|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#452 | ||||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
staram się jeść normalnie i dużo pić eleonoremio a na zdjęciu widać, że córusia tatusia ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a Franio cudny, takie duże oczka ma ![]() farminka - trzymam kciuki za podróż anoxa - a jak ty karmisz? butlą? Cytat:
no i kupiłam sobie tydzień temu majty z gumy w tesco na wyprzedaży i ![]() ![]() a ja na nią nakrzyczałam, że czemu mi takie małe kupiła, że w nie nie wejdę; ja to chyba muszę wskoczyć w moje jeansy i one mnie najlepiej ścisną, tylko teraz tak gorąco ... faktycznie ruszyło się na wątku ![]() Edytowane przez olakola Czas edycji: 2010-07-21 o 22:19 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Dzien dobry, ale moj Alex mi dal popalic rano, wieczorem byl spokojny to za to z rana musi sobie odbic. A potem sie jeszcze Amelka dolaczyla, i po prostu ciezko sobie dac rade.
Dziewczyny, a te pasy czy majtki sciagajace to maja pomoc zrzucic kg, czy skora na brzuchu sie przez to wciaga, czy moze to tylko tak wizualnie, ze yglada sie szczuplej noszac je? |
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Szczerze? Z wygody. Wyszliśmy z założenia, że damy sobie szansę na jakikolwiek sen. Mały po butli spi jak suseł. Oczywiście puki co. Więc dostaje 2 butle na noc i butelke mojego pokarmu. A w dzień tylko piers. Wczoraj wieczorem myślałam już ze zwariuje bo ciągle chciał jeść i wisiał przy piersi. Oczywiście jak to on chwila ssania reszta spania.
Dziś w nocy jakieś rekordy pobija. Najpierw zupełnie nie chciał usnąć a potem po 1 butli 4 godziny a teraz juz ponad 3. Ale bede go budzic bo to chyba za długo. Dalej nie wiem co z tą wodą. Czy Wasze maluszki też ulewały? Może mu nie smakuje? |
![]() ![]() |
![]() |
#455 |
Zakorzenienie
|
Marta mojemu tez zdarzylo sie ulac wode czy tam herbatke jakas tak samo jak i mleko. jesli by mu nie smakowalo to by nie pil wcale a nie ulewal.
|
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ja dzis w nocy tez po raz pierwszy dalam malemu butlę... jak tak dalej pojdzie to ja nie dozyje do jego pierwszych urodzin, wykoncze się
![]()
#457 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do spania to tak 3 do 4 godzin to w normie ![]()
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Raczkowanie
|
na pewno mu goraco, ale robie co moge zeby mu ulzyc, lezy rozebrany w samej pieluszce, ktora tez jak najczesciej mu rozpinam zeby przewietrzac pupcie... a w nocy jest chlodniej, wiec spi tylko w cienkim bodziaku i to nie zapietym w kroku... wydaje mi sie ze to nie to, bo wczesniej jak byly takie upaly to ladnie spal... zreszta sama juz nie wiem, nic juz nie wiem...zloszcze sie na niego ,potem na siebie, bo przeciez on nie robi tego specjalnie... a co podajecie na kolke? rumianek? czy to pomaga?
#460 |
Zakorzenienie
|
Marta ale jak karmisz piersia to nie trzeba dopajac. moze dlatego ulewa
belunia nie mam pojecia o co moze chodzic. moze lepiej zapytac pediatry? |
![]() ![]() |
![]() |
#461 | |
Wtajemniczenie
|
A my dzisiaj po spokojnej nocy- 2 karmienia i grzeczne lulanie po kołysance
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
![]() Żeby tak dzieci potrafiły juz mówić to byłoby o wiele łatwiej... Tak to najwiekszy problem wyczaic o co chodzi. Mnie dzisiaj rano dopiero mokre prześcieradło podpowiedziało,że to pampers przeszkadza w zasypianiu,bo dopiero co zmieniałam i byłam przekonana,że jest sucho,a tu niespodzianka ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mały sie obudził więc czas na jedzonko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#463 | ||
Zadomowienie
|
ja mam pare nowych po tej ciazy ale brzuch super mi sie wchlonal.Dzis tydzien po cc a do wagi sprzed ciazy zostalo mi 800 g, jeszcze 15 i bede szczesliwa
![]() a probowalas olejku kminkowego Cytat:
Cytat:
a teraz czekamy na polozną... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#464 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Marta co do dopajania w upały mi babka w szpitalu powiedziała ze jak maluch dobrze ssie to moze i starzcy mleka na picie, ale jeśli tak jak mój to dopajać (i w ogóle jest za tym by dopajać), bo mowiła że wie ze są teorie itd ale przez tyle lat co pracuje w szpiatalu ma praktykę i twierdzi że lepiej dopoić, bo nie u każdego maluch przebiega to książkowo. (zwlaszcza w upały i w sezonie grzewczym, bo tak to niekoniecznie) A pytanie mam do starszych stażem mam- kiedy maluchy zaczęły też trochę być aktywne - np chcieć trochę pobawić sie bez domagania się jeść albo nie spania od razu po jedzeniu??? Oraz jaką herbatką przepajacie czy tylko wodą? Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-07-22 o 10:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy Wasze maluszki maja czkawkę? Mój ma praktycznie zawsze po jedzeniu? Nie wiem dlaczego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#466 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Od wczoraj je mi z obu piersi, dziś to nawet rano jak by trzecia chciala, ale poszla w koncu spac i od 7.15 dopiero teraz ja karmie i wlasnie mi usnela :/ pewnie jak sie obudzi znow bedzie chciala. Cytat:
---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Moja też ma po kazdym jedzeniu.
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
Michal tez czkawke ma praktycznie po kazdym jedzeniu
|
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Rozeznanie
|
Tymek też ma czkawkę, po jedzeniu albo jak zmarznie czy spłacze się przy przewijaniu. czytałam że to przez niedojrzałość układu pokarmowego, może pojawiać się do 6 miesiąca - można przystawiać do cyca, kłaść na brzuchu, samo przejdzie i nie jest bardzo dotkliwe dla malucha.
|
![]() ![]() |
![]() |
#469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja dawałam herbatkęz kopru ale chyba było jeszcze gorzej, więc zmieniłam na rumiankową z HIPPa - robię z połowy zalecanej dawki i dopajak po kilka łyczków albo jak się obudzi a nie jest pora karmienia. Dodatkowo podaję na języczek dwie kropelki Esputiconu - jest bez smaku i zapachu, lekko oleisty.. przed jedzeniem bo najłatwiej wkropić na wywalony jęzorek ![]() ![]() drażni mnie że sra jak je (a przed jedzeniem ma zmienianą pieluchę) albo w trakcie przewijania ![]() ![]() A co do czkawki to podaję piciu ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a dzisiaj mlody marudny od rana. jedno karmienie mi praktycznie opuscil bo tylko 20 ml zjadl i odlecial tak ze przespal 3 godziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#472 |
Rozeznanie
|
entertete pytalas kiedy maluch bedzie bardziej aktywny. moj po miesiacu zaczal miec takie pory aktywnosci zaczelo sie od dwoch rano i wieczorem. ale od paru dni cos mi sie zaczyna przestawiac i np wczoraj jak wstal 0 7.30 rano tak poszedl spac o 8 wieczorem a w ciagu dnia mial tylko jedna drzemka godzinna. az myslalam ze cos mu jest ale to podobno normalne juz nie bedzie wogole tak duzo spal (ma 6,5 tygodnia). a przedwczoraj dla odmiany moze nie spal 2h w ciagu dnia. ale zeby sie czyms zajal to trzeba jeszcze troche poczekac. narazie lubi wszystko co robi duzo halasu
![]() moj ma czkawke srednio 2 razy w ciagu dnia ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvi09kbnpbgnps.png http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69ykppadb7.png Edytowane przez Basia84 Czas edycji: 2010-07-22 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#473 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#474 |
Zakorzenienie
|
Ja jak do tej pory umyłam raz.. ciężko było ale dałam radę. Przed jedzeniem jak otwierał paszczkę i szukał smoka to wcisnęłam mu palucha z gazikiem nasączonym aftinem - mama polecała profilaktycznie przeciw pleśniawkom. A tak buzię ma czystą i nic się tam nie pojawia, więc chyba nie będę tego często robiła, choć niby zalecają codziennie.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
![]() ![]() |
![]() |
#475 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kuba też robi kupkę jak je (na chwile przestaje ssac, wypręży się, wysrutka i dalej je). U nas jest bardzo dużo małych kupek, a przy bączkach też brudzi pieluszkę. Ja zmieniam pieluchę po jedzeniu, bo przed to normalnie nie ma sensu. Mój Kubuś je średnio po 10 minutek, czasem 15minut, ale on ssie bardzo intensywnie, tylko kilka razy mieliśmy karmienia 20 minutowe. No i jestem strasznie wkurzona. Moja honda Jazz to auto do du py !!!! nie można wyłączyć przedniej poduszki powietrznej, wiec fotelik z małym musi być z tyłu. A cabrio fixa mocuje się TYLKO tyłem, więc jak jadę sama, to Kuba jest z tyłu, tyłem do mnie. W toyocie yaris i mitsubishi carisma jest tak samo - nie da się wyłączyć poduszki powietrznej. Muszę zmienić auto ![]() Edytowane przez olakola Czas edycji: 2010-07-22 o 15:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#477 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Dziewczyny, czego używacie do odparzeń pupki? Jak się pojawiło po raz pierwszy to zasypywaliśmy pudrem z nivea i przeszło... a dziś znowu dupka czerwona.. posmarowałam sudocremem, mam jeszcze inne cuda: alantan, bepanthen, z hippa na odparzenia i chyba coś jeszcze.. ale nie wiem co wybrać. Póki co lezy posmarowany sudo z gołą pupą na podkładzie ![]() ![]() Kurcze ale mnie ten jego pępek brzydzi.. znaczy się boję się go tam dotykać i mu to psikać. Mąż to robi. Dziś położna jeszcze mu posmarowała fioletem bo coś długo nie odpada.. i teraz jak sobie mały go podważył to widać pod spodem takie żywe ciałko i ja mało co nie wymiotuję na ten widok. Boję się, że jak to odpadnie to będzie taka żywa rana i co wtedy robić? Nie wiem jak to powinno wyglądać po odpadnięciu ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-07-22 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Rozeznanie
|
olakola u nas wszyscy jezdza z dziecmi na tylnym siedzeniu bo jak bym wozila z przodu to by mi zabrali prawo jazdy! przyzwyczaisz sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#479 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak się zrobią odparzenia to wtedy odstawic wilgotne chusteczki i bepanten (bo nie pozwoli goić ranki) i myć pupkę wodą i dawać puder (albo mąkę ziemniaczaną). Pępek mi w szpitalu też posmarowali (bo pod lampami mu się grzał), myłam jeszcze spirytusem pałeczką i psikałam po wierzchu octeniseptem, dziś po 2óch dniach od fioletu odpadł (13 dzień). Po odpadnięciu powinno być ładna skórka, mogą być resztki krwi- trzeba to jeszcze czyścić spirytusem, aż przestanie cokolwiek być, potem już tylko mycie. A zanim odpadł to na pałeczce najpierw była brązowożółta wydzielina a potem krewka - nawet sporo. Basia 84 dzięki, bo ja nie wiem co jest normalne a co nie po tym szpitalu, i kołowacieję czy to dobrze, że śpi czy juz powinien być aktywniejszy. Postanowiłam jeszcze powalczyć o karmienie piersią, rano dałam jeszcze trochę z butli a od 14 się męczyliśmy na cycku i budzenie i znowu, i zasnął (nie wiem czy się najadł) ale spróbuję tak parę dni i pójdę go zważyć, zobaczymy (choć dokupiłam sobie butelek i w ogóle) A i dziś muszę go sama wykąpać bo nie ma mi już kto pomóc, mąż w pracy do późna, zobaczymy czy się odważę, ale to jeszcze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Zakorzenienie
|
maly mi wyrzygal cale mleko prawie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.