|
|
#3451 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
Racja, miałam na dole piłowane od 1-3 wszystkie po kolei, w pewnym momencie stwierdziła, że więcej nie może i już. I tak za każdym razem się zastanawiała chwilkę, czy jeszcze może, więc spiłowała do granic możliwości
|
|
|
|
|
#3452 |
|
Rozeznanie
|
a ja dziś chyba umrę z bólu... od 2 dni mi się reszte 8-ki wyrzyna. .i ona wcale nie ma miejsca! i tak mnie to okropnie boli, że już prochy nie pomagają.. Chyba muszę ją w cholere wyrwać.. ale nawet nie ma za co złapać, żeby wylazła!!! wrrrrrrrrrrrrrrr
|
|
|
|
#3453 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale rozumiem, ze twoje siekacze nie wystawaly bardziej niz powinny bo mnie raczej ta perspektywa nie cieszy Cytat:
Rozgwiazda moze posmaruj sobie dziąsla jakims zelem chlodzacym - moim dzieciakom pomaga przy ząbkowaniu. A wczoraj byl u mnie przyszly moj szwagier z identycznym problemem jak Twoj. Juz kilka dni boli go tak, ze jesc normalnie nie moze - tylko papki .... dalam mu niezastapiony u moich maluchow Dentinox i ponoc na jakis czas pomaga - znieczula i chlodzi dziąslo. Ale wiadomo - przy ostrym bolu cudow nie zdziala.
czekam na aparat jak na zbawienie ![]() kończę leczyć ząbki. Edytowane przez yennefer999 Czas edycji: 2010-07-19 o 09:36 |
||
|
|
|
#3454 |
|
Raczkowanie
|
o jej...problem.. mam
![]() Nie ściągnęłam jednak w czerwcu tego aparatu. A mój problem to boląca szóstka pod pierścieniem...ona tak dziwnie boli....taki kłujący ból jakby miała wypaść ... oO. Pomocy ![]() ![]() ![]()
|
#3455 |
|
Raczkowanie
|
Jatomam 90 chyba najlepiej poprosic o pomoc stomatologa... wypasc to pewnie nie wypadnie, nie takie to proste. Ale moze prochnica powoduje ten bol.
|
#3456 |
|
Raczkowanie
|
no pewnie tak bo mam bardzo słabe zęby.;/ ale pocieszam się tym że w sierpniu ściągam i będę mogła go wyleczyć. Ból jest strasznie dziwny bo tylko przy gryzieniu. :P
|
#3457 |
|
Przyczajenie
|
Hejka koleżanki i pewnie nieliczni koledzy ;P
mam kilka pytań ;-) - tani aparat stały w obrębie Częstochowy - nawet do 50km od miasta ;-) - opcja wyrywania zębów nie wchodzi w grę - czy ortodonci podejmują się bez takiej opcji ?? -- mam przód do "wyciągnięcia" u góry i reszta to taka małą korekcja dolnych kłów :/ więc ogólnie pewnie karze zrobić ortodonta dól i górę teraz coś nie typowego ![]() -jak trwały jest taki aparat ?? tzn.. pójdę na dicho dostane w zęby i co z aparatem? jak połowa się rozleci ? znowu całkowity koszt łuku muszę pokryć? tak przez 2 lata to ciężko uniknąć bójek ;P nawet gdyby, to przypadkiem w Donku można dostać jak kibole wpadają :P wizytę u ortodonty mam za ok 2tyg. ;-) ale niestety mam odłożone tylko 2tyś zł ;/ niestety - student zawsze biedny ;-( Pozdro, Peter |
|
|
|
#3458 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieje ze u ciebie to nic powaznego tylko jakis malenki ubytek Peter... zawsze mozesz zalozyc najpierw gore a za jakis czas, jak zbierzesz wiecej kasy - drugi łuk. Na reszte pytan nie odpowiem. A...jesli chodzi o leczenie ortodontyczne bez wyrywania to chyba system Damon sie podejmuje w niektorych przypadkach
|
|
#3459 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() przed założeniem aparatu siekacze miałam nawet trochę przesunięte w tył. ja miałam na myśli że zęby poszły do przodu w trakcie leczenia, tak jak mówiła twoja orto. szpara między górą a dołem stała się większa. z profilu wygląda to u mnie lepiej, bo całe zęby poszły do przodu ale tak że są całkiem pionowo. ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
gdyby nawet zęby na dole byył proste, to podczas prostowania góry zgryz się zmieni i trzeba będzie go ustawić. dlatego dolny jest niemalże konieczny. ktoś tutaj pisał że koleżance zaproponowano dół dopiero po zdjęciu góry. przeważnie jak się dostanie w twarz to krew leci, bo zamki rozcinają wewnętrzną stronę wargi. nie sądzę aby trzeba było płacić drugie tyle za taką naprawę. najlepiej zapytaj orto. są jeszcze ochraniacze na aparat, coś podobnego jak mają bokserzy;p
Aparatka: góra: 30.10.09r dół: 16.04.10r W drodze do pięknego uśmiechu... Edytowane przez Hebe5 Czas edycji: 2010-07-19 o 12:12 |
|||
|
|
|
#3460 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wyobrażasz sobie sobie podejść i zagadać do dziewczyny z ochraniaczami na zębach na dyskotece ??? jak myślisz jakie szanse rozmowy są?? nie mówiąc o poderwaniu i dostaniu jakiegokolwiek kontaktu ;P A ktoś może polecić mi dobrego i taniego ortodontę w obrębie i w Częstochowie? u mnie za wizytę 37zeta ale za kompletny najtańszy łuk to 1600zeta ;/ ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
miałem tam starą plombę światło utwardzalną z dzieciństwa no i ona troszke z czasem sie"skurczyła" tzn... ząbek urusł no i problem... od spodu pruchnica na zewnatrz nic nei było widać, a tylko przy mocnym zgryzie bolało ;-( pod znieczuleniem mi wywieciła Pani Stomatolog duuuuuuzią dziurkę xD no i zaplombowała też światło utwardzalną i dopiero teraz mam spokój od pól roku ;-)
|
||
|
|
|
#3461 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak wiec jak widac niewyrywanie zebow nie zawsze jest lepsza metoda leczenia. Proponuje zawsze skonsultowac sie z min 3 ortodontami. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#3462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po prostu będziesz musiał uważać.
|
|
#3463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale po co zakładać aparat, skoro zęby Ci się wyprostują a potem pójdziesz na dyskoteke i Ci je wybiją... po co wydawać kase na darmo?
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-07-19 o 15:52 |
|
|
|
|
#3464 |
|
Przyczajenie
|
ojjj.. koleżanko... źle mnie zrozumiałaś ;-)
moje ząbki są twarde i nic im się nie dzieje ;P po za tymi nieszczęsnymi siódemkami, które się zrównały ;-) mi chodziło o to czy w przypadku mechanicznych uszkodzeń łuku czy tych zapinek... przysługuje mi jakaś darmowa wymiana czy też nie :-/ no i jak trwałe są te rzeczy ? oczywiście są trwalsze od wewnętrznej strony policzka, ale czy ten drucik sam kajś nie wypadnie itp... |
|
|
|
#3465 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3466 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo? |
|
|
|
|
#3467 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() co ty go betti wysyłasz na jakąś wiejską potańcówkę w remizie, gdzie sztachetami się leją po pyskach?
|
|
#3468 |
|
Wtajemniczenie
|
A niech tam... 'Pochwalę się' swoimi krzywulcami...
![]() Minęło dopiero 19 dni od założenia góry, a wydaje mi się, że już coś tam się ruszyło w dobrym kierunku . Chociaż może mi się tylko wydaje i widzę to, co chcę widzieć... Wg mnie kiełki delikatnie poszły już do tyłu, no i ta nieszczęsna jedynka zaczyna się chować zdjęcie górne- przed założeniem zdjęcie środkowe- założenie (30.06.2010) zdjęcie dolne- dzisiaj (19 dni od zadrutowania)
|
#3469 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
niee... tylko wspomniał o bójkach na dyskotece i jakoś udzielił mi się ten temat ![]() Cytat:
różnica już jest
|
|
#3470 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jest opcja, aparat bezligaturowy w 90% przypadkow ekstrakcji, czyli wyrywania zebow sie nie robi. ale niestety aparat bezligaturowy, czyli bezgumkowy jest droższy.
|
|
#3471 |
|
Konto usunięte
|
Ja tam bez gumki bym się bała, tak na pierwszy raz...
|
|
|
|
#3472 |
|
Przyczajenie
|
betti_888 o takie dyskoteki to ja się nie boję.... już było 50 na 3 xD i co... nic mi się nie stało ;P ma się dryg do takich zabaw i jest ekstra a dreszczyk adrenaliny i spierniczania po wsiach po zakrętach po nieznajomych uliczkach pod 140km/h to jest coś xD tak oczywiście ok 3-4 w nocy :P Ale imprezy są super tzn... odpowiednia muza taneczna, lepsze dziewczyny, taniej, itp.. ;-) Bardziej boje się tych w mieście bo jest tylko 1 wyjście ciasne a na dyskotece z 500-1000 os :/ a jak kibole obstawią wejście to nawet ochroniarze się chowają(uciekają) to sam nie mam szans... tak. tak.. to się dzieje 150m(słownie: sto pięćdziesiąt metrów) od Jasnej Góry xD
)))) ---- Bo nie chce mieć dziurawej szczeki :P po po prostu ja tego nie chcę i albo ktoś się podejmuje robić tak jak ja chcę albo nie dam mu zarobić ;-) takie moje widzi mi się :P ---------- 1000days ojj tam nie przesadzaj ;P no chyba że Ty lubisz zawsze zzz ]]
|
|
|
|
#3473 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
sama ją zaraz wyrwe hihi
|
|
|
|
|
#3474 |
|
Raczkowanie
|
heh....
![]() ![]() ![]() 1000days...troche OT - jak idzie niepalenie? ja w sobote zapalilam ostaniego papierosa. Palilam 8 lata, jak zaszlam w pierwszą ciąze - 3,5 roku temu to rzucilam. Nie powiem - łatwo nie było.Ale motywacja ogromna wiec jakos dalam rade. Pozniej po porodzie nie wrocilam, nie ciągneło mnie. Wrecz odrzucalo od papierosow. Dwa lata temu zaszlam kolejny raz w ciaze, w lipcu w zeszlym roku urodzilam drugiego synka. I wszystko by pewnie bylo ok, gdyby nie powrot do pracy ![]() W dziale u mnie wszyscy palą, na prawde trudno byc twardym. No i stalo sie, w lutym zaczelam znow. NA poczatku wmawialam sobie ze to tylko tak "towarzysko", ze nie musze, tylko chce...i takie tam efekt taki ze wrocilam do nalogu i starsznie zla jestem na swoją głupotę. W sobote wypalilam ostaniego - mam nadzieje - papierosa. Zobaczymy. Na razie jest niezle, choc koledzy w pracy nie ułatwiają mi życia.mysle ze jakby tak obejrzec kilka razy filmik instruktazowy na youtubie to dasz rade ![]() Ja dzis po drugim etapie leczenia kanalowego mojej szostki. I niestety kanaly mam bardzo "skomplikowane", zakrecone i jeszcze jakies połaczone ze sobą - i zeby je mechanicznie opracowac to trzeba je bardzo poszerzyc. No w kazdym razie lezalam dzis znow 2 godziny z otwartą paszczą i ząb nadal nie skonczony. Moze na nastepnej wizycie. Tak wiec aparatu na pewno nie zaloze w lipcu. Moze to i dobrze bo orto dwa pierwsze tygodnie sierpnia na urlopie, wiec jakby co to znikąd ratunku
|
#3475 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Bo dowiadywałam się jak to by było z Damonem i do niego tez bym musiała wyrywać, więc chyba założę zwykły metal ;pSwoją drogą, co 5 min zmieniam zdanie co do rodzaju aparatu, czy brac metal , czy porcelanę, a może krysztal, a może mieszany i tak w kółko. I zastanawia mnie dlaczego u jednych aparat metalowy wygląda ładnie , jakoś tak pasująco a u innych " razi po oczach" ? Od czego to zależy? Oczywiscie biorąc pod uwage ze mówimy tylko o zamkach mini ? |
|
|
|
|
#3476 |
|
Przyczajenie
|
Koleżanki..... a te bezgumkowe ;P to o ile są droższe??? wiem ze ceny są rożne ale średnio w procentach można wyrazić ile są droższe, bo to każdy ortodonta ustala mniejwiecej tak samo ;-))))
Bezzzz... chyba lepiej co nie ?? ;> |
|
|
|
#3477 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czasem trzeba poświęcić zęba czy 4. Poświęcasz jednostki dla dobra ogółu. Poza tym, te szpary się zejdą. A podczas leczenia i tak będą Ci się pojawiały szpary, a to między jedynkami (do swojej mogłam włożyć 5zł ) a to za trójką... I tak będziesz "szczerbaty" od czasu do czasu. Mówię na pierwszy raz... Cytat:
Ale teraz rzucę skutecznie. Wtedy i teraz rzucałam z Tabexem. I powiem Ci, że ułatwia to tak jak nic innego... Mogę im robić darmową reklamę z sympatii do nich Kiedyś dawno dawno temu rzucałam to wytrzymywałam maksymalnie dzień. A teraz? Niedziela była bezproblemowa, w poniedziałek pojawiła się myśl "ale bym zajarała..." ale szybko ją przegoniłam. I spokój Nawet nie mam odruchu szukania paczki i zapalniczki zaraz po przebudzeniu. A popalałam 10lat, tak na poważnie rozpaliłam się jakieś 7lat temu. Ostatnio przekroczyłam paczkę co mnie nieźle wystraszyło
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-07-20 o 14:53 |
||
|
|
|
#3478 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie dzwonili do mnie z Ortomanii, potwierdzić jutrzejsze klejenie aparatu
![]() Separacja - noszona 10 dni - nie bolała NIC Dziś jedną separację wyciągnęła mi dentystka, mam nadzieję, że to w niczym nie przeszkodzi... Mam prośbę do właścicieli aparatów estetycznych- możecie stworzyć listę rzeczy, które farbują gumki? Czego nie można jeśc? pic? Przyłączam sie do grona rzucających palenie. Od jutra- koniec. Po kilku ładnych latach.... Oj....Będzie ciężko Z tego powodu dziś mam fajkę non stop w ustach. Chcę się przepalić na amen
Edytowane przez paulka12 Czas edycji: 2010-07-20 o 16:20 |
|
|
|
#3479 |
|
Przyczajenie
|
Te bezligaturowe ( bezgumkowe) aparaty kosztuję w zależności od ortodonty od 2000- 2500 zł za łuk, podczas gdy cena metalowego waha się w granicach 1200-1500 zł za łuk.
|
|
|
|
#3480 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Na przebarwienia ligatur, a także innych elementów aparatu ortodontycznego wpływają ponadto (wcześniej było o paleniu fajek i czerwonym winie) artykuły spożywcze, które zawierają silne barwniki, np.
Mi osobiście zafarbowały na delikatny zielony (seledynowy) kolor po zjedzeniu sałatki z sosem curry . Z odległości nie widać tego, ale ja, trzymając każdego dnia lusterko w łapie niestety to widzę... A wizyta dopiero 1.09. Chyba czas pomyśleć o kupnie ligatur na allegro i samodzielnej wymianie ich... Powiedzcie mi aparatki- czy któraś z Was już to robiła?
Kubuś ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2010-07-20 o 16:39 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.

... może jedynie spiłować ok 1mm czy coś koło tego... jak spiłuje więcej to może uszkodzić szkliwo i wtedy zęby będą bardziej podatne na choroby... więc może tylko spiłować do bezpiecznej wielkości
W świni siła! W świni moc! 
fot0: #
ale cóż, mam nadzieję, że będzie warto 

]]

. Z odległości nie widać tego, ale ja, trzymając każdego dnia lusterko w łapie niestety to widzę...
A wizyta dopiero 1.09. Chyba czas pomyśleć o kupnie ligatur na allegro i samodzielnej wymianie ich... Powiedzcie mi aparatki- czy któraś z Was już to robiła?