|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
ja za wszystkie badania które mi zlecił gin zapłaciłam na razie 64 zł
|
#1712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
no tak, ale gdzie rodziłas, w jakim mieście? Bo od tego tez dużo zalezy. Niestety im wieksze miasto tym drożej. sprawdziłam ceny w tym szpitalu obecnie: http://www.szpitalzelazna.pl/index.p...764985ddfdfc65 a tu inny szpital o porównywalnej renomie w tym samym mieście http://szpitalmadalinskiego.pl/portal/pliki/cennik.pdf Z tym, że ja chce rodzić w domu, jeżeli wszystko będzie w porządku, poprzedni poród miałam w domu i nie da się tego porównać z szpitalem, połozna do domu kosztuje 1500-3000zł
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#1713 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym się bała, ale Ty rodzisz nie pierwsze dzieciątko więc masz porównanie
w domu to w domu...... ogólnie boje się szpitala bo nigdy nie byłam nawet na 1 dzień
|
#1714 |
|
Raczkowanie
|
niutka w domu? w wanie? gdzie?? ja bym się bała, może dlatego, że to moja 1 ciąża i w szpitalu miałabym tę pewność, że jak cokolwiek się będzie działo będą ratować mnie i dziecko i że reakcja będzie natychmiastowa.
|
#1715 |
|
Raczkowanie
|
Witam was Wszystkie!!!
Mialam sporo czytania do nadrobienia, uff sie teraz dzieje w naszym zyciu. Bardzo sie stresuje tymi wszystkimi badaniami, waznym usg i wizytami u lekarza. Jeszcze sie okazalo ze mam lekka nadczynnos tarczycy ale lekarz mnie uspokaja i ide na wizyte do endo w piatek. Cieszcie sie dziewczyny ze mozecie sobie chodzic na wizyty do lekarza tak prywatnie i miec wewnetrzny spokoj. Ja ciagle czekam na list od angielskiej poloznej, mam nadzieje ze sie wyrobia na usg miedzy 11-13 tyg. Poczekam do poniedzialku i bede dzwonic. Placzliwa sie jakas zrobilam, jak pomysle o dzidzi to mi lzy leca. Aha, dziewczyny z ostatnia @ 1 czerwca, ja tez mialam 1 i termin porodu na 1 usg wyszed 17 marca bo mam dlugasne cykle i pozna owu. Inne kalkulacje podaly mi 13 marca. Trzymajcie sie cieplutko i zjedzcie cos pozywnego, zadne mi tam smieci odchudzac sie bedziemy wiosna
|
|
|
|
#1716 |
|
Wtajemniczenie
|
super, że moge zostać,
![]() oby wyszło w maju hih tzn w sierpniu
|
#1717 |
|
Zadomowienie
|
te ceny faktycznie wysokie, a ja wyczytałam gdzieś, że u nas w szpitalu jest jedna sala do porodów rodzinnych..., ciekawa jestem co, jak się nie załapię? Szok!
|
|
|
|
#1718 |
|
Zakorzenienie
|
a co mialas zlecone?ja morf,glukoza,mocz ogólne
Ja nie jestem przeciwniczka porodu w domu ale dla mnie wiązę sie to ze zbyt dużym ryzykiem w momencie pojawienia się nieoczekiwanych komplikacji. wiele osób wybiera inne możliwości porodu, które uwzględniają znaczenie komfortu psychicznego, ale również bezpieczeństwa. Obecnie coraz więcej szpitali oferuje warunki zbliżone do domowych, a odpowiednia aparatura i wykwalifikowany personel jest zawsze gotowy do zakończenia porodu stosowną interwencją medyczną,wiadomo że niesie to za soba koszty ale jeśłi ktoś czuje taka potrzebe to dlaczego nie. |
|
|
|
#1719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() kurcze nie pamietam.. morfologia, mocz, glukoza, grupa krwi (35 zł ) na kiłe kreatyninę... i nie wiem czy cos jeszcze
|
|
#1720 |
|
Zakorzenienie
|
No to wiadomo okreslenie grupy krwi tyle kosztuje
ja moja znam juz 12lat |
|
|
|
#1721 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe ja swoją też znam. A ile kosztuje na Hiv dalej jako obowiązkowe??
|
|
|
|
#1722 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego własnie pisałam ale duzo postów wcześniej, że raczej polecam dla mam rodzących juz np drugie , nie 1sze dzieciątko, chociaz mam znajome, które rodziły pierwsze i są zadowolone. Ale sama pierwszy raz rodziłam w szpitalu, a dopiero drugie w domu. Zreszta jak juz pisałam, dobrze ze zaplanowałam ten poród w domu, bo bym do szpitala nie zdążyła- trwał godzinę od początku do końca. a tak, bez stresu, na miejscu sobie wszystko uszykowałam itd... Ja jestem osoba, która się do wszystkiego solidnie przygotowuje, więc zanim sie zdecydowałam to posprawdzałam statystyki w szpitalach, poczytałam odpowiednie publikacje i badania i wiele sytuacji zagrożenia dla malucha powoduje własnie sam poród w szpitalu, często jest tak, że lekarze czegos nie dopatrzą lub np przyspieszaja poród podając okcytocynę, która wywołuje mega skurcze lub stosuja inne niepotrzebne medykalizacje bo im tak wygodnie i potem jest ratowanie zycia... a pacjentka jest wdzięczna, bo mysli, że gdyby nie to, to by juz nie zyła itd... ![]() no ale nie namawiam specjalnie nikogo, jak ktos jest zainteresowany to niech poszuka w necie, np http://ciazaporod.pl/porod_porod_prz...3.html?print=1 ciekawostka jest to, że np w Holandii i panstwach skandynawskich ( a więc tam gdzie medycyna jest wysoko) porody domowe to około 40 % wszystkich porodów, poza tym tam funkcjonuja tez tzw domy narodzin, czyli taki niby nie szpital i to sa kolejne procenty... szpital to jak jest ciąża patologiczna
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#1723 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i zaliczyłam dziś rano pierwsze wymiotowanko samą wodą bleeeee![]() a ogólnie pożeram wszystko, nic mnie nie cofa ani nic w ogóle dziwna ta moja dzidzia taka jakaś ugodowa, wszystko jej pasuje ![]() ![]() a ja na skierowaniu na badania mam jeszcze napisane żeby zrobić WR ? co to takiego ![]() wiecie że ja dopiero co wstałam , zrobiłam herbatkę zjadłam kanapkę i siadłam do kompa, cisza taka w domu że otwieram oczy a tu prawie południe
|
|
|
|
|
#1724 |
|
Zakorzenienie
|
fajnie w swoim domu...w swojej łazience.. bez stresu... jeju jak ja sobie pomysle o szpitalu... ja to w ogole jestem taka nieogarnięta
nie wiem co gdzie i jak, kogo sie zapytać gdzie iść ale jak sytuacja zmusi to trudno
|
#1725 |
|
Raczkowanie
|
niutka no niby tak, ale kurde.. mojej siostrze 2 dziecko się zaczepiło barkiem i nie chciało wyjść. Reakcja musiała być natychmiastowa. Mocne cięcie krocza i kleszcze,a gdyby nie dało rezultatu to natychmiast na cesarke. Monitorowali cały czas tętno dziecka i jej i gdyby coś się działo też by reagowali... a ona była spokojna, że jest pod fachową opieką. Nie zdecydowałabym się na poród w domu za duże ryzyko.
Castia ja niestety zaliczam takie syt codziennie rano jak wstanę. WR? choroby przenoszone drogą płciową aja1 za HIV płaciłam 40 zł. wynik był po 3 h. Zależy od lekarza. Niektórzy robią każdej pacjentce niektórzy żadnej. Ja zrobiłam dla własnego spokoju i bezpieczeństwa malucha, i na 1 wizytę pojechałam już z wynikiem negatywnym. Gin powiedział, że dobrze, że już mam wynik bo kazałby mi zrobić.
Dreams can come true !! ))Edytowane przez melody_ Czas edycji: 2010-07-28 o 11:57 |
|
|
|
#1727 |
|
Raczkowanie
|
O rany ja jeszcze o porodzie staram sie nie myslec, dam sobie jeszcze chwile, samo bycie w ciazy jest dla mnie na razie wystarczajacym przezyciem.
Monika, wciagnij mnie prosze na liste Agata lat 35, tp 17.03 Castia ja tez dzis zaliczylam poranne blee przy myciu zebow a myslalam ze jak do tej pory nie mialam mdlosci to juz nie bede miala. O ja naiwna. Dziewczyny czy wy tez tak nie wiecie co byscie zjadly...ja nawet jak zrobie cos na co mam ochote to potem pierwszy widelec i mysle, niedobre. |
|
|
|
#1728 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1729 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze pogubiłam się i nie wiem na co komu odpisywać :P Imiona dla dziewoji: Marta, Monika, Martyna, Majka, Iza, Marzena, Kama (nie pamiętam wszystkich, ale te to chyba najbardziej brane pod uwagę)
gentelman: Krystian, Max, Alex, Mateusz, Szymon, Dominik, Maciek ( reszty nie pamiętam). Badania miałam takie: morfologia, mocz, grupa krwi, glukoza, kiła, tokso, żółtaczka. |
|
|
|
#1730 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Facet przezywa zawod ze nie mam zachcianek a mial biegac po lody w srodku nocy. Mysle ze wszystko przed nim jeszcze.
|
|
|
|
|
#1731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() współczuję porannyh przeżyć, ja dziś dopiero pierwsze ale słabiutkie, jeszcze 3 tyg i drugi trymestr a później to chyba już tak nas męczyć nie będzie, choć ja nie narzekam, mogłoby być tak jak do tej pory ![]() w mojej rodzinie chłopaki bardzo męczyły mamusie, a ostatnio bratowa rodziła dziewczynkę, która ma już dwóch chłopaków i mówi że wymiotowała z nią tylko raz przez cała ciąże, a z chłopakami to prawie w łazience zamieszkała ![]() Monika dopisz i mnie do listy :Kasia, lat 25, tp.8.03. Edytowane przez Castia Czas edycji: 2010-07-28 o 12:15 |
|
|
|
|
#1732 |
|
Zadomowienie
|
moja kuzynka to wymiotowała strasznie, każdy zapach jedzenia i szybko do wc :/
cieszę się, że mnie takie coś omija - już wolę swoje głodowe mdłości
|
|
|
|
#1733 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie panie i chciałabym się do was dołączyć. Podczytuję was od początku bo już wiem od trzech tygodni że jestem w ciaży ale dopiero wczoraj zobaczyłam mojego dzidziusia na usg i dopiero teraz tak naprawdę dotarło do mnie że jestem w ciąży. Poród mam wyznaczony na 14 marca Kurczę to takie dziwne dla mnie....jakoś sobie nie mogę wyobrazić siebie w roli mamy.
|
|
|
|
#1734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) miło, że do nas dołączylaś ![]() razem damy rade
|
|
|
|
|
#1735 |
|
Raczkowanie
|
Aleksi witaj
![]() to dla każdej kobiety nowa wyjątkowa sytuacja i trzeba się do tego odpowiednio przystosować emocjonalnie Spokojnie... mamy jeszcze 7-8 m-cy;-)
|
#1736 |
|
Raczkowanie
|
To najdziwniejsza rzecz jaka mi się przytrafiła. Takie dziwne jest w sobie mieć moje własne dziecko. Ja zawsze utrzymywałam że nie chcę mieć dzieci, w kółko odkładaliśmy z mężem decyzję o ciąży ale kilka miesięcy temu poszłam do nowego ginekologa a on jak usłyszał że moja mama i babka umarły na raka jajników to powiedział że nie ma na co czekać i nie przepisze mi już żadnych tabletek bo trzeba szybko urodzic i wyciąć jajniki żeby nie było za późno. Tak mnie wystraszył że później nie widziałam innego celu jak szybko zajść w ciążę.. no i udało się w 4 cyklu po odstawieniu tabletek
|
|
|
|
#1737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny,
dzisaj w końcu idę do gin ![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
Natomiast wg mnie Holandia to kiepski przykład, to nie jest kraj przykładający się do opieki nad ciężarną, jak inne kraje nie uznaje ciązy do 3 miesiąca, USG bodajże 2 w czasie całej ciąży itp. Ostanio rozmawiałam z kolegą z pracy, który niedawno została tatą, jest Holendrem, i jego zona także rodziła w domu, ale mówił, że państwo raczej będzie się wycofywać z polityki na porody w domu, bo wzrasta im bardzo (jak na kraj wysokorozwinięty) śmiertelność noworodków
|
|
#1738 |
|
Wtajemniczenie
|
Iza to czekamy na wiesci jak u lekarza
Aleksi Witaj |
|
|
|
#1739 |
|
Zadomowienie
|
W domu to rodziła moja siostra, ale to dlatego, że wtedy mieszkała w Izraelu i do szpitala był kawał drogi, więc z mężem zdecydowali, że wezwą akuszerkę. I dzień przed terminem przyjechała akuszerka, obadała, opukała i powiedziała, że spokojnie noc jeszcze siorka pośpi, a rano ona przyjedzie i będzie rodzić. No więc akuszerka pojechała, był już wieczór siostra chce się kłaść spać, a tu skurcze. No to oddychała, chodziła, masowała, a skurcze coraz częstsze. Dzwoni do akuszerki, a tamta nie odbiera tel. No wiec siorka nalała sobie wody do wanny, położyła się i czeka. No i doczekała się rozwarcia. Wyszła z wanny, bo jej nie pasowało, uklęknęła przed łóżkiem, oparła się łokciami o materac i woła męża. Wpada Eli i szczena w dół, bo wody odeszły. Nie wiedział co robić, a siorka już prze. No więc poleciał tylko po ręczniki i nadstawił dłonie. Trochę krzyku jak to siostra powiedziała i nagle w rekach szwagra wylądował Jarden. Jak akuszerka dowiedziała się co się stało to w 3 sekundy się zjawiła i nadziwić się nie mogła, że sobie młode małżeństwo tak poradziło.
|
|
|
|
#1740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ja gdzieś czytałam, że naukowo udowodniono, że Faceci wykańczają nas już od samego początku, bo kobieta w ciąży z chłopcem zuzywa duzo więcej kalorii niż z dziewczynką.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:00.

w domu to w domu......
ogólnie boje się szpitala bo nigdy nie byłam nawet na 1 dzień
odchudzac sie bedziemy wiosna

*

, zrobiłam herbatkę zjadłam kanapkę i siadłam do kompa, cisza taka w domu że otwieram oczy a tu prawie południe