MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r. - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-21, 10:49   #2851
Gringoo
Rozeznanie

GG do Gringoo
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Też chcę tak załatwić, bez mszy.
Teściowie mnie chyba zabiją, ale też mam zamiar zalatwic chrzciny bez mszy

Cytat:
Napisane przez jamaicaP Pokaż wiadomość
c
uwaga bede sie zalic.musze. wczoraj sądny dzien... z mala, z mezem i wogole...pierwszy kryzys.
maz zostal w domu, mial pracowac przy kompie cos pisac, drukowac... zaczal, a potem caly dzien games... ja tam mu nie zaluje niech sobie gra ale mala dawala mi w kosc, nie mialam jak do kibla isc za przeproszeniem... w koncu ze zmeczenia i bezsilnosci poplynely mi lzy i....uslyszalam od niego zebym sie zajela dzieckiem bo on odpoczac nie moze
ze chcialo sie dziecka to mam...potem ze mi sie w d....ie poprzewracalo od dobrego, ze tylko beczec umiem i zae wk...wia go moja nieporadnosc!!!!!!!!
przegial na calej liniiiiii.......... moja nieporadnosc!
skonczylo sie na tym ze wygarnelam mu spokojnie ze wszystko jest na mojej glowie, od sprzatania, gotowania, zakupow...a dla mnie juz nie zostaje czasu zeby cokolwiek przy sobie zrobic....powiedzialam zeby zawiozl mnie do mamy na 3 tyg bo urlop ma to bedzie mial spokoju i ciszy pod dostatkiem....mowilam powaznie
ofuknal sie
ja juz mialam wszystko w d....... w koncu po kapieli i papu mala usnela i zrobilam porzadek ze soba, nawet ogolilam bozenke, po raz pierwszy od porodu.. ufff od razu inaczej sie poczulam i wyciagnelam sobie ostatnia niteczke ze szwu/szwa?, polozylam sie i przyszedl on do lozka usmiechnal sie... cos zagadal...nie wierze ze zrozumial ale moze cos powoli drazy ta skałę...
Wierzyc mi się nie chce w to co czytam
Co za szczeniackie zachowanie, w ogóle jak można wygadywac takie rzeczy
Wychowaj sobie chłopa bo będzie ciężko.

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
O, tak śpimy teraz...

Cytat:
kropko no wlasnie roznie z nia jest, jak nei spi..
wczoraj wyla mi na spacerze az musialam sie wrocic... cycka nie chciala... wiec podalam jej butle( zazwyczaj podaje jej o innej porze, pozniej, przewaznie wyjada 50 ml..) a ona wydoila 90 ml i spokoj.. ale tez bez snu..
rece opadaja bo czuje sie uwiazana...
jamaico karmisz z cyca i butli? czy tylko wieszasz maleństwo dla uspokojenia na cycku?

Cytat:
Napisane przez Dilayla Pokaż wiadomość
Moj robi wręcz bardzo podobnie....
Wczoraj na spacerze pospał 25 min a kolejne 20 wisiał na cycu..zabrać go sobie nie da bo jest wrzaskzastanawiam się gdzie popełniłam błąd,bo napewno coś przeoczyłam...to samo z tym noszeniem na rękach juz jest lepiej ale Aduś ciągle próbuje wykorzystywać każdą okazję trzeba się bardzo pilnować.
Dziś mamy szczepieniejuz się boję ja sama na tę myśl ...
a dziś w nocy to była masakra,mianowicie.zasnoł o21;30 i jak nigdy obudził się o 22;30!!następnie zasnoł i pobudka o 1!!i znów o 3 i o 5!!i o 7 do 8;15 mendzenie na przemian z jedzeniem...po 9 tesciowa uśpiła i teraz niby spi,ale ciagle bujam gondolę bo się wybudza!!!nie wiem co jest nie tak,ale ja nie mam siły po takiej nocce...
U nas też tak czasami jest
Mała albo śpi całą noc z 1-2 karmieniami, albo budzi się co godzinę i marudzi
Ostatnio się rozbudziła na dobre i od godz 01:00 do 05:00 musiałam się z nią bawic bo nie miała zamiaru zasypiac

Witam,
Obiecałam sobie ostatnio że nadrobię wszystkie posty ale chyba nie sprostam temu zadaniu
Martynia śpi więc szybko siadam na wizaż i czytam co się da
Chciałam ostatnio nadrobic tez JN ale chyba nie dam rady bo ciągle coś jest do roboty.
Ostatnio mała nie sypia w dzień więc jest trochę roboty z nią

Znalazłam winowajcę bulów brzuszka- mleko i koperek włoski
Teraz moje pytanie jeżeli chodzi o mleczne przetwory, czy je też mam odstawiac

A teraz pytanie z innej beki
Jakich pieluch używacie?
My kupujemy bellę happy i sprawdziły się u nas super.
Mała jest jeszcze na jedynkach ale trzeba będzie przejśc na większe bo już się trochę w nich ciśnie chyba

Dziewczyny karmiące piersią.. czy przepajacie czymś swoje maluszki?
Ja podaję rumianek bo wydaję mi się, że łatwiej jest z kupą ale nie wiem czy dobrze myślę
Laktacja powróciła więc dalej karmię piersią

Kurka mała wstała a ja miałam się o coś zapytac i zapomniałam

Lea
straszne to co piszesz
Mały Tymek biedaczek oby wszystko było dobrze, ale Maxiu pewnie się strasznie wystraszył ucałuj maluchów

Daj każdemu dniu szanse stania się najpięknieszym w całym twoim życiu

Z zawodu kosmetyczka, masażystka.
Doradca Forever Living Products, Bandi.
Gringoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:53   #2852
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja rumiankiem przepajam i faktycznie łatwiej z kupą

Koperek - a mówiłam

U nas bella happy do tyłka, teraz mamy dada, fajne są I połowę tańsze od pampków
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 10:54   #2853
Siala_Bala
Zakorzenienie

jak to chrzciny bez mszy?
W sensie umawiacie się z księdzem na daną godzinę.. odwala robotę w 15 minut i hejas do domu? To się tak da?
U nas jest msza.. wtedy chrzciny - ile dzieci jest to po kolei.. siedzenie do końca i dopiero do domu.
Ale ja to zawsze widziałam od strony uczestnika we mszy.

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 11:36   #2854
Gringoo
Rozeznanie

GG do Gringoo

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20821269]Ja rumiankiem przepajam i faktycznie łatwiej z kupą

Koperek - a mówiłam

U nas bella happy do tyłka, teraz mamy dada, fajne są I połowę tańsze od pampków [/QUOTE]
tak koperek, Lea też wspomniała jeszcze przed moim wyjściem ze szpitala że może podrażniac jelitka.
Poszłam za radą położnej która stwierdziła że koperek jak najbardziej odpowiedni i jako jedyny niezawodny przy bólu brzuszka
Kupiłam bobotik, ale czekam aż mała skończy 28 dni- dopiero zacznę podawac Choc mam cichą nadzieję, że nie będzie potrzebny

U nas dady się nie sprawdziły.
Non stop musiałam małej zmieniac ubranka bo przepuszczały
Do tego wywołały uczulenie.

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
jak to chrzciny bez mszy?
W sensie umawiacie się z księdzem na daną godzinę.. odwala robotę w 15 minut i hejas do domu? To się tak da?
U nas jest msza.. wtedy chrzciny - ile dzieci jest to po kolei.. siedzenie do końca i dopiero do domu.
Ale ja to zawsze widziałam od strony uczestnika we mszy.
No jak to nie wiesz, że w dzisiejszych czasach nasza religia opiera się na wyciąganiu kasy od mocherów i ludzi naiwnie wierzących, że pieniądze dane na tacy są dawane w dobrej intencji

Kasa robi wszystko, dlatego chrzciny i bez mszy są wykonalne tzeba się tylko zaczaic jak jest w cenniku

Daj każdemu dniu szanse stania się najpięknieszym w całym twoim życiu

Z zawodu kosmetyczka, masażystka.
Doradca Forever Living Products, Bandi.
Gringoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:04   #2855
bratkab
Zadomowienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20813073]szaja, kropka, margo, bratkab, to jesteśmy umówione na środę 28 w Knurowie u margo, tak? Na którą godzinę?
margo, zapodaj mi na PW Twój adres.

Kobiety, zostawiłam dziś moich urwisków dosłownie na minutkę samych razem w pokoju, i Maksiu odpiął Tymka z leżaczka, wziął go na ręce i upuścił. Tymek darł się jak opętany, mam nadzieję, że nic mu się nie stało. [/QUOTE]
Oj Leoś uściskaj chłopców od cioci serdecznie. Obaj pewnie byli równie przestraszeni. I oby Tymkowi nic nie było.
Cytat:
Nie mam pojęcia na którą godzinę... To by chyba trzeba na Gosię poczekać z tą sprawą.
Ale chyba tak południowe godziny to maks, bo potem dziewczyny muszą wrócić, a te pociągowo - busowe blisko nie mają.
A Szaja rzeczywiście ciapągiem jedzie czy autem?? Bo jeżeli jednak autem to może ja tak nieskromnie się wcisnę do niej po drodze jak się zgodzi?? Chyba że jednak nie wtedy może być bus jak najbardziej i rzeczywiście coś koło południa, bo ostatni powrotny mam chyba koło 18.
Cytat:
O, tak śpimy teraz...
Fajnie się zamotał w pieluchę.
Cytat:
a ja.... waga mi stoi.. nie dojadam.. nie dosypiam a waga ani drgnie.. 10 kg zostawialm w szpitalu ale drugie 10 ciaglemam na sobie... no wiem, dopiero 2 tyg minelo.. ale spodziewalam sie ze szybciej beda spadac....

uwaga bede sie zalic.musze. wczoraj sądny dzien... z mala, z mezem i wogole...pierwszy kryzys.
maz zostal w domu, mial pracowac przy kompie cos pisac, drukowac... zaczal, a potem caly dzien games... ja tam mu nie zaluje niech sobie gra ale mala dawala mi w kosc, nie mialam jak do kibla isc za przeproszeniem... w koncu ze zmeczenia i bezsilnosci poplynely mi lzy i....uslyszalam od niego zebym sie zajela dzieckiem bo on odpoczac nie moze
ze chcialo sie dziecka to mam...potem ze mi sie w d....ie poprzewracalo od dobrego, ze tylko beczec umiem i zae wk...wia go moja nieporadnosc!!!!!!!!
skonczylo sie na tym ze wygarnelam mu spokojnie ze wszystko jest na mojej glowie, od sprzatania, gotowania, zakupow...a dla mnie juz nie zostaje czasu zeby cokolwiek przy sobie zrobic....powiedzialam zeby zawiozl mnie do mamy na 3 tyg bo urlop ma to bedzie mial spokoju i ciszy pod dostatkiem....mowilam powaznie
ofuknal sie
ja juz mialam wszystko w d....... w koncu po kapieli i papu mala usnela i zrobilam porzadek ze soba, nawet ogolilam bozenke, po raz pierwszy od porodu.. ufff od razu inaczej sie poczulam i wyciagnelam sobie ostatnia niteczke ze szwu/szwa?, polozylam sie i przyszedl on do lozka usmiechnal sie... cos zagadal...nie wierze ze zrozumial ale moze cos powoli drazy ta skałę...
Co do wagi to moja też nie chce drgnąć. Ciągle mam plus 8 niestety. Planuję aquaaerobik od września więc może to pomoże.
A co do małża to może drastyczne to co napiszę ale u mnie miałby już walizki za drzwiami spakowane niestety. Jak nie rozumie to szkoda nerwów. Czas pokaże co będzie ale zawsze warto popatrzeć na swoje małżeństwo oczami dziecka - czy ono nie cierpi? Oby jednak dobrze było. Utul maleńką żeby jak najmniej odbierała stresu od was.
Cytat:
Napisane przez Gringoo Pokaż wiadomość
Znalazłam winowajcę bulów brzuszka- mleko i koperek włoski
Teraz moje pytanie jeżeli chodzi o mleczne przetwory, czy je też mam odstawiac
Jakich pieluch używacie?
Mała jest jeszcze na jedynkach ale trzeba będzie przejśc na większe bo już się trochę w nich ciśnie chyba
Ja podaję rumianek bo wydaję mi się, że łatwiej jest z kupą ale nie wiem czy dobrze myślę
Jeżeli teraz jest dobrze to wydaje mi się że przetwory mleczne nie trzeba odstawiać, bo jak sama nazwa wskazuje to jest mleko przetworzone.
Co do pieluch to na razie mamy Pampers ale zaraz przechodzimy na 3 więc będą Lidlowe pieluchy pewnie.
A co do przepajania to ja daję herbatkę koperkową, ale mój ma dobrą przemianę materii jak zauważam. W tym względzie szczęściara ze mnie.
Cytat:
No jak to nie wiesz, że w dzisiejszych czasach nasza religia opiera się na wyciąganiu kasy od mocherów i ludzi naiwnie wierzących, że pieniądze dane na tacy są dawane w dobrej intencji
Kasa robi wszystko, dlatego chrzciny i bez mszy są wykonalne tzeba się tylko zaczaic jak jest w cenniku
No właśnie kasa jest najważniejsza niestety dla wielu. A co do chrzcin poza mszą to u nas czasem ksiądz chrzcił, wtedy rodzice normalnie byli na mszy a chrzest był zaraz po mszy. Tak kameralnie bardziej. Wszystko da się załatwić tylko trzeba być zdanym na widzimisię księdza niestety.

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

A my już byliśmy w Biedronie na zakupach. Dziś cały dzień małż ma urlop więc sobie razem jesteśmy. Na 14 jedziemy na wizytę do urologa z małym. Kolejne zalecenie ze szpitala. Mam nadzieję, że będzie OK.

I się pochwalę. A co. Dostałam złoty wisiorek od małża na urodzinki dziś. Jak się cieszę że pamiętał.
Stary 2010-07-21, 12:10   #2856
Siala_Bala
Zakorzenienie

bratkab - wszystkiego najlepsiejszego

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:11   #2857
Konto usunięte

Bratka, najpierw - najlepsze życzenia racz przyjąć A co do walizek = masz rację

I neistety raczej aftkiem nie pojadę... Ciapąg zostaje.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:18   #2858
tygrysek99
Raczkowanie

Cytat:
Nie przestawisz, nie zmusisz przecież dziecka by jadło więcej.

Mówimy o porcji, czyli o ilości mleka. [COLOR="Silver"]
o dzięki - bo cały czas miałam dylemat - liczyć wodę czy mleko

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20819355]Mleko Nie zaczepiaj, ja pogadałam z pediatrą, stwierdziła, że jak raz zje 120, raz80-90, raz 150ml - to bardzo ładnie. To człowiek, nie robot, nie ma szans, by zawsze tyle samo zjadała I też czasem 5 razy, a czasem 7. Wiadomo, że jak mi rano zje 80ml, to na drugie śniadanie raczej więcej wciągnie.

Nigdy nie myślałam, że to napiszę, ale ja już nie chcę upałów [/QUOTE]

też chciałam pogadać z pediatrą ale była na urlopie i teraz się ciężko do niej dostać - więc na chłopski rozum wydawało mi się słuszne jedzenie różnych ilości bo właśnie dziecię to nie robot to myślę zapytam wizażanki - one doradzą

no i ja też nie chcę upałów
Stary 2010-07-21, 12:34   #2859
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

Cytat:
wyciagnelam sobie ostatnia niteczke ze szwu/szwa?, polozylam sie i przyszedl on do lozka usmiechnal sie... cos zagadal...nie wierze ze zrozumial ale moze cos powoli drazy ta skałę...
to trzeba wyciagać te szwy?
moze mąż ma ochotę na małe conieco i dlatego przyszedł

W końcu się doczekałam
Michalinka jest już na świecie
iza240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:36   #2860
kardashi
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20813073]

u nas raz w misiącu ksiądz robi taka ekstra mszę na której chrzci dzieciaczki, ale my się nie załapaliśmy na nią, bo chrzestna Tymka nie mogła z Anglii przyjechać.
Więc chrzcimy w tą sobotę. Popołudniu bedzie normalna msza, nie wiem w jakiej intencji, a po tej mszy ksiądz nam dzidka ochrzci.
Z Maksiem też tak było, cały chrzest trwał raptem 10-15 minut. U nas nie ma sztywnych cenników, ksiądz gada: "co łaska", więc daliśmy w kopertę 50zł, a teściowa stwierdziła , że to za mało i druge 50zł dołożyła...
Teraz też damy 50zł.

Kobiety, zostawiłam dziś moich urwisków dosłownie na minutkę samych razem w pokoju, i Maksiu odpiął Tymka z leżaczka, wziął go na ręce i upuścił. Tymek darł się jak opętany, mam nadzieję, że nic mu się nie stało. [/QUOTE]

Fajnie tak.. chciałabym taki krótki chrzest.. a nie ta msza o 12 prawie 1,5 godz trwa.. stać z tym dzieckiem pod ołtarzem, a potem jeszcze z pół godz chrzest.. no i jaaak tooo.. sam chrzest.. a gdzie msza

Ochh kuurde.. uściskaj Maluszków

Cytat:
czesc dziewczynki

ja oczywiscie tylko przejrzalam kilka ostatnich postow na wyrywki... jezu obiecuje ze kiedys zaczne czytac od deski do deski was ale kiedy...?

korzystam z chwilki ze mala jeszcze spi... i jestem..

u nas roznie ogolnie malutka zaczela robic kupki sama, co 2 dni pojawia sie mega kupa z czego po mince Róży widze ze jest tym faktem zdziwiona bo lezy spokojnie i ma oczka jak 5 zł

mam tylko inny klopot z nia
ONA NIE CHCE SPAC W DZIEN!!!!
z wielkim trudem zasypia ale tylko na 15-30 minut... i to ze 2-3 razy w ciagu dnia...
kapiemy ja pozno bo o 22, daje jej butle i spi z reguly do ok 4... potem karmienie i zasypia do 7 potem karmienie i spi do okolo 9-10
na spacerze po chwili marudzenia przewaznie zasypia..
CO ZROBIC ZEBY DZIECINA SPALA W DZIEN?

a ja.... waga mi stoi.. nie dojadam.. nie dosypiam a waga ani drgnie.. 10 kg zostawialm w szpitalu ale drugie 10 ciaglemam na sobie... no wiem, dopiero 2 tyg minelo.. ale spodziewalam sie ze szybciej beda spadac....

ofuknal sie
o jaaa....
Ja bym takiego za drzwi wywaliła! Serio!! wystawiła mu rzeczy przed drzwi albo tak jak mówisz pojechałabym do rodziców i niech siedzi w spokoju. Nosz kurr.. nieporadna..
Zostaw go z mała na cały dzien zobaczymy jaki on poradny bedzie..

Cytat:

Jakich pieluch używacie?

Ja używam tylko Pampersów. Miałam Happy i mała cała pupe czerwona miała i wogole takie sztywne i bee..
Wole nie ryzywkować narazie z innymi bo to mały wrazliwiec skórny jest..

Ja przepajam herbatkami..
Mam ta ułatwiającą trawienie (koper, rumianek i anyż) i uspakajającą (rumianek, lipa i melisa)

Ee.. dziś cycek dla małej jest ok
Tzn jak narazie

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:41   #2861
velluto
Zadomowienie

Mamusie mam ogromną prośbę - czy ktoraś z Was pomogłaby mi zdobyć krople Sab Simplex? Wiem, że padaly tutaj rozne propozycje, ale myslałam, że juz uporaliśmy sie z problemem kolki. Niestety od kilku dni mamy wieczorami koszmar w domu. Mała meczy sie bardzo a my razem z nia
Help
Ktoś pisal o sprzedawcy z allegro, który sprzedaje rozne rzeczy z Niemiec. Bede wdzieczna za wszelkie info i pomoc
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:42   #2862
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

a my bylismy o 10 na spacerze.Mała nakarmiona śpi.Chyba wyrzucę tego smoczka bo co jej wypadnie to płacz!A moze ona to robi celowo!?

W końcu się doczekałam
Michalinka jest już na świecie
iza240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:45   #2863
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cytat:
O

Jestem nieprzytomna dziś...
Mały mi zrobił psikusa wczoraj. Jak padł po 18ej tak obudził się 23:45... O dziwo zjadł i padł dalej. Ten sen to już nocny był dla niego jak się okazało, bo kolejna pobudka była po 2 i tu już było marudzenie - pierwszy raz od 2 miesięcy w nocy. Smoka podawałam pół godz, a on przysypiał, wypluwał i szukał go... Zasnęłam koło 3. Młody dospał do 4ej i jeść.... na chwilę na brzuszek i karmienie.
Niestety brzuszkowanie przed jedzeniem w nocy nic nie daje, bo to jedzenie pobudza jelita, więc od 4 do 5 dziecko się napinało... W końcu o 5 włączyłam szuszenie z kompa i zasnął. Spał z przerwami na małe napinanko do 7:20, a ja z nim razem.

Mam samoloty we łbie taka jestem wyspana.
A mi położna zakazała kłaśc na brzuszek w nocy nawet na chwilę.
Cytat:
Napisane przez tygrysek99 Pokaż wiadomość
bylismy wczoraj na szczepieniu - było dobrze bałam się że będą gorsze żale
mała waży 4700 i ma 61 cm - więc ładnie rośnie
ale mam pytanie do mam butelkowych - jak liczycie ile zjadło wasze dziecię??? - bo czasem piszecie że zjadło np 150 ml - to chodzi o samą wodę czy gotowe już mleko???
bo mojej małej ciężko zjeść zalecaną dawkę na opakowaniu - ma być niby 6 razy po 120 - no i jemy 6 razy zazwyczaj (czasem 7) ale mało kiedy zjada całą porcję - zazwyczaj jest to gdzieś po środku między 90 a 120
jak ją przestawić na te porcje - czy lepiej nie zaczepiać - niech je ile chce???
jeśli je co 2,5 lub więcej godz to nie przestawiaj. Ja miałam kłopot bo moja chciała jeść po 60-80ml co 1h-1,5h a tak to nie bardzo można.

Myśmy dzisiaj w urzędzie byli papiery na becikowe złożyć i się okazało że pisemne oświadczenie o niepobieraniu przez męża becikowego u niego w mieście nie wystarczy tylko trzeba z urzędu wziąć. Więc musimy jeszcze raz jechać.
Tatuś kupił też małęj prezencik na dwa miesiące - matę Tiny Love
coś takiego:
http://allegro.pl/item1066243813_mat...love_w_wa.html
z tym że w Komisie za 130zl.
Mała zaczęła wreszcie lubić jazdę samochodem - jeszcze dobrze nie ruszymy już usypia.
Do tego Agatka w takie upały przesypia całydzień, za to wczoraj jak chłodniej było to marudziła:confu sed:
Ach no i pochwalę się mała waży 5kg
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:54   #2864
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tygrysek99 Pokaż wiadomość
...
bo mojej małej ciężko zjeść zalecaną dawkę na opakowaniu - ma być niby 6 razy po 120 - no i jemy 6 razy zazwyczaj (czasem 7) ale mało kiedy zjada całą porcję - zazwyczaj jest to gdzieś po środku między 90 a 120
jak ją przestawić na te porcje - czy lepiej nie zaczepiać - niech je ile chce???
moja i z cyca czasem pociągnie, ale... niewiele. a butli zamiast przepisowego 150ml jada rożnie, np 90, 120, albo w ogóle troche ciapnie z cycka i już tylko 50-60ml. ogólnie je najczęściej 7 posiłków na dobę, zamiast 5 - ilościowo na dobę jest mniej więcej tyle samo. i tak jest dobrze. jak nie ma ochotę to więcej na raz nie wepchnę. a nawet jak mała sama wepchnie, to potem uleje. bez sensu.
Cytat:
...
...
bez urazy, ale masz w domu buraka a nie faceta. ciekawe kiedy jego zdaniem Ty wypoczywasz? bo on jak nie jest w pracy. a TY?

Lea, zmroziło mnie... co też maksiowi do główki przyszło...? mam nadzieje że małemu nic nie jest.

a my dzisiaj po szczepieniu, ważeniu, mierzeniu... szczepienie nawet ok, wzięliśmy skojarzone, bo szkoda mi małej. skoro ja sobie życie ułatwiam (a to wózek taki a nie inny, a to przewijak bo mój kręgosłup, a to, a tamto) to i jej chociaż troche ulży mniej kłucia.

tak więc kończymy dziś równo 6 tygodni, ważymy 4,5kg, mierzymy 56,5cm. w trzy tygodnie przytyliśmy 750g.

ja za to schudłam jeszcze tylko 2 kg na +, chociaż nie wiem jakim cudem bo brzuch nadal za duży, więc pewnie gdzie indziej mi zleciało bardziej niż było przed erą małej

na problemy małej z brzuszkiem dostaliśmy debridat i kropelki biogaja. to po tym co się wczoraj działo... dzień do bani, a wieczorem kupa jak z mamuta i mam inne dziecko żeby było ciekawiej lekarka zasugerowała coś, że jak problemy nie ustąpią (a dochodzi do tego wysypka na całym ciele - cholera wie - potówki, nie potówki, krochmal na razie nie pomaga) to zmienimy mleko na jakieś... kurde nie pamiętam, ale już żadne nany czy bebilony tylko coś przepisanego przez nią... liczę że jednak to minie...
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:56   #2865
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Nie przestawisz, nie zmusisz przecież dziecka by jadło więcej.

Mówimy o porcji, czyli o ilości mleka.

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

A co robi gdy nie śpi? Płacze, marudzi?

Jeśli kwęka musisz znaleźć metodę, by zasnęła. Bujać w wózku, wyciemnić pokój, dać smoka, głaskać, cokolwiek...

U mnie to jest różnie. Rano w łóżku jeszcze gdy mały bardzo wcześnie wstanie, włączam suszarę, czasem go daję na brzuszek ale to tak max do godziny.

Potem idziemy do dużego pokoju i bawimy się na macie. Jak marudzi idzie do leżaczka, dostaje pieluszkę-przytulaczkę (obczailiśmy że on się musi do czegoś tulić) i smoka... trochę bujamy, czasem zasypia sam, śpi tak 30-50 minut.
Późniejsze usypiania są cięższe, bujamy, chuśtamy, w wózku kolebiemy na spacerach itd. Sam nie zasypia już.
Widać Twój dzieć ma podobnie, trzeba uśpić wg jakiejś metody, która na nią zadziała.

Mój syn też tak usypia: musi kolebać (najlepiej mocno, dobrze, ze wózek roana kupiłam to po lasach mozna wytelepać, ma swietne zawieszenie), pieluszkę do przytulenia, smok już nie bardzo i absolutna cisza, jak zasypia. Jak dobzre zaśnie, to moze sie palic i walić.

wygoniałam chłopa z córką starszą. pojechali zbierać agaty i ametysty ( akurat znajdą), bo dosyc ich miałam.
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 12:57   #2866
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2082501 6]

na problemy małej z brzuszkiem dostaliśmy debridat i kropelki biogaja. to po tym co się wczoraj działo... dzień do bani, a wieczorem kupa jak z mamuta i mam inne dziecko żeby było ciekawiej lekarka zasugerowała coś, że jak problemy nie ustąpią (a dochodzi do tego wysypka na całym ciele - cholera wie - potówki, nie potówki, krochmal na razie nie pomaga) to zmienimy mleko na jakieś... kurde nie pamiętam, ale już żadne nany czy bebilony tylko coś przepisanego przez nią... liczę że jednak to minie...[/QUOTE]
Zapewne chce zmienić na Nutramigen czy coś w tym stylu. Mój siostrzeniec to jadł - a raczej tym pluł bo ohydne jest. On też alergik, więc wyjścia nie miał.
Stary 2010-07-21, 12:59   #2867
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
czesc dziewczynki

ofuknal sie
W sumie to każdy ma jakieś przeboje w zwiazku po urodzeniu sie dziecka, ale gdyby mój chłop mi tak zrobił, to bym chyba go rozszarpała.
Stary 2010-07-21, 13:00   #2868
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

U nas dzisiaj jakieś maszyny pod blokiem huczą, do tego grajek pod okna przyszedł i na akordeonie gracz zaczął, myślałam że go a mała nic - nawet nie drgnie. A wczoraj najlżejszy odgłos ją budził.
Stary 2010-07-21, 13:05   #2869
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
kropko no wlasnie roznie z nia jest, jak nei spi..

na przyklad.. je cycusia... je... i albo potem ma katywnosc no.. okolo 30 minut lezy w lozeczku i kontempluje sobie, albo nie chce puscic cycka tylko go trzyma i tez nie spi...
probuje dawac jej smoka ale chyba jej nei pasuje silikon.. za twardy... dzis jej kupie lateksowy jak gdzies znajde i zobaczymy..
bo ona lubi powisiec na tym cycku dla samego wiszenia.. nie ma opcji zeby usnela.... i chce jej chytrze smoczek podrzucic zamiast zeby moc cokolwiek sie ruszyc

wczoraj wyla mi na spacerze az musialam sie wrocic... cycka nie chciala... wiec podalam jej butle( zazwyczaj podaje jej o innej porze, pozniej, przewaznie wyjada 50 ml..) a ona wydoila 90 ml i spokoj.. ale tez bez snu..
rece opadaja bo czuje sie uwiazana...

mój też nie chciał silikonowego TT, dostał z Rossmana za 8 zł takie po dwa sprzedaja lateksowe i mu podpasował. Nie dawaj, aby ci córka wisiała na cycku. Ani niech nie traktuje jako uspokajacz.

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Jakich pieluch używacie?
My zaczynaliśmy od bella happy 1, po tygodniu elciały małemu z dupska, kupiłam z rossmana - rozm. 3, teraz mamy dada z biedronki, niezłe są, choć tamte rossmanowe lepsze, bardziej chłonne - teraz też rozm. 3.
Stary 2010-07-21, 13:05   #2870
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez myszka1986 Pokaż wiadomość
Zapewne chce zmienić na Nutramigen czy coś w tym stylu. Mój siostrzeniec to jadł - a raczej tym pluł bo ohydne jest. On też alergik, więc wyjścia nie miał.
no właśnie to zapamiętałam, że lekarka zabroniła próbować tego mleka nam (rodzicom ) bo podobno ohyda... ale dzieciom podobno nie przeszkadza, zobaczymy mi tak szczerze mówiąc to już nan ha się wydaje okropnie niesmaczny, metaliczny posmak ma do tego. a śmierdzi jak nie wiem... myślałam na początku że zepsute, ale to tak ma być a mała szama aż jej się uszy trzęsą
Cytat:
U nas dzisiaj jakieś maszyny pod blokiem huczą, do tego grajek pod okna przyszedł i na akordeonie gracz zaczął, myślałam że go a mała nic - nawet nie drgnie. A wczoraj najlżejszy odgłos ją budził.
z tymi grajkami to ostatnio u nas plaga... łażą i łażą i denerwują. raz nawet mój tż takiego pogonił, bo tatuś dumny z wózeczkiem na spacerze, a baran obok wózka przygrywał...
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 13:07   #2871
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
będziesz miała syna muzykalnego.

a mój synek obsikał niedawno pana doktora na kontrolnej wizyciecentralnie obsikał mu całe ubranko i sandały
Stary 2010-07-21, 13:10   #2872
Konto usunięte

Paskudna jestem. Dziecię padnięte, ziewa, ale nie umie zasnąć bez pieluchy przy buzi, ale mam tylko czyste wyprane, nie ma takiej fajnie wytłamszonej. No to coby małej mną pachniało, to sobie elegancko czółko otarłam

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Jaatkaa, a co lekarz na to?
Stary 2010-07-21, 13:41   #2873
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
będziesz miała syna muzykalnego.

a mój synek obsikał niedawno pana doktora na kontrolnej wizyciecentralnie obsikał mu całe ubranko i sandały
córeczkę , chyba faktycznie będzie muzykalna bo wkurza ją muzyka piskliwa z karuzelki ale już delikatne tony mozarta z maty ją usypiają
a lekarz musiał fajną minę mieć
Stary 2010-07-21, 14:29   #2874
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Teściowie mnie chyba zabiją, ale też mam zamiar zalatwic chrzciny bez mszy

U mnie jak da się załatwić, to pewnie rodzice moi będą coś gadać
Ale szczerze to mi to LOTTO

Cytat:
Napisane przez bratkab Pokaż wiadomość

A my już byliśmy w Biedronie na zakupach. Dziś cały dzień małż ma urlop więc sobie razem jesteśmy. Na 14 jedziemy na wizytę do urologa z małym. Kolejne zalecenie ze szpitala. Mam nadzieję, że będzie OK.

I się pochwalę. A co. Dostałam złoty wisiorek od małża na urodzinki dziś. Jak się cieszę że pamiętał.
Trzymam kciuki za wizytę.

Wszystkiego najlepszego

Cytat:

.
Ach no i pochwalę się mała waży 5kg

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 14:52   #2875
kasiaaX
Rozeznanie

Dzień dobry

Ja tez dziś wyspana, bo mała budziła sie tylko raz o 4.30 na karmienie a potem o 8.30. Szok! ale w dzień ja musiałam wczoraj wybudzać i narazać na marudzenie. Dzis tez spróbuje ją wybudzac bo znów spi jak zabita a wczoraj zauwazyłam zminę- mała dostrzegła zabawki na przywieszone do maty fajnie juz zaczyna reagować

Dzis dopiero (opieka medyczna na wsi) była u nas pielęgniarka środowiskowa, nie powiedziała mi nic czego nie wiedziałam. tez raczej zdecyduje sie na te skojarzone szczepionki, a i tak nie wiem jak wytrzymam widok mojego dziecka kłutego ...

Bratkab - życzę wszystkiego co najlepsze
Stary 2010-07-21, 15:05   #2876
Darianna25
Zakorzenienie

bratkab
Wszystkiego najlepszego: roza:

A ja mam pyt o SS.
Wczoraj podałam małej pierwszy raz.Zawsze nocki były spokojne tzn.jedzonko,pielucha, do koszyka i spanie.Zero pierdkow i napinania. Teraz napinanie z poł godziny przez sen,pierdki,jedzenie,piel ucha i spanie.
Wdzien tez ze sie strasznie prezy,gorzej niz przed SS ale za to wiecej spi.Czy SS działa na dzieci usypiajaco?

Dzis mamy miesiac
Ola tez zauwazyła swoich przyjacioł z karuzeli
I od 2 dni usypia na brzuchu i tak śpi.

Edytowane przez Darianna25
Czas edycji: 2010-07-21 o 15:07
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 15:07   #2877
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Gosia, a Ty podajesz coś antykolkowego??
teraz już tak
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20786328]spoko, może być u margo. Czyli gdzie? W Knurowie?
Raz w życiu tam była dawno, dawno temu.. i z tego co pamiętam za cholerę tam trafić nie umiałam, krążyłam od Gliwic do Rybnika i z powrotem, a do Knurowa drogi nie znalazłam...w końcu z przystanka jakiegoś chłopaka zgarnęłam i pojechał ze mną.
Ale teraz jest nawigacja, więc jak dla mnie no problem.
To jak? Dogadujemy szczegóły spotkania?
Ja bym wolała 28- w środę.

no to super, dogadajmy się wreszcie.
margo, mieszkasz w domu jednorodzinnym, tak?
Dzieci mogą sobie samopas biegać? Bo ja bym z Maksiem przybyła... a ewentualnie bym jeszcze moją młodszą siostrę zabrała, żeby za Maksiem biegała, bo on wrazicki bardzo. [/QUOTE]
tak, Knurów. droga prosta. a skąd pojedziesz? może a4 lub a1 śmigniesz?
i tak - dom jednorodzinny. ogród ogrodzony, Maksiu nie ucieknie. tyle, że mam z nim w pewnym miescu składowisko poremontowych śmieci, gruzu itp. jak Cie to nie przeraża, to go weź i siostrę też.

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20787413]margo, szaja, to jak? Ustalamy spotkanie na środę 28 lipca?
Może jeszcze inne Ślązaczki dołączą?
[/QUOTE]
wg. mnie może być. czy mogę ostatecznie potwierdzić 25 po przyjeździe mojego małża?
Cytat:
Napisane przez bratkab Pokaż wiadomość
Jeżeli Margoś ma tak duży orzech to ja mogę dołączyć, tylko o ile Szaja może nie być zmotoryzowana z braku małża pod ręką o tyle ja nie posiadam autka w ogóle. Ale mam bezpośredniego busa do Kn-wa jakby coś.
zapraszam. ale w 120tce to się biedni umęczycie...

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20813073]szaja, kropka, margo, bratkab, to jesteśmy umówione na środę 28 w Knurowie u margo, tak? Na którą godzinę?[/QUOTE][1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20813073]
margo, zapodaj mi na PW Twój adres.

godzina - jak Wam pasuje, my się dostosujemy
laski, napiszcie mi, czym Was ugościć. ja niestety cycowo-dietowa, to się nie napiję i nie najem, ale może Wy macie na coś konkretnego ochotę?

Lea - mam nadzieję, że Tymusiowi nic się nie stało. Maksiu pewnie chciał jak mama...
dzieci są nieprzewidywalne...
synek mojej kuzynki swojej malutkiej siostrzyczce wpychał skórkę od chleba do buźki, bo się z nią chciał podzielić śniadaniem.

nie było mnie wczoraj, bo do południa latałam po lekarzach z Ewcią, a potem zostałam z nią sama (u rodziców była wymiana kaloryferów i mama musiała pilnować fachowców) i miałam niezła jazdę brzuszkową, trochę na własne życzenie.
a dziś jak Ewcia spała, to z kolei netu nie było..

po wizycie u pediatry:
- Ewcia waży już 4300
- na problemy brzuszkowe Espumisan (po nocy widzę, że chyba pomoże)
- oczka przemywać herbatą zwykłą, do tego kropelki i maść
- krostki na buzi to trądzik niemowlęcy, jak się zaogni smarować alatnanem lub oilatum
- pępek zaklejony
(tu proszę o info - któraś pisała o przejściach z pępkiem, pomóżcie znaleźć tego posta)

usg bioderek - jak wygląda u Was? mam wrażenie, że u mnie to jakaś kpina. może 3 minuty z małą w gabinecie byłam. zalecenie kontroli w 3 miesiącu i to wszystko. dobrze, że po takim pobieżnym wg. mnie badaniu, nie kazała pieluchować, bo bym tam zadymę zrobiła.

a dziś po karmieniu nr 2 wystroiłam Ewcię w sukienkę, wsadziłam w fotelik i do auta. pojechałam się nią pochwalić u siebie w pracy. spała cały czas, choć normalnie w dzień ma z tym problem. śpi krótko, trudno ją uśpić, a jak się wybudzi za wcześne, to od razu jest ryk. no ale jak widać umie się pokazać. wzbudziła ogólny zachwyt

Ewcia
Przemek

Edytowane przez margo80
Czas edycji: 2010-07-21 o 15:10
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 15:28   #2878
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
usg bioderek - jak wygląda u Was? mam wrażenie, że u mnie to jakaś kpina. może 3 minuty z małą w gabinecie byłam. zalecenie kontroli w 3 miesiącu i to wszystko. dobrze, że po takim pobieżnym wg. mnie badaniu, nie kazała pieluchować, bo bym tam zadymę zrobiła.

a dziś po karmieniu nr 2 wystroiłam Ewcię w sukienkę, wsadziłam w fotelik i do auta. pojechałam się nią pochwalić u siebie w pracy. spała cały czas, choć normalnie w dzień ma z tym problem. śpi krótko, trudno ją uśpić, a jak się wybudzi za wcześne, to od razu jest ryk. no ale jak widać umie się pokazać. wzbudziła ogólny zachwyt
U mnie usg było
-położyć dziecko
-przytknął do jednego bioderka te coś od usg
-do drugiego
-pieluchowac, za miesiąc kontrola

Hehee.. ja tez jak byłam ze swoją sie pochwalić w pracy to spała.. otworzyła oczy, popatrzyla się na ludzi pochylonych nad wózkiem, pousmiechała się, wyszłam i zasnęła

No kobity nie mogły się nadziwić że leży w wózku bez zadnego kwęknięcia

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 15:32   #2879
margo80
Zakorzenienie

aaaa, czyli takie przytykanie to norma

dzieć znów sam nie usnął. ładnie się bawiłą, ziewy szły, ale poza nimi nic więcej i w końcu był ryk z przemęczenia. babcia utuliła i Ewcia śpi teraz w wózku. mierzymy jej czas

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 15:35   #2880
Dilayla
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20825455]Paskudna jestem. Dziecię padnięte, ziewa, ale nie umie zasnąć bez pieluchy przy buzi, ale mam tylko czyste wyprane, nie ma takiej fajnie wytłamszonej. No to coby małej mną pachniało, to sobie elegancko czółko otarłam

Bardzo sprytnie
moj potworek mały(najukochańszy) wazy już 5400 w sobote konczy 8 tyg...miało byc dzis szczepienie ale pediatra stwierdziła zebym jeszcze raz!!zrobiła bilirubine i dopiero wtedy zaszczepi....no masakra jakas,mały od początku swojego życia ciągle jest kłuty
Ja używam pieluszek z rosmana i jestem zadowolona...no i ta cena..jak były w promocji to płaciłam19.90złi wogóle kosmetyki typu szampon do włosów,płyn do kapieli,olejek,mam tez z rosmanna bo jest fajny delikatny skład...narazie wszystko oki wiec nie zamierzam zmieniać...a pupe smaruję mu rosmannowskim kremem na brodawki...czysta lanolina+wit Enie zawiera barwników ani oleju mineralnego
spadam się położyc może drzemnę sie pare minut...przy suszarce z kompa...
Dilayla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości