Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas leci!! - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-21, 20:18   #3571
Karolinak82
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Karolinko, Antonio wolny. Zadna go do tej pory nie chciala
Bycie tesciowa Zu byloby dla mnie ogromnym zaszczytem
Super To My zgłaszamy kandydaturę Zu na żonę Mówiła mi na ucho że chciałaby takiego przystojnego męża Zapytaj kawalera czy się zgadza
Stary 2010-07-21, 20:42   #3572
p4w
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze urodzinki wakacyjnych dzieci- są już pierwsze kroczki, ale ten czas le

Morska, fajnie ze taki miło spędziliście czas mimo niemiłych okoliczności

Karolinko, świetna ta ciuchcia czy Zuzka była w stanie zjeść tyle lukru

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 20:45   #3573
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
Karolinko, świetna ta ciuchcia czy Zuzka była w stanie zjeść tyle lukru
...ależ oczywiście że nie zjadłaby Generalnie tego lukru nikt nie powinien jeść bo to w 99% cukier puder Ja te wszystkie ozdoby na torcie robiłam z lukru plastycznego i najlepszy był mój brat (słodka diooopka) stwierdził że "pyszny tort i nawet nie taki słodki"
A w ogole to mam pełno takich tortów na kompie bo szukałam inspiracji w ciuchci przepis jest przesadzony...można zrobić łatwiej

P.S. Wrzuciłam zdjęcia...3 z dzisiaj z pocieszycielem i obdartym noskiem i dwa z wczoraj z działki Zapraszam

Edytowane przez Karolinak82
Czas edycji: 2010-07-21 o 20:47
Karolinak82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 20:52   #3574
UnholyOne
Ola-Unhola

Karo fajne te ciasta, ale jeszcze nigdy nie robiłam z masy plastycznej i boję się, zę mi cos nie wyjdzie. Myślałam też o zrobieniu takiej z pianek marshmallows. No pomyślę

morska, cieszę się, zę mimo okoliczności udało się mile spędzić czas
Dobrze też, ze podróż minęła bez zakłóceń
Stary 2010-07-21, 20:54   #3575
aannuullaa
Wtajemniczenie

p4w ma prośbę, mogłabyś w wolnej chwili przesłać mi książkę o zasypianiu?

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 21:02   #3576
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
...ależ oczywiście że nie zjadłaby Generalnie tego lukru nikt nie powinien jeść bo to w 99% cukier puder Ja te wszystkie ozdoby na torcie robiłam z lukru plastycznego i najlepszy był mój brat (słodka diooopka) stwierdził że "pyszny tort i nawet nie taki słodki"
A w ogole to mam pełno takich tortów na kompie bo szukałam inspiracji w ciuchci przepis jest przesadzony...można zrobić łatwiej

P.S. Wrzuciłam zdjęcia...3 z dzisiaj z pocieszycielem i obdartym noskiem i dwa z wczoraj z działki Zapraszam
wiem, wiem

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
p4w ma prośbę, mogłabyś w wolnej chwili przesłać mi książkę o zasypianiu?
poproszę o adres mailowy

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 21:03   #3577
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Karo fajne te ciasta, ale jeszcze nigdy nie robiłam z masy plastycznej i boję się, zę mi cos nie wyjdzie. Myślałam też o zrobieniu takiej z pianek marshmallows. No pomyślę
Mogę dać Ci przepis z jakiego ja robiłam masę i kilka rad
Ja robiłam najpierw testowego torta, który kompletnie nie wyszedł (tzn masa nie tort) a to dlatego że wieczorem robiłam i w jednym czasie biszkopt, krem i masę...i zanim przełożyłam biszkopty kremem to masa zdążyła zastygnąć
Na drugi dzień znowu mnie podkusiło, ale nie chciałam ryzykować więc stwierdziłam ze zrobię tylko ozdoby...przygotowałam cały tort a na końcu masa...i wyszło super Mama stała w razie nagłej potrzeby obok

Nad piankami tez się zastanawiałam, może spróbuję przy następnej okazji...niedaleko mojej pracy w Intermarche mają samą białą piankę, co się rzadko zdarza...więc kusi, oj kusi
Stary 2010-07-21, 21:04   #3578
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość

poproszę o adres mailowy
wysłałam na pw. serdecznie dziękuję

Stary 2010-07-21, 21:09   #3579
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Mogę dać Ci przepis z jakiego ja robiłam masę i kilka rad
Ja robiłam najpierw testowego torta, który kompletnie nie wyszedł (tzn masa nie tort) a to dlatego że wieczorem robiłam i w jednym czasie biszkopt, krem i masę...i zanim przełożyłam biszkopty kremem to masa zdążyła zastygnąć
Na drugi dzień znowu mnie podkusiło, ale nie chciałam ryzykować więc stwierdziłam ze zrobię tylko ozdoby...przygotowałam cały tort a na końcu masa...i wyszło super Mama stała w razie nagłej potrzeby obok

Nad piankami tez się zastanawiałam, może spróbuję przy następnej okazji...niedaleko mojej pracy w Intermarche mają samą białą piankę, co się rzadko zdarza...więc kusi, oj kusi

Bardzo chętnie skorzystam

Ja znalazłam takie przepisy:

http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=175091
http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
wysłałam na pw. serdecznie dziękuję
anula, Martynka ma problemy z zasypianiem?
Stary 2010-07-21, 21:11   #3580
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
no jak tak nic na szybko nie znajdujesz to zawsze można powiedzieć że, przynajmniej tak ostatnio kojarzę, w absorbowaniu mamy swoją osobą i wysysaniu z niej sił

A tak na serio - coś mi się zdaje , ze Maciuś, Kubuś i Martynka to taka Święta Trójca z mottem : mi się nie chce, ja jeszcze mam czas A moja mała to samego tyłu tej trójcy
Jak chciałaś mnie dobić, to Ci się udało

Myślisz, że to lenie? Ale Kuba? Po tatusiu pracoholiku?

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
W pierwszej chwili mnie zatkało, bo się nie spodziewałam, za chwilę wzięłam Jego rączkę i mówię "nie wolno", a On skrzywił się zaskrzeczał i poszedł do babci, bo mamusia beee.
Hehe , rozsądnie

Cytat:
Napisane przez slepafuria Pokaż wiadomość
A nie wiem czy wasze rowniez, ale moje boi sie tez:
- wiatraka
- prysznica
- telewizora kiedy gubi sygnal i zaczyna sniezyc
- rzeczy, ktore sa wysoko i mrugaja np. czujka od alarmu, albo telewizor (mielismy taka akcje na wyjezdzie w maju - maly telewizorek podwieszony przy suficie - to istnie pieklo na ziemi)
- lampy inne niz te ktore mamy w domu
- odkurzacza
- innych malych dzieci kiedy ja dotykaja
no i kaszy.
Kuba boi się wiertarki z udarem i blendera. Tych rzeczy, które wymieniłaś akurat nie.

Cytat:
I kiedy idziecie? Ja muszę swoją też zapytać...że też wczesniej to nie wyszło...wczoraj u niej byłam
(...)
Na pewno coś się znajdzie A zresztą w końcu między Naszymi dziećmi jest różnica...a już miesiąc różnicy to wielka różnica w tym wieku
Pewnie jakoś kilka dni po skończeniu roczku.

Wiem to wszystko, ale czasem (już nie zawsze - czyli postępy robię ) się martwię

Cytat:
Martynka dalej nic...
Dzwoniłam do logopedy, mam zrobić przed wizytą jeszcze raz badanie słuchu, od tego zaczynają
Takie przesiewowe, jak po urodzeniu?

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość

Cytat:
Miramejku...a to...
A do tego przy wierszyku "Leń" Brzechwy, przy wersie "a kto dzisiaj pluł i łapał" pierdzi ustami , a najlepsze, że nikt Go tego nie uczył

P.S. Pierwszy raz sama siebie cytuję
Ja nie twierdzę, że On nic nie umie, tylko w niczym nie przoduje

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Hey

Znowu witam się po wyjeździe
Ostatnio zniknęłam niemal bez słowa , więc w skrócie się wytłumaczę, zwłaszcza, że sama prosiłam Was o rady w sprawie wyjazdu (chciałam jechać na pogrzeb daleeeeko, a nagle zepsuł nam się samochód - to tak w ramach przypomnienia ) Na następny dzień po tym jak opisywałam Wam sytuację od rana był kocioł - najpierw niepewność czy nasze autko może uda się cudem reanimować (nie dało się), później za radą p4w szukanie wypożyczalni - też nic z tego, bo trzeba się zgłosić co najmniej 2 dni wcześniej i wpłacić dużą kaucję, a tak na cito nie mogliśmy tego załatwić, zwłaszcza, że to była sobota. W końcu pojechaliśmy na noc... ...pociągiem Mąż mi tak wmawiał, że wszystko będzie ok, że uwierzyłam, choć miałam niezłego stracha. Zapakowaliśmy najpotrzebniejsze rzeczy na planowane 2 dni pobytu, syna do nosidła i w drogę. No i... nie było źle Konduktor otworzył nam przedział specjalnie dla nas, w nocy nie było zbyt gorąco, Tymuś spał niemal całą drogę - koniec końców cieszę się, że pojechałam, choć może dziwnie się cieszyć z możliwości uczestniczenia w pogrzebie. Mieliśmy wracać na drugi dzień, ale tak jakoś dobrze się tam czuliśmy - mieszkaliśmy u mojej cioci i wujka na wsi, Tymek również szczęśliwy - od rana do wieczora obcował z naturą - nie to co w bloku , tak że przedłużaliśmy, przedłużaliśmy, aż w końcu na wsi koło Tarnowa spędziliśmy 10 dni i wczoraj wieczorem w końcu wyjechaliśmy - wróciliśmy dziś rano - tym samym środkiem transportu
Wiecie co - łącznie z pobytem w Zakopanem nie było nas ostatnio w domu już 5 tygodni - na razie mam chyba dość wyjazdów, zwłaszcza na drugie końce Polski
No i wyszło tak, że Tymoteusz obchodził swoje pierwsze urodziny "na obczyźnie" ale mimo to było fajnie, rodzinka zamówiła torcik w kształcie tego krecika z bajki no i... ogólnie jestem zadowolona z wyjazdu, mimo, że odbył się w smutnych okolicznościach.

Buziaki dla wszystkich
i idę trochę poczytać co na wątku słychać, choć mam mega zaległości

Cieszę się, że wszystko się udało
Dobrze, że jesteś

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Karolinko, Antonio wolny. Zadna go do tej pory nie chciala
Bycie tesciowa Zu byloby dla mnie ogromnym zaszczytem
No wiesz, czekał na swoją drugą połówkę

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 21:17   #3581
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
....a moje dziecko miało dzisiaj bliskie spotkanie z podłogą...tzn z trawnikiem...była z Babcią na spacerze, szła szła, chciała coś podnieść i bach, nosek i czoło zdarte ale za to dostała coś na pocieszenie Zaraz wrzucę zdjecia do galerii

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-21, 21:19   #3582
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja robiłam od tej Pani: http://kuchniadzieci.wordpress.com/2...ort-angielski/
Tylko najważniejsze...dodawać cukier w małych ilościach i wyrabiać, wyrabiać,wyrabiać,wyrabia ć,wyrabiać,wyrabiać,wyrab iać,wyrabiać...jak wsiąknie cały cukier to kolejna mała porcja i wyrabiać,wyrabiać,wyrabia ć,wyrabiać,wyrabiać
A jak się robi już zbyt twarde to można troszeczkę oliwy dodać...i do wałkowania też oliwa...bo nie zmienia koloru, a jak wysypie się stół cukrem (najczęściej tak radzą) to jest piegowata masa, zwłaszcza ta już kolorowa...
Jak sobie coś przypomnę do dopiszę

A kotleta UWIELBIAM...wszystkie ich przepisy...na facebooku mam ich w znajomych więc od razu wiem jak coś nowego wstawią

Czas edycji: 2010-07-21 o 21:20
Stary 2010-07-21, 21:21   #3583
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:

anula, Martynka ma problemy z zasypianiem?
oststnio coraz częściej wieczorem odstawia koncerty..sama nie wiem o co biega, zęby raczej nie bo to inaczej wygląda, mam wrażenie że ona, za przeproszeniem, idiotkę ze mnie robi...płacze, drze się wręcz a jak wezmę ją ze sobą na nasze łóżko to uśmiecha się i zaczyna zabawę na całego...jednocześnie zmęczona jest bardzo i koło się zamyka Nie rozumiem własnego dziecka

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Jak chciałaś mnie dobić, to Ci się udało

Takie przesiewowe, jak po urodzeniu?

no żartowałam przecież

w przypadku Martyni mam nadzieję, że to jej lenistwo...naprawdę jest daleko w tyle, za Kubaskiem także

Takie same podobno..wątpię żeby coś wykazały ale rozumiem że muszą wadę wykluczyć na 100%

Stary 2010-07-21, 21:23   #3584
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:

Pewnie jakoś kilka dni po skończeniu roczku.

Wiem to wszystko, ale czasem (już nie zawsze - czyli postępy robię ) się martwię

Ja nie twierdzę, że On nic nie umie, tylko w niczym nie przoduje

No wiesz, czekał na swoją drugą połówkę
Może nie lenie ale większe luzaki...na wszystko mają czas

to w nawiasie najbardziej mi się podoba i potwierdzam poprawiasz się

Zu nie umie pierdzieć ustami

hihihi chociaż Zu z Naszej dwuosobowej rodzinki będzie miała męża

Cytat:
Stary 2010-07-21, 21:29   #3585
Wojtusia
Zakorzenienie

Laski idę spać, TZ juz spi co działa tez na mnie usypiająco.

Unholy Karola ja tez kiedys robiłam tort z taką masą cukrową na wierzchu. Robiłam ją z glukozy. Przejrzę przepisy które wrzuciłyście i tez pewnie sama zrobię tort. Biszkopt + masa z bitej śmietany z truskawkami bądź jagodami. No i przystrojenie na wierzchu.

Uwielbiam tez masę z bitej śmietany i kawy cappucino, ale ostatnio za często taki jadłam i mi się znudził trochę
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 21:31   #3586
UnholyOne
Ola-Unhola

Karo, dzięki.
Właśnie czytałam o tej oliwie, ze lepiej się nadaje do wałkowania.
To może na pierwszy rzut zrobię piłkę, a jak będę miałą więcej czasu to na week coś innego wymyślę

Pyt. 1. Jakie robiłaś masy/kremy?
Pyt. 2. Gdzie kupowałaś barwniki?

anula, a może Martynka tak ma po prostu teraz. Z Atosiem też tak miewam od czasu do czasu, ze coś jest nie tak i jakieś dziwne problemy się pojawiają
A klimatyzator macie dalej?

Miramej, w tą sobotę macie chrzciny?
Robicie obiad w domku czy w rest.?
Stary 2010-07-21, 21:32   #3587
Wojtusia
Zakorzenienie

Miałam iść spać, ale na Canal + będzie "Rewers" więc pewnie obejrzę, ale czy dotrwam do końca to już nie wiadomo
Stary 2010-07-21, 21:32   #3588
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Laski idę spać, TZ juz spi co działa tez na mnie usypiająco.

Unholy Karola ja tez kiedys robiłam tort z taką masą cukrową na wierzchu. Robiłam ją z glukozy. Przejrzę przepisy które wrzuciłyście i tez pewnie sama zrobię tort. Biszkopt + masa z bitej śmietany z truskawkami bądź jagodami. No i przystrojenie na wierzchu.

Uwielbiam tez masę z bitej śmietany i kawy cappucino, ale ostatnio za często taki jadłam i mi się znudził trochę
Piszą, że do tej masy nie nadaje się masa z bitej śmietany, bo rozpuszcza ten lukier. lepiej robić na bazie budyniu, masła
Stary 2010-07-21, 21:33   #3589
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
oststnio coraz częściej wieczorem odstawia koncerty..sama nie wiem o co biega, zęby raczej nie bo to inaczej wygląda, mam wrażenie że ona, za przeproszeniem, idiotkę ze mnie robi...płacze, drze się wręcz a jak wezmę ją ze sobą na nasze łóżko to uśmiecha się i zaczyna zabawę na całego...jednocześnie zmęczona jest bardzo i koło się zamyka Nie rozumiem własnego dziecka
(...)
w przypadku Martyni mam nadzieję, że to jej lenistwo...naprawdę jest daleko w tyle, za Kubaskiem także

Takie same podobno..wątpię żeby coś wykazały ale rozumiem że muszą wadę wykluczyć na 100%
Zmieniają się te nasze dzieciaki, nie ma nic na zawsze
A może lęk separacyjny ma?

No za Kubaskiem to nie jest daleko

A masz już termin do logopedy, czy będą umawiać, jak będziesz miała badanie słuchu?

Cytat:
Może nie lenie ale większe luzaki...na wszystko mają czas
(...)
to w nawiasie najbardziej mi się podoba i potwierdzam poprawiasz się

Zu nie umie pierdzieć ustami

hihihi chociaż Zu z Naszej dwuosobowej rodzinki będzie miała męża
No, tylko, żeby potem się nie okazało, że ręka w nocniku

No raczej nie masz czego żałować

Myślę, że nie tylko Ona

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-21, 21:35   #3590
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:

anula, a może Martynka tak ma po prostu teraz. Z Atosiem też tak miewam od czasu do czasu, ze coś jest nie tak i jakieś dziwne problemy się pojawiają
A klimatyzator macie dalej?
no chyba tak, pozostaje mieć nadzieję, że to minie
Klimatyzator mamy, oststnio jak pisałyśmy to właśnie tak przy upałach szalała, teraz mamy w domu całkiem znośną temperaturę...
Mam wrażenie że w takich sytuacjach najbardziej pomaga jak do niej nie wchodzę tylko zza drzwi coś mówię/śpiewam albo w ogóle się nie odzywam, zazwyczaj minuta i po sprawie, dzisiaj TŻ poszedł do niej i się zaczęło

Stary 2010-07-21, 21:38   #3591
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Miramej, w tą sobotę macie chrzciny?
Robicie obiad w domku czy w rest.?
Tak, 24. lipca

Wszystko w domu, bo będziemy tylko my i chrzestni, czyli moja siostra i mój szwagier. Obiad będzie przed chrzcinami, bo mamy na 17., więc potem tylko kawa i ciasto. Nie będzie imprezki

Ciągle zapominam, ale jeszcze zdążę:
Laurko, rośnij zdrowo, Kochana Wszystkiego najlepszego

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-21, 21:40   #3592
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Jak robisz masę lukrową to nie można robić kremu na śmietanie, bo śmietana rozpuszcza masę.. tylko kremy na maśle lub budyniu no ewentualnie w środku śmietana, a przed położeniem masy tort na wierzchu posmarować właśnie kremem z masła lub budyniu...masa nie może dotykać śmietany, bo będzie klops

A ja wstawiam obiecany sernik z ciemnym spodem... strasznie łatwy i straszna pyyychhhaaaa

Sernik

Ciasto:
1/2 kostki Kasi
szklanka cukru
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (my używamy poznańskiej)
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
cukier waniliowy
2 łyżki proszku do pieczenia

Wszystko zagnieść i 3/4 wysypać na spód blachy.
Tylko uprzedzam od razu że to ma sypką formę, takie grudeczki...więc proszę się nie wystraszyć że nie jest to jednolita masa...ale tak ma być

Masa serowa:
4 seki homogenizowane
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1/2 Kasi
budyń waniliowy
5 białek (4 z masy serowej + 1 od ciasta)

Białka ubić na sztywno. Cukier, żółtka i Kasie utrzeć, dodać partiami serki, budyń i sztywne białko.

Masę serową wylać na ciasto, na wierzch posypać resztą ciasta i piec godzinę w 170 oC

GOTOWE teraz wystarczy zjeść
Stary 2010-07-21, 21:41   #3593
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Miałam iść spać, ale na Canal + będzie "Rewers" więc pewnie obejrzę, ale czy dotrwam do końca to już nie wiadomo
oglądałam całkiem niedawno

Cytat:
Zmieniają się te nasze dzieciaki, nie ma nic na zawsze
A może lęk separacyjny ma?

A masz już termin do logopedy, czy będą umawiać, jak będziesz miała badanie słuchu?
no jest to też w jakimś stopniu pocieszające, szczególnie po takim wieczorze jak dzisiaj
Hmm nie wiem, dwa wieczory zasypia pięknie a na trzeci afera... żal mi jej po prostu to raz a dwa ze muszę baardzo duże pokłady cierpliwości uruchamiać, jak widzę że coś jej dolega to spokojnie i całą nic lulam i uspokajam ale w takiej sytuacji mam dość

Do logopedy niestety dopiero we wrześniu (miałaś rację z tymi urlopami) Mam już przyjść ze zrobionym badaniem, mówiła ze to podstawa.

Stary 2010-07-21, 21:45   #3594
Miramej
Zakorzenienie

Ale mi wizaż świruje , tylko mnie?

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
no jest to też w jakimś stopniu pocieszające, szczególnie po takim wieczorze jak dzisiaj
Hmm nie wiem, dwa wieczory zasypia pięknie a na trzeci afera... żal mi jej po prostu to raz a dwa ze muszę baardzo duże pokłady cierpliwości uruchamiać, jak widzę że coś jej dolega to spokojnie i całą nic lulam i uspokajam ale w takiej sytuacji mam dość

Do logopedy niestety dopiero we wrześniu (miałaś rację z tymi urlopami) Mam już przyjść ze zrobionym badaniem, mówiła ze to podstawa.

Ja, jak już czuję nerwa, to wysyłam Małża, ale ostatnio u nas spokój i w dzień i wieczorem

Może nie trzeba będzie iść? (za siebie i Kubaska też )

H. MacLeod

.
Stary 2010-07-21, 21:50   #3595
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
no chyba tak, pozostaje mieć nadzieję, że to minie
Klimatyzator mamy, oststnio jak pisałyśmy to właśnie tak przy upałach szalała, teraz mamy w domu całkiem znośną temperaturę...
Mam wrażenie że w takich sytuacjach najbardziej pomaga jak do niej nie wchodzę tylko zza drzwi coś mówię/śpiewam albo w ogóle się nie odzywam, zazwyczaj minuta i po sprawie, dzisiaj TŻ poszedł do niej i się zaczęło
Mam nadzieję, ze szybko minie

Och te Małze

Cytat:
Tak, 24. lipca

Wszystko w domu, bo będziemy tylko my i chrzestni, czyli moja siostra i mój szwagier. Obiad będzie przed chrzcinami, bo mamy na 17., więc potem tylko kawa i ciasto. Nie będzie imprezki

Ciągle zapominam, ale jeszcze zdążę:
Laurko, rośnij zdrowo, Kochana Wszystkiego najlepszego
Teściów też brak? Tak pytam

A co na obiadek serwujesz?
A jakie ciasto?
Sto pytań do

Cytat:

Mnie nie
Stary 2010-07-21, 21:50   #3596
gorgulek
Zakorzenienie

Ja tylko przelotem niestety

Anula wkleiłam przepis w klubie na zebrę serowo-makową. Zapomniałam napisać, że ja dawałam płatki migdałów do masy makowej.

Poczytałam Was a teraz idę zacząć już coś pakować
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 21:50   #3597
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Karo, dzięki.
Właśnie czytałam o tej oliwie, ze lepiej się nadaje do wałkowania.
To może na pierwszy rzut zrobię piłkę, a jak będę miałą więcej czasu to na week coś innego wymyślę

Pyt. 1. Jakie robiłaś masy/kremy?
Pyt. 2. Gdzie kupowałaś barwniki?
Próbuj próbuj bo to świetna zabawa

Pyt 1 krem zaraz poszukam i napisze...na maśle z czekoladą jedna warstwa, druga bez czekolady a do trzeciej zamiast czekolady dodałam czerwony barwnik więc być różowy krem tak jak widać na wierzchu torta

Pyt 2 Barwniki kupiłam w naszym Piotrze i Pawle...pewnie nie macie tego marketu bo chyba tylko w wielkopolsce kilka ich jest...mają tam dużo egzotycznych rzeczy
Kupiłam o te:
http://allegro.pl/item1148822865_bar...zt_x_20ml.html

Mam czerwony (super), żółty (do dioopki, nic koloru nie zostaje) i zielony (nie aż tak do dioopki jak żółty ale intensywnego koloru brak)...dwóch ostatnich nie polecam Następnym razem kupię inne...te nie dosyć że drogie, w sklepie taka mała buteleczka 7 zł to jeszcze do niczego

Cytat:
No, tylko, żeby potem się nie okazało, że ręka w nocniku

No raczej nie masz czego żałować

Myślę, że nie tylko Ona
Do nocnika to mają co innego wkładać

Ale to fajne musi być

No nie wiem...teraz włączyłam gg, patrzę a on jest...ale jestem niewidoczna to mnie nie widzi
Kusi mnie żeby zadzwonić, ale chyba pierwszy raz muszę się psychicznie nastawić do rozmowy z nim...
A może się pokazać????

Cytat:
Tak, 24. lipca

W urodziny zaszalejecie...teraz do kościoła i grzecznie

Czas edycji: 2010-07-21 o 21:54
Stary 2010-07-21, 21:52   #3598
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
Piszą, że do tej masy nie nadaje się masa z bitej śmietany, bo rozpuszcza ten lukier. lepiej robić na bazie budyniu, masła
Cytat:
Jak robisz masę lukrową to nie można robić kremu na śmietanie, bo śmietana rozpuszcza masę.. tylko kremy na maśle lub budyniu no ewentualnie w środku śmietana, a przed położeniem masy tort na wierzchu posmarować właśnie kremem z masła lub budyniu...masa nie może dotykać śmietany, bo będzie klops
tak tak spoko spoko , wiedziałam o tym i brzegi ciasta posmarowałam kremem na bazie margaryny czy tam masła nie pamietam, taką cieniutką warstewkę, aby tylko śmietana się nie przebiła
Stary 2010-07-21, 21:52   #3599
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Ja, jak już czuję nerwa, to wysyłam Małża, ale ostatnio u nas spokój i w dzień i wieczorem

Może nie trzeba będzie iść? (za siebie i Kubaska też )
mi też....

no ja niestety zazwyczaj sama jestem, małż wpada zjeść obiad i wypada

oby

Stary 2010-07-21, 21:56   #3600
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

hej mamuski

nikt nie zauwazyl ze mnie nie bylo?

wczoraj gosciu od plytek przewalil nam kabel od neta i dupa jestemy bez
ale brat ma na dole wiec spoko narazie , musimy cos pokombinowac zeby miec net na gorze wiec teraz mniej mnie bedzie z wami....

z nowosci to przebila sie druga jedynka i mamy 4 zabki

z tego co pamietam:
Karola dzieki za linki z kartkami
Unholy musialas sie strachu najesc -wspolczuje
Magi moj ziec jak zwykle modelowo

aaa Laurka moc caluskow z okazji roczku

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości