Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas leci!! - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-16, 11:17   #2911
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino
Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość

Spędziłam wczoraj 3 godziny na tel z przyjaciółką i ta rozmowa mnie oczyściła...zobaczyłam że mimo że na co dzień staram się mieć dobry humor, nie przejmowac się niczym to jednak jestem wykończona psychicznie tym co się dzieje dookoła w moim życiu...miałam przeogromną doline, ryczałam pół nocy...ale postanowiłam swoje, mam 3 cele które powoli zrealizuję..!
Napiszę Wam wszystko ale troszkę później...nie chcę zapeszać skoro tak dobrze się zaczęło

Trzymajcie kciuki..proszę...
Trzymam po stokroć!! Tymbardziej, że rowniez niestety uzywam maski 'jest super'. Życze Ci z calego serca powodzenia i daj znac 'po' jak dokonac tego cudu

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Ja takie akcje przeczekuję, nie zabawiam, nie patrzę na nią, siadam obok i zajmuję się czymś zazwyczaj dla niej ciekawym..bardzo szybko jej przechodzi Jak tylko ktoś zacznie ją ugłaskiwać to afera się rozwija

dzięki za pocieszenie, mam nadzieję, że to tylko moje matczyne przewrażliwienie

a sposób na bunt u większego dziecka? proszę
http://www.sadistic.pl/pics/69fe4167.jpg

off topic: jutro EUROPRIDE W WAWIE, na wszystkich kanalach trwa polemika łagodnie przechodzaca w burze na morzu miedzy przedstawicielem jak sadze naczelnego katolika Polski a rzecznikiem prasowych polskich gejów

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
dzisiaj nad ranem pierwszy raz od pół roku musielismy jej pieluchę podczas nocnego snu zmieniać
Kobieto nie grzesz, ja zmieniam ze 3 razy w nocy

Edytowane przez groszkolino
Czas edycji: 2010-07-16 o 11:14
groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:18   #2912
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le

Cytat:
Napisane przez angy Pokaż wiadomość
Tak wszystko sprawnie i szybko. I u tego sprzedawcy jest tylke samo za przesyłkę przy zapłacie za pobraniem co i przy przedpłacie, więc wzięłam za pobraniem i bardzo szybko przyszedł

Cytat:
No u nas to wygląda tak, że mała praktycznie tylko samogłoski wypowiada, ewentualnie same spółgłoski, praktycznie w ogóle nie mówi sylab. Parę razy jej się udało (na jeden czas pisałam i cieszyłam się jak głupia że ma-mu mówi...) więc "technicznie" jest w stanie je wypowiedzieć...sama nie wiem o co chodzi, głównie słyszę to jej yyyyy. Patrzę na nią i wydaje mi się, że też powoli zaczyna ją to drażnić, ze nie może powiedzieć co chce...chociaż może już nadinterpretuję

Miramejku ja też o neurologopedzie słyszałam ale u nas takiego praktycznie nie ma (to znaczy sa, ale raczej nie pracują z takimi maluchami)...na pierwszy rzut znalazłam babkę, która zajmuje się praca z niemowlętami i pomocą w stymulowaniui rozwoju mowy takich maluchów, zobaczę co powie i będę szukała dalej ewentualnie... Mam cichą nadzieję, że po porstu mała się rozkręci ale nie mogę czekać w nieskończoność, jeżeli coś zaniedbam to potem Martysia będzie ponosiła konsekwencje
Kuba też dużo używa swojego "yyyyy" , ale czasem ma taki dzień, że chodzi i jak kataryna "mama", "baba", "am", "bam", ostatnio dokłada "dada", ale rzadko. Tylko, że takie dni nie zdarzają się często

Ja też zastanawiam się nad wizytą u (neuro)logopedy, ale powiem szczerze, że mam dość chodzenia lekarzy, w każdym miesiącu coś . No nic, wakacje przeczekuję, postanowiłam

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Fajnie, ze jestes.
ciesze sie, ze Kubusiowe wyniki dobre

Cytat:
Oj ja wczoraj miałam jeden z najgorszych wieczorów od roku...sięgnęłam chyba najniższej doliny jaka jest możliwa...i postanowiłam coś...zmieniam swoje życie - diametralnie i w kilku kwestiach...boję się ale muszę w końcu coś zrobić...realizacja też już rozpoczęta i dzisiaj zobaczyłam pierwszy efekt, co mnie baaaaaaarddddzzzoooo cieszy
Nie udało się wczoraj tak, jak chciałaś?

Trzymam mocno za zmiany

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
SUPER Najważniejsze ze są postępy

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
moja mała kiedyś miała taki czas że wyginała się w aucie w foteliku.Najczęściej jak stałyśmy w korku, albo na światłach.;Posyłałam jej groźne spojrzenie albo w ogóle nie zwracałam uwagi na jej fanaberie

Cytat:
mam nadzieję, że masz rację z tym moim przesadzaniem, ale na dzień dzisiejszy opóźnienia małej w stosunku do reszty dzieciaków wynoszą około pół roku, to moim zdaniem sporo, wszędzie czytam że to max i trzeb reagować...niech ją ktoś zobaczy, będę spokojniejsza jeżeli to tylko moje wymysły

eee, moja droga, Martynka to prawdziwy smakosz nutrmigenu raz zrobiłam jej kaszkę ze zwykłym mlekiem to nie tknęła...nie ma jak posmak goryczki
No właśnie, ja też widzę, że na wątku tylko kilkoro dzieciaczków odstaje, więc się martwię

Hehe , a jak z Jej ssaniem kciuka?

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
Napisane przez slepafuria Pokaż wiadomość
U nas zdazaja sie ataki i histerie w aucie tez. Rozwiazania;
w zaleznosci od stany mamy
- histeria u mamy
- zagadywanie
- danie telefonu komorkowego
- robienie hop, hop, hop, hop, hop, .... a potem leki rpzeciwbolowe na rece i kregoslup ....

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość
może ja się zle wyrazilam. bawi sie bawi nic jej nikt nie zabiera i nagle ryk cos przestaje sie podobac, albo ryk bo ja mowi ze nie wolno a ona uwaza inaczej, ale to nie jest poplakiwanie czy jeczenie tylko ryk.
do tej pory od razu odwracalam uwage, niedlugo pewnie zaczelabym skakac z zyrandola dlatego od dzis postanawiam olać brzydko mówiąć. zobaczymy czy zadziała

przeczytalam tez ze dzici gdy maja za duzo zabawek to nie wiedza co ze soba zrobic, moja srednio sie interesuje ale do dyspozycji codziennie caly kosz. zabralam, dzis kocyk 5 zabawek ...zobaczymy co dalej.
Mam bardzo żywe dziecko lekko nadaktywne i dlatego pytam o rady
(...)
A posiada ktoś może ksiązke na temat madrego wychowania takich wlasnie rocznych i wzwyz dzieci, z jakimis praktycznymi radami. Albo moze znacie godna polecenia, zakupilabym chetnie... szukam metod na bunt
No to u nas takie akcje też się zdarzają , ale dla mnie nie jest to histeria. Tłumaczę, powtarzam, że "nadal nie wolno" i jak Kuba chce to przytulam, jak mnie odpycha, daję Mu spokój, za chwilę Mu przechodzi.

A słyszałaś o buncie dwulatka?

Cytat:
Spędziłam wczoraj 3 godziny na tel z przyjaciółką i ta rozmowa mnie oczyściła...zobaczyłam że mimo że na co dzień staram się mieć dobry humor, nie przejmowac się niczym to jednak jestem wykończona psychicznie tym co się dzieje dookoła w moim życiu...miałam przeogromną doline, ryczałam pół nocy...ale postanowiłam swoje, mam 3 cele które powoli zrealizuję..!
Napiszę Wam wszystko ale troszkę później...nie chcę zapeszać skoro tak dobrze się zaczęło

, jestem pewna, że zrealizujesz

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2010-07-16 o 11:19
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:22   #2913
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
dla Krasnoludka.

Cytat:
A mała dalej jednak śpi..pampers tak pełny że na pierwszy rzut oka widać jak przesikany sporo teraz pije i dzisiaj nad ranem pierwszy raz od pół roku musielismy jej pieluchę podczas nocnego snu zmieniać
Obudziła się?

Cytat:
, czemu tak często? Mała się budzi na jedzenie?

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-16, 11:23   #2914
agga19851985
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
agga, a możesz mi przypomnieć jaki problem ma Alan o jakich atakach mowa, nie pamiętam
Alan ma Napadowy Częstoskurcz Nadkomorowy. Podczas napadu serce uderza mu ok 300razy na minute co grozi zatrzymaniem krążenia. Napady muszą być przerywane w szpitalu co wiąże się z minimut 3-dniowym pobytem tam. Napadu dostaje przy czynnościach które zmuszają serce do szybszej pracynp. płacz, bieganie. Na szczęście od dłuższego czasu jeśli zdarza się napad to sam ustępuje po paru minutach i nie musimy jeździćdo szpitala.

Cytat:

a sio z podium, a sio! (gratuluję oczywiście)
na podium to już chyba tylko mój Alan został bo ma 2 i pół zęba

Cytat:
słuszne podejście
osobiście wierzę, że to nic takiego i niedługo będziesz miała dość tej słodkiej paplaninki
Alan też bardzo mało mówi praktycznie tylko baba i eeeee, yyyyy ale narazie się nie martwię

Dziś zaliczyliśmy kolejny napad histerii u mojego dziecka. Mąż nie pozwolił mu wysypywać kosmetyków z koszyka to Młody się wściekł i zaczą męża GRYŻĆ W UDO!!!! Pierwszy raz widziałam takie zachowanie u niego. Chyba te upały mu dokuczają bo cały dzień jest rozdrazniony.
agga19851985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:24   #2915
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość

Kuba też dużo używa swojego "yyyyy" , ale czasem ma taki dzień, że chodzi i jak kataryna "mama", "baba", "am", "bam", ostatnio dokłada "dada", ale rzadko. Tylko, że takie dni nie zdarzają się często

Ja też zastanawiam się nad wizytą u (neuro)logopedy, ale powiem szczerze, że mam dość chodzenia lekarzy, w każdym miesiącu coś . No nic, wakacje przeczekuję, postanowiłam

No właśnie, ja też widzę, że na wątku tylko kilkoro dzieciaczków odstaje, więc się martwię

Hehe , a jak z Jej ssaniem kciuka?

A słyszałaś o buncie dwulatka?
to w porównaniu do Martynki sporo, wierz mi, skoro ma takie dni to znaczy że się powoli rozkręci, takie jest moje zdanie Jak umówię się na spotkanie to zdam relację

No...ssie dalej w związku z ogromnym niepowodzeniem akcji "gorzki paluszek" pozostaje mi tylko obwiązać czymś tego palucha albo poczekać aż będzie na tyle kumata że będę mogła tłumaczyć, że owinięty plastrem kciuk jest chory i takie tam Na razie lekko odpuściłam, staram się żeby w dzień nie ssała, zajmuję ją czymś i zaraz jak zaśnie wyciągam. Ząbki jej dokuczają i najnormalniej w świecie nie mam serca jej męczyć

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:26   #2916
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
hej

ja pedze zaraz do fryzjera bo jakos zaroslam

Pokaż nową fryz

Cytat:
Oj ja wczoraj miałam jeden z najgorszych wieczorów od roku...sięgnęłam chyba najniższej doliny jaka jest możliwa...i postanowiłam coś...zmieniam swoje życie - diametralnie i w kilku kwestiach...boję się ale muszę w końcu coś zrobić...realizacja też już rozpoczęta i dzisiaj zobaczyłam pierwszy efekt, co mnie baaaaaaarddddzzzoooo cieszy
Na pewno wszystko Ci się uda

Cytat:
Och, no niestety ale jedziemy dzis na dzialke iw racamy dopiero w niedziele, ale moze w nastepnym tygodniu sie uda.

No, moje dziecko jest przeciwienstem wagi piorkowej, nie ma ejszcze 11 miesiecy a wazy juz 11 kg.
Ładną wagę ma Natalka

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
p4w nie uraziłaś mnie , ja jeszcze przed zajsciem w ciąże miałam fiu bzdziu w głowie,ale teraz mi się poukładało zresztą chyba nie miałam wyjscia muszę być odpowiedzialna skoro jestem mamą sprobuje tego vitapilu
to się nazywa podejście do sprawy.

Cytat:

Witajcie
Nie mam siły,nawet pisać mi się nie chcesiedzę i jestem cała mokra.
Tej nocy mierzyłam Bartoszkowi temperaturę,bo mi się wydawał taki jakiś ciepły i szybciej oddychał temperatura prawidłowa to chyba z tego gorąca.
Jutro teścia imieniny,znowu nawał rodzinkidobrze że pogrilują na dworze,może w domu trochę spokoju będzie

O,drabciu się już zdrzemnął

Miłego dnia

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:28   #2917
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

słyszałam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i dlatego chce sie do tego dobrze logistycznie przygotować bo jak ogladam super nianie czy cos w ten desen to mnie ciarki przechodza...
szukam ksiazek rad i porad by po zapewne modyfikacjach jak najlepiej odeprzec atak i wychowac mimo wszystko grzeczne dziecko, patrzac na bratanice mojego meza obecnie 10 letnia mam wrazenie ze dzialac nalezy zaczac wczesnie

Stary 2010-07-16, 11:29   #2918
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:

ja nie narzekam, zdziwiona tylko lekko byłam

Cytat:

Obudziła się?
kręciła się strasznie i wstałam zobaczyć o co biega, pielucha pełna a mała oczy otwiera, była 4.30, małż miał dyżur na wstawanie więc go budzę i mówię, że jak chce jeszcze pospać to niech w te pędy przewija Wstał, popatrzył na mnie nieprzytomnie i pyta: to co mam zrobić?

Cytat:
Napisane przez agga19851985 Pokaż wiadomość

Dziś zaliczyliśmy kolejny napad histerii u mojego dziecka. Mąż nie pozwolił mu wysypywać kosmetyków z koszyka to Młody się wściekł i zaczą męża GRYŻĆ W UDO!!!! Pierwszy raz widziałam takie zachowanie u niego. Chyba te upały mu dokuczają bo cały dzień jest rozdrazniony.
ło matko

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:30   #2919
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
może ja się zle wyrazilam. bawi sie bawi nic jej nikt nie zabiera i nagle ryk cos przestaje sie podobac, albo ryk bo ja mowi ze nie wolno a ona uwaza inaczej, ale to nie jest poplakiwanie czy jeczenie tylko ryk.
do tej pory od razu odwracalam uwage, niedlugo pewnie zaczelabym skakac z zyrandola

o widzisz musze sprobowac bo juz wiem na pewno ze nic jej sie nie dzieje bo jak zaczne ja zabawiac (nie widzac drogi rownoczesnie :P) to natychmiast jej humor wraca... mały wymuszacz dziekuje
u mnie działa taka metoda, ale przyznaję że jestem konsekwentna do bólu.Czasem wrzeszczy krótko i intensywnie, a czasem długo zawodzi.Zawsze czekam do zupełnej ciszy.I bez znaczenia że mam pootwierane okna, czy jest ktoś na kawce u mnie

To że nic jej nie jest jest podstawą
Być może tylko po 1 razie nie zauważysz zmiany.Moja mała teraz siedzi jak trusia w aucie, a jak coś zaczyna się jej wydawać to tylko się odwracam, paraliżuję wzrokiem, włączam radio i jadę dalej.

Ja piję pokrzywę i łykam tabletki-drożdże i nie lecą mi jak kiedyś.
Przed kuracją z między palcy je wyciągałam po myciu i było ich sporo, też więcej jak 10nie odnotowuje
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:33   #2920
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Cytat:

, czemu tak często? Mała się budzi na jedzenie?
mała pije prawie ;itr wody... budzi sie dopiero kolo 5 na mleko i spi dalej ale w tym upale kweka ze 3 razy to przy okazji zmieniam pieluche, poza tym jak nie zmienie to i tak sie obudzi bo przeleje...

na szczescie juz nie je w nocy a jadla do prawie 9 miesiaca ale zastosowalam metode NIE i koniec podzialalo blyskawicznie uff

KASIA dzieki za uzupelnienie, wlasnie o to mi chodzilo, zastosuje musze tylko nakrecic meza i tesciow bo maja inklinacje do teatrzykow a ona drze sie coraz bardziej bo coraz mniej jest ja w stanie zabawic. Chyba ze jest na tyle kumata ze wyczai u kogo moze sobie na co pozwolic ;>
PS Twoje rady zawsze u mnie sie swietnie sprawdzaly takze dam znac! Ze ja glupia wczesniej do Was nie zajrzalam :P

Edytowane przez groszkolino
Czas edycji: 2010-07-16 o 11:37
Stary 2010-07-16, 11:35   #2921
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Alan ma Napadowy Częstoskurcz Nadkomorowy. Podczas napadu serce uderza mu ok 300razy na minute co grozi zatrzymaniem krążenia. Napady muszą być przerywane w szpitalu co wiąże się z minimut 3-dniowym pobytem tam. Napadu dostaje przy czynnościach które zmuszają serce do szybszej pracynp. płacz, bieganie. Na szczęście od dłuższego czasu jeśli zdarza się napad to sam ustępuje po paru minutach i nie musimy jeździćdo szpitala.
(...)
, Aga, a to minie? Da się wyleczyć?

Kuba też mnie ugryzł w policzek , myślałam, że to przez ból dziąseł i nie skarciłam Go, ale jak ostatnio coś Mu się nie widziało, to znów próbował, ale powiedziałam, że nie wolno (groźnym głosem ) i nie ugryzł. I teraz jak widzę, że się zabiera do gryzienia, to groźnie zabraniam, na razie działa

Cytat:
to w porównaniu do Martynki sporo, wierz mi, skoro ma takie dni to znaczy że się powoli rozkręci, takie jest moje zdanie Jak umówię się na spotkanie to zdam relację

No...ssie dalej w związku z ogromnym niepowodzeniem akcji "gorzki paluszek" pozostaje mi tylko obwiązać czymś tego palucha albo poczekać aż będzie na tyle kumata że będę mogła tłumaczyć, że owinięty plastrem kciuk jest chory i takie tam Na razie lekko odpuściłam, staram się żeby w dzień nie ssała, zajmuję ją czymś i zaraz jak zaśnie wyciągam. Ząbki jej dokuczają i najnormalniej w świecie nie mam serca jej męczyć
Chciałabym , będę czekała

, wyobrażam sobie, że nie jest to łatwa sytuacja, eh, zawsze coś, nie?

Mogę Wam polecić 2 niedrogie gadżety z Ikei, układankę i foremki. Potrafią zająć Kubaska na trochę, a to sukces

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-16, 11:37   #2922
UnholyOne
Ola-Unhola

Cześć,
wstaliśmy o 9.30 stąd moje opóźnienie i nieobecność na porannej kawce

Dziękuję za miłe komentarze w albumie

Od rana nie ma czym oddychać, oj jakby sie morze przydało, tak wejść i się zanurzyć na pół dnia

Chyba muszę jakiś obiad ugotować

Stary 2010-07-16, 11:38   #2923
Cassandra 23
Zakorzenienie

Mały dopiero zasnał. Poleciałam do ogrodu urwac 2 cukinie bo juz w pełni dojrzały. Jutro robimy grila i zrobie cukinie grilowana. Ciekawe czy bedzie smaczna? (Moze ktos juz robił taka cukinie? a moze macie sprawdzony przepis na cukinie marynowana?)

Kubie tez dokuczaja upały i ząbki. Dolne 3 juz prawie sie pokazały i jest naprawde marudny i niespokojny. Cały czas wisi mi na rekach i nie odstepuje na krok. Dzisiaj juz dałam mu Paracetamol i humor od razu ma lepszy.

Lece gotowac zupe a w miedzy czasie bede nadrabiac...sporo mam tego

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:42   #2924
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
słyszałam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i dlatego chce sie do tego dobrze logistycznie przygotować bo jak ogladam super nianie czy cos w ten desen to mnie ciarki przechodza...
szukam ksiazek rad i porad by po zapewne modyfikacjach jak najlepiej odeprzec atak i wychowac mimo wszystko grzeczne dziecko, patrzac na bratanice mojego meza obecnie 10 letnia mam wrazenie ze dzialac nalezy zaczac wczesnie
To jak coś godnego uwagi znajdziesz, żeby przeciwdziałać, to się podziel Ja mam małe próbki buntu dwulatka u 2 koleżanek, masakra jakaś

Cytat:
kręciła się strasznie i wstałam zobaczyć o co biega, pielucha pełna a mała oczy otwiera, była 4.30, małż miał dyżur na wstawanie więc go budzę i mówię, że jak chce jeszcze pospać to niech w te pędy przewija Wstał, popatrzył na mnie nieprzytomnie i pyta: to co mam zrobić?
, a Martynka o której teraz wstaje? Wciąż tak wcześnie?

Cytat:
u mnie działa taka metoda, ale przyznaję że jestem konsekwentna do bólu.Czasem wrzeszczy krótko i intensywnie, a czasem długo zawodzi.Zawsze czekam do zupełnej ciszy.I bez znaczenia że mam pootwierane okna, czy jest ktoś na kawce u mnie

To że nic jej nie jest jest podstawą
Być może tylko po 1 razie nie zauważysz zmiany.Moja mała teraz siedzi jak trusia w aucie, a jak coś zaczyna się jej wydawać to tylko się odwracam, paraliżuję wzrokiem, włączam radio i jadę dalej
A Laura nie przychodzi wtedy do Ciebie, nie tuli się?

Cytat:
mała pije prawie ;itr wody... budzi sie dopiero kolo 5 na mleko i spi dalej ale w tym upale kweka ze 3 razy to przy okazji zmieniam pieluche, poza tym jak nie zmienie to i tak sie obudzi bo przeleje...

na szczescie juz nie je w nocy a jadla do prawie 9 miesiaca ale zastosowalam metode NIE i koniec podzialalo blyskawicznie uff
Rozumiem, a wybudza się przy zmianie pieluchy?

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-16, 11:48   #2925
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Miramej: jak tylko coś mi wpadnie w rece to poinformuje zainteresowane mamy, poza tym zapewne bede Was gnebic jak rozwiazywac niektore problemy

nie nie wybudza sie, u nas jest tylko wzgledna cisza jak zasypia pozniej czolg moze jechac <nawet po niej> a jesli nawet wstanie to smoczek i pac. W wiekszosci przypadkow oczywiscie bo wiadomo ze czasem sie przebudzi przy halasie ale przy zmianie pieluchy nie zdazylo sie jeszcze.

Stary 2010-07-16, 11:49   #2926
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
rozumiem Twoje obawy, ale zauważyłam ze jak oglądam programy Zawadzkiej - Superniani to często przy problemach z dziećmi przewija się jakiś powód zdrowotny, dla którego maluchy nie miały systemu nakazów i zakazów

nie twierdzę, ze tak będzie u Was, ale czeka Was ciężkie zadanie, zeby wpoić Alanowi zasady bez narażania go na ataki

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 11:55   #2927
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Cześć,
wstaliśmy o 9.30 stąd moje opóźnienie i nieobecność na porannej kawce
No no no Toż to rozpusta

Cytat:
Miramej: jak tylko coś mi wpadnie w rece to poinformuje zainteresowane mamy, poza tym zapewne bede Was gnebic jak rozwiazywac niektore problemy

nie nie wybudza sie, u nas jest tylko wzgledna cisza jak zasypia pozniej czolg moze jechac <nawet po niej> a jesli nawet wstanie to smoczek i pac. W wiekszosci przypadkow oczywiscie bo wiadomo ze czasem sie przebudzi przy halasie ale przy zmianie pieluchy nie zdazylo sie jeszcze.
Jak to mówią "w kupie raźniej"

A w dzień też hałas Małej nie przeszkadza?

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Dziewczynki, jak Waszym Maluchom idzie samodzielne jedzenie łyżeczką? Bo nie wiem, czy u nas to masakra, czy standard

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-16, 12:00   #2928
angy
Zakorzenienie

Cytat:
.....

na podium to już chyba tylko mój Alan został bo ma 2 i pół zęba
....
No własnie chciałam zapytać o to, co Miramej-a to się leczy jakoś?

O przepraszam-Zosia ma dwa(takie tiktaki) i tylko dwa

O kurde, w ochraniaczach musicie chodzić

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
angy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 12:00   #2929
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

o boziu jak ciezko jest byc mama :mdleje; musialam odkurzac a Marcel chodzil za mna i caly czas wylaczal mi odkurzacz - do tgo od rana mecze Eryka zeby sprzatnal w pokoju bo chcialam odkurzyc zanim maly zasnie a potem umyc podlogi i kurze i co? odkurzylam mieszkanie poza Eryka pokojem bo lezy tam sterta rzeczy, smieci i zabawek, ktora w dalszym ciaglu mu ciezko posprzatac, na nic moje wpadanie co chwila do pokoju, prosby i grozby, dostal nawet klapsa, siedzi i wyje a nic nie robi na dzis mam juz dosc

Cytat:
Svi, witaj

Cytat:
Cześć

ja tez nie dostalam od Ciebie zadnego sms

trzymam kciuki za szybka realizacje Twoich postanowien
Cytat:
Unholy, Svi witajcie oczywiście że tęskniłam tak bardzo, że ze raz plotkowałam ze Svi przez tel, a tobie nie chciałam przeszkadzać na wakacjach, a jak już miałam chwilę i byłam zdecydowana zadzwonić to w starym tel nie miałam nr do ciebie,a wizazu pod ręką nie było.

Cytat:
Och, no niestety ale jedziemy dzis na dzialke iw racamy dopiero w niedziele, ale moze w nastepnym tygodniu sie uda.

No, moje dziecko jest przeciwienstem wagi piorkowej, nie ma ejszcze 11 miesiecy a wazy juz 11 kg.
witaj my sie chyba jeszcze nie znamy
Cytat:
mam nadzieję, że masz rację z tym moim przesadzaniem, ale na dzień dzisiejszy opóźnienia małej w stosunku do reszty dzieciaków wynoszą około pół roku, to moim zdaniem sporo, wszędzie czytam że to max i trzeb reagować...niech ją ktoś zobaczy, będę spokojniejsza jeżeli to tylko moje wymysły
jak masz sie martwic to lepiej idz.....ale mysle, ze wszystko bedzie ok
Cytat:
tylko jak sobie pomyślałam co ja robiłam jak miałam 21-22 lata i zestawiłam to z byciem mamą to mi wyszło
hmmm a ja mialam 19 lat jak zaszlam w pierwsza ciaze
Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
Cześć
dla Marcelka za chodzenie,bo jeszcze nie miałam okazji pogratulować
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 12:03   #2930
angy
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczynki, jak Waszym Maluchom idzie samodzielne jedzenie łyżeczką? Bo nie wiem, czy u nas to masakra, czy standard
Szczerze? Nie próbowałam jeszcze tego z Zosią Wiem, że już czas, ale jak sobie wyobrażę zupę na ścianach, to mi sie odechciewa

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2010-07-16, 12:04   #2931
Cassandra 23
Zakorzenienie

Dopoki pamietam, odpisuje na pytanie Gorgulka odnosnie balsamów.
Miałam z Eveline juz chyba wszystkie. I najlepiej działało to fioletowe.
Dawało efekt chłodzenia a przy tych upałach to chyba duzy plus - znacznie lepsze niz to czerwone, ktore szczypie i daje uczucie gorąca.

Juz po kilku dniach skora była wyraznie napieta. Stosowałam to przed ciaza jak miała jeszcze ładny brzuch, teraz pewnie juz tak nie zadziała na moja wiszącą skóre.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-07-16, 12:05   #2932
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Cytat:
No no no Toż to rozpusta

Jak to mówią "w kupie raźniej"

A w dzień też hałas Małej nie przeszkadza?

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

profilaktycznie staram sie ograniczyc ale akurat sa remonty a spi juz 2 godz takze raczej nie.

u mnie nie idzie! ewentualnie sucha lyzeczka na probe bo nie ogarniam jeszcze poczekam i chetnie poslucham jak wy wprowadzacie nauki
a co do jedzenia czy podajecie juz 'dorosle' posilki? bo ja nadal zupki gotuje, choc mloda ma apetyt ale nie wiem czy nie za wczesnie mimo wszystko...

Stary 2010-07-16, 12:06   #2933
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Ja podobnie jak Angy nie probowałam tego. Kuba czasami złapie łyżeczke ale chwilke ja potrzyma i zaraz wyrzuci. Woli jesc z rączki, np. chrupki, kawałek jabłka itp.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-07-16, 12:08   #2934
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

SVI Ty awansowalas?? dawno mnie nie bylo coz to za kolor nicka i 'organizatorka' ?

Stary 2010-07-16, 12:08   #2935
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

KASIA dzieki za uzupelnienie, wlasnie o to mi chodzilo, zastosuje musze tylko nakrecic meza i tesciow bo maja inklinacje do teatrzykow a ona drze sie coraz bardziej bo coraz mniej jest ja w stanie zabawic. Chyba ze jest na tyle kumata ze wyczai u kogo moze sobie na co pozwolic ;>
PS Twoje rady zawsze u mnie sie swietnie sprawdzaly takze dam znac! Ze ja glupia wczesniej do Was nie zajrzalam :P
jasne że jest kumata i próbuje u kogo na ile może sobie pozwolić.
P.s Bardzo mi miło.Ja wszystko tak zdroworozsądkowo.A w ogóle to obserwuję dzieci jak się zachowują.Moja z siorki szkrabami i zauważcie, że dzieci nie znają słów a doskonale porozumiewają się mową niewerbalną/ ciała.
Są też takie reakcję które muszą zadziałać.Np ja na ogrodzie mówię "chodź, chodź "tłumaczę, że tam nie bo coś tam a ona nie chcę, więc odwracam się i idę sama i ona od razu startuję w moim kierunku

Cytat:
A Laura nie przychodzi wtedy do Ciebie, nie tuli się?

jest tak zacietrzewiona w swojej złości że siedzi jak przyspawana, albo leży, a jak lżej ją nerwy szarpią to próbuje, ale schodzę jej z drogi co powoduję że bardziej wrzeszczy.Nie ma tulenia za złe zachowanie.Przytulaski z mamą są dla grzecznych dzieci trzeba zasłużyć
I nie pomyślcie, że jestem złą mamą czy coś, ale dziecko mną rządzić nie będzie.Są rzeczy które może a są takie na które mówię stanowcze nie, jak np wachlowanie drzwiami od zamrażarki.W chacie 30stopni a ona otwiera i stoi w tym, no kto to widział żarcie mi popsuję i zamrażarka zajdzie szronem.

Stary 2010-07-16, 12:09   #2936
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość

hmmm a ja mialam 19 lat jak zaszlam w pierwsza ciaze

wiem
ale ja odniosłam to do siebie i do swojego postrzegania świata w wieku 20 czy 22 lat i stwierdziłam, ze absolutnie byłam dziecinna

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 12:12   #2937
angy
Zakorzenienie

Cytat:

u mnie nie idzie! ewentualnie sucha lyzeczka na probe bo nie ogarniam jeszcze poczekam i chetnie poslucham jak wy wprowadzacie nauki

a co do jedzenia czy podajecie juz 'dorosle' posilki? bo ja nadal zupki gotuje, choc mloda ma apetyt ale nie wiem czy nie za wczesnie mimo wszystko...
ja też

ja gotuję jeszcze oddzielnie, to znaczy niania, bo mi sie nie chce Z dorosłych rzeczy Zosia jej czasem jajecznicę na śniadanie, jakies bułeczki, chałeczki. I ostatnio jadła zupę-krem z brokułów, do której dodałam serek topiony i śmietanę

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2010-07-16, 12:13   #2938
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze? Nie próbowałam jeszcze tego z Zosią Wiem, że już czas, ale jak sobie wyobrażę zupę na ścianach, to mi sie odechciewa
Na ścianach jedzenia jeszcze nie mieliśmy, ale po jedzeniu karmiony/karmiący się, karmiący, krzesełko, podłoga i okolice nadają się do gruntownego mycia

Cytat:
profilaktycznie staram sie ograniczyc ale akurat sa remonty a spi juz 2 godz takze raczej nie.

Zazdroszczę, mnie Kubę w dzień byle co wybudzi, chociaż i tak jest już kapkę lepiej niż jakiś czas temu.

Ja ostatnio dałam Kubie obiad taki, jak nasz, ale zmodyfikowany pod Niego, czyli ziemniaczki (niesolone), jajko sadzone (na parze) i mizerię z jogurtem naturalnym. Ale je "swoje" jedzenie, bo zwykle mamy coś, co dla Niego się nie nadaje jeszcze.

Czuję się pocieszona, że nie tylko u nas masakra

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Ja podobnie jak Angy nie probowałam tego. Kuba czasami złapie łyżeczke ale chwilke ja potrzyma i zaraz wyrzuci. Woli jesc z rączki, np. chrupki, kawałek jabłka itp.
Kuba rączką to i kaszkę je

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-16, 12:17   #2939
katarzynka00
Zakorzenienie

Laura je sama.
Zupę je łyżeczka.Daję jej samo gęste, a zupki tyle o ile.
Obiad z parowaru je sama.Łyżeczkę ma, ale bardziej łapkami operuje.Czasem z ręki na łyżeczkę i dopiero do buzi.Grunt że się naje.
Niczym jej nie karmie.Butle z mlekiem sama piję a najeść musi się sama.
Zasiada na golasa do konsumpcji.Ile do brzucha wpadnie, tyle jest jej.Trwa to zdecydowanie dłużej niż ja miałabym ją nakarmić, ale w tym czasie ja jem ze spokojem.
Myślę że głód jest największą motywacją by zmusić do nauki jedzenia, a jak coś szczególnie jej smakuje to już w ogóle widzę że bardzo się skupia by trafić do buźki.

Stary 2010-07-16, 12:20   #2940
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
no ja tez wole pulchniejsze niz takie chudzinki
Ja tez lubie takie grubsze dzieciaczki

Cytat:
ja tez mieszkam na gorze a sypialnie mam na poddaszu i tam jest strasznie duszno , male okienko
ja spie na koldrze , Wercia tez odkryta a malz pod koldra
U nas tez na poddaszu duchota. U rodzicow na dole taki przyjemny chłodek.

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
fajnie jest miec papierek w kieszeni
i super, że tata Ci autko fundnie
wiem coś o tym

Bartuś dalej krzywo stawia stópki, nie trzyma równowagi i nie wiem kiedy nauczy sie chodzić ... modle się tylko, zeby nic gorszego z tego krzywienia stópek nie wynikło wystarczą nam te odciski
Juz od dwóch dni jezdze TŻ-ta autem. On siedzi a małym na tylnym siedzeniu a ja kieruje.
Całkiem niezle mi idzie tylko dwa razy zgasł mi pod gorke Nie mam jeszcze wprawy

I nie martw sie, w koncu i Bartus zacznie chodzic, ma jeszcze czas. Jak obserwuje dzieci znajomych to rozbierznosci w chodzeniu są naprawde duze.

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Cass, gratuluje prawka . Tatusia również

Cytat:
Mocno się ucieszyłam,że w końcu
A teraz muszę pochwalić gnoma
od weekendu doznał cudownej przemiany
córka się zajmuję że
dla gnoma. Moj wczoraj tez mi sporo pomogł. Kuba nie chciał z nim sie bawic, tylko mama i mama. Płakał i marudził wiec małz musiał wytrzepac dywany, poscierac kurze i umyc podłogi

Cytat:
Jak dla mnie to nie tylko o to chodzi W ogóle uważam, że jest naprawde mało dobrze zbilansowanych diet i można sobie "przez przypadek" krzywdę zrobić. Ja stosuję od zawsze jedną i ta samą dietę-jem wszystko, tylko ze względnym umiarem. Oczywiście z przymrużeniem oka, bo nie uważam tego za dietę W każdym razie to Wasze zdrowie i chyba wiecie co robicie. Zamykam temat
Angy, ja sie z Toba zgadzam wiekszosc diet jest szkodliwa dla organizmu. Ale jak ktos chce schudnac i ma dosc swojego ciała to naprawde nic go nie wystraszy.
Nie mysli sie wtedy czy to zdrowe czy nie.

Cytat:
ale ja nie narzekam na @, mam prawie bezobjawową i w każdy dzień idę na rower czy spacer
U mnie tylko pierwszy dzien jest najgorszy bo leje sie ze mnie ale brzuch prawie nie boli.

Cytat:
Własnie zamówiłam fotelik na rower.W 24h ma dotrzeć.
Coś mnie tknęło i wyciągnęłam nocnik.Okazało się że jest z pozytywką.
Osobiście uważam że to za wcześnie, ale chcę spróbować i nie będę jej zmuszać ani trzymać na nim, ot taka próba
My juz od kilku dni smigamy w foteliku. Na poczatku mały dlugo nie chciał tak jezdzic ale z dnia na dzien sie przyzwyczaja. I jak jedziemy, nuci sobie cos pod nosem i grzecznie siedzi.
Fotelik sie sprawdził i naprawde polecam.

Cytat:
dałam dziś mojemu dziecku jogurt naturalny z owockami na drugie śniadanko - kilka łyżeczek na próbę, zobaczymy jak zareaguje
Pierwszy raz dałas jogurt czy juz wczesniej Tomuś jadł?
Kuba uwielbia jogurty, serki. Teraz codziennie daje mu jakis jogurcik i zjada zawsze bardzo chetnie.
Nr 1 jest Danio, obojetnie z jakim owoce. Pochłonie wszystko Oczywiscie z pokruszona bułką.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Edytowane przez Cassandra 23
Czas edycji: 2010-07-16 o 12:27
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości