrobinke z olejkiem, moze wyjsc fajne serum, jakbym miala wiecej skladnikow zrobilabym jakies fajne serum
Dzieki Poszukam tego olejku ze słodkich migdałów. A serum to bez splukiwania musialo by być, jeszcze olejek, a ja mam przetłuszczające się włosy jak zreszta i cere
Stary 2010-07-15, 17:53   #21510
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny kończy mi się szampon Babydream, a ostatnio go nie mogę dosatać Mam w domu też żel Babydream, o ten:

http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...l-do-mycia.htm

Czy mogę nim myć włosy? Czy on za bardzo ich nie domyje?
Tak możesz nim myć - skład ma bardzo podobny do szamponu Babdream.
Co więcej, ten żel znajduje się na liście na moim blogu :
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5040

Cytat:
Np.:
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5041

Cytat:
no jasne ze wygoda, i tak ciagle spinalam. teraz odwyk od spinek i gumek, przez nie moze tak wlosy wypadaly??
Myślę, że to możliwe
A może ze stresu Ci tak wypadają? U mnie to najczęstsza przyczyna.

Cytat:
oj sama bys 10 cm ciachnela? w koncu mam rowny tyl bez ogonka! no lekki trojkat jest
No właśnie, sama to mam opory żeby tle ciachnąć, bo jak się coś nie uda to nie będzie z czego poprawiać

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości