|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 13
Cześć sekto dukanowska!!!!
Ja jako 2-miesięczna zagorzała sekciara powiem, że dziś wpierniczyłam 4 mufinki...trochę ponad normę.....ale to w ramach CIERPIĘTNICTWA, jak to ładnie ujęła pewna koleżanka Odświeżam mój zeszyt dukanowki,mamy już: - ziemniaki z dupy babci, - śmierdzące suty, - kaloryczne pigułki antykoncepcyjne, - smarowanie patelni papierem, coby nie przywierało podczas pieczenia - i hit dnia: Nabożne podejście do diety graniczące z sekciarkim podejściem, z nadgorliwością gorszą od faszyzmu!!!! Jeżu, ale odjazd!!!! Jak już mamy sektę to może naszym znakiem sekciarskim niech zostanie JAJKO!!! Najlepszy produkt do dietowania ![]() ![]()
|
#902 | ||
|
Zadomowienie
|
ja wrocilam niedawno z niedzielnej wyprawy rodzinnej
strasznie glodna, ale uwaga niez rzucilam sie na pizze, ktora wcinali moi mezczyzni, tylko grzecznie zjadlam sobie jajko, na ktorym doczekalam, na mojego fileta z kurczaczka - ale prawie o tym jajku zapomnialam jak zaczelam was czytac, bo nie spodobalo mi sie WIELE RZECZY tym samym gratuluje wszystkim dziewczyna, ktore odwazyly sie zabrac glos i bronic nas jak lwice chcialam sie pochwalic, ze na tej wyprawie przeszlismy wszyscy 5km dzieci tez byly dzielne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja dzis po 1 lyzecce blonnika zaliczylam juz 2 porcelanki
|
|
#903 |
|
Zakorzenienie
|
laseczki wyniuchałam tylko że sekciara jestem no cóż siostry do seksiary niedaleko
ale potrzebuje pomocy kupiłam ser na pana sernika rewelka bo tani około 8 zł za 1 kg skład B 9. W 4,7, T 3 czyli może być aleeee okazało się że to homo serek - mogę dodać do mojego serniczka ?????
|
#904 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
o zgrozo jem za malo bialka ![]() wogule po cichu musze sie przyznac ze za malo tez pije wody poprostu nie chce mi sie jesc a co najbardzziej nie chce mi sie pic...... wiem o sekto ze grzesze wiec prosze o wybaczenie ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
![]() moim skromnym zdaniem nadaje sie wyjdzie smaczny i puszysty
|
|
#905 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Odpiszę Ci, bo podoba mi się Twój w miarę (zwłaszcza jak na to forum ) wyważony post, niemniej niepotrzebnie naszpikowany złośliwościami; mogłabyś sobie darować, naprawdę. Bo mnie razi arogancja. Jedyny sensowny akapit dotyczy ketozy, dziękuję za niego, bo jest konkretnym argumentem. Pisząc jedno proste pytanie, swój pierwszy post oczekiwałam PORADY a nie wściekłego ataku i mędrkowania. Dukan wzbudza agresję? U niektórych tutaj na pewno ![]() Po kolei. Zapuszczenie wzięło się stąd, że siadła mi psycha. Parę lat temu przeszłam poważną chorobę, operację, wycięcie nowotwora, do tego nałożyły się problemy w pracy i rodzinie. Masakra jakaś, nieszczęścia waliły drzwiami i oknami, tak się niestety zdarza. Zahaczyłam nawet o lekką depresję. Dodatkowym aspektem (i konsekwencją) choroby jest fakt, że o ile zawsze szybko chudłam i powoli przybierałam na wadze (czyli niemal ideał), to "dzięki" silnym lekom zaczęłam także szybko tyć, bo obudziło się koszmarne łaknienie i puchnięcie organizmu. Całe życie nie jadłam słodyczy, mogły nie istnieć, a tu nagle pochłaniałam je niemal kompulsywnie. Dodatkowo moja przemiana materii jakby padła i zaczęły się uporczywe zaparcia. Do tego zatrzymywanie wody Postanowiłam jej spróbować po pierwsze z czystej ciekawości, a po drugie i najważniejsze: chciałam znowu poczuć smaki i uwolnić się od tej jazdy na słodycze. Faktycznie, już po 2-3 dniach tej diety przestałam odczuwać ochotę na to co słodkie i zaczynam coraz bardziej odczuwać oraz doceniać smaki różnych potraw. Wcześniej głównie czułam jakbym jadła papier, nic mi nie smakowało, więc jadłam o wiele za dużo, bo wrzucałam w siebie bardzo wiele licząc, że w końcu coś mi zasmakuje. Tu macie kolejny dowód jak ważne są odczucia, choćby smakowe, i jak nie można ich lekceważyć. Organizm niby dostawał wszystko (albo nawet za dużo), mieszałam bez ograniczenia pokarmy, ale czegoś jednak mu brakowało i cały czas tego szukałam, męcząc się bardzo. Teraz się zastanawiam czy nie byłam na prostej drodze do bulimii ![]() Tak jak piszę po raz kolejny: nie mam obsesji schudnięcia, chcę się przede wszystkim lepiej poczuć w moim ciele i "ustawić" sobie żywienie. Może akurat metoda oparta na diecie Dukana będzie odpowiednia, bo ta na razie dobrze mi służy. Ale nie będę jej niewolnicą, bo moje dobre samopoczucie jest dla mnie dużo ważniejsze i ściśle związane z tym ile i jak jem, jak trawię, i generalnie - jak wyglądam. Będę chudła będąc szczęśliwą, a nie cierpiąc, bo taką mam naturę. Siądzie mi psychika - siądę z dbaniem o siebie i znowu przytyję. A nie od jednego głupiego hamburgera! I w tym tkwi sedno naszego sporu. Uważasz, że lepiej robić śmietnik z żołądka i wrzucać do niego co się da bez żadnego planu, czy iść drogą jakiegoś programu żywieniowego, niemniej czyniąc jednostkowe odstępstwa wg swoich indywidualnych potrzeb? Dla mnie odpowiedź jest jasna. Naprawdę, niesamowite jak doskonale wiecie co dla kogo dobre, jakie kto ma doświadczenia, historię, co lubi, jaki ma uwarunkowania, możliwości, na co chorował nie znając go... Od razu zarzucić zakłamanie, pouczać tonem wszystkowiedzących (w końcu w Polsce na medycynie i psychologii znają się wszyscy ) , a najlepiej obrazić. Nikogo nie namawiałam żeby jadł hamburgery czy pił piwo, a prawie mi się to zarzuca! Jestem tylko zwolenniczką holistycznego podejścia do tematu zdrowia, pomogło mi już bardzo. Nie jesteśmy przecież ludzikami z klocków lego!Nie ma dwóch identycznych organizmów, a czytając Was wydaje mi się, że mam do czynienia z klonami, o identycznych uwarunkowaniach i reakcjach. I mam wrażenie, że zaślepienie cyferkami na wadze nie pozwala czasem odprężyć się, wsłuchać w siebie i zadbać o zdrowie psychiczne. Lepiej klepać radośnie w klawiaturę, że wyszło parę deko mniej i czekać na oklaski, albo wpadać w popłoch, że jest kilka więcej i użalać się nad sobą. Moje trzy koleżanki z pracy mają tak samo i dlatego nawet nie przyznaję się, że też mam do czynienia z tą dietą. One chodzą sfrustrowane i nie mają innych tematów do rozmów, dręczą wszystkich naokoło swoimi obsesjami, aż doprowadziły do tego, że większość współpracowników ich unika, albo wręcz z nich kpi. Życie jest o wiele bardziej skomplikowane niż kilka faz diety zapisanych w małej książeczce, naprawdę. A zdrowy dystans do wszystkiego (ja go nabyłam przez choroby i większość ozdrowieńców tak ma) naprawdę je ułatwia. I nie zapominajcie, że Wasza fascynacja dietą może być drażniąca dla innych i źle wpływać np. na atmosferę w domu czy pracy. Rozpisałam się, przepraszam, ale brak zrozumienia bierze się z braku wiedzy. A mam wrażenie, że przez to moje posty zostały odebrane opacznie, przynajmniej w dużej części. Każdy ma prawo do swoich odczuć i zdania, nie wiem dlaczego się tutaj tego nie praktykuje. Już nawet wolę nie wyobrażać sobie jaka byłaby rzeźnia, gdyby na wątek zawitał jakiś "antyDukan" A jest ich niemało, wierzcie mi. I też mają racjonalne argumenty, które potrafię spokojnie przeanalizować i przyjąć do wiadomości. Byłoby Was na to stać? Widząc Wasze fanatyczne podejście - raczej nie.Jeżeli ktoś miał podobne przejścia jak ja i chce się nimi podzielić - serdecznie zapraszam na pw, nie chcę zaśmiecać wątku. Osobom, które teraz będą analizować mojego posta i czepiać się każdego słowa wyrwanego z kontekstu aby zarzucać mi zakłamanie, głupotę, złą wolę itd., napiszę tylko, że piękno zewnętrzne (do którego tak obsesyjnie nieraz dążycie) nie umywa się do tego wewnętrznego, piękna umysłu i pięknego charakteru ![]() Taki banał na koniec ![]() Powodzenia babeczki! Dacie radę!
|
|
#906 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#907 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
06.05.2010 67 kg 05.06.2010 60.9 kg 30 dni -6.1 kg 14.07.2010 57 kg 70 dni -10kg 15 dni zastój! 11.08.2010 55 kg 100 dni -12 kg 23.01.2011 III Faza 62 [B] pas 92/72 -20 cm, biust 93/83 -10 cm, pod biustem 80/73 -7 cm, udo 60/54 -6 cm |
|
|
|
|
#908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wybacz ale Ty to chyba masz inny problem ... nie czuję się klonem i nie czuję się zaślepiona - a w organizm to doskonale się wczytuję .... widzisz nie jesteś jedynym ozdrowieńcem bo też dzięki temu u góry tu jestem i ostatnie miesiące to walka z czasem - nie mam nic z psychiką i to że przeszłam na dukana też nie spowodowało żadnych zaburzeń (mam nadzieje że Cię tym nie rozczarowałam) ale wybacz Twój post doprowadził mnie do śmiechu bo nic poza tym że bardzo chcesz udowodnić że sama wiesz jak schudnąć i że my jesteśmy oślepione niczemu nie służy - wybacz chcesz nas nawrócić ? to chyba nie ten wątek .... zdrówka życzę w każdej sferze i ETAPIE życia ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- soniu ......................... .......................
|
|
#909 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzieki za odpowiedz w spr ilosci - to jednak bede musiala kupic te otreby
|
|
|
|
|
#910 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
![]() nie ma za co
|
|
#911 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiedzcie mi, czy dieta Dukana jest dobra kiedy chce się stracić mało? W moim przypadku to powiedzmy 5 kg. Jestem szczupła, chcę po prostu pozbyć się tłuszczyku z bioder i brzucha. Pewnie ktoś napisze że wystarczy mniej jeść a więcej się ruszać. To prawda,ale na mnie działają tylko diety z prawdziwego zdarzenia..Ograniczanie nie pomaga bo i tak sięgam po ''zakazane'' jedzenie. w rezultacie ani nie chudnę ani nie tyję.
poza tym we wrześniu mam wesele i pomyślałam że przez miesiąc może udałoby mi się schudnąć na dukanie 3-4 kg. wiem że jeśli nie skończy się tej diety to efekt jojo murowany,ale ja właśnie chcę skończyć. nie wiem ile teraz ważę, myślę że ponad 55, może 58, nie wiem. dopiero muszę kupić wagę. jeśli okaże się że przytyłam więcej niż mi się wydaje to będę chciała równocześnie zrzucić więcej. rok temu ważyłam 52 i czułam się super. ale do rzeczy. przeczytałam książkę. jestem ciekawa ile się traci zazwyczaj w tych 5 dniach fazy uderzeniowej? Powiedzmy że 2 kg max.Wtedy druga faza musi trwać 2 tygodnie w których też można stracić około 2 kg.to 4. więc trzecia faza musiałaby trwać 40 dni. czyli dla mnie byłoby idealnie. 4 kg w miesiąc byłoby ok . oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że może być różne a to co napisałam to tylko rozważania Czekam na opinie ekspertek! warto stosować tę dietę jeśli chce się stracić tylko 3-5 kg? Równocześnie wydaje mi się że to coś więcej niż dieta, to sposób na zdrowy styl życia i świadome odżywianie. Poza tym lubię bardzo mięso, jajka i nabiał więc..
Edytowane przez Narc Czas edycji: 2010-07-25 o 18:23 |
|
|
|
#912 |
|
Raczkowanie
|
buhahahahah
|
#913 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przejrzyj nasza przepisownię Cytat:
Cytat:
dajecie czadu dziewczyny ![]() Cytat:
Ale ręce mi opadają czytając ciąg dalszy Twojego posta... Kto tu nie umie czytać ze zrozumieniem?? Nie mam ochoty się powtarzać... ani tego znowu komentować. Rób co chcesz... tylko potem nie zwalaj winy na diete Dukana i na nas... Powodzenia. PS. nie bedziemy tęsknić za Twoimi postami. |
||||
|
|
|
#914 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zrób test Dukana na jego stronie (tłumaczenie testu tez w pierwszym poscie). Najprawdopodobniej będziesz miała 2 dni fazy uderzeniowej. PotemII faza ale na niej nie będziesz chuła chyba tak jak piszesz - szybko- bo masz mało do zrzucenia. Oczywiscie nie wykluczam moze będziesz miała szczęscie. Tego życzę Ja z ostatnimi 3 kilogramami walcze już miesiąc bo czym mniej tym wolniej idzie .Damy rade!! Tylko trzymaj sie zasad i nie grzesz Powodzenia
06.05.2010 67 kg 05.06.2010 60.9 kg 30 dni -6.1 kg 14.07.2010 57 kg 70 dni -10kg 15 dni zastój! 11.08.2010 55 kg 100 dni -12 kg 23.01.2011 III Faza 62 [B] pas 92/72 -20 cm, biust 93/83 -10 cm, pod biustem 80/73 -7 cm, udo 60/54 -6 cm |
|
|
|
|
#915 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
jesteśmy niezwykłą sektą... do wianuszka należy dodać "zaburzoną"... ehhh Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2010-07-25 o 18:30 |
|
|
|
|
#916 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla Ciebie odpowiednia bylaby faza trwajaca 1-2 dni.
Życie jest zaskakujące... ponad 2 000 km - a cóż to jest dla Miłości...? przyszła pani psycholog, w zamiarze seksuolog+psychoonkolog. krew barwiona tlenkiem żelaza - tattoomaniak. little nerd - wierny kibic League of Legends. |
|
|
|
|
#917 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale jeszcze się temu przyjrzę jak tylko wagę kupię .. nie mam zamiaru grzeszyć jak już zacznę.. a 2 dni fazy uderzeniowej byłoby fajnie , 5 dni też wydawało mi się dużo dzięki
|
|
|
|
|
#918 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dopiero się uczę myślę że zacznę gdzieś za tydzień, a na będę czytać was namiętnie
|
|
|
|
|
#920 |
|
Raczkowanie
|
hahhahahah zapomniałam Was wielocytować, ale dziękuję wszystkim za miłe słowa. Może i jestem niesamowita, ale właśnie się dowiedziałam, że jestem w sekcie !!!! :P
A najbardziej podoba mi się tekst na dwa monitory długi, zakończony "nie chcę zaśmiecać wątku" Pozdrawiam was dziewczyny, spadam do książki, a Wy... moim zdaniem wyluzujcie trochę peace
|
|
|
|
#921 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Dukan wydaje się sensowny trzeba się pomęczyć jakiś czas a później już tylko proteinowy czwartek, który wg . mnie jest super ''pomysłem'' i łatwym do zrealizowania. ale oczywiście jeszcze rozważę za i przeciw. na razie widzę wiele plusów.. i ta wasza sekta mnie fascynuje
|
|
|
|
|
#922 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Życie jest zaskakujące... ponad 2 000 km - a cóż to jest dla Miłości...? przyszła pani psycholog, w zamiarze seksuolog+psychoonkolog. krew barwiona tlenkiem żelaza - tattoomaniak. little nerd - wierny kibic League of Legends. |
|
|
|
|
#923 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#924 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś świadomie zdecyduje się na "dukanie" to musi wiedzieć, że ta dieta to sposób odżywiania już na całe. Chcesz skorzystać z tej diety, a z drugiej strony nie chcesz być uwiązana, przymuszana do jakiegoś sposobu odżywiania. Chcesz spróbować tej diety, a z drugiej strony manifestujesz swoja "niezależność" wcinając hamburgery . Zrobiłaś już 2razy długie uderzeniówki które zakończyły się fiaskiem. Zapewne zrobisz uderzeniówkę po raz trzeci, doradzimy co dalej z II fazą, czego wolno a czego nie..........ale przypuszczam, że jak usłyszysz jakąś PORADĘ związaną z zakazem to znowu powiesz że nie jesteś NIEWOLNICĄ, znasz reakcję swojego ciała i zakończy się wszystko hamburgerem itp. ![]() Po co CI ta dieta? Odzywiaj się po prostu wg własnych potrzeb, ogranicz co potrzeba, jedz co i kiedy chcesz bez zakazów i ograniczeń - przecież Ty wiesz najlepiej. Życzę Ci tylko małych efektów jojo ![]() P.S. Nikt się nie katuje na tej diecie, nie jest niewolnikiem, wszyscy odżywiają się z pełną świadomością...a czasami wręcz się obżeramy pysznościami. To dieta dla osób które wiedza czego chcą i dążą do celu.
Edytowane przez missines Czas edycji: 2010-07-25 o 18:42 |
|
|
|
|
#925 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() pytanie czy ktoras to przeslanie zrozumiala? <ataki ><smiechu > wkoncu mowia ze smiech to zdrowie wiec musimy jej podziekowac
|
|
#926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co jeszcze bardziej mnie rozśmieszało W ogóle to jak ją czytam to czuję, że woda z mózgu mi się robi |
|
|
|
|
#927 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() moze po kolejnym wies mac'u i po kilku zywczykach przypomni sobie ze miala jakas diede wiec zacznie 3 raz faze uderzeniowa.... zastanawiam sie tylko kiedy jej ta faza uderzy do glowy
|
|
#928 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, mam jedno malutkie pytanie/wątpliwość... czy aby w tym dunkanowym teście nie ma jakiegoś błędu? Robiłam go przed chwilą mojej rodzicielce, która ma olbrzymią nadwagę (110 kg przy wzroście 163cm) i wyszło tam, że faza uderzeniowa ma u niej trwać też 2 dni. Czy teraz test przydziela z automatu 2 dni uderzenia wszystkim, jak leci? :/
|
|
|
|
#929 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale raziły mnie Twoje posty, mysle ze byly bardziej zlosliwe i aroganckie niz mój. Też kiedys uzylam tu powiedzonka o nadgorliwosci i tez zostalam zbesztana teraz troche bardziej rozumiem o co dziewczynom chodzilo. To nie jest zadna sekta, zadna nadgorliwosc, kazdy znajac swoj organizm wie jak dopasowac diete do siebie. Jednak powinno to byc w dukanowych granicach no bo inaczej co to za dieta bialkowa skoro bedzie ciagle przerwana ketoza... wtedy lepiej zastosowac 1000kcal albo inna i nie meczyc organizmu nadmiarem bialka.Powiem tak, nagrzeszyłam na tej diecie nie raz, chociaz nie bylo to na poczatku bo zaczynac od piwa i hamburgerów na uderzeniowce nie wrozy za dobrze na przyszlosc, tymbardziej, ze uderzeniówka jest naprawdę bardzo waznym elementem diety No i na koniec, przejdz na 2 faze i jednak postaraj sie nie grzeszyc, o wiele szybciej osiagniesz efekty. Dukan uczy tego, ze jedzenie jest paliwem a nie sensem zycia - odczucia odnosnie jedzenia stają sie mniej istotne kiedy widzisz jak pieknie zaczynasz wygladac. Takie uczucie jest o wiele fajniejsze niz smak pizzy czy hamburgera. Aha, i na dukanie sie nie cierpi tak jak myslisz, po ok 5 dniach zmeczenie mija, apetyt tez juz jest mniejszy. Ja wrecz czulam sie na diecie wspaniale, jak na zadnej innej. W koncu czuje sie jak normalny czlowiek a nie uzalezniony od jedzenia slodyczowy potwor ![]() Jeszcze jedno: Jesli swoje dobre samopoczucie uzalezniasz od tego np, czy zjesz hamburgera no to jednak stwierdzam (tak, nie jestem lekarzem ale mysle, ze do tego nie trzeba nim byc) ze nie do konca jest wszystko ok pomimo, ze temu zaprzeczasz. Widze w Tobie swoje odbicie sprzed kilku miesięcy. Buntowałam sie i uzywalam takich samych argumentów a tak naprawdę poprostu nie umialam sobie powiedzieć, ze jedzenie jest dla mnie wazniejsze niz wyglad. ale zmienilam to tylko i wylacznie dzieki dukanowi bo w cudowny sposob nauczylam sie, ze jedzenie jest paliwem. Tylko i wylącznie. A moje dobre samopoczucie nie zalezy od jedzenia ale bardziej od tego jak wygladam.
Edytowane przez czarownica3006 Czas edycji: 2010-07-25 o 19:02 |
|
|
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
hehehe ale się uśmiałam to trening dla mięśni brzucha mamy zaliczony ..
wstawiłam mojego pana sernika do pieca ... niech się piecze smakowicie ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
ja bardzo przepraszam że nie jestem wyrozumiała i nie zrozumiałam ... wracam do swojego dukania i do mobilizacji czytając o Waszych osiągnięciach
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.

strasznie glodna, ale uwaga niez rzucilam sie na pizze, ktora wcinali moi mezczyzni, tylko grzecznie zjadlam sobie jajko, na ktorym doczekalam, na mojego fileta z kurczaczka - ale prawie o tym jajku zapomnialam jak zaczelam was czytac, bo nie spodobalo mi sie WIELE RZECZY tym samym gratuluje wszystkim dziewczyna, ktore odwazyly sie zabrac glos i bronic nas jak lwice 

) wyważony post, niemniej niepotrzebnie naszpikowany złośliwościami; mogłabyś sobie darować, naprawdę. Bo mnie razi arogancja. Jedyny sensowny akapit dotyczy ketozy, dziękuję za niego, bo jest konkretnym argumentem. Pisząc jedno proste pytanie, swój pierwszy post oczekiwałam PORADY a nie wściekłego ataku i mędrkowania. Dukan wzbudza agresję? U niektórych tutaj na pewno 
[B]