Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-18, 22:37   #3451
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
nie może Ci spiłować o połowe ... może jedynie spiłować ok 1mm czy coś koło tego... jak spiłuje więcej to może uszkodzić szkliwo i wtedy zęby będą bardziej podatne na choroby... więc może tylko spiłować do bezpiecznej wielkości

Racja, miałam na dole piłowane od 1-3 wszystkie po kolei, w pewnym momencie stwierdziła, że więcej nie może i już. I tak za każdym razem się zastanawiała chwilkę, czy jeszcze może, więc spiłowała do granic możliwości

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 08:13   #3452
rozgwiazda
Rozeznanie

a ja dziś chyba umrę z bólu... od 2 dni mi się reszte 8-ki wyrzyna. .i ona wcale nie ma miejsca! i tak mnie to okropnie boli, że już prochy nie pomagają.. Chyba muszę ją w cholere wyrwać.. ale nawet nie ma za co złapać, żeby wylazła!!! wrrrrrrrrrrrrrrr
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 09:31   #3453
yennefer999
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
tak, to prawda.moje górne zęby poszły trochę do przodu, dla mnie to na plus.brat też tak miał. a mogłabyś wstawić zdjęcie tych siekaczy?
wstawie jak dorwe sie do kompa w domu - w pracy nie mam.

ale rozumiem, ze twoje siekacze nie wystawaly bardziej niz powinny bo mnie raczej ta perspektywa nie cieszy

Cytat:
Napisane przez iza27_ Pokaż wiadomość
witam serdecznie aparatki
jestem tu nowa i nie mam pojęcia gdzie, co, jak...
mam nadzieję, że dobrze trafiłam?
13 sierpnia będę miała zakładany aparat metalowy na górę i dół, a parę dni wcześniej separatory, planowane leczenie-ok 3 lat ale cóż, mam nadzieję, że będzie warto
pozdrawiam wszystkich serdecznie
ja pewnie tez w tym samym terminie bede miala zakładany - moja orto dwa pierwsze tygodnie sierpnia ma urlop, a nie chcialabym przed tym urlopem zalozyc aparatu zeby w razie jakby co nie miec sie gdzie zwrocic o pomoc

Rozgwiazda moze posmaruj sobie dziąsla jakims zelem chlodzacym - moim dzieciakom pomaga przy ząbkowaniu. A wczoraj byl u mnie przyszly moj szwagier z identycznym problemem jak Twoj. Juz kilka dni boli go tak, ze jesc normalnie nie moze - tylko papki .... dalam mu niezastapiony u moich maluchow Dentinox i ponoc na jakis czas pomaga - znieczula i chlodzi dziąslo. Ale wiadomo - przy ostrym bolu cudow nie zdziala.

czekam na aparat jak na zbawienie
kończę leczyć ząbki.

Edytowane przez yennefer999
Czas edycji: 2010-07-19 o 09:36
yennefer999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 10:57   #3454
jatomam90
Raczkowanie

o jej...problem.. mam
Nie ściągnęłam jednak w czerwcu tego aparatu.
A mój problem to boląca szóstka pod pierścieniem...ona tak dziwnie boli....taki kłujący ból jakby miała wypaść ... oO.
Pomocy
It's a love story baby just say yes
jatomam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 11:05   #3455
yennefer999
Raczkowanie

Jatomam 90 chyba najlepiej poprosic o pomoc stomatologa... wypasc to pewnie nie wypadnie, nie takie to proste. Ale moze prochnica powoduje ten bol.

kończę leczyć ząbki.
Stary 2010-07-19, 11:08   #3456
jatomam90
Raczkowanie

no pewnie tak bo mam bardzo słabe zęby.;/ ale pocieszam się tym że w sierpniu ściągam i będę mogła go wyleczyć. Ból jest strasznie dziwny bo tylko przy gryzieniu. :P
It's a love story baby just say yes
jatomam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 11:24   #3457
Peter8802
Przyczajenie

Hejka koleżanki i pewnie nieliczni koledzy ;P

mam kilka pytań ;-)
- tani aparat stały w obrębie Częstochowy - nawet do 50km od miasta ;-)
- opcja wyrywania zębów nie wchodzi w grę - czy ortodonci podejmują się bez takiej opcji ??
-- mam przód do "wyciągnięcia" u góry i reszta to taka małą korekcja dolnych kłów :/ więc ogólnie pewnie karze zrobić ortodonta dól i górę

teraz coś nie typowego
-jak trwały jest taki aparat ?? tzn.. pójdę na dicho dostane w zęby i co z aparatem? jak połowa się rozleci ? znowu całkowity koszt łuku muszę pokryć? tak przez 2 lata to ciężko uniknąć bójek ;P nawet gdyby, to przypadkiem w Donku można dostać jak kibole wpadają :P

wizytę u ortodonty mam za ok 2tyg. ;-) ale niestety mam odłożone tylko 2tyś zł ;/ niestety - student zawsze biedny ;-(

Pozdro,
Peter
Peter8802 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 11:32   #3458
yennefer999
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jatomam90 Pokaż wiadomość
no pewnie tak bo mam bardzo słabe zęby.;/ ale pocieszam się tym że w sierpniu ściągam i będę mogła go wyleczyć. Ból jest strasznie dziwny bo tylko przy gryzieniu. :P
tez mam słabe zęby...i wlasnie obawy ze podczas noszenia aparatu posypią się do końca.
Mam nadzieje ze u ciebie to nic powaznego tylko jakis malenki ubytek

Peter... zawsze mozesz zalozyc najpierw gore a za jakis czas, jak zbierzesz wiecej kasy - drugi łuk. Na reszte pytan nie odpowiem. A...jesli chodzi o leczenie ortodontyczne bez wyrywania to chyba system Damon sie podejmuje w niektorych przypadkach

kończę leczyć ząbki.
Stary 2010-07-19, 12:09   #3459
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aktoto Pokaż wiadomość
Hebe5 - nie muszę nic wyrywać, bo już od dawna nie mam lewej górnej i prawej dolnej 6 :/
ubytki i cały ten bałagan to wynik irracjonalnego, nie dającego sie w przeszłości pokonać lęku przed dentystą

i choć nadal jest kilka rzeczy, które wzbudzają mój strach, na szczęście dentysta nie widnieje już na tej liście
pzdr
nie było tego widać na zdjęciu i myślałam że masz wszystkie zęby. w takim razie rozumiem. a jeśli już dawno straciłaś 6-stki to pozostałe zęby nie przesunęły się?
Cytat:
Napisane przez yennefer999 Pokaż wiadomość
wstawie jak dorwe sie do kompa w domu - w pracy nie mam.

ale rozumiem, ze twoje siekacze nie wystawaly bardziej niz powinny bo mnie raczej ta perspektywa nie cieszy
ok
przed założeniem aparatu siekacze miałam nawet trochę przesunięte w tył. ja miałam na myśli że zęby poszły do przodu w trakcie leczenia, tak jak mówiła twoja orto. szpara między górą a dołem stała się większa. z profilu wygląda to u mnie lepiej, bo całe zęby poszły do przodu ale tak że są całkiem pionowo.

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Peter8802 Pokaż wiadomość

mam kilka pytań ;-)
- opcja wyrywania zębów nie wchodzi w grę - czy ortodonci podejmują się bez takiej opcji ??
-- mam przód do "wyciągnięcia" u góry i reszta to taka małą korekcja dolnych kłów :/ więc ogólnie pewnie karze zrobić ortodonta dól i górę

teraz coś nie typowego
-jak trwały jest taki aparat ?? tzn.. pójdę na dicho dostane w zęby i co z aparatem? jak połowa się rozleci ? znowu całkowity koszt łuku muszę pokryć? tak przez 2 lata to ciężko uniknąć bójek ;P nawet gdyby, to przypadkiem w Donku można dostać jak kibole wpadają :P
wizytę u ortodonty mam za ok 2tyg. ;-) ale niestety mam odłożone tylko 2tyś zł ;/ niestety - student zawsze biedny ;-(

Pozdro,
Peter
zależy od ortodonty. jeden powie że zęby najlepiej wyrwać, a drugiemu nawet to na myśl nie przyjdzie.

gdyby nawet zęby na dole byył proste, to podczas prostowania góry zgryz się zmieni i trzeba będzie go ustawić. dlatego dolny jest niemalże konieczny. ktoś tutaj pisał że koleżance zaproponowano dół dopiero po zdjęciu góry.

przeważnie jak się dostanie w twarz to krew leci, bo zamki rozcinają wewnętrzną stronę wargi. nie sądzę aby trzeba było płacić drugie tyle za taką naprawę. najlepiej zapytaj orto.
są jeszcze ochraniacze na aparat, coś podobnego jak mają bokserzy;p

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...

Edytowane przez Hebe5
Czas edycji: 2010-07-19 o 12:12
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 12:31   #3460
Peter8802
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
przeważnie jak się dostanie w twarz to krew leci, bo zamki rozcinają wewnętrzną stronę wargi. nie sądzę aby trzeba było płacić drugie tyle za taką naprawę. najlepiej zapytaj orto.
są jeszcze ochraniacze na aparat, coś podobnego jak mają bokserzy;p
przeważnie nie znaczy zawsze ;P jak dostałem to mi cztery siódemki poleciały - ale tylko guzki xD więc ogólnie są płaskie, ale nie wiem jak by było z aparatem :/

Wyobrażasz sobie sobie podejść i zagadać do dziewczyny z ochraniaczami na zębach na dyskotece ??? jak myślisz jakie szanse rozmowy są?? nie mówiąc o poderwaniu i dostaniu jakiegokolwiek kontaktu ;P

A ktoś może polecić mi dobrego i taniego ortodontę w obrębie i w Częstochowie? u mnie za wizytę 37zeta ale za kompletny najtańszy łuk to 1600zeta ;/

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez jatomam90 Pokaż wiadomość
Miałem podobnie ;-) ale z 6 miałem tam starą plombę światło utwardzalną z dzieciństwa no i ona troszke z czasem sie"skurczyła" tzn... ząbek urusł no i problem... od spodu pruchnica na zewnatrz nic nei było widać, a tylko przy mocnym zgryzie bolało ;-( pod znieczuleniem mi wywieciła Pani Stomatolog duuuuuuzią dziurkę xD no i zaplombowała też światło utwardzalną i dopiero teraz mam spokój od pól roku ;-)
Stary 2010-07-19, 15:21   #3461
pozorna
Przyczajenie

Cytat:

mam kilka pytań ;-)
-
Z tym wyrywaniem to jest trochę bardziej skomplikowana sprawa. Fakt, wielu ortodontów każe wyrywać zęby, bo im tak wygodniej leczyć , a czasami da się bez. No ale nie zawsze. Byłam już na 3 konsultacjach i 3 ortodontów kazało mi wyrywać 4 zęby , jeden z nich zaproponowal dodatkowo hyrax ( rozszerzacz szczęki). Tak więc chyba jestem przypadkiem w którym pomimo zastosowania rozszerzacza i tak trzeba wyrywac. Umowilam się jeszcze do ortodonty nr 4 i wtedy bede juz miec 101 % pewnosci.
Tak wiec jak widac niewyrywanie zebow nie zawsze jest lepsza metoda leczenia. Proponuje zawsze skonsultowac sie z min 3 ortodontami. Pozdrawiam.
pozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 15:40   #3462
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
przeważnie nie znaczy zawsze ;P jak dostałem to mi cztery siódemki poleciały - ale tylko guzki xD więc ogólnie są płaskie, ale nie wiem jak by było z aparatem :/

Wyobrażasz sobie sobie podejść i zagadać do dziewczyny z ochraniaczami na zębach na dyskotece ??? jak myślisz jakie szanse rozmowy są?? nie mówiąc o poderwaniu i dostaniu jakiegokolwiek kontaktu ;P

A ktoś może polecić mi dobrego i taniego ortodontę w obrębie i w Częstochowie? u mnie za wizytę 37zeta ale za kompletny najtańszy łuk to 1600zeta ;/
to trzeba będzie spróbować z ochraniaczem, albo zrezygnować z dyskotek. aparat wymaga wyrzeczeń

po prostu będziesz musiał uważać.

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 15:50   #3463
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

mam kilka pytań ;-)

teraz coś nie typowego

Pozdro,
Peter

ale po co zakładać aparat, skoro zęby Ci się wyprostują a potem pójdziesz na dyskoteke i Ci je wybiją... po co wydawać kase na darmo?

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-07-19 o 15:52
betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 15:58   #3464
Peter8802
Przyczajenie

ojjj.. koleżanko... źle mnie zrozumiałaś ;-)

moje ząbki są twarde i nic im się nie dzieje ;P po za tymi nieszczęsnymi siódemkami, które się zrównały ;-)
mi chodziło o to czy w przypadku mechanicznych uszkodzeń łuku czy tych zapinek... przysługuje mi jakaś darmowa wymiana czy też nie :-/ no i jak trwałe są te rzeczy ? oczywiście są trwalsze od wewnętrznej strony policzka, ale czy ten drucik sam kajś nie wypadnie itp...
Stary 2010-07-19, 16:20   #3465
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ojjj.. koleżanko... źle mnie zrozumiałaś ;-)

moje ząbki są twarde i nic im się nie dzieje ;P po za tymi nieszczęsnymi siódemkami, które się zrównały ;-)
mi chodziło o to czy w przypadku mechanicznych uszkodzeń łuku czy tych zapinek... przysługuje mi jakaś darmowa wymiana czy też nie :-/ no i jak trwałe są te rzeczy ? oczywiście są trwalsze od wewnętrznej strony policzka, ale czy ten drucik sam kajś nie wypadnie itp...
to zależy od ortodonty czy wymiana jest darmowa a jak trwałe są to nie wiem bo noszę aparat rok i nie miałam żadnych dziwnych przygód typu bójki drucik nie wypadnie bo jest trzymany przez gumki

Stary 2010-07-19, 18:28   #3466
201604190949
Konto usunięte

Cytat:

mam kilka pytań ;-)

teraz coś nie typowego

Pozdro,
Peter

Bo?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 22:48   #3467
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość

ale po co zakładać aparat, skoro zęby Ci się wyprostują a potem pójdziesz na dyskoteke i Ci je wybiją... po co wydawać kase na darmo?
lol, to się nadaje do sygnaturki
co ty go betti wysyłasz na jakąś wiejską potańcówkę w remizie, gdzie sztachetami się leją po pyskach?

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 23:30   #3468
szprotka_mada
Wtajemniczenie

A niech tam... 'Pochwalę się' swoimi krzywulcami...
Minęło dopiero 19 dni od założenia góry, a wydaje mi się, że już coś tam się ruszyło w dobrym kierunku . Chociaż może mi się tylko wydaje i widzę to, co chcę widzieć... Wg mnie kiełki delikatnie poszły już do tyłu, no i ta nieszczęsna jedynka zaczyna się chować . Powstały też szpary między 1-2, ale ich na zdjęciu za bardzo nie widać...

zdjęcie górne- przed założeniem
zdjęcie środkowe- założenie (30.06.2010)
zdjęcie dolne- dzisiaj (19 dni od zadrutowania)

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 23:56   #3469
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
lol, to się nadaje do sygnaturki
co ty go betti wysyłasz na jakąś wiejską potańcówkę w remizie, gdzie sztachetami się leją po pyskach?

niee... tylko wspomniał o bójkach na dyskotece i jakoś udzielił mi się ten temat

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
A niech tam... 'Pochwalę się' swoimi krzywulcami...
Minęło dopiero 19 dni od założenia góry, a wydaje mi się, że już coś tam się ruszyło w dobrym kierunku . Chociaż może mi się tylko wydaje i widzę to, co chcę widzieć... Wg mnie kiełki delikatnie poszły już do tyłu, no i ta nieszczęsna jedynka zaczyna się chować . Powstały też szpary między 1-2, ale ich na zdjęciu za bardzo nie widać...

zdjęcie górne- przed założeniem
zdjęcie środkowe- założenie (30.06.2010)
zdjęcie dolne- dzisiaj (19 dni od zadrutowania)

różnica już jest

Stary 2010-07-20, 00:24   #3470
Lousie
Raczkowanie

Cytat:

mam kilka pytań ;-)

teraz coś nie typowego

Pozdro,
Peter

jest opcja, aparat bezligaturowy
w 90% przypadkow ekstrakcji, czyli wyrywania zebow sie nie robi.
ale niestety aparat bezligaturowy, czyli bezgumkowy jest droższy.

Aparatka

góra: 8.05.2010
dół: po dwóch miesiącach
~
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 02:04   #3471
201604190949
Konto usunięte

Ja tam bez gumki bym się bała, tak na pierwszy raz...
Stary 2010-07-20, 07:49   #3472
Peter8802
Przyczajenie

betti_888 o takie dyskoteki to ja się nie boję.... już było 50 na 3 xD i co... nic mi się nie stało ;P ma się dryg do takich zabaw i jest ekstra a dreszczyk adrenaliny i spierniczania po wsiach po zakrętach po nieznajomych uliczkach pod 140km/h to jest coś xD tak oczywiście ok 3-4 w nocy :P Ale imprezy są super tzn... odpowiednia muza taneczna, lepsze dziewczyny, taniej, itp.. ;-) Bardziej boje się tych w mieście bo jest tylko 1 wyjście ciasne a na dyskotece z 500-1000 os :/ a jak kibole obstawią wejście to nawet ochroniarze się chowają(uciekają) to sam nie mam szans... tak. tak.. to się dzieje 150m(słownie: sto pięćdziesiąt metrów) od Jasnej Góry xD ))))

----

Bo nie chce mieć dziurawej szczeki :P po po prostu ja tego nie chcę i albo ktoś się podejmuje robić tak jak ja chcę albo nie dam mu zarobić ;-) takie moje widzi mi się :P

----------
1000days ojj tam nie przesadzaj ;P no chyba że Ty lubisz zawsze zzz ]]
Stary 2010-07-20, 09:26   #3473
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Rozgwiazda moze posmaruj sobie dziąsla jakims zelem chlodzacym - moim dzieciakom pomaga przy ząbkowaniu. A wczoraj byl u mnie przyszly moj szwagier z identycznym problemem jak Twoj. Juz kilka dni boli go tak, ze jesc normalnie nie moze - tylko papki .... dalam mu niezastapiony u moich maluchow Dentinox i ponoc na jakis czas pomaga - znieczula i chlodzi dziąslo. Ale wiadomo - przy ostrym bolu cudow nie zdziala.
dziś już mi nic nie pomaga sama ją zaraz wyrwe hihi
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 11:00   #3474
yennefer999
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ja tam bez gumki bym się bała, tak na pierwszy raz...
heh....

1000days...troche OT - jak idzie niepalenie? ja w sobote zapalilam ostaniego papierosa. Palilam 8 lata, jak zaszlam w pierwszą ciąze - 3,5 roku temu to rzucilam. Nie powiem - łatwo nie było.Ale motywacja ogromna wiec jakos dalam rade. Pozniej po porodzie nie wrocilam, nie ciągneło mnie. Wrecz odrzucalo od papierosow. Dwa lata temu zaszlam kolejny raz w ciaze, w lipcu w zeszlym roku urodzilam drugiego synka. I wszystko by pewnie bylo ok, gdyby nie powrot do pracy W dziale u mnie wszyscy palą, na prawde trudno byc twardym. No i stalo sie, w lutym zaczelam znow. NA poczatku wmawialam sobie ze to tylko tak "towarzysko", ze nie musze, tylko chce...i takie tam efekt taki ze wrocilam do nalogu i starsznie zla jestem na swoją głupotę. W sobote wypalilam ostaniego - mam nadzieje - papierosa. Zobaczymy. Na razie jest niezle, choc koledzy w pracy nie ułatwiają mi życia.

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
dziś już mi nic nie pomaga sama ją zaraz wyrwe hihi
mysle ze jakby tak obejrzec kilka razy filmik instruktazowy na youtubie to dasz rade

Ja dzis po drugim etapie leczenia kanalowego mojej szostki. I niestety kanaly mam bardzo "skomplikowane", zakrecone i jeszcze jakies połaczone ze sobą - i zeby je mechanicznie opracowac to trzeba je bardzo poszerzyc. No w kazdym razie lezalam dzis znow 2 godziny z otwartą paszczą i ząb nadal nie skonczony. Moze na nastepnej wizycie.
Tak wiec aparatu na pewno nie zaloze w lipcu. Moze to i dobrze bo orto dwa pierwsze tygodnie sierpnia na urlopie, wiec jakby co to znikąd ratunku

kończę leczyć ząbki.
Stary 2010-07-20, 11:51   #3475
pozorna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
jest opcja, aparat bezligaturowy
w 90% przypadkow ekstrakcji, czyli wyrywania zebow sie nie robi.
ale niestety aparat bezligaturowy, czyli bezgumkowy jest droższy.
To widocznie ja jestem w tych 10 % przypadkow Bo dowiadywałam się jak to by było z Damonem i do niego tez bym musiała wyrywać, więc chyba założę zwykły metal ;p

Swoją drogą, co 5 min zmieniam zdanie co do rodzaju aparatu, czy brac metal , czy porcelanę, a może krysztal, a może mieszany i tak w kółko.

I zastanawia mnie dlaczego u jednych aparat metalowy wygląda ładnie , jakoś tak pasująco a u innych " razi po oczach" ? Od czego to zależy? Oczywiscie biorąc pod uwage ze mówimy tylko o zamkach mini ?
Stary 2010-07-20, 14:33   #3476
Peter8802
Przyczajenie

Koleżanki..... a te bezgumkowe ;P to o ile są droższe??? wiem ze ceny są rożne ale średnio w procentach można wyrazić ile są droższe, bo to każdy ortodonta ustala mniejwiecej tak samo ;-))))

Bezzzz... chyba lepiej co nie ?? ;>
Stary 2010-07-20, 14:52   #3477
201604190949
Konto usunięte

Cytat:

Bo nie chce mieć dziurawej szczeki :P po po prostu ja tego nie chcę i albo ktoś się podejmuje robić tak jak ja chcę albo nie dam mu zarobić ;-) takie moje widzi mi się :P

----------
1000days ojj tam nie przesadzaj ;P no chyba że Ty lubisz zawsze zzz ]]
To trochę w stylu "Naprawcie mi to rozcięcie na kolanie ale ma nie być szycia bo ja nie chcę blizn, nie chcę i już!".
Czasem trzeba poświęcić zęba czy 4. Poświęcasz jednostki dla dobra ogółu. Poza tym, te szpary się zejdą. A podczas leczenia i tak będą Ci się pojawiały szpary, a to między jedynkami (do swojej mogłam włożyć 5zł ) a to za trójką... I tak będziesz "szczerbaty" od czasu do czasu.

Mówię na pierwszy raz...

Cytat:
heh....

1000days...troche OT - jak idzie niepalenie? ja w sobote zapalilam ostaniego papierosa. Palilam 8 lata, jak zaszlam w pierwszą ciąze - 3,5 roku temu to rzucilam. Nie powiem - łatwo nie było.Ale motywacja ogromna wiec jakos dalam rade. Pozniej po porodzie nie wrocilam, nie ciągneło mnie. Wrecz odrzucalo od papierosow. Dwa lata temu zaszlam kolejny raz w ciaze, w lipcu w zeszlym roku urodzilam drugiego synka. I wszystko by pewnie bylo ok, gdyby nie powrot do pracy W dziale u mnie wszyscy palą, na prawde trudno byc twardym. No i stalo sie, w lutym zaczelam znow. NA poczatku wmawialam sobie ze to tylko tak "towarzysko", ze nie musze, tylko chce...i takie tam efekt taki ze wrocilam do nalogu i starsznie zla jestem na swoją głupotę. W sobote wypalilam ostaniego - mam nadzieje - papierosa. Zobaczymy. Na razie jest niezle, choc koledzy w pracy nie ułatwiają mi życia.
Ja jakiś miesiąc temu poległam po miesiącu niepalenia. Myślałam, że jak tyle wcześniej przed sesją rzucę to będzie spoko ale niestety... Przed egzaminem stresik, wszystkie kumpele relaksują się fajkami. Po egzaminie wymiana wrażeń i znów relaksacja papierosem. Dodatkowo TŻ sprawdzał chyba moje opanowanie ("zabije mnie czy jeszcze mnie nie zabije?") i to też nie pomagało. No i poddałam się.
Ale teraz rzucę skutecznie. Wtedy i teraz rzucałam z Tabexem. I powiem Ci, że ułatwia to tak jak nic innego... Mogę im robić darmową reklamę z sympatii do nich Kiedyś dawno dawno temu rzucałam to wytrzymywałam maksymalnie dzień. A teraz? Niedziela była bezproblemowa, w poniedziałek pojawiła się myśl "ale bym zajarała..." ale szybko ją przegoniłam. I spokój Nawet nie mam odruchu szukania paczki i zapalniczki zaraz po przebudzeniu.
A popalałam 10lat, tak na poważnie rozpaliłam się jakieś 7lat temu. Ostatnio przekroczyłam paczkę co mnie nieźle wystraszyło

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-07-20 o 14:53
Stary 2010-07-20, 16:16   #3478
paulka12
Raczkowanie

Właśnie dzwonili do mnie z Ortomanii, potwierdzić jutrzejsze klejenie aparatu
Separacja - noszona 10 dni - nie bolała NIC
Dziś jedną separację wyciągnęła mi dentystka, mam nadzieję, że to w niczym nie przeszkodzi...

Mam prośbę do właścicieli aparatów estetycznych- możecie stworzyć listę rzeczy, które farbują gumki? Czego nie można jeśc? pic?

Przyłączam sie do grona rzucających palenie. Od jutra- koniec. Po kilku ładnych latach.... Oj....Będzie ciężko
Z tego powodu dziś mam fajkę non stop w ustach. Chcę się przepalić na amen

Edytowane przez paulka12
Czas edycji: 2010-07-20 o 16:20
paulka12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 16:27   #3479
pozorna
Przyczajenie

Cytat:
Koleżanki..... a te bezgumkowe ;P to o ile są droższe??? wiem ze ceny są rożne ale średnio w procentach można wyrazić ile są droższe, bo to każdy ortodonta ustala mniejwiecej tak samo ;-))))

Bezzzz... chyba lepiej co nie ?? ;>
Te bezligaturowe ( bezgumkowe) aparaty kosztuję w zależności od ortodonty od 2000- 2500 zł za łuk, podczas gdy cena metalowego waha się w granicach 1200-1500 zł za łuk.
Stary 2010-07-20, 16:37   #3480
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulka12 Pokaż wiadomość
Mam prośbę do właścicieli aparatów estetycznych- możecie stworzyć listę rzeczy, które farbują gumki? Czego nie można jeśc? pic?
Z pewnej stronki:

"Na przebarwienia ligatur, a także innych elementów aparatu ortodontycznego wpływają ponadto (wcześniej było o paleniu fajek i czerwonym winie) artykuły spożywcze, które zawierają silne barwniki, np.
  • czerwone buraczki, marchewka, czerwona papryka, wiśnie, jagody, czarne porzeczki,
  • soki z owoców i warzyw wymienionych powyżej,
  • kawa, herbata, cola,
  • potrawy z dodatkiem curry, tabasco, chilli lub innych barwiących przypraw,
  • słodycze - barwiące język lody i lizaki.
Sposobem na barwiące napoje może być picie ich przez słomkę, która zmniejsza ryzyko barwienia ligatur."

Mi osobiście zafarbowały na delikatny zielony (seledynowy) kolor po zjedzeniu sałatki z sosem curry . Z odległości nie widać tego, ale ja, trzymając każdego dnia lusterko w łapie niestety to widzę... A wizyta dopiero 1.09. Chyba czas pomyśleć o kupnie ligatur na allegro i samodzielnej wymianie ich... Powiedzcie mi aparatki- czy któraś z Was już to robiła?

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

Edytowane przez szprotka_mada
Czas edycji: 2010-07-20 o 16:39
szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości