![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dzisiejsza młodzież.........
Muszynianko - dobrze, ze nie bralyscie udzialu w watku dotyczacym "starych bab"
![]() Moje obserwacje dotycza mlodziezy z roznych srodowisk, w roznych zakatkach swiata, o roznym stanie materialnym itd. mamy dobra, wartosciowa mlodziez - i rowniez im nie sa obce "glupawki" - przeciez to przywilej wieku! Ale z pewnymi zatrwazajacymi i niepokojacymi zjawiskami w moim pokoleniu nie mialam watpliwej przyjemnosci sie spotkac... moze kiedys napisze o tym wiecej... ...i tak mysle, ze naszym mlodym im lepiej, tym gorzej... im wiecej, tym mniej... W temacie mlodziezy na forach internetowych - mam jedna zasade - staram sie unikac wszelkich miejsc, gdzie swieci pust(a)kami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;20841038]Zgadzam się.
![]() Do dziś pamiętam zabawy w podchody, chowanego, klasy, gry w piłkę(byla taka fajna gra co się mówiło" syn ten młody wpadł do wody, woda była głęboka, szeroka wysoka, dalej nie pamietam ![]() A w gumę grałaś ![]() ![]() ![]() ![]() Komputer dostalam dopiero w 6 klasie podstawówki i nie żaluję, chociaż pamietam jak zazdrościłam kuzynowi, który miał go od jakiegos czasu i mógl grać w króla lwa( jeszcze wtedy windowsa nie bylo...) ![]() Komputer dostałam trochę wcześniej niż Ty - byłam w jakiejś 2giej klasie. Ale gra, w którą się wtedy zagrywałam - Little Big Adventure to do dziś moja ukochana gra, mimo, że nie ma wypasionej grafiki ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Ponura, ja byłabym hipokrytką mówiąc, że nigdy nie piłam żadnego alkoholu... Z tym że średnio lubię alkohol, czy to piwo, czy co innego. To, co teraz się dzieje wśród młodzieży, jak dla mnie jest przerażające... Widziałam na własne oczy jak ludzie potrafią się zachowywać, czasem nawet dziewczyny są gorsze od chłopaków, bardziej chamskie, i pijane... Myślę, że można się bawić bez alkoholu, czy innych pomocników...
Ja do tej pory potrafię przesiedzieć kilka godzin grając w Super Mario. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Mam 23 lata, nie wiem czy ja jeszcze młodzież czy już nie. Kiedyś przyjmowało się, ze do ukończenia studiów, nie wiem jak jest teraz.
Pamiętam jak w drugiej gimnazjum (byłam drugim rocznikiem, który poszedł do gimnazjum) przez pół semestru, jak już się ciepło zrobiło, łaziłam ze znajomymi na tanie wino bo mieliśmy tylko trzy lekcje co skrzętnie ukrywaliśmy przed rodzicami. I wracałam taka lekko wcięta z czym kryłam się strasznie. Pamiętam jak w 6. klasie podstawówki uczyłam się palić. Pamiętam jak wracałam z koleżanką z podstawówki i śpiewałyśmy na cały głos kawałki Kalibra 44 ![]() Jak się mocno wysilę to wydaje mi się, że darłam pyska w komunikacji miejskiej, że chichotałam i rżałam. I że bardzo kochałam się w koledze ze starszej klasy, tylko dlatego, że podał mi piłkę na WFie i marzyłam o tym żeby mnie rozdziewiczył. Pamiętam też (achtung, ważne to) jak pięknie ściemniałam koleżankom na temat swojego doświadczenia seksualnego, imprez itd. A one robiły to samo. Politykę miałam głęboko. Chociaż lubiłam jak rodzice opowiadali mi o PRLu, o który tylko się otarłam. * Pamiętam, że byłam wściekła bo nie wolno mi było farbować włosów a moje koleżanki z gimnazjum chodziły pofarbowane, poutleniane i co tam jeszcze. I paznokci nie mogłam malować. A one mogły. I walczyłam o nerki, mianowicie o możliwość niezakrywania ich. To było takie sexy i w ogóle ![]() I też mnie wiele rzeczy wkurzało. "Stare baby", dorośli, inne nastolatki, dzieci... Taka jest młodzież. Taka była. Taka będzie. Zmieniają się tylko rzeczy, które wolno (kiedyś nie mogłyśmy nosić spodni i pewnie te pierwsze noszące słyszały 'tfu, co za brzydactwo! to nie przystoi'. teraz ja patrzę na gimnazjalistki w butach na szpilce i zastanawiam się o co chodzi. a sama błagałam o buty na koturnie już w podstawówce. z brokatem na tej koturnie ![]() Myślę, że to nie młodzież się zmienia tylko po prostu niektórzy dorastają, starzeją się. Najpierw sami jesteśmy taką młodzieżą, potem nam to zwisa i powiewa a później zaczynamy zwracać na to uwagę i zaczyna nam to przeszkadzać. I mi też żal trochę dzieciaków urodzonych w dobie netu... Może to właśnie takie narzekanie bo młodsza się nie robię ale moim zdaniem dzisiejsze zabawy i zabawki nie rozwijają tak wyobraźni, nie socjalizują tak jak te dawne. * Dziś nie mówię 'kur...' co drugie słowo, alkohol piję raz na kilka miesięcy i z umiarem, palenie rzucam (drugi i ostatni raz). Nie ćpam, nie puszczam się. Czytam co najmniej dwie książki tygodniowo, lektury z liceum miałam przeczytane już w gimnazjum. Myślę, że "wyszłam na ludzi" ![]() I chciałam dodać coś jeszcze! Ci, którzy kilka lat temu narzekali na 'dzisiejszą młodzież' teraz są rodzicami tej młodzieży. Jeśli ona rzeczywiście jest gorsza to czyja wina? ![]() Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-07-22 o 01:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
10000 days, powodzenia w rzucaniu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Mój znajomy, pan w sile wieku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież w każdym momencie znajdzie się grupa młodzieży, która np całe dnie poswięca nauce, edukacji, zajęciom pozaszkolnym i otacza się gronem równie ambitnych rówieśników, a w tym samym czasie inna grupa co noc imprezuje, wagaruje itd. nie komunikują sie ze sobą, mogą sobie nawet nie zdawać sprawy że istnieją tak inne skrajnie różne style życia, co nie oznacza że ich nie ma ![]() w przypadku sondaży nt seksu to ja w nie nie wierzę ![]() myśle, że często jest tak że np dziewica wstydzi się, że mając 18lat jest jeszcze dziewicą, wiec mówi że od 2 lat już nie jest. Z kolei dziewczyna która uprawia seks od 13 roku życia może czuć się nieco zakłopotana i skłamie że I raz miała w wieku lat 15. Cytat:
![]() wracając do tematu seksu -to jest raczej uwarunkowane kulturowo. w niektórych rejonach świata było i jest normalne że 13latka bierze ślub i rodzi dzieci. nie chcę tutaj rozpoczynać dyskusji czy jest to dobre czy nie, po prostu chodzi mi o sam fakt, że takie rzeczy zawsze się zdarzały, a nawet były/są akceptowane. teraz dużo spraw roztrząsa telewizja. np kiedyś gdy kobieta porzuciła gdzieś w worku noworodka, to co najwyżej ludzie z okolicy mogli się dowiedzieć, teraz o takich sytuacjach mówi się w tv, wiec powstaje złudne wrażenie, że takich patologicznych sytuacji jest więcej. gdybyśmy nie mieli tv, gazet, internetu, nadal byśmy mogli żyć w nieświadomosci ile to zła na świecie ![]() (dodam, że mam 23lata) Edytowane przez Kica. Czas edycji: 2010-07-22 o 07:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
Aczkolwiek, tak a propos trudności oceny czy cokolwiek się zmieniło na przestrzeni ostatnich nastu lat, to jednak np. wiek, w którym młodocianego przestępcę sądzi się jak dorosłego, został obniżony. I z czegoś to się pewnie wzięło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do modelu zycia, no sorry, teraz jak ktos ma leb na karku i zaciecie, to jest duzo latwiej cos osiagnac, chocby w zwiazku z mozliwosciami robienia czegos ciekawego za granica ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ja mam rozdwojenie jaźni.
![]() Bo w życiu realnym spotykam dość sporo nastolatków, dzieci moich znajomych mieszczą się w granicach wieku nastolatkowego i moje starsze dziecko także. I muszę powiedzieć, że to sa w zdecydowanej większości bardzo fajni ludzie, z którymi mozna pogadac, posmiać się, są poukładani, uczą się w miarę dobrze, mają swoje zainteresowania, niektórzy juz studiują, mieszkają ze swoimi partnerami, z rodzicami sie dogadują, rodzice na nich nie narzekają (no, czasem na to, że jogurt w łózku czy gacie na podłodze ![]() A wchodzę na wizaż i spotykam tu czasem (coraz częściej) całkiem inna grupe ludzi, której brzydko mówiąc w dupach się poprzewracało. Są niemili, nieprzyjaźnie nastawieni do swiata, najmądrzejsi w galaktyce, zwyczajnie nie da sie z nimi pogadać, wszytsko ich drażni. Co znamienne, po przeczytaniu paru wątków na wizażu, specjalnie zaczęłam obserwować stosunek znajomych mi młodych ludzi do małych dzieci i jestem mile zaskoczona ![]() a. dzieci nikt nie chce juz mieć b. "bachory" drażnią wszytskich i wszędzie to patrząc wokól, widzi się (na szczęście) coś innego i trochę jednak lżej żyć. ![]() Ogólnie to sie nawet cieszę, ze nie mam ostatnio czasu czytać tu cokolwiek nowego (no, chyba, że Łajki wątek ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-07-22 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie dalej jak wczoraj rozgorzała dyskusja na wątku, do którego linka podesłała tutaj muszynianka o podsycaniu w sobie negatywnych emocji i to w takim natężeniu, że się chce, cyt.: rzucić dzieciakiem o ścianę i patrzeć czy się nie odkleja. Niektórzy nie widzą nic niestosownego w tego typu wynurzeniach, ba ! hodowaniu w sobie takich emocji. Że to niby szczere jest i naturalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ile to dawało radości, gdy ulubiony kawałek miałam już dla siebie, a ile było stresu i jaka adrenalina, żeby zdążyć z nagraniem... A jak zazrościłam (oczywiście w "zdrowy" sposób) koleżance, że ma odtwarzacz CD! ![]() To prawda, to były czasy. Paradoksalnie, wszystko było bardziej skomplikowane (bo nie wszystko było na wyciągnięcie ręki tak, jak dziś, w dobie internetu, komórek, ipodów itp.), a równocześnie proste, bo człowieka cieszyły małe rzeczy. I myślę, że obecnie młodziez, dzieci wszystko mają podane jak na tacy, a jednocześnie nie potrafią tego docenić. Tak łatwo kliknąć parę razy i ściągnąc piosenkę, by za chwilę, jako nudny staroć, trafiła do kosza; tak łatwo nawklejać gotowych łańcuszków z zyczeniami na nk, zamiast naprawdę uczestniczych w czyichś urodzinach; lepiej zagrać w grę na kompie niż pobawić się na podwórku, użyć wyobraźni, samemu coś wymyślić. A przecież "moje" czasy były tak niedawno, nie minęło przecież pół wieku, a czasy zmieniły się diametralnie... Edytowane przez lalalabamba Czas edycji: 2010-07-22 o 09:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszyscy żyli tak samo, z niewielkimi wyjątkami. Inne były oczekiwania od rzeczywistości. Jasne, że jak ktoś ma łeb na karku i zacięcie, to coś w życiu osiagnie. Ale moim zdaniem aktualny problem polega na tym, że wiele osób chce coś osiągnąc bez tego zacięcia, bez przemęczania się. Bo jakie wzorce życia i postawy promuje MTV, VIVA, kolorowe gazetki? Trzeba byc młodym, opalonym, dobrze ubranym, miec wszystkie najnowsze gadzety na rynku.. i tak dalej. Skąd się bierze ogromna popularność iPadów czy iPhonów, bo przeciez nie z tego, że to taki zaawansowany technicznie sprzęt? To jest symbol pewnego stylu życia, bogatego, ale za tym bogactwem, pieniędzmi nie idzie ciężka i żmudna praca, tylko świrowanie. Do tego nieustające reklamy w stylu MUSISZ to miec. Jak w amerykańskich filmach przedstawia się młodzież? Grają ją często aktorzy pod 30, zrobieni na bóstwo, dobrze ubrani, których sensem życia są intrygi, zakupy i imprezy. A gdzies tam z boku zawsze musi byc grubas i wyśmiewany kujon. Według mnie to robi ludziom, zwłaszcza najbardziej podatnym na to młodym, wodę z mózgu. Czy atrakcyjny będzie ojciec z matką, uczciwi ludzie, którzy tyrają całe życie za 2 tys zł i nawet fajnego samochodu nie są w stanie sobie kupić? Albo sąsiad, pan Czesiek, b.dobry w swoim fachu płytkarz? A styl życia bananowej młodzieży dostepny jest jedynie nielicznym najbogatszym mieszkańcom wielkich miast...i to przy założeniu, że mają dodatkowo głupich czy zakompleksionych starych, bo żaden rozsądny rodzic nie zgodziłby się na taki model zycia u własnego dziecka ![]() Może stąd już w młodym wieku rozczarowanie życiem, irytacja wszystkim, co podejdzie pod oczy. Tak sobie tylko dywaguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie średnio śmieszą, przedstawiają najczęściej rynsztokowy humor i przedstwiają "problematyke" typu - jak rozdziewiczyć jak najwiecej lasek na jednej randce/ jak być cool/ jak przestać być prawiczkiem... Innych priorytetów brak. A sami bohaterowie - fakt, 30-latkowie grają 18-latków, a zachowują się tak niedojrzale i głupio, jakby mieli co najwyżej lat 13... A młodziez to sobie łyka... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skąd się ta złość, złośliwość bierze? Poza tym... wczoraj wyżaliłam się, że ktoś mnie znowu wykiwał na allegro, bo ja zrobiłam tak tak i tak, a on nie zrobił tego co obiecał, a jak tylko dostał towar, to przestał odbierać telefon. I usłyszałam, że jestem przeżytkiem teraz, bo teraz to każdy tylko myśli o sobie, a nie o tym, żeby być fair, żeby innym zrobić dobrze, że jak dostanie swoje, to ma resztę gdzieś... że powinnam przestać wierzyć ludziom i przestać dbać o to, aby byli zadowoleni, bo oni nawet jak bym złote góry dawała, to nie docenią... i to chyba taki kolejny znak czasów...?
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
ja osobiscie sadze ze mlodziez jest taka jaka była. ot poprostu czlowiek jest bombardowany informacjami w radiu, telewizji czy internecie. a jak wiemy pożywka mediow jest afera. słuchajac codziennie o maloletnich ciazach, pobiciach, aktach agresji zwykly czlowiek, ktory tej sprawy nie przemysli moze wyrobic sobie osad o strasznej zmianie mlodziezy.
ja pracuje na codzien z dziecmi i mlodzieza, mam wiec z tematem stycznosc na bierzaco. musze powiedziec ze to bardzo fajne dzieciaki. wszystkie z ktorymi pracowałam. jasne - maja swoje marzenia, plany czasem cos im w zyciu nie wyszło, ale jako osoby sa naprawde fajne. da sie z nimi pozartowac i porozmawiac na powaznie. oczywiscie sa dzieci całkowicie skrzywione, jednak ja uwazam ze w znacznej czesci jest to wina srodowiska (innych dzieci majacych wpływy, czy braku rozsadnego wychowania a nawet (maloletnie ciaze) braku podstawowej edukacji czy zwyklego rozsadku). mlodziez ma swoj swiat i trzeba probowac go zrozumiec. patologie były sa i beda w kazdym srodowisku, poprostu wsrod dzieci i mlodziezy to bardzo szokuje dlatego ciagle o tym słyszymy. szkoda ze w wiadomosciach nie podaja informacji o mlodiezy ktora wygrywa olimpiady, czy miedzynarodowe konkursy o wolontariuszach ktorych jest naprawde wielu czy o drobnych przsedsiewzieciach w ktorych udział biora całe klasy np. skrzynki marzeń - drobnostka a jednak miła. gdyby o NICH mowic wiecej obraz mlodziezy by sie troche ustabilizował. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Eee co ja dodam do tego upijania się - z tego co wiem alkohol to nie nowość i nie wiem co jest podniecającego w nie piciu - jeden nie pije, drugi nie je mięsa, ktoś ma być lepszy, bo nie rozumiem? Żałosne jest ocenianie... "nie ma nic fajnego w upiciu sie" ta, kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień.
Mało znam osób które na studiach nie piją i nie bawią się. Jedne z lepszych wspomnień z liceum dotyczą wyjazdów nad jezioro z alkoholem i gitarą. Ktoś tutaj się cieszy bo przegrywał piosenki z radia na kasetę. A moja babcia czuje się jeszcze lepsza bo nawet radia nie miała, siadała na piecu z szóstą rodzeństwa i śpiewali piosenki. Jak ktoś bardzo mądrze napisał Cytat:
Ale bez przesady, znów w latach 40 czy 60tych też bym się wychowywać nie chciała. "wcześniej" nie znaczy lepiej. Sprzedajmy seks w telewizji. Kto? My, dorośli. Rozbieramy się do gazet. Kto? My, dorośli. Śpiewamy o r***niu nie o miłości. Kto? My, dorośli. Może spójrzmy najpierw na błędy jakie każdy z nas popełnia a potem zastanówmy się czemu młodzież nosi szpilki do gimnazjum... Ktoś taki model przedstawił i nie były to przedszkolaki. Wieje tu ogromną przesadą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś nie sądzę, żeby na początku lat'90 było od cholery centrów handlowych, sieciówek. Nie było też tak łatwo dostępnych kredytów i pożyczek. A jednak większośc ludzi, poza tymi, którzy się szybko dorobili fortun, klepała biedę, a zakupy robiła w pobliskim spożywczaku czy na bazarku. Teraz ludzi relatywnie stac na więcej rzeczy, ale wciąż jednak nie na AŻ tak dużo, jak się co niektórym marzy. I o ile jeszcze na początku lat '90 wystarczyło byc zwykłym cwaniakiem, z intratnymi znajomościami, żeby się majątku dorobic, bo rynek wchłaniał praktycznie wszystko, to dzisiaj sie już tak nie da. Na cwaniactwie to można co najwyżej komis otworzyć albo radia krasc z samochodu ![]() Skąd ludzie zarabiający średnią krajową mają pieniądze na budowanie domów, zakup samochodów i jeszcze coweekendowe zakupy w galerii? Skoro dorośli ludzie ulegają tej manii posiadania, kredyt kredytem pogania czesto, to co się dziwic młodzieży? Moim zdaniem, po prostu konsumpcja stała się nową religią, i tak to na ludzi działa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani, ale na tych bazarkach to tyle cudow bylo, co normalny czlowiek nie widzial jeszcze pare lat wczesniej. Dla Ciebie to nic, bo masz teraz galerie, zakupy przez internet itd., kiedys to byla ogromna roznica.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Życie towarzyskie na osiedlu tętniło życiem, każdy czekał na wakacje, żeby już od 7 rano, znajomi dzwonili po Ciebie czy wyjdziesz na dwór ![]() A teraz ... pustki ... Ostatnio jechałam sobie autobusem a za mną siedziały dwie tak na oko gimnazjalistki i ich poziom słownictwa mnie poraził. Ogolnie to jedna przez drugą się przechwalały, że np. mają 1 z chemii na koniec roku, że jak to z imprezy wracały pijane, jak to jedna odezwała się do matki "zamknij k***o d*pę" itp. Specjalnie cicho nie rozmawiały, tylk cały autobus musiał tego słuchać. Oczywiście ja nie twierdzę, że większośc obecnych nastolatków jest taka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Ale nie było reklam na każdym roku, a wiadomo, ze reklama jest dźwignia handlu
![]() Teraz żaden film nie obejdzie się bez mniej lub bardziej nachalnej reklamy, nawet w prostackich polskich serialach typu "Klan" ciągle coś reklamują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja juz nie wiem, czy zle pamietam, czy Ty nie bardzo masz pojecie o czym piszesz ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
ja tam nastolatkom niczego nie wspólczuję.
Nie współczuję, że mają muzykę na wyciągnięcie ręki, że nie muszą nagrywać na kasetę, że nie muszą kupować walkmana (kiedyś szczyt techniki i nie tani), że jak maja pytanie, w sumie to chyba jakiekolwiek, to wystarczy rozejrzeć się w google'u (uwielbiam googlea ;-)) że nie muszą taszczyć ze sobą książki na kąpielisko tylko wrzucą w telefon plik i mogą wygodnie czytać treść. Że można kupić sporo fajnych rzeczy, że jak się nie ma kasy to nawet w lumpeksie można się ubrać fajnie a nie obciachowo. Że mogą nawijać ze sobą smsami, i flirtować, a nie czaić się pod oknami czy klatką schodową. Że komputery mają już jako małe dzieci i to nie żadne amiga atari czy co tam, tylko lekkie mobilne i ładne, i nie tylko Mario chodzi i połyka pieniążek;-), ale mają gry jakie im się żywnie podobają. Że w każdej chwili mogą wejść w sieć i znajdą kogo szukają, do szachów, do mody, do czego chcą. ![]() Do tego wciąż mogą tak samo czytać świetne książki, oglądać super filmy, słuchać dobrej muzyki. Że bywają przy okazji wulgarne czy wyuzdane, to już kwestia wychowania i tego, jak się nimi zajmują rodzice. W każdym razie narzędzia od małego mają wspaniałe. Oczywiście, wszystko kwestia kasy itd, ale na dobrą sprawę, takie mp4 możesz kupić na allegro już za 100 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie, nie pamietam lat przez 1989, ale chyba mam oczy, rozum i co nieco przeczytałam albo usłyszałam z opowieści ![]() Moja mama opowiadała, że kiedy studiowała, to wszyscy byli "równi", w takim sensie, że nikt niczego nie miał ![]() A już jeden lepszy ciuch był wielką sensacją, ale bez uczuć destrukcyjnej zazdrości w stylu "muszę to mieć". I może to było w ten sposób lepsze, że ludzie mieli czas i ochotę być po prostu ze sobą, a nie za czymś tam- często nieosiągalnym - gonić. Hultaj, masz sporo racji, tyle że u nas może lud nieprzyzwyczajony do dobrobytu i nie umie z tego sensownie korzystać ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-07-22 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aaa zapomniałam dodać - też nagrywałam piosenki na kasety ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No wlasnie nie wiem, cos Ty slyszala, ale wg mnie uparcie porownujesz wczesne lata 90te to 2010, a nie do tego, co bylo przedtem, stad dysonans, jak juz pisalem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
ja sie nie zgadzam co do kawy! jak moja mama zapraszala kolezanki kiedy bylam mala specjalnie nalezalo mi zaparzyc kubek goracej czekolady albo kakao zebym mogla czuc sie jak dorosła i siedziec z nimi z parujacym ciemnym napojem w filizance
![]() ![]() Edytowane przez n_omi Czas edycji: 2010-07-22 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.