|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Witam po weekendzie
Zaraz wezmę się za czytanie, co tam nowego u was, bo jeszcze nawet nie zerknęłam. Ale najpierw jedna rzecz: wczoraj byliśmy w tym drugim szpitalu na porodówce i teraz mam zagwostkę, gdzie rodzić Nie miała baba problemu, to sobie dwie porodówki obejrzała Szpital A: + mój lekarz jest wice ordynatorem położnictwa i na pewno na niego trafię w razie porodu + leżałam tam na patologii ciąży i byłam przyjmowana w poradni K, dzięki czemu mam założone karty, nie jestem jakaś bezimienna + wszystkie pielęgniarki i położne, które tam spotkałam, są rewelacyjne, bardzo miłe i pomocne + oddalone od mojego miasta tylko 26km + sama sala do porodu jest wyremontowana i ładna, bardzo przytulna + bezpłatny poród rodzinny - szpital wygląda jak komunistyczny relikt, sale brzydkie, łóżka wysokie, stare i niewygodne - łazienki wołają o pomstę do nieba (a to dla mnie bardzo ważne), jakbyście żywcem wyjęły je sprzed 50 lat! wyglądają na brudne, nie można się w nich zamknąć, łazienka jest w innym pomieszczeniu zupełnie niż ubikacja - trzeba przyjechać wygoloną, a jak nie to same pielęgniarki golą - nie ma zzo, więc nawet jakbym wyła z bólu, to nikt mi nie pomoże, bo nawet anestezjologa nie ma na oddziale - jeżeli poród zacznie się w nocy i nie będzie dużego rozwarcia, to mąż nie może w nocy ze mną chodzić po oddziale, tylko musi rano przyjechać - wszyściutko dla dziecka muszę mieć własne (nie dają dosłownie nic! nawet głupiego sudokremu) - po porodzie wymagane jest bieganie bez gaci Szpital B: + piękny, mały oddział, wszystko w kafelkach + ładne łazienki, odnowione, prysznice zamykane + przytulne sale porodowe, jedna z nich z wanną, z której podczas porodu można korzystać + poród rodzinny bezpłatny + mąż od samego początku może zostać z żoną, a jeżeli widzą, że rozwarcie niewielkie i jeszcze to potrwa, to dają rodzącej coś na sen + pielęgniarki i położne, które wczoraj widziałam, bardzo miłe, bez problemu oprowadziły i odpowiedziały na wszystkie pytania (ale z drugiej strony nie wiem, na kogo trafię podczas porodu) + świetne opinie odnośnie szpitala, ma statut Rodzić po ludzku + zzo bezpłatne, na życzenie! nie muszę brać, ale jakbym sobie z bólem nie radziła, to zawsze można dostać, bo anestezjolog jest zawsze na dyżurze na położnictwie + szpital zapewnia bardzo dużo rzeczy matkom: koszulę do porodu oni dają, wkłady poporodowe, ciuszki dla dziecka, rożek, kosmetyki, pieluszki itp. (nic dla małego nie muszę mieć ze sobą, tylko do wypisu) + można bez problemu nosić gacie siatkowane po porodzie, nie wymagają biegania bez gatków (mają specjalne podkłady bez plastiku, żeby nawet w gatkach krocze odpoczywało) + nie trzeba się golić całkowicie, jeżeli ktoś nie ma mocnego zarostu to nawet nie golą do cięcia, bo bardziej boli odrastanie włosków drażniących ranę - nie znam tam nikogo, nigdy nie byłam w Chełmży przyjmowana, nie mam karty, byłabym "bezimienna" - szpital oddalony jest 46km od mojego miasta, boję się czy dojadę - nie można po porodzie przyjmować odwiedzin na oddziale, trzeba wyjść do specjalnej sali na odwiedziny (ale tak sobie myślę, ze to tylko 2-3 dni )- część szpitala jest w trakcie remontu, nie wiem jak tam z ciszą - nie mam pojęcia, na jakie położne i pielęgniarki trafię, nie znam tam dosłownie nikogo No i tu zagadka - co byście zrobiły na moim miejscu? Ja już chyba wiem, który jestem skłonna wybrać bardziej, ale jestem ciekawa waszego zdania A teraz lecę czytać i odpisywać
|
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Pomi ja wybralabym Szpital B. Dla mnie bardzo wazna jest lazienka. I dobrze jesli szpital ma cos dla dziecka. Tak samo znieczulenie - nie wiadomo jak to zniesiemy. Ja postaram sie rodzic bez znieczulenia, ale to pierwszy porod i musimy byc gotowe na wszystko.
|
#423 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąpy ten twój brat, ale pamiętam, że on ogólnie jest dziwny... ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
. Mimo wszystko się tam wybieram i staram nie stresować ![]() Wierzę, że personel medyczny będzie mi pomagał bo od tego tam jest. Zabieram tż-ta do pomocy, nie ukrywam zresztą, że bardzo liczę na jego opiekę. I wierzę, że damy sobie radę, we 2 a potem we 3
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Pomi - mam podobny dylemat (tylko odległość inna A 15km i B 50km).
ja bym wybrała szpital B
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My tak samo pozniej dajemy rzeczy dalej. Dla brata mojego TZ.
|
|
#426 |
|
Raczkowanie
|
Pomidora- wybralabym ten drugi,moze i nie znasz poloznych ale jak sama pisalas szpital ma dobre opinie i co moim zdaniem bardzo wazne podaja zzo,a nie wiadomo jak bedziemy znosic porod.Ja do szpitala mam 100km.,ale nie bardzo sie tym stresuje,pewnie i tak bede tam o wiele za wczesnie
Edytowane przez majka59 Czas edycji: 2010-07-26 o 12:50 |
|
|
|
#427 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i ja juz dziecko zaczyna siedzieć to w wanience nie utrzymasz Go w pozycji leżącej..kąpał się więc na siedząco..więc nie ma sensu tak dużej wanienki kupować. Ale oczywiście jaz z wszystkim, co dziecko i mamusia to inne zdanie ![]() Cytat:
Baba chyba ma nie równo pod sufitem. Człowiek o zdrowych zmysłach by się tak nie zachował, więc choć wiem że to trudne..staraj się o tym zapomnieć. Nie warto stresować siebie i dziecka przez nienormalną babę ![]() Ray..odpoczywaj dużo i dbaj o sienie i maleństwo. Każdy ma prawo do gorszych dni (ja tez ostatnio miałam, ale juz jest dobrze )...Wczoraj były dni mojej wiochy...były imprezy na stadionie itp... Niestety strasznie lało, więc posiedzieliśmy z 2 godzinki pod namiotami i pojechaliśmy do domu. OK 22 miał byc koncert Pauli, ale ja już go nie doczekałam..... Pojechaliśmy do domu bo mały juz spał w wózku a ja zmokłam jak kura ![]() Dziś czuje się fatalnie...znów mnie strasznie mdli i ledwo zyje... Byłam w banku bo coś tam cza było popodpisywać i zasłabłam tam...usiadłam sobie na ławeczce, ale gdyby tz nie był ze mną to bym chyba do domu nie doszła.. (choć bank mam naprzeciwko domciu)... Teraz tez leże w łóżku .. Moje dziecko z grzecznego bobasa stało się małym terrorysta... naprawde staje się nie do zniesienia. Ciągle jest w ruchu.. Wczoraj jak siedzieliśmy na stadionie, to synek bratowej grzecznie na kolankach siedział, a mój Dominis ganiał non stop i nie straszne było mu nawet oberwanie chmury...wręcz ucieche miał z biegania po deszczu... ![]() W kościele tez nie usiedzi chwili w miejscu..zaraz leci do 'bambam" czyli do dzwonnicy bo uwielbia dzwony słuchac... codzienni musze iśc pod kościół żeby sobie popatrzył jak kościelny w dzwonami dzwoni...na szczescie mam niedaleko... Dziś by mi ze schodów spadł... wymyslił sobie zabawę z chodzeniem z kółkiem takim pompowanym do pływania między nogami.. Tzn on po środku w kółku i tak sobie szedł... no i wszystko było by oki gdyby sobie nie pomyslał tak ze schodów schodzić... w ostatniej chwili Go złapałam... az się boje myśleć co by było gdybym nie zdążyła dobiec... W brzusiu mój bejbik tez rozrabia...najczęsciej wsadza mi łapkui w prawą stronę żeber... A dziś tak mi pecherz uciska, ze momentami boli jak cholercia.... wczesniej nigdy mnie tak nie bolałao..taki kłójący ból odczułam..aż się zgiełam w pół... ![]()
|
|
|
#428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
takze na Twoim miejscu chyba wybrałabym A- lekarz prowadzaący jakoś mnie przekonuje
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moj sie czasami tak uklada, ze nie idzie sie wyprostowac...
|
|
#430 |
|
BAN stały
|
Wróżko nie martw się, na szczęście życzenia wariatek się nie spełniają. Co za babsko, na pewno ma jakiegoś problemy psychiczne, znałam też taką jedną, co wszystkich o jakieś szemrane sprawy posądzała i byla po prostu chora. Miała swój świat. Tylko jej współczuć i niech spada.
Szczęśliwa witaj po przerwie ![]() Kasiu ja bym wybrała szpital B. Ja tez nie mam swojego lekarza, ani położnej. Odwiedziny są w specjalnej sali, ale babki bardzo to sobie chwalą. Ponoć nic przyjemnego jak leci z ciebie np. krew, musisz się wietrzyć, a tu do sąsiadki wycieczka przybywa. Nawet ze wstaniem masz problem i czasem nie tylko dupsko wystawisz na świat, a tam obserwatorium... Także myślę, że takie rozwiązanie jest lepsze dla nas samych. Jednak ten szpital B ma więcej plusów, a obecność "swojego" lekarza przy porodzie nie zawsze jest taka dobra. U nas też zalecają leżenie bez gaci, położna mówi, że jest ogromna różnica w gojeniu, a baby się upierają, że pidżamki chcą ubrać i robią sobie same krzywdę. Jednorazowe majty zakłada się tylko właśnie na "pokój odwiedzin", że nawet do kibelka lepiej iść bez (no chyba, że nie umie się manewrować z podpachą między nogami). ![]() Dziewczyny pewnie niektóre z Was o tym wiedzą, ale ja się dowiedziałam dopiero teraz w szpitalu. Otóż, do porodu nie wolno mieć na sobie biżuterii, a już na pewno na rękach (palce) w razie puchnięcia oraz nie wolno mieć pomalowanych paznokci (ani u stóp ani u rąk), bo po kolorze płytki paznokcia cos tam sprawdzają. I mojej mamie też się przypomina, że jak jechała mnie rodzić, to przed porodówą dostała zmywacz i jechała z koksem ![]() Także przekazuję info, ja bym na stopach miala lakier, bo nie wpadłabym na to, że nie wolno. |
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
A co jeśli lekarz nie będzie miał dyżuru albo pojedzie na urlop? Lekarze też ludzie, mają niejedną pacjentkę i nie są w stanie być przy każdej. Najważniejsza jest położna - chyba, że masz CC.
|
#432 |
|
BAN stały
|
elenko ktg zakładają na takich dwóch pasach na brzuszku i leżysz sobie na plecach lub boku (zależy jak maleństwo pozwoli) i słuchasz serduszka
![]() Co do tego lekarza, to ja bym się tym akurat nie sugerowała, bo rzadko lekarz jest przy porodzie. Czasem wstępuje i sprawdza, czy wszystko ok, ale głównie położna jest z Tobą. Więc jeśli wybierać szpital głównie dla lekarza, to trochę bez sensu
|
|
|
|
#433 |
|
Zakorzenienie
|
Pomi ja wybralabym szpital B: znieczulenie i łazienka
a przecież nawet jak lekarz jest ordynatorem to nie jest non stop w szpitalu, ma swoje dyżury i możesz nie trafić na niego, a jak będzie miał cesarkę w tym czasie to i tak do Ciebie nie przyjdzie ![]() Wrózko co za babsztyl jeszcze pewnie co niedzielę w kościele w pierwszym rzędzie siedzi jakaś psychiczna chyba...normalni ludzie się tak nie zachowują ![]() Astorianka faktycznie wredny typ z tego chłopaka, mogłaś go wywalic i powiedzieć, że nie musi nic mówić, bo itak nie interesuje cię jego zdanie ![]() Ale miałam dzisiaj sen, że próbowałam moje maleństwo zawinąc w rożek i nie mogłam sobie poradzić
|
|
|
|
#434 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomidorko wybrałabym zdecydowanie szpital B
|
|
|
|
#435 |
|
Rozeznanie
|
ale Pomidora napisała ze napewno trafi na swojego lekarza... wiem ze położna jest bardzo wazna, ja napewno będe miała, juz mam jedną na oku... ale jakoś boję się nowych miejsc, nie wiem czemu jestem strach na wróble i chyba nie moglabym zmienic tak w ostatniej chwili szpitala jesli tam nie ma karty i nie mam położnej ani lekarza
|
#436 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja raczej też wybierałam się z pomalowanymi u stóp, bo u rąk to mogę zmyć, nie przeszkadza mi, ale u stóp mam niezbyt ładne paznokcie i wolę mieć kolor na nich Chociaż jak trzeba będzie to zmyję, przecież można sobie potem pomalować już w domku ![]() Cytat:
i rodziła z położną i lekarzem, którego pierwszy raz w życiu na oczy widziała a 1500 przepadło... A co do karty to ja nie mam w żadnym szpitalu, wszystko jest przecież w przychodni, więc co mi z karty - i tak trzeba przyjechać z kompletem badań i tam wszystko na miejscu przeglądną. Mnie tylko wkurzyło to, że badania, za które musiałam płacić mam im oddać i ewentualnie na własny koszt mogę sobie zrobić ksero lub złożyć wniosek o odpis Tak się zastanawiam - niby z jakiej okazji, przecież ja te badania robiłam prywatnie, płaciłam za nie i nie mam ochoty ich dawać szpitalowi i jeszcze płacić za to...
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim dziękuję wszystkim za podzielenie się swoimi wiadomościami o pieluszkach
Bordowa, ja Wąbrzeźna nie biorę pod uwagę, bo taka sama odległość dzieli mnie od Chełmży, więc jakby nie Świecie to Chełmża Ninaad, a co ty miałaś za imprezę, że takie pyszności robiłaś? Jakbym wcześniej doczytała, to pewnie bym do ciebie przyleciała ![]() Cellaris, bardzo się cieszę, ze po wizycie wszystko dobrze z tobą i małą Asiu-23, dobrze, ze ktoś ci pomógł w tym sklepie Elenko, ja też chcę rodzić 2 tygodnie wcześniej i już za 2 - 3 tygodnie zaczynam powolne wykurzanie młodego Mam już kupione liście maliny do picia, okna czekają na mycie, długie spacery z mężem też dobrze zrobią, a to co po spacerach jeszcze lepiej To znane mi sposoby na wykurzanie maleństwa, ale może jeszcze o jakiś doczytam. A co do KTG, to zapinają ci taki pas na brzuchu, do tego dopinają takie elektrody i przez nie słychać dzidziusia Dash, a kiedy u was kończy się remont? Pewnie nie możesz się doczekać ![]() Mszu, a twój TŻ myślał, że pieluszki to po 1gr wychodzą? Abz, a mi się wydawało, ze wy też nad imieniem Adam się zastanawialiście - dobrze pamiętam? Filipów ostatnio dużo słyszę, a Krzysiów mało, a to takie śliczne imię ![]() Ilonko, fajnie, ze spędfziliście tak miło czas ze znajomymi ![]() Majka, rewelacja, że dostałaś taką paczkę od cioci Monika, dobrze, że jednak wszystko w porządku po tym szpitalu. A tacy lekarze to nie powinni pracować na położnictwie, do tego trzeba powołania Pawełek już rzeczaywiscie duży Martucha, to rzeczywiście pojechała twoja teściowa - pewnie nie będziesz mogła się od niej opędzić Astorianko, zachowanie tego chłopaka po prostu poniżej jakichkolwiek norm! To już nie wiadomo, czy się śmiać czy płakać nad brakiem kultury Ycnan, gratuluję psinki ![]() Ewcia, pewnie ciężko ci samej po całych tygodniach siedzieć? A sąsiadami się nie przejmuj - na działkach tak jest, że często zdarzają się zazdrośnicy. Ineczko, świetny pomysł na prezent dla małej od braciszka Klarissa, ciuszki bardzo ładne, fajnie, że dostałas paczkę Wróżko, co za babsztyl paskudny, ta kobieta musi mieć coś z głową, zeby takich rzeczy życzyć!!! Staraj się nie przejmować, pomyśl o niej raczej z litością, że musi być bardzo nieszczęśliwa i samotna, jeżeli takie rzeczy opowiada, a tobie i maleństwu nic nie będzie, nie ma co się stresować Mpik, cieszę się z tobą z powrotu męża Paula, ale musiałaś się na weselu wymęczyć biedulko ![]() Niuniuniau, tak to jest, że rodzina czasem mniej domyślna niż obcy. ale dobrze, ze chociaż w koleżankach masz wsparcie Kasienko, może te krostki to jakaś reakcja na upały ostatnie? Skończyłam nadrabiać - niesamowite, ile wy piszecie
|
|
|
|
#438 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzis jade na to usg...
bo co za cud.... nagle jak wczoraj dostalam ataku dusznosci to wszyscy nagle czas znaleszli... normalnie niesamowite no szok a tu prosze.. mam jechac na dwa dni nad morze pod koniec tygodnia, tesciowa wydzwania ze chce przyjechac pomoc kiedy bedziemy chcieli, mama nagle czas znalazla i tz nagle nabral ochoty i sa pieniazki :/ denerwujace w tym wszystkim jest jedynie to ze jak prosilam sie kazdego to mnie zbywali a nagle jak strach w oczach dostali ze trafie do szpitala to nagle wszyscy wszystko moga... wrrrrrr.... ale z tego wyjazdu i tak skorzystam pojade chocbym miala siedziec w hotelu bo chce najzwyczajniej odpoczac!jedynie pojde do tej ginki niech zrobi mi usg jak ta szyjka wyglada i dziecko i czy moge jechac. z tym pozyczaniem hmmm to nie wiem co napisac... ja mialam kilak rzeczy od siostry i fotelik pozyczony. a tak od reszty nic w sumie nawet nie bylo od kogo i musialam kupowac wszystko nowe (wiecie jakie to koszty) i trzymalam wsio w puidelkach wlasnie by miec teraz dla drugiego dziecka. nie musialam w sumie nikomu pozyczac do tego czasu ale mysle ze jak by byla taka szansa ze ktos by mial male dziecko to po prostu te najladniejsze i rzerczy typu bluzy, spodnie itp schowalabym. a pozyczylabym te rzeczy troszkie co mi srednio zalezy bo jak znam zycie to wychodzi potem tak ze albo sie rozejda albo niszcza tez sie od czestego prania i plam po deserkach itp.. wiadomo... natomiast jakas wanienka czy wozek czy tego typu rzeczy bym pozyczyla bo to sie nie niszczy przeciez az tak.
|
#440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie najważniejsze przy podejmowaniu decyzji był fakt czy w szpitalu jest oddział intensywnej opieki noworodkowej i czy jest dobry sprzęt do ratowania życia niemowląt ( o tym też nie piszesz). Wychodzę z założenia, że nie ważny jest wygląd sal, kolor ścian czy stan łazienek- jesteśmy tam tylko 2 doby, nie ważne co dają dla noworodka - i tak masz wszystko przygotowane, można wziąć ze sobą. Nie najważniejsza jest też możliwość wzięcia ZZO. Ważne jest dla mnie to, czy gdyby (odpukać) coś szło nie tak to czy szpital jest w stanie ratować moje dziecko i mnie. Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy w razie jakiegoś zagrożenia życia zabierają dzieciątko do innego szpitala i mnie przy nim nie ma.... to był główny argument wyboru szpitala. No i ważne jest moim zdaniem, żeby lekarz był z tego szpitala. Nie dlatego, że on ma być przy porodzie Ray- i bardzo dobrze, korzystaj z propozycji! Nie ważne, że dopiero teraz, ważne ze odpoczniesz. Należy Ci się ;-)
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-07-26 o 13:46 |
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przynajmniej tak jest tam, gdzie ja bede rodzic.A co do bizuterii to pierwsze slysze Ale trudno, mam nadzieje, ze nie spuchne, ale na wszelki wypadek zdejme. dzieki ![]() Pomi my kupujemy mega paczki (poki co mamy jedna mega paczke pampers 2, sto pare sztuk. Sa jeszcze takie 90-pare sztuk)
|
|
#442 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tyle, że często jak lekarz jest potrzebny (choćby na telefon) to ma wyłączoną komórkę. Albo jest nieuchwytny niestety.Pisałam Wam o koleżance, która miała w szpitalu swojego lekarza i nawet miał być przy porodzie. No i sobie z bólami czekala, bo nikt mu w paradę wchodzić nie chciał. Po prostu nie ma reguły. Dla mnie tez nieważne kolory ścian etc, ale opieka i opinia szpitala, podejście do pacjentów (mamy i dziecka) oraz fachowcy. Co z tego, że szpital na Polnej jest niby naj w całym kraju, skoro wydzielają mleko noworodkom po porodzie (jak musisz karmić sztucznym), nie uczą Cię jak karmić, mają w nosie, że Maleństwo płacze, a mama nie może do niego wstać... Ja sugeruję się opinią Fundacji "Rodzić po ludzku" ( i oczywiście większości kobiet, z którymi rozmawiałam) bo to są opinie nas samych. Co do specjalistów, neonatologów- to jest bardzo ważne. Na polnej jest ich więcej, co nie oznacza, że są lepsi ![]() Kochane cokolwiek wybierzemy, zawsze mogłyśmy wybrać lepiej lub gorzej A co do zzo- to nie jest najważniejsze, ale sądzę, że jest bardzo ważne. Taka świadomość, że w razie w możesz poprosić, dużo daje psychice. Każda chciałaby być dzielną mamą i z uśmiechem znieść bóle, ale nie kążdej to będzie dane... ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Shinee mnie teraz nawet opr lekarz (ten gbur), że mam zdjąć pierścionki. A ponoć jak na porodówkę wjedziesz, i nie możesz zdjąć, to od razu tną ![]() No u nas nie wolno miec pomalowanych nigdzie, bo coś tam się inaczej utlenia tu, a inaczej tam. Nie wiem, bo mnie znerwował lekarz i już tak nie słuchałam ;D |
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
SHIN walnieta ta wasza sasiadka..
Klarissa to teraz tatus zobaczyl ze z coreczki nie taki delikatny aniolek ![]() kasienka1701 moze idz do lekarza i pokaz ta wysypke... Pomi dla mnie zdecydowanie szpital B - mialam taka sama zagwostke albo z moim lekarzem w naszym albo troche dalej w super warunkach no i wybralam 2 wprawdzie lakarza tez zmienilam na tamtego no ale nawet jakbym niezmieniala to i tak zdecydowanie szpital B ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
|
|
|
#444 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja zrobiłam tak: najpierw wybrałam szpital a dopiero później szukałam polecanego lekarza z tego szpitala. Dzięki temu mam 2 w 1 i szpital jako szpital mnie zadowala i mam tam lekarza który jest przepustką do tego szpitala( bo inaczej jest ciężko się dostać, zawsze pełno i odsyłają). Jest ZZO i mąż może być przy porodzie od początku. I lekarz podczas porodu jest też drugorzędny, najważniejszy sprzęt i fachowa opieka.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-07-26 o 14:18 |
|
|
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję dziewczyny za opinie
Ja decyzję podejmę sama (napiszę wam jaką) , ale wasze rozmyślania dają mi tez dużo do myślenia Szczęśliwa, odpowiedzi na twoje pytania: OPINIA o porodówce w szpitalu A też krąży raczej dobra opinia, chociaż jak leżałam na patologii, to słyszałam, ze lekarze tam lubią brać w łapę Chociaż jakoś mi się to nie pokrywa, bo mój lekarz ma prywatną praktykę, a nigdy w czasie całej ciąży nie naciągał mnie na prywatne wizyty ani badania. Wszystko starał się robić na nfz. NEONATOLOGIA Co do ratowania życia dziecka, w obu szpitalach podobne warunki - oddział neonatologii jest, ale przy poważnych przypadkach dziecko i tak jest przewożone do szpitala W Toruniu lub Bydgoszczy. Na to nie mam wpływu, bo u nas nie ma szpitala z dobrym oddziałem neonatologicznym, musiałabym rodzić właśnie w Toruniu lub Bydgoszczy, a to za daleko. ŁAZIENKA Jeżeli chodzi o łazienkę, to dla mnie akurat ma ona bardzo duże znaczenie, bo to będą pierwsze doby po porodzie i chciałabym nie musieć kąpać się pod brudnym prysznicem, ani nie mieć intymności na kibelku Wiem, ze to jest drugorzędna sprawa, ale mimo wszystko dla mnie ważna.LEKARZ PROWADZĄCY A co do lekarza, to właśnie z takich samych powodów jak ty mam wątpliwości - nie chodzi mi o to, że mój lekarz miałby być cały czas przy mnie przy porodzie, tylko jak położne stwierdzą, ze jestem jego pacjentką, to inaczej mnie traktują. To mój największy dylemat ![]() Monika, ja też właśnie ciągle myślę, ze teoretycznie chciałabym wytrzymać bez znieczulenia, ale sama świadomość tego, że mogę je wziąć jakoś ogranicza moją panikę do minimum ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Szczęśliwa, to ty zdecydowanie mądrzejsza ode mnie jesteś, bo ja najpierw lekarza wybrałam, a teraz mi się o porodzie przypomniało Jeszcze najpierw 5 sierpnia muszę pokazać moje wyniki od okulisty lekarzowi i dopiero on ustali, czy sn czy cc. I wtedy pewnie będę decydować ostatecznie
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
Heh, mama nas zawsze ostrzega, zeby na nia uwazac. Bo to kobieta chora psychicznie i nie wiadomo co jej do glowy strzeli. Jeszcze teraz jak bedzie dziecko to az strach na klatke wyjsc, bo jeszcze ona wyskoczy. Nie da sie przewidziec co zrobi.
|
#447 |
|
Zadomowienie
|
Klarisa, Tulumka ja też będę pod empikiem o 18-stej
Ale miało być nas więcej chyba?? halo Krakowianki
|
|
|
|
#448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo ja jestem zadowolona z warunków panujących w szpitalu i dodatkowo cieszę się, że mam tam lekarza.O porodzie myślałam już przed zajściem w ciąże dlatego od razu na pierwsza wizytę umówiłam się do nowego lekarza.
|
|
#449 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie w nowej czesci
to juz na pewno ostatnia o takim tytule , heheNadrobilam was wreszcie po tygodniu nieobecnosci, nawet mi to poszlo. Cytaty mi wcielo wiec tylko z pamieci. Co do wynikow TSH, Ft4 itd- to wynik 4,6 przy normie 4,4 to nie jest zadna tragedia. Zreszta TSH skacze w ciazy, wazne zeby Ft4 w normie bylo. Ja mimo tabsow mialam TSH ponad 7.0 , ale teraz mam dawke jak dla 200kg faceta i mi tak ladnie spadlo, ze moge vitaminy z jodem łykac do konca ciazy (wczesniej mialam zakaz jodu pod kazda postacia).Co do DHA. Jesli DHA jest dla ciezarnych to kosztuje 3 razy drozej niz normalne DHA; to z obserwacji. Kwas ten jest wazny i zakupilam go sobie w formie Omega-3 Forte firmy Zdrovit za cale 15zl za 60 tabletek. DHA jest w kazdym zwyklym tranie, jedyne co ja zawsze sprawdzam to stosunek ilosci zalecanej tabletek na dzien do ceny i do zawartosci kwasu w jednej tabletce. Zdrovit jest super pod tym wzgledem. Widze, ze brzuszki sliczne wasze na zdjeciach i zakupy pelna para! Ja tez jeszcze nie ubieram poscielki, ale lozeczko i materac i wozki sie od dawna wietrza w mieszkaniu.Ja tez sie pochwale. Bylam u rodzicow i skoczylam na zkupy do Niemiec. Nakupowalam kosmetykow dla Malego; zdecydowalam sie na Pentaten. Jednak ceny u nas a u nich to jedno wielkie nieporozumienie... Penaten mimo, ze najdrozszy z oferowanych w sklepie kosmetykow (tj. Bubchen, Hipp, Bebe), kosztowal tyle co Nivea w biedronce... Paczke Pampersow New Baby(60szt) kupilam za 8,80euro czyli jakies 35zl. Wszystko poza promocjami, bo nie trafilam. W promocjach pewnie duzo taniej.Kupilam sobie tez staniki, bo cycki mi sie w starych rozplaskały i za 2 fajne staniki zaplacilam 5 euro Z radosnych rzeczy (oprocz ochlodzenia) to to, ze kuzyn oddal nam wozek Inplast Driver Mama moja orzekla, ze mam ciuszkow na 3 dzieci juz teraz i co gorsza - kobitka ma racje Szkoda, ze tylko jedna komode . Chyba musze mebli dokupic... Moj TZ to mnie chyba udusi, ale naprawde nie mam gdzie trzymac tego wszystkiego.Zestresowalam sie troche moim 1cm rozwarciem i mimo, ze jeziorko kusilo nie pojechalam. Za to poszalam w lumpie i zakupilam kilka rzeczy (tym razem dla mnie) bo ze wszystkiego powyrastalam No i dzisiaj przyjezdza pan z meblami ktore wylicytowalam na allegro ![]() http://allegro.pl/item1111118611_rudy_fotel _skora_naturalna.html http://allegro.pl/item1105854574_now...wa_okazja.html Ok, nachwalilam sie, a teraz przez nastepne 2 tyg zeby w sciane i do wyplaty ![]() Aha, Olek zaczal mnie straszyc wieczorami- Ma CZKAWKE . No i zaczelam odczuwac skurcze, chyba sie zblizamy. To juz 32 tydzien Oby to rozwarcie mi nie zaszkodzilo, bo wizyta dopiero za 3 tyg. Jejku dziewuszki chyba zaczynam sie bac..Dwie noce ostatnio nie spalam, bo sobie wyobrazilam, ze Olo jest juz z nami w REALU i ze dojdzie do tego jak bede ze szpitala wychodzic. Co jak co, ale wyobraznie w ciazy to ja mam jeszcze bardziej bujna i realistyczna. I sie zestresowalam ta wizja i tak mnie trzyma. Wiem, ze zajete tutaj bylyscie, ale sie bardzo ciesze, ze wrocilam i moge tez wam troche pomarudzic.
|
#450 |
|
Zadomowienie
|
Pomi po opisie decydowałabym się na poród w szpitalu B. Może i jestem wygodna ale zwracam uwagę na warunki w jakich przychodzi mi przebywać a szczególnie w takim trudnym czasie jak poród.
Ja jestem bez dylematu Oba szpitale w moim mieście mają średnie opinie, w jednym oddział jest dopiero co wyremontowany ale za to sale 6-osobowe a mój lekarz nie pracuje w żadnym z nich. Damy radę
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

Nie miała baba problemu, to sobie dwie porodówki obejrzała
)

Próbowaliśmy jakoś spokojnie z nią rozmawiać ale absolutnie się nie dało. Zaczęła robić komentarze odnośnie mojej ciąży i powiedziała, że życzy mi abym urodziła kalekie dziecko
Co za wstrętne babsko. 

co za babsztyl
jeszcze pewnie co niedzielę w kościele w pierwszym rzędzie siedzi 
Ale trudno, mam nadzieje, ze nie spuchne, ale na wszelki wypadek zdejme. dzieki 
Ja tez jeszcze nie ubieram poscielki, ale lozeczko i materac i wozki sie od dawna wietrza w mieszkaniu.
Oby to rozwarcie mi nie zaszkodzilo, bo wizyta dopiero za 3 tyg. Jejku dziewuszki chyba zaczynam sie bac..