"Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011 - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-28, 10:30   #3001
Zadie
Raczkowanie

Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki
Widzę, że dużo z Was już coś przytyło, a ja mam problem, bo moja waga nie drgnęła ani o pół kilo, a ty już 15 tydzień się skończył! Ale apetyt w miarę wrócił i mam nadzieję, że waga ruszy. Brzuszek dość mocno widoczny, więc z czegoś organizm brać musi.
Mam niestety tak samo, przez ostatnie stresy waga spadła o prawie 3 kg, z 58,3 zrobiło się 55,5 , nie wiem co o tym myśleć W dodatku zmierzyłam brzuszek przed śniadaniem- talia taka jak była, w dole 76, nic się nie odznacza Lekarza mam dopiero 06.08., ale zaczynam panikować i nie wiem, czy nie zapiszę się wcześniej.
Zadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:00   #3002
Justine1988
Zadomowienie

Witam wszystkich u mnie tez pogoda taka deszczowa szara. Ale dziś zaczynamy z maleństwem 11 tydzień Jak ten czas leci.Mam pytanie do Was:

A jak to jest z tym badaniem genetycznym u lekarza na NFZ??? Ja mam teraz wizyte na 05.08 to bedzie dokladnie 12 tydzien i 1 dzien. Czy lekarz zawsze sam robi te badanie genetyczne czy samemu trzeba sie zorientowac i na wlasna reke zapytac. Do tego potrzebny jest specjalistyczny sprzet....tak???Jak to jest?I w ktorym tygodniu sie je robi??? Kiedys pisalyscie ze od 11 tygodnia tak???Miłego dnia życze.
Jakie plany na dzis???? Ja troszke poleniuchuje.....mieszkan ko wczoraj powolutku posprzatalam wiec dzis mam luzik i obiady nie gotuje bo do tesciow jedziemy....Boże juz chce zaczac 2 trym.....bede spokojniejsza.....

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:32   #3003
agape
Zadomowienie

Wlasnie przeczytalam (bo mnie to tez interesuje) ze badania prenatalne z nfz wykonuje sie tylko w kilku przypadkach:

"Z badań prenatalnych mogą skorzystać Panie, które spełniają co najmniej jedno z poniższych kryteriów:

• wiek matki powyżej 35 lat;
  • wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
  • stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
  • stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
  • stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu." chyba sie nie zaliczam bedzie trzeba prywatnie isc

znalazlam tezPlan wizyt u lekarza i badań lekarskichw ciazy na str nfz http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019

Edytowane przez agape
Czas edycji: 2010-07-28 o 11:37
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 11:37   #3004
Justine1988
Zadomowienie

Ja raczej tez sie nie zaliczam.Nie wiem czy isc prywatnie. Moze zaufam swojemu lekarzowi i nie bede kombinowac jesli ona uzna ze nie ma takiej potrzeby robic usg genetycznego to moze nie bede. Nie wiem przedyskutuje to z moim mezem. W sumie sotroznosci nigdy za wiele....profilaktycznie mozna by zobaczyc..nie wiem sama....moze jak pojde na 4 d bo planuje to wtedy od razu te baani by zrobic i to tak kolo 16 tygodnia by plec poznac..

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:10   #3005
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justine1988 Pokaż wiadomość
Ja raczej tez sie nie zaliczam.Nie wiem czy isc prywatnie. Moze zaufam swojemu lekarzowi i nie bede kombinowac jesli ona uzna ze nie ma takiej potrzeby robic usg genetycznego to moze nie bede. Nie wiem przedyskutuje to z moim mezem. W sumie sotroznosci nigdy za wiele....profilaktycznie mozna by zobaczyc..nie wiem sama....moze jak pojde na 4 d bo planuje to wtedy od razu te baani by zrobic i to tak kolo 16 tygodnia by plec poznac..

Mi babeczka w szpitalu powiedziała że większe jakieś i poważniejsze badania mają większy sens jeśli jest się powyżej 35roku życia i są jakieś podejrzenia. Zrobiłam przeziorność i myślę że skoro ejst ok...to będzie ok.
Jakoś moja mama nawet nie miała badań przeziorności a urodziłam się zdrowiutka bo nie było złych wyników ani nic więc nie robiła większych badań.
Wczoraj chciałam się umówić własnie ale...uznałam że jednak chyba poczekam skoro nie mam złych wyników - pójdę sobie 16 tygodnia na 4D
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png

Edytowane przez JeSuisUnPapillon
Czas edycji: 2010-07-28 o 12:12
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:12   #3006
gociak58
Raczkowanie

Cześć dziewczyny Jestem tu nowa i późno trafiłam na ten wątek, ale jeśli pozwolicie to chętnie się przyłączę Obecnie kończę 15 tc a termin mam na 24/26 stycznia 2011 Pozdrawiam!

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44j2cgtly5x.png
gociak58 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:15   #3007
achaia
Raczkowanie

Witam deszczowo

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
powiem więcej- teraz nawet przy wyższej wadzie, mam -8,dodatkowo fatalne obciązenie genetyczne krecą nosem na cesarkę. Bo liczy się ryzyko odklejenia siatkówki. Co dla mnie łaczy się, bo ja mam przy tych - rozciągniętą, nawet dzwigać od lat nie mogę, a na poród niby pozwalają. Będę mieć za miesiąc mierzoną siatkówkę. Nowa teoria mi się kupy nie trzyma. Mój gin powiedział cesarka, nie ma o czym gadac. ja zawsze chciałam, więc dlla mnie ok.\\\
A powiedz mi czy skierowanie do okulisty dostajesz od gina czy sama we własnym zakresie idziesz??

Cytat:
Napisane przez sylfiaaa Pokaż wiadomość
Również witam się deszczowo
Na dworze masakra, wieje, leje i wszystko na raz
Wczorajsza pogoda dobiła mnie do końca, wieczorem tak mnie bolała głowa że nie mogłam zasnąć, męczyłam się do 23, wkońcu zrobiłam sobie zimny okład na czoło a skronie posmarowałam amolem i puściła, jakoś zasnęłam. Sama nie wiem czy amol to dobre rozwiązanie ale musiałam jakoś zaradzić

Co polecacie na ból głowy ?
Można brac jakies proszki ? Coś słyszałam o apapie ale jednym uchem i nie wiem do końca jak to z nim jest
mnie od rana głowa boli , paracetamol jest oki czyli apap można brać - staram się jak mogę nie korzystać z tej opcji ale dzisiaj juz nie dam rady bo zaraz muszę jechać do pracy pomóc koledze a z ta głową to kiepska pomoc ze mnie będzie

Cytat:

Tydzień temu byłam na USG 4D - razem z badaniem genetycznym (załapałam się na ostatni dzień kiedy się to robi). Przezierność wyszła 1,32 więc super, ryzyko na każdą chorobę (Down, Edwards i Patau) wyszło 4 razy mniejsze niż przeciętne w moim wieku.
I gorąco polecam 4D (u nas to 150zł) Mamy świetne zdjęcia, kartę z wynikami badań prenatalnych i filmik,. TŻ oglądał go już ze 20 razy wszystko bardzo dokładnie widać i maleństwo jest takie śliczne... Otwiera buźkę, macha rączkami, ssie kciuk...

A co do wózka, to my chyba odkupimy w końcu od znajomych Implast Driver - podobno polska wersja (ale z bardzo dobrych materiałów) X-Landera. Lekki, superwygodny i bardzo ładny
super że maluch zdrowy
ja tez miałam 4d (pół na pół w sumie - czyli połowa normalne 2 d a połowa 4 d) tyle że u nas koszt zdecydowanie wyższy ale potwierdzam hihi rewelacja tylko mój wstydzioch pleckami sie odwracał i szturchanie nie pomagało więc głównie pupkę obejrzeliśmy

A co do wózka to my tez mamy wśród typów Implast Driver Słyszałam o nim dobre opinie. A znajomi zadowoleni?? Mieli okazje testować go zimą?? Zdradź troszkę opini z pierwszej ręki plisss

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
a u mnie fajna pogoda, 20 t. C, nie pada, więc już rano w mieście na zakupach byłam, a zaraz idę pranie robic - byłam dzisiaj w lumpie kupiłam śliczną czapeczkę na zimę i śpiochy dla maluszka

W piątek idę na badania prenatalne, trzymajcie kciuki
ech 20 stopni fajnie u nas lało całą noc i zimno
za badania

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość

Ja byłam wczoraj na USG prenatalnym, jestem w 14+3 tc, przezierność 1,2, długość płodu 8,5 cm. Nie ma ryzyka wystąpienia trisomii. Uspokoiłam się wreszcie i mogę cieszyć się II trymestrem My zakupy dla dziecka tez planujemy po wakacjach. Masę ubrań dostaniemy od znajomych bo jednym córka urodziła się dwa tygodnie temu a drugim urodzi się we wrześniu. Na badaniu lekarz stwierdził ze to chłopiec nawet pokazał nam "dowód". BOKIEM hihihi mam nadzieję że ta "diagnoza" utrzyma się do końca ciąży

NIC MI SIĘ NIE CHCEEEEEE
super że maluch zdrowy, ja też po USG się uspokoiłam ale teraz znów powoli zaczynam się stresować bo za tydzień USG z ocena płodu... i tak jak na huśtawce ciągle

A poza tym spać spać spać, dzisiaj mogłabym caaaaaaaały dzień przegnić w łóżeczku
(gdzie idę Ty idziesz ze mną;
cokolwiek robię samotnie
jest twoim dziełem, kochanie)"

Patrycja

[']

achaia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-28, 12:20   #3008
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

ja to się zastanawiam kiedy iść do gin... bo niby w 15 tyg powinno się badania zrobić - morfologię... i nie wiem, bo on mi nie powiedział kiedy mam go odwiedzić :| więc nie wiem czy iść po skierowanie na badanie czy po badaniu wpaść czy co zrobić. Cholera wie
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:22   #3009
agape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gociak58 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Jestem tu nowa i późno trafiłam na ten wątek, ale jeśli pozwolicie to chętnie się przyłączę Obecnie kończę 15 tc a termin mam na 24/26 stycznia 2011 Pozdrawiam!
witaj

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2010-07-28, 12:27   #3010
Zadie
Raczkowanie

Cytat:
Witamy

Hmm. ciekawe jak to jest z tymi termianmi, bo ja w piątek zaczynam 15tc, a termin mam na 20.01.
Zadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:34   #3011
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
witam słonecznie w ten deszczowy dzien mam kilka pytan co do usg. Chodze do gina z nfz i tam przy prawidlowej ciąży wykonuje się tylko 3 badania usg - ok. 10, 18 i któregoś tam tygodnia i korci mnie żeby wybrać się na prenatalne dodatkowo ale powiedzcie co to daje jak wykryją wady genetyczne?? czy jest mozliwoć ich leczenia?? bo w pożniejszych etapach mozna dokładnie zbadac serduszko i to wiem że juz w brzuszku mozna malca leczyc ale co w przypadku wykrycia zespołu Downa, Edwardsa lub Patau?? czy to nam cos daje?? procz wiedzy oczywiscie i niepokoju...
te trzy badania USg z NFZ wystarczą, ponieważ w ok. 10 tygodniu ciązy lekarz sprawdza przezierność karkowa i obecność kości nosowej - jezeli wszystko jest ok to wykluczony jest zespół downa.
W ok. 18 tygodnia ciąży USG jest troszkę dokładniejsze bo narządy są większe i wtedy można ocenić podczas USg czy wszystko jest dobrze np z serduszkiem.

Jeżeli w którymś z ww. badań lekarz stwierdzi nieprawidłowości to kieruje kobietę na dalsze badania, z tym że jezeli wykryje się zespół downa to nie da się go wyleczyć jeżeli wadę serca to wtedy pacjentkę kieruje się do szpitala gdzie lekarze mogą nawet przeprowadzić operację. W 10 tygodniu ciązy lekarz nie stwierdzi wady serca bo się jeszcze wszystko może wytworzyć, wady serca wykrywa sie troszkę później właśnie około 18 tygodnia.
jeżeli chodzi o badania USg w 10 tygodniu ciąży to wiele kobiet ich w ogóle nie robi.
To badanie może pozwolić jedynie na stwierdzenie że jest ryzyko trisomi, zespołu downa czy edwardsa - czyli chorób genetycznych na które nie ma lekarstwa. lekarz mówi o nieprawidłowościach i kobiety decydują czy chcą potwierdzać przypuszczenia z USg i sprawdzić czy rzeczywiście dzidzi jest chore czy też nie - takim badaniem który w pełni może to pokazać jest amniopunkcja na która lekarz daje skierowanie. Amniopunkcja jest już inwazyjną metoda ponieważ pobiera się przez powłoki brzuszne igłą materiał do badań. Dziecka się nie kuje, tylko pobiera wody płodowe choć nie jest to bez żadnego ryzyka dla dziecka. Tylko co zrobić z wiedza jeżeli się ukarze że jest źle są kobiety które decydują sie na urodzenie dziecka z zespołem downa sa tez takie które usuwają ciążę jeżeli dziecko ma ciężką wadę genetyczną.

Są 3 USg ponieważ te 3 USg wystarczą aby wykryć nieprawidłowości. W niektórych krajach robi się tych badań nawet mniej.

Aha jeszcze jedno trzeba popytać czy lekarz jest dobry w tym co robi czy nie. Można sobie zrobić dodatkowe badanie u innego lekarza tak dla pewności ale już bardziej około 18 tygodnia ciąży.

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2010-07-28 o 12:35
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-28, 12:40   #3012
mila24
Raczkowanie

Cytat:
witamy
no ja zaczynam teraz 15 tydzien a termin mam na 27/28.01, ale to tez troche od dlugosci cyklu zalezy, ale mi sie dzisiaj nic nie chce na szczescie od 9.08 ide na urlop.
Tu jeszcze znalazlam fajna stronke, kiedy jakie badania zrobic
http://parenting.pl/portal/teksty/ka...um-badan-ciazy

Edytowane przez mila24
Czas edycji: 2010-07-28 o 12:41
mila24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 12:46   #3013
agape
Zadomowienie

http://www.planujemydziecko.pl/index...orod-w-wodzie2 filmik z porodu w wodzie - fajnie widac jak wychodzi glowka i cale dziecko i w ogole wyglada jakos lepiej niz zwykly porod

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2010-07-28, 13:28   #3014
gabishing
Rozeznanie

super że maluch zdrowy, ja też po USG się uspokoiłam ale teraz znów powoli zaczynam się stresować bo za tydzień USG z ocena płodu... i tak jak na huśtawce ciągle

A poza tym spać spać spać, dzisiaj mogłabym caaaaaaaały dzień przegnić w łóżeczku [/QUOTE]

ja miałam normalne USG, takie 3D lub 4D to poprosze następnym razem, ja mam to z ocena płodu między 20 a 24 tygodniem ciąży i jestem zapisana na wrzesień
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:42   #3015
mysiopez
Zadomowienie

Czytam wasze posty odnośnie tygodni i dnia porodu... i mój termin mi kompletnie się nie zgadza. Do niczego mi nie pasuje. Może mi to wyliczycie??? bo ja za głupia na to jestem....
Ost miesiączkę miałam 18 kwietnie. Potem miałam monitoring cyklu i 5/6.05 miałam owulację, a 5 maja dostałam zastrzyk z Pregnylu.. więc wiem kiedy miałam owu... no to jak jest z tymi m0imi tygodniami? bo ja już wariuje. Położna powiedziała, że na 25 stycznia.. ale to nie pasuje do niczego.
Acha.. a cykle mam około 31 dni (przynajmniej ostatnie 2).

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:45   #3016
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
A wczesniej na kiedy miałaś termin porodu??? Dużo sie przesuneło?
jakoś tydzień...

Cytat:
Wlasnie przeczytalam (bo mnie to tez interesuje) ze badania prenatalne z nfz wykonuje sie tylko w kilku przypadkach:

"Z badań prenatalnych mogą skorzystać Panie, które spełniają co najmniej jedno z poniższych kryteriów:

• wiek matki powyżej 35 lat;
  • wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
  • stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
  • stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
  • stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu." chyba sie nie zaliczam bedzie trzeba prywatnie isc
ja dostałam skierowanie, więc chyba za darmo mam
poza tym w styczniu poroniłam i gin uznał, ze powinnam zrobic te badania - będą u niego w szpitalu

gociak58- witamy
Stary 2010-07-28, 13:52   #3017
agape
Zadomowienie

mysiopez no mysle ze dobrze masz ustalony termin porodu zajrzyj tutaj http://familie.pl/Ciaza/Przewodnik/g...lculate=Oblicz wyliczone wg dnia owu

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2010-07-28, 13:57   #3018
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
mysiopez no mysle ze dobrze masz ustalony termin porodu zajrzyj tutaj http://familie.pl/Ciaza/Przewodnik/g...lculate=Oblicz wyliczone wg dnia owu
Tylko jak wpisałam datę owulacji,.. to tam niżej pojawiła się data "12 maja (owulacja)".. i wyszło 13 tydzien 3 dzień. A jakby odjąć ten tydzien .. czyli 5 doszłoby do owu to zgadzałoby się, że to 14t3d.

Przepraszam, że nielogicznie napisałam...

Stary 2010-07-28, 14:08   #3019
make_up_istka
BAN stały

Cytat:

Nie wiem jak u Was, ale u nas 4D jest połączone z badaniem prenatalnym i wykonują je tylko do 14 tyg. a potem po 22 tyg. (albo 20.?) Ja chciałam iść w 16. i pani powiedziała że nie ma sensu i lepiej w takim razie zaczekać na 22. tydz. więc poszłam od razu równo w 14. tyg. No i takie USG 4D z badaniem prenatalnym może wykonać oczywiście tylko lekarz ultrasonolog z odpowiednim certyfikatem więc nie wykonuje go zazwyczaj wasz lekarz prowadzący, jest to więc taka wizyta extra pomiędzy normalnymi wizytami.

Edytowane przez make_up_istka
Czas edycji: 2010-07-28 o 14:12
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-28, 14:15   #3020
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Czytam wasze posty odnośnie tygodni i dnia porodu... i mój termin mi kompletnie się nie zgadza. Do niczego mi nie pasuje. Może mi to wyliczycie??? bo ja za głupia na to jestem....
Ost miesiączkę miałam 18 kwietnie. Potem miałam monitoring cyklu i 5/6.05 miałam owulację, a 5 maja dostałam zastrzyk z Pregnylu.. więc wiem kiedy miałam owu... no to jak jest z tymi m0imi tygodniami? bo ja już wariuje. Położna powiedziała, że na 25 stycznia.. ale to nie pasuje do niczego.
Acha.. a cykle mam około 31 dni (przynajmniej ostatnie 2).

ja miałam @ 10 kwietnia i termin mam na 15 styczeń - teoretycznie bo w praktyce to różnie bywa
Stary 2010-07-28, 14:44   #3021
mysiopez
Zadomowienie

I bądz do mądry.. Mój Tż się wkurza, bo nie wie na kiedy wziąć urlop. Czy na drugą połowę stycznia czy na pierwszą lutego...

Stary 2010-07-28, 14:50   #3022
madelinem
Zadomowienie

Cytat:
Cześć dziewczynki
Widzę, że dużo z Was już coś przytyło, a ja mam problem, bo moja waga nie drgnęła ani o pół kilo, a ty już 15 tydzień się skończył! Ale apetyt w miarę wrócił i mam nadzieję, że waga ruszy. Brzuszek dość mocno widoczny, więc z czegoś organizm brać musi.
w trakcie 3 miesiąca przytyłam ok 30 dag za tydzień mam wizytę i zobaczę ile... wg wagi domowej niecały kg. jem normalnie, nie wymiotuje ani nic... brzuszek widoczny ale nie dużo...

Cytat:
Napisane przez sylfiaaa Pokaż wiadomość
Również witam się deszczowo
Na dworze masakra, wieje, leje i wszystko na raz
Wczorajsza pogoda dobiła mnie do końca, wieczorem tak mnie bolała głowa że nie mogłam zasnąć, męczyłam się do 23, wkońcu zrobiłam sobie zimny okład na czoło a skronie posmarowałam amolem i puściła, jakoś zasnęłam. Sama nie wiem czy amol to dobre rozwiązanie ale musiałam jakoś zaradzić

Co polecacie na ból głowy ?
Można brac jakies proszki ? Coś słyszałam o apapie ale jednym uchem i nie wiem do końca jak to z nim jest
pytałam gina, apap można

Cytat:
heeej

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
ja miałam @ 10 kwietnia i termin mam na 15 styczeń - teoretycznie bo w praktyce to różnie bywa
moja ost @ 9 kwietnia, termin na 16 stycznia, to nie wiem jak to jest
madelinem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 14:56   #3023
agape
Zadomowienie

bo na termin @ nie ma co patrzec a wg usg tzn od daty zapłodnienia plus 2 tygodnie bez wzgledu na dlugosci cyklu a co do urlopu to jest jeszcze troche czasu i przy kolejnym usg najlepiej zdac sie na wyniki i na lekarza a tak poza tym to 40 tyg trwa tylko pewien procent ciaz a reszta +/- 2 tygodnie wiec trudno cokolwiek przewidziec

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-28, 15:05   #3024
vilya
Zadomowienie

ale mysipez nie da się przecież tego tak ustalić, termin porodu jest tylko tak wyliczany. Moja lekarka mówi że termin porodu to jest tylko taki wyznacznik a do samego porodu może dojść 3 tygodnie wcześniej lub 3 tygodnie później od tego terminu. Ja raczej na miejscu twojego męża pogadałabym z szefem i ustaliła że mniej więcej w okresie styczeń luty będę musiała wziąć urlop ale jego dokładny termin okaże się w tym czasie, zresztą zawsze może wziąć też urlop okolicznościowy czy za urodzenie dziecka.

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2010-07-28 o 15:07
Stary 2010-07-28, 15:19   #3025
Justyna M
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zadie Pokaż wiadomość
Mam niestety tak samo, przez ostatnie stresy waga spadła o prawie 3 kg, z 58,3 zrobiło się 55,5 , nie wiem co o tym myśleć W dodatku zmierzyłam brzuszek przed śniadaniem- talia taka jak była, w dole 76, nic się nie odznacza Lekarza mam dopiero 06.08., ale zaczynam panikować i nie wiem, czy nie zapiszę się wcześniej.
nic się nie martw w pierwszej ciąży pierwsze kilogramy przybrałam dopiero od 6 miesiąca i to nie dlatego że mało jadłam po prostu miałam dużo ruchu ,ale dziecko rozwijało się książkowo .

kma dzięki .Fajnie że podobają Ci się moje pazurki ,mam szczęście że moja praca to moja pasja

któraś z dziewczyn pisała tu o wózku CONECO 3 w 1 też o nim myślę ,mam jeszcze spacerówkę po pierwszym synku i jest bardzo zgrabna i zwrotna

Galeria pazurkowa
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215208&page=23
Justyna M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 16:53   #3026
insomnia_00
Raczkowanie

Kobietki czy któraś z Was miała już badanie - odczyn Coombsa???

Badanie miałyście robione na NFZ? Czy musiałyście płacić???

Bo moja ginka nic mi nie powiedziała, czy te badanie jest refundowane... czy nie...

"Nie oszukuj sam siebie - wokół Ciebie jest pełno ludzi, którzy chętnie Cię w tym wyręczą..."
insomnia_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 16:56   #3027
achaia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość

A poza tym spać spać spać, dzisiaj mogłabym caaaaaaaały dzień przegnić w łóżeczku

ja miałam normalne USG, takie 3D lub 4D to poprosze następnym razem, ja mam to z ocena płodu między 20 a 24 tygodniem ciąży i jestem zapisana na wrzesień[/QUOTE]

Jak widać co lekarz to inne reguły Ja mam mieć teraz w 18 tyg ocene płodu normalnie u mojej lekarki prowadzącej a USG genetyczne połówkowe w 22 tyg ciąży już u speca który robił mi USG w 12 tyg. Może to kwestia nazewnictwa też

eeee ale dziwnie zacytowało...
(gdzie idę Ty idziesz ze mną;
cokolwiek robię samotnie
jest twoim dziełem, kochanie)"

Patrycja

[']

Edytowane przez achaia
Czas edycji: 2010-07-28 o 16:57
achaia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 17:19   #3028
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez insomnia_00 Pokaż wiadomość
Kobietki czy któraś z Was miała już badanie - odczyn Coombsa???

Badanie miałyście robione na NFZ? Czy musiałyście płacić???

Bo moja ginka nic mi nie powiedziała, czy te badanie jest refundowane... czy nie...

nie wiem czy to jest refundowane, ja nie miałam tego badania i moja gin o nim nie mówiła, do tej pory myślałam że robi się go jak się ma ryzyko konfliktu serologicznego. Czy to badanie robi się tez jak nie ma tego konfliktu???
Stary 2010-07-28, 17:26   #3029
insomnia_00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
nie wiem czy to jest refundowane, ja nie miałam tego badania i moja gin o nim nie mówiła, do tej pory myślałam że robi się go jak się ma ryzyko konfliktu serologicznego. Czy to badanie robi się tez jak nie ma tego konfliktu???
Być może moja ginka kazała mi zrobić te badanie ze względu, że mam grupę krwi Orh (-), a mój tż u siebie podejrzewa Orh (+)... o czym poinformowałam ginkę... Być może u mnie podejrzewa ryzyko konfliktu...
A z tą refundacją coś mi się nie wydaje... jest to chyba (nie mam pewności) badanie dodatkowe... więc nie mam co liczyć na darmówkę....

"Nie oszukuj sam siebie - wokół Ciebie jest pełno ludzi, którzy chętnie Cię w tym wyręczą..."
insomnia_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 17:31   #3030
vilya
Zadomowienie

no insomnia jak masz - a TŻ + to to badanie musi być. A nie myśleliście aby TZ zrobił sobie badanie na odczyn krwi - byście byli pewni. Jakby miał taką samą grupę jak ty to nie będzie żadnego problemu i nie będziesz musiała ponawiać tych badań ani później brać żadnych specyfików po porodzie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości