|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Drugi kwartał naszych beks -kiedy w końcu czas na SEX?! III-IV 2010r
dziewczyny ma któraś z was plastikowe osłonki na łóżeczko żeby dzieciątko nie obgryzało brzegów? bo my kupiliśmy łóżeczko bez tych osłonek... a pewnie w przyszłości się przydadzą... widziałam na stronie www że w ikei są... tylko nie wiem czy będą pasować na nasze... jeśli któraś ma z ikei to miałabym prośbę o zmierzenie szerokości tych osłonek... z góry dziękuję...
ehh mała dziś marudna była.. wczoraj też i nie wiem czy to przez poniedziałkowe szczepienie, zapowiedz ząbków, zmianę pogody czy przez jabłko marchewkę i winogrona... bo wczoraj i dziś dostała.. ale słoiczek jak już by ja wysypał raczej? kupka dziś była... mała teraz robi co 2 dni takie trochę twardsze ale nie płacze przy nich tylko ciśnie... przynajmniej wiem kiedy kupka będzie ehh tak ostatnio pisałyście o tych remontach... że dziś od rana siedziałam i przeglądałam zdj na necie... chciałabym w końcu zmienić tapety w jadalni i pokoju dziennym... i niestety czeka nas remont łazienki... więc też nie będzie ciekawie bo 2 na raz będziemy musieli robić;/ ale z 2giej strony nie mogę sie doczekać tego remontu bo mamy straszną łazienkę... (starsza ode mnie!!)... i jak do nas ktoś przychodzi i musi do łazienki to ja się pale ze wstydu;/ ale cóż teście nie lubią zmian... ostatnio teściowa wspominała że za swoja pierwszą pożyczkę kupiła kafelki do łazienki... a już od 4 lat jest na emeryturze... ona w ogóle woli ciemne tapety i farby... bo się nie brudzą i są na dłużej... (w pokoju dziennym mają już ponad 10 lat te same)... i bardzo jej się nie podobało to że my w sypialni mamy jaśniutką tapetę... skomentowała to krótko że za 3 lata trzeba będzie znowu zmieniać... a ja zaliczam się do tych ludzi którzy lubią zmiany... przynajmniej wnętrz... chłopa będę musiała sobie tego samego zostawić uciekam spać... dobranoc
|
|
|
|
#1442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dawaj fote kudłów my ocenimy czy ładne
|
|
#1443 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Libra777 - niby źle że wylądowaliście w szpitalu ale przynajmniej masz teraz pewność że jest OK. Więć nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. Drcron- nie daj się ani tym gościom ani TZ. Poustawiaj ich wszystkich. ![]() ![]() A na ząbki to chyba najlepiej jak zastosujesz rady AniP. sismuerte - miło Cię poczytać po tak długiej przerwie. Ty bez zmian jak widzę szczupła w ciąży i szczupła teraz . A mały jest przesympatyczny.Megi - jedyny sposób na przyzwyczajenie dziecka do innych osób to pozostawianie go u innych. I na początku na pewno będzie płakłą szczególnie jak będzie Cię widział w pobliżu.
|
|
#1445 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a i urlop jeszcze 28 dni musze wykozystac ,w moim przypadku wiec placa 100 procent za urlop
|
|
#1446 |
|
Zakorzenienie
|
takiej to dobrze.
|
|
#1447 |
|
Raczkowanie
|
Ahoj! Widzę, że na tapecie temat ząbkujących maleństw. Mój gnom jeszcze nie ma zaślinionej paszczy, ale mąż na wszelki wypadek kupił coś takiego (podobno skuteczne):
http://apte24.pl/p/pl/1787/dentinox-...bkujacych.html Wiem, że jest coś takiego jak KIN BABY, ale nie wiem, jak z działaniem Matyldzie zamierzam kupić gryzak "dziąsełko" (kto wymyślił tę kretyńską nazwę ). Mamy zachomikowane gryzaki wypełnione wodą, w ogóle już czeka arsenał do walki z bólem ![]() http://www.bangla.babyonline.pl/zaba...ania-p2695.htm Lecę, oglądam film
Edytowane przez sponsa_bella Czas edycji: 2010-07-25 o 01:56 |
|
|
|
#1448 | |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Ci że mój starszy synek jak byłam jeszcze w ciąży to taki malutki był, malusie rączki i stópki, a jak urodzilam do z dnia na dzień kawał chłopa się zrobił, taki męski i wogle
![]() ---------- Dopisano o 06:46 ---------- Poprzedni post napisano o 06:27 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:46 ---------- drcron Nie ma czego zazdrościć w takim momencie jeszcze gości na głowie( goście jak ryby po 3 dniach śmierdzą) Najlepiej weź ich na wycieczke po domu i tu mamy lodówke tu chlebak, tam kuchenkę i reszte, jak ktoś głodny to czujcie sie jak u siebie w domu a na obiad mamy pizze.Jak już Tobie nie pomoże żel na dziąsła( przy pierwszym mi nie zdał egzaminu) to czopek uspokajający na chwilę oddechu, a najlepiej skutkują syropki przeciwbólowe(tylko że tego nie można cały czas, a np przed nocą) ---------- Dopisano o 06:52 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ---------- Pop a miałam się zapytać i zapomniałam, co pani od pelingowania twego ciała na siniaki mówiła ---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:52 ---------- A tak wogle to idę się zabierać do roboty
|
|
|
#1449 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wczesniej prawie caly czas masowalam jej dziaselka szczoteczka do zebow tak delikatnie to jej ulge przynosilo bo spala ale jak przestawalam to sie budzila z kwekaniem ![]() teraz slodko spi a mi sie nie chce spac w dodatku teraz ja dostalam goraczki chyba z braku snu no nic jak s\pierwszy wyjdzie bedzie z gorki albo i jeszcze gorzej Cytat:
Cytat:
zamawiasz kontener np. butow albo ciuszkow albo mieszany przyjezdza takie wielkie cus placi sie za to grosze wtedy jedna rzecz z tego kontenera wychodzi nie wiecej niz 2-5 zlotych i pozniej rozwozi sie to po sklepach ale czasem trafi sie felerny kontener i sie jest stratnym jest to poniekat ryzyko wiem bo mialam wglad w dokumenty i procedury jak bylam kierownikiem regionu w sklepie w ktorym 5 lat temu pracowalam Cytat:
czyli z jakis cm moze z 1,5 sa uniwersalne na stronie powinni miec wymiary Cytat:
no to prawie was nadrobilam jeszcze 3 strony mi zostaly ![]() pisalyscie o moich gosciach i wycieczce na samym pocztku zanim przekroczyli prog powiedzialam im ze u nas panuje samoobsluga ale zapomnijcie jak im sie nie poda czegos do reki to beda jak te cienie za czlowiekiem chodzili i mnie denerwowali dobrze ze jeszcze 5 dni i wracaja do siebie no i tesc oczywiscie mnie dzis w nocy wyprowadzil z rownowagi szkoda ze dzis taka brzydka pogoda bo chcialam Juleczke do zoo do wrocka zabrac tak sobie pomyslalam ze dzis uciekne z domu na caly bozy dzien niech oni sie pomartwia i telefon zostawie na komodzie by nie dzwonili tylko nie maam gdzie pojechac bo zas pada i strasznie zimno a do rodzicow odpada bo zaraz sie domysla ze z Tz sie poklucilam ---------- Dopisano o 07:31 ---------- Poprzedni post napisano o 07:31 ---------- Plmadzia zapomnialam napisac udanych Chrzcin i oby maly byl grzeczny i pogoda wam dopisala
|
|
#1450 |
|
Zakorzenienie
|
Melduje się i ja
wywołana przez Asie Eh dziewczyny czytac was czytałam,ale najpierw nie miałam czasu pisac,potem jakoś już "dziwnie"mi było się wciskac po długiej nieobecności...no,ale jestem. U mnie też lekko nie było przez te dwa pierwsze miechy-mała była płaczliwa i non stop rączki,nie chciała w ogóle sama leżec-tu asiulek szczerze Ci współczułam,bo ja miałam połowe tego co Ty,tyle że u mnie żadnych kolek ani bóli nie było.Płakała,bo płakała,tylko spokój na łapkach. Z mężem to wygładaliśmy jak świeżo wyciągnięci z obozu...ale to już za nami...na szczęście.Mała równo z ukończeniem 2 miecha jest fantastyczna,zmiana diametralna-jakbym miała inne dziecko.Na rączkach nosic nie musimy-skrajne wypadki,mała sama sobie leży-zajmuje się sobą,nie płacze,non stop się cieszy.Noce uregulowane-przesypia od 22 do 6 rano,czasami bywa,że się obudzi na papu w nocy. Wiecie co?ja dopiero po tej jej zmianie czuję się szczęśliwą mamą,wtedy byłam wiecznie zmęczoną,samej mi się chciało płakac...horror. Teraz mam czas na wszystko,na szczęście też mam kochanego męża-robi przy małej wszystko,zostaje z nią na cały dzień,nie ma problemu z niczym.Gdyby nie mój mąż to zwariowałabym chyba. Aaaa mam ogromny problem i z tego co czytałam to żadna z was tak nie ma-moja córcia w ogóle nie chcę,wręcz nie cierpi spacerów w wózku-po prostu jest to niemóżliwe,nigdzie nie mogę wyjśc,na zakupy lub zwyczajnie na spacer.Drze się wtedy jak obdzierana ze skóry....to jest okropne.Już próbowaliśmy wszystkiego,wymieniałiśmy pościel w wózku,zamieniłam gondole na spacerówke i woże ją w spacerówce do teraz-jedyna okazja kiedy mogę wyjśc z mała w wózku to jak śpi-ale w nim też pośpi góra 1h i się budzi-rzecz jasna na dworzu,bo w domu wózek lubi bardzo...nie wiem o co chodzi i kurcze przez to każda próba pójścia do miasta,na zakupy to koszmar,bo lece przez miasto z wyjącym dzieckiem,a ludzie się patrza jak na jakaś wariatke co to dziecko krzywdzi;/
|
#1451 |
|
Zakorzenienie
|
anakazar jesli masz mozliwosc wsadz ja do innego wozka i zobacz, kolezanki mala tez tak wyla nie wiedzialysmy co sie dzieje przez 3 miesiace wyla non stop( o 3 miechy starsza niz oliwka) jak zaczelam wychodzic z Oliwka to na chwile jej wozki zmienilysmy i byl spokoj
|
|
#1452 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a co do glanów to potwierdzam mega wygodne buciory ja to kiedys nawet latem w nich chodziłam eh to były czasyCytat:
![]() Cytat:
lepiej metalową sprawdzić czy zastuka , albo palcem mu sprawdź po dziąsełkach---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja to już nie pamiętam jak to jest się spowiadać i jakoś nie tęsknię za tym ![]() No tez tak mówię ,że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, zobaczymy dalej co będzie jeszcze inhalacje robimy Cytat:
Cytat:
A propo imienin to są pierwsze po urodzinach mój Mikołaj będzie miał 14 lutego (urodził się 12)a nie 6 grudnia |
||||||||
|
|
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
U nas czyli nad morzem słońce ale chłodno i wietrznie. Madzia - jakoś tych moich siniaków nie skomentowała. ![]() Mam nadzieję że impreza będzie udana. U mnie ten gryzaczek też jakoś się nie sprawdza. Ona nie wie co z nim robić. Czy tylko pierwszego ząbka dziecko tak przeżywa czy każdego następnego? Ankazar - poadaj z Megi bo jej Igor też nie lubi wózka. A próbowałaś chustę ?
|
#1454 |
|
Zakorzenienie
|
Pop wpropo imienin Oliwki jest raz? 5 marca?
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia Oliwia imieniny obchodzi 5 marca i 15 czerwca.
|
|
|
|
#1456 |
|
Zakorzenienie
|
a mi powiedzieli ze 5 marca to nie wiedzialam, a wiec bedziemy 15 czerwca obchodzic.
|
|
#1457 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Itp. Cytat:
szymka nic nie bolało i nie musiałam nic używac
|
|
#1458 |
|
Zakorzenienie
|
ja zauwazylam wczoraj biale dziaselko na dole po lewej stronie, ale nie jakos szczególnie przebijajaca sie biel ale wydawalo mi sie ze bielsze jest wiec moze to tez czas na przebijanie sie zabkow.
Idziemy niedlugo na spacer i na obiad do domu tesciowej-szkoda nam jej bo tak kocha Oliwke ale jednoczesnie nie mamy wcale ochoty isc do niej bo mieszka z moja szwagierką
|
|
#1459 | ||
|
Zakorzenienie
|
ja od tygodnia właśnie myślę, że może by tak zatrzymać czas na chwilę....
Cytat:
Cytat:
drcronik, oj spadło na Ciebie sporo zdaje się, nie wiem jak Ci pomóc z Julką, ale wiem jak z przyjezdną rodziną i TZtem-niech się SAMI sobą zajmują, albo zajmą się Julką i dadza Ci odpocząć-a jak nie zajmą się nią to nie powinnaś nawet palcem kiwnąć i ich "gościć" Ferrou, tak mi się skojarzyło jakoś właśnie-czy ja mam szansę Cię spotkać np. na koncercie Metaliiki jakimś? ![]() zacytowałam to mojemu TZ, a on na to: "Benjamin Franklin" cóż-zboczenie zawodowe takie ![]() dziewczyny, jak 5-cio miesięczny maluch potrafi przespać w nocy 5-7 godzin bez karmienia to jest OK czy to jeszcze za wcześnie na takie "wyczyny"? anakazar, a może zapewnijcie jej trochę siedzącą pozycję zeby widziala wiecej, weź jakąś książeczkę, zabawkę ulubioną, dużo do niej gadać? Jak wyjmę Gabryśkę na spacerze z wózka to potem nie chce do niego wracać, ale jak się ją położy i OD RAZU zacznie szybko iść i gadać do niej to po chwili się uspakaja.
|
|
#1460 |
|
Zakorzenienie
|
moja nie ma 4 miechow a potrafi 10-11 godzin przespac nieraz.
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia, bez jedzenia 11 godzin?? Moja tez tak raz zrobila jakos 2 miesiace temu i pediatra zdecydowanie powiedziala, ze to za dlugo bez posilku-ale moze mowila konkretnie o Gabrysce.
|
#1462 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieki![]() Cytat:
![]() Cytat:
niech u siebie ma jak jej się podoba... ale ja łazienkę muszę mieć zrobioną... już zagroziłam mężowi że jak nie będzie łazienki to ja się przestane myć... oczywiście nie zrobie tego ba sama ze sobą bym nie wytrzymała ![]() aaa i pisałaś że teściowa obwiniała twoje tłuste mleko za kolki Oli... moja babcia mi powiedziała że mała kupki nie robi bo ja mam za tłuste mleko... (z tego co wiem tłuszcz zwiększa poślizg więc kupkę się łatwiej robi ) za chude mleko źle za tłuste też niedobrze... Cytat:
żeby tylko mogła pobawić się z Oliwka![]() no i ty nie pisz takich rzeczy że Oliwka śpi po tyle godzin bo cie znielubimy! moja śpi tak mniej więcej od 21 do 4 (to i tak bardzo dobry wynik)... ale później budzi się co 2 godziny... ehh mi włosy wypadają strasznie jak niektórym z was... u mnie to jeszcze o tyle jest problemem ze ja mam włosy długie więc wszędzie ich pełno... szczególnie u małej na rączkach;/ nauczyła się ciągnąć mnie za włosy i mi je wyrywa... a już się cieszyłam że po ciąży miałam takie fajne włosy.... no i nie wiem czy to też wina tych hormonów ale od jakiegoś czasu ciągle boli mnie głowa... jest to ból do wytrzymania ale ciągły więc nieznośny;/ i kolana mnie bolą bardziej niż prędzej.. stawy też popuszczają przez te hormony? (w czasie ciąży to wiem że są słabsze stawy ale jak się karmi piersią to też?) albo może jakiś witamin mi brakuje.. a ja nic nie biorę... |
||||
|
|
|
#1463 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślałam że nikt takich problemów jak ja nie ma, a tu proszę. Antoni za nic nie chce na spacery wychodzic, bardzo szybko się niecierpliwi i zaczyna płakac, a żeby na spacerku gdzieś przysiąśc na ławce?? Zapomnij. Ostatnio zakupiłam chustę i muszę przyznac, że to się udaje i on nawet zasypia - z tym, że i pogoda szczególnie nie sprzyjała spacerom, bo za gorąco i w takiej chuście też źle, bo za duszno i ciepło. Jeszcze spróbowałam jednej rzeczy, a mianowicie zmieniłam gondolkę na spacerówkę - z tym, że jeszcze parasoleczkę musze kupic (oczywiście rozłożyłam spacerówkę do pozycji leżącej) i chyba będzie lepiej, bo będzie mógł podziwia świat dookoła, a chyba o to mu chodzi.
|
|
#1464 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-07-25 o 14:05 |
|
|
|
|
#1465 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja słyszałam zdanie że jak dziecko śpi i sie na jedzenie nie budzi (a nie jest noworodkiem i normalnie na wdze przybiera to nie ma sensu budzić). CIESZYC SIĘ TRZEBA
|
|
|
#1466 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() . Ale zasady znam.A w tym wypadku to mam taki wewnętrzny dylemat bo z jednej strony nie uważam "tego" za grzech a z drugiej strony lata nauki religii i pielgrzymek mówią mi że jednak to grzech. Więc od wielu lat nie byłam już się spowiadać bo nie mam zamiaru żałować tego typu grzechów Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A wydaje mi się że Gabrysia już dobrze przybiera więc nie musisz ją wybudzać. Mi pediatra powiedziała tak gdzieś w 3mż że jeżeli mała się sama nie budzi w nocy to abym nie wybudzała i że taki maluch już potrafi najeść się na zapas
|
|
#1467 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wiecie co mi się stało???
wczoraj zrobiłam sama zupke dla małego-marchewka pietruszka ziemniak,zmiksowalam dolalam odrobinke wody i tą kaszke z glutenem,wygotowalam tez sloiczki gerbera zakrecilam i postawilam do góry dnem,dzisiaj wracamy do domu a jeden ze słoiczków chyba wybuchnął,tzn wieczko odleciało i jedzonko na bufecie dodam,że słoiczki nie były pełne,wiecie o co chodzi??jak to się stało?Cytat:
Drcron trzymam kciuki za ząbki Julci niech szybko wychodzą i się nie stresuj niech sie sami goście obsługują przecież Ty masz co przy dziecku robic. Minka miłej imprezki i gratuluje autka Sismuetre i Anakazar no wreszcie!!!!! Madzia Gmyrelka Fasolka czyli nie mam tak źle z tym nocnym karmieniem "dobrze",ze nie jestem sama bo juz bym cos kombinowała z jakimś dokarmianiem Mrowak wydaje mi sie ze 5,7 h to normalnie nie musisz jej budzic,Danielek od pierwszego uśnięcia też tak śpi. Czy rodzicami chrzestnymi może byc np dwóch facetów??? Kurcze skisły mi te słoiczki otworzylam reszte i skisło pewni dlatego wysadziło to wieczko,co robie nie tak?zagotowałam słoiczki w wodzie ok 5min i nakladalam zupke do ciepłych jeszcze słoiczków przewróciłam do góry denkiem i tak stały do dzisiaj.A zupke zrobiłam tak jak wyżej pisałam ![]() ale te brokuły gerbera sa niedobre ale Danielkowi smakuja zjadł cały słoiczek,tylko,że on sie chyba tym nie najada bo jeszcze chce mleczko Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-07-25 o 16:25 |
|
|
|
|
#1468 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nakrętki z gerberów są jednorazowe i nie łapią |
|
|
|
|
#1469 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
|
|
|
#1470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostał od tż i mnie wielką księgę bajek na dobranoc i jeszcze jedną z najpiękniejszymi bajkami polskimi, od teściów dostał 300 zł, a od chrzestnej pianinko z dźwiękami zwierzątek ![]() U mnie lejeeeee Mały właśnie pałaszuje jabłko z łagodną dynią i tż go karmi - ale mam ubaw jak się wkurza, że mały razem z łyżeczką pakuje swoje łapki do buzi...dodam,że wsio wraz z leżaczkiem jest już upaprane
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.

Bo mi powiedziano, że imieniny wypadają tak, że po urodzinach szuka się pierwszego dnia gdy występuje w kalendarzu to imię

wczesniej prawie caly czas masowalam jej dziaselka szczoteczka do zebow tak delikatnie to jej ulge przynosilo bo spala ale jak przestawalam to sie budzila z kwekaniem
Weź Ty tam tego swojego faceta od nas walnij w łeb... on ma Cię wspierać a nie dołować...

hehe - czasami trzeba grzeczne też założyć
lepiej metalową sprawdzić czy zastuka , albo palcem mu sprawdź po dziąsełkach
dodam,że słoiczki nie były pełne,wiecie o co chodzi??jak to się stało?