|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
Zapytam z ciekawości w jakiej pozycji rodziła ? I czy monitorowanie tętna dziecka oznacza , że przez cały poród była podpieta do KTG- czyli musiała leżec zamiast chodzić? Czy tylko monitorowali po porodzie? Wiesz, tak sie mówi, że na poród domowy w decyduja sie tylko matki najsilniejsze psychicznie i fizycznie, takie, które mają przeczucie, że wszysko będzie ok. Przed porodem w domu wypytałam w znanych mi szpitalach ile mieli przypadków tragicznych z porodu domowego i wiesz jaka była odpowiedź- lekarze nie przypominali sobie żadnego takiego przypadku, co musi oznaczac, że to jest znikomy odsetek procenta. Połozna która się nami opiekowała przyjęła wtedy ( 6 lat temu) w domu juz ponad 350 porodów i na te wszystkie porody 4 przypadki musiały trafic do szpitala po porodzie ( oczyszczenie macicy- łozysko nie urodziło sie w całości) , w tym tylko jeden stanowił zagrożenie zycia ( krwotok po porodzie) . Czyli daje to nieco ponad 1 % . Moje zdanie jest takie i tak zreszta mówiła ta połozna, że jesli sie boisz, jesli masz wątpliwości mimo zapoznania sie z wynikami badan na ten temat, ze statystykami, ( które sa korzystne dla porodów w domu ) itd... to znaczy, że domowy nie jest dla ciebie, bo trzeba słuchac intuicji. Ja miałam całkowite przeczucie, że będzie ok i tak było. Teraz nie wiem jak będzie, będę się wsłuchiwac w siebie i malucha. No i wszelkie wyniki badań musza być bardzo dobre, jesli sa watpliwości, to się nie ryzykuje. ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
no to ładna opowieść, nie chciałam wam wcześniej pisac, ale u mnie było podobnie ja urodziłam w domu całkiem sama, bo jak juz pisałam poród trwał tylko godzinę i połozna mi sie spóźniła 5 minut, a mąż 10 minut Połozna zdążyła akurat by przeciąć pępowinę, a mąż mój zdązył na urodzenie łozyska ![]() Na szczęście mam dobrą intuicję i przeczuwałam, że tak może się stac, więc byłam na to przygotowana, tzn wypytałam wczesniej połozna jak i co mam robic w razie czego... I wiecie, że nic a nic sie nie bałam ![]() Powiem wam , że to było wspaniałe przeżycie, warto było tego doświadczyć, to mi dało niesamowitą siłę no ale to trzeba byc dość opanowanym
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-07-28 o 19:00 |
||
|
|
|
#1802 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
niutka..
jestem pełna podziwu a coż to musi być później za duma!!!!! ![]() ja uciekam do kina...milego wieczorku
|
#1803 |
|
Wtajemniczenie
|
no, szczerze mówiąc mnie ogarneło potem na kilka ładnych lat poczucie niesamowitej siły, ze wszystko mogę, góry przenosić... chociaz z drugiej strony dziwiło mnie , że sie ludzie tak niesamowicie odbierają ten mój poród, bo mnie sie to wydawało normalne własnie taki samodzielny poród uświadomił mi, że tak naprawdę ta cała medyczna otoczka jest mi niepotrzebna, bo wszystko sie dzieje samo, natura jest mądra Uważam, że powinno byc tak jak jest w niektórych krajach, że rodzisz w domu, ale powiadamiasz szpital i oni są pod twoim domem karetką ze specjalistycznym sprzętem i czekaja w razie czego. ( maja nawet stłó do cesarki podobno w takim aucie) MIłego kinowania a ja musze troszke odpocząc, bo dzis buszowałam po sklepach, kupiłam sobie sweterek, bluzeczke i szaliczek i za wszystko zapłaciłam niecałe 60 zł, a wszystko firmowe- takie były wyprzedaże, normalnie dumna z siebie jestem, że upolowałam aha i chodze w moich dzinsach ciężarówkach mothercarowskich i sie nimi napawam i moim brzuniem
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-07-28 o 19:09 |
|
|
|
#1804 |
|
Zadomowienie
|
No dobra, ale jakby coś się zaczęło dziać i np nie wiem potrzebna byłaby transfuzja, operacja itp to musisz szybko do szpitala i jak nie zdążysz to po Tobie. No to jednak ryzyko, bo czasem jest tak, że masz super wyniki i wszystko idealnie, a jednak natura zdecyduje inaczej. Próbuję sobie to wyobrazić i w sumie na pewno jest większy komfort, bo jednak jesteś u siebie masz własna łazienkę, własne wyrko i nie czekasz na wypis, ale z drugiej strony bym się bała, że coś pójdzie nie tak. I nasuwa mi się jedna rzecz hehe mianowicie ile potem sprzątania
|
|
|
|
#1805 |
|
Wtajemniczenie
|
eee, u mnie do sprzątnięcia, w sensie uprania był tylko jeden ręcznik nad którym rodziłam i miska do umycia do której rodziłam łozysko ( bo połozna musi obejrzeć, czy jest całe) , nic ponad to w szpitalu przeciez tez nie ma sprzątania po porodzie siłami natury, nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy ? chyba, że to żart był
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
#1806 |
|
Zadomowienie
|
No siostra też po tym jak urodziła sama tz z pomocą męża to nabrała takiej pewności siebie i siły wewnętrznej. Co prawda drugi raz już by się na takie coś nie zdecydowała, ale stwierdziła, że wtedy działała instynktownie i wszystkie zasady, szkoły rodzenia poszły z dymem.
|
|
|
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
Wstawię Wam coś do pośmiania
![]() Jak się zachowujemy przy kolejnych dzieciach: Twoje ubrania: Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę. Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da. Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami. Przygotowanie do porodu: Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy. Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku. Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży. Ciuszki dziecięce: Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę. Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami. Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego? Płacz: Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie. Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko. Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku. Gdy upadnie smoczek: Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu. Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi. Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi. Przewijanie: Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta. Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby. Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan. Zajęcia: Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp. Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer. Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej. Twoje wyjścia: Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki. Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki. Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew. W domu: Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko. Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka. Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi. Połknięcie monety: Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia. Drugie dziecko: Czekasz aż wysra. Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego. |
|
|
|
#1808 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1809 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja na całkiem samodzielny taki jak poprzedni mój tez świadomie nie, bo to jednak jest ryzyko, mozna zasłabnąc i kto pomoże... ale juz z położną i mężem tak Najfajniej miała moja znajoma, skurcze się zaczęły, zbierała sie do wyjścia, a tu juz parte i urodziła z mężem w domu, cały poród chyba 30 minut, jak nie krócej, w takim wypadku podróz do szpitala to ryzyko, więc jesli ja rodziłam poprzednio godzine, to teraz raczej bym sie bała ryzykowac i jechac do szpitala, bo sam dojazd w nocy bez korków to u mnie 30 minut, a w dzień jak korki to godzina
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#1810 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1811 |
|
Wtajemniczenie
|
ale będzie 7 lat przerwy między porodami, to może w 15 minut nie urodze, tylko organizm rozsądnie podejdzie i godzinkę mi da
---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
|
|
|
#1812 |
|
Wtajemniczenie
|
aja1
aż poplułam monitor![]() a mi z tych obrączek w końcu nie wiem co wyszło, kręciła mi się w kółeczko ale już sama nie wiem co to znaczy czy chłopak czy dziewczynka ![]() dla drugiego dziecka kręciła się wahadłowo. więc tak czy siak będzie parka ![]() niutka1 podziwiam Cię, ja to jestem panikara że hoho, no ale tak jak mówisz przy pierwszym porodzie to niewiadomo o co chodzi, ale chyba jednak w domu bym się nie zdecydowała rodzić. no chyba że miałabym przy sobie położną i lekarza i szpital w niedalekiej odległości to może i bym się skusiła, ale do szpitala mam spory kawałek więc raczej nie. ![]() no ale Ty jestes zuch
|
|
|
|
#1813 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, czy można brać espumisan? Czytałam ulotkę ale pisze że nie stwierdzono nic. Wzięłam jedną kapsułkę, ale teraz mam mętlik że może mołam nie brać a poczekać może same wzdęcia by przeszły. Boje się
|
|
|
|
#1814 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze a mnie dzieciaki wyciągnęły na trampoline i tak właśnie juz od jakiegoś czasu się zastanawiam czy ciążą i trampolina to dobra para
Wiecie coś może na ten temat?
|
|
|
|
#1815 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1816 |
|
Zadomowienie
|
Monika możesz zapisać mnie na listę
Monika 28lat,tp 15.III.2011 ![]() Byłam dziś u gina: niuniek ma 1 cm i biło mu pięknie serduszko |
|
|
|
#1817 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1818 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1819 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Super-prosze bardzo Ja z tej obraczki nie raz sobie wrozylam a slyszalam ze kolko to dziewczynka a ruch wahadlowy chlopiec
|
||
|
|
|
#1820 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1822 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1823 | |
|
Wtajemniczenie
|
dzięki
Cytat:
|
|
|
|
|
#1824 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no, nie, raczej wszelkie skakanie, zwłaszcza np. z rękami uniesionymi do góry powyżej głowy jest niewskazane moje dzieciaki tez maja trampoline, pare razy skakałam i to jest strasznie obciążające, nawet jak nie jesteś w ciązy, a teraz to juz na pewno nie wejdę, chyba żeby poleżeć na słoneczku ( bo tak sobie czasem z dzieciakami ma tej trampolinie lezymy i gadamy) w ogóle np z rowerem tez trzeba uważać
|
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
wróciłam
obżarłam się i idę spać od jutra jem racjonalnie
|
#1826 |
|
Wtajemniczenie
|
a mnie natchnęło na ciepłe kakao
|
|
|
#1827 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dziś pojawiam się trochę poźniej...
Co do imion-w tej materii jesteśmy z TŻ zgodni! Dziewuszka- Maja,bądź Natalka, chłopczyk- Aleksander Przeczucie mówi mi,że TŻ spłodził syneczka i mimo,że nie znamy płci,to już mówi do niego w rodzaju męskim Ach,jak ja ich kocham! ![]() Co do samopoczucia...nie mogłam dzisiaj usmażyc piersi i wykorzystałam TŻ,bo mogło się to sończyć wizytą w ubikacji(choc wymiotowanka jeszcze nie zaliczyłam ;P). Obiadek niestety nie został przeze mnie skonsumowany,bo kiedy zobaczyłam,co mam na talerzu...momentalnie mnie naciągnęło! Bleee! Do rana,dziewczynki ![]() PS. Witam nowe mamuśki ;*
|
|
#1828 |
|
Zadomowienie
|
Ja też witam nowe Mamcie i jak co dzień, życzę wszystkim dobrego dnia
Bąbel dzisiaj o 3:00 obudził mnie skurczami w brzuchu. Gdy tak boli, sprawdzam tylko czy nadal bolą piersi - bo jeśli tak, to jestem spokojniejsza, że wszystko gra Lekarz powiedział, że takie bóle są normalne, bo macica przygotowuje się do większej Dzidzi Chcę już USG
|
|
|
|
#1829 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja krwawień nie miałam tylko te boleści, wczoraj wieczorem mnie bolał znów ale na szczęście tylko przez chwile.a co do wagi nie będzie źle, jedz tyle ile potrzebujecie tylko najważniejsze nie fasto foodów tylko zdrowego jedzonka ,a wszystko będzie dobrze ja się teraz pilnuje ograniczać troszkę słodycze,bo jakoś straszną mam na nie ochotę wczoraj chyba prawie litr lodów bakaliowych zjadłam wieczorem oglądając film![]() ---------- Dopisano o 07:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:09 ---------- Cytat:
tż chciałby synka , ja raz chłopca ,a raz dziewczynkę
|
|
#1830 |
|
Zakorzenienie
|
brązowiutka mam to samo
Kiedy tylko waham się, czy wszystko jest w porządku to sprawdzam piersi Mnie dziś po 5 obudziły mdłości, a jak tylko wpadł mi do pokoju zapach męskich perfum, to było tragicznie... Od 2-3 dni zauważyłam intensywniejsze mdłości i ból w piersiach, ale wyczytywałam, że to przez szybko skaczący poziom hormonów, a im więcej hormonów tym lepsze rokowania dla ciąży pocieszenie
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.

jestem pełna podziwu a coż to musi być później za duma!!!!!
w szpitalu przeciez tez nie ma sprzątania po porodzie siłami natury, nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy
? chyba, że to żart był

aż poplułam monitor

kupiłam odrazu 4 opakowania i zapłaciłam 136 zl
niby to normalne ale nie wiem ile zcasu ta miednica będzie się rozszerzać.