|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Kropka moja córcia tak samo wędruje po wózku
![]() Piękny torcik ![]() Mąż się zrehabilitował- przeprosił i stwierdził że nie miał racji bo owszem należy mi się czas tylko dla mnie. Wybaczyłam ale tylko dlatego że mała mi z rana humor poprawiła- wsadziłam dzidzie w łóżeczko turystyczne (kupiliśmy Coneco Funny Game będzie po kołysce robić za stacjonarne- polecam jest super)- ma tam pałąk z zabawkami i grzechotki- obserwuję ją a ten żuczek łap grzechotkę taką pluszową i do buźki Mysia umie jednak łapać grzechotki w rączkiOdnośnie pakowania rączek - pakuje i to na non stopie a do tego odgina ucho tak że się jej kłapciate będzie robić jak nie wprowadzę opaski bawełnianej ![]() Edzia no właśnie doszłam do wniosku że to po mleku- wyaliminowałam i jest spokój narazie. A mała tak kserokopia taty ![]() Siala-Bala ja do tej pory nieraz mam nawał jak popiję dużo wody. Na zmniejszenie nieco nawału jest sposób- podciągnij bardziej ramiączka w staniku tak żeby nieco unieść piersi. a jak będziesz chciała mmieć nieco większy napływ to poluzuj- mi na początku wtedy kiedy jest nawał pomagało- no i odciąganie ale tylko do odczucia ulgi. Współczuje nocki- biedne maleństwo. Te kokli to są okropne. Może spróbuje trochę pogimnastykować maluszka- w sensie leciutko kolankami w stronę brzuszka- łatwiej bączki pójdą. Kropka bardzo fajna ta zabawka- też ją kupię. myszka moja mała była pierwszy raz w galerii jak miała miesiąc i przespała cały czas. Zawsze jak ją bierzemy wiekszość czasu prześpi a jak nie śpi to się rozgląda. Dilayla ja dostałam jakieś tabsy które można sosować karmiąc ale jeszcze ich nie wykupiłam- jakoś tak mi schodzi
|
|
|
|
#2522 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20731873] Wiesz co, cyrki z karmieniem piersią u nas w upały też były - dziecko glodne, ale tu spocone, matka gorąca, dziecku goręcej, lepimy się... koszmar. A kołysanki znam normalne, to śpiewam, za to często [pamiętam początek wierszyka, końca nie, to kombinuję ![]() .[/QUOTE] No koszmar Tłumacze wczoraj dziecięciu, że nakarmię ją na podusi, na leżąco, bo iaczej się kleimy do siebie, a ona w śmiech ![]() Kołysanki tez śpiewam, ale czasami wymyślam. Ostatnio jej śpiewałam "gdy śliczna panna dziecię kołysała" Cytat:
![]() Torcik pysznie wygląda. Wszystkiego najlepszego dla Danielka Cytat:
![]() margo, super, że nocki są już lepsze. edzia, ekstra ![]() Luiza wczoraj skończyła 3 miesiące Nocka super minęła. Tym razem obudziła się dopiero o 3.40 Kupy nie ma już 5 dni Kurde, jednak ten arbuz chyba nie pomaga, to był zbieg okoliczności.
|
|
#2523 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, napiszcie prosze jak rozróżniacie potówki od trądziku niemowlęcego i wysypki pokarmowej?
chciałabym wprawadzać nowe rzeczy do swojej diety, ale nie wiem, czy rozpoznam, jak ją coś wysypie, bo teraz też ma na policzkach coś, co wydaje mi się być potówkami... i chwalimy się, że dziś mamy skończone 4 tygodnie
|
|
|
|
#2524 |
|
Zadomowienie
|
czesc dziewczyny.W końcu do was dołączyłam
Narazie wszystko w skrócie bo muszę się przespać. Poród był krótki 6,5 godz.Bolało strasznie!Miałam nacinane krocze.Mała była lekko niedotleniona w macicy podczas porodu ale wszystkie badania wyszły dobrze.Od wczoraj jesteśmy w domu i mieliśmy w nocy pierwszą szkołę życia.Michalinka nie mogła zrobić kupy i biegaliśmy cały dzień i całą noc!W końcu dostała termometr do pupy i pomogło.Od dziś dopiero karmię piersią za pomocą silikonowych nakładek bo moje brodawki się chowają.
|
#2525 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
o patrz, młoda też tak robi ale myślałam, że to przypadek Cytat:
gratuluję 3 m-cy Luizce, 2 m-cy Daniello 4 tygodni Ewie a my dzisiaj 2 miesiące kończymy ![]() Agatce buzia się klei, bo jak pije, to patrzy na cały świat, a smok ucieka Cytat:
od uczulenia raczej szorstka skóra chyba? Cytat:
wróciliśmy ze spaceru, a potem młoda do babci a my nad wodę - w mieszkaniu 32 stopnie prawie, duszę się ![]() zabawkę kupiłam, smoczek i łyżeczki
|
||||
|
|
|
#2526 |
|
Raczkowanie
|
Witam!!!!
My dzisiaj kończymy 11 tygodni!!!! Mała waży już 5,5 kg.W czwartek idziemy do lekarza na kontrolny pomiar główki bo ostatnio się okazało ,że jest 2 centyle za duża!!!!!! Mam nadzieję ,że to nic poważnego.
|
#2527 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj mała spała bardzo ladnie a w nocy mielismy burzę, grzmialo porzadnie myslalam, ze sie obudzi i bedzie ryk ale nie... nawet sie nie obudzila. Piszecie, że Wasze dzidki gaworzą, moja nie bardzo... czasami wydaje z siebie jakieś dźwięki ale gaworzenie to nie jest. Jak kłade ją na mate to interesują ją tylko swiatelka pod kopułką a zabawkami jest srednio zainteresowana no i biedronkuje (macha kończynami) jak szalona. Co do mojego TZ to ja go widze maks 3-4 godziny dziennie, nawet nocki spedzamy oddzielnie, bo jemu sie w nocy lepiej pracuje jak nikt mu nie przeszkadza a jak jest padniety to zasypia najczesciej w pracy więc też nie jest wesolo. Z drugiej strony też mu wspolczuje bo przed urodzeniem malej pracowalismy razem a teraz zaiwania za siebie i za mnie. W weekendy troszke wiecej czasu spedzamy razem ale nie tyle ile bym chciala. Kurde znowu idzie burza a mala nie spi ciekawe jak zareaguje na grzmoty...Ide ją poobserwować. |
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2528 | |||
|
Zakorzenienie
|
Kupuje się w aptece, np. Dicoflor30 i podaje zawartość kapsułki albo saszetki - do mleczka.
Cytat:
Przynajmniej w jego przypadku. Cytat:
Dziękujemy. Ja też nie mogę na tę noc narzekać. Młody zasnął o 22giej, w leżaku, jak zwykle wieczorem sam i bez problemu, po godzinie aktywności mniej więcej. Potem była pobudka o 2:20 dopiero! A wstaliśmy o 6ej. 5 dni? o matko i córko... a mnie martwi, że mały robi co 2 dni... Gratulacja. Cytat:
|
|||
|
|
|
#2529 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20734930]potówki małe czerwone, czasem z wodą, u nas tylko w upały są
od uczulenia raczej szorstka skóra chyba? [/QUOTE] u Ewci właśnie krostki na buzi wyglądają podobnie do prosaków, tylko że dookoła są czerwone. pod wpływem kontaktu policzka z czymś (np. moją ręką przy karmieniu czy pieluszką), zlewa się to w czerwoną plamę. te, które wyszły prędzej, już bledną powoli. a na czółku ma jedną większą krostkę, bez wody czy ropki. wygląda jakby ją coś ugryzło, albo jak taki większy, trochę wystający pieprzyk i też jest czerwona. nie wiem od czego to... ciągle zapominam, a mam ważne ogłoszenie: gdyby któraś z Was była chętna na zakup kropelek Sab Simplex, to proszę o PW. mój tata wyjeżdża w przyszłą niedzielę do Niemiec na kilka dni i mogę mu zlecić zakup ![]() i jeszcze do Kropki, Szaji i Lei: Wy się tak ciągle umawiacie, a chyba zapomniałyście, że mój ogród też na Was czeka. cienia pod orzechem starczy dla nas wszystkich
|
|
|
|
#2530 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A parasol masz? Bo prognoza na jutro mówi, że 19 stopni i deszcz... Może koniec tych upałów? hip hip hurrraaaa /Dupa, od środy znowu 28-29 stopni... wrrr.../ Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-07-17 o 13:59 |
||
|
|
|
#2531 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20732013]Kolejna zabawka ![]() MUZYCZNA PIRAMIDKA TINY LOVE Droga, ale bardziej mi się podoba niż tego typu zabawki FP ![]() ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Ja mam yasminelle, wczoraj wykupiłam, ale czekam na okres. Dla mnie tabsy są ok, brałam lata, pamiętałam o braniu.[/QUOTE] Ja niestety po tabsach zero popędu Cytat:
Cytat:
U nas po powrocie z centrum handlowego masakra. Mała się w centrum obudziła, leżała i rozglądała, potem zaczęła marudzić to ją nakarmiłam i się zaczęło, wyła od 11 aż do teraz - właśnie zasnęła zmęczona. I nie wiem czy dalej próbować ją przyzwyczajać i jeździć do centrum czy dać sobie spokój i zaczekać jeszcze trochę. Miałam sobie spodnie kupić ale nie zdążyłam, tylko buty kupiłam więc jeszcze raz muszę się wybrać
|
|
#2532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 4 baby się pewnie nie zgrają, ale Ty jak do mamy uciekasz, to mogłabyś się wybrać. ![]() Ewcia zasnęła o 12 i spi do teraz, znów na brzuszku na kanapie w salonie. od 3 dni widzę, że to może być jej normalny rytm dnia - nie spać do południa po porannym karmieniu, potem pospać sporo i na koniec dnia przed kąpielą znów marudzić i nie spać lub spać tylko chwilę. |
|
|
|
|
#2533 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
aż się koleżanki w sali śmiałyCytat:
Cytat:
![]() Ja też jak chciałam sobie buty kupić to wysłałam małża z małym do parku, a ja myk na godzinkę na zakupy. Buty kupiłam i jeszcze spodnie mi się w biegu udało zakupić. Ale taki maraton to nić przyjemnego. Kropka Danielek super sobie zasypia A torcik smakuśny ![]() - - - - - A ja po obiadku sobie siadłam na chwilkę przed kompa. Moi mężczyźni zasnęli sobie, na szczęście każdy śpi w swoim łóżku. Mam więc chwilę dla siebie. Wcześniej wzięłam zimny prysznic, taki zupełnie zimny ale na ten upał pomogło najwyżej na godzinę. Marzy mi się wyłożyć na kocyczku nad Brennicą w cieniu drzew. Albo na Czarną Wisełką. Tylko czemu to tak daleko Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-07-17 o 14:24 |
||||
|
|
|
#2534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Śliczna Michasia ![]() Dziewczyny, dałam małej czopek iiiii zapięłam pieluchę a tam sruuuu zielona kupa - wielka. Po pół godzinie druga ze śluzem. Teraz dziewczę leży najedzone w samej pieluszce w leżaczku i przysypia
|
|
#2535 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn. tak - zawiera pochodną kwasu borowego. Jedni lekarze odradzają, inni mówią, że butelka to tylko 2g tego kwasu, a dawka szkodliwa dla niemowląt to właśnie 2g, a dla większych dzieci 5g, więc mało bo używamy po parę kropli przez parę dni... Zależy jak na to patrzeć... Dla mnie taki preparat jest skreślony. 2g to nie tak dużo, to 1 opakowanie. Ja zaczęłam używać Dicoflor, gdy pleśniawki były. Zupełnie je olałam, skoro nie miałam na nie metody. I zniknęły. I nie ma ich już 5 tygodni, nie wracają.---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
Ja bym radziła trochę odczekać, może to za dużo wrażeń dla malucha... za jakiś czas powinno przejść. Cytat:
![]() Szczerze mówiąc miałam dać cynk jak byłam u mamy ostatnio, ale najpierw mały wył po szczepieniu, a kolejne dwa dni wył ze zmęczenia... Raz z nim wyszłam z domu do tego mini parku tam koło szkoły nr 7, ale szybko wróciłam... Mam jednak nadzieję, że będzie okazja w końcu. Dobrze, że śpi choć w tym czasie. Mój też się zlitował, zasnął na spacerze przed 11 i z przerwami spał do pory karmienia czyli do 14ej. Pomarudził trochę w międzyczasie, budził się na kwęki, ale zasypiał... Nie dospał jednak, bo ledwie 45 min. mija od pobudki a on już coś stęka na macie. ![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Cytat:
U mnie za blokiem park... Przedwczoraj naliczyłam tam 13 wózków jeżdżących non stop, w jedną i drugą. Do tego masa przejezdnych... Dziś to samo, piaskownica pełna z czubkiem. Jedyny taki duży cień w okolicy i jedyny zacieniony plac zabaw. Cytat:
Brawo.
|
|||||
|
|
|
#2536 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do parku to nie wyobrażam sobie co się dzieje w Chorzowie. Tam dopiero pewnie trudno znaleźć ustronne miejsce dla siebie. Bydgoszczanka gratki dla Luizki za szybką i skuteczną akcję ![]() ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- A miałam się jeszcze pochwalić że PZU mi wypłaciło kaskę za pobyt w szpitalu. Teraz już mogę sobie chustę do noszenia małego nabyć. |
|
|
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Chorzowie też na pewno wesoło. Na basenie w Rybniku też po sufit luda. U mnie pewnie tak samo, autobusy jadące w kierunku kąpieliska pełne ludzi z torbami, z których wystają koce. Człowiek na człowieku. ![]() A jaką chustę chcesz? Ja już się wyleczyłam z kołyskowych. Chcę kupić elastyczną wiązaną, a potem tą sztywną wiązaną. Tak mi spece od chust doradzili i tego będę się trzymać.
|
|
|
|
|
#2538 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedni mówią - nosić gdy głowa sztywna, inni że wolno bo elastyczna, tylko na głowę naciągnąć. ![]() Fajnie z tym klubem. Może i u mnie coś będzie... A skąd wiesz, z netu? ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Znalazłam klub w Chorzowie. Idę czytać.
|
|
|
|
|
#2540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do klubu to właśnie w necie znalazłam że jest, więc pojadę chcąc nie chcąc do teściów i się przy okazji podszkolę. No bo szukałam ale u nas na Górnym nie znalazłam w pobliżu klubu, a tam mam gdzie być z małym więc upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu. ![]() A z tego co ja doczytałam to ten w Chorzowie nie działa, czy ja coś pomyliłam
Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-07-17 o 15:31 |
|
|
|
|
#2541 |
|
Rozeznanie
|
U nas w Lublinie niestety nie ma żadnego klubu kangura. Ale jest doradca chustowy, przyjeżdża ze swoimi chustami, uczy i wypożycza chustę na kilka dni - koszt wizyty z wypożyczeniem to ok50zl niby za godzinę ale u znajomej był 2,5h i wziął 50zl. Dopytajcie może i u was jest jakiś.
---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Niestety jak moją próbowałam w chustę (kołyskę) wsadzić to się darła w wniebogłosy jeszcze zanim ją ułożyłam dobrze. Nie wiem albo jej nie pasi albo ja coś źle robiłam. :confus ed:
|
#2542 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem dobrej myśli że mu spasi. Bo spać brzuch do brzuszka lubi, a jak było chłodno to go kocykiem opatulałam jak tak spał u mnie i był przeszczęśliwy, więc mam nadzieję, że to dobry znak iż chustę polubi.
![]() A doradcy nie szukałam skoro klub jest. Pójdę i sprawdzę jak to wygląda, a wyjazd z Katowic i tam nam się przyda przynajmniej odetchniemy świeższym powietrzem. ![]() Chustę zamówiłam elastyczną zieloną.
|
|
|
|
#2543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to widzisz, ja zobaczyłam Chorzów i się rzuciłam jak głupia... Chyba nie działa, żadnych nowych info. Są też foty z Tarnowskich Gór, ale na liście nie ma tego klubu. LL? U nich na stronie? |
|
|
|
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie Klub Kangura działa od roku dopiero.
Znalazłam słowa kołysanek dla dzieci. Wydrukuję sobie i będę śpiewać http://www.bajeczkinadobranoc.pl/a/1...%82ysanki.html
|
#2545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ewcia była karmiona o 11, zasnęła o 12 i spała prawie do 15. wybudziła się wygłodniała i ssała całe 45 minut. potem była zabawa, uśmieszki itp, ale przyszły ziewy, a odłożona i tak nie miała zamiaru sama zasnąć. no i oczywiście ryk z przemęczenia. uspokoiłam i wreszcie padła. śpi w wózku. ciekawe ile to potrwa. teoretycznie o 18 kolejne karmienie. |
|
|
|
|
#2546 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Dorotka w innej wersji. ![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Niech mi ktoś wytłumaczy to zjawisko, bo przysięgam, nie kumam. Daniel zjada obiad o 14ej. 45 min się bawi, potem marudzi, dostaje smoka, szuszenie, nic nie działa. O 15:30 idziemy do wózka, w ciemny kącik i bujamy... na zmianę przysypia i się budzi, marudzi i płacze... i tak godzinę. Nie śpi, ledwie przygasa na minutę, może dwie i od nowa. W końcu włączam mu szuszenie i wychodzę, po chwili marudek ucicha, myślę że śpi... wracam sprawdzić, a ten gada do budki... Zobaczył mnie i kwęka, daję smoka, on trze nosek, oczka... i marudzi. Znowu pół godz. próbuję uśpić, bujać, śpiewać, milczeć, szuszać do ucha, nic... No to nie. Zabieram do pokoju, sadzam w bujak i idę robić herbatę. Wracam - humor w najlepsze, gada z małpą. On się wysypia płacząc czy jaka cholera??
|
||
|
|
|
#2547 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Michasia śliiczna :Cytat:
a gdzie tam kluub ![]() a my dziś kończymy 8 tygodni
|
||
|
|
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
Słodkie dziewczątko w słodkiej sukienusi.
|
|
|
|
#2549 |
|
Rozeznanie
|
Wszyscy się chwalą zdjątkami to i my się w końcu pochwalimy zdjęciem z przed tygodnia bo wreszcie zrzuciłam na kompa. Ulubiona poza - mój mąż mówi że na supermena.
http://www.suwaczki.com/tickers/7a4amg7y0pyxejzn.png - Agatka http://s2.pierwszezabki.pl/032/032166991.png Edytowane przez myszka1986 Czas edycji: 2010-07-17 o 17:53 |
|
|
|
#2550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urocze stworzonko. ___________ A moje dziecko zjadło 40ml i zasnęło ze smokiem w buzi... Nie miałam serca ani budzić, ani odbijać... zostawiłam w leżaku, niech podrzemie bidok. A matka sobie toaletę zrobi... kupiłam błotko, będziem ujędrniać brzuszek.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.

Mysia umie jednak łapać grzechotki w rączki

a ja juz nie wiedzieliśmy co robić.. ani zmiana pieluchy, ani karmienie ani smoczek, ani noszenie.. nic nie pomagało .. darł się w niebogłosy 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

o matko i córko... a mnie martwi, że mały robi co 2 dni...